Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Έρχεται μεγάλη απειλή από την Τουρκία στη Θράκη!!!


Οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών χτυπά την πόρτα μας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έχουμε μέσα από την Τουρκία, εντοπίστηκαν στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, στην πλευρά της Τουρκίας, δυο κρούσματα οζώδους δερματοπάθειας.
Πρόκειται για μια πάρα πολύ επικίνδυνη και μεταδοτική ασθένεια που προσβάλει τα βοοειδή και είχε
ανιχτευτεί στην Τουρκία, όμως μέχρι πρόσφατα ήταν ελεγχόμενη.

Εντύπωση προκαλεί πως τα κρούσματα έφτασαν στην Ανατολική Θράκη και απειλούν το ζωϊκό κεφάλειο της βόρειας Ελλάδας και κατα συνέπεια της Ευρώπης.
Αν η επικίνδυνη ζωονόσος περάσει τα σύνορα, η κτηνοτροφία της Θράκης θα δεχτεί ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα μετά από τις νωπές πληγές απο την ευλογιά που εξολόθρευσε το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής και είχε σαν συνέπεια τη θανάτωση 30.οοο προβάτων.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες πάντως, το θέμα έχει φτάσει ήδη από το πρωί στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και έχει ενημερωθεί και ο υπουργός.
Πραγματοποιήθηκε εν τω μεταξύ, συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, κ. Γιώργου Παυλίδη με τον Διευθυντή Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ, κ. Αχιλλέα Σαχπατζίδη, για έναν πρώτο σχεδιασμό των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ο κ. Περιφερειάρχης επεσήμανε σχετικά: «Για άλλη μια φορά το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής μας αντιμετωπίζει σοβαρότατο κίνδυνο και την πιθανότητα μαζικών θανατώσεων, εάν το νόσημα εισέλθει στην περιοχή μας. Η προστασία του κτηνοτροφικού μας κεφαλαίο απαιτεί την λήψη δραστικών μέτρων.
Ζητούμε από τους κτηνοτρόφους, σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΠΑΜΘ, να λάβουν και να εξαντλήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι η μετά από κλινική εξέταση κατά το δυνατόν απομάκρυνση από την παρέβρια περιοχή, κυρίως του Δέλτα, όπου βόσκουν τα βοοειδή.
Ζητούμε από την Τουρκική πλευρά να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες περιορισμού του νοσήματος, με θανατώσεις, εμβολιασμό(ο οποίος δεν επιτρέπεται στη χώρα μας) και περιορισμούς των κινήσεων των ζώντων ζώων.
Ζητούμε την έγκαιρη ενημέρωση και πλήρη συνεργασία μεταξύ των Τοπικών Αρχών και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Αδριανούπολης και της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Ζητούμε από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να στηρίξει τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της περιοχής και να επιτρέψει την έκτακτη πρόσληψη προσωπικού.
Ζητούμε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να επιτρέψει τη διεύρυνση των ζωνών αεροψεκασμού για την καταπολέμηση κουνουπιών, κάτι που προτιθέμεθα να κάνουμε και θα προβούμε σε πρόσθετες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση».
Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ θα ενεργήσει προληπτικά προς κάθε κατεύθυνση με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 
http://ebroradio.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου