ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ...ΠΑΘΩΝ....
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥ π.ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΟΛΑ ΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΣ...ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ> http://monidadias-news.blogspot.gr/p/2.html ( στην ενότητα ΥΓΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ 2-ΥΓΕΙΑ 3, ακριβώς κάτω από τον τίτλο της ιστοσελίδας)
( ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ... Κι ο Θεός να σας φωτίζει!
ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΜΟΥ ΑΓΑΠΕΣ : ΜΟΛΟΧΑ ΚΑΙ ΝΕΡΑΤΖΙΑ και επειδή τα βρίσκω ..ΤΖΑΜΠΑ στις ρύμες και τα καλντερίμια!
ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑΝΤΖΙΑ ΚΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΜΟΛΟΧΑ ΚΑΙ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ! Οι γίγαντες στην θωράκιση της ΥΓΕΙΑΣ!
Με βλέπουν που μαζεύω μολόχες και να κοπανάω με το ραβδί μου τις νερατζιές που διακοσμούν τα πεζοδρόμια και οι άνθρωποι σταυροκοπιούνται:
--Πάει παλάβωσε ο καλόγερος. …
Εν μέρει δεν έχουν άδικο. Ήμουν πράγματι παλαβός μέχρι τώρα που δεν είχα προσέξει τη σπουδαιότητα των δυο αυτών φυτών… Τα περιφρονούσα όπως άλλωστε ΟΛΟΙ μας!Για ανεξήγητους λόγους.. Πριν τα προσεγγίσω μελέτησα τις ιδιότητές τους και έπαθα την πλάκα μου από τις ευεργεσίες που προσφέρουν στην ανθρώπινη υγεία..
Παλαιά, αμούστακο παιδάκι είχα δοκιμάσει να φάω νεράτζια, και δεν με καλάρεσαν. Ωστόσο τα περιποιούμουν σαν γλικό κουταλιού που παρασκεύαζε η μάνα μου… Μυθικές οι προσπάθειες της μανούλας μου να μην ανακαλύπτω τα βαζάκια με γλυκό νεραντζιού… Τα έκρυβε στα πιο απίθανα μέρη… του σπιτιού… Η καημενούλα δεν ήξερε ότι είχε να κάνει με Σέρλοκ Χόλμς… Ανακάλυπτα τα βάζα με το λαχταριστό γλυκό. Την τελευταία φορά, θυμάμαι τα είχε καταχωνιάσει μέσα στα μπουριά της σόμπας… Τα βρήκα και τα περιποιήθηκα δεόντως..Κλάταρε η μάνα μου:
--Για έλα δω βρε. Τα γλυκά τα έχω για να τρατάρω τις φιλενάδες μου, όταν έρχονται σπίτι μας.Καλά μωρέ αφιλότιμε τα ρημάζεις μέχρι πάτου..ούτε ένα κουταλάκι αφήνεις… Θα πέσουν τα μούτρα μου αν δεν έχω να κεράσω τις φιλενάδες μου… Λοιπόν από τώρα δεν θα τα κρύβω αλλά κι εσύ φρόντισε να μην αδειάζεις ολότελα τα βάζα…
Χαμογελάω. Δαιμονισμένος; Όχι καλέ…Παιδικές σκανδαμιές!
Σύσταση: Τα νεαρά νεράντζια σε μέγεθος όσο κι ένα καρύδι, γίνονται θαυμάσιο γλυκό κουταλιού.
΄Οταν ωριμάσουν δεν τρώγονται. Κάνουν όμως έναν υπέροχο χυμό, εγώ τουλάχιστον τον θεωρώ καλύτερο από την γνωστή πορτοκαλάδα…για τις γευστικές μου ιδιαιτερότητες. Συνεπώς όπου βλέπετε φορτωμένες νεραντζιές…να τις τρυγάτε αγρίως και να κάνετε εξαίσιο χυμό. Είναι δώρο-δωρεά Θεού και ΔΩΡΕΑΝ!
Το νεράντζι από πλευράς ιδιοτήτων είναι εφάμιλλο με τις ιδιότητες του πορτοκαλιού-λεμονιού. Και να σκεφθεί κανείς η Ελλάς είναι γιομάτη από νεραντζιές.. αλλά για καλλωπιστικούς λόγους των πόλεων μας!.
Νεραντζιά - Κίτρο το χρυσόμηλο ή Κίτρο το νεράντζι
Η νεραντζιά είναι δέντρο όχι πολύ ψηλό και ζει πολλά χρόνια. Έχει μικρά άνθη με λεπτό άρωμα, και καρπό με παχύ εξωκάρπιο (φλούδα), που είναι γεμάτο αδένες με αιθέριο έλαιο. Αντέχει, αντίθετα από τα άλλα εσπεριδοειδή, στα ασβεστούχα εδάφη, στην ξηρασία και στο πολύ κρύο και τις ασθένειες, κυρίως στην κομμίωση. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ως υποκείμενο για να εμβολιάζονται πάνω της τα άλλα εσπεριδοειδή (λεμονιά, πορτοκαλιά κ.λπ.). Η νεραντζιά χρησιμοποιείται κυρίως ως καλλωπιστικά δέντρο. Το νεράντζι δεν τρώγεται λόγω της πικρόξινης γεύσης του, αλλά χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία.
Ιστορία: Ιθαγενές φυτό της μεσοτροπικής Ασίας (Ινδιών), από όπου οι Αραβες το έφεραν στα παραλία του Περσικού Κόλπου και στις παραμεσόγειες χώρες. Στην Ελλάδα καλλιεργείται από την αρχαιότητα.
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Η νεραντζιά έχει σχεδόν τις ίδιες φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με της πορτοκαλιάς . Επιπλέον, τα φύλλα και τα άνθη της σε αφέψημα είναι σπασμολυτικά και χωνευτικά, ηρεμούν τα νεύρα και βοηθούν στην αϋπνία, ανακουφίζουν από στομαχόπονο και βήχα, και κατεβάζουν το σάκχαρο των διαβητικών. Τα γλυκά από άνθη νεραντζιάς και από νεράντζι ανοίγουν την όρεξη και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Λέγεται ότι το ζουμί στο οποίο έχουμε βράσει ολόκληρα νεράντζια, αν το πιούμε, κατεβάζει την πίεση. Φυσικά, στα αφεψήματα, επειδή είναι πολύ πικρά, μπορούμε να προσθέσουμε μέλι ή ζάχαρη (κατά προτίμηση, ακατέργαστη)..Έσι λένε ,αλλά εγώ επιμένω σο μέλι…
.
Πράσινο Νεράντζι
Η φαρμακευτική ονομασία του βοτάνου είναι Fructus Auranil Immaturus ενώ η κινέζικη ονομασία του είναι Zhi Shi.
Το πράσινο νεράντζι συλλέγεται καλοκαίρι και αρχές φθινοπώρου, πριν το φρούτο αρχίσει να ωριμάζει. Είναι πικρό, έντονα αρωματικό και δροσερό. Έχει χολαγωγικές ιδιότητες και από αυτή την άποψη είναι τονωτικό της πέψης. Το πράσινο νεράντζι είναι ωφέλιμο σχεδόν σε όλες τις διαταραχές ή συμπτώματα που αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα.
Το χρησιμοποιούμε λοιπόν σε δυσπεψία, φουσκώματα μόνιμα ή μετά τη λήψη τροφής, κολίτιδα και βουλιμία.
Αντενδείκνυται στην εγκυμοσύνη ενώ τοξικότητα δεν υπάρχει.
Το πράσινο νεράντζι είναι ισχυρό διεγερτικό του πεπτικού συστήματος. Γι’ αυτό το νεραντζάκι γλυκό του κουταλιού αποτελεί θαυμάσιο επιδόρπιο. Τις ίδιες ιδιότητες έχει και το ώριμο νεράντζι αλλά με ασθενέστερη δράση. Το ίδιο επίσης ισχύει και για τα άνθη νεραντζιάς.
Η Νεραντζιά είναι ένα δέντρο με εξαιρετικές ιδιότητες. Από το νεράντζι παρασκευάζονται μαρμελάδες, ενώ η φλούδα του χρησιμοποιείται σε αρωματικά λικέρ όπως το Grand Marnier και το Cointreau. Από το ευωδιαστό λουλούδι της νεραντζιάς παράγεται το απόλυτο αιθέριο έλαιο άνθους πορτοκαλιάς ενώ από τα κλαδιά με το πυκνό φύλλωμα και τους χρυσοκίτρινους καρπούς παράγεται το Βιολογικό Αιθέριο Έλαιο Νεραντζιάς.
Λίγα λόγια για το αιθέριο έλαιο
Αυτό το αιθέριο έλαιο με τις μοναδικές εξισορροποιητικές για το νευρικό σύστημα ιδιότητες, είναι επίσης γνωστό για τις αντιγηραντικές ιδιότητες, οι οποίες χρησιμοποιούνται από την κοσμητολογία.
Το αιθέριο έλαιο των ανθών του νεραντζιού είναι ευρέως γνωστό ως νέρολι.
Το αιθέριο έλαιο νέρολι είναι παρόμοιο σε άρωμα με το περγαμόντο και παράγεται από τον ανθό της νεραντζιάς.
Στο τέλος του 17ου αιώνα η Άννα Μαρία Ορσίνι, η δούκισσα του Μπρατισάνο και πριγκίπισσα του Νέρολα, παρουσίασε το απόσταγμα νεραντζιού ως μοδάτο άρωμα χρησιμοποιώντας το για να αρωματίσει τα γάντια της και το μπάνιο της. Από τότε, το όνομα Νέρολι χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτό το απόσταγμα. Το νέρολι έχει ένα δροσιστικό και ξεχωριστό πικάντικο άρωμα με γλυκό και λουλουδάτες νότες. Είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα αιθέρια έλαια της αρωματοποιίας.
Τα είδα: alttherapy.blogspot.gr
Για αποτοξίνωση, τόνωση και πρόληψη της γρίπης και των λοιμωδών νοσημάτων
Τα πορτοκάλια μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και βοηθούν σε καρδιακή ανεπάρκεια.
Η πορτοκαλιά ή Citrus sinensis αλλά και η νερατζιά Citrus aurantium είναι αγγειόσπερμα, δικότυλα, αειθαλή φυτά, ανήκουν στα ταβερινθώδη και στην οικογένεια ρουτίδες.
Από τα σημαντικότερα εσπεριδοειδή, έχει καταγωγή από την Ινδία και την Κίνα. Γνωστή από τα αρχαία χρόνια όμως η εντατική της καλλιέργεια άρχισε από το 10 μ.Χ. αιώνα στη Βόρεια Αφρική. Γύρω στο 1490 έφτασε στις μεσογειακές χώρες από Πορτογάλους θαλασσοπόρους και πιθανολογείται ότι σε αυτούς οφείλει το όνομα της. Στη συνέχεια από την Ελλάδα διαδόθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και Ισπανοί ιεραπόστολοι την μετέφεραν στη Βόρεια Αμερική.
Η πορτοκαλιά δεν αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το πολύ μέχρι και 4 βαθμούς υπό το μηδέν, για το λόγο αυτό καλλιεργείται σε τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες περιοχές με ήπιο χειμώνα. Πορτοκαλεώνες υπάρχουν σε πολλά παραθαλάσσια μέρη. Όσο για τις Νεραντζιές υπάρχουν σε πολλά πεζοδρόμια της Αθήνας. Είναι μικρό δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 8 μέτρα και σπάνια τα ξεπερνά. Ο κορμός της είναι λείος και ίσιος, οι ρίζες της πλούσιες, θυσανωτές που δεν φτάνουν όμως σε μεγάλο βάθος.
Τα κλαδιά της πορτοκαλιάς σχηματίζουν γωνίες και απλώνουν, είναι κυλινδρικά και έχουν ελαστικότητα έτσι μπορούν να αντέχουν αρκετά μεγάλο βάρος καρπού αν και λυγίζουν. Τα φύλλα της είναι μετρίου μεγέθους, πλατιά, λεία, στιλπνά και φέρουν μίσχους με πτερύγια. Κατά το μήνα Απρίλιο κάποια από τα παλιά φύλλα πέφτουν και αντικαθίστανται από καινούρια. Τα άνθη της είναι λευκά, αρκετά μεγάλα και εύοσμα, βγαίνουν δε την άνοιξη μεμονωμένα από τους βλαστούς. Λίγο αργότερα από τους οφθαλμούς των φύλλων, βγαίνουν νέοι βλαστοί που ανθοφορύν κατά ομάδες. Όταν από τα 10 άνθη δέσει ένας καρπός τότε η ανθοφορία του δέντρου κρίνεται πολύ ικανοποιητική.
Η πορτοκαλιά ανθίζει μια φορά το χρόνο και η ανθοφορία της κρατάει 5 - 7 εβδομάδες.
Ο καρπός της πορτοκαλιάς είναι το πορτοκάλι (εσπερίδιο). Το δέντρο ευδοκιμεί σε μια μεγάλη εδαφική ποικιλία, όμως προτιμά τα αμμοπηλώδη εδάφη. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με εμβολιασμό συνήθως δέντρων που αναπτύσσονται από σπορά καλής ποιότητας πορτοκαλιών. Χρησιμοποιούνται ακόμα δέντρα μανταρινιάς ή νεραντζιάς.
Οι πορτοκαλιές δίνουν καλή καρποφορία για 80 περίπου χρόνια, ενώ υπάρχουν και δέντρα που καρποφορούν και μετά από 100 ή και περισσότερα χρόνια. Οι πρώιμες ποικιλίες ωριμάζουν τους καρπούς τους από το μήνα Οκτώβριο ενώ οι όψιμες τους καλοκαιρινούς μήνες.
Υπάρχουν 160 περίπου ποικιλίες πορτοκαλιάς, οι πιο σημαντικές όμως που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι:
Η πηκτίνη, επίσης, βοηθά στην εξουδετέρωση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεταιgalectin-3 η οποία προξενεί ''ουλές'' στον καρδιακό ιστό, στις οποίες ως γνωστό επικάθεται η κακή χοληστερόλη.
Τα πορτοκάλια επίσης περιέχουν κάλιο που ισοσταθμίζει το αλάτι διατηρώντας την πίεση υπό έλεγχο.
Τα πορτοκάλια είναι το πιο φυσικό αντιγριπικό φάρμακο κι αυτό που ενεργεί πιο γρήγορα, όταν ο οργανισμός μας χρειάζεται αποτοξίνωση ή τόνωση.
Συντλεί στην πτώση της πίεσης σε υπερτασικούς, καταπολεμάει την αρτηριοσκλήρωση, ωφελεί τους διαβητικούς, βοηθάει τους νευρασθενικούς και όσους έχουν ψαμμίαση ή πέτρες στα νεφρά.
Από τα λουλούδια της Πορτοκαλιάς, της Λεμονιάς, της Μανταρινιάς, της Νεραντζιάς και του Γκρέιπφρουτ φτιάχνεται πορτοκαλόνερο που είναι καταπραϋντικό και αντιεμετικό, αλλά χρησιμοποιείται και για βελτιωτικό της γεύσης άλλων παρασκευασμάτων.
0 χυμός και η φλούδα των εσπεροειδών μας προφυλάσσουν από τα λοιμώδη νοσήματα, εμποδίζουν ή επουλώνουν γρήγορα τις παρενέργειες από τις ακτινοβολίες και τους κακοήθεις όγκους.
Χρήσιμη συμβουλή: Φάτε πολτοποιημένα τα πορτοκάλια, γιατί η πηκτίνη βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στον πολτό και την ψύχα. Αν σας αρέσει έτσι όπως είναι φάτε το ολόκληρο, ακόμη και την ψύχα του.
Όταν βράζει ο μούστος τοποθετούνται στην τρύπα του βαρελιού τρυφερά κλωνάρια νεραντζιάς για να γίνει μυρωδάτο το κρασί.
Χρήσιμα μέρη: Τα φύλλα, τα λουλούδια, ο καρπός, η φλούδα του καρπού.
Μυστικό: Αγοράστε πορτοκάλια με φύλλα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι του ψυγείου.
Δραστικές ουσίες: Αιθέριο έλαιο, φλαβονοειδή, αρωματικό εκχύλισμα, λεμονένιο, ναριγκίνη, αουραντιαμαρίνη, βιταμίνη C, A, B, P, οργανικά άλατα, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, σίδηρος.
Ιδιότητες-Ενδείξεις
Αφέψημα με φύλλα και λουλούδια Πορτοκαλιάς: Τονωτικό της καρδιάς, εφιδρωτικό, σπασμολυτικό, καταπραϋντικό, κάνει καλό στον πονοκέφαλο, στην υστερία, στον βήχα, καταπραϋνουν τη νευρικότητα, πολεμάει την αϋπνία, κάνει καλό στη βρογχοκήλη.
Τα Πορτοκάλια και τα Νεράντζια είναι πολύτιμα για τους διαβητικούς κι όσους υποφέρουν από αρθριτικά. Ιδιαίτερα όταν τα τρώμε ή πίνουμε το φρεσκοστιμένο χυμό τους το πρωί, με άδειο στομάχι και χωρίς ζάχαρη.
Η φλούδα του Πορτοκαλιού ανοίγει την όρεξη και ζαχαρωμένη καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Το ίδιο και το σιρόπι και το σπιτικό γλυκό με Νεραντζάκι.
Ο χυμός Πορτοκαλιού όχι μόνο είναι ένα αποτελεσματικό προληπτικό για τη γρίπη, αλλά και σφίγγει τα ούλα όσων υποφέρουν από ουλίτιδα, αλλά 2-3 λεπτά αφού τον πιούμε (φρεσκοστιμένο και χωρίς ζάχαρη) πρέπει να πλένουμε καλά το στόμα με νερό για να μην χαλάσει το σμάλτο των δοντιών.
Το λάδι που βγαίνει από τα φύλλα, τα λουλούδια και τα τρυφερά βλαστάρια της Πορτοκαλιάς είναι πολύτιμο για τη χρόνια βρογχίτιδα και δεν ερεθίζει τα νεφρά.
Η φλούδα του Πορτοκαλιού αποξηραμένη και κονιορτοποιημένη σε μύλο ή μιξεράκι του καφέ είναι θαυμάσιο τονωτικό και αντιγριπικό γεμάτο με βιταμίνη C.
Το πορτοκαλέλαιο που βγαίνει αν στίψουμε τη φλούδα είναι θαυμάσιο αποχρεμπτικό.
Τα φύλλα και τα λουλούδια της Νεραντζιάς είναι χωνευτικά, σπασμολυτικά, εφιδρωτικά. Ακόμη, το αφέψημά της μαλακώνει το βήχα και τον στομαχόπονο, διώχνει την αϋπνία, τα αέρια, καταπραϋνει τα νεύρα και κατεβάζει τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη στους διαβητικούς.
Το σπιτικό γλυκό με λουλούδια Νεραντζιάς βοηθάει τους δυσκοίλιους (δύο κουταλάκια την ημέρα).
Με τα ώριμα Νεράντζια γιατρεύονται οι χιονίστρες και η αμυγδαλίτιδα. Κόβονται τα νεράντζια σε φέτες, πασπαλίζονται με κίμινο, ψήνονται στα κάρβουνα και τοποθετούνται πάνω στις χιονίστρες ή τρώγονται (αμυγδαλίτιδα).
Αν βράσουμε ολόκληρα τα νεράντζια και πιούμε το ζουμί τους, θεραπεύεται η υπέρταση (προσθέστε λίγο μέλι).
Συνταγές για θεραπεία με πορτοκάλια και νεράντζια
-Το αφέψημα και το έγχυμα λουλουδιών και φύλλων γίνεται βάζοντας μια χούφτα τους σε ένα λίτρο νερό.
-Καλό είναι να προσθέτουμε 2-3 φύλλα και λουλούδια Πορτοκαλιάς ή Νεραντζιάς σε κάθε άλλο αφέψημα με άλλο βότανο ή φυτό για συνδυασμό και ενδυνάμωση της θεραπευτικής τους ιδιότητας.
-Για τη δυσκοιλιότητα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε το χυμό ενός πορτοκαλιού, με άλλο τόσο χλιαρό νερό και μια κουταλιά μέλι και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα, νηστικοί το πρωί, για μερικές ημέρες.
-Για τα νεύρα και την αϋπνία κάνουμε αφέψημα με λουλούδια και φύλλα πορτοκαλιάς ή Νεραντζιάς, προσθέτουμε μια κουταλιά μέλι και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα από ένα φλιτζανάκι κρύο.
-Για να κατέβει η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μπορούμε να βράσουμε 3-3 πράσινα, δηλαδή άγουρα Νεράντζιa, ύστερα να τα στίψουμε και πίνουμε ένα φλιτζανάκι πριν από κάθε γεύμα.
-Για την ουλίτιδα μασήστε για αρkετή ώρα το άσπρο της φλούδας των Πορτοκαλιών.
-Καθαρίζετε τη φλούδα του πορτοκαλιού κυκλικά σαν κορδέλα και τις κρεμάτε για να ξεραθούν σε κλειστό χώρο. Ύστερα τις φυλάτε σε γυάλινα βαζάκια και αν χρειαστεί βράζετε ένα κομάτι για ένα αφέψημα τονωτικό, χωνευτικό και θερμαντικό.
Η νεραντζιά έχει σχεδόν τις ίδιες φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με της πορτοκαλιάς . Επιπλέον, τα φύλλα και τα άνθη της σε αφέψημα είναι σπασμολυτικά και χωνευτικά, ηρεμούν τα νεύρα και βοηθούν στην αϋπνία, ανακουφίζουν από στομαχόπονο και βήχα, και κατεβάζουν το σάκχαρο των διαβητικών. Τα γλυκά από άνθη νεραντζιάς και από νεράντζι ανοίγουν την όρεξη και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Λέγεται ότι το ζουμί στο οποίο έχουμε βράσει ολόκληρα νεράντζια, αν το πιούμε, κατεβάζει την πίεση. Φυσικά, στα αφεψήματα, επειδή είναι πολύ πικρά, μπορούμε να προσθέσουμε μέλι ή ζάχαρη (κατά προτίμηση, ακατέργαστη).
To αιθέριο έλαιο του Νεραντζιού έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Τονώνει και αποτοξινώνει το δέρμα και είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για τη θεραπεία της ακμής αλλά και την περιποίηση του ώριμου, ξηρού και ερεθισμένου δέρματος. Χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής των ανδρών. Επιπλέον, έχει ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αλλά και την ταχύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης. Συστήνεται για τη θεραπεία της χρόνιας βρογχίτιδας, καθώς αποτελεί ένα φυσικό φάρμακο που δεν ερεθίζει τα νεφρά.
Δρα ως αποτοξινωτικό για ολόκληρο τον οργανισμό και κυρίως το πεπτικό σύστημα. Ρυθμίζει την όρεξη και βοηθά ιδιαίτερα σε περιπτώσεις δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας. Το αιθέριο έλαιο του Νεραντζιού έχει επίσης την ιδιότητα να ισορροπεί τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Βοηθά το νου να βρίσκεται σε εγρήγορση και αυξάνει την ικανότητα της εστίασης και της προσοχής. Παράλληλα, απομακρύνει την περιττή νευρομυϊκή ένταση και ανακουφίζει τον οργανισμό από το στρες.
Τα φρούτα της νεραντζιάς έχουν ένα χυμό που είναι περίπου τόσο ξινός όσο και του λεμονιού, ενώ έχουν και μια ελαφρά πικρή γεύση ή αυτή που στα αγγλικά λέγεται tart. Κάτι το διαφορετικό και έντονο, τέλος πάντων, που είναι ευχάριστο για όποιον θέλει μια αλλαγή στη διάρκεια της ημέρας. Γι’ αυτό υλικά από το νεράντζι μπαίνουν σε ποτά όπως το κουαντρώ και άλλα. Προσωπικά δεν βρίσκω καθόλου δυσάρεστη τη γεύση του χυμού.
Από βιταμίνες περιέχουν αρκετές, ανάλογα και με τα άλλα ξινά. Από βιταμίνη C (ασκορβικό) ο χυμός του νεραντζιού περιέχει 0,04 έως 0,4% (ή 4 τοις χιλίοις), δηλ. 4.000 mg στο λίτρο, το οποίο είναι πάρα πολύ. Σε άλλες χώρες, όπως το Ιράν, τρώνε το νεράντζι κανονικά σαν φρούτο. Τώρα δεν αποκλείεται να έχουν κάποιες άλλες ποικιλίες που είναι λιγότερο ξινές. Κάνοντας όμως μια δοκιμή θα δείτε ότι προσθέτοντας, ας πούμε το χυμό μισού νεραντζιού σε ένα ποτήρι χυμού που θα αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ, θα έχετε έναν φυσικό χυμό με ευχάριστη γεύση που περιέχει πολλές βιταμίνες και πίνεται άνετα. Ένα νεράντζι καλύπτει έστω τις μισές ημερήσιες ανάγκες σε βιτ. C που είναι περίπου 90 mg.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι κυρίως στο φλοιό του νεραντζιού υπάρχει μια ουσία που μοιάζει με την εφεδρίνη και που κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ίσως βοηθάει στις καύσεις του οργανισμού και επομένως στην απώλεια λίπους.
Χρίστος Καψάλης
Συλλέκτης βοτάνων – Ερευνητής
Έχω άδικο πλέον να είμαι FUN , της νερατζιάς, όπως λέτε εσείς στη νεοελληνική σας;
ΑΥΡΙΟ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΜΕΝΗ …ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΜΟΛΟΧΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥ π.ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΡΕΣΤΑ... ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ- ΚΙ ΟΧΙ ΤΥΧΑΙΑ ΒΕΒΑΙΑ!
ΟΛΑ ΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΣ...ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ> http://monidadias-news.blogspot.gr/p/2.html ( στην ενότητα ΥΓΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ 2-ΥΓΕΙΑ 3, ακριβώς κάτω από τον τίτλο της ιστοσελίδας)
( ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ... Κι ο Θεός να σας φωτίζει!
ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΜΟΥ ΑΓΑΠΕΣ : ΜΟΛΟΧΑ ΚΑΙ ΝΕΡΑΤΖΙΑ και επειδή τα βρίσκω ..ΤΖΑΜΠΑ στις ρύμες και τα καλντερίμια!
ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑΝΤΖΙΑ ΚΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΜΟΛΟΧΑ ΚΑΙ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ! Οι γίγαντες στην θωράκιση της ΥΓΕΙΑΣ!
Με βλέπουν που μαζεύω μολόχες και να κοπανάω με το ραβδί μου τις νερατζιές που διακοσμούν τα πεζοδρόμια και οι άνθρωποι σταυροκοπιούνται:
--Πάει παλάβωσε ο καλόγερος. …
Εν μέρει δεν έχουν άδικο. Ήμουν πράγματι παλαβός μέχρι τώρα που δεν είχα προσέξει τη σπουδαιότητα των δυο αυτών φυτών… Τα περιφρονούσα όπως άλλωστε ΟΛΟΙ μας!Για ανεξήγητους λόγους.. Πριν τα προσεγγίσω μελέτησα τις ιδιότητές τους και έπαθα την πλάκα μου από τις ευεργεσίες που προσφέρουν στην ανθρώπινη υγεία..
Παλαιά, αμούστακο παιδάκι είχα δοκιμάσει να φάω νεράτζια, και δεν με καλάρεσαν. Ωστόσο τα περιποιούμουν σαν γλικό κουταλιού που παρασκεύαζε η μάνα μου… Μυθικές οι προσπάθειες της μανούλας μου να μην ανακαλύπτω τα βαζάκια με γλυκό νεραντζιού… Τα έκρυβε στα πιο απίθανα μέρη… του σπιτιού… Η καημενούλα δεν ήξερε ότι είχε να κάνει με Σέρλοκ Χόλμς… Ανακάλυπτα τα βάζα με το λαχταριστό γλυκό. Την τελευταία φορά, θυμάμαι τα είχε καταχωνιάσει μέσα στα μπουριά της σόμπας… Τα βρήκα και τα περιποιήθηκα δεόντως..Κλάταρε η μάνα μου:
--Για έλα δω βρε. Τα γλυκά τα έχω για να τρατάρω τις φιλενάδες μου, όταν έρχονται σπίτι μας.Καλά μωρέ αφιλότιμε τα ρημάζεις μέχρι πάτου..ούτε ένα κουταλάκι αφήνεις… Θα πέσουν τα μούτρα μου αν δεν έχω να κεράσω τις φιλενάδες μου… Λοιπόν από τώρα δεν θα τα κρύβω αλλά κι εσύ φρόντισε να μην αδειάζεις ολότελα τα βάζα…
Χαμογελάω. Δαιμονισμένος; Όχι καλέ…Παιδικές σκανδαμιές!
Σύσταση: Τα νεαρά νεράντζια σε μέγεθος όσο κι ένα καρύδι, γίνονται θαυμάσιο γλυκό κουταλιού.
΄Οταν ωριμάσουν δεν τρώγονται. Κάνουν όμως έναν υπέροχο χυμό, εγώ τουλάχιστον τον θεωρώ καλύτερο από την γνωστή πορτοκαλάδα…για τις γευστικές μου ιδιαιτερότητες. Συνεπώς όπου βλέπετε φορτωμένες νεραντζιές…να τις τρυγάτε αγρίως και να κάνετε εξαίσιο χυμό. Είναι δώρο-δωρεά Θεού και ΔΩΡΕΑΝ!
Το νεράντζι από πλευράς ιδιοτήτων είναι εφάμιλλο με τις ιδιότητες του πορτοκαλιού-λεμονιού. Και να σκεφθεί κανείς η Ελλάς είναι γιομάτη από νεραντζιές.. αλλά για καλλωπιστικούς λόγους των πόλεων μας!.
Νεράντζια για το στομαχόπονο και τη χώνεψη!!
Νεραντζιά - Κίτρο το χρυσόμηλο ή Κίτρο το νεράντζι
Η νεραντζιά είναι δέντρο όχι πολύ ψηλό και ζει πολλά χρόνια. Έχει μικρά άνθη με λεπτό άρωμα, και καρπό με παχύ εξωκάρπιο (φλούδα), που είναι γεμάτο αδένες με αιθέριο έλαιο. Αντέχει, αντίθετα από τα άλλα εσπεριδοειδή, στα ασβεστούχα εδάφη, στην ξηρασία και στο πολύ κρύο και τις ασθένειες, κυρίως στην κομμίωση. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ως υποκείμενο για να εμβολιάζονται πάνω της τα άλλα εσπεριδοειδή (λεμονιά, πορτοκαλιά κ.λπ.). Η νεραντζιά χρησιμοποιείται κυρίως ως καλλωπιστικά δέντρο. Το νεράντζι δεν τρώγεται λόγω της πικρόξινης γεύσης του, αλλά χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία.
Ιστορία: Ιθαγενές φυτό της μεσοτροπικής Ασίας (Ινδιών), από όπου οι Αραβες το έφεραν στα παραλία του Περσικού Κόλπου και στις παραμεσόγειες χώρες. Στην Ελλάδα καλλιεργείται από την αρχαιότητα.
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Η νεραντζιά έχει σχεδόν τις ίδιες φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με της πορτοκαλιάς . Επιπλέον, τα φύλλα και τα άνθη της σε αφέψημα είναι σπασμολυτικά και χωνευτικά, ηρεμούν τα νεύρα και βοηθούν στην αϋπνία, ανακουφίζουν από στομαχόπονο και βήχα, και κατεβάζουν το σάκχαρο των διαβητικών. Τα γλυκά από άνθη νεραντζιάς και από νεράντζι ανοίγουν την όρεξη και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Λέγεται ότι το ζουμί στο οποίο έχουμε βράσει ολόκληρα νεράντζια, αν το πιούμε, κατεβάζει την πίεση. Φυσικά, στα αφεψήματα, επειδή είναι πολύ πικρά, μπορούμε να προσθέσουμε μέλι ή ζάχαρη (κατά προτίμηση, ακατέργαστη)..Έσι λένε ,αλλά εγώ επιμένω σο μέλι…
.
Πράσινο Νεράντζι
Η φαρμακευτική ονομασία του βοτάνου είναι Fructus Auranil Immaturus ενώ η κινέζικη ονομασία του είναι Zhi Shi.
Το πράσινο νεράντζι συλλέγεται καλοκαίρι και αρχές φθινοπώρου, πριν το φρούτο αρχίσει να ωριμάζει. Είναι πικρό, έντονα αρωματικό και δροσερό. Έχει χολαγωγικές ιδιότητες και από αυτή την άποψη είναι τονωτικό της πέψης. Το πράσινο νεράντζι είναι ωφέλιμο σχεδόν σε όλες τις διαταραχές ή συμπτώματα που αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα.
Το χρησιμοποιούμε λοιπόν σε δυσπεψία, φουσκώματα μόνιμα ή μετά τη λήψη τροφής, κολίτιδα και βουλιμία.
Αντενδείκνυται στην εγκυμοσύνη ενώ τοξικότητα δεν υπάρχει.
Το πράσινο νεράντζι είναι ισχυρό διεγερτικό του πεπτικού συστήματος. Γι’ αυτό το νεραντζάκι γλυκό του κουταλιού αποτελεί θαυμάσιο επιδόρπιο. Τις ίδιες ιδιότητες έχει και το ώριμο νεράντζι αλλά με ασθενέστερη δράση. Το ίδιο επίσης ισχύει και για τα άνθη νεραντζιάς.
Η Νεραντζιά είναι ένα δέντρο με εξαιρετικές ιδιότητες. Από το νεράντζι παρασκευάζονται μαρμελάδες, ενώ η φλούδα του χρησιμοποιείται σε αρωματικά λικέρ όπως το Grand Marnier και το Cointreau. Από το ευωδιαστό λουλούδι της νεραντζιάς παράγεται το απόλυτο αιθέριο έλαιο άνθους πορτοκαλιάς ενώ από τα κλαδιά με το πυκνό φύλλωμα και τους χρυσοκίτρινους καρπούς παράγεται το Βιολογικό Αιθέριο Έλαιο Νεραντζιάς.
Λίγα λόγια για το αιθέριο έλαιο
Αυτό το αιθέριο έλαιο με τις μοναδικές εξισορροποιητικές για το νευρικό σύστημα ιδιότητες, είναι επίσης γνωστό για τις αντιγηραντικές ιδιότητες, οι οποίες χρησιμοποιούνται από την κοσμητολογία.
Το αιθέριο έλαιο των ανθών του νεραντζιού είναι ευρέως γνωστό ως νέρολι.
Το αιθέριο έλαιο νέρολι είναι παρόμοιο σε άρωμα με το περγαμόντο και παράγεται από τον ανθό της νεραντζιάς.
Στο τέλος του 17ου αιώνα η Άννα Μαρία Ορσίνι, η δούκισσα του Μπρατισάνο και πριγκίπισσα του Νέρολα, παρουσίασε το απόσταγμα νεραντζιού ως μοδάτο άρωμα χρησιμοποιώντας το για να αρωματίσει τα γάντια της και το μπάνιο της. Από τότε, το όνομα Νέρολι χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτό το απόσταγμα. Το νέρολι έχει ένα δροσιστικό και ξεχωριστό πικάντικο άρωμα με γλυκό και λουλουδάτες νότες. Είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα αιθέρια έλαια της αρωματοποιίας.
Τα είδα: alttherapy.blogspot.gr
Πορτοκάλια ή Νεράντζια;
- Γράφτηκε από την Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά
info@emedi.grΓια αποτοξίνωση, τόνωση και πρόληψη της γρίπης και των λοιμωδών νοσημάτων
Τα πορτοκάλια μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και βοηθούν σε καρδιακή ανεπάρκεια.
Η πορτοκαλιά ή Citrus sinensis αλλά και η νερατζιά Citrus aurantium είναι αγγειόσπερμα, δικότυλα, αειθαλή φυτά, ανήκουν στα ταβερινθώδη και στην οικογένεια ρουτίδες.
Από τα σημαντικότερα εσπεριδοειδή, έχει καταγωγή από την Ινδία και την Κίνα. Γνωστή από τα αρχαία χρόνια όμως η εντατική της καλλιέργεια άρχισε από το 10 μ.Χ. αιώνα στη Βόρεια Αφρική. Γύρω στο 1490 έφτασε στις μεσογειακές χώρες από Πορτογάλους θαλασσοπόρους και πιθανολογείται ότι σε αυτούς οφείλει το όνομα της. Στη συνέχεια από την Ελλάδα διαδόθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και Ισπανοί ιεραπόστολοι την μετέφεραν στη Βόρεια Αμερική.
Η πορτοκαλιά δεν αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το πολύ μέχρι και 4 βαθμούς υπό το μηδέν, για το λόγο αυτό καλλιεργείται σε τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες περιοχές με ήπιο χειμώνα. Πορτοκαλεώνες υπάρχουν σε πολλά παραθαλάσσια μέρη. Όσο για τις Νεραντζιές υπάρχουν σε πολλά πεζοδρόμια της Αθήνας. Είναι μικρό δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 8 μέτρα και σπάνια τα ξεπερνά. Ο κορμός της είναι λείος και ίσιος, οι ρίζες της πλούσιες, θυσανωτές που δεν φτάνουν όμως σε μεγάλο βάθος.
Τα κλαδιά της πορτοκαλιάς σχηματίζουν γωνίες και απλώνουν, είναι κυλινδρικά και έχουν ελαστικότητα έτσι μπορούν να αντέχουν αρκετά μεγάλο βάρος καρπού αν και λυγίζουν. Τα φύλλα της είναι μετρίου μεγέθους, πλατιά, λεία, στιλπνά και φέρουν μίσχους με πτερύγια. Κατά το μήνα Απρίλιο κάποια από τα παλιά φύλλα πέφτουν και αντικαθίστανται από καινούρια. Τα άνθη της είναι λευκά, αρκετά μεγάλα και εύοσμα, βγαίνουν δε την άνοιξη μεμονωμένα από τους βλαστούς. Λίγο αργότερα από τους οφθαλμούς των φύλλων, βγαίνουν νέοι βλαστοί που ανθοφορύν κατά ομάδες. Όταν από τα 10 άνθη δέσει ένας καρπός τότε η ανθοφορία του δέντρου κρίνεται πολύ ικανοποιητική.
Η πορτοκαλιά ανθίζει μια φορά το χρόνο και η ανθοφορία της κρατάει 5 - 7 εβδομάδες.
Ο καρπός της πορτοκαλιάς είναι το πορτοκάλι (εσπερίδιο). Το δέντρο ευδοκιμεί σε μια μεγάλη εδαφική ποικιλία, όμως προτιμά τα αμμοπηλώδη εδάφη. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με εμβολιασμό συνήθως δέντρων που αναπτύσσονται από σπορά καλής ποιότητας πορτοκαλιών. Χρησιμοποιούνται ακόμα δέντρα μανταρινιάς ή νεραντζιάς.
Οι πορτοκαλιές δίνουν καλή καρποφορία για 80 περίπου χρόνια, ενώ υπάρχουν και δέντρα που καρποφορούν και μετά από 100 ή και περισσότερα χρόνια. Οι πρώιμες ποικιλίες ωριμάζουν τους καρπούς τους από το μήνα Οκτώβριο ενώ οι όψιμες τους καλοκαιρινούς μήνες.
Υπάρχουν 160 περίπου ποικιλίες πορτοκαλιάς, οι πιο σημαντικές όμως που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι:
- Βαλέντσια: ξενική ποικιλία που ωριμάζει από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και έτσι επιτρέπει στους παραγωγούς να εφοδιάζουν την αγορά με πορτοκάλια και τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ποικιλία αυτή είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και προσαρμόζεται εύκολα σε πολλούς τύπους εδαφών, δίνει δε εύγευστα πορτοκάλια πολύ καλής ποιότητας.
- Χίου: δίνει μικρούς καρπούς και ωριμάζει από τα μέσα Νοεμβρίου. Ο καρπός της έχει πολλά σπόρια, δίνει λίγο χυμό και είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στη μεταφορά.
- Άρτας: οι καρποί της ποικιλίας αυτής είναι σφαιρικοί, έχουν λεπτό περικάρπιο, υπόξινη γεύση και είναι εξαιρετικά αρωματικοί. Η ωρίμανσή τους γίνεται κατά τον Ιανουάριο.
- Σουλτανί του Φόδελε: δίνει μεγάλους ωοειδείς καρπούς με φλούδα που αφαιρείται εύκολα, πολύ νόστιμη σάρκα με πλούσιο χυμό.
- Μέρλιν: γνωστή ποικιλία με πολύ εύγευστους καρπούς και χυμώδεις, καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου.
- Σαγκουίνι: λέγεται και αιματόσαρκος ποικιλία εξαιτίας της κόκκινης σάρκας των καρπών της. Είναι ξενικής προέλευσης. Πολύ εύγευστοι και χυμώδεις καρποί δίνουν χυμούς πλούσιους σε βιταμίνες.
Η πηκτίνη, επίσης, βοηθά στην εξουδετέρωση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεταιgalectin-3 η οποία προξενεί ''ουλές'' στον καρδιακό ιστό, στις οποίες ως γνωστό επικάθεται η κακή χοληστερόλη.
Τα πορτοκάλια επίσης περιέχουν κάλιο που ισοσταθμίζει το αλάτι διατηρώντας την πίεση υπό έλεγχο.
Τα πορτοκάλια είναι το πιο φυσικό αντιγριπικό φάρμακο κι αυτό που ενεργεί πιο γρήγορα, όταν ο οργανισμός μας χρειάζεται αποτοξίνωση ή τόνωση.
Συντλεί στην πτώση της πίεσης σε υπερτασικούς, καταπολεμάει την αρτηριοσκλήρωση, ωφελεί τους διαβητικούς, βοηθάει τους νευρασθενικούς και όσους έχουν ψαμμίαση ή πέτρες στα νεφρά.
Από τα λουλούδια της Πορτοκαλιάς, της Λεμονιάς, της Μανταρινιάς, της Νεραντζιάς και του Γκρέιπφρουτ φτιάχνεται πορτοκαλόνερο που είναι καταπραϋντικό και αντιεμετικό, αλλά χρησιμοποιείται και για βελτιωτικό της γεύσης άλλων παρασκευασμάτων.
0 χυμός και η φλούδα των εσπεροειδών μας προφυλάσσουν από τα λοιμώδη νοσήματα, εμποδίζουν ή επουλώνουν γρήγορα τις παρενέργειες από τις ακτινοβολίες και τους κακοήθεις όγκους.
Χρήσιμη συμβουλή: Φάτε πολτοποιημένα τα πορτοκάλια, γιατί η πηκτίνη βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στον πολτό και την ψύχα. Αν σας αρέσει έτσι όπως είναι φάτε το ολόκληρο, ακόμη και την ψύχα του.
Όταν βράζει ο μούστος τοποθετούνται στην τρύπα του βαρελιού τρυφερά κλωνάρια νεραντζιάς για να γίνει μυρωδάτο το κρασί.
Χρήσιμα μέρη: Τα φύλλα, τα λουλούδια, ο καρπός, η φλούδα του καρπού.
Μυστικό: Αγοράστε πορτοκάλια με φύλλα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι του ψυγείου.
Δραστικές ουσίες: Αιθέριο έλαιο, φλαβονοειδή, αρωματικό εκχύλισμα, λεμονένιο, ναριγκίνη, αουραντιαμαρίνη, βιταμίνη C, A, B, P, οργανικά άλατα, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, σίδηρος.
Ιδιότητες-Ενδείξεις
Αφέψημα με φύλλα και λουλούδια Πορτοκαλιάς: Τονωτικό της καρδιάς, εφιδρωτικό, σπασμολυτικό, καταπραϋντικό, κάνει καλό στον πονοκέφαλο, στην υστερία, στον βήχα, καταπραϋνουν τη νευρικότητα, πολεμάει την αϋπνία, κάνει καλό στη βρογχοκήλη.
Τα Πορτοκάλια και τα Νεράντζια είναι πολύτιμα για τους διαβητικούς κι όσους υποφέρουν από αρθριτικά. Ιδιαίτερα όταν τα τρώμε ή πίνουμε το φρεσκοστιμένο χυμό τους το πρωί, με άδειο στομάχι και χωρίς ζάχαρη.
Η φλούδα του Πορτοκαλιού ανοίγει την όρεξη και ζαχαρωμένη καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Το ίδιο και το σιρόπι και το σπιτικό γλυκό με Νεραντζάκι.
Ο χυμός Πορτοκαλιού όχι μόνο είναι ένα αποτελεσματικό προληπτικό για τη γρίπη, αλλά και σφίγγει τα ούλα όσων υποφέρουν από ουλίτιδα, αλλά 2-3 λεπτά αφού τον πιούμε (φρεσκοστιμένο και χωρίς ζάχαρη) πρέπει να πλένουμε καλά το στόμα με νερό για να μην χαλάσει το σμάλτο των δοντιών.
Το λάδι που βγαίνει από τα φύλλα, τα λουλούδια και τα τρυφερά βλαστάρια της Πορτοκαλιάς είναι πολύτιμο για τη χρόνια βρογχίτιδα και δεν ερεθίζει τα νεφρά.
Η φλούδα του Πορτοκαλιού αποξηραμένη και κονιορτοποιημένη σε μύλο ή μιξεράκι του καφέ είναι θαυμάσιο τονωτικό και αντιγριπικό γεμάτο με βιταμίνη C.
Το πορτοκαλέλαιο που βγαίνει αν στίψουμε τη φλούδα είναι θαυμάσιο αποχρεμπτικό.
Τα φύλλα και τα λουλούδια της Νεραντζιάς είναι χωνευτικά, σπασμολυτικά, εφιδρωτικά. Ακόμη, το αφέψημά της μαλακώνει το βήχα και τον στομαχόπονο, διώχνει την αϋπνία, τα αέρια, καταπραϋνει τα νεύρα και κατεβάζει τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη στους διαβητικούς.
Το σπιτικό γλυκό με λουλούδια Νεραντζιάς βοηθάει τους δυσκοίλιους (δύο κουταλάκια την ημέρα).
Με τα ώριμα Νεράντζια γιατρεύονται οι χιονίστρες και η αμυγδαλίτιδα. Κόβονται τα νεράντζια σε φέτες, πασπαλίζονται με κίμινο, ψήνονται στα κάρβουνα και τοποθετούνται πάνω στις χιονίστρες ή τρώγονται (αμυγδαλίτιδα).
Αν βράσουμε ολόκληρα τα νεράντζια και πιούμε το ζουμί τους, θεραπεύεται η υπέρταση (προσθέστε λίγο μέλι).
Συνταγές για θεραπεία με πορτοκάλια και νεράντζια
-Το αφέψημα και το έγχυμα λουλουδιών και φύλλων γίνεται βάζοντας μια χούφτα τους σε ένα λίτρο νερό.
-Καλό είναι να προσθέτουμε 2-3 φύλλα και λουλούδια Πορτοκαλιάς ή Νεραντζιάς σε κάθε άλλο αφέψημα με άλλο βότανο ή φυτό για συνδυασμό και ενδυνάμωση της θεραπευτικής τους ιδιότητας.
-Για τη δυσκοιλιότητα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε το χυμό ενός πορτοκαλιού, με άλλο τόσο χλιαρό νερό και μια κουταλιά μέλι και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα, νηστικοί το πρωί, για μερικές ημέρες.
-Για τα νεύρα και την αϋπνία κάνουμε αφέψημα με λουλούδια και φύλλα πορτοκαλιάς ή Νεραντζιάς, προσθέτουμε μια κουταλιά μέλι και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα από ένα φλιτζανάκι κρύο.
-Για να κατέβει η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μπορούμε να βράσουμε 3-3 πράσινα, δηλαδή άγουρα Νεράντζιa, ύστερα να τα στίψουμε και πίνουμε ένα φλιτζανάκι πριν από κάθε γεύμα.
-Για την ουλίτιδα μασήστε για αρkετή ώρα το άσπρο της φλούδας των Πορτοκαλιών.
-Καθαρίζετε τη φλούδα του πορτοκαλιού κυκλικά σαν κορδέλα και τις κρεμάτε για να ξεραθούν σε κλειστό χώρο. Ύστερα τις φυλάτε σε γυάλινα βαζάκια και αν χρειαστεί βράζετε ένα κομάτι για ένα αφέψημα τονωτικό, χωνευτικό και θερμαντικό.
ΝΕΡΑΝΤΖΙΑ, ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΠΕΤΑΜΕ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΣΕ ΤΙ ΜΑΣ ΟΦΕΛΟΥΝ !
Στο τέλος του 17ου αιώνα η Άννα Μαρία Ορσίνι, η δούκισσα του Μπρατισάνο και πριγκίπισσα του Νέρολα, παρουσίασε το απόσταγμα νεραντζιού ως ένα καινούργιο άρωμα, χρησιμοποιώντας το για να αρωματίσει τα γάντια της και το μπάνιο της. Από τότε, το όνομα Νέρολι χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτό το απόσταγμα. Το νέρολι έχει ένα δροσιστικό και ξεχωριστό πικάντικο άρωμα με γλυκό και λουλουδάτες νότες. Είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα αιθέρια έλαια της αρωματοποιίας. To Neroli oil είναι από τα πιο αποτελεσματικά αιθέρια έλαια με ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο νέρολι είναι παρόμοιο σε άρωμα με το περγαμόντο και παράγεται από τον ανθό της νεραντζιάς.Η νεραντζιά έχει σχεδόν τις ίδιες φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με της πορτοκαλιάς . Επιπλέον, τα φύλλα και τα άνθη της σε αφέψημα είναι σπασμολυτικά και χωνευτικά, ηρεμούν τα νεύρα και βοηθούν στην αϋπνία, ανακουφίζουν από στομαχόπονο και βήχα, και κατεβάζουν το σάκχαρο των διαβητικών. Τα γλυκά από άνθη νεραντζιάς και από νεράντζι ανοίγουν την όρεξη και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Λέγεται ότι το ζουμί στο οποίο έχουμε βράσει ολόκληρα νεράντζια, αν το πιούμε, κατεβάζει την πίεση. Φυσικά, στα αφεψήματα, επειδή είναι πολύ πικρά, μπορούμε να προσθέσουμε μέλι ή ζάχαρη (κατά προτίμηση, ακατέργαστη).
To αιθέριο έλαιο του Νεραντζιού έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Τονώνει και αποτοξινώνει το δέρμα και είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για τη θεραπεία της ακμής αλλά και την περιποίηση του ώριμου, ξηρού και ερεθισμένου δέρματος. Χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής των ανδρών. Επιπλέον, έχει ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αλλά και την ταχύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης. Συστήνεται για τη θεραπεία της χρόνιας βρογχίτιδας, καθώς αποτελεί ένα φυσικό φάρμακο που δεν ερεθίζει τα νεφρά.
Δρα ως αποτοξινωτικό για ολόκληρο τον οργανισμό και κυρίως το πεπτικό σύστημα. Ρυθμίζει την όρεξη και βοηθά ιδιαίτερα σε περιπτώσεις δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας. Το αιθέριο έλαιο του Νεραντζιού έχει επίσης την ιδιότητα να ισορροπεί τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Βοηθά το νου να βρίσκεται σε εγρήγορση και αυξάνει την ικανότητα της εστίασης και της προσοχής. Παράλληλα, απομακρύνει την περιττή νευρομυϊκή ένταση και ανακουφίζει τον οργανισμό από το στρες.
Τα φρούτα της νεραντζιάς έχουν ένα χυμό που είναι περίπου τόσο ξινός όσο και του λεμονιού, ενώ έχουν και μια ελαφρά πικρή γεύση ή αυτή που στα αγγλικά λέγεται tart. Κάτι το διαφορετικό και έντονο, τέλος πάντων, που είναι ευχάριστο για όποιον θέλει μια αλλαγή στη διάρκεια της ημέρας. Γι’ αυτό υλικά από το νεράντζι μπαίνουν σε ποτά όπως το κουαντρώ και άλλα. Προσωπικά δεν βρίσκω καθόλου δυσάρεστη τη γεύση του χυμού.
Από βιταμίνες περιέχουν αρκετές, ανάλογα και με τα άλλα ξινά. Από βιταμίνη C (ασκορβικό) ο χυμός του νεραντζιού περιέχει 0,04 έως 0,4% (ή 4 τοις χιλίοις), δηλ. 4.000 mg στο λίτρο, το οποίο είναι πάρα πολύ. Σε άλλες χώρες, όπως το Ιράν, τρώνε το νεράντζι κανονικά σαν φρούτο. Τώρα δεν αποκλείεται να έχουν κάποιες άλλες ποικιλίες που είναι λιγότερο ξινές. Κάνοντας όμως μια δοκιμή θα δείτε ότι προσθέτοντας, ας πούμε το χυμό μισού νεραντζιού σε ένα ποτήρι χυμού που θα αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ, θα έχετε έναν φυσικό χυμό με ευχάριστη γεύση που περιέχει πολλές βιταμίνες και πίνεται άνετα. Ένα νεράντζι καλύπτει έστω τις μισές ημερήσιες ανάγκες σε βιτ. C που είναι περίπου 90 mg.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι κυρίως στο φλοιό του νεραντζιού υπάρχει μια ουσία που μοιάζει με την εφεδρίνη και που κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ίσως βοηθάει στις καύσεις του οργανισμού και επομένως στην απώλεια λίπους.
Χρίστος Καψάλης
Συλλέκτης βοτάνων – Ερευνητής
Έχω άδικο πλέον να είμαι FUN , της νερατζιάς, όπως λέτε εσείς στη νεοελληνική σας;
ΑΥΡΙΟ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΜΕΝΗ …ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΜΟΛΟΧΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου