Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ... Ο ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ κ.ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ, ..τονίζει τα άτονα της Αγ. Γραφής... Θα ήταν όντως πιο αισθαντικός αν μιλούσε για τους σημερινούς Τελώνες (τελωνειακούς) και φαρισαίους ...που έχουν κατακλεισει...τα πετεινά του ουρανού! Ο λόγος του δεν θα ήταν τόσο ξύλινα βιβλικός... Θα ακούμπαγε τον χωριάτη της ενορίας του....!



Αλήθεια Άγιε Δέσποτα, εκείνο το λαδάκι που ζήτησε ανάπηρος Κυπρία τι έγινε; Μα είναι κραυγή εκζήτησης του Θείου ελέους, όπως λες...Το ξεχασε η αγιότητα σας.. ΤΩΡΑ ΞΕΧΝΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ; Μα τόσο ξεχασιάρηδες είναι; Θου Κύριε! 

Αρχή Τριωδίου (Ε, και τι σάμπως θα γενεί; Ίδια γεύση θα είμαστε ..απαξαπαντες!)


IMG_4347
«Η ταπείνωση είναι πηγή φωτός και ειρήνης. Οι ύμνοι της χθεσινοβραδινής ακολουθίας την παρουσίαζαν να δίνει στον άνθρωπο ακόμη και φτερά. Είναι αυτά τα φτερά που ανύψωσαν τον τελώνη και τον έκαναν να ζυγώσει το Θεό – έγιναν η αιτία να μετοικήσει στον τόπο της ζωής, να κατασταθεί πολίτης της χώρας των ζώντων. Ο Φαρισαίος της σημερινής παραβολής ουσιαστικά δεν απευθύνεται στο Θεό. Χρησιμοποιεί το Ναό και την προσευχή για να προβάλει τον εαυτό του, απορρίπτοντας τους «άλλους». Αυτοδικαιώνεται και καυχιέται για τις εξωτερικές του «αρετές», ενώ παράλληλα κατακρίνει τον τελώνη, ο οποίος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Αντίθετα η προσευχή του τελώνη αποτελεί έκφραση ειλικρινούς μετανοίας, λυτρωτικού πένθους και ταπείνωσης, κραυγή εκζήτησης του θείου ελέους και ευκαιρία αυτογνωσίας…» τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός σχολιάζοντας την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής του Τελώνου και του Φαρισαίου,  στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της παραμεθωρίου κωμοπόλεως της Νέας Βύσσης, όπου ιερούργησε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου ε.ε. Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Τάξιαρχος Δημ. Γλυμής, Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και πλήθος πιστών.
Την προηγουμένη, Σάββατο 8 Φεβρουαρίου ε.ε.,  ο Σεβασμιότατος ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου Παταγής, του Δήμου Ορεστιάδος, όπου τέλεσε και το μνημόσυνο της κας Αγαπίας Παπαγεωργιάδου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι λόγοι του κ. Δαμασκηνού... χρήζουν ιδιαίτερης ...σπαρταριστής μελέτης, δια πάντα σκεπτόμενο... Είναι δε τόσον βαθυστόχαστα παλαιοντολογικοί, ώστε ο σύγχρονος και δη αγρότης. ακροατής ....κατουριέται από πνευματική αγαλλίαση! Ανάθεμα αν καταλαβαίνει ...γρι... Γι αυτό άλλωστε και η τόση...δημοτικότητα που χαίρουν ... οι Ιεράρχες μας... στην πλειοψηφία τους...
Α, Ρε Χριστούλη μας ... τι μας κάνεις, ή μάλλον τι σε κάνουμε εμείς... ΣΑΝ ΤΗ ΜΟΥΡΗ ΜΑΣ! ΑΜΗΝ!
ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΉ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου