Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Γεροντόπουλος: Συναντήσεις με τους Εβρίτες του εξωτερικού και επίσκεψη στην ΓκαγκαουζίαΓεροντόπουλος: Συναντήσεις με τους Εβρίτες του εξωτερικού και επίσκεψη στην Γκαγκαουζία

Βαθιά χαραγμένες στην καρδιά και το μυαλό του Υφυπουργού Εξωτερικών και υποψήφιου βουλευτή Έβρου Κυριάκου Γεροντόπουλου, θα μείνουν οι συναντήσεις του με τους Έλληνες του εξωτερικού και ιδιαίτερα με τους Εβρίτες.

Κατά την διάρκεια των ταξιδιών που έκανε στο πλαίσιο των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του για τον Απόδημο Ελληνισμό ως Υφυπουργός Εξωτερικών, σε όποια χώρα και αν βρέθηκε επεδίωξε και συναντήθηκε με τους συντοπίτες του. Στη μακρινή Αυστραλία, συνάντησε στη Μελβούρνη τα μέλη του Συλλόγου Θρακιωτών και στην πρωτεύουσα Καμπέρα τον παπα Πέτρο Κηπουρό από την Αλεξανδρούπολη, εφημέριο του εκεί Ιερού Ναού. Στο Σικάγο, ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συνάντηση σε ελληνικό σχολείο με την επί 42 χρόνια δασκάλα από τις Φέρρες κ.Καραδέδου.
Στη Γερμανία είχε συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εβρίτικων συλλόγων στο Αμβούργο, την Στουτγκάρδη, το Βερολίνο, το Μόναχο και τη Νυρεμβέργη. Συντοπίτες του βρήκε και στη Βιέννη, στη Ρουμανία, αλλά και στην Ουγγαρία και συγκεκριμένα στη Βιουδαπέστη και στο ελληνικό χωριό. Στις συζητήσεις με όλους, τους ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιάς του γιατί με την πετυχημένη παρουσία τους σε διάφορα μέρη της Γης, διαφημίζουν την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη Θράκη και ειδικότερα το νομό Έβρου. Άκουσε επίσης τα όποια προβλήματα του έθεσαν και αφορούσαν κυρίως γραφειοκρατικά θέματα με τις κατά τόπους πρεσβευτικές μας αρχές στο εξωτερικό και προσπάθησε να δώσει άμεσα λύσεις.

Ο κ.Γεροντόπουλος έγινε επίσης το πρώτο μέλος της Ελληνικής Κυβέρνησης που επισκέφθηκε την αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζίας στην Μολδαβία, της οποίας οι κάτοικοι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και στην πρωτεύουσα Κομράτ διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο και το Παιδαγωγικό Κολλέγιο της. Είναι εξάλλου γνωστό ότι Γκαγκαούζοι υπάρχουν και στο νομό μας και συγκεκριμένα στα χωριά της περιοχής Ορεστιάδας και τους αποκαλούμε Γκαγκαβούζηδες.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής Έβρου, είχε συναντήσεις σε πολύ φιλικό κλίμα με τον Κυβερνήτη και τον Πρόεδρο της τοπικής Βουλής της Γκαγκαουζίας προωθώντας την δημιουργία στενότερων σχέσεων και συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Όπως δήλωσε άλλωστε: «Με τους Γκαγκαούζηδες μας συνδέουν η ορθόδοξη χριστιανική πίστη και οι ίδιες πολιτιστικές αξίες. Ελπίζω και πιστεύω η συνεργασία μας να γίνει ακόμα καλύτερη. Με τον Πρόεδρο της Βουλής και τον βουλευτή κύριο Τοπάλ είχαμε συναντηθεί στην Ορεστιάδα όταν είχαν έρθει στο νομό μας για να συναντηθούν με τους Γκαγκαβούζηδες που υπάρχουν σε κάποια χωριά μας. Τότε είχα υποσχεθεί ότι θα έρθω στην Γκαγκαουζία και χαίρομαι που βρέθηκα εδώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου