Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ...ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Συλλείτουργο Κύριλλου - Χρυσοστόμου 

στην μνήμη του ιδρυτή της εκκλησίας 

της Κύπρου

Συλλείτουργο Κύριλλου - Χρυσοστόμου στην μνήμη του ιδρυτή της εκκλησίας της Κύπρου

Με συλλείτουργο του πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου και του αρχιεπίσκοπου Κύπρου Χρυσόστομου, σήμερα, (χθες)ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία της Κύπρου τιμά τη μνήμη του ιδρυτή και προστάτης της Αποστόλου Βαρνάβα, επισφραγίσθηκε η επίσημη επίσκεψη του πρώτου στην Κύπρο. Το συλλείτουργο με τη συμμετοχή αρχιερέων και ιερέων από τις δύο Εκκλησίες έγινε στον ομώνυμο ιερό ναό, στη Λευκωσία.

Η μονή και ο τάφος του Αποστόλου Βαρνάβα βρίσκονται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, στην Αμμόχωστο, σε μικρή απόσταση από την αρχαία Σαλαμίνα. Ο Απόστολος Βαρνάβας, Κύπριος στην καταγωγή, είχε επισκεφθεί την Κύπρο για να κηρύξει τον Χριστιανισμό, μαζί με τον Απόστολο των Εθνών, Παύλο και ο πρώτος σταθμός τους, το 45 μΧ, ήταν η αρχαία Σαλαμίνα.
Στο συλλείτουργο των προκαθημένων, στο οποίο παρέστη ο πρεσβευτής της Ελλάδος στη Λευκωσία, Βασίλης Παπαϊωάννου, τον θείο λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Αποστόλου Βαρνάβα, επισήμανε ότι στην εξέλιξη των αιώνων και των γενεών, η Εκκλησία της Κύπρου συνεχίζει την αποστολή της στον κόσμο και διατηρεί την αξία και τη χρησιμότητα της.
Σήμερα, υπογράμμισε ο μητροπολίτης Κυρηνείας, η συμβολή της Εκκλησίας της Κύπρου καθίσταται πολύτιμη και η ευθύνη της μεγάλη, καθώς οι αποστάσεις μεταξύ των λαών τείνουν να εκμηδενιστούν και «διότι, κοινός γίνεται, διαρκώς και περισσότερο, ο πολιτιστικός περίγυρος, λόγω της παγκοσμιοποίησης στη μεταμοντέρνα εποχή». Καταλήγοντας, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος τόνισε ότι ο ευλαβέστατος κλήρος και ο ευσεβής λαός της Εκκλησίας της Κύπρου και της Ρωσίας αγάλλονται σήμερα μαζί και συμπανηγυρίζουν.
Ο πατριάρχης Κύριλλος, σε σύντομη ομιλία του, συγχάρηκε τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για τη θρονική εορτή της Εκκλησίας της Κύπρου. Εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι ο Απόστολος Βαρνάβας δέεται προς τον Θεό για την ειρήνη, την επανένωση της Κύπρου και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της.
Στο τέλος του συλλείτουργου, ο πατριάρχης Κύριλλος πρόσφερε στην Εκκλησία της Κύπρου τεμάχια λειψάνων Ρώσων αγίων και, σε όλους τους μητροπολίτες, εικόνες Ρώσων αγίων, καλλιτεχνημένες από Ρώσους αγιογράφους. Ο Μόσχας Κύριλλος θα γίνει, αργότερα, δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστόφια και, ακολούθως, θα αναχωρήσει για τη Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου