Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΜΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ... ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ!


«Παρακαλώ Σε Παρθένε»-ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος

«Παρακαλώ Σε Παρθένε» ο τίτλος της πρώτης συναυλίας του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής που διοργάνωσε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, στον μοναδικό από αρχιτεκτονικής άποψης αύλειο χώρο του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος με αυτήν την κίνηση και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σύρου και το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου εγκαινίασε εφέτος ένα σημαντικό καλλιτεχνικό και πνευματικό θεσμό.



Παρόντες ήταν εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σύρου, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Τήνου, κληρικοί της Μητρόπολης, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Δήμαρχος Τήνου, ο Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, ο Αντιδήμαρχος Τήνου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Επίτροποι του Π.Ι.Ι.Ε.Τ, αλλά και πολλοί Τήνιοι και επισκέπτες.

Πριν την έναρξη της συναυλίας αναγνώσθηκε ο χαιρετισμός του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου, όπου αναφερόταν στο πρόσωπο της Παναγίας και στη θέση της στην Εκκλησία.
Σε άλλο σημείο του μηνύματος αναφέρονταν πως "η μουσική είναι η ύψιστη καλλιτεχνική δημιουργία του ανθρώπου, ένα καθαρά πνευματικό δημιούργημα, μια μορφή τέχνης, που υποτάσσει την ύλη στο πνεύμα και την «αναγκάζει» να εξαϋλωθεί, να μετατραπεί σε αρμονικό ήχο, που ταυτίζεται με- και εκφράζει- την αρμονία της Δημιουργίας".

Σχετικά με την πρωτοβουλία του ραδιοφωνικού σταθμού για τη δημιουργία του πρώτου φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής, ο Μητροπολίτης Σύρου τόνισε "Είμεθα βέβαιοι ότι η νέα αυτή πολιτιστική και μορφωτική δραστηριότητα της Εκκλησίας μας θα αποτελέσει την απαρχή ενός σημαντικού Καλλιτεχνικού και Πνευματικού θεσμού, που θα καλλιεργεί και θα προάγει τη μεγάλη και ανεκτίμητη Ελληνορθόδοξη μουσική, πολιτιστική και πνευματική παράδοση, ιδιαίτερα στο σύγχρονο αποπροσανατολισμένο, απογοητευμένο και πνευματικά αφυδατωμένο κόσμο μας".

Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου επισήμανε: "Αποτελεί χαρά για το ίδρυμα το γεγονός ότι το πρώτο φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιείται εδώ, στον χώρο αυτόν. Το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας σε συνεργασία με την Μητρόπολη Σύρου στηρίξαμε εξαρχής την διοργάνωση και τον ελπιδοφόρο θεσμό του φεστιβάλ του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ευχόμαστε η ευλογία
και χάρη της Παναγίας μας να σκέπει το έργο του φεστιβάλ και να φωτίζει τους διοργανωτές του, ώστε να υλοποιούν εσαεί πολλά ξεχωριστά καλλιτεχνικά γεγονότα προς δόξαν θεού".

Αμέσως μετά ο Διευθυντής του ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην διοργάνωση του φεστιβάλ, αλλά και όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ενώ ανφέρθηκε στην ιδέα της δημιουργίας του φεστιβάλ, λέγοντας "πριν από λίγους μήνες δύο ξεχωριστοί και γνωστοί καλλιτέχνες η Νεκταρία Καραντζή και ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος κατέθεσαν στην επιτροπή διοικήσεως του Ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος την πρόταση και κυρίως τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία και την ίδρυση του φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής. Η πρόταση ήταν ελκυστική και σημαντική. Στον Βασίλη Τσαμπρόπουλο, διεθνούς φήμης μουσικό ανατέθηκε η οργάνωση και η διεύθυνση αυτού του εκκολαπτόμενου θεσμού. Δική του σκέψη ήταν η πρώτη εκδήλωση να λάβει χώρα "μες του Αιγαίου τα νερά, που αγγέλοι φτερουγίζουν". Εδώ στον περικαλλή αυτόν χώρο, τον εικαστικά μοναδικό και φημισμένο Θεομητορικό προσκύνημα της Παναγίας της Τήνου. Με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου, η σκέψη αυτή σήμερα είναι μια πραγματικότητα χάρη στην εξαιρετική συμβολή του Μητροπολίτη Σύρου, της Διοικούσης επιτροπής και ιδιαιτέρως του αρχιερατικού επιτρόπου π. Γεωργίου Φανερού".

Πρόσθεσε, επίσης, ο κ. Κατσιάρας πως "η Εκκλησία δεν είναι ξένη, ούτε άσχετη με την τέχνη απεναντίας την χρησιμοποιεί για να φανερώσει έναν άλλο τρόπο ζωής. Σε έναν άλλο τρόπο ακρόασης και ποιότητας ήχου και μουσικής βαθιά ποτισμένο από την ορθόδοξη παράδοση θα μας ταξιδέψουν η Νεκταρία Καραντζή και ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος στην πρώτη συναυλία του φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής τους οποίους προσωπικά ευχαριστώ ιδιαίτερα".

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο κ. Τσαμπρόπουλος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση, ενώ αναφερόμενος στην δημιουργία του φεστιβάλ υπογράμμισε πως "λίγοι ήταν εκείνοι που πίστεψαν στην ιδέα και υπήρξαν πραγματικοί χορηγοί. Χορηγός είναι αυτός που πιστεύει που εμπιστεύεται και ελπίζει, όχι αυτός που απλώς δίνει τα χρήματα, αλλά αυτός που συμμερίζεται μια ιδέα, που ελπίζει και βλέπει μπροστά. Αυτό το φεστιβάλ φιλοδοξεί να κάνει μια καινούργια αρχή στα μουσικά δρώμενα
του τόπου μας. Να σμίξει την πολύτιμη, την υπερπολύτιμη μουσική της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τη Βυζαντινή μουσική, που ενώνει τους ανθρώπους, δεν τους χωρίζει, δεν τους βάζει σε κατηγορίες".

Να σημειωθεί πως σύντομα θα υπάρχει διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος οπτικοακουστικό υλικό από το πρώτο φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου