Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

H κάρα της Οσίας Υπομονής στο Διδυμότειχο

IMG_9958
Τα τελευταία 6 χρόνια το Διδυμότειχο έχει το προτέρημα να γιορτάζει τα δικά του «Παλαιολόγεια» με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη μας κ. Δ α μ α σ κ η ν ο ύ. Κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις επιλέγονται έτσι ώστε να προσεγγίζουν και να αναδεικνύουν μια διαφορετική πτυχή της επετείου.
Υπό το αγέρωχο παράστημα του αδριάντα του μαρτυρικού Αυτοκράτορα  που στέκει μπροστά στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας εκτυλίσσονται εκτός από τις λατρευτικές συνάξεις, εκδηλώσεις λόγου και τέχνης,  που κάτι καινούργιο έχουν πάντοτε να προσφέρουν.
Φέτος η Πόλη, η Βασιλεύουσα  πρωταγωνιστεί όχι με την αναφορά των γεγονότων για την αποφράδα ημέρα αλλά μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Οι ιστορικές αναφορές των γεγονότων αναδεικνύουν τη σχέση, που λίγοι γνωρίζουν,  μεταξύ δυο πόλεων και δυο περιοχών, του Διδυμοτείχου και του Μυστρά, της Έβρου και του Μωριά. Και όλα αυτά κάτω από τον μανδύα της Μάνας Αυτοκράτειρας,  της Μάνας που διοίκησε με υπομονή και που κατέληξε ως  μοναχή, της Οσίας Υπομονής.

Με την υποδοχή, λοιπόν, της τιμίας κάρας της Οσίας Υπομονής, της κατά σάρκα μητέρας του μαρτυρικού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του ΙΑ΄ του Παλαιολόγου, άνοιξε φέτος στο Διδυμότειχο, τη βυζαντινή Καστροπολιτεία της Θράκης, η αυλαία των εκδηλώσεων στη μνήμη του μαρτυρικού αυτού βασιλιά, που έπεσε μαχόμενος στις 29 Μαΐου 1453.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ανταποκρινόμενος στην παράκληση του Επισκόπου μας έδωσε την ευλογία στον πιστό λαό μας να προσκυνήσει την τιμία κάρα της Οσίας, να διδαχθεί από το παράδειγμα της και να οπλισθεί με υπομονή και αγωνιστικότητα στις δύσκολες μέρες μας.
Την τιμία κάρα, που εκόμισε ο εκ των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου Αρχιμανδρίτης Αρκάδιος, υπεδέχθησαν στα προπύλαια του Καθεδρικού Ναού, την Παρασκευή 27 Μαΐου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης, οι αρχές του τόπου και πολυπληθές εκκλησίασμα. Ακολούθησε ο Εσπερινός και Έκθεση φωτογραφίας του Σκηνοθέτη Νίκου Δεληβοριά στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού με θέμα «Τα τείχη της Πόλης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου