Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

H ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΑΔΙΩΤΩΝ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ!



10146

Η "πορεία" της εικόνας της Παναγίας της Δαδιάς, κατά την επιστροφή από το χωριό- 8 χιλιομετράκια είναι αυτά πήγαινε έλα από τη Μονή- φαίνεται ότι δεν επηρέασε το κέφι των πιστών μηδέ εξαιρουμένου και του ευσταλούς Ηγουμένου  π. Ελπιδοφόρου.. Σκάσανε στα γέλια... Δεν μάθαμε ποια η αφορμή ..Γελάνε και τα εξαπτέρυγα ακόμη... Γιατί όχι;.. Το χαμόγελο είναι θεϊκό... Γι΄αυτό -όπως λένε- όπου ο Θεός δεν μπορεί να είναι πάντα πανταχού παρών... στέλνει κάποιους εκπροσώπους του να προσφέρουν στους άλλους χαμόγελο γέλιο. Χαμογελάτε και ειδικά στους σημερινούς καιρούς.
Τώρα θα πείτε ότι τα Θεοφάνεια πέρασαν.. και εμείς τώρα τα θυμηθήκαμε;
Κοιτάξτε, εμείς έχουμε διαφορετικές απόψεις περί της επικαιρότητας και δη επί εκκλησιαστικών θεμάτων ...τα οποία είναι επαναλαμβανόμενα... Τι να γράψεις ότι ρίξανε το σταυρό στο ποτάμι ή τη θάλασσα;.. Πού  είναι η ιδιαιτερότητα , ώστε να έχει το δικαίωμα ένα γεγονός να δημοσιοποιηθεί; Και πέρισυ τα ίδια έγινε...και προπέρισυ... Οπότε...
Εμείς απλά περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή να δίδουμε στον αναγνώστη από τα συμβαίνοντα τα σπάνια, και ξεχωριστά.. Και το σημερινό ρεπορτάζ ...κάτι αλλιώτικο  έχει να σας προσφέρει!   
Το ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

  θρυλείται ένα θαύμα της Παναγιάς μεταξύ των κατοίκων της Δαδιάς.. Σχετικά πρόσφατο, προ 30 περίπου χρόνια ΄Ένας νεαρός Δαδιώτης  έπασχε από ανίατη αρρώστια και πήγε στο μοναστήρι της Δαδιάς και παρακάλεσε τη θαυματουργή εικόνα που υπάρχει εκεί... να τον κάνει καλά ..Και το θαύμα έγινε. Η υγεία του ανθρώπου αποκαταστάθηκε. Ήταν η μέρα των Θεοφανείων και έκτοτε οι κάτοικοι, εις ένδειξιν ευγνωμοσύνης προς την Παναγιά, εορτάζουν τα Θεοφάνεια με πανηγυρικό τρόπο. Κάνουν όλοι πορεία (4 χιλιόμετρα) φέρνοντας από το Μοναστήρι την εικόνα της Παναγιάς  και μετά πάλι πεζή την επιστρέφουν στο Μοναστήρι. .Συνήθως υπό κακές καιρικές συνθήκες, 15 βαθμούς κάτω από το μηδέν, αλλά το κάνουν..έστω κι αν τουρτουριάζουν!

10144
ΑΝΤΕ και φτάνουμε από το σημείο αυτό θέλει 800 μ. για να επιστρέψει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στο κονακί της, στο Μοναστήρι... 

Μια χρονιά όμως, παραμέλησαν τη συνήθεια αυτή, αλλά ώ του θαύματος και πάλι, η εικόνα της Παναγιάς του Μοναστηριού,..τη μέρα των Θεοφανείων ήταν στη θέση της στο χωριό! Πήγε μόνη της! Αν η ιστορία μας είναι ελλειπής , παρακαλούμε τους φίλους που γνωρίζουν να μας πουν τα δικά τους. Το ατύχημα με τη Δαδιά είναι ότι δεν υπάρχουν γραπτές ιστορίες, πληροφορίες  για πολλά που θρυλούνται... Βάλτε κι εσείς ένα χεράκι. e-mail:  monidadias@gmail.com 
Ο Πολυούχος περίκαλλος ναός του Αγ. Νικολάου, στη Δαδιά, όπου μια φορά το χρόνο  η Εικόνα της Παναγιάς της Μονής ... θέλει να κάνει τη ..βόλτα της- μέρα των Θεοφανείων- και οι πιστοί συντρέχουν με κατάνυξη!
Έκτοτε που να τολμήσουν να λησμονήσουν οι Δαδιώτες τη Παναγιά τους... Και έτσι συνεχίζουν κάθε χρόνο τα Θεοφάνεια, κάνουν όλοι μαζί την πορεία -λιτανεία από το Μοναστήρι στο χωριό τους. Και τούμπαλιν! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου