ΥΓΕΙΑ Νο 2
 • ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΥΓΕΙΑ" ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΊΤΛΟ.Ή κατ΄ευθείαν ΚΛΙΚ στο> http://monidadias-news.blogspot.gr/p/blog-page_3083.html Στείλτε μας δικές σας απορίες ή και εμπειρίες
 • Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου
  Πίνετε ΤΣΙΠΟΥΡΟ; …Να γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε πριν το καταναλώσετε! Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία!!!
  ΝΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ “ΜΠΟΜΠΑ” ΤΣΙΠΟΥΡΟ…ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ!


  Τεράστιες ποσότητες που αγγίζουν τα30.000.000 λίτρα τσίπουρου εισάγονται από Αλβανία, Βουλγαρία και άλλες γειτονικές χώρες και αφού βαφτιστούν ελληνικά, διοχετεύονται στην αγορά.


  Με βάση τη σημερινή αυτή είδηση θα σας μιλήσω για το τσίπουρο, καθαρή αγιορείτικη πατέντα από τον 14ο αιώνα και ήδη αναγνωρισμένο διεθνώς ως ελληνικό προϊόν!Είναι το πλέον “αθώο” οινοπνευματώδες, χωρίς να γνωστά συμπτώματα των άλλων κρασιών, αλλά με ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία, αρκεί να πίνετε με μέτρο.Το συνιστώ …άλλωστε οίνος ευφραίνει καρδίαν. Ρώτησα φυσικά και ειδικούς οινολόγους που επαινούν το τσίπουρο, ως το πλέον αγαθόν  οινοπνευματώδες!
  ΄Εχω υπόψη μου κάποιον φίλο φανατικό πότη ουϊσκίου…-ένα μπουκάλι τη μέρα κατεβάζει-…που όταν του μίλησα για το τσίπουρο, άλλαξε ρότα… και πέταξε τελείως το ουϊσκυ, που του δημιουργούσε ούκ ολίγα προβλήματα κυρίως στο νευρικό του σύστημα.
  --Με το τσίπουρο, λέγει ο οργανισμός μου ισορρόπησε. Νιώθω περδίκι… χώρια που μειώθηκαν και οι ποσότητες οίνου που έβαζα στον οργανισμό μου. Με 150 γραμμάρια τη μέρα τσίπουρο…περνάω τώρα μια χαρά. Καμιά επιθυμία πλέον για ουϊσκυ και το χαίρομαι!
  Έτσι είπε. 
  Κι εμείς εδώ στη Μοναστική πολιτεία τρατάρουμε τους επισκέπτες μας μόνον με τσίπουρο. Το ξέρουν όσοι μας έχουν επισκεφθεί.
  Για να δούμε τι γράφουν άλλοι που ξέρουν περισσότερα κι επιστημονικότερα από μένα:

  Τσίπουρο, το απόσταγμα της παρέας

  Το τσίπουρο είναι ένα αυθεντικό Ελληνικό προϊόν συνδεδεμένο άρρηκτα με τον τρόπο ζωής, φιλοξενίας και διασκέδασης των Ελλήνων.

  Τα καλά σταφύλια είναι βασική προϋπόθεση για την παραγωγή ποιοτικού τσίπουρου. Επομένως καθοριστικό ρόλο στο τελικό προϊόν παίζουν η ποικιλία των σταφυλιών, η σύσταση του εδάφους του αμπελώνα, το υψόμετρο και ο προσανατολισμός του, η χρονιά, οι καλλιεργητικές πρακτικές, ο χρόνος τρυγητού κλπ.
  Στην απόσταξη, η τέχνη του αποσταγματοποιού έγκειται στο να αιχμαλωτίσει τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού, όπως διαμορφώθηκαν μετά τη ζύμωση των στεμφύλων, και να δώσει τη δική του πινελιά στο χαρακτήρα του τελικού αποστάγματος. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, στον αποστακτήρα εκτός από τα στέμφυλα προστίθενται και αρωματικοί σπόροι η φυτά(γλυκάνισος, μάραθος, κρόκος, φύλλα καρυδιάς κ.α ), σε ποσότητες και αναλογίες που συνήθως είναι μυστικά του κάθε παραγωγού.

  Κάποια αποστάγματα μπορούν να παλαιωθούν για χρόνια σε δρύινα βαρέλια και να αποκτήσουν, ανάλογα με το τσίπουρο και τις συνθήκες παλαίωσης, χαρακτηριστικά μπαχαρικών, αποξηραμένων φρούτων, βανίλιας, σοκολάτας, καπνού, δέρματος, βαρελιού κλπ. Το τσίπουρο που δεν έχει περάσει από δρύινο βαρέλι έχει κυρίως φρουτώδη και ανθώδη χαρακτήρα και λιγότερο μπαχαρώδη.
  Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες για τη δράση των λευκών αποσταγμάτων, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι, ως αλκοολούχα ποτά, σε μικρές δόσεις (1-2 ποτηράκια) παρέχουν οφέλη στην υγεία.Το τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) θεωρείται εξαίρετο χωνευτικό. Επίσης, χάρη στην αλκοόλη που περιέχει, προκαλεί αγγειοδιαστολή και μείωση της πίεσης. Ακόμη, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, γι’ αυτό, άλλωστε, και χρησιμοποιείται σε πολλά γιατροσόφια για το κρυολόγημα, τον πυρετό και τον πονοκέφαλο.

  Η πρώτη παραγωγή τσίπουρου ήταν έργο μοναχών τον 14ο αιώνα. Μετά η ιδέα να χρησιμοποιούνται τα υπολείμματα της οινοποίησης προκειμένου να παραχθεί ένα αλκοολούχο ποτό, πέρασε στους αμπελουργούς. Έτσι γεννήθηκε το ποτό του αμπελουργού, το τσίπουρο.
  Το τσίπουρο πίνεται ως ορεκτικό πριν από το φαγητό, με συνοδεία μεζέδων. Συνδυάζεται με «γήινα» και βαριά εδέσματα, όπως τσιγαριστά, τηγανητό ψωμί, σύγκλινο, λουκάνικα, τυριά, καυτερές πιπεριές κλπ. Λόγω της έντονης γεύσης του και των χωνευτικών του ιδιοτήτων, μπορεί επίσης να κλείσει ευχάριστα ένα πλούσιο γεύμα. Για μεγαλύτερη απόλαυση καταναλώνεται δροσερό στους 10 oC η με περιορισμένη ποσότητα πάγου
  Το τσίπουρο έχει αναγνωριστεί ως προστατευόμενη ονομασία ποτού που παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα, και ειδικότερα στις περιοχές με τις συγκεκριμένες γεωγραφικές ενδείξεις: Τσίπουρο Θεσσαλίας, Τσίπουρο Μακεδονίας και Τσίπουρο Τυρνάβου.

  ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ!

  αλκοόλΑλκοολούχα ποτά ονομάζονται όλα τα ποτά που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα), σε οποιοδήποτε ποσοστό το οποίο έχει προέλθει από φυσική ζύμωση ή από προσθήκη κατά την επεξεργασία, και είναι το κρασί, η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά γενικά.
  Η ποσότητα του αλκοόλ μετριέται με τον εξής τρόπο: : 1 μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 8 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ και περιέχεται σε ένα ποτήρι μπύρα (250ml, 4%), ένα κοκτέιλ (70ml, 18%), ένα «σκληρό» ποτό π.χ. το ουίσκι (25ml, 45%) και ένα ποτήρι κρασί (100ml, 12%). Η % περιεκτικότητα σε αλκοόλ στις ταμπέλες των αλκοολούχων ποτών μας αναφέρει πόσες μονάδες εμπεριέχονται σε ένα λίτρο. Για παράδειγμα, ένα κρασί 12% περιέχει 12 μονάδες σε ένα λίτρο ή 9 μονάδες σε ένα συνηθισμένο μπουκάλι (750ml).
  Σύμφωνα με τους ειδικούς ως μέτρια και ασφαλής κατανάλωση για υγιή και ενήλικα άτομα θεωρείται για τις γυναίκες οι 1-2 μονάδες αλκοόλ την ημέρα και για τους άνδρες 2-3, αυτές οι διαφορές μεταξύ των φύλων προκύπτουν λόγω της διαφοράς στη σωματική διάπλαση και τον μεταβολισμό. Στις έγκυες ή σε γυναίκες που θηλάζουν και σε παιδιά συνιστάται να μην πίνουν καθόλου αλκοόλ όπως και σε άτομα με ορισμένες παθήσεις ή σε άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Η κατανάλωση ενός ποτού καθημερινά φαίνεται πως δεν προκαλεί σε ένα φυσιολογικό άτομο οργανικές ή λειτουργικές διαταραχές, αλλά σε κάποιον με προδιάθεση μη ανοχής στο αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες.
  Το αλκοόλ επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, οι οποίες θεωρούνται πιο ευαίσθητες από τους άνδρες, επειδή συνήθως έχουν μικρότερο σώμα και το σώμα τους έχει περισσότερο λίπος, στο οποίο το οινόπνευμα δε διαλύεται, και συνεπώς παραμένουν μεγαλύτερες ποσότητες στο αίμα.
  Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του αλκοόλ σε μικρές ποσότητες μπορεί να είναι ευεργετική και ωφέλιμη για το σώμα μας, την υγεία μας και τον ψυχισμό μας. Είναι διαπιστωμένο ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (1-2 ποτήρια την ημέρα) έχει προστατευτική δράση για την καρδιά και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ισχαιμικής καρδιοπάθειας. Εν αντιθέσει, η υπερβολική κατανάλωσή του αλκοόλ έχει αρνητικές και καταστροφικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας.
  Ποτό (περιεκτικότητα αλκοόλ)
  ποσότητα (ml)
  Αλκοόλ ( γρ. )
  Θερμίδες
  Ευεργετικές ουσίες
  Ευεργετικές ιδιότητες
  Κρασί κόκκινο ή ροζέ (10%)
  120
  12
  85
  Φυτικές ίνες, πολυφαινόλες (κατεχίνες, ρεσβερατρόλη)
  Αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, μείωση χοληστερόλης και κινδύνου στεφανιαίας νόσου
  κρασί λευκό, ξηρό (9%)
  120
  11
  80
  Αντιβακτηριδιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνει την όρεξη και ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα
  Κρασί γλυκό (10%)
  120
  12
  105
  Προστατεύει από τη ραδιενέργεια
  Σαμπάνια (10%)
  120
  12
  100
  Ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, ψευδάργυρο κ.ά.), πολυφαινόλες
  Αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μείωση κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων
  Μοσχάτο κρασί (15%)
  60
  9
  90
  Μέταλλα
  Αντιμετώπιση προβλημάτων των κλειδώσεων
  Μπύρα (4%)
  250
  10
  107
  Βιταμίνες συμπλέγματος Β, ποτάσιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σιλικόνη(μεταλλικό στοιχείο)
  Βελτιώνει τη πνευματική εργασία, δυναμώνει τα μαλλιά, προφυλάσσει από υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα, ενισχύει τα οστά
  Μπύρα χωρίς αλκοόλ
  250
  -
  38
  Αντικαρκινικές ιδιότητες
  Οινοπνευματώδη με 40%αλκοόλ (ουίσκι, βότκα, τζίν, ρούμι)
  45
  14
  100
  Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
  Μπράντι, κονιάκ (38%)
  30
  11
  75
  Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
  Λικέρ (30%)
  45
  13
  160
  Βιταμίνες του φρούτου π.χ. φράουλας ή βύσσινου
  Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
  Η απορρόφηση του αλκοόλ από το σώμα μας γίνεται μέσω του στομάχου και του λεπτού εντέρου και μέσω αυτού στο συκώτι και στη συνέχεια στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τους μύες και άλλους ιστούς. Το σώμα μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει το αλκοόλ και για αυτό το διασπά. Επίσης η επεξεργασία του αλκοόλ από το σώμα μας εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, το βάρος και τη μυϊκή μάζα. Κατά μέσο όρο ο οργανισμός χρειάζεται 1 ώρα για να αποβάλει κάθε μονάδα οινοπνεύματος και για αυτό το λόγο οι ειδικοί προτείνουν να πίνουμε αργά το ποτό μας.
  Όταν κάποιος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, δηλαδή άνω των 40γρ. αλκοόλης ημερησίως για τις γυναίκες και άνω των 60γρ. για τους άνδρες, τότε μπορεί να προκληθούν βλάβες στην υγεία του.
  Οι αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ στο σώμα μας είναι οι εξής:
  • Προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπως: διαταραχή της ισορροπίας, της ομιλίας, θολή όραση, εφίδρωση, μειωμένη αίσθηση του πόνου.
  • Αφυδάτωση που προκαλεί πονοκέφαλο, ζαλάδες, δίψα, ωχρότητα και τρόμο. Το αλκοόλ εμποδίζει την απελευθέρωση αντί-διουρητικών ορμονών και τα νεφρά αποβάλλουν υπερβολική ποσότητα νερού, με αποτέλεσμα να αφυδατωνόμαστε.
  • Στομαχικές διαταραχές (γαστρίτιδα, αιμορραγίες, έλκη)
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση και αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια.
  • Έλλειψη βιταμινών, εμποδίζοντας την απορρόφηση και την αποθήκευση τους.
  • Εγκεφαλικές βλάβες και μείωση διανοητικής ικανότητας.
  • Ηπατικές βλάβες λόγω του ότι ο μεταβολισμός του αλκοόλ γίνεται στο ήπαρ. Το 90% μεταβολίζεται, ενώ ένα 10% αποβάλλεται δια μέσου της αναπνοής και των ούρων.
  • Επιπλοκές στους διαβητικούς μεταβάλλοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αυξάνοντας τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας.
  • Καρκίνο στόματος, λάρυγγα και οισοφάγου.
  • Σεξουαλικές διαταραχές
  Η μακροχρόνια, συστηματική και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ που ξεπερνάει κατά πολύ τις επιτρεπόμενες συστάσεις και φθάνει σε επίπεδο εξάρτησης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι, το οποίο διασπά τη μεγαλύτερη ποσότητα από το αλκοόλ που καταναλώνουμε (το υπόλοιπο αποβάλλεται από το σώμα μας μέσω της αναπνοής, των ούρων και του ιδρώτα). Το συκώτι περιέχει ένζυμα που διασπούν το αλκοόλ σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα τα οποία είναι ακίνδυνα για το σώμα μας. Το συκώτι εξουδετερώνει το αλκοόλ όταν είναι σε μικρές ποσότητες χωρίς πρόβλημα. Όταν όμως οι ποσότητες που πίνει κάποιος είναι μεγάλες, τότε το συκώτι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και παθαίνει βλάβες. Επίσης σε υπερκατανάλωση αλκοόλ το άτομο κινδυνεύει να λιποθυμήσει ή ακόμα και να πέσει σε κώμα που μπορεί σπάνια να οδηγήσει σε θάνατο λόγω της παράλυσης του κέντρου της αναπνοής.
  Οι ηπατικές ασθένειες που οφείλονται στο αλκοόλ είναι:
  • Ηπατική στεάτωση (ή λιπώδες ήπαρ) είναι η κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους μέσα στα κύτταρα του συκωτιού. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από μια και μόνη περίσταση υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ή ως αποτέλεσμα τακτικής κατανάλωσης πάνω από τα προτεινόμενα όρια. Αντιστρέφεται πολύ γρήγορα με την αποβολή του αλκοόλ και δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες. Αν όμως συνεχιστεί η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αλκοολική ηπατίτιδα, ακόμα και κίρρωση του ήπατος.
  • Αλκοολική ηπατίτιδα είναι ηπατική φλεγμονή που ποικίλει μεταξύ ήπιας και οξείας. Τα άτομα με ήπια αλκοολική ηπατίτιδα μπορεί να μη γνωρίζουν ότι πάσχουν από ηπατική βλάβη ενώ τα άτομα που πάσχουν από οξεία αλκοολική ηπατίτιδα μπορεί να αναπτύξουν ρήξη του ήπατος. Η αλκοολική ηπατίτιδα μπορεί να αντιστραφεί σε αρκετά άτομα αν σταματήσουν άμεσα την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Η κίρρωση του ήπατος. Ο φυσιολογικός ηπατικός ιστός αντικαθίσταται από ουλώδη ιστό που σταδιακά θα οδηγήσει στην ανικανότητα του ήπατος να λειτουργεί σωστά. Τα άτομα με κίρρωση που έχει προκληθεί από την κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να μην έχουν συμπτώματα ή μπορεί να έχουν διάφορες επιπλοκές όπως ίκτερο, κατακράτηση υγρών ή σοβαρή αιμορραγία οισοφάγου. Αν και η αλκοολική κίρρωση δεν είναι αναστρέψιμη, η διακοπή κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την επιβίωση του πάσχοντος.
  Εξετάσεις που μπορούν να διαγνώσουν τη κίρρωση
  Η έγκαιρη διάγνωση της κίρρωσης είναι σημαντική καθώς η ηπατική βλάβη που προκαλεί συνοδεύεται από λίγα έως καθόλου συμπτώματα. Οι αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν την ηπατική βλάβη, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση που οδηγεί με σαφήνεια στη διάγνωση της κίρρωσης εκτός από τη βιοψία ήπατος αλλά η διαδικασία είναι επεμβατική και δεν ανιχνεύει κάθε περίπτωση. Οι συνήθεις εργαστηριακές εξετάσεις ανιχνεύουν την ηπατική βλάβη ή τις ουλές και αξιολογούν τη σοβαρότητά τους. Μετά τη διάγνωση μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις για τη διάγνωση της υποκείμενης αιτίας και για την παρακολούθηση της υγείας του ασθενούς. Μερικές χρήσιμες εξετάσεις είναι: Έλλειψη της υδατανθρακτικής μορφή της τρασφερρίνης (CDT), Γαμμα-γλουταμυλ-τρανσφεράση (GGT), Μέσος όγκος ερυθρών (MCV), ALP, Χολερυθρίνη, οξαλοξεική τρανσαμινάση (SGOT), πυροσταφυλική τρανσαμινάση (SGPT)
  Το αλκοόλ αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα και με διάφορους τρόπους, για αυτό δεν πρέπει να συνδυάζονται μαζί.
  Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ όταν παίρνετε φάρμακα και κυρίως αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, αντιπηκτικά, αντιυπερτασικά, αντιδιαβητικά, αντισταμινικά (χορηγούνται για αλλεργίες), καρδιαγγειακά, ορισμένα αντιβιοτικά και παυσίπονα. Εάν ληφθούν φάρμακα με αλκοόλ μειώνεται η αποτελεσματικότητα που θα έχει το φάρμακο και αυξάνονται οι πιθανότητες ανεπιθύμητων ενεργειών όπως ζαλάδα, έμετος, πονοκέφαλος, αιμορραγία του πεπτικού, τάση για λιποθυμία.
  Αλκοόλ και θερμίδες
  αλκοόλ
  Το αλκοόλ έχει αυξημένες θερμίδες και αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, οι οποίες χαρακτηρίζονται σαν «κενές» δηλαδή δεν προσφέρουν κάποια ιδιαίτερη  θρεπτική αξία. Όσο υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλη έχει ένα ποτό, τόσο περισσότερες θερμίδες έχει. Ακόμη ένα αρνητικό που σχετίζεται με το αλκοόλ είναι ότι απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό, επιταχύνει την πέψη και δημιουργεί γρηγορότερα το αίσθημα της πείνας, οδηγώντας ορισμένες φορές σε μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού. Προτιμότερα είναι τα ποτά σκέτα χωρίς προσμίξεις αναψυκτικών ή χυμών και τα ξηρά ποτά. Σημαντικό είναι να προσέχουμε πέραν από τη κατανάλωση αλκοόλ και την κατανάλωση των τροφίμων που συνοδεύουν το αλκοολούχο ποτό π.χ. ξηροί καρποί διότι προσδίδουν πολλές θερμίδες (10 ξηροί καρποί έχουν 130 θερμίδες).
  Συνδυασμοί αλκοολούχων ποτών με αναψυκτικά και χυμούς φρούτων (Γενικά, όπως το έχω ξαναγράψει ..μακρυά από τα εμφιαλωμένα αναψυκτικά).
  αλκοόλ
  Η ανάμιξη αλκοόλ με χυμούς, αναψυκτικά και σιρόπια προσφέρει πολλές θερμίδες λόγω των υδατανθράκων που περιέχουν και προσδίδει γλυκύτητα στη γεύση κάνοντας το ποτό πιο ευχάριστο με αποτέλεσμα να πίνουμε περισσότερο. Καλό είναι να πίνουμε το ποτό μας σκέτο, αλλά μια εξίσου καλή επιλογή είναι να το συνδυάσουμε με σόδα που δεν περιέχει ζάχαρη και θερμίδες. Εάν στο αλκοολούχο ποτό προσθέσουμε αναψυκτικό που περιέχει ζάχαρη όπως τα τύπου κόλα, η απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό γίνεται γρηγορότερα και μεθά κανείς πιο εύκολα. Επίσης, ακόμη και αν προσθέσουμε χυμό, νερό ή παγάκια η ποσότητα του αλκοόλ παραμένει ίδια.
  Συμβουλές
  • Να πίνετε πολύ νερό ενδιάμεσα από τα ποτά που καταναλώνετε ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση.
  • Μην αναμιγνύετε το ποτό σας με αναψυκτικό που περιέχει ζάχαρη διότι συμβάλει στην γρηγορότερη απορρόφηση του αλκοόλ.
  • Να πίνετε πάντα με γεμάτο στομάχι και όχι νηστικοί διότι η παρουσία φαγητού στο στομάχι βοηθά να απορροφηθεί πιο αργά το αλκοόλ από τον οργανισμό, αποφεύγοντας έτσι τη μέθη.
  • Πίνετε με αργό ρυθμό το ποτό σας, ώστε να προλαβαίνει το σώμα να μεταβολίζει το αλκοόλ.
  • Να παρακολουθείτε τη ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε.
  • Προτιμήστε ένα αναψυκτικό με λίγες θερμίδες.
  • Να βάζετε νερό ή παγάκια στο ποτό σας για να αυξάνει ο όγκος του αλλά όχι και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

  Κωνσταντάκη Χρυσούλα,
  Διαιτολόγος
 • ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΥΓΕΙΑ" ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΊΤΛΟ.Ή κατ΄ευθείαν ΚΛΙΚ στο> http://monidadias-news.blogspot.gr/p/blog-page_3083.html  Στείλτε μας δικές σας απορίες ή και εμπειρίες
 • 14ον-Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου
 • ΚΙ ΟΜΩΣ Η ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ!
 • Βάλτε στο καθημερινό μενού σας την  κανέλα με μέλι 
 • Ξεκινείστε την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό με ένα στημένο λεμόνι!
 • Ο οργανισμός μας, όπως έχω ξαναπεί είναι απίστευτα οξειδωμένος με αυτά που καταβροχθίζουμε...όμως η φύση μας είναι πάμπλουτη σε αντίδοτα φυτικά. Και ιδού τα θαύματα που μας περιβάλλουν , αλλά για χίλιους λόγους τα περιφρονούμε μέσα στη θεότρελη νευρωτική ζωή μας...(σας ήθελα να πω, γιατί εγώ καλοπερνάω στην ηρεμία της μοναξιάς μου...)
 • ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΘΩΟ…ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ!


  Στην αρχαιότητα το δενδρολίβανο ήταν “φυτό ταμπού”. Η χρήση του ήταν τελετουργική. Η αρχαία Ελληνική του ονομασία, λιβανώτις, συνδέεται άμεσα με την χρήση του: μαζί με το λιβάνι, το μύρο και άλλα φυτά, χρησίμευε για τελετουργικούς καπνισμούς και καθαρμούς. Φυτό αφιερωμένο στη Μεγάλη Θεά. Τη Λευκοθέα, την Αφροδίτη.

  Στην αρχαία Ελλάδα το θεωρούσαν δώρο της θεάς Αφροδίτης στους ανθρώπους και το χρησιμοποιούσαν στις θυσίες ζώων. Το έκαιγαν επίσης στους βωμούς.
  Διακοσμούσαν με αυτό τα αγάλματα των θεών και οι μαθητές όταν μελετούσαν το χρησιμοποιούσαν σαν στεφάνι, χάρη στην ιδιότητά του να τονώνει τη μνήμη.
  Κατά το μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε και σε καλλυντικά σκευάσματα.
  Μοιάζει να έχει κάτι κοινό και με τη φλόγα ενός κεριού: την κατεύθυνση προς τον ουρανό, την ανάταση!
  Θεραπευτικές ιδιότητες
  * Εξαίρετο τονωτικό και διεγερτικό όπως και η μέντα, το θυμάρι, το φασκόμηλο, το μελισσόχορτο.
  * Πολύτιμο σε σωματική και πνευματική υπερκόπωση που συνοδεύεται από αμνησία και σε υπόταση.
  * Καρδιοτονωτικό, υπερτασικό και ρυθμιστικό του περιβλήμα¬τος των επινεφριδίων αδένων.
  * Έχει επίδραση στην έκκριση της χολής γι' αυτό είναι χρήσιμο χολαγωγό σε περιπτώσεις ηπατίτιδας, ίκτερου, χολοκυ¬στίτιδας, χολολιθίασης, κ.ά.
  * Επειδή είναι καλό αποχρεμπτικό (διευκολύνει τον βήχα) και αντισηπτικό των πνευμόνων χρησιμοποιείται σε χρόνιες βρογχίτιδες, σε γρίπη, σε κοκίτη αλλά και σε άσθμα.
  * Αντιδιαρροϊκό με σημαντική επίδραση σε εντερικές διατα¬ραχές, σε κολίτιδα, σε διάρροια αλλά και σε συγκέντρω¬ση αερίων στην κοιλιά και στο έντερο (εξαλείφει τον τυ-μπανισμό).
  * Αντιρρευματικό και αντινευραλγικό, αντιαρθριτικό και ισχυρό εμμηναγωγό.
  * Ευεργετικό σε διαταραχές του νευρικού συστήματος, σε υστερία, ημικρανίες, ζαλάδες και σε  επιληψία.
  * Τονώνει το νευρικό σύστημα.
  Εναλλακτικές θεραπείες με δεντρολίβανο
  Το δεντρολίβανο είναι ελιξίριο νεότητας, εξαιρετικό τονωτικό και σπασμολυτικό, ενώ ασκεί επίδραση και πάνω στην έκκριση της χολής. Ακόμα, είναι ισχυρό εμμηναγωγό, επουλωτικό των πληγών, αντισηπτικό, σπασμολυτικό, κατά του χρόνιου κατάρρου των πνευμόνων και αντιρρευματικό. Επίσης, χρησιμοποιείται κατά της χρόνιας χολοκυστίτιδας, του ύδρωπα με χοντρό συκώτι, του ίκτερου από ηπατίτιδα , κατά των παραλύσεων και των νευρικών παθήσεων, εναντίον της χλώρωσης και της χρόνιας δυσπεψίας.
  Επιπλέον, είναι φυτό κατάλληλο για τους νευρικούς πονοκεφάλους και χρησιμοποιείται κατά των αερίων της κοιλιάς, ως τονωτικό της κυκλοφορίας του αίματος, κατά της τριχόπτωσης και κατά της πιτυρίδας.
  Εφαρμογές του δεντρολίβανου
  * Αφέψημα δεντρολίβανο: Ένα κλαράκι με τρία λουλούδια που βράζει στο νερό ενός φλιτζανιού πίνεται ζεστό πριν τον βραδινό ύπνο.
  Όποιος έχει αμοιβάδες ή ζαχαροδιαβήτη να πίνει τη διπλάσια ποσότητα το πρωί με άδειο στομάχι.
  * Έγχυμα δεντρολίβανου: Μουλιάζουμε ένα κουταλάκι φύλλα ή άνθη σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Σουρώνουμε και πίνουμε μετά από 10 λεπτά. 'Ενα φλιτζάνι τη μέρα λειτουργεί, ανάλογα, ως χωνευτικό, ή αντιδιαβητικό, ή σπασμολυτικό, ή αντιϋστερικό, ή καταπραϋντικό, ή αντιφυσητικό.
  Το έγχυμα των φύλλων του είναι χωνευτικό, σπασμολυτικό, τονώνει την όραση.
  * Εξωτερική Χρήση: Οι γυναίκες που υποφέρουν από νευρικούς πονοκεφάλους θα γλυτώσουν αν λούζονται με αφέψημα.
  Για γενική κόπωση και αδυναμία (βράζουμε μία χούφτα σε ένα λίτρο νερό για 10 λεπτά και κάνουμε κομπρέσες ή μπάνιο) σε μώλωπες, ρευματισμούς, μυϊκούς πόνους, στραμπουλήγματα  και εκζέματα ή για πλύση πληγών.
  Με γαργάρες αφεψήματος εξαλείφει τις άφθες
  Αν επαλείφουμε καθημερινά στα επίμαχα σημεία του κεφαλιού το χυμό που βγάζουμε όταν πολτοποιήσουμε φρέσκα κλαδιά δεντρολίβανου σταματάει τον τριχοφάγο (αλωπεκία).
  Βράζουμε δύο χούφτες δεντρολίβανου σε δύο λίτρα νερού και τα ρίχνουμε στο ζεστό νερό του μπάνιου, για πόνους των ρευματισμών ή για εξασθενημένη όραση. Συχνά τέ-τοια μπάνια δυναμώνουν ένα αδύναμο παιδί.
  Προφυλάξεις:
  Αν πίνουμε συχνά αφεψήματα ή εγχύματα δεντρολίβανου μπορεί να είναι επικίνδυνο. Οποιαδήποτε χρήση του κι αν γίνεται πρέπει να είναι προσεχτική, γιατί η λήψη του σε πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες έχει προκαλέσει δηλητηριάσεις, ακόμα και θανατηφόρες .
  Δεντρολίβανο για τον τυμπανισμό
  O τυμπανισμός είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που οφείλεται στην ανάπτυξη αερίων στο στομάχι και στο έντερο και προκαλεί αίσθημα βάρους και δυσφορία. Για να απαλλαγείτε από τον τυμπανισμό, ρίξτε 50 γρ. ανθισμένο δεντρολίβανο, φρέσκο ή ξερό, και αφήστε το σκεπασμένο για 10 λεπτά μέσα σε βραστό νερό. Πίνετε ένα φλιτζάνι από το αφέψημα έπειτα από κάθε γεύμα. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις χωνευτικές και σπασμολυτικές του ιδιότητες, το δεντρολίβανο είναι γενικά πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση πολλών γαστρεντερολγικών προβλημάτων.
  Το αιθέριο έλαιο που περιέχει μπορεί σε μικρές ποσότητες να προκαλέσει το θάνατο. Βέβαια για να παραχθεί αυτή η ποσότητα χρειάζεται πολύ μεγάλες ποσότητες κλαδιών του φυτού. Από τα φύλλα του δεντρολίβανου εξάγεται ένα υγρό που χρησιμοποιείται στην παρασκευή φάρμακου για τους ρευματισμούς, για τις διάφορους ερεθισμούς του στόματος καθώς και για το βήχα.
  Τέλος σαν αρωματικό το συναντάμε σε δεκάδες συνταγές μαγειρικής.
  Στην παραδοσιακή συνταγή από την Καλαμάτα, που σας προτείνουμε, δίνει μια μοναδική γεύση: Μπαρμπούνια με δεντρολίβανο
  Ο Αγάπιος ο μοναχός γράφει-Πόσες χάρες έχει το δενδρολίβανο: Βράσε τα άνθη δενδρολίβανου με νερό, έως να μείνει το μισό και πίνε το νερό εκείνο να σου γιατρεύσει ότι ασθένεια έχεις στα εντόσθια.
  Κάψε το ξύλο του και κάνε τα κάρβουνα σκόνη, την οποία βάλε σε ένα κομμάτι ψιλό λινό πανί και τρίβε καλά τα δόντια σου να γίνουν άσπρα και να γιατρευτεί κάθε τους ασθένεια και αν έχουν σκώληκες ψοφάνε.
  Βάλε τα φύλλα του στο στρώμα σου, να μην δεις κακό όνειρο.
  Αν τα βάλεις στην πόρτα και μέσα σε δύο τρεις μεριές του σπιτιού σου, δεν σε βλάπτει φίδι, σκορπιός, ούτε άλλο ζώο θανάσιμο.
  Μάλιστα αν είναι κανένα φίδι σε καμιά τρύπα , κάψε κομμάτι από αυτό εκεί δίπλα και νιώθοντας την μυρωδιά του ή βγαίνει να φύγει ή πεθαίνει.
  Ιδιότητες: Χωνευτικό, αντιδιαβητικό, σπασμολυτικό, αντιϋστερικό, εμμηναγωγό, καταπραϋντικό, χολαγωγικό, αντικαταθλιπτικό, αντιφυσητικό, στυπτικό, αντιμετεωριστικό.
  Μέλι και κανέλα, ένα θαυμαστό μίγμα για την υγεία μας
  Μέλι και κανέλα, ένα θαυμαστό μίγμα για την υγεία μας
  Έλληνες, Ρωμαίοι, Ασσύριοι, Αιγύπτιοι, Κινέζοι... δεν υπήρχε πολιτισμός στην αρχαιότητα που να μην το αναγνώριζε ως βάλσαμο. Η ανακάλυψη και η ευρεία χρήση των αντιβιοτικών το εκτόπισε από το θεραπευτικό μας οπλοστάσιο· όμως η ανάπτυξη μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά τείνει να επαναφέρει το μέλι στο βάθρο που του αρμόζει.
  Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι το μόνο τρόφιμο στον πλανήτη που δεν θα χαλάσει ή θα σαπίσει ποτέ. Μόνο θα ζαχαρώσει. Το μέλι στη πραγματικότητα θα είναι για πάντα μέλι. Ωστόσο, όταν το αφήσετε σε ένα ψυχρό, σκοτεινό μέρος για πολύ καιρό θα στερεοποιηθεί. Όταν συμβεί αυτό απλά χαλαρώνουμε το καπάκι από το βάζο που το έχουμε και βάζουμε το δοχείο με το μέλι σε ζεστό νερό, όχι όμως βραστό. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να υγροποιηθεί. Στη συνέχεια είναι τόσο καλό όσο ήταν και στην αρχή.
  Συμβουλή
  Ποτέ να μην βράσετε το μέλι ή να το βάλετε σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί έτσι θα σκοτωθούν τα ένζυμά του.
  Η αλήθεια για το μέλι με κανέλα
  Είναι σίγουρο ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα ήθελαν οι παρακάτω πληροφορίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μίγμα του μελιού και κανέλας θεραπεύει τις περισσότερες ασθένειες. Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται επίσης, το μέλι ως «RamBan» (πολύ αποτελεσματικό) φάρμακο για όλα τα είδη ασθενειών. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς παρενέργειες σε κάθε είδους ασθένειες. Αν και το μέλι είναι γλυκό, εάν ληφθεί στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, αυτό δεν βλάπτει ακόμα και τους διαβητικούς ασθενείς. Το World News, ένα περιοδικό στον Καναδά, στην έκδοσή του με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1995, έχει δώσει τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορεί να θεραπευτούν με μέλι και κανέλα, όπως έχει ερευνηθεί από δυτικούς επιστήμονες:
  Καρδιοπάθεια
  Κάντε μια πάστα από μέλι και κανέλα σε σκόνη, απλώστε την πάνω στο ψωμί, αντί για μαρμελάδα και να την τρώτε τακτικά για το πρόγευμα. Μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και σώζει από καρδιακή προσβολή. Επίσης όσοι είχαν ήδη μια καρδιακή προσβολή, αν κάνουν αυτή τη διαδικασία καθημερινά, θα τους βοηθήσει να μην ξαναπάθουν. Η τακτική χρήση της πιο πάνω διαδικασίας βοηθά στη σωστή λειτουργία της αναπνοής και δυναμώνει τους παλμούς της καρδιάς. Όσο μεγαλώνουμε, οι αρτηρίες και οι φλέβες χάνουν την ευελιξία τους και φράζουν. Το μέλι και η κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις φλέβες.
  Αρθρίτιδα
  Ασθενείς με αρθρίτιδα, μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας. Εάν λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και οι χρόνιες αρθρίτιδες μπορεί να θεραπευτούν. Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διαπιστώθηκε ότι όταν οι γιατροί φρόντιζαν τους ασθενείς τους με ένα μείγμα από μια κουταλιά της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πριν από το πρωινό, διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια εβδομάδα, από τα 200 άτομα που είχαν υποστεί την φροντίδα, σχεδόν 73 ασθενείς είχαν εντελώς απαλλαγεί από τον πόνο και μέσα σε ένα μήνα, κυρίως όλοι οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή να μετακινηθούν, εξαιτίας της αρθρίτιδας, άρχισαν να περπατάνε χωρίς πόνο.

  Κυστίτιδα
  Πάρτε δύο κουταλιές της σούπας σκόνη κανέλας και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το. Καταστρέφει τα μικρόβια στην ουροδόχο κύστη.
  Πονόδοντος
  Κάντε μια πάστα από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη και πέντε κουταλάκια του γλυκού μέλι και απλώστε την στο δόντι που σας πονάει. Μπορείτε να το απλώνετε τρεις φορές την ημέρα μέχρι το δόντι σταματήσει να σας πονά.
  Χοληστερόλη
  Δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη, αναμιγμένα σε 456 γραμμάρια νερού τσαγιού, που χορηγείται σε έναν ασθενή χοληστερόλης, έδειξε ότι μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα κατά 10% μέσα σε δύο ώρες. Όπως αναφέρεται και στους ασθενείς αρθρίτιδας, εάν λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα, κάθε χρόνια χοληστερόλη θεραπεύεται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο εν λόγω περιοδικό, το αγνό μέλι όταν λαμβάνεται με φαγητό ανακουφίζει από την χοληστερόλη.

  Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι η συμβουλή ενός εξειδικευμένου γιατρού για κάθε πρόβλημα υγείας μας, κρίνεται απαραίτητη.
  Πηγή: Βασισμένο σε άρθρο της weeklyworldnews
  Ευεργετικές ιδιότητες του λεμονιού

  Ευεργετικές ιδιότητες του λεμονιού – Το φαρμακείο της φύσης #2
  Τα λεμόνια είναι όξινα στη γεύση, αλλά δημιουργούν αλκαλικές βάσεις στον οργανισμό μας. Στην πραγματικότητα, είναι από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη αλκαλική επίδραση, που βοηθούν πολύ στη δημιουργία ισορροπίας σε καταστάσεις αύξησης της ποσότητας οξέων στο σώμα.
  Με άφθονη βιταμίνη C, είναι ιδανικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση λοιμώξεων και άλλων προβλημάτων υγείας, ενώ συστήνεται και για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντιμετώπιση της δυσπεψίας.
  Ευεργετικές ιδιότητες του λεμονιού στον ανθρώπινο οργανισμό:
  1. Καταπολεμά τον καρκίνο:
  Τα λεμόνια περιέχουν 22 αντικαρκινικές χημικές ενώσεις, μεταξύ αυτών και η λεμονίνη. Πρόκειται για έλαιο, που καταπολεμά ή και σταματά τη μεγέθυνση των καρκινικών όγκων στα ζώα και το φλαβονειδές γλυκοσίδη, που σταματά τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.
  2. Καταπολεμά το Parkinson:
  Η φλούδα του λεμονιού περιέχει το σημαντικότατο συστατικό tangeretin, που έχει αποδειχτεί τρομερά αποδοτικό για δυσλειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η νόσος Parkinson.
  3. Μας κρατά νέες!
  Η βιταμίνη C στα λεμόνια βοηθά στην ουδετεροποίηση των ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για το γήρας και για τις περισσότερες ασθένειες.
  4. Το λεμόνι είναι ένας πολύ καλός φυσικός λιποδυαλίτης. Η κατανάλωση του βοηθάει στην απώλεια βάρους.
  5. Βοηθά στην όραση:
  Τα συμπτώματα των διαταραχών στην όραση, όπως της διαβητικής ρετινοπάθειας, φαίνεται πως βοηθούνται σημαντικά από το στοιχείο ρουτίνη, που βρίσκεται στα λεμόνια.
  6. Καταπολεμά τα μικρόβια και τους ιούς:
  Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σε φλαβονοειδή, που λειτουργούν ενάντια σε μολύνσεις από ιούς όπως η γρίπη και το κρύωμα.
  Τα λεμόνια έχουν επίσης αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Σύμφωνα, με έρευνες, ο χυμός λεμονιού μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια της μαλάριας, της χολέρας, του τύφου, της διφθερίτιδας και άλλων ασθενειών.
  7. Βοηθάει το συκώτι:
  Το συκώτι λατρεύει το λεμόνι: είναι εκπληκτικό τονωτικό για το συγκεκριμένο όργανο, διαλύει το ουρικό οξύ και άλλα δηλητήρια και υγροποιεί τη χολή. Ο φρέσκος χυμός λεμόνι που προστίθεται σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό είναι τρομερό πρωινό αντιοξειδωτικό για το στομάχι.
  8. Βοηθάει στο έντερο (βοηθάει στη δυσκοιλιότητα):
  Καθαρίζει το έντερο: Το λεμόνι αυξάνει την περίσταλση του εντέρου, βοηθώντας την κίνησή του, άρα βοηθώντας στην κανονική του λειτουργία. Ρίξτε το χυμό ενός λεμονιού σε ζεστό νερό και πιείτε το νωρίς το πρωί, αν έχετε σχετικό πρόβλημα.
  9. Βοηθάει στους νεφρούς:
  Το κιτρικό οξύ του χυμού λεμόνι βοηθά στη διάλυση του χολόλιθου, των εναποθέσεων ασβεστίου και της πέτρας στους νεφρούς.
  10. Βοηθάει στο αίμα:
  Τα αγγεία του αίματος ενισχύονται από τη βιταμίνη P (βιοφλαβονοειδή), οπότε γίνεται σαφώς πιο δύσκολη μια οποιαδήποτε εσωτερική αιμορραγία. Επίσης, βοηθά πολύ ενάντια στην αρτηριακή πίεση.
  11. Διαλύει τους εντερικούς σκώληκες.
  12. Η φλούδα του λεμονιού περιέχει 5 έως 10 φορές περισσότερη βιταμίνη απ’ τον χυμό του! Καλά διαβάσατε…δηλαδή πετάμε το καλύτερο μέρος του λεμονιού!
  *Συμβουλή: Μην πετάτε τα στυμμένα λεμόνια σας! Κρατήστε τα ως έχουν στην κατάψυξη. Μπορείτε μετά να τρίψετε τη φλούδα τους (με ένα «ξύστη»-ρεντέ-grater) -παγωμένες όπως είναι- και να τη χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, παγωτά, σούπες λαχανικών, σάλτσες γιά μακαρονάδες, ρίζυ, στα ψητά κρεατικά κ.α. Θα εκπλαγείτε με την γεύση, ενώ θα κερδίσετε σε βιταμίνες.
  Το ξύσμα λεμονιού το χρησιμοποιούν σε συνταγές οι μεγαλύτεροι σεφ παγκοσμίως…γιατί όχι κι εσείς?
  Χρήση λεμονιού στην καθημερινότητα μας:
  - Ο χυμός του λεμονιού, χρησιμοποιείται αποτελεσματικά σε εγκαύματα από τον ήλιο, σε χιονίστρες, σε κάλους, σε ψωρίαση, στο ξέβγαλμα των μαλλιών (για την πιτυρίδα και την τριχόπτωση) ως καλλυντικό αλλά και για να εξαφανίσει τις φακίδες από το πρόσωπο. (Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, στις περισσότερες περιπτώσεις εξαλείφονται οι φακίδες, αν τις τρίβουμε κάθε βράδυ, πριν κοιμηθούμε, με φέτες λεμονιού) Επίσης καθαρίζει και λευκαίνει το δέρμα, κλείνει τους ανοιχτούς πόρους του.
  - Το μασάζ του με χυμό λεμονιού για τα ούλα μπορούν να σταματήσει την αιμορραγία των ούλων.
  - Στη ρινορραγία αν βάλετε μέσα στο ρουθούνι ένα μικρό κομματάκι βαμβάκι εμποτισμένο με μερικές σταγόνες λεμόνι, η αιμοστατική δράση του λεμονιού θα βοηθήσει να σταματήσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά την αιμορραγία.
  - Είναι ακόμη γνωστό ότι συμβάλει στην ανακούφιση του λόξιγκα όταν καταναλώνεται ως χυμός.
  - Προλαβαίνει τις δηλητηριάσεις ιδιαίτερα από οστρακοειδή και ενεργεί ως αντίδοτο.
  Θέλετε παραπάνω πληροφορίες?
  Στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας της Βαλτιμόρης (πηγή) υπάρχει άρθρο με τίτλο:
  “Σοκαριστικό: Αποδεικνύεται ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν μας πουλάνε φάρμακα αλλά … λεμόνι!”
  Πολλά άρθρα και έρευνες μάλιστα λένε ότι «10.000 φορές ισχυρότερο το… λεμόνι από τη χημειοθεραπεία;» !!! …Μακάρι να ισχύει.
  Εάν θέλετε και μια καλή συνταγή για λεμονάδα (σπιτική) -κλικ εδώ-
  Ιστορική αναδρομή (Πηγή: Easypedia.gr):
  Ο κίτρος, προφανώς ο καρπός στον οποίο αναφέρεται ο Πλίνιος στη Φυσική ιστορία (XII, vii.15) ως το malum medicum — τον “ιατρικό καρπό” — είναι, κατά τα φαινόμενα, το πρώτο εσπεριδοειδές που ήταν γνωστό στη Μεσόγειο. Απεικονίσεις εσπεριδοειδών δέντρων υπάρχουν σε ρωμαϊκά μωσαϊκά στη Βόρεια Αφρική, αλλά η πρώτη σαφής περιγραφή του λεμονιού συναντάται στις αρχές του 10ου αιώνα, σε πραγματεία περί γεωργίας του Άραβα Κούστους Αλ-Ρούμι.
  Η ονομασία “λεμόνι” προέρχεται από την περσική λέξη (لیمو Limu), η οποία είναι συγγενική με τη σανσκριτική λέξη nimbuka.
  Προσοχή στην υπερκατανάλωση!
  Λόγω της ιδιαίτερης όξινης φύσης του, το λεμόνι, θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από όσους πάσχουν από υπόταση ή αναιμία ενώ και όσοι ακολουθούν φαρμακευτικές αγωγές, θα πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό για την ορθή κατανάλωσή του.
  Αυτό το άρθρο είναι προϊόν πολύωρης έρευνας σε συνδυασμό με πολλές διαφορετικές πηγές.
  Ελπίζουμε να σας άρεσε και να σας βοήθησε.
  Όσοι δοκιμάσατε τις προτάσεις θα θέλαμε τις απόψεις σας!
  Εάν αναδημοσιεύσετε το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρετε ως πηγή το www.gynaika.gr.
  Ευχαριστούμε πολύ! :)
  Πηγές:
  Clickatlife.gr
  Lifebookmarks.net
  Enallaxnews.gr


  10 ΕΊΝΑΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΆ ΧΡΉΣΙΜΕΣ ΙΔΙΌΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΦΛΟΎΔΑΣ ΛΕΜΟΝΙΟΎ (0)

 • Κρυολόγημα
  Αυτοί που πάσχουν από κοινά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μια κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1/4 κουτάλι κανέλα σε σκόνη καθημερινά, για τρεις ημέρες. Η διαδικασία αυτή θα θεραπεύσει περισσότερο τον χρόνιο βήχα, το κρυολόγημα και θα καθαρίσει τα ιγμόρεια.
  Διαταραχές στομάχου
  Όταν το μέλι λαμβάνεται με σκόνη κανέλας θεραπεύει τον πόνο στο στομάχι και επίσης καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα.
  Αέρια στομάχου (φουσκώματα)
  Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην Ινδία και την Ιαπωνία, έδειξαν ότι αν το μέλι λαμβάνεται με κανέλα σε σκόνη το στομάχι απαλλάσσεται
  από τα αέρια.
  Ανοσοποιητικό σύστημα
  Καθημερινή χρήση του μελιού και σκόνης κανέλας δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέλι έχει διάφορες βιταμίνες και σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες. Η συνεχής χρήση του μελιού δυναμώνει τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος για την καταπολέμηση των βακτηριδίων και των ιών.
  Δυσπεψία
  Κανέλα σε σκόνη αναμιγμένη με δύο κουταλιές της σούπας μέλι όταν ληφθεί πριν το φαγητό ανακουφίζει και χωνεύεται το βαρύ γεύμα.
  Γρίπη
  Ένας επιστήμονας στην Ισπανία απόδειξε ότι το μέλι περιέχει ένα φυσικό συστατικό το οποίο σκοτώνει τα μικρόβια γρίπης και σώζει τον ασθενή από γρίπη.
  Μακροβιότητα
  Τσάι από μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά, συλλαμβάνει τη φθορά του γήρατος. Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουτάλι σκόνη κανέλας και τρία φλιτζάνια νερό και βράστε τα. Πίνετε 1/4 φλιτζανιού, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα..
  Ακμή
  Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πά-στα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα για τα σπυράκια πριν από τον ύπνο και να πλένουν το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. Εάν γίνεται καθημερινά για δύο εβδομάδες, αφαιρεί τα σπυράκια από τη ρίζα.
  Παθήσεις του δέρματος
  Εφαρμόστε μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη στις περιοχές που χρήζουν θεραπείας. Έκζεμα, λειχίνες και σε όλους τους τύπους των λοιμώξεων του δέρματος.
  Αδυνάτισμα
  Καθημερινά το πρωί, μισή ώρα πριν από το πρωινό με άδειο στομάχι και το βράδυ, πριν τον ύπνο, να πιείτε μέλι και κανέλα σε σκόνη βρασμένα σε ένα φλιτζάνι νερό. Εάν λαμβάνεται τακτικά, μειώνει το βάρος ακόμη και στο πιο παχύσαρκο άτομο. Επίσης, πίνοντας αυτό το μίγμα τακτικά, δεν επιτρέπει στο λίπος να συσσωρευτεί στο σώμα, ακόμη και αν κάποιος ακολουθεί διατροφή πλούσια σε θερμίδες.
  Καρκίνος
  Πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία και την Αυστραλία έδειξε ότι προχωρημένες μορφές καρκίνου του στομάχου και των οστών έχουν θεραπευτεί επιτυχώς. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτά τα είδη καρκίνου θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά μια κουταλιά της σούπας μέλι με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη για ένα μήνα τρεις φορές την ημέρα.
  Κούραση
  Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα σε σάκχαρα του μελιού είναι πιο χρήσιμα παρά επιβλαβή στην αντοχή του σώματος. Ηλικιωμένοι που παίρνουν μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη, έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση και ευελιξία. Ο Δρ Milton, ο οποίος έχει κάνει την έρευνα, λέει ότι η μισή κουταλιά της σούπας μέλι που λαμβάνεται σε ένα ποτήρι νερό και πασπαλισμένα με λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται καθημερινά μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το απόγευμα, περίπου στις 15:00 μ.μ.όταν η ζωτικότητα του σώματος αρχίζει να μειώνεται, αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος μέσα σε μια εβδομάδα.
  Άσχημη αναπνοή
  Οι άνθρωποι της Νότιας Αμερικής, το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί, είναι γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό. Έτσι διατηρούν την αναπνοή τους φρέσκια όλη την ημέρα.
  Μείωση ακοής
  Καθημερινά πρωί και βράδυ μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται σε ίσα μέρη, αποκαθιστά τα προβλήματα της ακοής.

 • Στις ευεργετικές ιδιότητες του λεμονιού και το χυμό λεμονιού γνωρίζουν τα πάντα . Αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι η φλούδα των εσπεριδοειδών και έχει μεγάλη αξία για την υγεία μας .Μην βιαστείτε να απορρίψετε φλούδα λεμονιού , αφού χυμό - μπορεί να κάνει ακόμα μια καλή υπηρεσία για το σώμα σας .Εδώ είναι μερικά καλά μελετημένη ευεργετικές ιδιότητες της φλούδας λεμονιού :
  1. Peel βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών . Περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνη C , τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση του ιστού των οστών. Peel συμβάλλει στην πρόληψη της ανάπτυξης των ασθενειών όπως η οστεοπόρωση , πολλαπλή αρθρικού ρευματισμού και της αρθρίτιδας.
  2 . Urovet φλούδα βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες (βλάβη λόγω διαρροής του ίδιου του μεταβολισμού ασυνήθιστη αντιδράσεις οξείδωσης του σώματος ), λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιοφλαβονοειδή (βιταμίνη P) .
  3 . Στο σώμα των τοξικών ουσιών που δεν μπορεί να αποδυναμώσει μόνο από το εσωτερικό , αλλά και αυξάνει τον κίνδυνο εξάρτησης από το αλκοόλ και τον εθισμό στην υπερκατανάλωση τροφής . Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιοφλαβονοειδή , φλούδα λεμονιού βοηθά στην αφαίρεση αυτών των τοξικών ουσιών από το σώμα .
  4. Λίγοι γνωρίζουν ότι η φλούδα λεμονιού χρησιμοποιείται για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου .Περιέχει μια ουσία Salvestrol Q40 και λιμονένιο , τα οποία βοηθούν τα κύτταρα στην καταπολέμηση του καρκίνου .
  5. Λόγω της περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή φλούδα βοηθά στη μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης στο σώμα, το οποίο έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά .
  6. Η περιεκτικότητα σε κάλιο έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς , βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης διαβήτη και ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης .
  7. Ξύσμα λεμονιού - το τέλειο μέσο για να διατηρήσει την υγεία και την υγιεινή του στόματος . Η βιταμίνη C βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων , όπως η αιμορραγία των ούλων , ουλίτιδα και σκορβούτο . Peel είναι πλούσια σε κιτρικό οξύ, το οποίο κάνει για την έλλειψη της βιταμίνης C , που σας επιτρέπει να γρήγορα να απαλλαγούμε από αυτές τις ασθένειες .
  8. Peel βοηθά να χάσετε βάρος . Περιέχει μια ουσία που ονομάζεται πηκτίνη, η οποία συμβάλλει στην επίτευξη ενός λεπτή σιλουέτα .
  9. Peel βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος και την πρόληψη προβλημάτων όπως η πρόωρη ρυτίδες , την ακμή , δυσχρωμιών , και έτσι. Ένα σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή παίζεται από τις ελεύθερες ρίζες . Επιπλέον , φλούδα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με την οποία συμβάλλει στην εξουδετέρωση του δέρματος που τοξικές ουσίες .
  10 . Εκτός από τα παραπάνω, φλούδα έχει μια ολόκληρη σειρά από χρήσιμα χαρακτηριστικά: καθαρίζει το συκώτι, βοηθά με λοιμώξεις του αυτιού , βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος , μειώνει τις συσπάσεις των μυών , προλαμβάνει εγκεφαλικά επεισόδια και ούτω καθεξής.
  Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε φλούδα λεμονιού :
  Τοποθετήστε το λεμόνι στην κατάψυξη . Όταν παγώνει , τρίψτε το ξύσμα σε πρόστιμο τρίφτης και προσθέστε σταδιακά σε σαλάτες , το τσάι και οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο . Ή μπορείτε να πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το φάτε ως ξεχωριστό επιδόρπιο .
  Και τέλος , μερικές αριθμούς :
  100g φλούδα λεμονιού περιέχει 134mg ασβεστίου , 160mg του καλίου και 129 mg βιταμίνης C.
  Έτσι, αξίζει να ΣΚΕΨΕΙΣ είναι να περιλαμβάνουν ξύσμα λεμονιού στην καθημερινή διατροφή σας .
  Στις υλικά : mixednews.ru
 • ΜΙΑ ΧΡΗΣΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ  ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ!
 • Θα σας δώσω ένα πρακτικό και χρήσιμο συνοπτικό κατάλογο για τα κυριότερα βότανα και τις παθήσεις που ευεργετούν... Σημειώστε πως μόνο ευεργετούν. Δεν έχουν παρενέργειες, πλην μερικών εξαιρέσεων... κι αν το παρακάνουμε στη δοσοληψία... Κατά την  άποψη  η δοσολογία να είναι συνετή. Τα ευεργετήματα του όποιου βοτάνου -που είναι πολλαπλά και πέρα της παθήσεως που μας ενδιαφέρει να επουλώσουμε- μένουν σταθερά στον οργανισμό μας....


 • ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΡΟΦΗΜΑΤΟΣ
  ΑΦΕΨΗΜΑ: Για κάθε φλιτζάνι ρίχνουμε 1 κουτ. βότανο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει για 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και το πίνουμε σκέτο ή με μέλι ή με κάποιο βιολογικό γλυκαντικό
  ΕΓΧΥΜΑ: Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίχνουμε 1 κουτ. βότανο και το σκεπάζουμε για 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και το πίνουμε σκέτο ή με μέλι ή με κάποιο βιολογικό γλυκαντικό
  ΕΜΒΑΠΤΙΖΟΜΕΝΑ: Για κάθε φλιτζάνι, χρησιμοποιούμε 1 φακελάκι. Προσθέτουμε ζεστό νερό (όχι καυτό) και το αφήνουμε σκεπασμένο για 3-5 λεπτά. Πίνουμε σκέτο, ή με μέλι, ή με λεμόνι, ή με κάποιο γλυκαντικό βιολογικής προέλευσης
  ΦΙΛΤΡΟΥ: Βάζουμε φίλτρο στην καφετιέρα και τοποθετούμε 1 κουτ. βότανο για κάθε κούπα ροφήματος και φυσικά ανάλογο νερό ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ: Για κάθε φλιτζάνι βάζουμε 2 κουτ. στιγμιαίο βότανο και προσθέτουμε νερό ζεστό ή κρύο

  Dr Muller
  PHARMA
  ΦΥΣΙΚΑ ΣΙΡΟΠΙΑ ΜΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΗΧΑ
  Όλα τα σιρόπια είναι κατάλληλα για άτομα που κάνουν ομοιοπαθητική, δίαιτα καθώς και για διαβητικούς (δεν περιέχουν ζάχαρη)
  • Εχινώδες σιρόπι με βιταμίνη (τόνωση ανοσοποιητικού)
  Κατά των ιώσεων, λοιμώξεων, φλεγμονών κλπ. Μπορεί να χορηγηθεί προληπτικά ή θεραπευτικά σε περίοδο ασθένειας
  • Σιρόπι μακρόφυλλου φυτού plantain με μέλι και βιταμίνη (βραχνάδα-πονόλαιμος)
  Κατά των λοιμώξεων στις αμυγδαλές, μαλακώνει το λαιμό, μειώνει τη βραχνάδα και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού
  • Σιρόπι με θυμάρι και βιταμίνη (βήχας)
  Κατά κάθε μορφής βήχα (ξηρού, παραγωγικού, οξείας βρογχίτιδας κλπ). Εχει βακτηριοκτόνο και αντισηπτική δράση οπότε καταπολεμά μικρόβια και ιούς, προστατεύει τον φάρυγγα και μειώνει την έξαρση και τη διάρκεια του κρυολογήματος.
  • Σιρόπι αλθέας με βιταμίνη (φλέγματα)
  Με αποχρεπτική, βλεννολυτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Βοηθά στον λάρυγγα, ερεθισμένο λαιμό και επιγλωττίδα.

  ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ (Αλφαβητικά)
  ΑΓΧΟΣβαλεριανα, πασιφλορα, χαμομηλι, τιλιο, μελισσοχορτο, μεντα, λυκισκος, ανεμωνη, βαλσαμο, σκουτελαρια,τζινσενγκ
  ΑΔΥΝΑΜΙΑ-ΑΤΟΝΙΑαγγελικη, τσουκνιδα, φασκομηλο
  ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑλουιζα, μαραθος, αψιθια, πρασινο τσαι, κοκκινο τσαι
  ΑΕΡΙΑματζουρανα, λουιζα, μαραθος, θρουμπι
  ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣαχιλλαια, λαπαθο, τσουκνιδα, πολυκομπο
  ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝεκουιζετο, εφεδρα
  ΑΚΜΗεχινακια, χαμομηλι, τιλιο, φυτολακα
  ΑΜΝΗΣΙΑμελισσοχορτο, τζινσενγκ, γκιγκο, θυμαρι, ματζουρανα
  ΑΜΟΙΒΑΔΕΣαπηγανος, σκορδο
  ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑγαλιο, εχινακια, φασκομηλο, μυρο, υδραστις, φυτολακα, αγριμονιο
  ΑΝΑΙΜΙΑτριφυλλι, τσουκνιδα, λαπαθο, αγγελικη, κροκος
  ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑμελισσοχορτο, τζινσενγκ, δίκταμο, καρδαμο
  ΑΝΟΡΕΞΙΑαγγιναρα, αγγελικη, γεντιανη, γαιδουραγκαθο, αψιθια
  ΑΡΘΡΙΤΙΚΑφασκομηλο, τιλιο, σημυδα, κριθαρι, αγγελικη, σπεραια
  ΑΡΡΥΘΜΙΕΣιβισκος, κραιταιγος, σκορδο
  ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗκραιταιγος, σκορδο, ιξος, τιλιο
  ΑΣΘΜΑβαλσαμο, ευκαλυπτος, γλυκοριζα, ριγανη, λεβαντα, λομπελια, εφεδρα, ινουλα
  ΑΥΠΝΙΕΣβαλεριανα, πασιφλορα, λυκισκος, τιλιο, χαμομηλι
  ΑΦΘΕΣαλθαια, βατος, τσουκνιδα, τριανταφυλλο
  ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΑτζινσενγκ, μελισσοχορτο, δικταμο, τριανταφυλλο
  ΒΗΧΑΣβηχιο, ριγανη, τσαι βουνου, βερμπασκο, γλυκανισος, πλαταγκο, πριμουλα, συμφυτο, υδραστις, υσσωπος, θυμαρι, αλθαια, ζαμπουκος, φασκομηλο, πολυτριχι, μαρουβιο
  ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑαλθαια, μολοχα, βερμπασκο, μαρουβιο, γλυκανισο, γλυκοριζα, ευκαλυπτος, θυμαρι, κροκος
  ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗγαιδουραγκαθο, ανηθος, μαραθος, τριγωνελλα
  ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑαλθαια, μολοχα, γερανιο, φασκομηλο, σπειραια, φτελια, συμφυτο, υδραστις, χαμομηλι
  ΓΡΙΠΗδυοσμος, αχιλλαια, εχινακια, καγιεν, τσαι βουνου, ζαμπουκος, σιναπι, υδραστις
  ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗβασιλικος
  ΔΙΑΒΗΤΗΣ (ΖΑΧΑΡΟ)αγγιναρα, αγριμονιο, αμυγδαλια, καρυδοφυλλα, αψιθια, λαγοκοιμηθια, τσουκνιδα, μυρτιλλο, φυλλα ελιας
  ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑαγριαδα, σκορπιδι, τσουκνιδα, λουιζα, γενια καλαμποκιου
  ΔΙΑΡΡΟΙΑαγριμονιο, συμφυτο, τριανταφυλλο, σπειραια
  ΔΥΣΕΝΤΕΡΙΑβασιλικος, καρυδοφυλλα, λαπαθο
  ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑφυλλα αλεξανδρειας, χαμομηλι, αψιθια, κολιανδρος, μεντα, δικταμο, δυοσμος, καρδαμο, φασκομηλο, μαραθος, γαιδουραγκαθο, τριφυλλι, μελισσοχορτο, πιπεροριζα
  ΔΥΣΠΝΟΙΑευκαλυπτος, ζαμπουκος, βασιλικος
  ΕΛΚΗ (ΣΤΟΜΑΧΙΚΑ)δικταμο, μυρο, φασκομηλο, χαμομηλι
  ΕΛΚΗ (ΔΕΡΜΑΤΟΣ)δικταμο, καλεντουλα, εχινακια, υδραστις
  ΕΛΚΗ (ΠΕΠΤΙΚΑ)δικταμο, αλθαια, σπεραια, χαμομηλι, λουιζα
  ΕΓΚΑΥΜΑΤΑαμυγδαλια, λυγαρια
  ΕΜΕΤΟΣγαρυφαλο, δυοσμος, σπειραια
  ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗκροκος, λυγαρια, βαλσαμο
  ΕΜΜΗΝΟΡΟΙΑ (ΕΠΩΔΥΝΗ)ανεμωνη, βαλεριανα, τζινσενγκ, σκουτελαρια
  ΕΜΜΗΝΟΡΟΙΑ (ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ)απηγανος, αχιλλαια, λυγαρια, φλισκουνι
  ΕΜΜΗΝΟΡΟΙΑ (ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΡΟΗ)γερανιο, υδραστις
  ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗκαγιεν, ταραξακο, τζινσενγκ
  ΕΠΙΛΗΨΙΑβαλεριανα, πασιφλορα, υσσωπος, σκουτελαρια
  ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑκαλεντουλα, χαμομηλι, ευφρασια
  ΕΡΠΗΣ ΖΩΣΤΗΡβαλσαμο, αχιλλαια, ζαμπουκος, ιξος, πασιφλορα
  ΕΦΙΔΡΩΣΗφασκομηλο
  ΖΑΛΑΔΕΣαψιθια, τριανταφυλλο
  ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣλεβαντα, τιλιο, χρυσανθεμο
  ΗΠΑΡ (ΤΟΝΩΣΗ)ταραξακο, αμυγδαλια, ιριδα, αγγιναρα, γαιδουραγκαθο
  ΗΠΑΤΙΤΙΔΑγλυκανισο, γλυκοριζα
  ΘΡΟΜΒΩΣΕΙΣαγγελικη, σκορδο
  ΙΛΑΡΑκολιτσιδα, συκια
  ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑζαμπουκος, χαμομηλι, φυτολακα
  ΙΣΧΙΑΛΓΙΑβαλσαμο, αχιλλαια, μεντα
  ΙΛΙΓΓΟΣφασκομηλο, λεβαντα, μελισσοχορτο, ματζουρανα
  ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣανηθος, μοσχοκαρυδο, μαραθος
  ΚΑΟΥΡΕΣαλθαια, μολοχα, συμφυτο, σπειραια
  ΚΑΡΔΙΑκραιταιγος, σκορδο, μελισσοχορτο
  ΚΑΤΑΘΛΙΨΗμελισσοχορτο, βρωμη, σκουτελαρια, τζινσενγκ
  ΚΙΡΣΟΙκραιταιγος, καστανια
  ΚΟΚΚΙΤΗΣτριφυλλι, μαραθος, ριγανη, λομπελια
  ΚΟΛΙΚΟΙαγγελικη, ανηθος, βαλεριανα, πιπεροριζα, μεντα, καρδαμο
  ΚΟΛΙΤΙΔΑαγριμονιο, αλθαια, συμφυτο
  ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑτσαι βουνου, αχιλλαια, αγγελικη, ζαμπουκος, υσσωπος, πιπεροριζα, μεντα, καρδαμο
  ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣκαγιεν, σιναπι, πιπεροριζα
  ΚΥΣΤΙΤΙΔΑαγριαδα, αχιλλαια, τσουκνιδα, αρκτοσταφυλος
  ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑαγριαδα, μαιδανος, κουμαρια
  ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑμολοχα, βελανιδια, θυμαρι, εχινακια, φασκομηλο, χαμομηλι, αλθαια
  ΛΕΙΧΗΝΕΣκαρυδοφυλλα, αχιλλαια
  ΛΕΥΚΟΡΡΟΙΑμυρο, υδραστις, θυμαρι, τριανταφυλλο, ξενεκιο
  ΜΗΤΡΟΡΡΑΓΙΑγερανιο, υδραστις, αλχημιλλη
  ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣκαλεντουλα, μυρο
  ΜΥΡΜΗΓΚΙΑχελιδονιο, θουγια
  ΜΑΤΙΑμποραντζα
  ΝΑΥΤΙΑμεντα, δυσμος, μαραθος, μελισσοχορτο
  ΝΕΥΡΑΛΓΙΑβαλεριανα, ιξος, πασιφλορα, δενδρολιβανο, χρυσανθεμο, βαλσαμο
  ΝΕΦΡΑ (ΠΕΤΡΑ)αγριαδα, σκορπιδι, αγριμονιο, πολυκομπι, αλθαια, γενια καλαμποκιου
  ΟΙΔΗΜΑκανελλα, ζαμπουκος
  ΟΡΑΣΗμαραθος, καροτο
  ΟΣΦΥΑΛΓΙΑκαγιεν, σενεκιο
  ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑαγριαδα, γενια καλαμποκιου
  ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥαγριαδα, γενια καλαμποκιου, τσουκνιδα, βερμπασκο
  ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗχαρουπια
  ΟΥΛΙΤΙΔΑμυρο, φασκομηλο, εχινακια
  ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΣγαρυφαλο, δικταμο, γλυκανισος
  ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣδενδρολιβανο, ριγανη, μεντα, πρασινο τσαι, κολιανδρος, σιναπι, τριανταφυλλο
  ΠΡΟΕΜΜΗΝΟΡΙΑΚΗ ΕΝΤΑΣΗβαλεριανα, λυγαρια, τιλιο
  ΠΡΟΣΤΑΤΗΣαγριαδα, γενια καλαμποκιου, πολυτριχι, αμυγδαλια, σερενοα, υδραγγεια, επιλοβιο
  ΠΥΡΕΤΟΣαγγελικη, πιπεροριζα, αχιλλαια, τριφυλλι, αγριμονιο, χαμομηλι
  ΠΟΝΟΛΑΙΜΟΣαγριμονιο, αχιλλαια, ζαμπουκος
  ΠΙΤΥΡΙΔΑδενδρολιβανο, καρυδοφυλλα, τσουκνιδα
  ΡΕΥΜΑΤΙΣΜΟΙαρνικα, αχιλλαια, ζαμπουκος, σπειραια, τιλιο, τσουκνιδα, τριφυλλι, χρυσανθεμο
  ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑκαλεντουλα, αλχιμιλλη
  ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑαγριμονιο, γερανιο
  ΣΤΗΘΑΓΧΗκραιταιγος, λεονουρος
  ΣΥΚΩΤΙαγγιναρα, γαιδουραγκαθο, αψιθια, ταραξακο
  ΣΤΟΜΑΧΙδικταμο, χαμομηλι, μεντα, λουιζα, γλυκανισος, κολιανδρος, δυοσμος, λουιζα, κροκος, μαραθος
  ΣΤΡΕΣιξος, χαμομηλι, τιλιο, πρασινο τσαι, σκουτελαρια
  ΤΑΧΥΠΑΛΜΙΑβαλεριανα, λεονουρος, λεβαντα, μελισσοχορτο
  ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗδαφνη, δενδρολιβανο, καρυδια, καρδαμο, κολιανδρος, μαραθος, μεντα, φλισκουνι
  ΤΥΜΠΑΝΙΣΜΟΙγλυκανισο, δενδρολιβανο, καρδαμο, κολιανδρος, μαραθος, μεντα, φλισκουνι
  ΤΡΑΥΜΑΤΑκαλεντουλα, δικταμο, χαμομηλι, ζαμπουκος, συμφυτο
  ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗτζινσενγκ, μελισσοχορτο, θυμαρι, δενδρολιβανο
  ΥΠΕΡΤΑΣΗκραιταιγος, ιξος, βαλεριανα, τιλιο, φυλλα ελιας, μελισσοχορτο, σκορδο
  ΥΠΟΤΑΣΗκραιταιγος, πιπεροριζα, κοκκινη πιπερια
  ΥΠΕΡ-ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑπρασινο τσαι, σκορδο
  ΦΛΕΒΙΤΗΣκαστανια, ιξος, κραιταιγος, τιλιο
  ΦΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑαγριμονιο, φασκομηλο, αλθαια, ζαμπουκος
  ΦΥΜΑΤΙΩΣΗκαρυδοφυλλα, λεβαντα, ριγανη, λαπαθο
  ΧΟΛΗαγγιναρα, γαιδουραγκαθο, λιναροσπορος, βερβενα, ταραξακο
  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗαγγιναρα, ταραξακο, φυλλα ελιας, πρασινο τσαι, σκορδο, αντρακλα, κιτρινοριζα
  ΨΩΡΑγλυκανισο, λαπαθο, κανελλα
  ΨΩΡΙΑΣΗγαιδουραγκαθο, λιναροσπορος, γαλιο, ιριδα, τριφυλλι, αρκτιο
  ΩΤΙΤΙΔΑαγγιναρα, κισσος
  ΩΟΘΗΚΕΣ (ΠΟΝΟΙ)βαλεριανα, πασιφλορα, βαλσαμο

 • ΠΛΗΖ.. διαβάστε προσεκτικά τα πιο πάνω... Κάποια στιγμή, ειλικρινά θα καταλάβαιτε!


 • ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΥΓΕΙΑ" ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΊΤΛΟ.Ή κατ΄ευθείαν ΚΛΙΚ στο> http://monidadias-news.blogspot.gr/p/blog-page_3083.html  Στείλτε μας δικές σας απορίες ή και εμπειρίες
 • 15ον-Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου
 • Για μερικές μέρες το έριξα στην τεμπελιά... Κι όχι άσκοπα.. Δεν ήθελα να νταλακιάσετε με τα όσα ήδη έχω γράψει ...που ναι μεν διαβάζετε, αλλά με ένα διάβασμα, μια ανάγνωση δεν βγαίνει τίποτε.Διότι ήδη έχουμε εθιστεί σε ένα τρόπο ζωής που για να τον αλλάξουμε θα χρειαστεί κάποια προσπάθεια... κυρίως να θέλουμε να τον αλλάξουμε.. Είπαμε είμαστε μπλεγμένοι όλοι, λόγω συνηθειών και τρόπου ζωης... Παράδειγμα: Διψάμε και καταφεύγουμε εύκολα και γρήγορα στο πρώτο περίπτερο, όπου βρίσκουμε το εμφυαλωμένο αναψυκτικό.. που κατά κανόνα είναι ...πλαστικό-στη σύνθεση- και χωρίς την παραμικρή ωφέλεια για τον οργανισμό μας...Για να μην πω ότι είναι και ευθέως βλαπτικό! Ενώ ίσως θα μπορούσαμε να στύψουμε ένα λεμόνι ή πορτοκάλι... Αμ δεν είναι εύκολο. Το στύψιμο θέλει κάποιο κόπο και φυσικά χρόνο(έστω κι αυτόν το λίγο) ...Τέλος πάντων προσπαθήστε, αυτό μόνο μπορώ να σας πω.. Μέσα στην κουζίνα σας έχετε πολλούς θησαυρούς...που τους αφήνετε να...σκονίζονται! 

 • Από το ίδιο στάδιο πέρασα κι εγώ αλλά κάποια στιγμή έκανα τη μικρή μου επανάσταση αλλαγής... συνηθειών ...Ναι μεν στα μοναστήρια η ζωή είναι πιο κοντά στη φύση, αλλά οι δαίμονες των συγχρόνων, τάχα μου προοδευτικών,βιομηχανικών  επινοήσεων μπαίνουν , άθελά μας και στα δικά μας ψυγεία...
 • Σήμερα, μια και μπήκε για τα καλά η καλοκαιριά θα σας δώσω μερικά ...εξαιρετικώς δροσιστικά κι απίστευτα ευεργετικά για την υγεία μας... 
 • Το δημοφιλές πολύτροπα αγγουράκι... το έχουμε για τη διάσημη χωριάτικη σαλάτα μας.. Μέχρι εδώ φθάνουμε... Κι όμως το "φυτό" αυτό είναι από τα πιο χαρισματικά της φύσης, και  τις αγνοούμε...
 • Ψάχνοντας και μελετώντας ,ξαφνικά θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια. Η μάνα μας, σε ώρες κρίσης σαν τις σημερινές συχνά μας παρασκεύαζε ένα ζουμί πεντανόστιμο. Τρελαινόμαστε.
 • ΄Εβαζε σε μια γαβάθα μπόλικό νερό με γιαούρτι και λιάνιζε σε μικρές φέτες ένα αγγουράκι. ΄Εριχνε μερικές στάλες λαδιού, λίγο αλατάκι, Και τα ανακάτευε! Εμείς τα παιδιά βυθιζόμασταν στην νερουλή νοστιμιά μετά πάσης βουλιμίας...Τα "χλιάρια' -κουτάλια- ανεβοκατέβαιναν με ασυγκράτητο ενθουσιασμό!
 • Σήμερα τη συνταγή της μάνας μου, θα την βρείτε πιο κάτω...ως το ύψιστο "φάρμακο' που σας αδυνατίζει ..Σε μια βδομάδα, λένε, χάνεις 5-7 κιλά! ..Είναι σαφές ότι η μάνα μου δεν είχε συνείδηση των ευεργετικών ιδιοτήτων του παρασκευάσματος της. Δεν ξέρω αλλά με το ζουμί της μάνας μου κι άλλα βοτάνια εγώ, έχασα κάπου 10 κιλά από τα 84...έφθασα στα 74 ,στα νούμερα δηλαδή που είχα πάντα στη νιότη μου!
 • Αυτά! Δεν μου επιτρέπεται να σας παραμυθιάζω. Από σεβασμό πρωτίστως προς εμένα και δευτερευόντως προς εσας! Ό,τι καταλάβετε... Επειδή εμείς οι καλόγεροι ξέρουμε καλά τον άνθρωπο και το κόσμο του... γι αυτό και τη σκαπουλάραμε στα βουνά και στα λαγκάδια...στην ερημιά...Αλλά πάντα ο νους μας, ο καημός μας ... είναι σε σας... κι όχι βέβαια στον πανέμορφο ...κόσμο σας! Πα...πα Θού Κύριε! 
 • Δείτε .. Εν αρχή είναι το αγγούριον...
 • Τα οφέλη του αγγουριού στην υγεία

  Κατέχει έναν από τους… πρωταγωνιστικούς ρόλους στη χωριάτικη σαλάτα, αλλά πέρα από τη δροσιστική του γεύση, είναι ταυτόχρονα και πολύ ωφέλιμο, ενώ αποτελεί κι ένα πολύ σημαντικό συστατικό για την ομορφιά της επιδερμίδας μας – κι όχι μόνο.

  Το καλοκαίρι είναι η εποχή του και ακόμη κι αυτοί που δεν το πολυσυμπαθούν, δεν γίνεται να μην δοκιμάσουν μια δροσιστική μπουκιά του ή να μην το… τιμήσουν μέσα στη σαλάτα ή ακόμη και στο τζατζίκι που δεν λείπει από κανένα ελληνικό τραπέζι. Πέρα, όμως, από τον σημαντικό ρόλο του στη διατροφή μας, το αγγούρι βρίσκεται και σε διάφορες κρέμες ομορφιάς, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιείται και σκέτο πάνω στο δέρμα για να το ανανεώσει και να του μεταφέρει τα οφέλη του.
  Τα αγγούρια προέρχονται από την ίδια οικογένεια (κολοκυνθοειδή) με τα φυτά που παράγουν το πεπόνι, το καρπούζι και το κολοκύθι και τα βρίσκουμε στην αγορά είτε σε μικρό μέγεθος (για τουρσί), είτε σε μεγαλύτερο για τις σαλάτες. Στην Κρήτη, μάλιστα, αλλά και σε διάφορα νησιά του Αιγαίου, βρίσκουμε και το ξυλάγγουρο, το οποίο μοιάζει με μικρό πεπόνι και έχει πιο σκληρή σάρκα από το συνηθισμένο αγγούρι, η οποία είναι και πολύ εύγευστη.
  Τα πολύτιμα συστατικά του
  Σε ένα ωμό αγγούρι με τη φλούδα του, θα συναντήσουμε διαιτητικές φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, ασβέστιο, πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, σάκχαρα, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β5, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και πυρίτιο. Κι αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται… κινέζικα, δείτε πώς μπορούν να ωφελήσουν τον οργανισμό μας.
  Οι ευεργετικές του επιδράσεις στο «μέσα» και το «έξω» μας
  Μπορεί το ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό να κάνει πέρα, αλλά και το αγγούρι δεν πάει πίσω, αφού εκτός από την υγεία μας, βελτιώνει και την όψη μας. Δείτε πώς επιδρά σε διάφορους τομείς της υγείας και της εμφάνισής μας και βάλτε το στο διατροφικό σας πρόγραμμα σε συστηματική βάση.
  -Καθαρίζει και αναζωογονεί την επιδερμίδα
  Το αγγούρι έχει διουρητικές, καθαριστικές, αλλά και… δροσιστικές ιδιότητες, οι οποίες δρουν εξαιρετικά ευεργετικά στην επιδερμίδα μας. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, οι βιταμίνες Α, Β και C και η παρουσία μετάλλων όπως μαγνήσιο, κάλλιο, μαγγάνιο και πυρίτιο καθιστούν το αγγούρι σημαντικό για τη φροντίδα του δέρματος, γι’ αυτό άλλωστε το συναντούμε συχνά ως κύριο συστατικό σε μάσκες ομορφιάς και κρέμες για σύσφιγξη του δέρματος. Ακόμη, τονώνει τα μάτια και μειώνει το πρήξιμο χάρη στο ασκορβικό και το καφεϊκό οξύ που περιέχει, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτες του και για ανακούφιση από καψίματα και ερεθισμούς.
  -Κάνει καλό στην πέψη
  Αν αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα όπως καούρες, γαστρίτιδες, ακόμη και έλκος, ο φρέσκος χυμός αγγουριού ίσως είναι η λύση στο πρόβλημά σας. Οι διαιτητικές φυτικές του ίνες διώχνουν τις τοξίνες από το πεπτικό σύστημα κι έτσι προωθούν την πεπτική διαδικασία, ενώ αν καταναλώνετε καθημερινά αγγούρι, θα μπορέσετε εν καιρώ να καταπολεμήσετε και τη δυσκοιλιότητα. Το αγγούρι, μάλιστα, περιέχει και ένα ένζυμο που ονομάζεται ερεψίνη και βοηθά στη χώνεψη των πρωτεϊνών του γεύματος. Προτιμήστε να το καταναλώνετε με τη φλούδα, καθώς εκεί βρίσκονται οι περισσότερες φυτικές ίνες.

  -Βελτιώνει την υγεία των αρθρώσεων
  Αυτή του τη δράση την οφείλει στο πυρίτιο, το οποίο δυναμώνει τους συνδετικούς ιστούς και δρα ευεργετικά για τις αρθρώσεις.
  -Κρατά την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα
  Το κάλιο, το μαγνήσιο και οι φυτικές ίνες του αγγουριού βοηθούν στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης, ενώ μπορούν ακόμη και να συμβάλλουν στη μείωσή της σε περιπτώσεις υπέρτασης.
  -Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  Οι σπόροι του αγγουριού θεωρούνται φυσικό φάρμακο για τα εντερικά παράσιτα, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους δρουν βοηθητικά στην αντιμετώπιση οιδημάτων στις βλεννογόνους μεμβράνες της μύτης και του λαιμού.
  -Χαρίζει γερά νύχια
  Το πυρίτιο, για άλλη μια φορά, αποτελεί ένα από τα σημαντικά συστατικά του αγγουριού και μπορεί να αποτρέψει το σπάσιμο και τη φθορά των αδύναμων νυχιών των χεριών και των ποδιών.
  -Ανακουφίζει την αρθρίτιδα και την ποδάγρα
  Ο χυμός του αγγουριού, ο οποίος είναι εμπλουτισμένος με βιταμίνες Α, Β1, Β6, C και D, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο, όταν αναμειχθεί με καρότο μπορεί να «ρίξει» τα επίπεδα του ουρικού οξέος και να επιφέρει ανακούφιση στους ασθενείς με προβλήματα ουρικής αρθρίτιδας.
  -Βελτιώνει την υγεία των δοντιών και των ούλων
  Το αγγούρι και ο χυμός του κάνει καλό και στην στοματική υγιεινή, ενώ μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων των δοντιών και των ούλων, όπως πυόρροια. Ο λόγος είναι ότι οι φυτικές ίνες του αγγουριού, αλλά και των υπόλοιπων φρούτων και λαχανικών κάνουν ένα είδος «μασάζ» στα ούλα και τα δόντια, ενώ ταυτόχρονα, όπως όλες οι ωμές τροφές, τα αγγούρια αυξάνουν την εκροή σάλιου, εξουδετερώνοντας τα οξέα που κάνουν κακό στη στοματική κοιλότητα.
  -Δρα βοηθητικά στους διαβητικούς
  Το μαγγάνιο που περιέχεται στο αγγούρι μπορεί να βοηθήσει στη σύνθεση φυσικής ινσουλίνης και να δράσει ευεργετικά σε περιπτώσεις διαβήτη.
  -Ευεργετεί τα νεφρά
  Μια ακόμη ιδιότητα του αγγουριού είναι η θεραπευτική του δράση σε παθήσεις που αφορούν την ουροδόχη κύστη και τα νεφρά. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό είναι βοηθητική στις λειτουργίες των νεφρών, προωθώντας την ούρηση, καθώς το αγγούρι ανήκει στην ομάδα των φυσικών διουρητικών.
  -Μακραίνει τα… μαλλιά

  Αν το νέο σας κούρεμα δεν σας ικανοποιεί και θέλετε τα μαλλιά σας να μακρύνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, πιείτε χυμό αγγουριού, καρότου, σπανακιού και μαρουλιού. Το πυρίτιο του αγγουριού κάνει ξανά το θαύμα του σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους χυμούς και πέραν του ότι βοηθά να μακρύνει η τρίχα, μια διατροφή πλούσια σε πυρίτιο θα σας χαρίσει λαμπερά μαλλιά, αλλά και γερά οστά.
 • ΑΔΥΝΑΤΙΣΤΕ ΜΕ ΑΓΓΟΥΡΙ
 • Η Δίαιτα με αγγούρι: Χάστε 5 κιλά σε 7 ημέρες Author: Ευ Ζην (enter2life) Κατηγορία: Δίαιτα - Διατροφή, Δίαιτες Το αγγούρι είναι ένα απο τα αγαπημένα λαχανικά που λατρεύουμε να καταναλώνουμε κυρίως την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Πλούσιο σε νερό περιέχει 95% περίπου νερό και 5% διαιτητικές ίνες το καθιστά το ιδανικό λαχανικό για αποτοξίνωση και απώλεια βάρους. Τα διατροφικά του οφέλη είναι πολλά καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α χρησιμεύει ως αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες μειώνοντας τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνων και νόσων που οφείλονται σε κατεστραμμένα κύτταρα. Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην κανονική ανάπτυξη των οστών, την ανάπτυξη των λευκών αιμοσφαιρίων, στην κανονική λειτουργία των κυττάρων του αίματος και είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τον αμφιβληστροειδή και στην καλή όραση. Περιέχει βιταμίνη Κ η οποία είναι υπεύθυνη για ορισμένες πρωτεϊνες που χρειάζεται το ήπαρ για την πήξη του αίματος και παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή κατάσταση των οστών και των ιστών του σώματος. Επίσης είναι πλούσιο σε Κάλιο σημαντικό στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού. Τέλος περιέχει ωφέλιμα άλατα όπως ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Η δίαιτα με αγγούρι είναι ιδανική για απώλεια βάρους και μπορούμε να το συνδυάσουμε τέλεια με το Sassy Watter το δραστικό κοκτέιλ για επίπεδη κοιλιά όπου το κύριο του συστατικό είναι το αγγούρι. Διάρκεια: 7 ημέρες Απώλεια: μέχρι 5 κιλά ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΙΤΑΣ 1η Ημέρα έως 2η Ημέρα Κατά τη διάρκεια της ημέρας καταναλώνουμε: Αγγούρια σκέτα ή σαλάτα χωρίς αλάτι (χωρίς περιορισμό στην ποσότητα) Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών μέχρι 1 κιλό ή Τυρί κότατζ χαμηλών λιπαρών μέχρι 1 κιλό 1 λίτρο αποτοξινωτικό νερό με αγγούρι (Sassy water) 3η Ημέρα έως 7η Ημέρα Πρωινό Επιλογές: - 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με 1 κουταλάκι μέλι ή μαρμελάδα, 200 ml αποτοξινωτικό νερό με αγγούρι (Sassy water) - 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, 1 φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών, 200 ml αποτοξινωτικό νερό με αγγούρι (Sassy water) - 2 φρυγανιές ολικής αλέσεως με 1 κουταλάκι μέλι ή μαρμελάδα, 200 ml αποτοξινωτικό νερό με αγγούρι (Sassy water) - 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με 1 κουταλάκι μέλι και λίγη κανέλα, 200 ml αποτοξινωτικό νερό με αγγούρι (Sassy water) - 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με 5 φράουλες ή 5 κεράσια και λίγη κανέλα, 200 ml αποτοξινωτικό νερό με αγγούρι (Sassy water) - 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με λίγη κανέλα, 2 παξιμαδάκια ολικής αλέσεως, 200 ml αποτοξινωτικό νερό με αγγούρι (Sassy water) - 100ml γάλα χαμηλών λιπαρών με νιφάδες βρώμης ή μούσλι ή δημητριακά ολικής αλέσεως, 200 ml αποτοξινωτικό νερό με αγγούρι (Sassy water) Δεκατιανό 1 Αγγούρι σκέτο ή σε σαλάτα χωρίς αλάτι 200 ml αποτοξινωτικό νερό με αγγούρι (Sassy water) 1 φρούτο Μεσημεριανό Επιλογές: - 150 γραμμ. κοτόπουλο ψητό (χωρίς πέτσα), 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, Σαλάτα αγγούρι (χωρίς αλάτι), 200 ml αποτοξινωτικό νερό με αγγούρι (Sassy water) - 150 γραμμ. άπαχο κρέας ψητό, 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, Σαλάτα αγγούρι (χωρίς αλάτι), 200 ml αποτοξινωτικό νερό με αγγούρι (Sassy water) - 150 γραμμ. ψάρι ψητό , 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, Σαλάτα αγγούρι (χωρίς αλάτι), 200 ml ι αποτοξινωτικό νερό με αγγούρι (Sassy water) - 1 αυγό βραστό, 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, Σαλάτα αγγούρι (χωρίς αλάτι), 200 ml αποτοξινωτικό νερό με αγγούρι (Sassy water) - 1 μεγάλη πατάτα ψητή, 1 κουταλιά τυρί κότατζ χαμηλών λιπαρών, Σαλάτα αγγούρι (χωρίς αλάτι), 200 ml αποτοξινωτικό νερό με αγγούρι (Sassy water) - 1 μεγάλη αραβική πίτα, 1 κουταλιά τυρί κότατζ χαμηλών λιπαρών, 1 φέτα γαλοπούλα, 2 φύλλα μαρούλι, 200 ml αποτοξινωτικό νερό με αγγούρι (Sassy water) Απογευματινό Αγγούρια (χωρίς περιορισμό στην ποσότητα) 1 φρούτο 200 ml αποτοξινωτικό νερό με αγγούρι (Sassy water) Βραδινό Αγγούρι σαλάτα χωρίς αλάτι (χωρίς περιορισμό στην ποσότητα) 200 ml αποτοξινωτικό νερό με αγγούρι (Sassy water) ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΙΤΑΣ - Καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα νερό και ροφήματα βοτάνων. - Μαγειρεύουμε τις τροφές ψητές ή βραστές ή στον ατμό. - Για καλύτερα αποτελέσματα συνδυάζουμε τη δίαιτα με γυμναστική (περπάτημα, αεροβική κλπ) τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά. Επιτρέπεται - Ροφήματα βοτάνων - Καφές - Φυσικό Γλυκαντικό (Στέβια) - Φρέσκα μυρωδικά, ελάχιστο ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι, ξύδι, λεμόνι Δεν επιτρέπεται - Αναψυκτικά - Αλκοόλ - Ζάχαρη Μετά το τέλος της δίαιτας ακολουθούμε ένα ισορροπημένο και υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα. Η Δίαιτα αυτή απευθύνεται σε ενήλικες. Πριν ξεκινήσουμε δίαιτα θα πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό μας. Copyright @enter2life.gr
  Πνευματικά δικαιώματα βάσει νόμου 2121/1993: Για την αντιγραφή του άρθρου είναι απαραίτητη η αναφορά πηγής. Πηγή: enter2life.gr - Διαβάστε περισσότερα: http://www.enter2life.gr/wp/8244-i-diaita-me-aggouri-chaste-5-kila-se-7-imeres.html/comment-page-7

  Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥγια να μην πεινάμε! Πού να ήξερε η δόλια πόσο υγιεινή τροφή ήταν το …ζουμί της !
  Sassy Water: Δραστικό Κοκτέιλ για επίπεδη κοιλιά Author: Ευ Ζην (enter2life) Κατηγορία: Δίαιτα - Διατροφή, Ροφήματα Αποτοξίνωσης Το “Sassy Water” είναι ένα εκπληκτικό δροσιστικό κοκτέιλ που κάνει θαύματα στην κοιλίτσα μας. Μπορούμενα το καταναλώσουμε σε συνδυασμό με την “Δίαιτα για επίπεδη κοιλιά” αλλά και σε οποιαδήποτε δίαιτα ακολουθούμε. Υλικά 2 λίτρα νερό 1 κουταλάκι τζίντζερ (πιπερόριζα φρέσκια ή αποξηραμένη) ή 1/4 κουταλάκι πιπέρι καγιέν 1 αγγούρι Χυμός από 1 λεμόνι 12 φύλλα φρέσκου δυόσμου (ή 1 κουταλάκι αποξηραμένο δυόσμο) ή 12 φύλλα φρέσκιας μέντας (ή 1 κουταλάκι αποξηραμένη μέντα) Εκτέλεση Καθαρίζουμε το αγγούρι και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βάζουμε το νερό σε μια κανάτα και προσθέτουμε το αγγούρι, το χυμό λεμονιού, το τζίντζερ και τον δυόσμο ή την μέντα. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και αφήνουμε το κοκτέιλ για μια νύχτα στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε το μείγμα πριν το καταναλώσουμε. Καταναλώνιυμε και τα 2 λίτρα του κοκτέιλ κατα τη διάρκεια της ημέρας. Ένας πιο γρήγορος τρόπος για να πρασκευάσουμε το κοκτέιλ είναι να καθαρίσουμε το αγγούρι, να το κόψουμε σε φέτες και να το βάλουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τα φύλλα δύοσμου ή μέντας. Προσθέτουμε το νερό και το πολτοποιούμε μέχρι να διαλυθεί το αγγούρι. Αφού διαλυθούν τα υλικά σουρώνουμε και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το τζίντζερ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  Πνευματικά δικαιώματα βάσει νόμου 2121/1993: Για την αντιγραφή του άρθρου είναι απαραίτητη η αναφορά πηγής. Πηγή: enter2life.gr - Διαβάστε περισσότερα: http://www.enter2life.gr/wp/1304-sassy-water-kokteil-gia-epipedi-koilia.html

  Τροφές με θεραπευτικές ιδιότητες
  Τροφές με θεραπευτικές ιδιότητες
  Από πολλούς θεωρούνται θεραπευτικές τροφές. Είναι πλούσια σε νερό, πρωτεΐνες, λίπη, σάκχαρα, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και οργανικά οξέα, τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες, θωρακίζουν τον οργανισμό ακόμη και απέναντι σε καρκινοπάθειες και αντιμετωπίζονται από τους επιστήμονες ως μία από τις διατροφικές συνήθειες που ανοίγουν τον δρόμο προς τη μακροζωία.
  Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι ευεργετικές επιδράσεις τους δεν έχουν εξερευνηθεί πλήρως και κατατείνουν στο ότι η κατανάλωση φρούτων ενεργοποιεί τις αυτοθεραπευτικές δυνάμεις του οργανισμού. Οι βασικές ιδιότητες των καλοκαιρινών φρούτων και τα κυριότερα οφέλη τους για την ανθρώπινη υγεία έχουν ως εξής:
  ΚΑΡΠΟΥΖΙ
  Πλούσιο σε βιταμίνες, κάλιο, φυτικές ίνες
  Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το καρπούζι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας πολύ γευστικός συνδυασμός νερού και ζάχαρης χωρίς καθόλου θρεπτικές ουσίες. Η αλήθεια είναι όμως πολύ διαφορετική.
  Οι σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το καρπούζι είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Επιπλέον, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρο και θερμίδες, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και λίπη.
  Ολα τα παραπάνω χαρακτηριστικά μετατρέπουν το καρπούζι σε φρούτο που είναι πολύ ωφέλιμο για την υγεία του ανθρώπου.
  Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α βοηθά στην καλύτερη υγεία των ματιών και ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού που καταπολεμούν τις μολύνσεις.
  Η βιταμίνη Β6 βοηθά στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η μελατονίνη, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να καταπολεμούν το άγχος, τις φοβίες και τον πανικό και να συμβάλλουν στην καλή ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου.
  Η βιταμίνη C θωρακίζει τον οργανισμό για να καταπολεμήσει καλύτερα διάφορες μολύνσεις και προστατεύει από αντιοξειδωτικές ουσίες που επιταχύνουν τους μηχανισμούς γήρανσης.
  Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε κάλιο σημαίνει ότι το συγκεκριμένο φρούτο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και πίεσης, ενώ οι φυτικές ίνες του βοηθούν στις κινήσεις του εντέρου.
  Η γλυκιά γεύση του καρπουζιού κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι έχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Στην πραγματικότητα, όμως, ένα καρπούζι έχει περιεκτικότητα ζαχάρου σε ποσοστό περίπου 5%, κάτι που σημαίνει ότι περιέχει μόνο το μισό ζάχαρο σε σχέση με το ποσοστό ενός μήλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο φλιτζάνια καρπούζι έχουν μόνο 80 θερμίδες.
  Το καρπούζι έχει μεγάλη περιεκτικότητα από την ουσία λυκοπένιο που του δίνει και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του. Το λυκοπένιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση με ευεργετικές ιδιότητες για το καρδιακό και αγγειακό σύστημα.
  Τέλος, οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν την ουσία cucurbocitrin που βοηθά στη μείωση της πίεσης και στη βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών.
  ΡΟΔΑΚΙΝΟ
  Ιδανικό και για αδυνάτισμα
  Αυτό το ζουμερό φρούτο με το έντονο άρωμα θεωρείται συνώνυμο του καλοκαιριού. Δεν είναι, όπως φαίνεται, τυχαίο το γεγονός ότι πρόκειται για το περισσότερο καλλιεργούμενο οπωρο­φόρο δέντρο στον κόσμο μετά τη μηλιά, με τη χώρα μας να κατέχει σημαντική θέση στην παγκόσμια αγορά.
  Τα ιχνοστοιχεία, τα μέταλλα και οι βιταμίνες του επιδρούν ευεργετικά σε άτομα που υποφέρουν από άγχος, υπερένταση και κόπωση, ενώ οι διαλυτές φυτικές ίνες του μειώνουν τη χοληστερίνη και βοηθούν στο αδυνάτισμα. Χάρη στη βιταμίνη C που περιέχουν τα ροδάκινα προστατεύουν τους βλεννογόνους, μεταξύ των οποίων και του στομαχιού, με αποτέλεσμα να προφυλάσσουν τον οργανισμό από γαστρεντερικές διαταραχές. Το λυκο­πένιο, η βιταμίνη Ε και τα καροτένιά του βοηθούν στην πρόληψη αρκετών μορ­φών καρκίνου και στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι σε κρυολο­γήμα­τα και ασθένειες μέσω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.
  ΠΕΠΟΝΙ
  Δροσερό, αρωματικό, αλλά και θρεπτικό
  Το πεπόνι είναι ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα των Ελλήνων τόσο λόγω της γλυκιάς και ευχάριστης γεύσης του, που δροσίζει τον οργανισμό, όσο και των πολλών θρεπτικών συστατικών του που βοηθούν τον οργανισμό χωρίς να δίνουν μεγάλο αριθμό θερμίδων.
  Συγκεκριμένα, στα 100 γραμμάρια το πεπόνι έχει 34 θερμίδες, 8,16 γραμμάρια υδατάνθρακες και 90 γραμμάρια νερό. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C και σε θειαμίνη, νιασίνη και κάλιο, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Το πεπόνι είναι καλύτερα να τρώγεται ώριμο γιατί σε διαφορετική περίπτωση παράγει πολύ μικρότερες ποσότητες από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά. Οσο ωριμότερο είναι το πεπόνι δε τόσο μεγαλύτερα ποσοστά Β καροτίνης περιέχει.
  Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι το πεπόνι περιέχει έναν παράγοντα που εμποδίζει τη συσσώρευση των ανθρώπινων αιμοπεταλίων με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται οι συνθήκες που ευνοούν τις δημιουργίες θρόμβων και συνεπώς την πρόκληση καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
  Το κάλιο του πεπονιού συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, ενώ ταυτόχρονα έχει διουρητική δράση. Οσο μεγαλύτερα επίπεδα καλίου έχει ο οργανισμός τόσο χαμηλότερη είναι η πίεση του αίματος. Επιπροσθέτως, το κάλιο μπορεί να παρεμποδίσει τη δράση της κακής χοληστερόλης που αποβαίνει επιζήμια για τον οργανισμό.
  Η ελαφριά του γεύση δεν πρέπει να ξεγελά γιατί έχει μεγάλη ποσότητα φυσικής ζάχαρης και η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σωματικό βάρος μας. Επίσης, δεν πρέπει να μένει κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα γιατί η βιταμίνη C που περιέχει καταστρέφεται γρήγορα αν εκτεθεί στον αέρα.
  ΑΧΛΑΔΙ
  Καταπολεμά την υπέρταση, προλαμβάνει εγκεφαλικά
  Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας τομέας της ανθρώπινης υγείας που να μην ευνοείται από την κατανάλωση αχλαδιών, τα οποία προτιμώνται το καλοκαίρι καθώς βοηθούν το σώμα να δροσιστεί. Το φρούτο αυτό αποτελεί εξαιρετική πηγή υδατοδιαλυτών φυτικών ινών. Περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, Ε, φυλλικό οξύ και νιασίνη και μεγάλες ποσότητες χαλκού, φωσφόρου και καλίου. Επίσης περιέχει μικρές δόσεις ασβεστίου, χλωρίου, σιδήρου, μαγνησίου, νατρίου και θείου. Τα οφέλη του στην ανθρώπινη υγεία είναι πολύ πλούσια. Χάρη στην αντιοξειδωτική του ουσία γλουταθειόνη καταπολεμά την υπέρταση και προλαμβάνει εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης, οι αυξημένες ποσότητες βιταμίνης C και χαλκού που χαρακτηρίζουν τα αχλάδια έχουν ως αποτέλεσμα να προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
  Η πηκτίνη που περιέχουν μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, οι φυτικές ίνες τους ενισχύουν τη λειτουργία του εντέρου, ενώ η κατανάλωση χυμού αχλαδιών καταπολεμά τη δυσκοι­λιότητα. Παράλληλα, συνιστούν άμεση πηγή ενέργειας εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φρουκτόζη και γλυκόζη. Τα αχλάδια εμφανίζουν επιπρόσθετα αντιφλεγμονώδη δράση, υψηλή περιεκτικότητα σε βόριο και ως εκ τούτου καθυστερούν την εμφάνιση της οστεοπόρωσης, θεωρούνται ιδανικά για τις εγκύους επειδή έχουν πολύ φυλλικό οξύ το οποίο αναπτύσσει το νευρικό σύστημα των βρεφών, απομακρύ­νουν το φλέμα και ο χυμός τους, ζεστός και ανακατεμένος με μέλι, θεωρείται βάλσαμο για τις φωνητικές χορδές.
  ΣΤΑΦΥΛΙ
  Προστατεύει την καρδιά και τα κύτταρα
  Είναι το φρούτο της αποτοξίνωσης και της μακροζωίας. Πολλές είναι οι επιστημονικές έρευνες που έχουν αφιερωθεί στις ευεργετικές ιδιότητές του, ενώ διαρκώς νέα επιστημονικά αποτελέσματα βγαίνουν στο φως.
  H ρεσβερατρόλη που περιέχεται στο σταφύλι είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους και θεωρείται ως το ενεργό συστατικό που κάνει το φρούτο αυτό να έχει θετικές επιδράσεις στην καρδιά και παράλληλα να παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες.
  Tα θετικά αποτελέσματα της ουσίας έχουν απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες απομονώνουν τη ρεσβερατρόλη και την πωλούν ως ξεχωριστό φαρμακευτικό σκεύασμα για την καρδιά και την προστασία των κυττάρων.
  Εκτός από τη ρεσβερατρόλη, το σταφύλι περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία συμβάλλουν όχι μόνο στην καρδιαγγειοπροστατευτική δράση του σταφυλιού, αλλά και στη θεραπεία διάφορων λοιμώξεων. Eρευνητές του Πανεπιστημίου του Wisconsin απέδειξαν, επίσης, ότι το σταφύλι αυξάνει την καλή χοληστερίνη, καταπολεμά τους θρόμβους, συμβάλλει στην αγγειοδιαστολή και πειραματικά εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων σε πειραματόζωα.
  Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σταφύλι ενισχύει επίσης τα επίπεδα οιστρογόνων, μάχεται τα μικρόβια, αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών, την καλύτερη γεύση και όσφρηση, πέψη, σεξουαλική ικανότητα, πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης, αναστολή υπερτροφίας του προστάτη.
  Το εκχύλισμα σταφυλιού ανακουφίζει τους πάσχοντες από αλλεργία και ενισχύει την πνευματική διαύγεια. Tέλος, η κατανάλωση του εν λόγω φρούτου αποτρέπει τον σχηματισμό λίθων στη χολή, ενώ σε περιπτώσεις σακχαρώδους διαβήτη η μέτρια κατανάλωσή του φαίνεται ότι ρυθμίζει ευνοϊκά τις τιμές του σακχάρου.
  ΠΑΠΑΓΙΑ
  Το «ιερό δέντρο» των Μάγια
  Αν και η καταγωγή της παπάγιας είναι από τη Νότια Αμερική, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στη χώρα μας τόσο για τη γεύση της όσο και για τα πάμπολλα θρεπτικά συστατικά της που βοηθούν στη βελτίωση της υγείας του ανθρώπου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι Μάγια την ονόμαζαν «δέντρο της ζωής» και τη θεωρούσαν ιερή, ενώ πολλές φτωχές οικογένειες στις τροπικές χώρες τη φυτεύουν στις αυλές των σπιτιών ξέροντας ότι τα θρεπτικά της συστατικά είναι αρκετά για να τους εξασφαλίσουν τουλάχιστον την επιβίωση. Το ώριμο φρούτο τρώγεται συνήθως ωμό, χωρίς τη φλούδα και τα κουκούτσια. Το άγουρο φρούτο, που διατηρεί το πράσινο χρώμα του, μπορεί να φαγωθεί μαγειρεμένο με κάρυ, σιγοβρασμένο ή σε σαλάτα. Τόσο το ώριμο όσο και το άγουρο φρούτο είναι πλούσια σε ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη. Πρόκειται για μια πρωτεάση που έχει τη δυνατότητα να διαλύει τις σκληρές ίνες του κρέατος και για τον λόγο αυτό θεωρείται ότι βοηθά σημαντικά στη διαδικασία της πέψης. Η κατανάλωση των άγουρων καρπών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους υπερτασικούς, ενώ αρκετοί ερευνητές θεωρούν ότι έχουν σημαντικές αφροδισιακές ιδιότητες.
  Οι σπόροι της παπάγιας είναι αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικοί, ενώ μειώνουν και τους πόνους του στομαχιού. Τέλος, τα ένζυμα που περιέχει ο χυμός της παπάγιας μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των γαστρεντερικών αερίων.
  ΑΝΑΝΑΣ
  Ιδιαίτερα δημοφιλής και με μεγάλη διατροφική αξία
  Ο ανανάς είναι, εκτός από το δημοφιλέστερο τροπικό φρούτο μετά την μπανάνα, και το καλοκαιρινό φρούτο με τη μεγαλύτερη διατροφική αξία. Η σύστασή του αποτελείται από βιταμίνες, ανόργανα άλατα, φυτικές ίνες και ένζυμα που βελτιώνουν σημαντικά τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει, επίσης, ότι όσοι τρώνε συστηματικά ανανά μπορούν να διατηρήσουν πιο εύκολα το ιδανικό σωματικό βάρος τους. Μια ματιά στη χημική σύσταση του ανανά, έτσι όπως καταγράφεται από το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, αποδεικνύει με το παραπάνω του λόγου το αληθές: Μεταξύ των συστατικών του είναι οι βιταμίνες Α, Β6, C, Ε και Κ, η Β καροτίνη, το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος, το νάτριο, το κάλιο και ο χαλκός.
  Ο ανανάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων που του αποδίδονται. Ερευνες έχουν δείξει ότι τα ιχνοστοιχεία του φρούτου βοηθούν το καρδιακό και το κυκλοφορικό σύστημα διαλύοντας τους θρόμβους, ενώ έχει και διουρητικές ιδιότητες. Ο ανανάς περιέχει ένα μείγμα ενζύμων το οποίο είναι γνωστό με την ονομασία «βρομελίνη».
  Η βρομελίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλές και σημαντικές ιδιότητες, με πρώτη να μπλοκάρει την παραγωγή των ουσιών εκείνων που προκαλούν φλεγμονές στο σώμα. Ερευνες έδειξαν επίσης πως βοηθά στη μείωση των οιδημάτων που προκαλεί η αρθρίτιδα, καταπραΰνει τα συμπτώματα ασθενειών όπως η ιγμορίτιδα και επιταχύνει την επούλωση των πληγών που προέρχονται από τραυματισμούς και χειρουργικές επεμβάσεις.
  Τέλος, η κατανάλωση ενός ανανά μετά το γεύμα βοηθά τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας.
  ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ
  Είναι από τα πιο περιφρονημένα φρούτα του καλοκαιριού, δεν υστερούν όμως σε θρεπτική αξία.
  Εχουν μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου από ό,τι τα άλλα φρούτα, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και περιέχουν οργανικά οξέα, σάκχαρα και φυτικές ίνες που τα καθιστούν ευεργετικά για όσους αντιμετωπίζουν εντερικές διαταραχές. Ποτάσιο, μαγνήσιο, σελήνιο, κάλιο, φώσφορο και καροτίνες είναι μερικά από τα στοιχεία που συστήνονται σε όσους έχουν έντονη φυσική δραστηριότητα για ώρες, προκειμένου να ανακτά ο οργανισμός τις ουσίες που έχει χάσει. Τα μούσμουλα τα περιέχουν όλα και κατά συνέπεια η κατανάλωσή τους θεωρείται ιδανική για την αποκατάσταση του οργανισμού ύστερα από έντονη προσπάθεια.
  ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ
  Υπέροχη γεύση, πολλά τα θρεπτικά του συστατικά
  Αν και μπορούμε να βρούμε ακτινίδια όλες τις εποχές του χρόνου, το καλοκαίρι είναι η εποχή που συνή­θως τα απολαμβάνουμε περισσότερο. Πρόκειται για ένα φρούτο που, εκτός από την υπέροχη γεύση του, έχει και πολλά θρεπτικά συστατικά που του δίνουν μεγαλύτερη διατροφική αξία από πολλά άλλα φρούτα.
  Ετσι, το ακτινίδιο περιέχει σημαντική ποσότητα καλίου, όση ακριβώς και μία μπανάνα, μαγνήσιο, ιχνοστοιχεία, ενώ είναι και εξαιρετική πηγή φολικού οξέος. Μεταξύ των θρεπτικών συστατι­κών του είναι επίσης οι βιταμίνες Α και Ε που είναι απαραίτητες για όσους θέλουν να έχουν υγιές και λαμπερό δέρμα. Επιπλέον, αν και οι περισσότεροι θεω­ρούν ότι το πορτοκάλι είναι το φρούτο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C, η πραγματικότητα είναι ότι κανένα άλλο φρούτο δεν ξεπερνά το ακτινίδιο.
  Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, επίσης ότι οι φυτικές ίνες του ακτινιδίου βοη­θούν σημαντικά όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα, ενώ τα μικρά μαύρα σπόρια του είναι πλούσια σε λιπαρά Ω3 που είναι πολύ σημαντικοί σύμμαχοι στην καλή υγεία και λειτουργία της καρδιάς. Τέλος, το ακτινίδιο περιέχει λουτεΐνη, η οποία συντελεί στη βελτίωση της όρασης.
  ΣΥΚΟ
  Πλούσιο σε μέταλλα, διουρητικό, ενεργητικό
  Συνιστά αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης διατροφής εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια. Στην αρχαία Αθήνα τα σύκα θεωρούνταν τόσο πολύτιμα, ώστε ειδικό σώμα ανδρών -οι «συκοφάντες»- κατήγγελλαν όσους έκλεβαν ή εξήγαν παρανόμως σύκα. Επίσης η συκιά είναι το πρώτο δέντρο που αναφέρεται στη Βίβλο, εξ ου και το φύλλο συκής των πρωτοπλάστων.
  Πρόκειται για το πλουσιότερο φρούτο σε φυτικές ίνες, είναι εξαιρετικά διουρητικό και ενεργητικό, τονώνει τον οργανισμό σε περιπτώσεις μακροχρόνιας ασθένειας και περιέχει τα περισσότερα μέταλλα απ' όλα τα άλλα φρούτα.
  Είναι πλούσιο σε κάλιο, ασβέστιο -με αποτέλεσμα να βοηθά στην ενίσχυση των οστών- και σίδηρο, χωρίς να περιέχει ούτε ένα μιλιγκράμ λίπους, αλάτι ή χοληστερόλη. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα παχυντικό και πρέπει να αποφεύγεται από διαβητικούς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα. Οι καρποί, τα φύλλα και το γάλα του έχουν ποικίλες θεραπευτικές ιδιότητες. Τα σύκα δρουν εναντίον της κόπωσης, της δυσκοιλιότητας και της αρτηριακής πίεσης, ενώ χρησιμοποιούνται ως μαλακτικά και καθαρτικά για τη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων.
  Το αφέψημά τους θεωρείται αποτελεσματικό κατά της φαρυγγίτιδας, της ουλίτιδας, της πνευμονίας και της κυστίτιδας. Προσφάτως απεδείχθη ότι τα φύλλα της συκιάς έχουν ευεργετική επίδραση σε περιπτώσεις άσθματος, ενώ τα κλαριά των σύκων χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική λόγω της ιδιότητάς τους να κάνουν τρυφερό το κρέας, εφόσον προστεθούν κατά το βράσιμό του.
  Τα σύκα λειτουργούν, επίσης, ως αφροδισιακά και ενισχύουν τις γυναίκες την περίοδο της εμμηνόπαυσης, ενώ δημιουργεί ασπίδα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
  ΚΕΡΑΣΙΑ
  Θωρακίζουν τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες
  Τα κεράσια, εκτός από πολύ νόστιμα, είναι και ιδιαίτερα θρεπτικά για τον οργανισμό θωρακίζοντάς τον από διάφορες ασθένειες. Ο καρπός της κερασιάς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες Α και C, μελατονίνη, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, ελαγικό οξύ, χαλκό, μαγνήσιο, φυτοστερόλες, ανθοκυανίνες και βιοφλαβονοειδή.
  Ολα αυτά τα συστατικά έχουν μια σειρά από θετικές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα αντιοξειδωτικά καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για τη φθορά των κυττάρων του σώματος με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η διαδικασία της γήρανσης. Επίσης, αποτοξινώνουν τη χολή, το συκώτι και τους αδένες, ενώ ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος χάρη στην καλή διουρητική δράση τους. Οι φυτικές ίνες του κερασιού είναι καθαρτικές και βοηθούν το έντερο να λειτουργήσει καλύτερα, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι η ανθοκυάνη βοηθά να μειωθούν φλεγμονές, λοιμώξεις και οι πόνοι που προκαλούν.
  Ερευνα έδειξε επίσης ότι ο χυμός του κερασιού καταστέλλει κατά 89% τη δραστηριότητα των ενζύμων που προκαλούν πλάκα στα δόντια με αποτέλεσμα να προλαμβάνεται η τερηδόνα. Τα μεταλλικά άλατα που περιέχουν τα κεράσια βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη σωματική κόπωση, ενώ η κατανάλωσή τους καταπολεμά και την πνευματική κόπωση. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, συστήνονται ιδιαίτερα στους μαθητές που μελετούν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.
  Τα κεράσια έχουν χαμηλά λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό με αποτέλεσμα η τακτική κατανάλωσή τους να δίνει τη δυνατότητα τροποποίησης του μεταβολισμού και να βοηθά στις προσπάθειες για απώλεια των περιττών κιλών. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν, δε, βοηθούν στην ικανοποίηση της αίσθησης του γλυκού χωρίς να δίνουν πολλές θερμίδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία μερίδα 100 γραμμαρίων δεν έχει περισσότερες από 33 θερμίδες.
  ΒΕΡΙΚΟΚΟ
  Ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα
  Το βερίκοκο έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία καθώς θεωρείται από παλιά ως «πηγή ζωής», ενώ ο νομπελίστας S. Whippie το χαρακτήρισε το 1934 ισάξιο του συκωτιού σε ό,τι αφορά την αναδημιουργία της αιμοσφαιρίνης. Είναι ιδιαίτερα περιεκτικό σε θρεπτικά στοιχεία καθώς περιέχει βιταμίνες Β1, Β2 και C, Β καροτίνη, σίδηρο, ασβέστιο, πεκτίνη, υδατάνθρακες, κάλιο, ιχνοστοιχεία και αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών. Το βερίκοκο δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη και νάτριο.
  Το σημαντικότερο συστατικό του βερίκοκου, εκτός από τις άλλες βιταμίνες, είναι η Β καροτίνη, μία μορφή βιταμίνης Α που συντελεί στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης των προστατευτικών φυσικών φονικών κυττάρων που είναι ένας ξεχωριστός πληθυσμός λεμφοκυττάρων με την ικανότητα να επιτίθενται σε άλλα κύτταρα που έχουν προσβληθεί από ιούς.
  Η Β καροτίνη είναι το πιο διαδεδομένο καροτενοειδές που περιέχεται στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Συνήθως τη βρίσκουμε σε φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, όπως είναι τα καρότα, η ντομάτα, το πεπόνι και φυσικά το βερίκοκο. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε μεγάλες ποσότητες από τα συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προλάβουν τον καρκίνο του δέρματος.
  ΦΡΑΟΥΛΑ
  Εμπεριέχει περισσότερες από 300 ουσίες
  Αντιγηραντικές ιδιότητες έχουν οι φράουλες, ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, το οποίο μπορεί να αποτελείται από νερό έως και 90%, όμως το υπόλοιπο 10% της εμπεριέχει περισσότερες από 300 διαφορετικές ουσίες.
  Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι φράουλες μπορούν να «ατσαλώσουν» τον οργανισμό ακόμη και απέναντι στον καρκίνο, χάρη στις άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Ισπανοί και Ιταλοί ερευνητές ύστερα από πειράματα με εθελοντές μέσω των οποίων απεδείχθη η φυσική ενίσχυση του οργανισμού μέσω της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων φράουλας.
  Άλλη έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ενωση για την Ερευνα κατά του καρκίνου κατέδειξε ότι η κατανάλωση φράουλας εμποδίζει σε σημαντικό βαθμό τη μετατροπή πρώιμων κυτταρικών βλαβών σε όγκο.
  Πλούσια πηγή βιταμίνης C, η φράουλα έχει πολλές φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, ενώ δεν της λείπουν τα ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο και νάτριο.
  Επειδή είναι περιεκτικές σε φαινόλες, οι φράουλες εμποδίζουν την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου και αρθρίτιδας, ενώ επίσης βοηθούν στην καλή υγεία των ματιών λόγω των καροτενοειδών και της λουτεΐνης που περιέχουν.
  Παράλληλα, προστατεύουν από την υπέρταση λόγω των υψηλών επιπέδων καλίου, αντιμετωπίζουν τη δυσκοιλιότητα λόγω του ότι έχουν πολλές φυτικές ίνες, καθαρίζουν το αίμα, δρουν αιμοστατικά, θεωρούνται ευεργετικές για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στη χολή και τονώνουν την επιδερμίδα.
  Ο καρπός, οι ρίζες και τα φύλλα της φραουλιάς χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο από την αρχαιότητα, ενώ ενδεικτικό της αναγνώρισής της είναι το γεγονός ότι οι Ρωμαίοι έτριβαν φράουλες στο πρόσωπό τους για να λάμψει η επιδερμίδα τους και να την κάνουν πιο απαλή.
  ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ
  Ερευνες έδειξαν ότι βελτιώνουν τη μνήμη
  Τα μπλε και μαύρα βατόμουρα χρησιμοποιούνταν εμπειρικά από την αρχαιότητα για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Μέχρι τις μέρες μας έχει αναφερθεί η θεραπευτική δράση των βατόμουρων στην αντιμετώπιση ασθενειών και συμπτωμάτων όπως η αθηρωμάτωση, οι καρδιακές παθήσεις, η διάρροια, οι πόνοι της περιόδου κλπ. Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και κυρίως σε ανθοκυανίνες και φλαβονόλες. Τις θετικές επιδράσεις τους προσπαθούν ακόμα να προσδιορίσουν οι δεκάδες επιστημονικές έρευνες που γίνονται και έχουν ως αντικείμενο τη θρεπτική αξία των βατόμουρων. Το βασικότερο εύρημα των ερευνητών είναι ότι τα βατόμουρα βοηθούν σημαντικά την εγκεφαλική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
  Ερευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Redding στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι όταν η διατροφή συμπληρώνεται για 12 εβδομάδες με βατόμουρα βελτιώνει σημαντικά τη μνήμη. Οι Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι μετά τη συμπλήρωση τριών εβδομάδων διατροφής που περιελάμβανε βατόμουρα δραστηριοποιήθηκαν στον εγκέφαλο γενετικοί και μεταβολικοί μηχανισμοί που προκάλεσαν αύξηση του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα ο οποίος βοηθά τα εγκεφαλικά κύτταρα να ζουν περισσότερο, προστατεύει από την άνοια και βελτιώνει την ψυχική διάθεση καταπολεμώντας την κατάθλιψη.
  Να σημειωθεί, τέλος, ότι η αύξηση του νευροτροφικού παράγοντα λόγω της κατανάλωσης βατόμουρων ενδέχεται να βοηθά στη δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων σε σημαντικές δομές όπως ο ιππόκαμπος.
  ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ
  Είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης ροδάκινου και μήλου και σύμφωνα με τον «μύθο» δημιουργήθηκαν από κάποιον γεωπόνο ο οποίος ήταν αλλεργικός στο χνούδι. Τα νεκταρίνια αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών και για τον λόγο αυτό θεωρούνται πολύ δραστικά κατά της δυσκοιλιότητας, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α και C και αρκετά μεταλλικά άλατα. Βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην ενίσχυση του νευρικού συστήματος, ενώ τα β-καροτένιά του συμβάλλουν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.
  Πηγή: nutritionmatters


 • ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ :Όλα αυτά τα αγαθά είναι στην κουζίνα σας..ή δίπλα στη λαϊκή αγορά... Πιθανόν να τα τρώτε ερασιτεχνικά...( δηλαδή μετά το φαγητό...θα φάω ένα φρούτο...και ξεμπέρδεψα...Αμ δεν γίνεται έτσι ...) όπως περίπου η μάνα μου... που υιοθετούσε τα ζουμιά που κληρονόμησε από τις γιαγιάδες της..
 • Αν όμως οργανώσετε κάπως τη διατροφική σας, με τα φυτά που μας έχει εν αφθονία η φύση γύρω μας, τότε θα έχετε κάνει ένα σοβαρό βήμα  στην θωράκιση της υγείας σας!
 • Μην λησμονείτε ότι οι οργανισμοί μας είναι παντελώς δηλητηριασμένοι από αυτά που καταβροχθίζουμε άσκεπτα κι επί τροχάδην....fast food ΓΑΡ!. • ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΟΠΤΙΚΟΥ... ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΤΟΥ!


  ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΥΓΕΙΑ" ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΊΤΛΟ.Ή κατ΄ευθείαν ΚΛΙΚ στο> http://monidadias-news.blogspot.gr/p/blog-page_3083.html ή στο http://monidadias-news.blogspot.gr/p/2.html Στείλτε μας δικές σας απορίες ή και εμπειρίες

   16ον Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου

  Αφιέρωμα: Μάτια, παθήσεις και θεραπείες με ασκήσεις και βότανα
   

  Μπορούμε να εμποδίσουμε την εξέλιξη του καταρράκτη;


  Μπορούμε να εμποδίσουμε την εξέλιξη του καταρράκτη;  Μπορούμε να εμποδίσουμε την εξέλιξη του καταρράκτη;


  «Καταρράκτης» λέγεται το θάμπωμα του φυσικού φακού του ματιού. Ο καταρράκτης είναι ένα κοινό πρόβλημα της όρασης, αποτελεί φυσικό τμήμα του φαινομένου της γήρανσης, και συμβαίνει σε όλους σε κάποιο βαθμό. Ο καταρράκτης θεραπεύεται μόνο χειρουργικά μπορούμε ωστόσο να καθυστερήσουμε την ύπαρξή του.

  Μπορούμε να εμποδίσουμε την εξέλιξη του καταρράκτη; 
  Δεν είναι εξακριβωμένο τι προκαλεί τον καταρράκτη , ίσως όμως μπορούμε να καθυστερήσουμε την ύπαρξή του εάν
  1) Διακόψουμε το κάπνισμα
  2) Φοράμε γυαλιά με καλή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία
  3) Μπορούμε να ρυθμίσουμε άλλα προβλήματα υγείας που έχουμε όπως
  π.χ. σακχαρώδη διαβήτη ή άλλες ασθένειες που επιταχύνουν την πρόοδο του καταρράκτη.
  4) Διατηρούμε το βάρος μας σε επιθυμητά επίπεδα κάνοντας γυμναστική
  τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Αν είμαστε υπέρβαροι, με το να χάσουμε περιττά κιλά σταδιακά με δίαιτα και σωματική άσκηση.

  5) Επιλέγουμε μια υγιή δίαιτα με πολλά λαχανικά και φρούτα, τα
  οποία μας παρέχουν επάρκεια βιταμινών και θρεπτικών ουσιών όπως π.χ.
  αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες θεωρητικά θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη θόλωση του φακού του οφθαλμού ( αν και αυτό δεν έχει ακόμα αποδειχθεί ).
  6) Επισκεπτόμαστε συχνά τον οφθαλμίατρο μας ειδικά μετά την ηλικία
  των 60 ετών, οπότε και εξελίσσεται ο καταρράκτης. Δίνουμε έτσι και την ευκαιρία να διαγνωστούν έγκαιρα ενδεχομένως και άλλες παθήσεις όπως π.χ.γλαύκωμα ή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδος, και να προληφθούν κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις για την όρασή μας.
  Η θεραπεία του καταρράκτη είναι μόνο χειρουργική.
  Ο καταρράκτης αφαιρείται από μία τομή μικρότερη των 3mm. Με ειδικό μηχάνημα υπερήχων γίνεται φακοθρυψία και απορρόφηση του θολωμένου φακού, με ταυτόχρονη ένθεση ειδικού διαυγούς φακού μέσα στον οφθαλμό, χωρίς την τοποθέτηση ραμμάτων.
  Η επέμβαση πραγματοποιείται με σταγόνες αναισθητικού κολλυρίου και κατά τη διάρκειά της δεν υπάρχει καθόλου πόνος. Διαρκεί περίπου 15 λεπτά.
  Τις πρώτες δύο με τρεις ημέρες ενδέχεται να υπάρχει ένας ελαφρύς ερεθισμός, ο οποίος εξαφανίζεται σε λίγο καιρό.
  Μετά την επέμβαση, το μάτι παραμένει ανοιχτό χωρίς γάζες και ο ασθενής μπορεί να μεταβεί στο σπίτι του. Ενσταλάζονται ειδικά κολλύρια για είκοσι περίπου ημέρες.
  Η αποκατάσταση της όρασης αρχίζει ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση και μεγιστοποιείται τις επόμενες μέρες. Θα χρειαστούν πιθανότατα καινούρια βοηθητικά γυαλιά για την ακριβή ρύθμιση της μακρινής, της κοντινής όρασης η και των δυο. Αυτά συνήθως χορηγούνται με το πέρας της χρήσης των οφθαλμικών σταγόνων.
  Υπάρχουν κάποια μηχανήματα που χρησιμοποιούν ακτίνες laser για τον θρυμματισμό του καταρράκτη, όμως αυτά δεν χρησιμοποιούνται ευρέως γιατί ο θρυμματισμός του καταρράκτη με τους υπέρηχους είναι πιο εξελιγμένος και αποτελεί μία παγκοσμίως αποδεκτή μέθοδο.
  Ο καταρράκτης δεν μπορεί να επανεμφανιστεί, σε αρκετά μεγάλο όμως ποσοστό μπορεί να θολώσει η φυσική μεμβράνη του οφθαλμού (οπίσθιο περίσκιο), η οποία βρίσκεται πίσω από τον ενδοφακό, μήνες η και χρόνια μετά την επέμβαση. Η κατάσταση αυτή διορθώνεται πολύ εύκολα με εφαρμογή laser στο εξωτερικό ιατρείο, ανώδυνα και με άμεσα αποτελέσματα στη διαύγεια της όρασης.
  Μιχάλης Χριστοδουλίδης
  Οφθαλμίατρος Χειρουργός
  Info: Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης είναι Οφθαλμίατρος Χειρουργός, συνεργάτης του επιστημονικού web site: www.iator.grΠηγή: Iator.gr

  Διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα διαμέσου της τηλεόρασης ή του υπολογιστή;
  Μάτια, ο καθρέφτης της ψυχής μας.
  Τα μάτια μας είναι τα πιο πολύτιμα αισθητήρια όργανά μας. Για την ακρίβεια είναι η πόρτα 

  που μας επιτρέπει να αντιληφθούμε τον φυσικό κόσμο των αισθήσεων, να απολαύσουμε τα υπέροχα χρώματα της φύσης, να βλέπουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
  Τα μάτια μας επίσης μας επιτρέπουν να δείχνουμε τα συναισθήματά μας. Τα μάτια χαμογελούν, χαίρονται, θυμώνουν, ψυχραίνονται, νιώθουν ενοχή και φυσικά δακρύζουν.
  Για την ακρίβεια είναι το μοναδικό αισθητήριο όργανο το οποίο δεν μας δίνει απλά πληροφορίες από τον έξω κόσμο προς εμάς, αλλά προβάλλει και τις δικές μας πληροφορίες στον έξω κόσμο.
  Για την ακρίβεια, λένε οτι τα μάτια λέγεται οτι τα μάτια δεν λένε ποτέ ψέματα. Ενώ το υπόλοιπο σώμα μας, η φωνή μας, η σκέψη μας, μπορούν να πουν ψέματα, τα μάτια δεν μπορούν να ελεγχθούν από την προσωπικότητά μας και ως εκ τούτου αυτά δεν μπορούν να προσποιηθούν.
  Συνεχίζοντας, τα μάτια μας είναι το μοναδικό μέρος του εγκεφάλου μας το οποίο είναι εκτεθειμένο στο εξωτερικό περιβάλλον, έχουν τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά αυτοπροστασίας, είναι το πιο εύχρηστο αισθητήριο όργανο και εν τέλλει είναι αυτό που μπορεί να νοσήσει περισσότερο.
  Αυτός είναι και ο λόγος που η ιατρική επιστήμη έχει ασχοληθεί περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο αισθητήριο όργανο.

  Πνευματική προσέγγιση της πάθησης
  Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση των επιστημονικά τεκμηριωμένων αιτιών που τα μάτια μας νοσούν, ας κάνουμε μια πρώτη πνευματική προσέγγιση στην βαθύτερη αιτία που μπορεί να προκαλεί κάθε είδους πάθηση.
  Φαίνεται οτι η κυριότερη αποδεκτή αιτία για την πάθηση των ματιών, είναι η προβληματική αντίληψη της πραγματικότητας.
  Όταν λοιπόν το άτομο αδυνατεί να δει την πραγματικότητα ή έχει εκπαιδευτεί με τέτοιον τρόπο ώστε να την διαστρεβλώνει, τότε αναπτύσσονται πολλές μορφές παθήσεων των ματιών.
  Η επιστήμη σήμερα λέει οτι μια πολύ σημαντική αιτία των οφθαλμολογικών προβλημάτων, προκαλείται από την υπερβολική χρήση της τηλεόραση ή του υπολογιστή (τα τελευταία 15 χρόνια). Η αλήθεια φυσικά είναι οτι από την ανακάλυψη της τηλεόρασης και ακόμα περισσότερο από την ανακάλυψη και ευρέα διάδοση του οικιακού υπολογιστή, τα προβλήματα στην όραση έχουν αυξηθεί δραματικά.
  Μήπως λοιπόν αυτά θα έπρεπε να μας προβληματίσει, σύμφωνα με την παραπάνω διαπίστωση, πόσο πραγματικά διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα διαμέσου της τηλεόρασης ή του υπολογιστή; Εν τέλλει αυτό συμφωνεί και με την σημερινή επιστήμη, αλλά από μια τελείως διαφορετική οπτική γωνία.
  Η πνευματική επιστήμη λοιπόν μας λέει οτι όσο πιο έντονη είναι η πάθηση, τόσο πιο έντονη είναι η διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
  Μάλιστα, κάποιοι, έχουν προχωρήσει και σε ανάλυση ξεχωριστά της κάθε πάθησης ως προς την πνευματική αιτία, η οποία είναι απλή στην κατανόηση.
  Μυωπία: Το άτομο φοβάται το μέλλον και διστάζει να το κοιτάξει.
  Αυτός είναι ο λόγος που συνήθως η μυωπία εμφανίζεται περισσότερα σε μικρές ηλικίες.
  Πρεσβυωπία: Το άτομο αποφεύγει να δει τα τωρινά του προβλήματα και εστιάζει την προσοχή του μακριά από τον εαυτό του και τα προβλήματά του.
  Αυτός είναι συνήθως και ο λόγος που η πάθηση αυτή εμφανίζεται κοντά στη μέση ηλικία και όσο πιο έντονη είναι η λεγόμενη "κρίση της μέσης ηλικίας", τόσο πιο έντονα εκδηλώνεται και η πάθηση.
  Από τον παραπάνω απλό τρόπο εξήγησης μπορεί να κατανοηθεί και η επεξήγηση όλων των άλλων ασθενειών.
  Επιστημονική προσέγγιση της πάθησης
  Μυωπία
  H μυωπία είναι η πιο συχνή διαθλαστική ανωμαλία των οφθαλμών. Στον φυσιολογικό οφθαλμό, το φως που εισέρχεται εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή (τον φωτοευαίσθητο χιτώνα του οφθαλμού). Στην μυωπία, το φως εστιάζεται σε ένα σημείο πριν φτάσει στον αμφιβληστροειδή. Όσο πιο πολύ απέχει το σημείο αυτό από τον αμφιβληστροειδή, τόσο πιο μεγάλη είναι η μυωπία και τόσο πιο θολά βλέπουμε.

  Η μυωπία οφείλεται στο ότι η διαθλαστική ισχύς του οφθαλμού είναι πολύ δυνατή σε σχέση με το μήκος του. Έτσι η μυωπία διακρίνεται σε δύο κύριες κατηγορίες, την διαθλαστική (όταν το μήκος του οφθαλμού είναι κανονικό αλλά η ισχύς του πολύ μεγάλη) και αξονική (όταν η ισχύς του οφθαλμού είναι κανονική αλλά το μήκος του πολύ μεγάλο). Στην πράξη η μυωπία κάποιου ατόμου είναι συνήθως συνδυασμός και των δύο παραπάνω κατηγοριών.
  Οι λόγοι εμφάνισης και ανάπτυξης της μυωπίας είναι ποικίλοι. Ενοχοποιούνται και κληρονομικοί παράγοντες που έχουν σχέση με την ανάπτυξη των οφθαλμών και περιβαλλοντικοί, με τη μορφή της υπερβολικής κοντινής εργασίας. Ειδικά σήμερα λοιπόν, που το διάβασμα και η εργασία στον υπολογιστή είναι απαραίτητη καθημερινότητα, η σωστή θέση του σώματος και της κεφαλής και τα συχνά διαλείμματα για την αποφυγή της κοπιωπίας κρίνονται απαραίτητα.
  Στις μεγάλες μυωπίες (συνήθως από 8 διοπτρίες και άνω) υπάρχει ο κίνδυνος, λόγω του αυξημένου μήκους του οφθαλμού, να συμβεί αποκόλληση του υαλοειδούς ή του αμφιβληστροειδούς. Γι’αυτό τον λόγο, τα άτομα με μεγάλη μυωπία πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε βυθοσκόπηση, εξέταση δηλαδή του βυθού του οφθαλμού.
  Νυχτερινή μυωπία ονομάζεται η μείωση της ευκρίνειας της όρασης που συμβαίνει τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες. Είναι απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο που οφείλεται στον χαμηλό φωτισμό και στην αύξηση της διαμέτρου της κόρης, που οδηγεί σε αυξημένη σφαιρική εκτροπή.
  Πρεσβυωπία
  Η πρεσβυωπία αποτελεί το συχνότερο πρόβλημα όρασης στα άτομα μέσης ηλικίας. Παρουσιάζεται σε όλους τους ανθρώπους μετά την ηλικία των 40-45 ετών ως αδυναμία εστίασης σε κοντινά αντικείμενα και εύκολης κόπωσης μετά από διάβασμα, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει καλός φωτισμός.
  Το γιατί εμφανίζεται η πρεσβυωπία δεν είναι ακόμα απόλυτα εξακριβωμένο. Θεωρείται ότι οφείλεται σε προοδευτική απώλεια της ελαστικότητας του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού, αλλά και στην αύξηση της διαμέτρου του με την ηλικία - δύο διαταραχές που σταδιακά μειώνουν την ικανότητα προσαρμογής και εστίασης μεταξύ μακρινών και κοντινών αντικειμένων.
  Η πρεσβυωπία παρουσιάζεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το φύλο τους και από το αν παρουσιάζουν άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες (λ.χ. μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό ή εμμετρωπία). Ωστόσο, σε όσους έχουν υπερμετρωπία ή μυωπία, η εμφάνιση της πρεσβυωπίας συμβαίνει νωρίτερα, συνήθως μετά την ηλικία των 35 ετών.
  Υπερμετρωπία
  Η υπερμετρωπία μπορεί να θεωρηθεί ως το οπτικά αντίθετο φαινόμενο της μυωπίας αλλά έχει διαφορετικά συμπτώματα και αντιμετώπιση.
  Στον φυσιολογικό οφθαλμό, το φως που εισέρχεται εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή (τον φωτοευαίσθητο χιτώνα του οφθαλμού). Στην υπερμετρωπία, το φως εστιάζεται σε ένα σημείο πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Όσο πιο πολύ απέχει το σημείο αυτό από τον αμφιβληστροειδή, τόσο πιο μεγάλη είναι η υπερμετρωπία.
  Αντίθετα όμως με την μυωπία που πάντα οδηγεί σε θολή όραση, αν η υπερμετρωπία δεν είναι πολύ μεγάλη και ο υπερμέτρωπας είναι νέος με μεγάλο εύρος προσαρμογής, η λειτουργία που κρυσταλλοειδούς φακού αντισταθμίζει ολικά η μερικά την υπερμετρωπία. Θολή όραση στην υπερμετρωπία έχουμε συνεπώς σε νέα άτομα σε μεγάλες υπερμετρωπίες, ενώ σε μέσης ηλικίας ή ηλικιωμένα άτομα έχουμε θολή όραση και με μικρότερους βαθμούς υπερμετρωπίας λόγω μείωσης της λειτουργίας της προσαρμογής. Κοινά όμως συμπτώματα σε όλους τους υπερμέτρωπες είναι η κοπιωπία λόγω της συνεχούς λειτουργίας της προσαρμογής.
  Η υπερμετρωπία οφείλεται στο ότι η διαθλαστική ισχύς του οφθαλμού είναι πολύ μικρή σε σχέση με το μήκος του. Έτσι η υπερμετρωπία διακρίνεται σε δύο κύριες κατηγορίες, την διαθλαστική (όταν το μήκος του οφθαλμού είναι κανονικό αλλά η ισχύς του πολύ μικρή) και αξονική (όταν η ισχύς του οφθαλμού είναι κανονική αλλά το μήκος του πολύ μικρό). Στην πράξη η υπερμετρωπία κάποιου ατόμου είναι συνήθως συνδυασμός και των δύο παραπάνω κατηγοριών.
  Μικροί βαθμοί υπερμετρωπίας είναι φυσιολογικοί, ενώ μεγάλη μπορεί να οφείλονται σε ατελή ανάπτυξη των οφθαλμών. Στα παιδιά , η μεγάλη υπερμετρωπία πρέπει να ελέγχεται γιατί μπορεί να οδηγήσει σε συγκλίνοντα στραβισμό Υπερμετρωπία έχουμε ακόμα στις περισσότερες περιπτώσεις αφακίας, όταν αφαιρείται ο κρυσταλλοειδής φακός του οφθαλμού και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τεχνητό.
  Αστιγματισμός
  Ο αστιγματισμός οφείλεται σε διαφορετική διαθλαστική ισχύ του οφθαλμού στους διάφορους μεσημβρινούς του. Κυρίως οφείλεται σε διαφορετική καμπυλότητα του κερατοειδούς στους διάφορους μεσημβρινούς αλλά συμμετέχει σε ένα ποσοστό και ο κρυσταλλοειδής φακός. Οπτικά, το φαινόμενο αυτό έχει ως αποτέλεσμα το φως που μπαίνει στον οφθαλμό να σχηματίζει αντί για μια εστία δύο εστιακές γραμμές. Όσο πιο πολύ απέχουν μεταξύ τους αυτές οι γραμμές, τόσο πιο μεγάλος είναι ο αστιγματισμός.
  Ο αστιγματισμός μπορεί να διαιρεθεί στις παρακάτω κατηγορίες:
  Απλός μυωπικός αστιγματισμός όταν η μια εστιακή γραμμή βρίσκεται πάνω στον αμφιβληστροειδή και η άλλη μπροστά από αυτόν (μυωπική)
  Σύνθετος μυωπικός αστιγματισμός όταν και οι δύο εστιακές γραμμές βρίσκονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή.
  Απλός υπερμετρωπικός αστιγματισμός όταν η μια εστιακή γραμμή βρίσκεται πάνω στον αμφιβληστροειδή και η άλλη πίσω από αυτόν (υπερμετρωπική)
  Σύνθετος υπερμετρωπικός αστιγματισμός όταν και οι δύο εστιακές γραμμές βρίσκονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή.
  Μικτός αστιγματισμός όταν η μια εστιακή γραμμή βρίσκεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή και η άλλη πίσω από αυτόν. Σ’αυτήν την περίπτωση συνεπώς ο οφθαλμός είναι μυωπικός στον ένα μεσημβρινό και υπερμετρωπικός στον άλλο.
  Καθώς η οφθαλμός λοιπόν έχει διαφορετική ισχύ στους μεσημβρινούς του, μπορούμε να εντοπίσουμε τους μεσημβρινούς με την μεγαλύτερη και την λιγότερη διαθλαστική ισχύ και να ορίσουμε έναν άξονα, αρνητικό ή θετικό, ο οποίος είναι κάθετος στην αντίστοιχη διαθλαστική ισχύ. Συνεπώς μπορούμε να διακρίνουμε τον αστιγματισμό ως εξής:

  Σύμφωνα με τον κανόνα αν ο πιο ισχυρός διαθλαστικός μεσημβρινός είναι ο κάθετος ή γύρω από τον κάθετο.
  Παρά τον κανόνα αν ο πιο ισχυρός διαθλαστικός μεσημβρινός είναι ο οριζόντιος ή γύρω από τον οριζόντιο.
  Πλάγιος αν ο πιο ισχυρός διαθλαστικός μεσημβρινός είναι στις 45 ή 135 μοίρες ή γύρω από αυτές.
  Μια άλλη χρήσιμη διάκριση είναι σε συμμετρικό αστιγματισμό, όταν η κλεψύδρα του αστιγματισμού όπως φαίνεται στην τοπογραφία του κερατοειδούς είναι συμμετρική σε εύρος σχήμα και διαθλαστική ισχύ, και ασύμμετρο όταν η κλεψύδρα του αστιγματισμού όπως φαίνεται στην τοπογραφία του κερατοειδούς είναι ασύμμετρη σε εύρος και σχήμα. Στην πρώτη περίπτωση η διάθλαση είναι ομαλή με λίγες εκτροπές υψηλής τάξης, ενώ στην δεύτερη έχουμε εκτροπές υψηλής τάξης και ιδιαίτερα κόμη και συνεπώς η διάθλαση είναι πιο περίπλοκη.
  Η οπτική οξύτητα στον αστιγματισμό ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του, τον τύπο του και τον άξονά του. Καλή οπτική οξύτητα με την διόρθωση έχουμε σε αστιγματισμό συμμετρικό και σύμφωνα με τον κανόνα, ενώ όσο πιο ασύμμετρος και πλάγιος είναι, τόσο χαμηλότερη είναι η βέλτιστη οπτική οξύτητα με την διόρθωση. Σε ασύμμετρους αστιγματισμούς συνεπώς η βέλτιστη λύση που αποδίδει την μέγιστη οξύτητα είναι οι ημίσκληροι φακοί επαφής, καθώς η στοιβάδα δακρύων μεταξύ του φακού και του κερατοειδή εξουδετερώνει οπτικά την ασύμμετρη πρόσθια επιφάνεια του κερατοειδούς.
  Στους υπερμετρωπικούς αστιγματισμούς συνυπάρχει και κοπιωπία όπως στην υπερμετρωπία. Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελεί ο μικτός αστιγματισμός, όπου αν είναι σχετικά μικρός και οι δύο εστιακές γραμμές βρίσκονται αρκετά συμμετρικά μπροστά και πίσω από τον αμφιβληστροειδή έχουμε και καλή όραση χωρίς διόρθωση και πιθανώς απουσία κοπιωπίας.


  θεραπευτική προσέγγιση΄με ασκήσεις
  Τα τελευταία 10-15 χρόνια, έχει παρατηρηθεί μία σημαντική αύξηση στα νούμερα των ανθρώπων που φοράνε γυαλιά και φακούς επαφής, κυρίως εξαιτίας της δραματικά αυξανόμενης χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της τηλεόρασης.Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι η κακή όραση μπορεί να διορθωθεί μόνο με τη χρήση γυαλιών ή με χειρουργείο. Και παρόλο που υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι και ασκήσεις για την βελτίωση της όρασης, ελάχιστοι τις εμπιστεύονται και πιστεύουν στην αποτελεσματικότητά τους. Αντίθετα όμως από την κοινή αντίληψη, οι ασκήσεις για τα μάτια βοηθάνε αποδεδειγμένα σε πολλές παθήσεις των ματιών.
  Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένο το γεγονός ότι κάποια στιγμή τα μάτια μας θα παρουσιάσουν πρόβλημα και θα χρειαστεί να φορέσουμε γυαλιά ή φακούς επαφής. Δεν γνωρίζουμε όμως, ότι με τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής, η όρασή μας θα χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου καθώς τα μάτια μας θα συνηθίσουν στους καινούριους φακούς και μετά θα χρειάζονται ακόμα δυνατότερους φακούς, προκειμένου να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.
  Οι 5 βασικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών των ματιών και τη βελτίωση της όρασής μας, είναι οι ακόλουθες:

  1. Ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας
  Το ανοιγόκλεισμα των ματιών, είναι ένας απλός τρόπος για να διατηρούμε την υγρασία τους και να μπορούμε να εστιάζουμε το βλέμμα μας για περισσότερη ώρα. Οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς και όσοι παρακολουθούνε τηλεόραση, τείνουν να ανοιγκλείνουν τα μάτια τους με μικρότερη συχνότητα.
  Για τα επόμενα δύο λεπτά λοιπόν, αρχίστε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας ανά 3-4 δευτερόλεπτα. Όταν περάσουν αυτά τα δύο λεπτά, παρατηρήστε πώς νιώθουν τα μάτια σας, αν είναι κουρασμένα, καταπονημένα, ξεκούραστα, κλπ. Τώρα, προσπαθήστε να μην τα ανοιγοκλείνετε καθόλου ανά 30 δευτερόλεπτα τη φορά, για δύο λεπτά. Νιώθετε καμία διαφορά;
  Κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας, τα βοηθάμε να αποβάλλουν μέρος της πίεσης που τους ασκείται.
  2. Καλύπτουμε τα μάτια μας με τις παλάμες
  Πριν ξεκινήσουμε, παίρνουμε μερικές βαθιές ανάσες. Φροντίζουμε να καθόμαστε άνετα, ακουμπώντας τους αγκώνες μας στα γόνατά μας και κλείνουμε τα μάτια μας. Τοποθετούμε τα χέρια μας επάνω στα μάτια μας, με τις παλάμες μας να καλύπτουν τα μάτια, τα δάχτυλά μας να ακουμπάνε στο μέτωπο και τους καρπούς μας να ακουμπάνε μαλακά στα ζυγωματικά μας. Βεβαιωνόμαστε ότι μπορούμε να ανοιγοκλείσουμε ελεύθερα τα μάτια μας και ότι δεν τους ασκούμε πίεση.
  Αυτή η άσκηση μας δίνει την ευκαιρία να ξεκουράσουμε το μυαλό και τα μάτια μας από την πίεση και το άγχος της ημέρας για μερικά λεπτά.
  3. Το νούμερο 8
  Την συγκεκριμένη άσκηση την κάνουμε για να γυμνάσουμε τους μύες των ματιών μας και να αυξήσουμε την ελαστικότητά τους.
  Φανταζόμαστε ότι μπροστά μας υπάρχει ένα γιγάντιο 8. Γυρνάμε νοερά το 8 στο πλάι και προσπαθούμε να σχηματίσουμε αργά τη φιγούρα του με τα μάτια μας. Αυτό το κάνουμε μία φορά δεξιόστροφα για μερικά λεπτά και άλλη μία, αριστερόστροφα.
  4. Κοντινή και μακρινή εστίαση
  Καθόμαστε σε μια άνετη στάση ή σηκωνόμαστε όρθιοι. Τοποθετούμε τον αντίχειρά μας 25 εκατοστά περίπου μπροστά απ’ το πρόσωπό μας και εστιάζουμε σε αυτόν. Στην συνέχεια, εστιάζουμε σε κάποιο άλλο αντικείμενο, αρκεί να βρίσκεται σε απόσταση 25-50 εκατοστών περίπου από την ευθεία μας. Κάθε φορά που εστιάζουμε στον αντίχειρά μας, παίρνουμε μια βαθιά ανάσα και εστιάζουμε στο άλλο αντικείμενο και το αντίστροφο.
  Αυτή η άσκηση μας βοηθάει να γυμνάσουμε τους μύες των ματιών μας και βελτιώνει την όρασή μας γενικότερα. Χρειάζεται μόνο 2-3 λεπτά και μπορούμε να την κάνουμε όπου κι αν βρισκόμαστε.
  5. Ζουμάρουμε
  Καθόμαστε σε άνετη στάση και τεντώνουμε πλήρως το χέρι μας, έχοντας τον αντίχειρά μας σε θέση ωτοστόπ. Συγκεντρωνόμαστε στον αντίχειρα -ενώ έχουμε το χέρι μας τεντωμένο- και σιγά-σιγά, φέρνουμε τον αντίχειρα προς το μέρος μας -ενώ συνεχίζουμε να έχουμε εστιασμένο το βλέμμα μας επάνω του-, μέχρι να έρθει στα 7 περίπου εκατοστά απ’ το πρόσωπό μας.
  Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία -κρατάμε το βλέμμα μας εστιασμένο πάνω στον αντίχειρα και μετακινούμε το χέρι μας αργά-, ξανατεντώνουμε το χέρι μας στην αρχική του θέση.
  Η συγκεκριμένη άσκηση μας βοηθάει να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να εστιάζουμε και ενδυναμώνει τους μύες των ματιών μας.
  6. Εστίαση σε Γωνίες
  - Διάλεξε ένα αντικείμενο γύρω σου και εστίασε, κινώντας τα μάτια, σε όλες τις γωνίες του αντικειμένου.
  - Κλείσε τα μάτια σφιχτά για μερικά δευτερόλεπτα. Είσπνευσε βαθιά. Έκπνευσε και άνοιξε τα μάτια σου.
  - Διάλεξε ένα άλλο αντικείμενο. Αυτή τη φορά με τη μύτη ως εστιακό σημείο και χωρίς να κινείς τους βολβούς, ακολούθησε τις γωνίες του αντικειμένου με τη μύτη, κινώντας το κεφάλι και το λαιμό.
  - Κλείσε τα μάτια σφιχτά για μερικά δευτερόλεπτα. Είσπνευσε βαθιά. Έκπνευσε και άνοιξε τα μάτια σου.
  - Κάνε το ίδιο με ένα τρίτο αντικείμενο, κρατώντας ακίνητο το κεφάλι και κινώντας μόνο τους βολβούς των ματιών.
  - Κλείσε τα μάτια σφιχτά για μερικά δευτερόλεπτα. Είσπνευσε βαθιά. Έκπνευσε και άνοιξε τα μάτια σου.

  7. Απότομη Κίνηση
  - Κράτα ένα χαρτί τράπουλας (ή οτιδήποτε τυπωμένο) στο ύψος των ματιών με το χέρι τεντωμένο.
  - Κράτα το ένα χέρι στο αριστερό μάτι και εστίασε στην κάρτα με το δεξί μάτι.
  - Χωρίς να κινείσαι πολύ γρήγορα ή πολύ αργά, φέρε την κάρτα προς το δεξί μάτι μέχρι να απέχει μερικά μόνο εκατοστά από το πρόσωπο και να μπορείς να δεις καθαρά την εικόνα.
  - Φέρε γρήγορα την κάρτα ξανά στην απόσταση του χεριού.
  - Επανάλαβε τα βήματα αυτά 10 φορές και άλλες 10 φορές από το αριστερό μάτι.
  - Επανάλαβε και με τα δύο μάτια ανοιχτά.
  Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που βρήκα, μιλάει για την ευεργετική επίδραση του ήλιου στα μάτια: 
  Είναι γνωστό ότι τα παλιότερα χρόνια τα ποσοστά μυωπίας ήταν μικρότερα στα παιδιά και τους ενήλικες. Επίσης είναι γνωστό ότι ορισμένες φορές τα παιδιά παρουσιάζουν μυωπία η οποία στη συνέχεια εξαφανίζεται. Δεν υπάρχουν επαρκείς εξηγήσεις για το τι οδηγεί στην καλή όραση και τι προκαλεί την μυωπία αλλά ενδεχομένως να υπάρχει σχέση με το πόσο μακριά βλέπουν τα μάτια και το αν εκτίθενται στο φυσικό ή στο τεχνητό φως. Ίσως τα παιδιά που παίζουν συχνά εκτός σπιτιού να αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας λόγω του φυσικού φωτός στο οποίο εκτίθενται. Αυτό εκτιμά μια νέα βρετανική μελέτη.
  Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης συνδέσει το παιχνίδι έξω με λιγότερη μυωπία, ωστόσο μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να προσδιορίσουν εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει λόγω της φυσικής άσκησης των παιδιών ή του φυσικού φωτός στο οποίο εκτίθενται. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Μπριστόλ και του Κάρντιφ, ανακάλυψαν ισχυρές ενδείξεις σχετικά με την ευεργετική δράση του παιχνιδιού εκτός σπιτιού στην όραση, χάρη στην έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου.
  Υπαίθριο παιχνίδι και μυωπία
  Συγκεκριμένα, οι ειδικοί μελέτησαν τις οφθαλμολογικές εξετάσεις συνολικά 7.000 παιδιών σε ηλικίες επτά, 10, 11, 12 και 15 ετών, από τη νοτιοδυτική Βρετανία. Στη συνέχεια, συνέκριναν τον χρόνο που περνούσαν τα παιδιά εκτός σπιτιού στην ηλικία των εννέα ετών με τα επίπεδα της φυσικής τους άσκησης στην ηλικία των 11 ετών. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι τα παιδιά που αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στο παιχνίδι έξω κατά τις ηλικίες των οκτώ-εννέα ετών είχαν τελικά 50% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης μυωπίας κατά την εφηβεία τους. Αντίθετα, στην περίπτωση των παιδιών που προτιμούσαν το υπαίθριο παιχνίδι κατά τις ηλικίες των 10-11 ετών δεν παρατηρήθηκε παρόμοια προστατευτική δράση.
  «Δεν είμαστε σίγουροι γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο, όμως δεδομένων των υπολοίπων οφελών που προσφέρει στην υγεία το παιχνίδι έξω, καλό θα ήταν να το ενθαρρύνουμε – φυσικά οι γονείς οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ως προς την έκθεση των παιδιών στην βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου» υπογραμμίζει από την πλευρά της η κύρια συγγραφέας της μελέτης δρ Κάθι Γουίλιαμς από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.
  «Τώρα υπάρχει η ανάγκη για περαιτέρω μελέτη σχετικά με τον χρόνο που μπορούν τα παιδιά να αφιερώσουν εκτός σπιτιού ώστε να προστατεύονται από τη μυωπία, σχετικά με τις ηλικίες κατά τις οποίες τα προστατευτικά οφέλη του παιχνιδιού έξω είναι πιο μεγάλα, αλλά και σχετικά με το πώς η ακριβώς λειτουργεί η δράση αυτή, ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των παιδιών που εμφανίζουν μυωπία» αναφέρει η ειδικός.
  /www.healthyliving.gr

  Θεραπευτική προσέγγιση με βότανα
  Μύρτιλλο και καρότο
  Για να προστατέψετε τα μάτια σας από όλους τους επιβαρυντικούς παράγοντες και να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο καλή την όρασή σας, δεν έχετε παρά να καταφύγετε σε ειδικά συμπληρώματα διατροφής, όπως αυτά που περιέχουν φυτικά αποστάγματα από μαύρο μύρτιλλο και καρότο. Πέρα από το ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, το μύρτιλλο διακρίνεται για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αναζωογονητικές ιδιότητές του. Οι ανθοκυανοσίδες που περιέχει, δυναμώνουν και τονώνουν τα τοιχώματα των αρτηριών, των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων, με αποτέλεσμα να προλαμβάνουν τις μικρές οφθαλμικές αιμορραγίες. Επιπλέον, το μύρτιλλο ευνοεί την απορρόφηση του οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών που υπάρχουν στο αίμα, κυρίως στο επίπεδο του αμφιβληστροειδούς.
  Πρόσφατες έρευνες σχετικά με το μύρτιλλο διαπίστωσαν ακόμα την ικανότητα των ανθοκυανοσιδών να ευνοούν την ανανέωση ορισμένων συστατικών του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, και συγκεκριμένα των αμφιβληστροειδικών χρωστικών ουσιών. Πέρα από το ότι εγγυάται τη βελτίωση των οπτικών ικανοτήτων, αυξάνοντας τη δυνατότητα προσαρμογής στο σκοτάδι, την οξύτητα της όρασης και τη νυχτερινή όραση, η συστηματική λήψη των αποσταγμάτων του μύρτιλλου προστατεύει τα μάτια από τη βλαβερή δράση των φωτεινών ακτινοβολιών και την πρόωρη γήρανση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
  Οι πολύτιμες βιταμίνες Α και C
  Σημαντική είναι επίσης η παρουσία των βιταμινών Α και C στο εν λόγω φυτό. Η Α εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευκρίνεια στην όραση, ενώ η C συμβάλλει στη διαδικασία επανόρθωσης των ινών του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο, το οποίο ως γνωστόν διατηρεί ελαστικό το δέρμα, παίζει σημαντικό ρόλο και στη λειτουργία του ματιού. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ακόμα ότι το μύρτιλλο δεν αποτελεί σύμμαχο των ματιών μόνο όταν αυτά δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά και όταν ταλαιπωρούνται από σοβαρές οφθαλμολογικές διαταραχές, όπως τον καταρράκτη. Σε συνδυασμό με άλλα συμπληρώματα διατροφής με βάση τη Β-καροτίνη και τη ρετινόλη, οι ανθοκυανοσίδες του μύρτιλλου παρεμβαίνουν στις διαδικασίες που οδηγούν στην εμφάνιση της εν λόγω ασθένειας, δρώντας πάνω στη σύνθεση του κολλαγόνου και διατηρώντας ένα καλό ποσοστό ελαστικότητας των ινών αυτής της ουσίας στο επίπεδο των ματιών.

  Φραγκοστάφυλλο για τις εποχιακές αλλεργίες
  Ορισμένες φορές, συμπτώματα όπως η κοκκινίλα, το πρήξιμο, ο ερεθισμός, η υπερευαισθησία στο φως και η υπερβολική έκκριση δακρύων μπορεί να συνδέονται με κάποια εποχιακή αλλεργία: σε αυτές τις περιπτώσεις, την κατ’ εξοχήν φυσική θεραπεία αποτελεί το μαύρο φραγκοστάφυλο. Πρόκειται για ένα φυτό, το οποίο φημίζεται από παλιά για τις αντιαλλεργικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, ενώ μπορεί να φανεί χρήσιμο και σε προληπτικό επίπεδο. Καταφύγετε λοιπόν σε αυτό 20-30 ημέρες πριν την εμφάνιση των εποχιακών αλλεργικών επεισοδίων.

  Ευφράζια για την επιπεφυκίτιδα
  Σε περίπτωση αλλεργικής επιπεφυκίτιδας αντιθέτως, αναζητήστε βοήθεια στην ευφράζια, ένα μικρό φυτό πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη, αποσυμφορητικά και αναλγητικά ενεργά συστατικά. Η ευφράζια μπορεί να ληφθεί ως βάμμα ή με τη μορφή ομοιοπαθητικών σπόρων.
  Η ευφράζια αποτελεί μία αποτελεσματική φυσική θεραπεία για τα κουρασμένα και κοκκινισμένα μάτια, μετά από πολλές ώρες αδιάκοπης ανάγνωσης, παρατεταμένης προσπάθειας μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, αλλά και μετά από ένα μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα. Επιπλέον, τα κολλύρια που βασίζονται στην ευφράζια, αποσυμφορίζουν τα μάτια και τα βλέφαρα μετά από υπερβολική έκθεση στις ακτίνες του ηλίου ή σε λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας. Πέρα από κολλύρια ευφράζιας, στην αγορά διατίθενται και σπόροι ομοιοπαθητικής.

  Xαμομήλι και αμαμηλίδα για τα μάτια
  Πολλά είναι τα φυτά, τα οποία χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αποσυμφορητικές τους ιδιότητες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά με τη μορφή κολλυρίου, αλοιφής ή κομπρέσας. Αυτά που χρησιμοποιούνται συνηθέστερα στον οφθαλμολογικό τομέα, είναι το χαμομήλι και η αμαμηλίδα. Χάρη στην καταπραϋντική και στυπτική τους δράση, περιλαμβάνονται στη σύνθεση πολλών κολλυρίων που βασίζονται σε φυτικά αποστάγματα και ενδείκνυνται για τη θεραπεία ήπιων οφθαλμικών φλεγμονών. Η αμαμηλίδα αποσυμφορίζει γρήγορα το μάτι, καθαρίζοντάς το από πιθανές κοκκινίλες, ενώ το χαμομήλι δρα πάνω στη φλεγμονή και δρα αντισηπτικά, χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει.
  Ακόμη, πολύτιμο συστατικό των φυσικών κολλυρίων είναι και το κρινολούλουδο, το οποίο είναι πλούσιο τόσο σε φλαβονοειδή, ουσίες που καταπολεμούν τις φλεγμονές, όσο και σε ανθοκυανοσίδες, ουσίες που ασκούν προστατευτική δράση στα τριχοειδή αγγεία του ματιού. Επιπλέον, το κρινολούλουδο έχει στυπτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα να αποσυμφορίζει γρήγορα το μάτι σε περίπτωση κοκκινίλας.
  Διαβάστε περισσότερα http://alttherapy.blogspot.com/2012/08/blog-post_8447.html#ixzz33MCNGeTg 

  13 απλές συνταγές για δυνατή όραση

  1) Σε δυο ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 4 γρ χαμομήλι και μετά από δέκα λεπτά, το
  σουρώνουμε πολύ προσεκτικά. Με το έγχυμα, κάνουμε εσωτερική πλύση στα μάτια μ' ένα ειδικό ποτηράκι ή με ρακοπότηρο.
  2) Κάνουμε μια βράση με φύλλα πλατανιού και με το ελαφρύ αυτό αφέψημα, κάνουμε εσωτερική πλύση στα μάτια.
  3) Βράζουμε 20 γρ απ' τον φλοιό του κορμού της καστανιάς και κάνουμε εσωτερικές πλύσεις στα μάτια. Ωφελεί τον πονόματο.
  4) Μια-δυο σταγόνες λεμόνι στο κάθε μάτι, τα καθαρίζει, τους δίνει λάμψη και ωφελεί στην επιπεφυκίτιδα.
  5 )Σε δυο ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 5-6 γρ Μπλυέ και τα αφήνουμε για δέκα λεπτά. Με το έγχυμα χλιαρό, κάνουμε εσωτερικές πλύσεις στα μάτια με το ειδικό ποτηράκι. Είναι θαυμάσιο για την επιπεφυκίτιδα και γενικά για τις φλογώσεις των ματιών.
  6) Παίρνουμε φρέσκα φύλλα λάχανου, τα απολυμαίνουμε με μια αραιή διάλυση Λιζόλ, τα στίβουμε να βγει ο χυμός τους και μ' αυτά κάνουμε επιθέματα στα μάτια. Πρέπει να μείνουν όλη τη νύχτα. Ωφελούν πολύ στον πονόματο. 7) Κόβουμε έναν τρυφερό βλαστό απ' το κλήμα του αμπελιού και απ' το χυμό που βγαίνει σα δάκρυ, στάζουμε σε κάθε μάτι από μια σταγόνα.
  8) Βράζουμε 10 γρ πεντάνευρο σ' ενάμισι ποτήρι νερό και με το αφέψημα κάνουμε χλιαρές κομπρέσες στα μάπα. Επίσης κάνουμε εσωτερικές πλύσεις. Είναι θαυμάσιο για τα κουρασμένα, τα φλογισμένα μάπα, ακόμα και για την επιπεφυκίτιδα.
  9) Πιο αποτελεσμαπκό γίνεται το φάρμακο, αν κάνουμε συνδυασμό των δυο παραπάνω φυτών, του Μπλυέ και του πεντάνευρου. Μέσα στο νερό, όπου έβρασαν τα 10 γρ πεντάνευρου, αφού το βγάλουμε απ' τη φωτιά, προσθέτουμε και 2-3 γρ Μπλυέ.
  10) Βράζουμε 30 γρ δεντρολίβανο σε τρία ποτήρια νερό και πίνουμε πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Η κούρα πρέπει να συνεχιστεί για αρκετό καιρό. Ωφελεί στα μάτια, αλλά και στην όραση που έχει εξασθενήσει, λόγω εξάντλησης του οργανισμού.
  11) Το μαρούλι επίσης τονώνει την όραση. Πρέπει να τρώγεται ωμό. Οι εσωτερικές πλύσεις του ματιού με ζουμί βρασμένου μαρουλιού ωφελούν την επιπεφυκίτιδα.
  12) Τα ωμά καρότα τονώνουν την όραση.
  13) Οι σπόροι του ήλιου επίσης τονώνουν την όραση. Τους ξεφλουδίζουμε, τους κοπανάμε καλά και τους ανακατεύουμε με λίγοι, μέλι μέχρι να γίνει ένας πολτός. Απ' τον πολτό αυτό, τρώμε μερικά κουταλάκια του γλυκού την ημέρα. Μπορούμε όμως να τρώμε τους σπόρους και σαν πασατέμπο.
  Πηγή: www.lakonika-proionta.gr 

  Διατροφή για ξεκούραση των ματιών

  Έπειτα από ένα οκτάωρο στη δουλειά, μπροστά στον υπολογιστή, τα μάτια σας πιθανόν να έχουν κουραστεί και η όρασή σας να έχει θολώσει. Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε τις παρενέργειες της… υπερωρίας; Με λίγο σπανάκι!
  Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια έδειξε ότι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη,
  αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε σε σκούρα, φυλλώδη, πράσινα λαχανικά, μπορούν να απαλύνουν την ενόχληση που αισθανόμαστε όταν κοιτάμε για πολλή ώρα σε ένα φωτεινό σημείο, π.χ., την οθόνη του υπολογιστή.
  «Τα θρεπτικά αυτά συστατικά βοηθούν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού να απορροφήσει το μπλε φως που δημιουργεί λάμψη και έτσι να μειώσει την ενόχληση στα μάτια» εξηγεί ο Μπίλι Ρ. Χάμοντ, Ph.D., καθηγητής Νευροεπιστήμης και Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου της Τζόρτζιας.
  Φροντίστε να καταναλώνετε 12 mg λουτεΐνης και ζεαξανθίνης την ημέρα από τροφές όπως σπανάκι, πράσινο λάχανο, μπρόκολο κ.λπ., για να έχετε δυνατή όραση.
  Πηγή
  Διαβάστε περισσότερα http://alttherapy.blogspot.com/2012/09/blog-post_2955.html#ixzz33MIrMjCQ

  ΝΑ ΚΙ ΕΝΑ …ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ …ΒΟΤΑΒΟ….

   

  Ωχρά κηλίδα και καταρράκτη VISIOBALANCE OPTI (HANKINTATUKKU OY)


  VISIOBALANCE OPTI
  Δραστικές ουσίες: λουτεΐνη, pycnogenol (από πεύκο), σκόνη μύρτιλλου.
  Συσκευασία: 60 ταμπλέτες.
  Δοσολογία: 2 ταμπλέτες ημερησίως.
  Προϊόν Φινλανδίας
  Το Visiobalance Opti προστατεύει τα ευαίσθητα μέρη των ματιών, αποτρέπει την πρόωρη γήρανσή τους, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, την εμφάνιση καταρράκτη, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στα μάτια και βοηθά τα τριχοειδή αγγεία να μένουν ελαστικά και αδιάβροχα. Ιδανικό για τους ηλικιωμένους, για όσους εκτίθενται σε ακτινοβολία, για όσους οδηγούν στο σκοτάδι ή είναι άμεσα εκτεθειμένοι στο φως του ήλιου. Το Visiobalance Opti περιέχει:
  Εκχύλισμα άνθους καλέντουλας: Περιέχει ένα ιδανικό ποσοστό των απαραίτητων για την υγεία των ματιών αντιοξειδωτικών λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. 2 δισκία περιέχουν 6 mg λουτεΐνης και 0,3 mg ζεαξανθίνης.
  Σκόνη μύρτιλλου: Ωφελεί την κυκλοφορία του αίματος και τα τριχοειδή αγγεία. Τα ενεργά συστατικά του μύρτιλλου, όπως οι προανθοκυανιδίνες, είναι αντιοξειδωτικά και συμβάλλουν στην ικανότητα των ματιών να βλέπουν στο σκοτάδι.
  Pycnogenol: Εκχύλισμα από τον φλοιό του πεύκου, σημαντικό για τη διατήρηση των τριχοειδών τοιχωμάτων σε καλή κατάσταση (ελαστικότητα, στεγανότητα).
  Σκόνη φλούδας σταφυλιού: Περιέχει το αντιοξειδωτικό ρεσβερατρόλη, που ενισχύει το συνδυασμό των άλλων ωφέλιμων συστατικών.
  Το Visiobalance Opti περιέχει επίσης βιταμίνες C, Ε, σημαντικά αντιοξειδωτικά, Β6, Β12 και φολικό οξύ, που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης στο αίμα και τα ανόργανα στοιχεία μαγγάνιο και ψευδάργυρο απαραίτητα για την υγεία των ματιών.
  Η ημερήσια δοσολογία (2 ταμπλέτες) περιέχει:
  Lutein 6 mg
  Zeaxanthin 0,3 mg
  Pycnogenol® 10 mg
  Blueberry powder 18 mg
  Grape skin powder 12 mg
  Vitamin C 50 mg
  Vitamin E 10 mg
  Vitamin B6 2,2 mg
  Vitamin B12 3 µg
  Folic acid 300 µg
  Zinc 5 mg
  Manganese 2 mg

  - See more at: http://www.bioshop.gr/ohra-kilida-kai-katarrakti-visiobalance-opti-hankintatukku-oy.html#sthash.ajj0iHeU.dpuf • MIA AΓΝΩΣΤΗ  ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ...


  ΄Ενας ευγενής αναγνώστης, ερασιτέχνης ερευνητής, όπως και του λόγου μου ως γνωστόν, ο κ. Πέτρος Αρχαγγελίδης, μου έστειλε ένα κείμενο, εξαιρετικά ενδιαφέρον, όπως είχα την ευκαιρία "να ελέγξω" ...

  Αφορά το λεγόμενο ΚΕΦΙΡ, ιδιαίτερα δημοφιλές ποτό στις περικαυκάσιες περιοχές. Εδώ στην Ελλάδα μια γαλακτοβιομηχανία κυκλοφορεί ένα προϊόν με το όνομα ΚΕΦΙΡ αλλά που είναι απλά αργιάνι κι όχι κεφίρ... 

  ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ... και το κυριότερο, μια και δεν πουλιέται.. στην αγορά, μπορείτε εύκολα να το παρασκευάσετε εσείς με ελάχιστη προσπάθεια.Διαβάστε το στόρυ:

  ΚΕΦΙΡ: Δίαιτα - Σωστή Διατροφή: Προέλευση, Οφέλη και παραγωγή κεφίρ


  Ο Καύκασος είναι καταγεγραμμένος στον επιστημονικό κόσμο για πολλά μοναδικά του χαρακτηριστικά μεταξύ αυτών για τους μακροβιότερους υγιείς ανθρώπους του. Έτσι μαγνήτισε και εμένα στην εξερεύνηση των μυστικών των ανθρώπων αυτών.


  Δυο σημαντικές διαφορές που παρατήρησα σε σχέση με την πολυδιαφημισμένη μας "μεσογειακή δίαιτα" είναι τα γευστικά καρύδια τους τα οποία περιλαμβάνονταν στο φαγητό και τις σαλάτες τους σχεδόν καθημερινά, το ίδιο και το φρέσκο σπιτικό κεφίρ που συνόδευε τα γεύματα τους.

  Ο κόσμος στον Καύκασο γνωρίζει τα καλά αποτελέσματά του ΚΕΦΙΡ από τα παλιά χρόνια. Δεν γνωρίζω πόσο παλιά είναι η ιστορία του ΚΕΦΙΡ αλλά γνωρίζοντας καλά τους τρόπους παραγωγής του -μελετώντας τους στις περισσότερες Ρώσόφωνες χώρες- πιστεύω ότι το κεφίρ προέκυψε φυσικά απο της πρώτες προσπάθειες του ανθρώπου να διατηρήσει και να επεξεργαστεί το γάλα. Υπάρχει μάλιστα η πιο κλασική συνταγή παραγωγής Κεφίρ την οποία θα δείτε λεπτομερώς παρακάτω η οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα βουνά και τα χωριά της Ρωσίας και του Καυκάσου.

  Στις χώρες αυτές από την παιδική ηλικία τους πίνουν το κεφίρ σαν νερό. Πράγματι μεταξύ άλλων το γνήσιο κεφίρ ξεδιψάσει και έχω προσέξει ότι κατα την παραμονή μου στις χώρες της άλλοτε σοβιετικής ένωσης, έπινα ελάχιστα έως καθόλου νερό και καθημερινά κεφίρ για πρωινό ή βραδινό με λίγα φρούτα η μετά το φαγητό. Χόρταινα είχα το σωστό βάρος και ενέργεια.

  Να φθάνουν σε μεγάλη ηλικία άνω των 100 ετών και να ζουν την ζωής τους υγιείς και ευτυχισμένοι οι άνθρωποι του Καυκάσου, δεν είναι σπάνιο. 

  Ο Καύκασος είναι από τα λίγα ίσως και το μόνο μέρος του κόσμου που τόσο πολλοί άνθρωποι φθάνουν σε πολύ υψηλή ηλικία με πλήρη υγειά, παρά τις δύσκολες συνθήκες ζωής και την ελάχιστη έως ανύπαρκτη νοσοκομειακή κάλυψη όπως την γνωρίζουμε στην Ελλάδα.

  Η διατροφή τους περιληπτικά έτσι όπως την μελέτησα εγώ, είχε κρέας αλλα ποτέ τηγανιτό, τρώνε πολλές σούπες, με κρέας και λαχανικά, τις οποίες μαγειρεύουν σε χαμηλή φωτιά και με πάντα φρέσκα ποιοτικά συστατικά (απερίγραπτες γεύσεις). Τα καταπληκτικά καρύδια τους συμμετείχαν σχεδόν καθημερινά στην διατροφή τους όπως και το κεφίρ σαν ποτό που συνοδεύει το φαγητό τους. Δεν καπνίζουν, δεν χρειάζονται καφέ για να ξυπνήσουν, δεν τρώνε βιομηχανοποιημένα τρόφιμα και κυρίως δεν τρώνε τρόφιμα με κρυμμένη ζάχαρη. Αγαπούν, χαίρονται και σέβονται την ζωή και την φύση.

  Σύμφωνα με μια μελέτη που διάβασα του καθηγητή MELKIN οι άνθρωποι του Καυκάσου (που οριοθετείται από μια ευρύτερη περιοχή "πρώην" Ρώσικων χωρών) δεν γνωρίζουν φυματίωση, καρκίνο η στομαχικές ανωμαλίες. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες κάποιων εξ αυτών μπορούμε εύκολα να υιοθετήσουμε στην ζωή και την διατροφή μας. Το ΚΕΦΙΡ είναι ένας από αυτούς κατά την γνώμη μου και κατά την γνώμη πολλών επιστημόνων από όλο τον κόσμο που μελετά την ζωή και τις συνήθειες των ανθρώπων αυτών.

  Μερικές τροφές όπως το γάλα ωφελούν περισσότερο τον ανθρώπινο οργανισμό όταν μεταβληθούν με την ζύμωση. Π.χ. κατά την διάρκεια της καλλιέργειας του γιαουρτιού, η βιολογική άξια της πρωτεΐνης αυξάνεται. Οι πρωτεΐνες στο γάλα, πιστεύεται ότι διεγείρουν την ηπατική και εντερική έκκριση. Το γαλακτοζάχαρο μεταβάλλεται σε γαλακτικό οξύ, που θεωρείται σαν αντισηπτικό χωνευτικό. Το ελάχιστο οινόπνευμα και το ανθρακικό οξύ που δημιουργούνται θεωρούνται σαν τονωτικά των νεύρων της περιοχής των εντέρων. Παρατηρήθηκε ότι παιδιά που έχουν τραφεί με ΚΕΦΊΡ κράτησαν περισσότερο άζωτο, φωσφόρο, ασβέστιο, σίδερο και υγιές πάχος από εκείνα τα παιδία που τράφηκαν απλά με γάλα.

  Προϊόντα φρέσκου γάλακτος μπορούν να αυξήσουν την απορρόφηση κάποιων μεταλλικών στοιχείων. Το ασβέστιο και ο φώσφορος μπορούν να αποβούν περισσότερο βιοδιαθέσιμα. Μερικές βιταμίνες, ιδίως η Β, μπορούν να συντεθούν από τα βακτηρίδια στη γαλακτική ζύμωση, τόσο καλά, όσο και από τα βακτηρίδια που βρίσκονται στην εντερική περιοχή. Γαλακτοοξυοφιλοι είναι ικανοί να συνθέσουν μερικές βιταμίνες και μέσα στο έντερο. Η NIACIN μπορεί να παραχθεί μέσα στο σώμα μας και να προμηθεύει τον οργανισμό με αρκετή ποσότητα από πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας. Η γιαούρτη και τα αλλά προϊόντα της γαλακτικής ζύμωσης προσφέρουν ουσίες μοναδικές για την υγειά που δεν υπάρχουν στο γλυκό γάλα.

  Το κεφίρ θα μπορούσε ίσως να ονομαστεί ζωντανό, πλήρες και φυσικό υγρό γιαούρτι. 

  Μερικά από τα παθογόνα μικρόβια, όπως τα μικρόβια της δυσεντερίας, δεν μπορούν να ζήσουν και να αναπτυχθούν σε ένα περιβάλλον οξύ, όπως το γαλακτικό οξύ. Προφανώς και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ΕΝΩ ΤΟ ΚΕΦΙΡ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΒΡΑΣΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, εν τούτης δεν αναφέρονται στην Ρωσία βλάβες στον οργανισμό, από την κατανάλωση γνήσιου σπιτικού Κεφίρ. Αυτός ο ισχυρός βακτηριακός πλούτος από προϊόντα ζύμωσης γάλακτος, έχει αναγνωρισθεί από τους επιστήμονες σε πολλές περιοχές του κόσμου. Αναμφίβολα αυτός ο πλούτος έχει παίξει ένα ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας. Η αφθονία των οξυβακτηριδίων των προϊόντων της γαλακτικής ζύμωσης έχει από καιρό χρησιμοποιηθεί σε σανατόρια.
  Το κεφίρ συνίσταται επίσης για εγγείους αλλά και κατά τον θηλασμό (εν αντιθέσει που πολλά φάρμακα, τρόφιμα και βιταμίνες αποφεύγονται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης).

  Το κεφίρ και οι παραλλαγές του όπως η Combucha (Tea Moushroum-Чайный гриб) είναι ένα από τα φυσικά προβιοτικά και αντιβιοτικά για την παραδοσιακή Ρώσικη Ιατρική.

  Πολύ ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με αρκετές έρευνες και στον δυτικό κόσμο, το κεφίρ αναπτύσσει ισχυρά βακτηρίδια τα οποία σκοτώνουν επικίνδυνους οργανισμούς οι οποίοι προκαλούν ασθένειες ακόμα και τον θάνατο. Το θαυματουργό αυτό υγρό γιαούρτι καθαρίζει το αίμα και το σώμα μας.

  Εδώ είναι μια λίστα από αρρώστιες που μπορείτε να θεραπεύσετε η τουλάχιστον να καταστείλετε με το κεφίρ.

  1. ΝΕΥΡΩΣΕΙΣ­: συνίσταται ένα λίτρο Κεφίρ την ημέρα.

  2. ΕΛΚΗ ΣΤΟΜΑΧΟΥ:­ θεραπεύονται μετά 2-3 μήνες με 1 λίτρο Κεφίρ την ημέρα.

  3. ΑΣΘΜΑ ΚΑΙ ΒΡΟΓΧΙΤΙΣ:­ ένα λίτρο Κεφίρ την ημέρα.

  4. ΑΝΑΙΜΙΑ η ΑΛΛΕΣ αρρώστιες του αίματος.­ 1-2 λίτρα Κεφίρ την ημέρα (μετά
  τρεις μήνες φυσιολογικό αίμα).

  5. ΣΚΛΗΡΩΣΕΙΣ:­ ένα λίτρο Κεφίρ την ημέρα.

  6. ΠΙΕΣΗ:­ ρυθμίζεται με το κεφίρ.

  7. ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ:­ ρυθμίζεται με το κεφίρ.

  8. ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΖΕΜΑΤΑ:­ μισό έως ένα λίτρο Κεφίρ την ημέρα (ΚΑΙ
  ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ, βάζετε επάνω κεφίρ το βράδυ, το αφήνετε έως το πρωί και τότε
  το πλένετε, σε 2-3 εβδομάδες περνά).

  9. ΚΑΤΑΡΡΟΥΣ, ΚΥΣΤΗΣ, ΝΕΦΡΑ, ΣΥΚΩΤΙ, ΦΛΕΓΜΟΝΙΚΟΣ: 1 λίτρο Κεφίρ την ημέρα για 2-3 μήνες, (από γάλα η κρέμα θα μπορούσε να είχατε προσβολές
  αλλά το κεφίρ θεραπεύει ενώ παράγετε από γάλα και αυτό δείχνει την διαφορά του ζυμωμένου φυσικά και παραδοσιακά προϊόντος).

  Το κεφίρ βοηθά στην δυσπεψία για την κανονική εντερική χλωρίδα.

  Συνίσταται κεφίρ σε φλεγμονές όπως η ωτίτιδα, φαρυγγίτιδα, πνευμονία, επίσης φουσκώματα, ρέψιμο, γαστρική αχιλία, πεπτικό έλκος χολοκυστίτις, γαστρίτηδα, κολίτιδα, διάρροια, δυσεντερία, χρόνια δυσκοιλιότητα, ανωμαλίες χοληδόχου κύστης, ημικρανία, κόπωση των νεφρών, διαβητικό έλκος, δερματίτιδες, γενικότερα γαστρεντερικά συμπτώματα, για την αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας μετά από χρήση αντιβιοτικών, έρπις στόματος, στοματίτιδες κ.α.

  Κεφίρ συνίσταται και στην ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ παλινδρόμηση από την οποία υποφέρουν διαρκώς και περισσότερα άτομα, αλλά θεραπεία θα δείτε μόνο αφού περιορίσετε τις ποσότητες της τροφής καθώς και παράγοντες που την προκαλούν όπως το βασικό λάθος που κάνουν όσοι υποφέρουν από την πάθηση αυτή του να τρώνε και να ξαπλώνουν. (τρώμε και περπατάμε είπε ο Ιπποκράτης).

  Γενικά η αίσθηση που μας αφίνει ενα ποτίρι κεφίρ ειναι η αίσθηση της πληρότητας και για αρκετό χρόνο ηρεμεί το στομάχι μας και δεν ζητά φαγητό. Γι αυτό συνήστατε να πίνουμε το κεφίρ κατα το τέλος του γεύματος. Το Κεφίρ επίσης βοηθάει και στην αντιμετώπιση της βουλιμίας. -Ακατάσχετη όρεξη για φαγητό-. Το στομάχι θα σταματίσει να σας ζητά τροφή. Με τον έλεγχο του εγκεφάλου σας θα πρέπει να ασχοληθείτε αν συνεχίζει το πρόβλημα, στρέφοντας τις σκέψεις σας αλλού όταν το μυαλό σας λέει να φάτε τον κόσμο όλο. Μετά την κατάποση κεφίρ να είστε σίγουροι οτι το στομάχι σας είναι πλήρες και ξεκουράζεται.

  Το κεφίρ συνίσταται σε παιδία, για την ενύσχηση του οργανισμού, ατόμων που αναρρώνουν και αλλά πρόσωπα με ανεπαρκή πεπτική δραστηριότητα (π.χ. ηλικιωμένους) λόγω του ότι διευκολύνει την πέψη και τα πολύτιμα συστατικά του είναι βιοδιαθέσιμα.

  Το κεφίρ διεγείρει την έκκριση σάλιου, συνιστάται σαν μετεγχειρητική τροφή. Ιδιαίτερα στην Γερμανία και την Σοβιετική Ένωση συνιστάται για χρόνια δυσκοιλιότητα και άλλα πολλά προβλήματα υγείας.


  ΠΡΙΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΩ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΕΦΙΡ ΤΟΝΙΖΩ ΟΤΙ, ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΤΑ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΚΕΦΙΡ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΡΑΣΗ.
  ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΠΙΤΙΚΟ ΚΕΦΙΡ.

  Υπάρχουν πολλοί τρόποι παρασκευής Κεφίρ, θα αναφέρω αναλυτικά τον κλασικό, φυσικό, πατροπαράδοτο τρόπο παραγωγής, μια και είναι και ο πιο συνηθισμένος εκεί που παραδοσιακά φτιάχνουν στα σπίτια τους και πίνουν κεφίρ, αλλά και εύκολος για να φτιάξετε μόνοι σας απλά, φρέσκο ζωντανό, θρεπτικό και φυσικό κεφίρ από φρέσκο ζωντανό γάλα.

  Πρώτα από όλα πρέπει να προμηθευτείτε φρέσκο γάλα άβραστο, από παραγωγό η γαλακτοπωλείο (υπάρχουν ακόμα, ανακαλύψτε τα), περίπου 1,5-2 λίτρα. Το τυποποιημένο γάλα του κουτιού δεν κάνει για την παραγωγή γνήσιου κεφίρ ο λόγος είναι γιατί έχει χάσει αρκετά από τα συστατικά του. Ενδεικτικά αναφέρω ότι σε κάποιο σεμινάριο τυροκομίας που έτυχε να παρακολουθήσω κάποτε αναφέρθηκε ότι πριν την παστερίωση για την τυποποίηση του γάλακτος παρατηρούνται περίπου 10.000 συστατικά από τα οποία μετά την παστερίωση μένει περίπου το 10%.!. Αν σας φαίνεται δύσκολο να χρησιμοποιήσετε φρέσκο άβραστο γάλα λάβετε υπ όψιν σας ότι εκατομμύρια κόσμος αυτή τη στιγμή αλλά και εδώ και χιλιάδες χρόνια κάνει αυτό που ετοιμάζεστε να κάνετε τώρα εσείς. 

  Όσο και αν ερεύνησα για τυχόν ασθένειες που μπορεί να προέκυψαν από την χρήση του άβραστου γάλακτος εδώ και προφανώς χιλιάδες χρόνια από τόσο πολλούς ανθρώπους, δεν κατάφερα να βρω κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα. Καλό είναι παντός να γνωρίζετε τον παράγωγό και να τον ενημερώσετε ότι το γάλα που προμηθεύεστε προορίζετε για να καταναλωθεί άβραστο. Επίσης το γάλα δεν πρέπει να έχει μπει σε ψυγείο ούτε να έρθει σε εσάς με καθυστέρηση μεγαλύτερη μιας μέρας.

  Για την παρασκευή του δικού σας κεφίρ βάζετε απλά το γάλα μέσα σε ένα γυάλινο καθαρό δοχείο το οποίο σκεπάζετε με το πώμα του η με κάποιο ύφασμα. Το αφήνετε σε εμφανή σημείο στην κουζίνα σας. 

  Καλό είναι να μην μετακινηθεί, ούτε να το βλέπει ο ήλιος. 

  Το φως δεν το πειράζει και χρειάζεται μόνο την συνηθισμένη θερμοκρασία δωματίου και λίγες ώρες για να ολοκληρώσει μόνο τους το έργο του. 

  ΤΟ ΓΝΗΣΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΕΦΙΡ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. 
  Μην το κουνάτε, μην το μετακινείτε, μην ανοίγετε το καπάκι του.

  Σε διάστημα περίπου μιας - δυο ημερών θα παρατηρήσετε ένα ελαφρύ οριζόντιο διαχωρισμό του γάλακτος ένα - δυο πόντους από την κορυφή του. 

  Ένα κρεμώδες λιπαρό στρώμα θα αρχίσει να συγκεντρώνεται στο επάνω μέρος και στα πλάγια θα παρατηρήσετε κάποιες φουσκάλες αέρα. 

  Σ αυτό το στάδιο το Κεφίρ σας είναι έτοιμο για κατανάλωση ή για να το βάλετε στο ψυγείο σταματώντας την φυσική ζύμωση που το δημιούργησε. 

  Αν δεν διακόψετε την διαδικασία καταναλώνοντας το και θέλετε να δείτε τι θα γίνει στην συνέχεια, απλά θ αρχίσει να σχηματίζεται νερό στο κάτω μέρος του δοχείου σας. Αυτό που φτιάξατε δεν ονομάζεται πλέον κεφίρ αλλά τυρί. (αν το βράσετε και το σουρώσετε είναι μια σπιτικό τυρί).

  Έτσι όταν θα δείτε τις πρώτες φουσκάλες στα πλάγια του δοχείου σας και πριν αρχίσει να συγκεντρώνεται ένα διάφανο υγρό (ορός γάλακτος) στον πάτο του βάζου σας, ανοίγετε το καπάκι και αφαιρείτε με ένα κουτάλι την κρέμα που έχει συγκεντρωθεί εκεί.

  Αυτή είναι μεγάλης περιεκτικότητας ζωικών λιπαρών περίπου 20%-30% και την οποία μπορείτε να πετάξετε ή να καταναλώσετε χωριστά σαν κρέμα γάλακτος. (Το κεφίρ που θα μείνει στο βάζο σας είναι περίπου 2,5% λιπαρά).

  Προσοχή όμως στο γεγονός που προανέφερα ότι η κρέμα αυτή είναι γεμάτη ζωικά λιπαρά τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί από τους επιστήμονες για πλειάδα ασθενειών μεταξύ αυτών και καρδιοπαθειών, κακής χοληστερίνης κ.α. (Στις χώρες που προαναφέραμε την χρησιμοποιούν στην διατροφή τους την κρέμα αυτή ονομάζοντας την Σμετάνα. Προσωπικά δεν την προτιμώ και θα προχωρήσω σε περαιτέρω έρευνα για την Σμετάνα). Έτσι αφού αφαιρέσετε με ένα κουτάλι την κρέμα (Σμετάνα) που σχηματίστηκε σε περίπου 2 εκατοστά στο πάνω μέρος του βάζου σας το υπόλοιπο μετά από ένα ελαφρύ ανακάτεμα είναι φρέσκο γευστικό κεφίρ έτοιμο για κατανάλωση. 

  Προσοχή:
   Να ανακατέψετε ελαφρά ώστε να κινηθεί ολόκληρο το μίγμα και να ομογενοποιηθεί. Αυτό θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί ελαφρά το κεφίρ σας και να σταματήσει η ζύμωση που γινόταν πριν με ταχείς ρυθμούς. Μπορείτε αν το βάζο σας κλείνει καλά να το κλείσετε και να ταρακουνήσετε καλά το κεφίρ μέχρι να δείτε να ομογενοποιηθεί, οι φουσκάλες του αέρα που υπήρχαν πριν στα πλάγια του βάζου τώρα πρέπει να έχουν εξαφανιστεί. Αν μετά το ανακάτεμα το κεφίρ σας αφρίσει ελαφρά είναι απόλυτα φυσιολογικό.

  Αν δεν καταναλώστε το κεφίρ σας άμεσα, μπορείτε να το τοποθετήσετε στο ψυγείο για κατανάλωση μέσα στις επόμενες δυο - τρεις μέρες.

  Για να δείτε αν το κεφίρ σας έχει χαλάσει μετά από μέρες, ανοίξτε το βάζο και μυρίστε. Η μυρωδιά που αναδύεται από χαλασμένο κεφίρ είναι ιδιαίτερα άσχημη. Τυχών διαχωρισμός του κεφίρ μετά από κάποιο χρόνο παραμονής στο ψυγείο δεν είναι απόδειξη ότι το κεφίρ σας έχει χαλάσει. μόνο η μυρωδιά και η γεύση θα σας το δείξουν αυτό. Αν διαχωριστεί ξανά το ομογενοποιημένο κεφίρ απλά ανακατέψτε το ελαφρά πριν την κατανάλωση.

  Όπως θα προσέξατε δεν σας περιέγραψα κάποια πολύπλοκη διαδικασία και εκ της απλότητας της αυτής με κάνει να πιστεύω ότι η συνταγή αυτή φτιάχνετε από τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια, χαρίζοντας του υγεία και ευεξία.

  Πιστεύω και θα τύχει και αυτό περαιτέρω έρευνας αν το κεφίρ σε άλλες χώρες στα παραδοσιακά χωριά είναι γνωστό αλλά με άλλη ονομασία. π.χ. θα μπορούσε να είναι το δικό μας ξυνόγαλο μια και η ελαφρά υπόξινη γεύση του ταιριάζει φραστικά.
    
  Όπως και να έχει ΤΟ ΚΕΦΙΡ είναι κάτι που αξίζει να δοκιμάστε να το φτιάξετε και γιατί όχι να το υιοθετήσετε στην διατροφή σας όπως κάνει ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο.

  Παύλος Κριαράς
  Ερευνητής δημοσιογράφος
  Μέλος ΙΔΟΘΕ (Ινστιτούτο Διατροφολογίας και Ορθομοριακής Θεραπευτικής)
  πηγή: www.diaita-express.com

  ------------------------------------------------------------------------------------------
  ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΕΦΙΡ
  Παρακάτω παραθέτω μερικές λεπτομέρειες για το κεφίρ, ενδιαφέρουσες μόνο για κάποιους πιο ψαγμένους έως και τους επαγγελματίες τυροκόμους που θέλουν να προχωρήσουν σε αύξηση της ποικιλίας των προϊόντων τους.

  Προσοχή στις απομιμήσεις του Κεφίρ.
  Κάποιοι μπερδεύουν το ζωντανό δραστήριο κεφίρ με το επεξεργασμένο Αριάνι (Αριαν).
  Και αυτό είναι πολύ περίεργο όταν αυτός είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με το δημοσίευμα που διάβαζα για το κεφίρ και ανέφερε ουσιαστικά το Αριανι σαν το ίδιο ωφέλιμο λόγο της αφθονίας των οξυβακτηριδίων προϊόντων της γαλακτικής ζύμωσης.

  Για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα αυτό, το Αριάνι είναι επεξεργασμένο ποτό γάλακτος, περιέχει αλάτι που σε μεγάλες ποσότητες σκοτώνει τα ζωντανά συστατικά του γάλακτος, ενώ το κεφίρ (όπως περιέγραψα την φυσική παρασκευή του) είναι ενα απόλυτα φυσιολογικό ποτό. 
  Το Αριάνι μπορεί να περιέχει ποσότητες νερού, είναι από βρασμένο γάλα (αραιωμένο γιαούρτι) η και από υποπροϊόντα του τυροκομείου και έχει αλάτι και τα δυο σκοτώνουν πολλά από τα ζωντανά συστατικά του γάλακτος και αν δείτε προσεκτικά την μέθοδο παραγωγής του αυθεντικού κεφίρ που προανέφερα στην αρχή του άρθρου και την μέθοδο παραγωγής Αριάνι θα καταλάβετε την υπεροχή του φυσικού άβραστου Κεφίρ. Το Κεφίρ συνάντησα κυρίως στην Ρωσία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ενώ το Αριάν το βρήκα περισσότερο στην Βουλγαρία.

  Δεν θέλω να πω μ αυτό άτι το Αριάνι είναι κακό ποτό, απλά να ξεκαθαρίσω ότι είναι ένα διαμετρικά αντίθετο ποτό επεξεργασμένου γάλακτος.

  Μέχρι στιγμής το κεφίρ λόγο των σημαντικών ωφέλιμων συστατικών του που είναι ορατά από την πρώτη κιόλας στιγμή, έχει εξαπλωθεί στην πρώην Σοβιετική Ένωση από την Μολδαβία έως την Γεωργία και βόρεια έως την Σιβηρία. Στην Ευρώπη το συναντάμε στην κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες.

  Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι στις Ρώσικες χώρες το κεφίρ αποτελεί συχνά την πρώτη ζύμωση του γάλακτος και στην συνέχεια από αυτό φτιάχνουν διάφορα λευκά τυριά που μοιάζουν με την μυζήθρα και την δική μας φέτα τα οποία όμως δεν είναι αλμυρά. Προφανώς η ζύμωση που γίνεται με το κεφίρ να βοηθάει στο να διατηρηθούν τα λευκά τους τυριά αρκετές μέρες χωρίς την συμβολή του αλατιού σαν συντηρητικό. Αυτό κάνει και τους Ρώσους που επισκέπτονται την νότια Ευρώπη να αδυνατούν να φάνε τα λευκά τυριά μας λόγο της υψηλής ποσότητας αλατιού.
  Αυτό το γεγονός για όσους γνωρίζουν περισσότερα σημαίνει πολλά για την τυροκομία που μπορεί με βάση την φυσιολογική ζύμωση του κεφίρ να φτιάξει τυριά γλυκά και με άλλες γεύσεις που θα είναι πιο αγαπητά στους βόρειους Ευρωπαίους αλλά και Ρωσόφωνους επισκέπτες μας.

  Ενδεικτικά αναφέρω ότι η θέση που καταλαμβάνουν εδώ τα γάλατα στο σούπερ Μάρκετ καταλαμβάνει στις χώρες της Σοβιετικής Ένωσης το Κεφίρ και το γάλα αντίστοιχα εκεί έχει την θέση που έχει εδώ το κεφίρ…Δηλαδή εκεί τα ράφια είναι γεμάτα κεφίρ και στην τιμή του γάλακτος, ενώ στην Ελλάδα συναντάς κεφίρ (αν το βρεις) σε ένα μικρό χώρο και στην διπλή -περίπου- τιμή.

  Μπορεί οι παγκόσμιοι οργανισμοί -οι οποίοι δεν ξέρω από που έχουν έσοδα και την ιστορία τους- να συστήνουν γενικά την κατανάλωση γάλακτος αλλά η βλέννα που παράγει το σώμα μας, στη γαστρεντερική οδό, όταν πίνουμε γάλα, έχει ενοχοποιηθεί από κάποιους επιστήμονες, ότι ενδέχεται να τρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Αν αυτό είναι σωστό σημαίνει ότι το γάλα ενδέχεται να συμβάλει στην ανάπτυξη του καρκίνου.Αξίζει να ερευνηθεί λοιπόν πιο σοβαρά, αν το κεφίρ έχει την ίδια συμπεριφορά στον οργανισμό (από δική μου έρευνα όχι, αλλά μένει να ερευνηθεί εργαστηριακά η συμπεριφορά του κεφίρ στο σώμα μας).

  Επίσης είναι ενδιαφέρον ότι ενώ όλη σχεδόν η Ευρώπη είναι γαλακτοπαραγωγική οι χώρες από την Ρουμανία και κάτω δεν γνωρίζουν το κεφίρ ούτε καν το έχουν ακούσει, στις επαρχιακές πόλεις που το έψαξα, πόσο μάλλον δεν το έχουν δοκιμάσει. (ούτε καν στα μεγαλύτερα Σούπερ Μάρκετ δεν το βρήκα).
  Όσο περισσότερο θα ανακαλύπτουν οι επιστήμονες την ευεργετική του δράση τόσο θα εξαπλώνεται και στις χώρες στις οποίες τώρα το κεφίρ είναι άγνωστο.
  Τα τελευταία χρόνια το κεφίρ κάνει την εμφάνιση του στην Ελλάδα, σε αδικαιολόγητα ακριβή τιμή –αφού πρόκειται για μια φυσική ζύμωση του γάλακτος χωρίς απώλειες και χωρίς σπατάλη ρεύματος η οτιδήποτε άλλο όπως περιέγραψα αναλυτικά παραπάνω-. 

  Δυστυχώς οι περισσότεροι που γράφουν για το κεφίρ -επειδή προφανώς αντιγράφει ο ένας από τον άλλο-, έχουν μπερδευτεί και περιγράφουν το βιομηχανικό κεφίρ που φτιάχνεται με μύκητες και το οποίο είναι πιο δύσκολο στην παραγωγή του στην οικιακή χρήση λόγο του ότι κάνεις αγώνα δρόμου για να διατηρείς τον μύκητα ζωντανό, δεν μπορείς να παράγεις τις ποσότητες που θέλεις π.χ. έχεις μια γιορτή και χρειάζεσαι μεγάλη ποσότητα για όλους, αλλά και η όλη διαδικασία με τον μύκητα είναι πιο πολύπλοκη σε σχέση με τον φυσικό, πατροπαράδοτο τρόπο παραγωγής κεφίρ.

  Όμως για όποιους τυχόν ενδιαφέρονται -ειδικά τους ανθρώπους των πόλεων που είναι δύσκολο να βρουν φυσικό αβιομηχανοποίητο γάλα- περιγράφω πως γίνεται κεφίρ με μύκητα (ασφαλώς στην πράξη δεν πρόκειται για το ίδιο κεφίρ -όπως προανέφερα- αφού στην περίπτωση παραγωγής του με τους κόκκους (μύκητα) δεν αφαιρούνται τα ζωικά λιπαρά αλλά ενδεχομένως να μετασχηματίζονται).

  Έτσι επιφυλάσσομαι να συμπληρώσω το άρθρο με αναλύσεις συστατικών τόσο στην περίπτωση του γνήσιου φυσικού κεφίρ που αναφέρω παραπάνω όσο και του παραγόμενου με τους κόκκους που θα περιγράψω παρακάτω το κοκκώδες σπογγώδες ανοιχτόχρωμο μανιτάρι.
  .
  Αρχικά αναφέρω ότι υπάρχουν διάφοροι μύκητες για την παραγωγή Κεφίρ.
  Περιγράφω τον πιο διαδεδομένο στην Ευρώπη και την Ρωσία το οποίο συχνά συναντάμε με την ονομασία κεφιρόκοκο. (kefir grains).

  Βάλτε 2-3 κουταλιές της σούπας από τους κόκκους του κεφίρ (σπογγώδες μύκητας του οποίου την αρχική δημιουργία -γέννηση- αγνοώ προς στιγμήν) σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο. Προσθέστε περίπου 0,5 λίτρο γάλα, και κλείστε το καπάκι. 
  Αν έχετε λιγότερους κόκκους βάλτε αναλογικά λιγότερο γάλα. Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου περίπου 24 ώρες. Αν το θέλετε πιο δραστήριο και όξινο αφήστε το λίγο περισσότερο από 24 ώρες. Το γάλα θα ζυμωθεί με την συνεργασία του μύκητα και θ αλλάξει η γεύση του η οποία θα γίνει πιο όξινη, επίσης η υφή του γάλακτος αλλάζει ελαφρά και γίνεται λίγο πιο παχύρρευστο. Πλέον λέγεται Κεφίρ. Το δικό σας σπιτικό Κεφίρ.
  Σημειώστε ότι η διαδικασία της ζύμωσης και παραγωγής κεφίρ χρειάζεται από 12 έως 48 ώρες και εξαρτάται από την θερμοκρασία του χώρου όσο και από την ποσότητα των κόκκων του μύκητα κεφίρ που θα προσθέσουμε στο γάλα.
  Στην περίπτωση αυτή της παραγωγής με τον μύκητα, μπορούμε να κάνουμε κεφίρ με οτιδήποτε τύπο γάλακτος π.χ. ακόμα και με ληγμένα παστεριωμένα γάλατα, όσο και με βρασμένο γάλα. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρώ τον διαδεδομένο μύκητα του κεφίρ ότι έχει έρθει από εργαστηριακή εξέλιξη και όχι από κάποια τυχαία παραδοσιακή φυσική συνταγή (η πληροφορία ακόμα αναζητείται, αλλά αυτό που σας γράφω με βεβαιότητα είναι ότι στις Ρώσικες χώρες ο μύκητας δεν έρχεται από τα χωριά αλλά από τις μεγαλουπόλεις προς τα χωριά). Όσο και αν έχω ψάξει μέχρι στιγμή δεν έχω στοιχεία για την προέλευση του μύκητα κόκκων κεφίρ και το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι μεταφέρετε πλέον από το ένα στο άλλο λόγο της ταχύτατης αναπαραγωγής του. Πιστεύω όμως ότι και για την ίδια του την αναπαραγωγή και ανάπτυξη αφαιρεί συστατικά από το γάλα-κεφίρ για την δική του ανάπτυξη, ενώ αφήνει πίσω τα ζωικά λιπαρά, αλλά θα επανέλθω σ αυτό όταν θα έχω τις αναλύσεις του κεφίρ που προέκυψε με την φυσική ζύμωση του γάλακτος την οποία προανέφερα καθώς και την ζύμωση με τον μύκητα κεφίρ.
  Να ξέρετε όμως με σιγουριά ότι τα ευεργετικά παραδείγματα που είναι παγκόσμια γνωστά και ξεκινούν από την Ρωσία και τις γύρω χώρες έχουν γίνει περισσότερο από την φυσική παραγωγή κεφίρ που προανέφερα παρά από την δυσκολότερη και ΤΕΧΝΙΤΗ αυτή του μύκητα κεφίρ.

  Περάστε τώρα το κεφίρ σας από πλαστικό σουρωτήρι η υφασμάτινο τούλι ώστε να περάσει το υγρό κεφίρ και να συγκρατήσετε τον μύκητα κεφίρ ο οποίος ωστόσο έχει ήδη ελαφρά πολλαπλασιαστεί.
  Στις βόρειες χώρες από τις οποίες έρχεται και αυτός ο τύπος παραγωγής κεφίρ, παρόλο του χαμηλού οικονομικού επιπέδου υπάρχει διαδεδομένη η συνήθεια ότι τον αναπαραγόμενο μύκητα πρέπει να δώσεις σε κάποιον άλλο ΔΩΡΕΑΝ και όχι να προσπαθήσεις να τον πουλήσεις. Μπορείς να πουλήσεις το παραγόμενο κεφίρ όχι όμως και τον μύκητα κεφίρ. (Στο θέμα του χαμηλού οικονομικού επιπέδου επιτρέψτε μου να σχολιάσω ότι δεν τους θεωρώ φτωχούς απλά δεν τους έχει διαβρώσει το υλιστικό σύστημα τόσο πολύ όσο ίσως εμάς). 
  Διευκρινίζω επίσης ότι ο λόγος που χρησιμοποιούμε γυαλί, ύφασμα η πλαστικό σε όλη την παραγωγή του κεφίρ είναι γιατί το κεφίρ είναι δραστικό, όξινο και αντιδρά χημικά με το μέταλλο αλλοιώνοντας τόσο το μέταλλο όσο και το κεφίρ.

  Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ, ότι μείνει είναι οι δραστικοί κεφιρόκοκκοι τους οποίους θα χρησιμοποιείτε συνεχεία για να καλλιεργήσετε και άλλες φορές. Ξεβγάλετε το καλά το βάζο, ξεβγάλετε καλά τους κόκκους όπως είναι μέσα στο πλαστικό σουρωτήρι με μπόλικο κρύο νερό, αφού στραγγίσει καλά επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία παρασκευής από την αρχή.
  Αν τώρα μετά από μερικές φορές που θα φτιάξετε το κεφίρ σας ο μύκητας έχει πολλαπλασιαστεί πολύ μπορείτε να χρησιμοποιείτε διαρκώς και μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος αλλά και να δίνετε σε άλλους τους πλεονάζοντες κόκκους κεφίρ.

  Το κεφίρ που παρασκευάζεται με αυτό τον τρόπο το ονομάζω "κεφίρ της πόλης".
  Επειδή η διαδικασία αυτή παραγωγής κεφίρ είναι ιδιαίτερα κουραστική σε βάθος χρόνου και δεν μπορείτε εύκολα να την παρακολουθείτε μπορείτε να βάλετε το βάζο με το κεφίρ και τον μύκητα κεφίρ στο ψυγείο στην θέση συντήρηση. Το έχω αφήσει μέχρι και πάνω από μήνα και παρέμεινε δραστήριος ο μύκητας, όταν αποφάσισα να τον χρησιμοποιήσω ξανά, ειχε πολαπλασιαστεί αρκετά, αλλά έβρισκε ακόμα ποσότητα γάλακτος για να τρέφεται. Προφανώς πρόβλημα θα προκύψει απο την αποθύκευση του στο ψυγείο στην περίπτωση που σταματίσει να βρίσκει αρκετή ποσότητα γάλακτος για να τραφεί. Ετσι αν τον αφίσετε επι μακρόν καλό ειναι να ελέγχετε και να συμπληρώνετε με γάλα το δοχείο σας, αλλά και να αφαιρείτε με ενα κουτάλι λίγο μηκητα κεφίρ κάθε μερικές μέρες η κάθε μήνα, όστε να επιβραδύνετε την αναπαραγωγή του.

  Οι διάφοροι διαδεδομένοι τύπου κεφίρ είναι:

  Κεφίρ από γάλα αγελάδας
  Κεφίρ από γάλα κατσίκας
  Κεφίρ από γάλα προβάτου
  Κεφίρ από γάλα γαϊδάρας
  Κεφίρ από γάλα βουβάλου
  Κεφίρ από γάλα σόγιας

  Εκτός από τους διάφορους τύπους ζωικού γάλακτος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε κεφίρ με κεφιρόκοκους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν πρώτη ύλη στο κεφίρ σας ακόμα και φυτικά γάλατα π.χ. γάλα σόγιας κ.α.) υπάρχουν πολλά άλλα υγρά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουμε κεφίρ. Η τουλάχιστον για να δραστηριοποιηθούν και να πολλαπλασιαστούν μέσα σ αυτό οι κόκκοι κεφίρ. (Μια και θα ήταν καλό να κρατήσουμε την ονομασία κεφίρ μόνο για την παραγωγή με πρώτη ύλη το γάλα).

  Και εδώ σταματά το λευκό κεφίρ και πάμε να δούμε πως φτιάχνουμε ακόμα πιο προχωρημένους τύπους κεφίρ, που θα μας δώσουν οι κόκκοι κεφίρ ένα προβατικό ποτό χωρίς καθόλου γάλα.

  Θεωρητικά πολλά υγρά που έχουν ζάχαρα μπορούν να παρέχουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη και την δραστηριοποίηση των κόκκων κεφίρ. Εναλλακτικά αν δεν βρει τα ζάχαρα που χρειάζεται για να λειτουργήσει ο μύκητας θα πρέπει να προσθέσουμε εμείς κάποιο γλυκαντικό, όπως θα δούμε παρακάτω στην παραγωγή κεφίρ τσάι με μαύρη ζάχαρη.

  Τα τελευταία χρόνια είναι επίσης διαδεδομένο πολύ το κεφίρ τσάι (κεφίρ από νερό) και το κεφίρ μπύρα (κεφίρ από μαγιά μπύρας).

  Πώς φτιάχνω κεφίρ τσάι (κεφίρ από νερό)
  Στην μέθοδο αυτή με τους κόκκους κεφίρ είναι ενδιαφέρον ότι κεφίρ μπορούμε να φτιάξουμε ακόμα και με νερό.
  π.χ. αν στους κόκκους του κεφίρ προσθέσουμε μια κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη και τους κεφιρόκοκους καθώς και καθαρό χωρίς χλώριο νερό (προτιμάτε ελαφρύ νερό όσο πιο κοντά στο βρόχινο αλλά όχι απιονισμένο) αν βάλετε εμφιαλωμένο κοιτάξτε την ένδειξη Μικροζίμενς μς (που δείχνουν την ελαφρότητα του νερού) να είναι κάτω από 300μς.
  Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μεξικάνικους γλυκαντικούς κύβους (μεξικάνικη ζάχαρη) mexican piloncillo or panocha και πολλά άλλα γλυκαντικά που μπορείτε να σκεφτείτε.
  Το χρώμα του κεφίρ προβατικού σας αυτή την φορά δεν θα είναι λευκό αλλά θα πάρει το χρώμα του γλυκαντικού μέσου που χρησιμοποιήσατε.

  Πως φτιάχνω κεφίρ μπύρα (ελαφριά χωρίς αλκοόλ μπύρα με κόκκους κεφίρ)
  Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι με τους κόκκους κεφίρ και την μαγιά μπύρας στις Ρώσικες χώρες φτιάχνουν και ένα υποπροϊόν μπύρας με ελάχιστο λίγο αλκοόλ και πολύ γευστικό που μοιάζει με Κβάς (Kvas). Το Κβας 
  (Στην Ελλάδα μαγιά μπύρας μπορείτε να βρείτε σε μεγάλες συσκευασίες με χαμηλό κόστος σε καταστήματα υγηνής διατροφής, την οποία εκτός από το κεφίρ μπύρας που μπορείτε να φτιάξετε μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε στα φαγητά σας).

 • Για να μην φλυαρούμε άλλο σας δίνουμε ότι διασημότερη Αμερικάν τηλεπαρουσιάστρια  η περίφημη ΟΠΡΑ , λέει:
 • OPRAH -- Dr. Perricone: Kefir is superfood - Αρχαίο Ελιξίριο του Καυκάσου  Κεφίρ: Αρχαίο Ελιξίριο του Καυκάσου Ξεκινώ κάθε πρωί από τον εαυτό μου ρίχνει ένα ποτήρι  kefir γάλα και να τη συμπληρώσουν δύο κουταλιές της σούπας POM Wonderful (καθαρό εκχύλισμα ροδιού). Μου ξυπνάει και καλύπτει  τα γούστα μου για μια πλούσια και όμορφη μέρα. Είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα.  Κεφίρ  είναι μια ζύμωση,...

 • ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΕΞΑ ΑΠΟ ΆΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ...
 • μάλιστα δε υπάρχει και ιστοσελίδα.... ( http://milk-kefir.blogspot.gr/ ) και τα συμπεράσματα δικά σας... 

 • Ερωτήσεις – Απαντήσεις


  1)Τι γάλα χρησιμοποιώ; 
  Το γάλα μπορεί να είναι από οποιοδήποτε θηλαστικό ζώο. Πλήρες αγελαδινό γάλα είναι το καλύτερο. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και με χαμηλά λιπαρά όπως και κατσικίσιο η πρόβειο.
  2)Μπορώ να βάλω γάλα σόγιας;
  Κεφίρ μπορεί να γίνει και με νερό, χυμούς φρούτων, γάλα καρύδας, γάλα σόγιας αλλά δεν θα είναι κεφιρ γάλακτος (milk kefir) αλλά κεφίρ νερού (water kefir) και οι κόκκοι κεφιρ δεν αυξάνονται με αυτά τα υγρά...
  3)Μπορώ να φτειάχνω κεφίρ χειμώνα καλοκαίρι;Σε ζεστό καιρό το κεφιρ θα κάνει ζύμωση πολύ γρήγορα και πιθανόν μέσα στο βάζο να δούμε να έχει διαχωριστεί σε πηχτό και αραιό(σαν τυρόγαλα). Για να το αποφύγουμε αυτό φτιάχνουμε το κεφιρ αργά το βράδυ που έχει δροσιά και την ημέρα το βάζουμε στο ψυγείο.
  Σε κρύο καιρό το κεφιρ θα κάνει ζύμωση πολύ αργά, όποτε το βάζουμε κάπου ζεστά π.χ. κοντά σε θερμαντική εστία.
  4)Πάω διακοπές! Τι κάνω με το κεφίρ;
  Το παίρνω μαζί μου! Άμα όμως δεν μπορώ; (δηλ. δεν θέλω, γιατί έχω σκοπό να το ρίξω στην κραιπάλη και το αλκοόλ;)
  Λοιπόν τρόποι φύλαξης κεφίρ.
  Όταν το κεφιρ δεν είναι σε χρήση μπορεί να αποθηκευτεί σε υγρά και ξηρή μορφή. Για 10-15 μέρες μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα βάζο με γάλα και νερό σε αναλογία 40% γάλα και 60% νερό στους 4° C (τέτοια θερμοκρασία συνήθως μόνο εντός ψυγείου υπάρχει). Ετσι το καθιστούμε ανενεργό.
  Μετά το διάστημα αυτό το κεφίρ θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να ανακτήσει τη δύναμή του και να είναι πλήρως ενεργό.
  Εναλλακτικά μπορούμε να το τυλίξουμε με ύφασμα 100% βαμβακερό και να το αφήσουμε να στεγνώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 36 – 48 ώρες.
  Αυτοί οι αποξηραμένοι κόκκοι μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα βαζάκι σε θερμοκρασία δωματίου από 12- 18 μήνες. Αποξηραμένοι κόκκοι μπορούν να επανενεργοποιηθούν μετά από αρκετούς κύκλους καλλιέργειας όπου πετάμε το παραχθέν κεφιρ, μέχρι στο μάτι και τη μυρουδιά να μοιάζει με το αρχικόκεφιρ.
  Τότε είναι έτοιμο για παραγωγή και κατανάλωση. Αυτό το στάδιο απαιτείτε για να αποκατασταθεί η σωστήβακτηριακη ισορροπία.
  Σημείωση: Ορισμένοι βάζουν τους κόκκους κεφίρ στην κατάψυξη με όχι πάντα όμως επιτυχή αποτελέσματα. Στην περίπτωση αυτή βέβαια θέλουν αρκετές εβδομάδες για να ανακάμψουν.
  5)Θέλω κεφίρ με ανθρακικό! Γίνεται;
  Γίνεται! Ανθρακούχο κεφίρ μπορεί να παραχθεί από το σφράγισμα του προϊόντος που έχει υποστεί ζύμωση σε μπουκάλι μπύρας για ωρίμανση και για διάστημα 1-3 μέρες στους 10° C μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Αν δεν έχουμε τα μέσα για τον έλεγχο της θερμοκρασίας της ωρίμανσης τότε ίσως πάνω στο ψυγείο η σε ένα ντουλάπι πάνω από το φούρνο είναι η κατάλληλη θέση.
  6) Το κεφίρ περιέχει αλκοόλ;Ναι περιέχει σε ποσοστό περίπου 1% . Το ακριβές ποσοστό δεν μπορεί να διαπιστωθεί γιατί εξαρτάται απότο χρόνο ζύμωσης, τη θερμοκρασία, την ποσότητα των κόκκων και άλλους παράγοντες.
  7) Κάνει να πίνω κεφίρ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
  Επειδή περιέχει αλκοόλ συνιστάται να παίρνουμε πάντα τη γνώμη του γιατρού μας.
  8)Είμαι διαβητικός κάνει να πίνω κεφίρ;
  Δεν περιέχει οποιαδήποτε πρόσθετη ζάχαρη εκτός από τη ζάχαρη που περιέχεται φυσικά στο γάλααυτόςείναι και ο λόγος που είναι κατάλληλο για τους διαβητικούς.
 • 11 σχόλια:

  1. ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ.

   ΜΕΤΑΒΡΑΣΜΕΝΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

   ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ ΕΠΙΝΑ ΟΥΖΟ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.ΟΤΑΝ ΜΕΘΟΥΣΑ ΜΕ ΤΟ ΟΥΖΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΕΙΧΑ ΠΟΝΕΚΕΦΑΛΟ,ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΜΕΘΟΥΣΑ ΜΕ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΤΙΠΟΤΑ.
   ΦΥΣΙΚΑ ΕΧΩ ΝΑ ΜΕΘΥΣΩ ΑΠΟ ΤΟ 197Ο ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ 75 ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΜΟΛΙΣ ΤΣΑΚΩΣΩ ΤΑ 1ΟΟ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΘΑ ΤΡΟΥΗΡΝΩ ΤΟΤΕ ΠΑΛΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΘΑ ΤΡΑΒΩ ΟΤΑΝ ΕΡΘΩ ΣΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΟ ΜΟΥ ΧΩΡΙΟ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΒΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ.

   ΤΙΣΠΟΥΡΟ ΑΓΟΡΑΖΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΑΖΥ ΑΠΟ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΑΜΠΕΛΙΑ.

   ΜΕΤΑΒΡΑΣΜΕΝΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ
   ΡΙΞΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ
   ΝΑ ΚΑΨΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ
   ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΘΙΚΑ ΜΟΥ.

   ΕΝΑ ΜΑΡΟΥΛΙ ΚΙ ΕΝΑ ΡΑΚΙ
   ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΣΟΥ
   ΓΛΕΝΤΗΣΕ ΒΡΕ ΑΝΘΡΩΠΕ
   ΠΡΩΤΟΥ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΨΥΧΗ ΣΟΥ.

   ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ....

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. I have been on the internet lately, looking for something to read and that is how I came across your site and saw this article of yours. So, I decided to see what it says and I find out that it is so amazing. You really did a great work in on your site and the articles you posted on it. You really take your time in posting this article or and they are clearly detailed. Once again, you are good at article writing and I will be coming back to view more article updates on your site.

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Waphan
   is an online web portal that grant users access to download
   free java games, mp3 music, photos, videos, and mobile app
   from the waptrick website.

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tubidy Music is one Popular and most visited music site that has all
   kinds of music and video content. Tubidy.mobi is the official website
   for Tubidy music video download, sharing, streaming, and uploading of other files.
   https://kikgi.com/tubidy-music/

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. The Cash App, like Venmo, is a peer-to-peer payment app that allows you to send and raise cash on the app with others. /w