Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΝΕΣ; (Εκτός Δαδιάς που τελεί εν υπνώσει, -προσωρινά- αλλά έχει σύγγχρο εξοπλισμό και για συνεδριακό και για θρησκευτικό τουρισμό)... υπάρχει στην Αλεξανδρούπολη, (Δωρικό) και η:
Φωτογραφικό Υλικό


Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Αετοχωρίου


Στη θέση Αετοχώρι της τοπικής κοινότητας Δωρικού του τοπικού διαμερίσματος Τραϊανούπολης του διευρυμένου δήμου Αλεξανδρούπολης, περίπου 13 χιλιόμετρα από την πόλη, το έτος 1981 ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, και νυν Θεσσαλονίκης, Άνθιμος Ρούσσας ίδρυσε το ανδρικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.
Θεμελιώθηκε στις 26-9-1989 και εγκαινιάσιηκε επίσημα στις 21-6-1992. Αν και νεότευκτο και χωρίς ιστορία, σύντομα κατέστη γνωστό στην ευρύτερη περιοχή και αποτελεί όαση πνευματική στην ακριτική και ευαίσθητη εθνικά περιοχή του Έβρου.
Το κτιριακό συγκρότημα με επίκεντρο το καθολικό (ρυθμού βυζαντινού τρίκοχο), είναι άνετο, ευρύχωρο και φιλόξενο. Όλα είναι καινούργια εκτός από μια εικόνα της Παναγίας (του 1786) και μία εικόνα του Χριστού του 18ου αιώνα δώρα του ιδρυτού και κτήτορος Μητροπολίτου.
Το Μάϊο του 1996 εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα της Μονής (ξενώνες δυνατότητας φιλοξενίας 10 ατόμων και κελλιά μοναχών).
Στο συνεδριακό κέντρο φιλοξενήθηκαν διεθνή, κυρίως ιατρικά, συνέδρια. Επίσης το πανελλαδικό συνέδριο της Αστυνομίας και το διαβαλκανικό των συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών αλλά και διάφορα άλλα τοπικού χαρακτήρα.
Την Κυριακή των Αγίων Πάντων του 2003 θεμελιώθηκε και σήμερα έχει ολοκληρωθεί ο ναός προς τιμήν πάντων των Θρακών Αγίων. Πολύτιμο θησαύρισμα της Μονής αποτελούν τα τεμάχια των ιερών λειψάνων, των εκ Σαμοθράκης πέντε νεομαρτύρων (Μανουήλ, Γεωργίου, Μιχαήλ, Θεοδώρου και Γεωργίου) που μαρτύρησαν το 1835 στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης, του αγίου Παντελεήμονος, του αγίου Χαραλάμπου κ.ά.
Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει τρεις φορές το χρόνο. Στις 8 Μαΐου, του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στις 26 Σεπτεμβρίου, για την Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και την Κυριακή των Αγίων Πάντων που πανηγυρίζει το νεόκτιστο Παρεκκλήσιο Πάντων των Θρακών Αγίων.
Οι εγγεγραμμένοι Πατέρες που αποτελούν την αδελφότητα της Μονής διακονούν συστηματικά στο πνευματικό έργο της Μητροπόλεως. (ΠΗΓΗ: Ιστος ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ι.ΜΟΝΗΣ: Ανθίμειο Εκκλ. Κέντρο, Πλαταιών και Αμφιπόλεως, 68100, Αλεξανδρούπολη (Για την Ι. Μ. Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 25510-51315
FAX: 25510-51244

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου