Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΝΑΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ - ΠΑΠΑΔΙΣΤΙΚΕΣ ΙΝΤΡΙΓΚΕΣ ΒΑΣΙΚΑ!

O MHTΟΠΟΛΙΤΗΣ ΗΣΑΪΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΛΕΙΝΕΙ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΣΤΟ ΣΟΛΤ ΛΕΪΚ ΣΙΤΙ ΤΗΣ ΓΙΟΥΤΑ... ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΚΑΤΑ 40% ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ 3 ΙΕΡΈΩΝ!
1Του Θεόδωρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ Ο Μητροπολίτης Ντένβερ Ησαΐας έκλεισε την κοινότητα του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος, στην πόλη Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα. Με επιστολή του, με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2013, προς τον πρόεδρο Δημήτριο Τσαγκάρη και το κοινοτικό συμβούλιο τους πληροφορεί ότι οι τρεις ιερείς Μιχαήλ Κουρεμέτης, Ματθαίος Γκίλμπερτ και Ηλίας Κούκος «δεν θα τελέσουν καμία απολύτως Λειτουργία, Μυστήριο (γάμους ή βαπτίσεις) ή Ακολουθία μέχρι νεωτέρας ειδοποίησης». 

Τονίζει ότι αυτή η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ «αρχίζοντας από αυτή την Κυριακή, 4 Αυγούστου 2013». Τονίζεται ότι αυτονόητα η απόφασή του αυτή θέτει την κοινότητα ουσιαστικά εκτός λειτουργίας.

Τα πράγματα έφτασαν σ’ αυτό το σημείο από μέρους του Μητροπολίτη Ησαΐα αντιδρώντας σε απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου να περικοπούν οι μισθοί των τριών ιερέων κατά 40% επειδή η κοινότητα δεν έχει χρήματα να καλύψει την μισθοδοσία τους.

Η συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου έγινε τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013, ενώ την επόμενη ημέρα, στις 30 Ιουλίου, το συμβούλιο ενημέρωσε τα μέλη της κοινότητας με επιστολή του στην οποία ανάμεσα στα άλλα αναγράφονται ότι «τα οικονομικά της κοινότητάς μας έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο.

Η κοινότητά μας δεν έχει χρήματα και αδυνατεί να καλύψει την μισθοδοσία αυτής της εβδομάδας. Επειτα από μακρά συζήτηση ψηφίστηκε να γίνει περικοπή στους μισθούς των τριών ιερέων κατά 40% εκ των οποίων θα εξοικονομηθούν 124.890 δολάρια τον χρόνο, με ισχύ από τις 31 Ιουλίου 2013».

Στην επιστολή του το κοινοτικό συμβούλιο προς τους πιστούς ανέγραψε ακόμα πως «την περασμένη εβδομάδα στάλθηκε επιστολή στον Μητροπολίτη Ησαΐα στην οποία τον πληροφορούσαμε για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινότητα μας. Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου έχει αφήσει τηλεφωνικά μηνύματα στον Σεβασμιότατο, αλλά δεν άκουσε ακόμα από αυτόν».

Εκ των 13 μελών παρόντων στη συνεδρίαση 11 ψήφισαν υπέρ της πρότασης να μειωθεί ο μισθός των ιερέων και 2 να μην μειωθεί.

Στην επιστολή του ο Μητροπολίτης Ησαΐας ζητά από το συμβούλιο να τον ενημερώσει γραπτώς «όταν τακτοποιήσει τα οικονομικά της κοινότητας και αρχίσει και πάλι η μισθοδοσία των ιερέων όπως απαιτείται από τους Ομοιόμορφους Κανονισμούς των Κοινοτήτων» και συμπληρώνει ότι «να έχετε κατά νουν ότι θα πρέπει να τους πληρώσετε τα ποσά τα οποία κατακρατείτε από σήμερα».

Τελειώνει την επιστολή του λέγοντας πως «μόλις λάβω την διαβεβαίωση ότι τα πράγματα έχουν επιστρέψει στην ομαλότητα, μετά χαράς θα δώσω εντολή να επιστρέψουν οι κληρικοί στα ιερατικά τους καθήκοντα». Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθούν να υφίστανται τα προβλήματα στην κοινότητα του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος στην πόλη Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα για τρίτη συνεχή χρονιά, όπως προκύπτει από νεότερα τεκμήρια, επιστολές και πρακτικά του κοινοτικού συμβουλίου που έχουν περιέλθει στη διάθεση του «Εθνικού Κήρυκα» αναφορικά με τις μεθοδεύσεις διάσπασης της κοινότητας στα δύο, με υποκινητή τον Μητροπολίτη Ησαΐα και συνεργούς τους δύο ιερείς Μιχάλη Κουρεμέτη και Ματθαίο Γκίλμπερτ.

Η κοινότητα της Αγίας Τριάδας στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα ιδρύθηκε από Ελληνες πρωτοπόρους μετανάστες το έτος 1905.

Σήμερα αποτελείται από 1.300 οικογένειες. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενοριτών, η κοινότητα έχτισε το 1969 κι έναν δεύτερο ναό επ’ ονόματι του Προφήτη Ηλία στην περιοχή Holladay. Πρόκειται για παρόμοια περίπτωση με εκείνη της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας στη Νέα Υόρκη, η οποία έχει δύο ναούς, ήτοι του Αγίου Δημητρίου και σε άλλη περιοχή της Αγίας Αικατερίνης.

Ολα ξεκίνησαν καθ’ υπόδειξη του Μητροπολίτη Ησαΐα, τον Μάρτιο του 2010, που ο ναός του Προφήτη Ηλία οργανώθηκε ως ξεχωριστός θρησκευτικός οργανισμός (religious corporation) και καταχωρήθηκε επίσημα στην πολιτεία της Γιούτα χωρίς καν να ενημερωθούν τα μέλη τής μέχρι τότε Ενωμένης Κοινότητας της Αγίας Τριάδας, η οποία είχε ιδρυθεί και καταχωρηθεί στην πολιτεία της Γιούτα από το έτος 1905.

Επίσης, τον Μάρτιο του 2010 ο Μητροπολίτης Ησαΐας ζήτησε από την Αρχιεπισκοπή να αναγνωριστεί ο ναός του Προφήτου Ηλία ως ξεχωριστή κοινότητα και να της χορηγηθεί το επίσημο Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στις 12 Απριλίου 2010, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έστειλε γράμμα στον Μητροπολίτη Ησαΐα στο οποίο, ανάμεσα στα άλλα, του έγραψε ότι «λάβαμε το γράμμα σας με το οποίο ζητάτε τη χορήγηση του επίσημου Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής για την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο Holladay της Γιούτα, η οποία τυγχάνει κοινότητα της Αρχιεπισκοπής και συγκεκριμένα της Μητρόπολης Ντένβερ. Με μεγάλη χαρά σας παραχωρούμε το επίσημο Καταστατικό στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία, το οποίο ισχύει αμέσως».

Στις 9 Οκτωβρίου 2010 ο Μητροπολίτης Ησαΐας έστειλε γράμμα στην κοινότητα και ανακοίνωσε τη διάσπασή της σε δύο κοινότητες. Ο κ. Ησαΐας με εξασέλιδη επιστολή του έδωσε πρακτικές κατευθυντήριες για τη διαδικασία και τις λεπτομέρειες της διάσπασης και συγκεκριμένα πώς να διοργανωθούν δύο ξεχωριστά κοινοτικά συμβούλια, δύο Φιλόπτωχες Αδελφότητες και γενικότερα διπλοί οργανισμοί, σχολεία, νεολαίες κ.λπ.

Στις 24 Οκτωβρίου 2010 έγινε ειδική σύσκεψη στο ξενοδοχείο «Σέρατον» από ενδιαφερομένους ενορίτες οι οποίοι δεν επιθυμούσαν τη διάσπαση. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν 450 άτομα. Εγινε ψηφοφορία και το 97% τάχθηκε υπέρ της ενότητας και της διατήρησης της μίας ενιαίας και αδιαίρετης κοινότητας με δύο ναούς, ήτοι της Αγίας Τριάδος και του Προφήτη Ηλία.

Οι ενορίτες που δεν επιθυμούσαν τη διάσπαση έστειλαν, στις 13 Σεπτεμβρίου 2010, επιστολή-έφεση στην Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής μέσω του δικηγόρου Νικόλαου Κολεσσίδη, προβάλλοντας την επιθυμία της πλειοψηφίας των ενοριτών να μην προχωρήσει η διάσπαση.

Η Επαρχιακή Σύνοδος στις 17 Μαρτίου 2011 συζήτησε το θέμα της έφεσης και απεφάνθη «να παραμείνει η κοινότητα ενωμένη» και ότι «το εκκλησιαστικό καταστατικό που εκδόθηκε στις 12 Απριλίου 2010 θεωρείται ανεφάρμοστο και συνεπώς ανακαλείται. Ομοίως ο νομικός οργανισμός - corporation- του Προφήτη Ηλία τελικώς θα διαλυθεί και δεν θα σημειωθούν ξεχωριστά ονόματα στην πολιτεία της Γιούτα για την Αγία Τριάδα και τον Προφήτη Ηλία».

Με επιστολή του με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2011, ο Μητροπολίτης Ησαΐας απέρριψε την Επαρχιακή Σύνοδο και τον Αρχιεπίσκοπο και αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση, λέγοντας ότι αυτός είναι ο κυρίαρχος ποιμενάρχης στη Γιούτα, ενώ επικαλέσθηκε και ανακοινωθέν της Συνόδου 16 και 17 Μαρτίου 2011 που είχε εκδοθεί με αφορμή την κρίση στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου του Λιν Μασαχουσέτης, με αφορμή την αύξηση της οικονομικής συνεισφοράς προς την Αρχιεπισκοπή κατά 20 χιλιάδες δολάρια.

Το πρόβλημα παραμένει άλυτο κι εκεί. Ο Μητροπολίτης Ησαΐας έγραψε πως «έχετε έναν ιεράρχη, τον Μητροπολίτη του Ντένβερ» και σ’ άλλο σημείο πως «εγώ μόνο ως Μητροπολίτης Ντένβερ έχω την αποκλειστική κανονική εξουσία επί του Ορθόδοξου ποιμνίου σ’ όλη αυτή τη Μητρόπολη, που συμπεριλαμβάνει και το Σολτ Λέικ Σίτι».

Εν τω μεταξύ, ο κ. Ησαΐας «αφόρισε» Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μέλη της «Ηγεσίας των 100», καθώς επίσης και τον πατέρα ενός καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης, θέτοντάς τους «εκτός Εκκλησίας» και απαγορεύοντάς τους να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση, με το σκεπτικό ότι έκαναν μήνυση στο κοινοτικό συμβούλιο, ζητώντας τους να πάνε να εξομολογηθούν και να του στείλουν γράμμα μετανοίας.

Τελικά έγιναν κανονικά εκλογές, επικύρωσε τα ονόματα του κοινοτικού συμβουλίου, πλην του Γιάννη Αρμάου, επειδή έκανε δηλώσεις στον «Ε.Κ.» και επειδή ανεβάζει θέματα στην ιστοσελίδα για την κατάσταση στην κοινότητα με τίτλο takeourchurch back. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου