Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Τον Οκτώβριο εκδικαζεται η ΕΦΕΣΗ ΤΗΣ Μ0ΝΗΣ


oikoymeniko

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ...ΚΙ ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ!

Παρέμβαση κατά του Δημοσίου και υπέρ της ισχύος των Χρυσοβούλλων Λόγων και των Πατριαρχικών Σιγγιλίων της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, κατέθεσε τη Δευτέρα, 1η Σεπτεμβρίου, στο Εφετείο Θράκης για τη γνωστή υπόθεση της λίμνης Βιστωνίδας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Στο δικαστήριο αυτό δικάζεται τον Οκτώβριο η έφεση της Ιεράς Μονής κατά της πρωτόβαθμης απόφασης, η οποία είχε αποφανθεί κατά πλειοψηφία το 2008 ότι οι τίτλοι της Μονής, δηλαδή οι Αυτοκρατορικοί Χρυσόβουλλοι Λόγοι, αλλά και τα Πατριαρχικά Συγγίλλια, που τους ερμηνεύουν και εφαρμόζουν, δεν προσπορίζουν κυριότητα, πριν συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις της νομής.
Με σχετική ανακοίνωση, το Οικουμενικό Πατριαρχείο στηρίζει, επίσης, την κυριότητά του σε τέτοιους ακριβώς τίτλους και για τον λόγο αυτό -όπως αναφέρει- έχει έννομο συμφέρον να μην επικυρωθεί η εν λόγω άποψη από το Εφετείο, η οποία είναι μεμονωμένη και καινοφανής.
Για τους ίδιους λόγους έχει ασκήσει παρέμβαση υπέρ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Υπενθυμίζεται ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε προ μηνός τις αγωγές του Δημοσίου κατά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, τρίτων αγοραστών και Τραπεζών, με τις οποίες το Δημόσιο ζητούσε την επιστροφή των ακινήτων που είχαν ανταλλαγεί έναντι παραλιμνίων εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδας.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με εκτενές και εμπεριστατωμένο σκεπτικό, έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα ακυρότητας των ανταλλαγών.
Επίσης, απερρίφθη και το αίτημα του Δημοσίου κατά της Μονής για ηθική βλάβη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου