Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟ π.ΑΝΤΩΝΙΟ ΔΙΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ..ΤΙΜΙΑ ΠΡΑΜΑΤΑ!

Νο27 -ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ π.ΑΝΤΩΝΙΟΥ 


ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΧΙΛΙΑ ΘΕΪΚΑ ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΣΤΕ ΔΑ ΠΩΣ ΘΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΟΥΝ...ΟΙ ΚΥΡΑΔΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΧΑΜΝΑ ΚΟΡΑΣΙΑ !
Έχετε μάλιστα εκεί στον κόσμο σας αναπτύξει και ...κεντρα αδυνατίσματος.. Συμπαθάτε με... η μουρλαμάρα αυτή είναι αχτύπητη!( Πίνετε πράσινο τσάϊ, μάραθο,χυμό λεμονιού κάθε πρωϊ...και τα λέμε... 
ΠΙΑΝΟΥΝ  ΜΕΖΟΥΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΡΑΝΕ
ΤΑ ΜΥΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥΣ...μεζουρα
για το μυαλό τους δεν ...έχουν!

Ειλικρινά σταυροκοπιέμαι και μονολογώ ως παλαβός. Μα η φύση- ο Θεός για μένα – μας έδωσε όλες τις λύσεις. Δεν μας άφησε στο «έλεος του Θεού» , όπως συνηθίζεται στις απελπισίες σας να λέτε... ανοήτως και παρδόν...μεταξύ μας.
΄Όπως ξέρετε , εγώ μπήκα στο κλάμπ της υγείας , να πριν από 4 μήνες επειδή μου προέκυψε ..οστεοραθρίτιδα. Αντίς να αρχίσω τα παρακάλια προς τον Ύψιστο, -που εμείς οι καλόγεροι τα έχουμε σα δεύτερη έξη-θύμωσα και είπα-υποσχέθηκα στον εαυτό μου, πως θα ...πατάξω την πάθηση. Ρίχτηκα αυτόματα στη μελέτη , τη σπουδή.. και την έρευνα. Δεν είμαι ο μόνος!Ανακάλυψα πολλούς τέτοιους ερασιτέχνες ...ερευνητές σε ολάκερη τη χώρα.. που δίνουν κι αυτοί τη δική τους μάχη για να βοηθήσουν τον άνθρωπο στην απάλυνση από πόνους. Άξιος ο μισθός τους!
Δεν μ΄απασχολούσε ο πόνος, τόσο όσο η ανεπάρκεια των γιατρών και η δική μου αγνωσία –απόλυτη-του προβλήματος... με τσάτισε κυριολεκτικά! 

΄Εψαξα, έμαθα, πειραματίστηκα και μπορώ να ισχυριστώ σήμερα πως κατέχω ουκ ολίγα.
Εκεί δε που μου τη δίνει... –γιατί ποιος σας είπε, πως κι ο καλόγερος, δεν έχει τσαντίλες; Ου μερικές φορές κατεβάζουμε και καντήλια!

Εκεί δε που φεύγω από το ράσο μου-τα ρούχα μου λέτε εσείς οι κοσμικοί- είναι η απάθεια μας, η περιφρόνηση των συναρπαστικών λύσεων που μας προσφέρει ο Θεούλης ..σε όλα, όσα  που μας τραβολογάνε...από πλευράς υγείας! Το δραματικό είναι ότι από το 1950 και πιο πριν οι τότε άνθρωποι πρόσεχαν και περιποιόνταν την υγεία τους με αυτά τα τονακιά δώρα του Θεού. 
Το πράγμα σκάρτευσε από την ώρα που μπήκαν στη ζωή μας οι φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν τόννους χαπακίων και υγειά δεν βλέπουμε...χώρια που οι φάμπρικες αυτές εξόντωσαν και τον ρόλο του φαρμακοποιούς, του μόνου ειδικού που ξέρει τι βοτάνι θα σας δώσει... και εμάς γονατίζουν με υπέρογκες δαπάνες και υγείαν ...ουκ έχουμε! 

Για να το κάνω πιο λιανό , έχω κι εγώ κάποιους γνωστούς  που όλο κι από κάτι τις υποφέρουν, ΟΛΟΙ μας άλλωστε... Τους δίνω κάποιες βοτανικές λύσεις , αλλά με περιφρονούν.. Είναι σαν να μου λένε ..   « Αντε ρε κωλόγερε... παράτα μας...Ό,τι μου πει ο γιατρός μου!»

Κουβεντιάζοντας με κάποιον άλλον μου είπε το εξής σοφόν, και πραγματικό:
--Γέροντα ,μην το ψάχνεις... Πρέπει να γνωρίζεις ότι ο  σημερινός άνθρωπος στην Ελλάδα είναι όργανο του γιατρού. ΕΛΕΓΧΌΜΕΝΟΣ! Ο γιατρός τον σέρνει από τη μύτη, έστω κι αν επιστημονικά είναι σκέτο στουρνάρι.
« Ό,τι πει ο γιατρός είναι το δόγμα!» Καλά μωρέ καλόγερε, δεν έχεις προσέξει στο ιντερνετ... κάθε ένας επιστήμων βοτανολόγος, διατροφολόγος, βιολόγος,  που συστήνει  π.χ. «πιές ένα τσάϊ με δυόσμο» .. σπεύδει αμέσως στο κείμενό του  από κάτω να προσθέσει τη  σπουδαία, στάνταρ ...διευκρίνιση.. «πως καλού κακού ρώτα και τον γιατρό σου!  Ποιόν ωρέ καλόγερε να ρωτήσει; Τον γιατρό που δεν σκαμπάζει γρι από βότανα; Όταν κανένας γιατρός δεν συστήνει ΠΟΤΕ βότανο, το χαμομύλι π.χ.... Αυτόν τον γιατρό να ρωτήσει, που είναι οργανέτο και πράκτορας των φαρμακοβιομηχάνων;... Καταλάβατε; τα βιώνετε αυτά εξάλλου... "¨ο,τι πει ο γιατρός! Χωρίς να υποτιμώ το έργο τους... λέω απλά: Καλέ μπριτς που θα χάψω ό,τι μου λες! Τι είμαι άσκεπτο βόδι ή γουρούνι στο σακί;

Και επειδή καταλαβαίνω, σας συστήνω  με κάθε σοβαρότητα :

ΝΑ ΠΙΝΕΤΕ ΤΟΜΑΤΟΖΟΥΜΟ:
ΝΑ ΠΙΝΕΤΕ ΤΣΑΪ ΜΕ ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ 
ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ με γιαουρτάκι...
ΝΑ ΠΙΝΕΤΕ ΖΟΥΜΙ ΑΠΟ ΣΕΛΗΝΟ...κ.λ.π.
(κι αν γευστικά δεν σας πάνε...που πάνε βέβαια, προσθέστε στο ρόφημα λίγο λεμόνι και μέλι ..και σφυρίξτε μου μετά ...)

Και να αποφεύγετε ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ και τα ζαχαροπλαστικά  που περιέχουν επικίνδυνα συντηρητικά ...Κανών αυτός!

Δείτε όλα όσα έψαξα και συγκέντρωσα για σας, για την ουσιαστική υγεία μας που μέσα από φυσικά προϊόντα, ο αγαθός Θεούλης μας προσφέρει. Εμείς δε στραβάδια του κερατά ... κλωτσάμε σε απόδειξη της βλακείας που μας παραδέρνει ...ΧΡΟΝΊΩΣ! Και σόρρυ για τη γλώσσα μου. Μιλάω απλά τη δική σας και ξεχνώ τη γλυκεία καλογερίστικη!



ΤΟΜΑΤΟΖΟΥΜΟ!

 
Δύο ποτήρια τοματοχυμός την ημέρα μπορεί να δυναμώσουν τα οστά και να μειώσουν τον κίνδυνο αναπτύξεως οστεοπόρωσης, αναφέρουν καναδοί ερευνητές. Το όφελος πιστεύεται ότι οφείλεται σε μια αντιοξειδωτική ουσία της τομάτας.
Η ουσία είναι η λυκοπένη (ή λυκοπένιο), που ήδη έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του προστάτη και ότι προστατεύει από την καρδιοπάθεια.
Η οστεοπόρωση είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι στην χώρα μας 400.000 γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν παραμορφώσεις στην σπονδυλική στήλη εξαιτίας της, ενώ άλλες 600.000 έχουν παθολογικά χαμηλή οστική πυκνότητα.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ζήτησαν από 60 μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, ηλικίας 50 έως 60 ετών, να αφαιρέσουν για ένα μήνα από τη διατροφή τους όλα τα τρόφιμα με τομάτα (από το ίδιο το λαχανικό έως κάθε είδους σάλτσα).
Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθούν σημαντικά στο αίμα τους τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας (λέγεται Ν-τελοπεπτίδιο), η οποία απελευθερώνεται όταν διασπάται η οστική μάζα.
Στη συνέχεια, οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και έπιναν καθημερινά επί 4 μήνες δύο ποτήρια τοματοχυμό του εμπορίου που είθισται να περιέχει 15 mg λυκοπένη ή έναν εμπλουτισμένο τοματοχυμό (περιείχε 35 mg λυκοπένη) ή έπαιρναν κάψουλες λυκοπένης ή έπαιρναν κάψουλες από μία ανενεργό ουσία.
Οι γυναίκες που έπιναν έναν από τους χυμούς ή έπαιρναν τις κάψουλες λυκοπένης παρουσίασαν σημαντική μείωση των επιπέδων του Ν-τελοπεπτιδίου, ενώ αντιθέτως δεν παρουσίασαν καμία βελτίωση όσες έπαιρναν τις κάψουλες με την ανενεργή ουσία.
Ο τοματοχυμός του εμπορίου ήταν εξίσου αποτελεσματικός με τον εμπλουτισμένο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Το συμπέρασμα της μελέτης τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Osteoporosis International», ήταν ότι «δύο ποτήρια τοματοχυμός την ημέρα, με περιεκτικότητα 15 mg σε λυκοπένη, μπορεί να αρκούν για να ενδυναμωθούν τα εύθραυστα οστά».

Ασπίδα για τους αθλητές ο τοματοχυμός

 

Προστασία για τους μυς, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς, φαίνεται πως προσφέρουν ο τοματοχυμός και το τυρόγαλο στους αθλητές



Για τις ευεργετικές ιδιότητες της τομάτας για τον ανθρώπινο οργανισμό έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές. Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε ότι ο «θησαυρός» αντιοξειδωτικών και άλλων ουσιών που κρύβει στο εσωτερικό του ο κατακόκκινος καρπός υπό μορφή χυμού θα μπορούσε να οδηγήσει στη «φυσική» ενίσχυση του αθλητισμού; Τα εντυπωσιακά ευρήματα ανήκουν σε έλληνες επιστήμονες και, σύμφωνα με αυτά, ο τοματοχυμός διαθέτει... «αναγεννητικές» ιδιότητες μυϊκής αποκατάστασης.



Η ερευνήτρια Χριστίνα Τσιτσιμπίκου

«Στην έρευνα συμμετείχαν ερευνητές από τα τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, το Κέντρο Ελέγχου Ντόπινγκ και καρδιολογικές κλινικές της Αθήνας, σε συνεργασία με τον πρώην καρδιολόγο του Ολυμπιακού δρα Παναγιώτη Σταματόπουλο» 
εξηγεί στο «Βήμα» η δρ Χριστίνα Τσιτσιμπίκου, ερευνήτρια και υπεύθυνη επικοινωνίας της μελέτης, γενική γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας και πρώην διευθύντρια του ελέγχου ντόπινγκ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Λυκοπένιο κατά της οξείδωσης
Στόχος των ειδικών, όπως μας λέει η ίδια, ήταν η ενίσχυση του αθλητισμού από βιοχημικής απόψεως, χωρίς τη λήψη ουσιών. «Πατήσαμε, μεταξύ άλλων, πάνω σε μια ιδέα που είχε εκφράσει ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών πριν από κάποια χρόνια και αφορούσε τη βοήθεια που θα μπορούσε να δώσει το λυκοπένιο στην καρδιά. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ιδέα, πίσω από πολλές βλάβες της καρδιάς κρύβονται το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή».

«Το οξειδωτικό στρες είναι μια κατάσταση παθογένειας όπου ελευθερώνονται ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου μοιάζουν με ανεξέλεγκτες "βόμβες" δραστικού οξυγόνου μέσα στον οργανισμό, οι οποίες δεν έχουν λόγο ύπαρξης και πηγαίνουν και οξειδώνουν ή αλλιώς καταστρέφουν μακρομόρια του οργανισμού, πρωτεΐνες κυρίως που μπορεί να είναι μυϊκές πρωτεΐνες, ανοσοποιητικές πρωτεΐνες, συνδετικές πρωτεΐνες κτλ.»
 μας αναλύει η δρ Τσιτσιμπίκου.

Η μελέτη
Στο πλαίσιο της μελέτης παρατήρησης των ερευνητών έλαβαν μέρος συνολικά 15 αθλητές οι οποίοι καλούνταν να συνεχίσουν τις κανονικές προπονήσεις τους αναερόβιας άσκησης (π.χ., τζούντο, άρση βαρών, πάλη, ιστιοπλοΐα, χάντμπολ, μπάσκετ κτλ.). Από εννέα από αυτούς και για ένα διάστημα δύο μηνών ζητήθηκε να αντικαταστήσουν το ισοτονικό ποτό που κατανάλωναν μετά τις προπονήσεις τους με τοματοχυμό του εμπορίου και μάλιστα με προϊόν της αρεσκείας τους. Οι υπόλοιποι συνέχισαν να πίνουν κανονικά το ισοτονικό ποτό τους. Στην αρχή, κατά τη διάρκεια και στο τέλος των δοκιμών οι ειδικοί κατέγραψαν τις ζωτικές λειτουργίες των αθλητών αλλά και τα επίπεδα αποκατάστασης του οργανισμού τους μετά τις προπονήσεις τους.

«Θέλαμε να δούμε τι θα γινόταν σε περίπτωση που αλλάζαμε το κοινό ισοτονικό ποτό που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές με τοματοχυμό πλούσιο σε λυκοπένιο - βασική αντιοξειδωτική ουσία της τομάτας που της χαρίζει και το κόκκινο χρώμα της - και με περίπου ίδια επίπεδα υδατανθράκων με τα κοινά συμπληρώματα διατροφής»
 εξηγεί η δρ Τσιτσιμπίκου. «Βάσει των μετρήσεων είδαμε ότι κάποιοι χαρακτηριστικοί δείκτες όπως αυτοί του οξειδωτικού στρες, της φλεγμονής και της μυϊκής βλάβης αποκαταστάθηκαν μέσα σε διάστημα περίπου δύο μηνών».

Σωτήρια παρέμβαση και για την καρδιά
«Παρατηρήσαμε λοιπόν ότι τη στιγμή που οι αθλητές είχαν, π.χ., τον δείκτη της γαλακτικής αφυδρογονάσης (LDH) ιδιαίτερα αυξημένο, η κατανάλωση τοματοχυμού φάνηκε να αποτρέπει τις βλάβες που συνδέονται με τη συγκεκριμένη αύξηση. Η γαλακτική αφυδρογονάση είναι ένα από τα ένζυμα που αυξάνονται και στην περίπτωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου, όπου ουσιαστικά έχουμε καταστροφή του καρδιακού μυός, βλάβη του μυός του περιφερικού συστήματος. Κατά την άθληση παρατηρείται η ίδια αύξηση, πιο περιορισμένη βέβαια, η οποία συνδέεται με τη μυϊκή καταπόνηση» περιγράφει η ερευνήτρια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βλάβη προκαλείται γιατί κατά την άσκηση παράγονται ισχυρές κυτοκίνες που ουσιαστικά καταστρέφουν τους ιστούς του οργανισμού. «Αν ο τοματοχυμός αναστέλλει την παραγωγή κυτοκινών δεν το γνωρίζουμε. Πάντως για κάποιον λόγο "φρενάρει" την καταστροφή του ιστού» επισημαίνει η δρ Τσιτσιμπίκου. «Ταυτόχρονα είδαμε ότι δείκτες όπως η ομοκυστεΐνη, που είναι χαρακτηριστικοί της κακής ενδοθηλιακής λειτουργίας - και αυτό σχετίζεται με την καρδιά, βλάβες στο ενδοθήλιο έχουμε δει σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, παράλληλα με την πρόοδο της νόσου -, επανέρχονταν στα φυσιολογικά τους επίπεδα μετά την κατανάλωση τοματοχυμού».

ΕΛΙΑ..ΕΛΙΑ ΚΑΙ ...ΚΩΤΣΟ Η ΥΓΕΙΑ!


ΔΙΟΤΗΤΕΣ ΦΥΛΛΩΝ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ




Στα φύλλα της ελιάς περιέχονται αρκετές φαινολικές ενώσεις, σημαντικότερες εκ των οποίων είναι η ελαιοευρωπαΐνη και η υδροξυτυροσόλη. Οι ιδιότητες των φύλλων ελιάς, έχουν αποδοθεί κυρίως σε αυτές τις 2 ουσίες.
Τα οφέλη από την κατανάλωση φύλλων ελιάς (χυμού, αψεθήματος, ελαιόλαδου), συνοπτικά                            αναφέρονται ως εξής:

1. Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτελεί το κυρίαρχο όφελος με την κατανάλωση χυμού ή ροφήματος φύλλων ελιάς, λόγω του ενεργού συστατικού τους, την ελαιοευρωπαΐνη. Η αποτελεσματικότητα κατά πολλών παθογόνων, μπορεί να ωφελήσει στην αντιμετώπιση των ιών της γρίπης, του έρπητα, μύκητες (υπερανάπτυξη ζυμομυκήτων - Yeast Syndrome), βακτήρια (11 ειδών). Έχουν αναφερθεί θεαματικά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση έντονων συμπτωμάτων του AIDS με χορήγηση φύλλων ελιάς.
2. Αντιοξειδωτική δράση. Η αναστολή της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης, που προκαλεί η ελαιοευρωπαΐνη των φύλλων ελιάς, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η ταυτόχρονη παρουσία της «αντιοξειδωτικής» βιταμίνης Ε που υπάρχει σε αφθονία στα φύλλα ελιάς, ενισχύει ακόμα περισσότερο την εν λόγω δράση.
3. Αντιυπερτασική δράση. Από τη δεκαετία του 1950, υπάρχουν κλινικά δεδομένα για τη χρήση των φύλλων ελιάς στη θεραπεία της υπέρτασης, μέσω της αγγειοδιασταλτικής τους δράσης.
4. Αναστολή συγκόλλησης των αιμοπεταλίων. Αυτή η ιδιότητα μετατρέπει τα φύλλα ελιάς, σε σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών επεισοδίων και την αποφυγή επικίνδυνων θρόμβων.
5. Αύξηση ενεργητικότητας - Αντιμετώπιση χρόνιας κόπωσης. Η κατανάλωση φύλλων ελιάς έχει αναφερθεί πολλάκις από ασθενείς, αλλά και από υγιή άτομα, ότι προσδίδει μεγαλύτερη ενεργητικότητα. Αυτή η μεγαλύτερη ενεργητικότητα, δυνητικά μπορεί να αυξήσει την απόδοση στην εργασία, την επίδοση στον αθλητισμό. Επίσης, έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά ταχείας ανάρρωσης από χρόνια κόπωση με τη συχνή και συστηματική κατανάλωση φύλλων ελιάς. Εν ολίγοις, αποτελούν σημαντικότατο εργαλείο του σύγχρονου και επιβαρημένου από το στρες ανθρώπου, στην ανάγκη για ευεξία και μακροζωία.
Εύκολα μπορεί κανείς να παρατηρήσει, τον πλούτο των φύλλων ελιάς σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, καθιστώντας τα σε πολύτιμο διατροφικό εργαλείο του ανθρώπου. Παράλληλα, η αναλογία τους σε λιπαρά οξέα (κορεσμένα, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα), είναι η ιδανική και υποδεικνύει τις καρδιοπροστατευτικές τους ιδιότητες.
Η παρουσία της βιταμίνης Ε, είναι διπλάσια και από αυτή που υπάρχει σε ανάλογη ποσότητα σησαμέλαιου (4,1 mg/100gr), καθιστώντας τα φύλλα ελιάς, σε τρόφιμο πλούσιο στην εν λόγω βιταμίνη.
Όσον αφορά το σίδηρο, η παρουσία του είναι μεγαλύτερη από αντίστοιχη παρουσία δημητριακών πρωινού (8,2mg/100gr), που τόσο διαφημίζονται ως πλήρης και ποιοτική τροφή για το σύγχρονο άνθρωπο.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στις διαιτητικές ίνες των φύλλων ελιάς. Οι διαιτητικές ίνες, βρίσκονται σε αυτό το τρόφιμο σε αφθονία, καθιστώντας το σε τρόφιμο που βοηθά στην πολυπαραγοντική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
ΣΗΜ : Συνιστώμενη Ημερήσια Παροχή ( Εκτός αυτών , στα φύλλα ελιάς επισημάνθηκαν αξιοσημείωτες ποσότητες και άλλων βιταμινών , όπως είναι οι « αντιοξειδωτικές βιταμίνες » C & A, βιταμίνες του συμπλέγματος B, νιασίνη. για περισσότερα, press here)

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΡΟΦΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ

Υλικά: Φρέσκα φύλλα ελιάς, Νερό

Εκτέλεση:
Γίνεται αποξήρανση των φύλλων ελιάς στον ήλιο ή σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη των 65 C . Η διαδικασία ροφήματος γίνεται όπως τα άλλα τσάγια δηλαδή για ένα ποτήρι τσάι 4-5 αποξυραμμένα φύλλα ελίας και να βράζουν για 15-20 λεπτά σε χαμηλή-μέτρια φωτιά. Όπως αναφέρθηκε 2 φορές την μέρα για 6 μήνες μπορεί να βοηθήσει ασθενείς να ξεπεράσουν αρκετές ασθένειες από της οποίες αναφερθήκαμε πιο πάνω και πάντα τηρώντας σωστή διατροφή με αρκετά αντιοξειδωτικά (όπως τα φρούτα, κόκκινες πιπεριές, σκόρδο, μαϊντανό, κρεμμύδι, ρίγανη, και άλλα λαχανικά), ...για περισσότερα, βλέπε 1η σελίδα, 2η σελίδα, 3η σελίδα, Ζωντανή Διατροφή.

Σημείωση: Θα πρέπει όποιος θέλει να πίνει τον χυμό να ρωτήσει πρώτα τον γιατρό του και σε καμία περίπτωση να μην σταματήσει τυχόν φάρμακα από μόνος του κι ότι ο χυμός από φύλλα ελιάς δίνεται ως διατροφικό συμπλήρωμα και όχι ως φάρμακο (εφόσον δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες έρευνες προς σιγουριά ότι ο χυμός πρέπει να πίνεται χωρίς την χορήγηση φαρμάκών, άρα συμβουλευόμαστε το γιατρό μας πρώτα).

Συνταγή Χυμού Φύλλων Ελιάς Ενάντια στο ΚΑΡΚΙΝΟ

«Η τροφή πρέπει να είναι το φάρμακό σου και αν χρειαστείς φάρμακο,
πάρτο και από την τροφή»
- Ιπποκράτης -


Οδηγίες Δρ. Λαμπρόπουλου για να φτιάξετε χυμό για θεραπεία:
1. Διαλέξτε ένα ελαιόδεντρο Μεσογειακού τύπου που δεν έχει ψεκαστεί με χημικά.
2. Κόψτε το ανώτερο 30 - 40cm ενός κλαδιού.
3. Διαλέξτε κυρίως τα φύλλα που είναι συνδεδεμένα με τον κύριο μίσχο και τα φρέσκα φύλλα από τα κλωνάρια των μικρότερων κλαδιών, όχι μεγαλύτερο από 3 cm το φύλλο.
4. Ξεπλύνετε τα φύλλα (10 λεπτά μέσα στο νερό) πολύ καλά με άλας και λίγο ξύδι άσπρο.
5. Τα λιώνουμε στο μπλέντερ και μετά τον πολτό τον σουρώνουμε και βγάζουμε τον καθαρό χυμό των φύλλων της ελιάς (περισσότερα πιο κάτω).
Σημείωση: Θα πρέπει όποιος θέλει να πίνει τον χυμό να ρωτήσει πρώτα τον γιατρό του και σε καμία περίπτωση να μην σταματήσει τυχόν φάρμακα από μόνος του κι ότι ο χυμός από φύλλα ελιάς δίνεται ως διατροφικό συμπλήρωμα και όχι ως φάρμακο (εφόσον δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες έρευνες προς σιγουριά ότι ο χυμός πρέπει να πίνεται χωρίς την χορήγηση φαρμάκών, άρα συμβουλευόμαστε το γιατρό μας πρώτα).

Ο Δρ. Λαμπρόπουλος συνέστησε ότι αυτή η θεραπεία είναι αποτελεσματική αν παίρνεις την ακόλουθη δοσολογία:
Δοσολογίες
Καρκινοπαθείς:
Ανακατέψτε 1 πατημένο ποτήρι με φύλλα ελιάς και 2 ποτήρια νερό (καθαρό χωρίς χλωρίνη) σε μίξερ. Πρέπει να παίρνεται 1 ποτήρι κρασιού (1/2 ποτήρι) καθαρού χυμού από φύλλα ελιάς τρεις φορές την ημέρα (πρωί – μεσημέρι - βράδυ), καθημερινά και χωρίς διακοπή, πριν ή μετά το φαΐ για τέσσερις μήνες το λιγότερο.
Για καλύτερη γεύση

Μπορείτε να πίνετε σκέτο το χυμό ελιάς είτε με άλλα φρέσκα αντιοξειδωτικά όπως είναι το φρέσκο πορτοκάλι, ακτινίδιο, μάνγκο, αλόη βέρα (ενισχυτική διατροφή με 75 ωφέλιμες ουσίες) ακόμα και μπανάνα, ροδάκινα, μήλα, λαχανικά, μια πρέζα φυτό κρόκο Κοζάνης (αλλά όχι απαραίτητα) για να είναι πιο εύγεστο και ευεργετικό το ρόφημα.

Μη καρκινοπαθείς:
Ανακατέψτε 1 πατημένο ποτήρι με φύλλα ελιάς και 3 ποτήρια νερό (καθαρό χωρίς χλωρίνη) σε μίξερ. Παίρνεται 1/4 ποτήρι καθαρού χυμού από φύλλα ελιάς, 1-3 φορές την εβδομάδα πριν ή μετά το φαΐ για διάστημα 1 - 4 μηνών κάθε χρόνο. Το πίνετε είτε σκέτο είτε με άλλα φρέσκα αντιοξειδωτικά όπως είναι το φρέσκο πορτοκάλι, ακτινίδιο, μάνγκο, αλόη βέρα (ενισχυτική διατροφή με 75 ωφέλιμες ουσίες) ακόμα και μπανάνα, ροδάκινα, μήλα, λαχανικά για να είναι πιο εύγεστο και ευεργετικό ρόφημα. Ή ακόμα και τσάι, βλέπετε πιο κάτω.

6. Σε περίπτωση που θα φτιάξετε επιπλέον ποσότητα χυμού:

Α. Τοποθετήστε το στο ψυγείο. Να είστε σίγουροι ότι ο χυμός είναι εντελώς σφραγισμένος και δεν εισέρχεται καθόλου αέρας διαφορετικά θα γίνει οξείδωση στον χυμό και θα χάσει τις θεραπευτικές του αξίες, όχι περισσότερες από 2-3 ημέρες στο ψυγείο.
Β. Ας μη χρησιμοποιείται αμέσως αφού βγει από το ψυγείο, καλύτερα να το αφήνετε μια ώρα περίπου για να μην είναι πολύ κρύο. Μπορεί να λαμβάνεται μονομιάς ή λίγο - λίγο σε διάστημα μιας ώρας.
Γ. Αναταράσσουμε καλά το περιεχόμενο στη μπουκάλα και ο ασθενής πρέπει να το παίρνει καλύτερα λίγο πριν από το φαγητό (περίπου μισή ώρα) οπότε διεγείρει και την όρεξη. Μπορεί να λαμβάνεται και μετά το φαγητό αν τυχόν προκαλέσει ενοχλήσεις στον ασθενή όταν το πάρει πριν από το φαγητό.
Είναι εντελώς αβλαβές και ασθενείς που το λάμβαναν επί 26 μήνες, δεν παρουσίασαν καμία ενόχληση. Ο χρόνος της λήψης του δεν είναι ακόμα καθορισμένος. Το πιο ωφέλιμο είναι να αποφεύγει ο ασθενής να παίρνει φάρμακα ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ και αν αυτό είναι δυνατό, δηλαδή ο ασθενής να μην υποφέρει από πόνους και αν δε τυχόν παραπέσει σε άλλη ασθένεια που θα χρειαστεί κάποια φαρμακευτική αγωγή προς αντιμετώπιση.
Σε δύο περίπου μήνες αρχίζουν τα πρώτα αποτελέσματα με σταδιακή αναζωογόνηση του οργανισμού, καταφανή ευεξία, καλή διάθεση, όρεξη κ.λ.π. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Εκατοντάδες καρκινοπαθείς, στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας, καταδικασμένοι σε θάνατο, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα της κρατούσας ιατρικής, χαίρονται τη ζωή, εντελώς υγιείς.
Σημείωση: Θα πρέπει όποιος θέλει να πίνει τον χυμό να ρωτήσει πρώτα τον γιατρό του και σε καμία περίπτωση να μην σταματήσει τυχόν φάρμακα από μόνος του κι ότι ο χυμός από φύλλα ελιάς δίνεται ως διατροφικό συμπλήρωμα και όχι ως φάρμακο (εφόσον δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες έρευνες προς σιγουριά ότι ο χυμός πρέπει να πίνεται χωρίς την χορήγηση φαρμάκων, άρα συμβουλευόμαστε το γιατρό μας πρώτα).
http://www.papimi.gr/febs.htm

Τα 4 αποξηραμένα φρούτα που σας προστατεύουν





Τι κοινό έχουν η κούραση, η οστεοπόρωση, η αρθρίτιδα και η πίεση; Φοβούνται τα αποξηραμένα φρούτα. Μάθετε ποια είναι και βελτιώσε την υγεία σας

Αντιμετωπίστε την κούραση, τους μυϊκούς πόνους από την άσκηση, αλλά και πολλές

παθήσεις με αποξηραμένα φρούτα. Διαβάστε που κάνει καλό το καθένα από τα 4 που ξεχωρίσαμε λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες έρευνες των ειδικών. 



Σταφίδες για οστεοπόρωση

Οι σταφίδες είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές βορίου, ένα ιχνοστοιχείο που σύμφωνα με έρευνες μειώνει την οστική απώλεια στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Προσθέστε μερικές σταφίδες σε ένα κεσεδάκι γιαούρτι – το οποίο είναι πλούσιο σε ασβέστιο ώστε να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη για τα οστά σας.


 Διαβάστε: Οι 7 τροφές της μακροζωίας


Χουρμάδες για την κούραση

Το αίσθημα εξάντλησης που μπορεί να νιώθετε μετά από μια κουραστική μέρα μπορεί να σας κάνει να επιθυμείτε κάποιο γλυκό. Οι χουρμάδες είναι μια καλή εναλλακτική λύση, δεδομένου ότι έχουν σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι απελευθερώνουν σάκχαρα με αργό ρυθμό και κρατούν τα επίπεδα ενέργειας σταθερά, παρά την έντονη γλυκύτητα τους. Συνδυάστε το με πρωτεΐνες π.χ. μια χούφτα καρύδια, για παράδειγμα - για να χορτάσετε.



Αποξηραμένα κεράσια για τις αρθρώσεις

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν τα κεράσια, και ιδιαίτερα τα ξινά, μπορεί να είναι ευεργετικές για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων που σχετίζονται με φλεγμονές , όπως η αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, αλλα και το πιάσιμο των μυών μετά την άσκηση. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Michigan έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε κεράσια μπορεί να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής στα ζώα έως και 50%. Μια αποτελεσματική «δόση» για τους ανθρώπους φαίνεται να είναι μισό φλιτζάνι αποξηραμένα κεράσια δύο φορές την ημέρα.


Διαβάστε: Αρθρίτιδα: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης


Αποξηραμένα βερίκοκα για την υψηλή αρτηριακή πίεση

Τα αποξηραμένα βερίκοκα διαθέτουν τριπλάσια περιεκτικότητα σε κάλιο σε σχέση με τις μπανάνες και περιέχουν ελάχιστο αλάτι. Αυτό είναι καλό για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα . Πρόσφατη έρευνα στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Ατλάντα έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο κάλιο από νάτριο προστατεύονται απέναντι στην υψηλή πίεση του αίματος και τις καρδιακές παθήσεις.



Διαβάστε περισσότερα http://alttherapy.blogspot.com/2012/09/4.html#ixzz39uXUT5OP




  Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος
Οι αθλητές δίνουν μεγάλη έμφαση σε οτιδήποτε θα βελτιώσει την απόδοσή τους. Συνδυασμοί προπόνησης, τεχνικές έντασης, διατροφικές πληροφορίες και παράγοντες ανάρρωσης, όλα αυτά δημιουργούν την μεγάλη εικόνα που ενδιαφέρει όλους τους αθλητές.
Όμως σε κάποιο σημείο, εάν θέλετε να συνεχίσετε να αυξάνετε την απόδοσή σας, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στις λεπτομέρειες. Και αυτό το τελευταίο μας οδηγεί να κοιτάξουμε τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα αντιοξειδωτικά στον αθλητισμό.
Αν και το οξυγόνο είναι σημαντικό για τη ζωή μας –και πώς να μην είναι- ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά με τα άλλα στοιχεία δημιουργεί ορισμένα προβλήματα που είναι πιο εμφανή σε εμάς που κάνουμε αθλητισμό. Ανάλογα με τις περιβαντολογικές  επιθέσεις που δέχεται το σώμα μας, το οξυγόνο θα δημιουργεί δεσμούς με μόρια αίματος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα ξένα στοιχεία μέσα στον οργανισμό. Κάποιες από αυτές τι ενώσεις είναι ωφέλιμες αλλά μεγάλο μέρος τους δεν είναι και αυτές οι ενώσεις- που δεν είναι ωφέλιμες- ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.
Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να δημιουργηθούν υπό πολλές συνθήκες. Από την ακτινοβολία Χ, από τον καπνό του τσιγάρου, το αλκοόλ, τα πρόσθετα που υπάρχουν στις τροφές και τα συντηρητικά, από την μόλυνση της ατμόσφαιρας, από το άγχος και από το μεγάλο αριθμό χημικών αντιδράσεων. Για να είμαστε ειλικρινείς, η ζωή στον σύγχρονο κόσμο είναι η αιτία των ελευθέρων ριζών. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και η προπόνηση παράγει ελεύθερες ρίζες.
Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην μείωση της επίδρασης των ελεύθερων ριζών οι οποίες επιφέρουν βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα, στον πυρήνα των κυττάρων, στα αιμοσφαίρια ενώ επηρεάζουν αρνητικά στην σταθερότητα των κυττάρων και των μεμβρανών τους. Άρα λοιπόν το διατροφικό πρόγραμμα ενός αθλούμενου θα πρέπει να έχει σαν στόχο στην μείωση της επιρροής των ελεύθερων ριζών και την λήψη μεγάλων ποσοτήτων αντιοξειδωτικών.
Τα αντιοξειδωτικά υπάρχουν στο εμπόριο σε μορφή φυσικών προϊόντων αθλητικής διατροφής αλλά υπάρχουν και φυσικές πηγές που εάν τις χρησιμοποιήσετε μπορείτε να αυξήσετε την αντιοξειδωτική δραστηριότητα, να βελτιώσετε την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, να διατηρήσετε το βάρος σας και τέλος  να βελτιώσετε την συνολική σας απόδοση.
 Σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι πολλά φρούτα, λαχανικά και κάποιες μορφές τσαγιού περιέχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, αλλά εμείς θα σας δώσουμε εκείνες τις τροφές που πραγματικά είναι πολύ πλούσιες σε αυτά τα πολύτιμα συστατικά.

Χυμός σταφυλιού τύπου concord
Μια τροφή που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι ο χυμός σταφυλιού τύπου concord. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American journal ClinicalNutrition, αποκάλυψε ότι εκείνοι που έπιναν χυμό σταφυλιού για δυο εβδομάδες εμφάνισαν μεγάλη βελτίωση στην δυνατότητα του οργανισμού τους να αντιμετωπίσει τις βλάβες που δημιούργησαν οι ελεύθερες ρίζες. Αυτό σημαίνει ότι ο χυμός σταφυλιού τύπου concord βοηθά στο να προλαμβάνονται οι οξειδωτικές βλάβες. Προσπαθείτε να μην πίνετε σκέτο χυμό σταφυλιού αλλά μαζί με ροφήματα ορού γάλακτος για καλύτερη ανάρρωση μετά την προπόνηση ή αναμείξετε τον χυμό με τα άλλα αθλητικά προϊόντα που παίρνετε.

ΟΙ ΣΟΥΠΕΡ ΤΡΟΦΕΣ
Οι μοναδικές ικανότητες απορρόφησης ριζών οξυγόνου (ΙΑΡΟ) μετρούν την αντιοξειδωτική ισχύ μιας τροφής. Όσο υψηλότερες είναι οι μονάδες ΙΑΡΟ τόσο μεγαλύτερη είναι η αντιοξειδωτική ικανότητα μιας τροφής. Με βάση την προτεινόμενη λήψη 5-10 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα θα πρέπει να λαμβάνετε από 4000 έως 7000 μονάδες ΙΑΡΟ την ημέρα. Ο μέσος άνθρωπος λαμβάνει μόνο 2000 μονάδες ΙΑΡΟ την ημέρα, ποσότητα η οποία θεωρείται πολύ μικρή για να υπάρξουν κάποια οφέλη. Προφανώς οι αθλητές που γυμνάζονται σκληρά θα πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες από τις προτεινόμενες αφού η προπόνηση τους δημιουργεί μεγάλες ποσότητες ελεύθερων ριζών. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις τιμές ΙΑΡΟ των κοινών φρούτων και λαχανικών ανά 100 γραμμάρια.

ΦΡΟΥΤΑ
ΙΑΡΟ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΙΑΡΟ
Δαμάσκηνα
Σταφίδες
Μαύρα μούρα
Κόκκινα μούρα
Φράουλες
Ρόδι
Φρέσκα δαμάσκηνα
Πορτοκάλια
Γκρέιπφρουτ (κόκκινα)
Κεράσια
Kiwi
Λευκό Σταφύλι
Γκρέιπφρουτ (κίτρινα)
Πεπόνι
Μπανάνες
Μήλα
Βερίκοκα
Γερμάδες
Αχλάδια
5770
2830
2036
1750
1540
1245
949
750
739
670
602
446
483
252
221
218
164
158
134
Λαχανίδα
Σπανάκι ωμό
Λάχανο Βρυξελλών
Σπανάκι (σε ατμό)
Χόρτο alfalfa
Κοκκινογούλια
Κόκκινες πιπεριές
Κρεμμύδια
Αραβόσιτοι
Μελιτζάνες
Κουνουπίδι
Μπιζέλια (κατεψυγμένα)
Λευκές πατάτες
Γλυκοπατάτες
Καρότα
Φασολάκια πράσινα
Ντομάτες
Κολοκύθια
Κίτρινη κολοκύθα
Μαρούλια




1770
1260
980
909
930
841
713
450
400
390
377
364
313
301
207
201
189
176
150
100
ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Μαύρη σοκολάτα
Κακάο
Καρύδια
9000
6800
3400
Θα πρέπει να θυμάστε ότι κάθε φρούτο ή λαχανικό περιέχει το δικό του μοναδικό αντιοξειδωτικό ή αντιοξειδωτικά, άρα λοιπόν είναι καλό να τρώμε ποικιλία τροφών για να έχετε τα μέγιστα δυνατά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα και να έχετε καλή ανάρρωση μετά την προπόνηση. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε φυσικά προϊόντα αθλητικής διατροφής για να αυξήσετε τις τιμές ΙΑΡΟ αλλά θα πρέπει να θυμάστε ότι οι πραγματικές τροφές δεν αντικαθίστανται με τίποτα.

Μαύρη Σοκολάτα

Σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους αρέσει η σοκολάτα, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι προτιμούν τις σοκολάτες γάλακτος οι οποίες μέχρι να φτάσουν σε αυτούς έχουν μεταλλαχθεί με την προσθήκη ζάχαρης, λιπών και άλλων επιβλαβών συντηρητικών. Όμως  η μαύρη σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας της σεπολυφαινόλες. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal cellular Biochemistry έδειξε ότι περιέχει περισσότερα από αυτά τα πολύ ωφέλιμα στοιχεία από ότι το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί. Ο Dr. Harold Schmitz PhD εξηγεί: “Το κακάο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή που ονομάζονται φλαβανόλες οι οποίες περιλαμβάνουν τις προκαυνίδες, τις επικατεχύνες και τις κατεχύνες’’. Έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών στο αίμα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν κάποιά καρδιακή πάθηση, καρκίνο στον πνεύμονα ή στον προστάτη, άσθμα και διαβήτη τύπου ΙΙ. Βέβαια θα πρέπει να περιορίσουμε τις μεγάλες ποσότητες μαύρης σοκολάτας που τρώμε επειδή περιέχει ζάχαρη. Απλά φάτε όση χρειάζεστε για να ‘’γλυκάνετε’’ λίγο το στόμα σας.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑ
Για να εξασφαλίσετε την καλύτερη ανάρρωση μετά την προπόνηση η διατροφή σας θα πρέπει να περιέχει πολλά από τα παρακάτω:
ΒΙΤΑΜΙΝΗ  Α: Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες αυτής της βιταμίνης βοηθούν στην διατήρηση της συνοχής του δέρματος και της μεμβράνης του βλεννογόνου η οποία αποτρέπει τις τοξίνες να εισέλθουν στο σώμα. Αυξάνει επίσης τα λευκά αιμοσφαίρια και την παραγωγή αντισωμάτων. Ιδιαίτερα πλούσιες πήγες βιταμίνης Α είναι τα οργανικά κρέατα, οι γλυκοπατάτες και το σπανάκι.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C : Είναι η πιο διάσημη βιταμίνη στον κόσμο και εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες από τον άνθρωπο έχει εκπληκτικά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται από την ατμόσφαιρα όπως ο καπνός και η μόλυνση. Βοηθάει επίσης στην παραγωγή κολλαγόνου το οποίο με την σειρά του επιδρά θετικά στην ελαστικότητα του δέρματος. Πηγές πλούσιες σε βιταμίνη  C είναι το μπρόκολο, τα φρούτα kiwi και το φραγκοστάφυλο.

Β ΚΑΡΟΤΙΝΗ : Ο οργανισμός την μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Ως αντιοξειδωτικό η Β-Καροτίνη βελτιώνει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τροφές πλούσιες σε Β καροτίνη είναι τα καρότα και όλα τα λαχανικά που έχουν πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα.

ΑΛΦΑ ΛΙΠΟΪΚΟ ΟΞΥ:Το σώμα χρησιμοποιεί αυτό το λιπαρό οξύ τύπου Ω3 για να βοηθηθεί η παραγωγή ενέργειας μέσα στα κύτταρα. Έρευνες έχουν αποδείξει την ικανότητα του ΑΛΟ να προστατεύει και να θεραπεύει τα νεύρα από τις βλάβες που προξενούν οι ελεύθερες ρίζες. Πηγές που περιέχουν ΑΛΟ είναι τα καρύδια, η σόγια και το λινέλαιο.

ΣΕΛΗΝΙΟ: Αυτό το μέταλλο σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικό αλλά στις σωστές αναλογίες είναι σημαντικό για την κυτταρική λειτουργία του οργανισμού μας. Λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό απορροφώντας τις ελεύθερες ρίζες από το αίμα οι οποίες διαφορετικά θα δημιουργούσαν εκφυλισμό των κυττάρων. Τροφές που περιέχουν σελήνιο είναι τα καρύδια, τα δημητριακά, τα αυγά και τα ψάρια.


Καρύδια


Τα καρύδια είναι πλούσια σε διατροφικά στοιχεία περιέχοντας μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, σεληνίου, ινών μαγνησίου, φωσφόρου, θειαμίνης, νιασίνης, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Β6, ασβεστίου, σιδήρου, καλίου, ψευδαργύρου και χαλκού. Εάν στα παρακάτω προσθέσετε το αμινοξύ αργιλίνη και την αντιοξειδωτική δράση των φλανονοειδών, τότε έχετε στα χέρια σας την τέλεια τροφή. Πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε τα καρύδια επειδή περιέχουν λίπος αλλά αυτό το λίπος είναι άλφα λινολενικό οξύ το οποίο κατά την διάρκεια της χώνεψης μετατρέπεται σε λιπαρά οξέα Ω3. Με απλά λόγια ακόμα και το λίπος των καρυδιών σας κάνει καλό. Βέβαια δεν χρειάζεται να τρώτε τεράστιες ποσότητες, αρκεί μια χούφτα την ημέρα.

Αντιοξειδωτικά στα φρούτα και στα λαχανικά
Αν και οι βιταμίνες και τα μέταλλα δίνουν στον οργανισμό σας μεγάλες ποσότητες  αντιοξειδωτικών, τα αντιοξειδωτικά  που περιέχονται από τα φυτά (ονομάζονται φυτοδιατροφικά στοιχεία) είναι επίσης σημαντικά για τον οργανισμό σας. Ο παρακάτω πίνακας σας δίνει τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε φρούτα και λαχανικά. Προσπαθήστε να φάτε διαφορετικά είδη ώστε ο οργανισμός σας να ωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
ΣΟΥΛΦΙΔΕΣ ALLYL

ΚΑΡΟΤΕΝΟΕΙΔΗ

ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ


ΓΛΟΥΤΑΘΙΟΝΗ

ΙΝΔΟΛΕΣ


ΙΣΟΦΛΑΒΟΝΕΣ

ΙΣΟΘΕΙΟΚΥΑΝΑΤΕΣ


ΛΙΓΝΑΝΕΣ

ΜΟΝΟΤΕΡΠΕΝΙΑ

 ΦΥΤΙΚΟ ΟΞΥ

ΦΑΙΝΟΛΕΣ,ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ
ΦΑΙΝΟΛΙΚΑ ΜΕΙΓΜΑΤΑ

 ΣΑΠΟΝΙΝΕΣ
Κρεμμύδια, Σκόρδο, Πράσο, Σχοινόπρασο.

Ντομάτες, καρότα, καρπούζι, σπανάκι.

Σταφύλια, μαύρα μούρα, φράουλες, κεράσια, μήλα, γκρειπφρούτ, κόκκινα μούρα, μπλε μούρα.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά indoles.

Μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών.

Όσπρια

Μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών.

Λιναρόσποροι, ηλιόσποροι.

Λευκή σάρκα εσπεριδοειδών, κεράσια, καρύδια.

Δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια.

Σταφύλια, μαύρα μούρα, φράουλες, κεράσια, γκρειπφρούτ, κόκκινα μούρα, μπλε μούρα.

Φασόλια.




Χουρμάδες και Σύκα

Εάν συζητάμε για τροφές που παρέχουν μεγάλα διατροφικά οφέλη αλλά παράλληλα είναι ένα πολύ καλό μικρό γεύμα για να ικανοποιήσετε την πείνα σας, τότε προτιμάτε τα αποξηραμένα φρούτα. Ιδιαίτερα οι χουρμάδες και τα σύκα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά φαινόλης και διατροφικά στοιχεία κάτι δηλαδή που τα κάνει να είναι μια εξαιρετική τροφή για αθλητές. Και ας μην ξεχνάμε ότι είναι μια από τις καλύτερες πηγές ινών. Τα αποξηραμένα σύκα σας βοηθούν πολύ να ξεπεράσετε τις οξειδωτικές πιέσεις ενώ οι χουρμάδες έχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες πολυφαινόλης από όλα τα αποξηραμένα φρούτα. Τρώγοντας λίγους αποξηραμένους χουρμάδες ή σύκα καθημερινά, θα δώσετε στον οργανισμό σας μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικής προστασίας ενώ παράλληλα το σώμα σας θα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση να αντιμετωπίσετε τις ‘’εισβολές’’ από τον περιβάλλοντα χώρο.

Και άλλα 5 οφέλη
Οι τροφές που διαβάσατε σε αυτό το άρθρο είναι σίγουρα πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που προλαμβάνουν την κυτταρική διάσπαση και την γήρανση όμως έχουν και άλλα οφέλη:
1. Μείωση του κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων
2. Προστασία κατά των φλεγμονών ιδιαίτερα στις αρτηρίες
3. Διατήρηση της καλής υγείας των ερυθρών αιμοσφαιρίων
4. Βελτιωμένη λειτουργία ανοσοποιητικού συστήματος
5. Πιθανή αποτροπή εμφάνισης καρκίνου




Στο μικροσκόπιο... τα αποξηραμένα φρούτα

 
Γλυκά, νόστιμα και θρεπτικά, μερικές φορές τα αποξηραμένα φρούτα υπερτερούν σε ορισμένες από τις πολύτιμες ιδιότητές τους έναντι ακόμη και των φρέσκων.
Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει στραφεί στα αποξηραμένα φρούτα, μια κατηγορία τροφίμων που συνήθως βρίσκουμε πλάι στα πατατάκια στο ράφι του σουπερμάρκετ, ενώ η θέση που τους αρμόζει είναι κοντά στα φρέσκα φρούτα. Και αυτό επειδή τα ξηρά φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η E και η C, καθώς και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το σελήνιο και το κάλιο. Την ιδιαίτερη προσοχή των επιστημόνων, όμως, έχουν τραβήξει τα βιοενεργά αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται στα αποξηραμένα φρούτα (φλαβονοειδή και καροτενοειδή). Διαβάστε, λοιπόν, τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τα ξηρά φρούτα και με ποιον τρόπο συνιστάται να τα εντάξουμε στη διατροφή μας. 

Φιλικά προς την καρδιά 
Oι έρευνες αποκαλύπτουν ότι η αντιοξειδωτική σύνθεση των αποξηραμένων φρούτων είναι αξιοθαύμαστη και προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, εμποδίζοντας την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL). Τα αντιοξειδωτικά των αποξηραμένων σύκων ιδιαίτερα εμπλουτίζουν τις λιποπρωτεΐνες στο πλάσμα του αίματος και αποτρέπουν την οξείδωσή τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Nutrition». Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα ξηρά σύκα και τα δαμάσκηνα συγκεντρώνουν το υψηλότερο θρεπτικό σκορ μεταξύ των αποξηραμένων και ακολουθούν οι χουρμάδες, λόγω της υψηλότατης περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες - μια κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών που, παρότι καταστρέφεται έως ένα βαθμό κατά τη διαδικασία της αφυδάτωσης των φρούτων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη συγκέντρωση στα αποξηραμένα φρούτα. 

Ωφέλιμα για τα οστά
Τα αποξηραμένα φρούτα φαίνεται ότι συμβάλλουν ακόμη και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Oκλαχόμα. Στη μελέτη αυτή παρατηρήθηκε ότι η συστηματική κατανάλωση ξηρών δαμάσκηνων οδήγησε στο σχηματισμό νέου οστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αν και η έρευνα διήρκεσε μόνο τρεις μήνες, γεγονός παραμένει ότι τα βιοενεργά συστατικά των δαμάσκηνων ευνοούν την οστική αύξηση.

Πολύτιμα για το έντερο
«Ήπια καθαρτική» χαρακτηρίζεται η δράση των αποξηραμένων φρούτων, ιδιαίτερα των ξηρών δαμάσκηνων, σύμφωνα με την ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Critical Reviews in Food Science and Nutrition». Η καθαρτική τους δράση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες - υπολογίζεται ότι 10-12 ξηρά δαμάσκηνα παρέχουν 7 γρ. φυτικών ινών, που αντιστοιχούν στο 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Από αυτή την άποψη, τα αποξηραμένα φρούτα υπερέχουν έναντι των φρέσκων και κυρίως έναντι των χυμών, που στερούνται φυτικών ινών. Επιπλέον, η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων δεν προκαλεί γαστρεντερικά ενοχλήματα, όπως πόνο και πρήξιμο, δηλαδή δεν επιδεινώνει το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με έρευνα για την καθημερινή κατανάλωση ξηρών δαμάσκηνων από μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Applied Research». 

Τα λειτουργικά τρόφιμα της φύσης!
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι τα λειτουργικά τρόφιμα της φύσης, δεδομένου ότι λειτουργικά αποκαλούνται τα τρόφιμα που έχουν ένα αποδεδειγμένα ευεργετικό όφελος στην υγεία (π.χ. μειώνουν τη χοληστερίνη). Τα αποξηραμένα φρούτα, λοιπόν, και ιδιαίτερα τα δαμάσκηνα, που έχουν μελετηθεί περισσότερα από όλα, έχουν σαφώς περισσότερα του ενός οφέλη για την υγεία. Επιπλέον, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή τους δεν αυξάνεται γρήγορα το σάκχαρο του αίματος. Κατά συνέπεια, βοηθούν στο να διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αίσθημα του κορεσμού. Επίσης, λόγω της γλυκιάς τους γεύσης, φαίνεται ότι ικανοποιούν την όρεξη πολλών ανθρώπων για γλυκό, βοηθώντας τους έτσι να μειώσουν την κατανάλωση λιπαρών γλυκών. Χάρη σ’ αυτά τα χαρακτηριστικά τους, λοιπόν, οι διαιτολόγοι τα συστήνουν ως το ιδανικό ενδιάμεσο σνακ μεταξύ των γευμάτων. Πάντως, χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους, επειδή είναι πλουσιότερα σε θερμίδες ανά τεμάχιο, συγκριτικά με τα αντίστοιχα φρέσκα φρούτα. 

Τα πιο «δραστικά» αποξηραμένα
Τα ξηρά δαμάσκηνα και οι σταφίδες κατατάσσονται πρώτα μεταξύ όλων των φρούτων -αποξηραμένων και φρέσκων- όσον αφορά την αντιοξειδωτική τους δράση, δηλαδή την ικανότητα των συστατικών τους να απορροφούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αντιγήρανσης των ΗΠΑ. Στην εν λόγω λίστα ακολουθούν οι φράουλες, τα φρέσκα δαμάσκηνα και τα πορτοκάλια.

TA ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ:
Επικίνδυνα πρόσθετα «Ε» στα τρόφιμα



Για τα επικίνδυνα πρόσθετα τροφίμων «Ε» ενημερώνει η Ένωση Καταναλωτών Βόλου τους πολίτες προκειμένου να ξέρουν τι να αποφεύγουν και τι να επιλέγουν για την υγιεινή διατροφή τους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «τρώμε καθημερινά πολλά... συνθετικά χρώματα, συντηρητικά και αρώματα. Όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, σνακ, σακχαρώδη, γλυκίσματα, ποτά, αναψυκτικά περιέχουν μεγάλο αριθμό πρόσθετων ουσιών, γνωστότερες ως «Ε».

Τα πρόσθετα τροφίμων ή ουσίες Ε είναι οι «φυσικές» ή «συνθετικές» χημικές ουσίες, που προστίθενται στις έτοιμες τροφές, με σκοπό την αύξηση του χρόνου διατήρησης και τη βελτίωση της γεύσης, της οσμής, της υφής, του χρώματος και της εν γένει εμφάνισης και ο αριθμός των ουσιών αυτών ξεπερνά τις 2.900.

Η χρήση των υψηλότερης επικινδυνότητας «συνθετικών» προσθέτων επιτρέπεται μόνο σε ορισμένα τρόφιμα, ενώ η χρήση των «φυσικών» υπόκειται σε λιγότερους περιορισμούς. Ένα πρόσθετο μπορεί να επιτρέπεται μέχρι μια καθορισμένη ποσότητα σε ένα τρόφιμο, σε διαφορετική ποσότητα σε άλλο ή να απαγορεύεται πλήρως η προσθήκη του σε κάποιο τρίτο.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες και έρευνες για τις βραχυπρόθεσμες, αλλά κυρίως τις μακροπρόθεσμες, πιθανές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών. Τα «Ε» χρησιμοποιούνται νόμιμα από τους κατασκευαστές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλα απολύτως ασφαλή για τον οργανισμό. Απλώς «υποθέτουμε» πως δεν βλάπτουν άμεσα, εφόσον δεν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες!

Πολλά πρόσθετα έχουν αποσυρθεί οριστικά. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων απαγόρευσε τη χρωστική Ε128 (ερυθρό 2G), η οποία κρίθηκε ύποπτη για καρκινογενέσεις. Σε πολλές χώρες επιτρέπονται ουσίες που σε άλλες είναι απαγορευμένες. Όμως μέχρι ένα πρόσθετο να κριθεί τελεσίδικα επιβλαβές και να αποσυρθεί, έχει ήδη καταναλωθεί για χρόνια. Πόσα ακόμα καταναλώνουμε χωρίς επαρκή γνώση για τις συνέπειες στην υγεία μας;

Επιστημονικές έρευνες ενοχοποιούν συγκεκριμένα πρόσθετα για διάφορες βλάβες της υγείας, σε παιδιά (υπερκινητικότητα, αλλεργίες, άσθμα, ερυθήματα) και σε ενηλίκους (αλλεργίες, άσθμα, κεφαλαλγίες, ιλίγγους, ταχυσφυγμία, ναυτία, έλκη εντέρου). Τα τελευταία χρόνια, με την ευρεία κατανάλωση έτοιμων φαγητών, έχουν παρουσιαστεί εξαιρετικά πολλά καινούρια πρόσθετα και συντηρητικά. Κάποια από αυτά ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις, νευρολογικές διαταραχές, καρδιακές παθήσεις και πολλές άλλες ασθένειες.

Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση συντηρητικών και προσθετικών τροφίμων κατά άτομο είναι 4-5 κιλά το χρόνο κατά μέσο όρο. Αν και οι αρνητικές επιδράσεις μεμονωμένων πρόσθετων θεωρούνται «γνωστές», κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ούτε τις συνέπειες της χρόνιας άθροισής τους στον οργανισμό ούτε με ποιον τρόπο αλληλεπιδρούν με άλλα πρόσθετα ή συστατικά.

Για τις βρεφικές και παιδικές τροφές ισχύουν άλλες αναλογίες και ποσοτικά όρια. Όμως τα παιδιά δεν τρώνε μόνο «παιδικές» τροφές αλλά καταναλώνουν καθημερινά πολλές συσκευασμένες τροφές και σνακ. Αυτό μπορεί να έχει άμεσες αλλά και μακροχρόνιες επιπτώσεις στον αναπτυσσόμενο παιδικό οργανισμό.

Πώς διαβάζουμε τις ετικέτες

Τα πρόσθετα που περιέχει ένα συσκευασμένο τρόφιμο αναγράφονται υποχρεωτικά στα «συστατικά». Πρώτα αναγράφεται η κατηγορία που ανήκει το πρόσθετο (π.χ. συντηρητικό) και ακολουθεί το πλήρες όνομά του (π.χ. βενζοϊκό νάτριο) ή ο κωδικός του (π.χ. Ε 211).
Οι εταιρίες αποφεύγουν πλέον να αναφέρουν τα πρόσθετα με τον κωδικό Ε αλλά χρησιμοποιούν τα πλήρη ονόματα, ώστε να αποπροσανατολίσουν τους καταναλωτές. Συνήθως οι αρωματικές ουσίες δεν αναφέρονται ονομαστικά στην ετικέτα, αλλά με τον αόριστο όρο «αρώματα». Αναγραφές τύπου «χωρίς συντηρητικά» ή «χωρίς χρωστικές» δεν σημαίνουν ότι το τρόφιμο δεν περιέχει άλλου είδους πρόσθετα.

Τα πιο επικίνδυνα πρόσθετα είναι Χρωστικές ουσίες:
 100-199. Πρόκειται για «μπογιές τροφίμων» που χρησιμοποιούνται για αισθητικούς λόγους, επειδή δίνουν χρώμα στο τρόφιμο. Η προσθήκη χρωστικών, σε τροφές, για βρέφη και νήπια, δεν επιτρέπεται. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε παγωτά, γαριδάκια-πατατάκια, αναψυκτικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, τυποποιημένα γλυκά, γρανίτες, ζαχαρωτά, ζελέδες, καραμέλες, έτοιμες τούρτες και κέικ, γλειφιτζούρια, τσίκλες, μαργαρίνες, ταραμά, μουστάρδα, διάφορα ποτά (αποστάγματα, λικέρ, κόκα-κόλα), κοκτέιλ φρούτων, λουκάνικα και ψημένα προϊόντα. Οι πιο επικίνδυνες χρωστικές: Ε102 (ταρτραζίνη), Ε104 (κίτρινο κινολίνης), Ε110 (κίτρινο sunset FCF, κιτρινοπορτοκαλί S), Ε120 (κοχελίνη, καρμινικό οξύ, καρμίνες), Ε122 (αζωρουμπίνη, καρμοϊσίνη), Ε123 (αμαράνθη), Ε124 (ερυθρό κοχελίνης Α), Ε127 (ερυθροσίνη), Ε131 (μπλε πατεντέ V), Ε132 (ινδικοτίνη ή ινδικοκαρμίνη), Ε133 (λαμπρό κυανό FCF), Ε150, Ε150Α, Ε150C (καραμελόχρωμα), Ε154 (καστανό FK), Ε155 (καστανό ΗΤ), Ε160 (ανάτο ή μπιξίνη/νορμπιξίνη), Ε160Α, Ε160Β, E160C (εκχύλισμα πάπρικας) Ενδεχόμενες παρενέργειες: καρκινογένεση, αλλεργίες, ερύθημα, υπερκινητικότητα, αϋπνία, άσθμα, γαστρεντερικά προβλήματα, μείωση λευκών αιμοσφαιρίων, προβλήματα θυρεοειδή.

Συντηρητικές ουσίες:
 200-299. Χρησιμοποιούνται προκειμένου να αποφευχθεί η αλλοίωση των τροφίμων από μικροοργανισμούς και να αυξηθεί ο χρόνος διατήρησης τους. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: μαρμελάδες, κονσέρβες, αναψυκτικά, κρασιά, μπύρες, ζαμπόν, λουκάνικα, κονσερβοποιημένα κρέατα και ψάρια, είδη ζαχαροπλαστικής, κρουασάν, έτοιμα κέικ, μπισκότα, μαργαρίνες, ψωμί για τοστ, σνακς, σαλάτες, ζελέδες, σάλτσες κ.ά. Οι πιο επικίνδυνες: Ε202 σορβικό κάλιο, Ε210 (βενζοϊκό οξύ), Ε211 (βενζοϊκό νάτριο), Ε212 (βενζοϊκό κάλιο), Ε214 (Ρ-υδροξυβενζοϊκό αιθύλιο), Ε215 (άλας Ρ-υδροξυβενζοϊκού αιθυλίου με νάτριο), Ε218 (Ρ-υδροξυβενζοϊκό μεθύλιο), Ε219 (άλας Ρ-υδροξυβενζοϊκού μεθυλίου με νάτριο), Ε220 (διοξείδιο του θείου), Ε249 (νιτρώδες κάλιο), Ε250 (νιτρώδες νάτριο), Ε251 (νιτρικό νάτριο), Ε252 (νιτρικό κάλιο), Ε262 (οξικό νάτριο), Ε270 γαλακτικό οξύ, Ε282 προπιονικό ασβέστιο, Ε296 (μηλικό οξύ).

Ενδεχόμενες παρενέργειες: Τοξικολογική επικινδυνότητα, καρκινογένεση, αλλεργίες, υπερκινητικότητα, νευρικές διαταραχές, προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες, κρίσεις άσθματος, εντερικές διαταραχές, αναιμία.

Αντιοξειδωτικές ουσίες: 300-399. Αποτρέπουν ή επιβραδύνουν τις αλλοιώσεις στην οσμή και τη γεύση που προκαλούνται από την οξείδωση των τροφίμων και επιμηκύνουν το χρόνο διατήρησής τους. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: μπισκότα, καραμέλες, τσίχλες, πατατάκια, ζελεδάκια, αφυδατωμένα προϊόντα (πατάτες, σκόνη για πουρέ κ.ά.), έτοιμα μίγματα για παρασκευή γλυκισμάτων, φυτικά λίπη και έλαια τηγανίσματος. Τα πιο επικίνδυνα: Ε300 (ασκορβικό οξύ), Ε310 (γαλλικός προπυλεστέρας), Ε311 (γαλλικός οκτυλεστέρας), Ε312 (γαλλικός δωδεκυλεστέρας), Ε316 (ερυθορβικό νάτριο ή ισοσκορβικό νάτριο), Ε320 (βουτυλική υδροξυανισόλη ή ΒΗΑ), Ε321 (βουτυλική υδροξυτολουόλη ή ΒΗΤ), Ε330 (κιτρικό οξύ), Ε375 (νιασίνη VitB3)

Ενδεχόμενες παρενέργειες:
 καρκινογένεση, ηπατική βλάβη, διαβήτη, αλλεργίες, ναυτία, πέτρες στα νεφρά, γαστρικές ενοχλήσεις, άσθμα, αρνητικές επιδράσεις στα οιστρογόνα των κοριτσιών.

Γαλακτωματοποιητές, πηκτικά μέσα και σταθεροποιητές
: 400-499. Συντελούν στη δημιουργία ενός ομοιογενούς μίγματος σε ένα τρόφιμο στο οποίο υπάρχουν δύο ή περισσότερα υλικά. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: παγωτά, σοκολάτες, αναψυκτικά, κρουασάν, έτοιμες τούρτες και κέικ.

Τα πιο επικίνδυνα
: Ε407 (καραγενάνη), Ε414 (αραβικό κόμμι), Ε420 (σορβιτόλη και σιρόπι σορβιτόλης), Ε422 (γλυκερόλη), Ε430 (στεατικό πολυοξυαιθυλένιο), Ε440 (πηκτίνη), Ε466 (καρβοξυμεθυλικό κυτταρινικό νάτριο) Ε471 μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, Ε472Β γαλακτικοί εστέρες. Ενδεχόμενες παρενέργειες: Έλκη, βλάβες εμβρύου, καρκινογένεση, αλλεργίες, άσθμα, κεφαλαλγία, διαβήτη.

Ρυθμιστές οξύτητας: 501-540. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: αναψυκτικά, σοκολάτες, ζαχαρωμένα φρούτα και σε κατεψυγμένα και αφυδατωμένα προϊόντα αυγών. Τα πιο επικίνδυνα: Ε503 (όξινο ανθρακικό αμμώνιο) Ε541 (όξινο φωσφορικό νάτριο) Ενδεχόμενες παρενέργειες:. Επικίνδυνα για βρέφη, ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα στους νεφρούς ή στην καρδιά. Οστεοπόρωση, Αλτσχάιμερ. Ερεθιστικό για τους βλεννογόνους, πιθανή απώλεια ασβεστίου και μαγνησίου

Ενισχυτικά και βελτιωτικά της γεύσης:
 620-640 Είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πρόσθετα σε τρόφιμα που προσφέρονται σε καταστήματα γρήγορου φαγητού. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: γαριδάκια-πατατάκια, αλλαντικά, αρτύματα, κονσέρβες, κύβους γεύσης, σακχαρώδη προϊόντα, σάλτσες και σούπες στιγμιαίας παρασκευής, κατεψυγμένα γεύματα με κρέας, φαγητά εστιατορίων κ.α. Τα πιο επικίνδυνα: Ε612 (γλουταμινικό μονονάτριο ή MSG), Ε620 (γλουταμινικό οξύ), Ε621 (γλουταμινικό νάτριο), Ε622 (όξινο γλουταμινικό κάλιο), Ε623 (όξινο γλουταμινικό ασβέστιο), Ε627 (γουανιλικό νάτριο), Ε631 (ινοσινικό δινάτριο), Ε632 (ινοσινικό νάτριο), Ε635 (ινοσινικό κάλιο), Ε635 (άλατα με νάτριο των 5-ριβοζονουκλεοτιδίων). Ενδεχόμενες παρενέργειες: Βλάβες στο νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο, μείωση πνευματικής απόδοσης, υπερκινητικότητα, αλλεργίες, ναυτίες, πονοκέφαλοι, υπογλυκαιμίες, παχυσαρκία. Υψηλός κίνδυνος για εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους, ασθματικούς, υπογλυκαιμικούς και καρδιοπαθείς.

Γλυκαντικές ουσίες:
 950-970. Χρησιμοποιούνται, αντί της ζάχαρης ή της γλυκόζης. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: σε διαιτητικά τρόφιμα, αναψυκτικά-γλυκά- μαρμελάδες-καραμέλες-τσίκλες τύπου Light, σε τρόφιμα για διαβητικούς και τρόφιμα με λίγες θερμίδες, ψημένα προϊόντα, τσίχλες και επιδόρπια ζελατίνης κ.ά. Οι πιο επικίνδυνες: Ε950 (ακετοσουλφαμικό κάλιο), Ε951 (ασπαρτάμη), Ε952 (κυκλαμικό οξύ), Ε962 (άλας ασπαρτάμης-ακετοσουλφάμης), Ε966 (λακτιτόλη).

Ενδεχόμενες παρενέργειες: ημικρανίες, αλλαγές στη διάθεση, ναυτία, διάρροιες, γαστρεντερικές διαταραχές. Η ασπαρτάμη έχει συσχετιστεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος.

Για να μειώσουμε την κατανάλωση πρόσθετων ουσιών χρησιμοποιούμε ωφέλιμα φυσικά βελτιωτικά και συντηρητικά όπως είναι το μέλι, το λάδι, το λεμόνι, το σκόρδο και τα διάφορα βότανα, ρίγανη, μέντα, λεβάντα, δαφνόφυλλα κ.λπ. Δεν αφήνουμε τα παιδιά να καταναλώνουν ανεξέλεγκτα παγωτά, σνακ, μπισκότα, κρουασάν κ.ά. τα οποία εκτός από συντηρητικά και πρόσθετα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη και προκαλούν παχυσαρκία και μελλοντικές παθήσεις.

Τέλος η Ένωση Καταναλωτών Βόλου συστήνει : Πρέπει να γνωρίζουμε πως όσο περισσότερο από την αρχική του μορφή απομακρύνεται ένα τρόφιμο, τόσο αυξάνεται η επικινδυνότητά του. Επιστρέφουμε στην κουζίνα μαγειρεύοντας για μας και τα παιδιά μας, μειώνοντας τα επιβαρυμένα έτοιμα γεύματα.

Ακολουθούμε παραδοσιακά πρότυπα διατροφής προτιμώντας φρέσκα, φυσικά προϊόντα εποχής (φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, φρέσκο γάλα) και αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα.

eleftheria.gr 


Χημικά Πρόσθετα Τροφίμων «E» - Επικίνδυνα, Ύποπτα, Ασφαλή;

Τα πρόσθετα τροφίμων είναι φυσικές ή συνθετικές ουσίες, που προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα για να εκτελέσουν ορισμένες τεχνολογικές λειτουργίες.

Η προσθήκη έχει κύριο σκοπό:
1.  τη βελτίωση των
οργανοληπτικών χαρακτηριστικών,
2.  τη σταθερότητα,
3.  τη συντήρηση των τροφίμων.

Τα πρόσθετα αξιολογούνται για την ασφάλειά τους πριν να εγκριθούν με βάση: 
α.  Την αξιολόγηση ασφάλειάς τους 
β.  Την τεχνολογική αναγκαιότητα 
γ.  Την εξασφάλιση ότι δεν παραπλανάται ο καταναλωτής 


Ανεξάρτητες επιτροπές επιστημόνων υποβάλλουν τα πρόσθετα σε κατάλληλες δοκιμές και τοξικολογική αξιολόγηση. 
Εάν αποδειχθεί η τεχνολογική ανάγκη για τη χρήση τους και η ασφάλειά τους, δηλαδή ότι δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, εγκρίνονται. 

Με την έγκριση των πρόσθετων, προσδιορίζεται:
α.  σε ποια τρόφιμα επιτρέπεται η χρήση τους,
β.  οι όροι σύμφωνα με τους οποίους γίνεται η προσθήκη αυτή,
γ.  η ελάχιστη δόση που είναι απαραίτητη για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. 

Στην Ελλάδα τα πρόσθετα «Ε», η χρήση τους και οι παρενέργειες, που τυχόν έχουν στους χρήστες, καθορίζονται από τις οδηγίες της Ε.Ε. και τον καν. (EK) αριθ. 1333/2008 που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων. Επίσης έχει δημιουργηθεί βάση δεδομένων η οποία βασίστηκε στον κατάλογο της ένωσης για τα επιτρεπόμενα πρόσθετα και τις χρήσεις τους, με διεύθυνση: https://webgate.ec.europa.eu/sanco_foods/?sector=FAD
Στους παρακάτω πίνακες με αστερίσκο είναι τα «Ε» που έχουν ελεγθεί με βάση την πιο πάνω οδηγία, από το Κυπριακό Χημείο του κράτους, (το Ελληνικό δεν ευχαιρεί), το 2008.
Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων «E», που επιτρέπεται η χρήση τους στην Ε.Ε.
Ε100 - Ε199  (χρωστικές)

Κωδικός
Ονομασία
Λειτουργία
Χρήση
E100 *
Κουρκουμίνη
Πορτοκαλί - κίτρινο χρώμα
Καραμέλες, γάλα, καφές, τσίχλες, μαργαρίνη, χυμοί
E100(ii)
Τουρμερικό
Πορτοκαλί - κίτρινο χρώμα
.
E101 *
Ριβοφλαβίνη
Κίτρινο χρώμα, βιταμίνη B2
Σάλτες, αρτύματα και καρυκεύματα, λαχανικά
E101(ii)
5-φωσφορική Ριβοφλαβίνη
Κίτρινο χρώμα, βιταμίνη B2
Σάλτες, αρτύματα και καρυκεύματα, λαχανικά
E102 *
Ταρτραζίνη
Κίτρινο χρώμα, αζώχρωμα
Μουστάρδα με χρώμα
E103
.
,
Μουστάρδα
E104 *
Κίτρινη Κινολίνη
Πράσινο-κίτρινο χρώμα,συνθετική
Καραμέλες, αναψυκτικά, παγωτά, μαρμελάδες
E105
.
,
Καραμέλες, σοκολάτες
E106
5-φωσφορικό νάτριο Ριβοφλαβίνη
Κίτρινο χρώμα, βιταμίνη B2
.
E107
Κίτρινο 2G
Κίτρινο χρώμα, αζώχρωμα
.
E110 *
Kιτρινοπορτοκαλί FCF
Κίτρινο χρώμα
Τσίχλες, βούτυρο,αναψυκτικά, παγωτά
E111
.
.
Τσίχλες, γλυκαντικά
E120 *
Καρμίνη, κοχενίλη
Κόκκινο χρώμα, φυσικό
Βούτυρο, τσίχλες, φρουί ζελέ, σιτηρά, παγωτά
E121
.
.
Λεμονάδες
E122 *
Αζωρουμπίνη (καρμοϊζίνη)
Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμα
Τσίχλες, παγωτά, γλυκά, ποτά συμπυκνωμένα
E123 *
Αμαράνθη
Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμα
Σοκολάτες, οίνοι απεριτιφ, αυγά ψαριών
E124 *
Ερυθρό κοχενίλης ( Ponceau 4R )
Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμα
Ταραμοσαλάτα, καραμέλες, ζελέδες, παγωτά
E127 *
Eρυθροσίνη
Κόκκινο χρώμα, συνθετικό
Κομπόστα,κεράσια κοκτέιλ, σαχαρόπηκτα κεράσια
E128
Κόκκινο 2G
Κόκκινο χρώμα, συνθετικό
.
E129 *
Κόκκινο τροφίμων 17 (Allura Red AC)
Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμα
Καραμέλες, παγωτά, ποτά από φρούτα
E131 *
Μπλε πατεντέ V
Μπλε χρώμα, συνθετικό
Σοκολάτες, καραμέλες, παγωτά, ζαχαρωτά
E132 *
Iνδικοτίνη, Ινδικοκαρμίνη
Μπλε χρώμα, συνθετικό
Τσίχλες, ντοματοχυμός,ζαχαρωτά, παγωτά
E133 *
Λαμπρό κυανούν FCF
Μπλε χρώμα, συνθετικό
Καραμέλες, ζαχαρωτά, παγωτά κ.ά.
E140 *
Χλωροφύλλη,Χλωροφυλλίνες
Πράσινο χρώμα, φυσικό
Σοκολατάκια, μαρμελάδες, ζελέδες, παγωτά
E141 *
Συμπλέγματα χλωροφύλλης με χαλκό
Πράσινο χρώμα, συνθετικό
Τσίχλες,μαρμελάδες, ζελέδες, παγωτά
E142 *
Πράσινο S
Πράσινο χρώμα, συνθετικό
Καραμέλες, παγωτά, ζαχαρώδη, μαρμελάδες
E150a-d
Καραμελόχρωμα
Καφέ χρώμα
Μπύρα, κονιάκ, ουίσκι
E151
Λαμπρό μαύρο BN
Μαύρο χρώμα, αζώχρωμα
Σάλτσες καραμέλες κ.ά.
E153 *
Άνθρακας
Φυσικό μαύρο χρώμα
Καραμέλες, τσίχλες
E154 *
Καφέ FK
Καφέ χρώμα, αζώχρωμα
Παστά ψάρια
E155 *
Καφέ HT
Καφέ χρώμα, αζώχρωμα
Παγωτά, κέικ, προϊόντα ζαχαροπλαστικής
E160a *
Άλφα-, βήτα- και γάμα- καροτένιο
Φυσικό πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα
Μαργαρίνη, βούτυρο, αναψυκτικά, παγωτά κ.ά.
E160b *
Ανάτο, Μπιξίνη, Νορπιξίνη
Φυσικό κίτρινο χρώμα
Μαργαρίνη, παγωτά κ.ά.
E160c *
Εκχύλισμα πιπεριάς
Φυσικό πορτοκαλί χρώμα
Σιτηρά προγεύματος, μαρμελάδες, ζελέ, σάλτσες
E160d *
Λυκοπένιο
Φυσικό κόκκινο χρώμα
Μαρμελάδες, ζελέ κ.ά.
E160e *
Βήτα-απο-8-καροτενάλη
Φυσικό πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα
Παγωτά, ζαχαρώδη,
E160f *
Αιθυλεστέρας του βήτα-απο-8-καροτενικου οξέος
Φυσικό πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα
Μη αλκοολούχα ποτά και ποτά από φρούτα, παγωτά
E161a
Φλαβοξανθίνη
Φυσικό, κίτρινο χρώμα
.
E161b *
Λουτείνη
Φυσικό, κίτρινο χρώμα
Παγωτά,  σάλτσες, ζαχαρώδη
E161c
Κρυπτοξανθίνη
Φυσικό, κίτρινο χρώμα
.
E161d
Ρουβιξανθίνη
Φυσικό, κίτρινο χρώμα
.
E161e
Βιολοξανθίνη
Φυσικό, κίτρινο χρώμα
.
E161f
Ροδοξανθίνη
Φυσικό, κίτρινο χρώμα
.
E161g *
Κανθαξανθίνη
Φυσικό, πορτοκαλί χρώμα
.
E161h
Κιτρονοξανθίνη
Φυσικό, κίτρινο χρώμα
.
E162 *
Εκχύλισμα παντζαριού
Φυσικό κόκκινο χρώμα
Παγωτά, τζέλλυ
E163 *
Ανθοκυάνες
Φυσικό κόκκινο-μοβ χρώμα
Τσίχλε, παγωτά κ.ά.
E170 *
Ανθρακικό ασβέστιο
Άσπρο χρώμα
Ζαχαρώδη παρασκευάσματα
E171 *
Διοξείδιο του τιτανίου
Άσπρο χρώμα
Καραμέλες, ζαχαρώδη, κέικ
E172 *
Οξείδια του σιδήρου
Φυσικό κόκκινο-καφέ χρώμα
Πάστα σολομού, γαρίδες
E173 *
Αλουμίνιο
Μεταλλικό (χρώμα)
Ζαχαρώδη, ζαχαροπλαστική
E174 *
Άργυρος
Μεταλλικό (χρώμα)
Ζαχαρώδη, ζαχαροπλαστική
E175 *
Χρυσός
Μεταλλικό (χρώμα)
Ζαχαρώδη, ζαχαροπλαστική
E180 *
Λιθορουμπίνη BK
Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμα
Χρωματισμός περιβλήματος των τυριών
Ε181
Ταννίνες
Κίτρινο-άσπρο χρώμα και γεύση
.

Ε200 - Ε299  (συντηρητικά)

Κωδικός
Ονομασία
Λειτουργία
Χρήση
E200 *
Σορβικό οξύ
Φυσικό συντηρητικό
Σάλτσες, αρωματ. ποτά
E201
Σορβικό νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό
Μαγιονέζα, γιαούρτι
E202 *
Σορβικό κάλιο
Συνθετικό συντηρητικό
Σάλτσες, αρωματ. ποτά
E203 *
Σορβικό ασβέστιο
Συνθετικό συντηρητικό
Σάλτσες, αρωματ. ποτά
E210 *
Βενζοϊκό οξύ
Φυσικό συντηρητικό
Σάλτσες, ζελέδες
E211 *
Βενζοϊκό νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό
Κέτσαπ, βούτυρο
E212 *
Βενζοϊκό κάλιο
Συνθετικό συντηρητικό
Λαχανικά, σάλτσες
E213 *
Βενζοϊκό ασβέστιο
Συνθετικό συντηρητικό
Σάλτσες μαρμελάδες
E214
Αιθυλ-4-υδροξυβενζοϊκό οξύ
Συνθετικό συντηρητικό
Σοκολάτα
E215
Αιθυλ-4-υδροξυβενζοϊκό νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό
Κέτσαπ
E216
Προπυλ-4-υδροξυβενζοϊκό οξύ
Συνθετικό συντηρητικό
.
E217
Προπυλ-4-υδροξυβενζοϊκό νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό
Ξηρά σύκα εμπορίου, κόκα-κόλα
E218
Μεθυλ-4-υδροξυβενζoϊκό οξύ
Συνθετικό συντηρητικό από το βενζοϊκό οξύ
Ζαχαροπλαστική
E219
Μεθυλ-4-υδροξυβενζoϊκό νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό από το βενζοϊκό οξύ
Zαχαροπλαστική
E220
Διοξείδιο του θείου
Φυσικό συντηρητικό
.
E221
Θειώδες νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό
Μουστάρδα.
E222
Όξινο θειώδες νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό, λευκαντικό μέσο
Μπισκότα
E223
Μεταθειώδες νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό, αντιοξειδωτικό
Πουρές
E224
Μεταθειώδες κάλιο
Συνθετικό συντηρητικό
Σοκολατάκια
Ε225
Θειώδες κάλιο
Συνθετικό συντηρητικό
.
E226
Θειώδες ασβέστιο
Συνθετικό συντηρητικό
.
E227
Όξινο θειώδες ασβέστιο
Συνθετικό συντηρητικό
.
E228
Όξινο θειώδες κάλιο
Συνθετικό συντηρητικό
.
E230
Διφαινύλιο
Συνθετικό συντηρητικό
Μανιτάρια
E231
2-υδρόξυδιφαινύλιο
Συνθετικό συντηρητικό
.
E232
Διφαινολικό οξείδιο του νατρίου
Συνθετικό συντηρητικό
.
E233
Θειαβενταζόλη
Συνθετικό συντηρητικό
Κόκα κόλα
E234
Nιοσίνη
Φυσικό αντιβιοτικό
.
E235
ιμαρακίνη
Φυσικό αντιβιοτικό
.
E236
Μυρμηκικό οξύ
Φυσικό οξύ, συντηρητικό
.
E237
Μυρμηκικό νάτριο
Φυσικό άλας, συντηρητικό
Έτοιμες ζύμες
E238
Μυρμηκικό ασβέστιο
Φυσικό άλας, συντηρητικό
.
E239
Εξαμεθυλενοτετραμίνη
Συνθετικό συντηρητικό
.
E240
Φορμαλδεΰδη
Συντηρητικό
.
E242
Καρβονικό διμεθύλιο
Συνθετικό συντηρητικό
.
E249
Νιτρώδες κάλιο
Φυσικό άλας, συντηρητικό
.
E250
Νιτρώδες νάτριο
Φυσικό άλας, συντηρητικό
.
E251
Νιτρικό νάτριο
Φυσικό άλας, συντηρητικό
.
E252
Νιτρικό κάλιο
Φυσικό άλας, συντηρητικό
.
E260
Οξικό οξύ
Φυσικό οξύ, συντηρητικό
.
E261
Οξικό κάλιο
Συντηρητικό, φυσικό άλας
.
E262
Οξικό νάτριο
Συντηρητικό, φυσικό άλας
.
E263
Οξικό ασβέστιο
Συντηρητικό, φυσικό άλας
.
E270
Γαλακτικό οξύ
Φυσικό οξύ
.
E280
Προπιονικό οξύ
Φυσικό οξύ
.
E281
Προπιονικό νάτριο
Φυσικό άλας
.
E282
Προπιονικό ασβέστιο
Φυσικό άλας
.
E283
Προπιονικό κάλιο
Φυσικό άλας
.
E284
Βορικό οξύ
Φυσικό οξύ
.
E285
Τετραβορικό νάτριο
Φυσικό οξύ
.
E290
Διοξείδιο του άνθρακα
Φυσικό αέριο
.
E296
Μηλικό οξύ
Οξύ
.
E297
Φουμαρικό οξύ
Φυσικό οξύ
.

Ε300 - Ε399  (αντιοξειδωτικά, ρυθμιστές οξύτητας)

Κωδικός
Ονομασία
Λειτουργία
Χρήση
E300
L- Ασκορβικό οξύ
Φυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη C
Ελιές
E301
L- Ασκορβικό νάτριο
Φυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη C
Ζαμπόν κονσέρβα
E302
L- Ασκορβικό ασβέστιο
Φυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη C
.
E304
6-0- παλμιτικο - L- Ασκορβικό οξύ
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
Πουρές, τσάι
E306
Εκχυλίσματα τοκοφερολών
Φυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη E
.
E307
άλφα - Τοκοφερόλη
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
.
E308
γάμμα - Τοκοφερόλη
Συνθετικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη E
.
E309
δέλτα - Τοκοφερόλη
Συνθετικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη E
.
E310
Γαλλικός προπυλεστέρας
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
Λίπη, ζωμοί
E311
Γαλλικός οκτυλεστέρας
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
.
E312
Γαλλικός δωδεκυλεστέρας
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
.
E313
Θειο-δι-προπιονικό οξύ
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
.
E314
Γουαϊκό κόμμι
Φυσικό αντιοξειδωτικό
.
E315
Ερυθορβικό οξύ
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
.
E316
Ερυθορβικό νάτριο
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
.
E319
Υδροξυβουτύλιο
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
.
E320
Βουτυροϋδροξυανισόλη
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
Τσίχλες, μουστάρδα
E321
Βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
.
E322
Λεκιθίνη
Φυσικός γαλακτωματοποιητής
.
E325
Γαλακτικό νάτριο
Άλας νατρίου του γαλακτικού οξέος
.
E326
Γαλακτικό κάλιο
Άλας καλίου του γαλακτικού οξέος
.
E327
Γαλακτικό ασβέστιο
Άλας ασβεστίου του γαλακτικού οξέος
.
E330
Κιτρικό οξύ
Ρυθμιστές οξύτητας
.
E331
Κιτρικό νάτριο
Ρυθμιστές οξύτητας
.
E332
Κιτρικό κάλιο
Ρυθμιστές οξύτητας
.
E333
Μόνο-, δι- και τρι- κιτρικό ασβέστιο
Ρυθμιστές οξύτητας
.
E334
L-(+)- Τρυγικό οξύ
Φυσικό οξύ
.
E335
Μονο/δι L -(+)- τρυγικό οξύ
Άλας του τρυγικού οξέος
.
E336
L -(+)- τρυγικό μονοκάλιο
Άλας του τρυγικού οξέος
.
E337
L-(+)- τρυγικό καλιονάτριο
Άλας του τρυγικού οξέος
.
E338
Φωσφορικό οξύ
Ρυθμιστικά διαλύματα
.
E339
Ορθοφωσφορικό νάτριο
Ρυθμιστικά διαλύματα
.
E340
Ορθοφωσφορικό κάλιο
Ρυθμιστικά διαλύματα
.
E341
Ορθοφωσφορικό ασβέστιο
Ρυθμιστικά διαλύματα
.
E343
Ορθοφωσφορικό μαγνήσιο
Ρυθμιστικά διαλύματα
.
E350
Μηλικό νάτριο
Άλας νατρίου του μηλικού οξέος
.
E351
Μηλικό κάλλιο
Άλας καλλίου του μηλικού οξέος
.
E352
Μηλικό ασβέστιο
Άλας ασβεστίου του μηλικού οξέος
.
E353
Μετα τρυγικό οξύ
Φυσικό οξύ
.
E354
Τρυγικό ασβέστιο
Φυσικό συντηρητικό
.
E355
Αδιπικό οξύ
Φυσικό οξύ
.
E356
Αδιπικό νάτριο
Ρυθμιστής οξύτητας
.
E357
Αδιπικό κάλλιο
Ρυθμιστής οξύτητας
.
E363
Ηλεκτρικό οξύ
Φυσικό οξύ
.
E365
Φουμαρικό νάτριο
Ρυθμιστής οξύτητας
.
E370
1,4- Λακτονο-επτανοϊκό οξύ
Συνθετικό οξύ
.
E375
Νικοτινικό οξύ
Βιταμίνη Β, προστατεύει το χρώμα
.
E380
Κιτρικό τριαμμώνιο
Συνθετικό άλας του κιτρικού οξέος
.
E381
Κιτρικός αμμωνιούχος σίδηρος
Συνθετικό άλας του κιτρικού οξέος
.
E385
Άλας του EDTA με ασβεστιονάτριο
Χηλικό αντιδραστήριο
.
E386
ΕDTA- Αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ
Συνθετικός σταθεροποιητής
.
E387
Oξυστεατίνη
Σταθεροποιητής
.
E388
Θειο-δι προπιονικό οξύ
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
.

Ε400 - Ε499  (γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές και πηκτικοί παράγοντες)

Κωδικός
Ονομασία
Λειτουργία
Χρήση
E400
Αλγινικό οξύ
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
Ξύδι
E401
Αλγινικό νάτριο
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
Παγωτό, μαρμελάδα, τσάι
E402
Αλγινικό κάλιο
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E403
Αλγινικό αμμώνιο
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E404
Αλγινικό ασβέστιο
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E405
Αλγινική προπανο-1,2-διόλη
Προϊόν του αλγινικού οξέος
.
E406
Άγαρ
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E407
Καραγενάνη
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
Μουστάρδα, παγωτό, κακάο
E408
Τροποποιημένα φύκη του γένους Furcelleran
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E410
Κόμμι χαρουπιών
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E411
"Oat Gum"
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E412
Κόμμι γκουάρ
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E413
Τραγακάνθινο κόμμι
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E414
Αραβικό κόμμι
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E415
Κόμμι ξανθάνης
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E416
Κόμμι καράγια
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E418
Κόμμι τζελάν
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E420
Σορβιτόλη
Φυσική σακχαρο-αλκοόλη
.
E421
Μανιτόλη
Φυσική σακχαρο-αλκοόλη
.
E422
Γλυκερόλη
Φυσική αλκοόλη
.
E430
Πολυοξυαιθυλενικός(8) εστέρας του στεατικού οξέος

.
E431
Πολυοξυαιθυλενικός(40) εστέρας του στεατικού οξέος
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
.
E432
Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονολαουρικό οξύ
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
.
E433
Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονοελαϊκό οξύ
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
.
E434
Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονοπαλμιτικό οξύ
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
.
E435
Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονοστεατικό οξύ
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
.
E436
Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το τριστεατικό οξύ
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
.
E440
Πηκτίνη
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E441
Ζελατίνη ή κολλαγόνο
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
.
E442
Αμμωνιούχα φωσφατίδια
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
.
E450
Δι- και πολυφωσφορικά άλατα
Άλατα του φωσφορικού οξέος
Πουρές, λουκάνικα, τυρί
E451
Τριφωσφορικά άλατα
Άλατα του φωσφορικού οξέος
.
E452
Πολυφωσφορικά άλατα
Άλατα του φωσφορικού οξέος
.
E460
Κυτταρίνη ή κελλουλόζη
Φυσική διαιτητική ίνα, πηκτικός παράγοντας
.
E461
Μεθυλοκυτταρίνη
Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
.
E462
Αιθυλοκυτταρίνη
Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
.
E463
Υδροξυπροπυλική κυτταρίνη
Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
.
E464
Υδροξυ-προπυλο-μεθυλική κυτταρίνη
Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
.
E465
Μέθυλο-αιθυλική κυτταρίνη
Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
.
E466
Καρβοξυ-μεθυλική κυτταρίνη
Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
Παγωτό, κρέμες
E470
Άλατα των λιπαρών οξέων
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E471
Μονο- και δι- γλυκερίδια των λιπαρών οξέων
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E472
Εστέρες των μονο- και διγλυκεριδίων
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
Φρυγανιές, κρουασάν
E473
Εστέρες σακχαρόζης με λιπαρά οξέα
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E474
Γλυκερίδια της σακχαρόζης
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E475
Πολυγλυκερολικοί εστέρες των λιπαρών οξέων
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E476
Πολυγλυκερολικοί εστέρες πολυρικινελαϊκού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E477
Προπυλενογλυκολικοί εστέρες των λιπαρών οξέων
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
Σαλάμι, παριζάκι
E478
Μείγμα γλυκερολικών και προπυλενογλυκολικών εστέρων του γαλακτικού οξέος με λιπαρά οξέα
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E479
Εστεροποιημένο σογιέλαιο
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
Ε480
Νατριούχος διοκτυλεστέρας του θειοηλεκτρικού οξέος
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
Ντοματοχυμός
E481
Νατριούχος στεατικός εστέρας του γαλακτικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E482
Ασβεστούχος στεατικός εστέρας του γαλακτικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E483
Στεατικός εστέρας του τρυγικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E484
Στεατικός εστέρας του κιτρικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E485
Μετονομάστηκε σε 441

.
E490
Προπυλενική γλυκόλη
Διαλύτης
.
E491
Σορβικός εστέρας του μονοστεατικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E492
Σορβικός εστέρας του τριστεατικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E493
Σορβικός εστέρας του λαουρικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E494
Σορβικός εστέρας του μονοελαϊκού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.
E495
Σορβικός εστέρας του μονοπαλμιτικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
.

Ε500 - Ε599  (ρυθμιστές οξύτητας, αντισυγκολλητικοί παράγοντες)

Κωδικός
Ονομασία
Λειτουργία
Χρήση
E500
Ανθρακικό νάτριο
Βάση
.
E501
Ανθρακικό κάλιο
Βάση
.
E503
Ανθρακικό αμμώνιο
Βάση
.
E504
Ανθρακικό μαγνήσιο
Αλκάλιο, αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E505
Ανθρακικός σίδηρος
Ρυθμιστής οξύτητας
.
E507
Υδροχλωρικό οξύ
Οξύ
.
E508
Χλωριούχο κάλιο
Υποκατάστατο του αλατιού
.
E509
Χλωριούχο ασβέστιο
Δεσμευτής μεταλλικών ιόντων, στερεοποιητικός παράγοντας
.
E510
Χλωριούχο αμμώνιο
Στα ζυμούμενα τρόφιμα, γεύση
.
E511
Χλωριούχο μαγνήσιο
Ρυθμιστής οξύτητας
.
E512
Χλωριούχος κασσίτερος
Αντι-οξειδωτικό
.
E513
Θειικό οξύ
Οξύ
.
E514
Θειικό νάτριο
Διαλύτης οξέων
.
E515
Θειικό κάλιο
Υποκατάστατο του αλατιού
.
E516
Θειικό ασβέστιο
Στερεοποιητικός παράγοντας
.
E517
Θειικό αμμώνιο
Σταθεροποιητής
.
E518
Θειικό μαγνήσιο
Συμπλήρωμα διατροφής
.
E520
Θειικό αργίλιο (αλουμίνιο)
Παράγοντας διαχωρισμού
.
E521
Θειικό αργιλιονάτριο
Ρυθμιστής οξύτητας
.
E523
Θειικό αργιλιοαμμώνιο
Σταθεροποιητής
.
E524
Υδροξείδιο του νατρίου
Βάση, διαλύτης χρωστικών
.
E525
Υδροξείδιο του καλίου
Βάση
.
E526
Υδροξείδιο του ασβεστίου
Στερεοποιητικός παράγοντας
.
E527
Υδροξείδιο του αμμωνίου
Βάση
.
E528
Υδροξείδιο του μαγνησίου
Βάση
.
E529
Οξείδιο του ασβεστίου
Αλκάλιο
.
E530
Οξείδιο του μαγνησίου
Αντι-συσσωματικός παράγοντας, αλκάλιο
.
E535
Σιδηροκυανιούχο νάτριο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E536
Σιδηροκυανιούχο κάλλιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E537
Σιδηροκυανιούχο μαγγάνιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E538
Σιδηροκυανιούχο ασβέστιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E539
Θειοθειικό νάτριο
Αντι-οξειδωτικό
.
E540
Πυροφωσφορικό διασβέστιο
Διογκωτικός παράγοντας
.
E541
Φωσφορικό αργιλιονάτριο
Διογκωτικός παράγοντας
.
E542
Εδώδιμος φώσφορος από τα οστά
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E543
Πολυφωσφορικό ασβεστιονάτριο
Γαλακτωματοποιητής
.
E544
Πολυφωσφορικό ασβέστιο
Γαλακτωματοποιητής
.
E545
Πολυφωσφορικό αμμώνιο
Γαλακτωματοποιητής
.
E546
Πολυφωσφορικό μαγνήσιο
Γαλακτωματοποιητής
.
E550
Πυριτικά άλατα του νατρίου
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E551
Διοξείδιο του πυριτίου
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E552
Πυριτικό ασβέστιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E553
Πυριτικό μαγνήσιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E554
Πυριτικό αργιλιονάτριο
Αντί-συσσωματικός παράγοντας
.
E555
Πυριτικό αργιλιοκάλλιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E556
Πυριτικό αργιλιοασβέστιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E557
Πυριτιούχος ψευδάργυρος
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E558
Μπεντονίτης
Αντί-συσσωματικός παράγοντας
.
E559
Καολίνης (δομή αργίλου)
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E570
Στεατικό οξύ
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E571
Στεατικό αμμώνιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας

E572
Στεατικό μαγνήσιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας

E573
Στεατικό αλουμίνιο( αργίλιο)
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
.
E574
Γλουκονικό οξύ
Δεσμευτής μεταλλικών ιόντων
.
E575
D- γλουκονο -1, 5- λακτόνη
Δεσμευτής μεταλλικών ιόντων
.
E576
Γλυκονικό νάτριο
Δεσμευτής μεταλλικών ιόντων
.
E577
Γλυκονικό κάλιο
Δεσμευτής μεταλλικών ιόντων
.
E578
Γλυκονικό ασβέστιο
Στερεοποιητικός παράγοντας, δεσμευτής μεταλλικών ιόντων
.
E579
Γλυκονικός σίδηρος
Χρωστική και θρεπτικό στοιχείο
.
E585
Φερολακτόνη ή σιδηρούχος λακτόνη
Θρεπτικό στοιχείο
.

Ε600 - Ε699  (βελτιωτικά γεύσης)

Κωδικός
Ονομασία
Λειτουργία
Χρήση
E620
Γλουταμινικό οξύ
Βελτιωτικό γεύσης

E621
Γλουταμινικό μονο-νάτριο
Βελτιωτικό γεύσης

E623
Γλουταμινικό ασβέστιο
Βελτιωτικό γεύσης

E624
Γλουταμινικό αμμώνιο
Βελτιωτικό γεύσης

E625
Γλουταμινικό μαγνήσιο
Βελτιωτικό γεύσης

E626
Γουανιλικό οξύ
Βελτιωτικό γεύσης
Μέλι, βούτυρο, γάλα,σάκχαρα, καφέ κ.ά.
E627
Γουανιλικό νάτριο
Βελτιωτικό γεύσης
Μέλι, βούτυρο, γάλα,σάκχαρα, καφέ κ.ά.
E628
Γουανιλικό κάλιο
Βελτιωτικό γεύσης
Μέλι, βούτυρο, γάλα,σάκχαρα, καφέ κ.ά.
E629
Γουανιλικό ασβέστιο
Βελτιωτικό γεύσης
Μέλι, βούτυρο, γάλα,σάκχαρα, καφέ κ.ά.
E630
Ινοσινικό οξύ
Βελτιωτικό γεύσης
Μέλι, βούτυρο, γάλα,σάκχαρα, καφέ κ.ά.
E631
Ινοσινικό νάτριο
Βελτιωτικό γεύσης
Αρτύματα, καρυκεύματα
E632
Ινοσινικό κάλιο
Βελτιωτικό γεύσης
Αρτύματα, καρυκεύματα
E633
Ινοσινικό ασβέστιο
Βελτιωτικό γεύσης
Αρτύματα, καρυκεύματα
E634
Ριβονουκλεοτίδια του ασβεστίου
Βελτιωτικό γεύσης
Αρτύματα, καρυκεύματα
E635
Ριβονουκλεοτίδια του νατρίου
Βελτιωτικό γεύσης
Αρτύματα, καρυκεύματα
E636
Μαλτόλη
Βελτιωτικό γεύσης

E637
Αιθυλομαλτόλη
Βελτιωτικό γεύσης

E640
Γλυκίνη και γλυκινικό νάτριο
Θρεπτικό συστατικό
Ρυθμιστης οξύτητας

Ε700 - Ε799  (αντιβιοτικά)

Κωδικός
Ονομασία
Λειτουργία
Χρήση
E710
Σπειρομυκίνη
Αντιβιοτικό

E713
Τυλοζίνη
Αντιβιοτικό


Ε900 - Ε999  (διάφορα)

Κωδικός
Ονομασία
Λειτουργία
Χρήση
E900
Διμεθυλο - πολυσιλοξάνη ( οργανοπυριτική ουσία)
Αντι-αφριστικός παράγοντας

E901
Κερί μέλισσας
Παράγοντας επικάλυψης

E902
Kανδελιλλικό κερί
Παράγοντας επικάλυψης

E903
Kαρναουβικό κερί
Παράγοντας επικάλυψης

E904
Σελάκ
Παράγοντας επικάλυψης

Ε905
Παραφίνη, βαζελίνη
Παράγοντας επικάλυψης

Ε906
Βενζοϊκό κόμμι
Γεύση, παράγοντας επικάλυψης

Ε907
Μικρο-κρυσταλλικό κερί
Παράγοντας επικάλυψης
Ζαχαρώδη τρόφιμα, αποξηραμένα φρούτα
Ε908
Κερί από όρυζα πίτουρου
Παράγοντας επικάλυψης

E912
Εστέρες του μοντανικού οξέος
Παράγοντας επικάλυψης
Νωπά εσπεριδοειδή
Ε913
Λανολίνη
Παράγοντας επικάλυψης

E914
Οξειδωμένο κερί πολυαιθυλενίου
Παράγοντας επικάλυψης
Νωπά πεπόνια, μάγκο, παπάγια
Ε915
Εστέρες του κολοφωνίου (πευκορητίνη)
Σταθεροποιητής, γεύση

E920
Κυστεΐνη
Βελτιωτικό του ψωμιού
Αλεύρι
E921
Κυστίνη
Βελτιωτικό του ψωμιού

Ε922
Υπερθειικό κάλιο
Βελτιωτικό του ψωμιού

Ε923
Υπερθειικό αμμώνιο
Βελτιωτικό του ψωμιού

Ε924
Βρωμικό κάλιο (άκυρος αριθμός)
Παράγοντας αποχρωματισμού στο αλεύρι

Ε925
Χλώριο
Παράγοντας αποχρωματισμού στο αλεύρι

Ε926
Διοξείδιο του χλωρίου
Παράγοντας αποχρωματισμού και συντηρητικό

E927a
Αζωδικαρβοναμίδιο
Βελτιωτικό του ψωμιού

E927b
Ουρία
Ρυθμιστικό
Τσίχλες χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
928
Υπεροξείδιο του βενζολίου
Βελτιωτικό του ψωμιού

930
Υπεροξείδιο του ασβεστίου
Βελτιωτικό του ψωμιού

E938
Αργό
Προωθητικό αέριο
Ποικίλα τρόφιμα
E939
Ήλιο
Προωθητικό αέριο
Ποικίλα τρόφιμα
E940
Διχλωρο-διφθορο-μεθάνιο
Προωθητικό αέριο, αντιψυκτικό

E941
Άζωτο
Προωθητικό αέριο
Ποικίλα τρόφιμα
E942
Υποξείδια του αζώτου
Προωθητικό αέριο
Ποικίλα τρόφιμα
E943
(Ισο)βουτάνιο
Προωθητικό αέριο
Ψεκαζόμενα υδατικά γαλακτώματα
E944
Προπάνιο
Προωθητικό αέριο
Ψεκαζόμενα υδατικά γαλακτώματα
E948
Οξυγόνο
Προωθητικό αέριο
Ποικίλα τρόφιμα
E949
Υδρογόνο
Προωθητικό αέριο
Ποικίλα τρόφιμα
E950
Ακετοσουλφάμη Κ
Γλυκαντικό

E951
Ασπαρτάμη
Γλυκαντικό

E952
Άλατα του κυκλοεξυλαμινοσουλφονικού οξέος
Γλυκαντικό

E953
Ισομαλτόζη
Γλυκαντικό

E954
Σακχαρίνη
Γλυκαντικό

E955
Σουκραλόζη
Γλυκαντικό

E957
Θαυματίνη
Γλυκαντικό

E959
Νεοεσπεριδίνη
Γλυκαντικό

E965
Μαλτιτόλη
Γλυκαντικό

E966
Λακτιτόλη
Γλυκαντικό

E967
Ξυλιτόλη
Γλυκαντικό

E999
Εκχύλισμα κιλάϊας
Αφριστικός παράγοντας
Αρωματικά μη αλκοολούχα ποτά

Ε1000 - Ε1399  (διάφορα)

Κωδικός
Ονομασία
Λειτουργία
χρήση
Ε1000
Χολικό οξύ
Γαλακτωματοποιητής

E1105
Λυσοζύμη
Συντηρητικό

E1200
Πολυδεξτρόζη
Πηκτικός παράγοντας
Βελτιωτικό υφής τροφίμων
E1201
Πολυβινυλοπυρρολιδόνη
Πηκτικό, Σταθεροποιητικό
Συμπληρώματα διαιτητικών τροφών
E1202
Αδιάλυτη Πολυβινυλοπυρρολιδόνη
Παράγοντας Διαχωρισμού
Συμπληρώματα διαιτητικών τροφών

Ε1400 - Ε1499  (πηκτικοί παράγοντες)

Κωδικός
Ονομασία
Λειτουργία
Χρήση
Ε1400
Δεξτρίνες
Πηκτικός  παράγοντας

Ε1401
Άμυλο επεξεργασμένο με οξύ
Πηκτικός παράγοντας

Ε1402
Άμυλο επεξεργασμένο με άλκαλι (βάση)
Πηκτικός παράγοντας

Ε1403
Aποχρωματισμένο άμυλο
Πηκτικός παράγοντας

E1404
Οξειδωμένο άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά.
E1410
Φωσφορικό μονο-άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά.
Ε1411
Δι-αμυλική γλυκερόλη
Πηκτικός παράγοντας

Ε1412
Όξινο φωσφορικό άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά.
Ε1413
Φωσφορυλιωμένο όξινο φωσφορικό άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά.
Ε1414
Ακετυλιωμένο όξινο φωσφορικό άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά.
Ε1420
Ακετυλιωμένο άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά.
Ε1421
-
Πηκτικός παράγοντας

Ε1422
Ακετυλιωμένο όξινο αδιπικό άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά.
Ε1440
Υδροξυ προπυλ άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά.
Ε1442
Όξινο φωσφορικό υδροξυπροπυλ άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά.
Ε1450
Οκτενυλ ηλεκτρικό αμυλονάτριο
Πηκτικός παράγοντας
Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά.
E1451
Ακετυλιωμένο οξειδωμένο άμυλο Πολυαιθυλενογλυκόλη 6000
Πηκτικός παράγοντας
Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά.

Ε1500 - Ε1525  (συνθετικές γεύσεις και γευστικοί διαλύτες)

Κωδικός
Ονομασία
Λειτουργία
Χρήση
Ε1501
Βενζολιωμένοι υδρογονάνθρακες
Γευστικοί παράγοντες

Ε1502
Βουταν-1,3-διόλη
Διαλύτης γεύσης

Ε1503
Καστορέλαιο
Γευστικός παράγοντας και διαλύτης

Ε1504
Οξικός αιθυλεστέρας
Διαλύτης γεύσης

E1505
Κιτρικός τριαιθυλεστέρας (Κιτρικό τριαιθύλιο)
Διαλύτης γεύσης
Αρωματικές ύλες, λεύκωμα αυγού σε σκόνη
Ε1516
Μονοοξική γλυκερόλη
Διαλύτης γεύσης

Ε1517
Δισοξική γλυκερόλη
Διαλύτης γεύσης
Αρωματικές ύλες
E1518
Τρισοξική γλυκερόλη (τριακετίνη)
Διαλύτης γεύσης
Αρωματικές ύλες, τσίχλες
Ε1520
Προπυλενογλυκόλη (Προπανο-1,2-διόλη)
Διαλύτης για αντι-οξειδωτικά
Αρωματικές ύλες
Ε1525
Υδροξυ-αιθυλική κυτταρίνη
Πηκτικός παράγοντας


* Καρκινογόνο = ουσία που μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη καρκινομάτων.
* Απαγορευμένο = από το γαλλικό υπουργείο υγείας.
* Ακίνδυνο = ακίνδυνες ουσίες.
* Ύποπτο = εξετάζονται οι παρενέργειες.
  
Τα ασφαλή πρόσθετα «Ε»

Τα φαγητά της γιαγιάς - Το Φαρμακείο της Φύσης - Χημικά Πρόσθετα Τροφίμων «E» - Επικίνδυνα, Ύποπτα, Ασφαλή;
Από τα 3000 και πλέον πρόσθετα τροφίμων ή ουσίες «Ε» που υπάρχουν, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει έναν πίνακα με τις 300 περίπου απ᾿ αυτές, που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται. Μέχρι σήμερα όμως εργαστηριακές έρευνες για κάποιες από αυτές, έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για το πόσο κατάλληλες είναι και για το πόσο δεν πρέπει να φοβόμαστε για μελλοντικές συνέπειες από τα σημερινή χρήση τους.

Ένας συνασπισμός 28 οργανώσεων καταναλωτών και οικολογικά σκεπτόμενων ατόμων στη Σουηδία, γνωστός ως KRAV, έχει δημιουργήσει τον δικό του πίνακα και από τις 300 περίπου αποδεκτές ουσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε προϊόντα που εκείνο εγκρίνει και πιστοποιεί, που επιτρέπει να θεωρεί ο καταναλωτής εντελώς ακίνδυνα μόνο τις 32. 

Τα παραθέτουμε για όποιον θέλει να έχει έναν πιο αυστηρά καθορισμένο και πιο «υγιεινό» κατάλογο από επιτρεπόμενα πρόσθετα:

Μέσα διατήρησης
•   
 Ε-220: διοξείδιο του θείου 
•   
 Ε-270: γαλακτικό οξύ
•   
 Ε-290: διοξείδιο του άνθρακα
•   
 Ε-296: μηλικό οξύ

Αντιοξειδωτικά
•   
 Ε-300: ασκορβικό οξύ
•   
 Ε-306: εκχύλισμα τοκοφερόλης 
•   
 Ε-322: λεκιθίνη
•   
 Ε-330: κιτρικό οξύ
•   
 Ε-331: κιτρικό νάτριο 
•   
 Ε-333: κιτρικό ασβέστιο 
•   
 Ε-334: L-τρυγικό οξύ 
•   
 Ε-335: μονο- και δι-τρυγικό νάτριο
•   
 Ε-336: L-τρυγικό μονοκάλιο

Γαλακτωματοποιητές - σταθεροποιητές
•   
 Ε-401: αλγινικό νάτριο 
•   
 Ε-406: άγαρ
•   
 Ε-407: καραγενάνη 
•    
Ε-410: κόμμι χαρουπιών 
•   
 Ε-412: κόμμι γκουάρ
•   
 Ε-415: κόμμι ξανθάνης
•   
 Ε-440: πηκτίνη

Οξέα, βάσεις, άλατα
•   
 Ε-170: ανθρακικό ασβέστιο 
•   
 Ε-500: ανθρακικό νάτριο
•   
 Ε-501: ανθρακικό κάλιο
•   
 Ε-503: ανθρακικό αμμώνιο
•   
 Ε-509: χλωριούχο ασβέστιο 

Αέρια συσκευασίας
•   
 Ε-938: αργόν
•   
 Ε-941: άζωτο 
•   
 Ε-948: οξυγόνο

Υπόλοιπα
•    Ε-341: ορθοφωσφορικό ασβέστιο 
•   
 Ε-400: αλγινικό οξύ
•   
 Ε-402: αλγινικό κάλιο
•   
 Ε-504: ανθρακικό μαγνήσιο 

 

Όλες αυτές αλλά και οι παρακάτω ουσίες αναγράφονται στις συσκευασίες τροφίμων.
Περιορίστε τη χρήση αυτών διαλέγοντας τα προιόντα που αγοράζετε.
Θυμηθείτε: ο καταναλωτής αποφασίζει και επιβάλλει τις επιλογές του στο κατασκευαστή τροφίμων.
Σκεφτείτε την υγεία των παιδιών σας!!!



Διοξείδιο του Θείου’

Επιπτώσεις των ρύπων στην υγεία (3)

ΟΞΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ
Με τον όρο οξείδια του αζώτου εννοούνται το μονοξείδιο του αζώτου (NO) και το διοξείδιο του αζώτου (NO2) που εμφανίζονται στον αέρα.
Το άζωτο, που αποτελεί το 78 % του όγκου της ατμόσφαιρας, σχηματίζει διάφορα οξείδια του αζώτου κατά την καύση σε όλες τις μηχανές εσωτερικής καύσεως (π.χ. αυτοκίνητα) και όλους τους κλιβάνους που καίγονται ορυκτά καύσιμα. Η κύρια ένωση του αζώτου που περιέχεται στα καύσιμα των αυτοκινήτων είναι το μονοξείδιο του αζώτου.
Όσο ψηλότερη είναι η θερμοκρασία της καύσεως, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ποσότητα του οξειδίου του αζώτου που σχηματίζεται. Όμως διεργασία καύσης σε υψηλή θερμοκρασία σημαίνει καλό βαθμό απόδοσης (ενεργειακό) της εγκατάστασης. Προσπάθεια μείωσης των θερμοκρασιών καύσης οδηγεί σε μικρότερη παραγωγή NOx, χειροτερεύει όμως το βαθμό απόδοσης και αυξάνει την ενεργειακή κατανάλωση.
Το μονοξείδιο του αζώτου είναι αέριο άχρωμο και άοσμο. Αντίθετα το διοξείδιο έχει δριμεία μυρωδιά και κόκκινο – κίτρινο -καστανό χρώμα. Μαζί με τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα μειώνει τη φωτεινότητα και δημιουργεί τη φωτοχημική αιθαλομίχλη.
Επιπτώσεις στην υγεία και το φυσικό περιβάλλον
Έκθεση μικρής διάρκειας (π.χ. για λιγότερο από 3 ώρες) σε τρέχοντα επίπεδα NO 2, πιθανόν να οδηγήσει σε δυσλειτουργίες της αναπνευστικής ανταπόκρισης και αύξηση των ποσοστών εμφάνισης αναπνευστικών νόσων, όπως το παιδικό άσθμα(5-12 ετών). Παρατεταμένη έκθεση προκαλεί ευαισθησία του αναπνευστικού συστήματος και δύναται να οδηγήσει σε σοβαρές, μόνιμες αλλοιώσεις των πνευμόνων.
Τα οξείδια του αζώτου συμμετέχουν στην εμφάνιση ποικιλίας αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, όπως οι σημαντικές αλλαγές στη σύσταση ορισμένων ειδών βλάστησης υδροβιοτόπων και χερσαίων εκτάσεων, η εμφάνιση της όξινης βροχής, η οξίνιση και ο ευτροφισμός γλυκών υδάτων, η μειωμένη ορατότητα, η αύξηση επιπέδων τοξινών διαφόρων ειδών ψαριών και άλλων υδρόβιων ζώων, κ.ά.
ΟΖΟΝ
Το όζον είναι μια αλλοτροπική μορφή του οξυγόνου (Ο3 ) και σχηματίζεται κατά διοχέτευση ξηρού οξυγόνου ή αέρα διαμέσου ηλεκτρικών εκκενώσεων με τάση 5000 – 20000 volt. Είναι αέριο ασταθές, ισχυρά οξειδωτικό, ισχυρό τοξικό με χαρακτηριστική οσμή και κυανό χρώμα. Είναι λίγο διαλυτό στο ύδωρ και όπως είναι ασταθές και εύκολα διασπάται δεν αφήνει υπολείμματα.
Υπάρχει το φυσικό-(στρατοσφαιρικό) όζον το οποίο μας προστατεύει από τις υπεριώδες ακτινοβολίες του ήλιου οι οποίες είναι βλαβερές για τους ζωντανούς οργανισμούς και το όζον που δημιουργείται από πρωτογενείς ρύπους όπως οξείδια του αζώτου (ΝΟx , υδρογονάνθρακες των αυτοκίνητων και της βιομηχανίας, με την συμβολή της ηλιακής ακτινοβολίας.
Επιπτώσεις στην υγεία και το φυσικό περιβάλλον
Έκθεση μικρής χρονικής διάρκειας (1-3 ωρών) και παρατεταμένης διάρκειας (6-8 ωρών) σε περιβάλλον όζοντος έχει συνδεθεί με μεγάλο αριθμό σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία, για παράδειγμα, επείγοντα περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα. Επαναλαμβανόμενη έκθεση σε όζον προκαλεί στους ανθρώπους πόνους στο στέρνο, επίμονο βήχα, επιδείνωση προϋπαρχόντων αναπνευστικών νοσημάτων όπως το άσθμα, σοβαρές φλεγμονές των πνευμόνων, ακόμη και μη αναστρέψιμες βλάβες αυτών, που τελικά οδηγούν σε πρόωρη γήρανση και/ή σε χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες. Παιδιά τα οποία παίζουν στην ύπαιθρο και άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν δηλαδή οι συγκεντρώσεις του όζοντος είναι στα υψηλότερα επίπεδα, κινδυνεύουν άμεσα από την εκδήλωση τέτοιων συμπτωμάτων.
Το όζον επιδρά στη βλάστηση και στα οικοσυστήματα, οδηγώντας στην υποβάθμιση των αγροτικών εδαφών, στην μείωση της παραγωγικότητας λαχανικών με ταυτόχρονη αύξηση των ασθενειών των φυτών, στην εμφάνιση εντόμων, και γενικά συντελεί στην εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων (π.χ. βαρυχειμωνιά). Καταστρέφει το φύλλωμα των δέντρων κι έτσι την αισθητική των δασών και των πάρκων.
                                                                           ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ
Το διοξείδιο του θείου (SΟ2 ) είναι ένας από τους κύριους ρύπους των αστικών περιοχών. Είναι αέριο, άχρωμο, με χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή.
Διαλύεται στην υγρασία του ατμοσφαιρικού αέρα μετατρεπόμενο σε θειώδες οξύ. Σε ξηρό αέρα οξειδώνεται σε SΟ 3 , το οποίο μετατρέπεται σε θειικό οξύ Η 2 S0 4 , κύριο συστατικό της όξινης βροχής. Ως ευδιάλυτο, απορροφάται από τα υγρά στο ανώτερο κυρίως τμήμα του αναπνευστικού συστήματος προκαλώντας έκκριση βλέννας. Τελικά πολύ μικρό ποσοστό φτάνει κανονικό στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Σε συνδυασμό με τον καπνό και τα σωματίδια, με τα οποία συνήθως συνυπάρχει, μεταφέρεται στους πνεύμονες. ‘Έτσι εξηγείται η συνεργιστική δράση που παρατηρείται μεταξύ SO 2 και σωματιδίων, με αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό έως τετραπλασιασμό του ερεθισμού των πνευμόνων.
Προέρχεται κύρια από τις καύσεις, όταν το καύσιμο (στερεό ή υγρό) περιέχει θείο. ‘Άλλες σημαντικές ανθρωπογενείς πηγές διοξειδίου του θείου είναι η διύλιση πετρελαίου και η βιομηχανική κατεργασία θειούχων ενώσεων.
To διοξείδιο του θείου σε συνδυασμό με αιωρούμενα σωματίδια και καπνό, έχουν προκαλέσει επανειλημμένα στο παρελθόν σοβαρά επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Επιπτώσεις στην υγεία και το φυσικό περιβάλλον
Υψηλές συγκεντρώσεις SO2 δύνανται να προκαλέσουν προσωρινή δυσκολία αναπνοής ασθματικών παιδιών και ενηλίκων ενεργών στην ύπαιθρο (π.χ. ασκούμενων). Έκθεση μικρής διάρκειας, ατόμων πάσχοντα από άσθμα, σε υψηλά επίπεδα SO2, καθ’όσον βρίσκονται σε μέτρια δραστηριότητα, μπορεί να προκαλέσει μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων πιθανά συνοδευόμενη από συμπτώματα όπως δύσπνοια, πόνος στο στήθος ή λαχάνιασμα. Συνέπειες που έχουν συνδυασθεί με παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις SO 2 , σε συνδυασμό με υψηλά ποσοστά αιωρούμενων σωματιδίων (PM), περιλαμβάνουν αναπνευστικές παθήσεις, μεταβολές στην άμυνα των πνευμόνων και επιδείνωση υπαρχόντων καρδιαγγειακών παθήσεων. Άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις ή χρόνιες παθήσεις πνευμόνων, καθώς επίσης παιδιά και ηλικιωμένοι, αποτελούν ομάδες αυξημένου κινδύνου υπό τις άνωθεν περιγραφείσες συνθήκες.
Φυσικά, συνδυασμός SO2 και NOx αποτελεί τον πρόδρομο εμφάνισης της όξινης βροχής, η οποία σχετίζεται με την οξίνιση του εδάφους, των λιμνών και ρεμάτων-χειμάρρων, την επιτάχυνση της διάβρωσης κτιρίων και μνημείων, καθώς και την μείωση της ορατότητας. Να σημειωθεί τέλος, ότι το SO2 είναι πρόδρομος των PM-2.5, ενός παράγοντα σημαντικών επιπτώσεων τόσο στην υγεία, όσο και σε ζητήματα ορατότητας
ΤΟΞΙΚΟΙ ΑΕΡΙΟΙ ΡΥΠΟΙ
Τοξικοί αέριοι ρύποι θεωρούνται εκείνοι που προκαλούν καρκίνο ή άλλα σοβαρά νοσήματα, επιπτώσεις στην αναπαραγωγικότητα και στην υγεία εμβρύων, καθώς και οι ρύποι που δημιουργούν εχθρικά προς το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, φαινόμενα. Στην συνέχεια δίδεται πίνακας με τους 33 πιο σημαντικούς τοξικούς ρύπους. Ως μερικά παραδείγματα μπορούμε να αναφέρουμε το βενζόλιο που απαντάται στην βενζίνη, το υπερχλωριωμένο αιθάνιο εκπεμπόμενο από στεγνοκαθαριστήρια, το χλωρομεθάνιο που χρησιμοποιείται συχνά ως διαλυτικό μέσο σε χρωματοποιεία. Αρκετά τοξικά αέρια απελευθερώνονται από φυσικές πηγές, όπως από εκρήξεις ηφαιστείων και πυρκαγιές δασών, αλλά το κυριότερο ποσοστό αυτών προέρχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα (π.χ. αυτοκίνητα, βιομηχανίες).
Επιπτώσεις στην υγεία και το φυσικό περιβάλλον
Άνθρωποι που εκτίθενται σε σημαντικές συγκεντρώσεις τοξικών αερίων και για αρκετό χρονικό διάστημα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο, σοβαρή βλάβη του ανοσοποιητικού συστήματος, νευρολογικής φύσεως ασθένειες, προβλήματα γονιμότητας, έως και στειρότητα, μειωμένη ανάπτυξη, αναπνευστικά προβλήματα και πληθώρα άλλων νοσημάτων. Η αρνητική επίδραση των τοξικών αερίων στον οργανισμό μπορεί να εκδηλωθεί άμεσα. Μπορεί ωστόσο να αναπτυχθεί σταδιακά και να μην εμφανιστεί ακόμη και αρκετούς μήνες ή χρόνια μετά την αρχική έκθεση.
Τοξικοί ρύποι στην ατμόσφαιρα ή εναποτιθέμενοι στο έδαφος ή σε επιφανειακά ύδατα, ασκούν μεγάλο αριθμό αρνητικών επιδράσεων στο περιβάλλον. Τα ζώα εμφανίζουν αντίστοιχα με τους ανθρώπους προβλήματα υγείας, εάν εκτεθούν σε σημαντικές συγκεντρώσεις τοξικών αεριών με την πάροδο του χρόνου. Τοξικοί ρύποι οι οποίοι βρίσκονται σε υδροβιοτόπους, συσσωρεύονται στα φυτά και στους οργανισμούς, και μέσω της τροφικής αλυσίδας περνούν στους ανθρώπους σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Καταλάβατε τίποτε; ΄Εχω τις αμφιβολίες μου... Συνεχίστε να ταϊζετε τα παιδιά σας με παγωτά, πατατάκια..μετά ρηγάνεως.. κι με όλα τα συσκευασμένα γλυκούδια...
Με τέτοια ...απλά παράγετε σταθερούς πελάτες για γιατρούς...ες ...ΑΥΡΙΟΝ! Συνεχίστε το χαβά σας! Και να μην ψάχνεστε γιατί αρρωσταίνετε...
Ο Άγιος Ιπποκράτης το προλάλησε: Η τροφή μας είναι το φάρμακό μας!
Το ότι καταλάβατε το...υπονοώ ... Εγώ ένα δεν καταλαβαίνω... γιατί η Ορθοδοξία δεν ανακήρυξε τον Ιπποκράτη σε ΄Αγιο! Και γιατί εσύ σαϊνι ΄Ελληνα αμελείς να διαβάσεις τα ψιλά γράμματα σε κάθε δολοφονική συσκευασία που δίνεις στο παιδί σου! Αλλά θα μου πείς ξέρεις σάμπως γράμματα; Πότε ήξερες;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου