Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Τσίπρας στο Tass: «Νέα δυναμική στις ελληνορωσικές σχέσεις»

Η επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας θα προσφέρει «μία πραγματική επανεκκίνηση και νέα δυναμική στις ελληνορωσικές σχέσεις, που έχουν πολύ βαθιές ιστορικές ρίζες και έχουν σφυρηλατηθεί σε κοινούς αγώνες των εθνών μας», είπε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ο κ.Τσίπρας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διπλωματικής λύσης στις διαφορές της Δύσης με τη Μόσχα.

Τσίπρας στο Tass: «Νέα δυναμική στις ελληνορωσικές σχέσεις»
Κατά τον Ελληνα πρωθυπουργό, το «πάγωμα» των τελευταίων ετών «δεν ξέρω αν είναι σαν Χειμώνας της Σιβηρίας, αλλά ήταν Χειμώνας και τώρα έχουμε Ανοιξη και θα πρέπει να υποστηρίξουμε την Ανοιξη για την πραγματική ανάπτυξη των σχέσεών μας», με την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στις 8 Απριλίου.

«Βρισκόμαστε σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον ειδικών εντάσεων αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις και πρέπει να εξετάσουμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε», προσέθεσε.
«Θα πρέπει να δούμε πώς τα έθνη και οι χώρες μας μπορούν να συνεργαστούν πραγματικά σε πολλούς τομείς -οικονομία, ενέργεια, εμπόριο, γεωργία- καινα βρούμε πού θα στηρίξουμε ο ένας τον άλλο και πρωταρχικά θα δούμε πώς η συνεργασία μας θα είναι εποικοδομητική ... πιστεύω ότι η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, μπορεί να αποτελέσει δεσμό και γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσία», τόνισε ο κ.Τσίπρας.
Η θέση της Ελλάδας δεν είναι δεδομένη
Αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε το μήνυμα από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «που θεώρησε σχεδόν δεδομένη την υποστήριξη της Ελλάδας στις κυρώσεις ... Του τηλεφώνησα όπως και στην επικεφαλής των διεθνών σχέσεων Φεντερίκα Μογκερίνι και τους είπα: "μην θεωρείτε την θέση της Ελλάδας δεδομένη, η κατάσταση έχει αλλάξει και πλέον υπάρχει άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Και πλέον θα πρέπει να μας ρωτάτε πριν λάβετε τις αποφάσεις σας ... Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις. Πιστεύω ότι οδηγούν σε αδιέξοδο. Υποστηρίζω την οπτική ότι είναι ανάγκαίος ο διάλογος και η διπλωματία και θα πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα», είπε ο κ.Τσίπρας.
Οπως αναφέρει το Tass, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι ο οικονομικός πόλεμος είναι μία «αδιέξοδη πολιτική» και τάχθηκε υπέρ της διπλωματίας: «Πιστεύω ότι η επίτευξη της συμφωνίας του Μινσκ είναι μία σημαντική επιτυχία. Νομίζω ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να σταματήσουν οι εντάσεις στην Ουκρανία».
Στο ίδιο κείμενο υπενθυμίζεται ότι ο κ.Τσίπρας ρώτησε τους ομολόγους του στη Σύνοδο των Βρυξελλών στις 19 και 20 Μαρτίου «πώς φανταζόσαστε την νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη; Βλέπετε την Ρωσία στην απέναντι πλευρά ή σε διαδικασία διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης;».
«Δεν πήρα καμία απάντηση από πολλούς από αυτούς ... Οπως το αντιλαμβάνομαι, η απάντηση είναι προφανής: η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας θα έπρεπε να περιλαμβάνει τη Ρωσία», υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας.
Στόχος η επιστροφή των ελληνικών προϊόντων στην Ρωσία
«Μπορούμε να έχουμε μία ουσιώδη συνεργασία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξάγει τα αγροτικά της προϊόντα στη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε στο ρωσικό πρακτορείο ο Ελληνας πρωθυπουργός.
«Οπως ξέρετε, τα περασμένα χρόνια οι σχέσεις μας τραυματίστηκαν καθώς προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα δεν έκαναν όσα θα μπορούσαν για να αποτρέψουν την παράλογη κατά τη γνώμη μου πολιτική των κυρώσεων, σε σχέση με τις εντάσεις στην Ουκρανία», σημείωσε ο κ.Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «σαν αποτέλεσμα ήρθε το εμπάργκο και στα ελληνικά προϊόντα, που έπληξε σημαντικά την ελληνική οικονομία».
Συνεργασία και στην ανώτατη εκπαίδευση
Κατά την επίσκεψη στη Ρωσία, «πέραν των πολύ σημαντικών συναντήσεων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσων των Ρωσιών, θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω σε ένα από τα μεγάλα πανεπιστήμια της Μόσχας», ανέφερε ο κ.Τσίπρας.
«Πιστεύω ότι η πιθανότητα άνταλλαγών και συνεργασίας σε εκπαιδευτικό επίπεδο μεταξύ ελληνικών και ρωσικών πανεπιστημίων είναι επίσης ένας σημαντικός τομέας βελτίωσης των αμοιβαίων δεσμών μας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου