Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ


Ιεραποστολικά μελετήματα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου


 

 Τις παλιές του αγάπες θυμάται ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος Γιαννουλάτος. Τις ιεραποστολές της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πρωτοπόρος στο είδος.Από το 1960 ξεκίνησε με το ΠΟΡΕΥΘΕΝΤΕΣ και για ένα πολύ μεγάλο διάστημα περιέρχονταν τις Αφρικανικές χώρες, στήνοντας εκκλησίες κι οάσεις ορθοδοξίας. Σήμερα βέβαια η ιεραποστολή έχει γαγαντωθεί και διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο όπου φυτρώνει στους ξένους τόπους.. Συμπτωματικά συνεργάτης της ιστοσελίδας υπήρξε κι αυτός πρωτοπόρος στην ανάδειξη και προβολή της προσπάθειας  του κ. Αναστασίου , τότε διακόνου... άλλωστε ήταν πολύ νέος...΄Ηταν ο πρώτος που έγραψε στον τότε ημερήσιο Τύπο -για τις πρωτοβουλίες του κ. Αναστασίου και τις υποστήριξε με θέρμη.
Αλλά και σήμερα ο Αναστάσιο της Αλβανίας  κάνει το ίδιο που αγάπησε . Ιεραποστολή κάνει στην Αλβανία και μάλιστα πολύ δυνατή, όπως θα γράψει σύντομα η ιστορία για τον φωτισμένο αυτόν Ιεράρχη..Πριν από λίγους μήνες εξέδωσε  ένα βιβλίο με τον τίτλο ΕΩΣ ΕΣΧΑΤΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ , όπου στις σελίδες του συμπυκνόνται οι σκέψεις κι οι εμπειρίες του για το θέμα της Ιεραποστολή. Αξίζει να διαβαστεί το βιβλίο.. Δεν ξέρουμε τι λέει ο ίδιος, αλλά κι εμείς πιστεύουμε ότι σε τελευταία ανάλυση Εκκλησία σημαίνει ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ.. 


Έως εσχάτου της γηςΑναστασίου Αρχιεπισκόπου Τιράνων καί Πάσης Αλβανίας
Σχ. 15, 5Χ 22,5, σελ. 388

Εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Η παρούσα συλλογή ιεραποστολικών μελετημάτων του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας αποτελεί εκδοτικό γεγονός, καθώς οι αναγνώστες έχουν την δυνατότητα χάρη σ’ αυτό το ευσύνοπτο πόνημα να κατανοήσουν εκκλησιολογικά την ανά τον κόσμο διάδοση της αλήθειας του Ευαγγελίου μέσω των γραπτών ενός ιεράρχη ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του σ’ αυτόν τόν σκοπό, επαληθεύοντας στο πρόσωπό του όσο λίγοι τό Καινοδιαθηκικό «Έσεσθέ μοι μάρτυρες».

Ο συγγραφέας αναδεικνύει την βαθύτερη θεολογική σημασία της ιεραποστολής που είναι συνυφασμένη με την ίδια την φύση της Εκκλησίας: Η Εκκλησία οφείλει να είναι ιεραποστολική, ν’ ανοίγει τις αγκάλες της σε μη μέλη της κηρύσσοντας τον λόγο του Ευαγγελίου, πραγματώνοντας έτσι την εντολή του Κυρίου μας: «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» (Ματθ. 28:19).
Το έργο χωρίζεται σε δύο μέρη.

Το πρώτο είναι αφιερωμένο στην ιεραποστολική δράση των μοναχών της ερήμου και των πρώτων χριστιανών, καθώς και στην ένδοξη εποχή του εκχριστιανισμού της Αν. Ευρώπης χάρη στις σύντονες και οργανωμένες ιεραποστολές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται εκτενώς οι μέχρι πρότινος άγνωστες στο ευρύ κοινό ορθόδοξες ιεραποστολές των νεότερων χρόνων στην Κίνα, την Ιαπωνία αλλά και την Αλάσκα. Η ευρύτητα των παρατιθέμενων πληροφοριών και η πλούσια βιβλιογραφία στην οποία παραπέμπει ο συγγραφέας καθιστούν το έργο, πέρα από εύληπτο για το ευρύ κοινό, απαραίτητο εγχειρίδιο για κάθε επιστημονικό ερευνητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου