ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΥΓΕΙΑ" ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΊΤΛΟ.Ή κατ΄ευθείαν ΚΛΙΚ στο> http://monidadias-news.blogspot.gr/p/blog-page_3083.html Στείλτε μας δικές σας απορίες ή και εμπειρίες
Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ-ΘΩΡΑΚΙΣΘΕΙΤΕ!
ΒΟΤΑΝΑ- ΦΟΝΙΑΔΕΣ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ!
Τα μυγάκια, τα κουνούπια κι ένα σωρό άλλα ζωϊφια κάνουν δύσκολη τη ζωή μας, ειδικά τους θερινούς μήνες.Σε παλαιότερες εποχές θυμάμαι πως χρησιμοποιούσαμε το διάσημο ΝΤΙ-ΝΤΙ-ΝΤΙ ( πού το θμήθηκα …)Ψεκάζαμε τους χώρους μας με μια περίεργη τρόμπα χειρός και ξενοιάζαμε από τους ιπτάμενους εισβολείς.
Ειδικά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο το ΝΤΙ-ΝΤΙ-ΝΤΙ κυριαρχούσε… Ακόμη κάνανε και ψεκασμούς με αεροπλάνα. Ο δε εφευρέτης του τιμήθηκε και με Νόμπελ, που έτυχε να τον γνωρίζω ( είχε επισκεφθεί το μοναστήρι μας) αλλά αυτή τη στιγμή δεν θυμάμαι το όνομά του.. .Πριν όμως από καμιά σαρανταριά χρόνια απαγορεύτηκε η χρήση του ΝΤΙ-ΝΤΙ-ΝΤΙ .. διότι διαπιστώθηκε ότι είναι καρκινογόνο. Μετά κυριάρχησαν τα λεγόμενα αεροζολ, που κυκλοφορούν ευρέως σήμερα, αλλά είναι επίσης επικίνδυνα για την υγεία μας.
Μέχρι πέρυσι τα χρησιμοποιούσα, οπότε κάποια στιγμή μου ήρθε η φαεινή ιδέα να ψάξω για πιο αθώες λύσεις και φυσικά κατέληξα στα αγαπημένα μου βότανα.
Κάτι κάνουν αλλά όχι στον βαθμό της αμεσότητας που θα ήθελα. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι μόλις απλώσεις λίγο σκόρδο, ή βάλεις λίγο ξύδι σε ένα πιατάκι, ή σκορπίσεις λίγο δενδρολίβανο, τα έντομα δείχνουν να εξαφανίζονται, αλλά όμως είναι κάπου εκεί γύρω στη ..γειτονιά. Λουφάζουν .Ξανακάνουν εμφάνισή τους, κυρίως γύρω από τις “παγίδες” μου (ξύδι, σκόρδο κ.λ.π.). που όμως μοιάζουν με υπνωτισμένα..κι εύκολα αντιμετωπίζονται με την παλάμη.Το τι σκαμπίλι ρίχνω καμιά φορά δεν λέγεται..
Τέλος πάντων τα εντομοκτόνα βότανα είναι μια κάποια λύση αθώα κι αδάπανη, σε σχέση με τα χημικά του Εμπορίου, που ακριβοπωλούνται…
Δείτε λοιπόν τι συνέλεξα, ώστε να περάσετε το καλοκαίρι πιο υποφερτό.Διότι ως γνωστόν υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που μαστίζονται κυριολεκτικά από τις επιθέσεις των εντόμων:
Μπορείτε να απαλλαγείτε από ανεπιθύμητους επισκέπτες με ηπιότερους και πιο ασφαλείς τρόπους. Ας δούμε μερικούς από αυτούς.
Κανόνας πρώτος:
Μην υπερβάλλετε. Δύο-τρία έντομα στο σπίτι δεν αποτελούν εισβολή. Μερικά δε, όπως οι αράχνες, είναι και χρήσιμα γιατί τρώνε τα υπόλοιπα.
Κανόνας δεύτερος:
Μπορείτε να αποφύγετε την παρουσία εντόμων τηρώντας στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και καθαριότητας. Μην αφήνετε εκτεθειμένα τρόφιμα. Κλείστε τις χαραμάδες από όπου θα μπορούσαν να βγουν κατσαρίδες ή μυρμήγκια. Αερίζετε καλά τα ντουλάπια. Οι κατσαρίδες όπως και άλλα έντομα λατρεύουν την υγρασία.
Αν παρόλα’ αυτά εμφανιστούν έντομα, τότε μπορείτε να κάνετε τα εξής:
Χρησιμοποιήστε γλάστρες με φυτά που απωθούν τα κουνούπια και τις μύγες. Οβασιλικός είναι ένα τέτοιο φυτό. Η αρτεμισία (αψιθιά), το γαρύφαλλο και τα φύλλα κυπαρισσιού δεν είναι επίσης καθόλου αρεστά στα κουνούπια. Σε χώρους που δε θα σας ενοχλήσει η μυρωδιά τους, τον ίδιο ρόλο μπορούν να παίξουν το ξύδι και το κρεμμύδι ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΌΡΔΟ ( ΤΣΙΤΣΙΑΝΙΣΜΈΝΟ, ΔΗΛΑΔΉ ΣΤΟΥΜΠΙΣΜΈΝΟ), ΘΑ ΠΡΌΣΘΕΤΑ ΚΙ ΕΓΏ
Το ξύδι το θεωρώ πιο εύκολο και πρακτικό. Ραντίζω λιγάκι την κουζίνα μου… κι οι ενοχλητικοί επισκέπτες εξαφανίζονται. ΄Η τοποθετώ σκελίδες σκόρδου σε διάφορα σημεία,
Για επάλειψη στο δέρμα κυκλοφορούν στο εμπόριο προϊόντα με έλαιο σιτρονέλλας που είναι ένα καλό εντομοαπωθητικό.
Για τα μυρμήγκια, ρίξτε λίγο λάδι λεβάντας στο δρόμο τους και δε θα τα ξαναδείτε μπροστά σας. Μπορείτε επίσης να ανακατέψετε βόρακα με ζάχαρη και να βάλετε το μίγμα στους χώρους όπου συχνάζουν τα μυρμήγκια. Η τελική λύση αν τα μυρμήγκια επιμένουν είναι το ξύδι που τα θανατώνει ακαριαία.
Για τις κατσαρίδες, ακολουθήστε τη συνταγή των σεφ στα καλά εστιατόρια. Χρησιμοποιήστε φλούδες από αγγούρι, τη μυρωδιά του οποίου την απεχθάνονται. Σε χαραμάδες και χώρους που συχνάζουν οι κατσαρίδες βάλτεβόρακα, είτε μόνο του, είτε με ζάχαρη για να τις προσελκύσει.
Για να απαλλαγείτε από τα έντομα φυτών στον κήπο ή στις γλάστρες σας χωρίς τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων, μπορείτε να παρασκευάσετε τα δικά σας οικιακά εντομοκτόνα.
Σαπούνι
Διαλύετε 75 γραμμάρια σαπούνι σε 1,1/2 λίτρο ζεστό νερό και ψεκάζετε.
Νερό με καπνό
Βάζετε μια χούφτα καπνό σε 3 λίτρα ζεστού νερού και το αφήνετε για 24 ώρες. Στη συνέχεια ψεκάζετε με το διάλυμα. Προσοχή! Το διάλυμα αυτό είναι δηλητηριώδες. Κρατήστε το μακριά από παιδιά.
Καυτερές πιπεριές
Βράζετε 2-3 καυτερές πιπεριές μαζί με μισό κρεμμύδι και μια σκελίδα σκόρδο. Τα αφήνετε για 2 μέρες και στραγγίζετε. Ψεκάζετε με το μίγμα. Μπορεί να φυλαχθεί στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.
Τσουκνίδα
Ένα καταπληκτικό παρασκεύασμα για προστασία από αφίδες και δυναμωτικό για τα φυτά. Βράζετε τσουκνίδες και ραντίζετε με το διάλυμα.
Πολύ καλά αποτελέσματα στην καταπολέμηση των εντόμων μπορούμε να έχουμε επίσης και με εκχυλίσματα άλλων φυτών όπως η φτέρη, το πολυκόμπι, το στεκούλι, το μελισσόχορτο, το χαμομήλι κλπ. Όλα αυτά τα φυτά χρησιμοποιούνται με επιτυχία στις πρακτικές της οικολογικής γεωργίας.
Εντομοκτόνα – φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των εντόμων
1. Βασιλικός για μύγες και κουνούπια
2. Λάδι λεβάντας για τα μυρμήγκια
3. Βόρακας, δάφνη και φλούδες αγγουριού για τις κατσαρίδες
4. Λεβάντα για το σκώρο
Έχετε το παράθυρο ανοιχτό και δεν θέλετε να μπαίνουν μύγες;Κανένα πρόβλημα, βάλτε στο παράθυρο …ένα γλαστράκι με μαϊντανό ή ένα ποτηράκι με νερό που έχει μέσα κλωνάρι μαϊντανού.Οι μύγες απεχθάνονται τη μυρωδιά του μαϊντανού!
Ας δούμε και 4 φυσικά tips που μας δίνει το livegreen.gr
- Η μυρωδιά της μέντας δεν αρέσει καθόλου στις μύγες. Επομένως, φυτέψτε μέντες και βάλτε τις στα πρεβάζια των παραθύρων. Κάθε φορά που περνάτε, κουνήστε λίγο το φύλλωμα με το χέρι σας, για να αναδειχτεί το άρωμά τους. Μπορείτε ακόμα να καίτε αιθέριο έλαιο μέντας ή να ψεκάζετε το δωμάτιο με σπρέι από αιθέριο έλαιο μέντας!
- Κρεμάστε στο παράθυρο ένα τούλινο πουγκί με φύλλα ευκαλύπτου, καρφάκια γαρίφαλου και φύλλα δάφνης. Κάθε φορά που το πουγκάκι θα κουνιέται, τα αρώματα των υλικών θα απωθούν τις μύγες. Μπορείτε να φτιάξετε και ένα αρωματικό σπρέι με τα παραπάνω αιθέρια έλαια και ψεκάζετε τον χώρο. Διαλύστε τα αιθέρια έλαια πρώτα σε μια κουταλιά οινόπνευμα και στη συνέχεια σε νερό.
- Βάλτε δίπλα στο φαγητό του σκύλου ένα μπολ με βασιλικό και γαρίφαλα.
- Φτιάξτε μια αυτοσχέδια κολλητική ταινία. Ανακατέψτε 1/4 κούπας σιρόπι με 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη και 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη. Κόψτε μια πλατιά λωρίδα από χοντρό χαρτόνι και αλείψτε το με το κολλώδες μίγμα. Αφήστε το ένα βράδυ για να στεγνώσει και την επόμενη ανοίξτε μια τρύπα στο ένα άκρο και κρεμάστε το ψηλά. Ανανεώνετέ το τακτικά!
Ένας ακόμη αποτελεσματικός τρόπος που βρήκαμε στο e-syrvival.blogspot.com είναι με τη χρήση ενός πλαστικού μπουκαλιού και τη φλούδα μπανάνας. Κόψτε ένα μπουκάλι όπως στη παρακάτω εικόνα και βάλτε μέσα τη φλούδα μιας μπανάνας.. Οι μύγες εγκλωβίζονται μέσα και δεν μπορούν να βγουν..
Οι Δυτικοευρωπαίοι και οι κάτοικοι άλλων προηγμένων χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, κ.α.) έχουν προ πολλού αρχίσει να συνειδητοποιούν τους κινδύνους από τα διάφορα χημικά τα οποία έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής και ότι δεν μπορούμε πια να απολαμβάνουμε τις ανέσεις που μας προσφέρουν προϊόντα με χημική προέλευση όπως τα πλαστικά, τα απορρυπαντικά και τα αεροζόλ, χωρίς να πληρώσουμε και ένα κρυφό τίμημα: όλα αυτά με τον καιρό θα καταλήξουν στο νερό και στο έδαφος, μέσω των χωματερών, των αποχετεύσεων και των υπονόμων δηλητηριάζοντας τους υδάτινους πόρους και σκοτώνοντας ψάρια, πουλιά και ζώα.
Σημαντική είναι όμως και η επιβάρυνση στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε πρόσφατη έρευνα σε κατοίκους της Αττικής για λογαριασμό της «Ελλάδα Καθαρή» ανακαλύφθηκε πως το 84,9% των γυναικών και το 78,5% των ανδρών της Ελλάδας συμφωνούν με τη γνώμη ότι τα συνήθη προϊόντα καθαρισμού, όπως η χλωρίνη, και γενικά τα απορρυπαντικά είναι επικίνδυνα για την υγεία, καταστροφικά για το περιβάλλον και δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε.
Επίσης 26% των γυναικών δήλωσε ότι τα απορρυπαντικά τους δημιουργούν ενοχλήσεις και προβλήματα όπως δερματίτιδες, αλλεργίες, δύσπνοιες κ.λπ., ενώ το 31% δήλωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζουν κάποια ευαισθησία στα συνήθη απορρυπαντικά. Συνολικά, δηλαδή, 60% των γυναικών, που είναι και οι περισσότερες χρήστριες προϊόντων καθαρισμού έχουν κάποια ευαισθησία, ενοχλήσεις και προβλήματα από τα προϊόντα καθαρισμού.
Σήμερα, πράγματι, τα περισσότερα απορρυπαντικά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες (για καρκίνο έχει ενοχοποιηθεί και το χλώριο που χρησιμοποιήθηκε και ως χημικό όπλο κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο). Ακόμα και κάποια σαμπουάν περιέχουν καρκινογόνες ουσίες όπως η βενζοφαινόνη - 4 και φαινόλη.
Σύμφωνα και με το WWF Ελλάς, την Greenpeace και άλλες οικολογικές οργανώσεις, τα παραδείγματα είναι πολλά: η μυρωδιά του λεμονιού στα υγρά πιάτων δημιουργείται συνήθως με τη λεμονίνη (limonene), ουσία ύποπτη για καρκινογένεση. Τα αποσμητικά χώρου μπορεί να περιέχουν παραδιχλωροβενζίνη (paradichlorobenzine), που προκαλεί καρκίνο και ασθένεια του ήπατος. Οι παιδικές αλλεργίες, λένε, έχουν εικοσαπλασιασθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αυξημένη χρήση οικιακών χημικών και μάλιστα των λεγόμενων «βιολογικών».
Ανάμεσα στα οικιακά απορρυπαντικά, τα πιο τοξικά θεωρούνται τα καθαριστικά φούρνου, αποχετεύσεων και λεκάνης τουαλέτας. Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace κ. Νίκος Χαραλαμπίδης: «H καυστική σόδα, η οποία περιέχεται σε όλα τα παραπάνω, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη».
«Εκατό χιλιάδες νέες χημικές ουσίες δημιούργησε ο άνθρωπος τα τελευταία 50 χρόνια», εξηγεί ο χημικός κ. Γιάννης Σιταράς. «Πραγματικό ρεκόρ! Ωστόσο το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο το σπίτι. Κάθε λογής χημικές ουσίες απελευθερώνονται καθημερινά στο περιβάλλον και απορροφώνται από ανθρώπους και ζώα με την τροφή, το νερό, ακόμα και την επαφή με το δέρμα. Υπάρχουν παντού! Από τα φυτοφάρμακα, τα τρόφιμα και τα καλλυντικά», συμπληρώνει.
Οι οικολόγοι δίνουν έμφαση στα απορρυπαντικά και καθαριστικά σπιτιού γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο μέσος Έλληνας καταναλωτής χρησιμοποιεί διπλάσια ή τριπλάσια ποσότητα απορρυπαντικού από την αναγκαία. «Είναι ανεπαρκής η ελληνική νομοθεσία για την προστασία του ανθρώπου από τις επικίνδυνες χημικές ουσίες», υποστηρίζει η κ. Αλεξάνδρα Χαΐνη από το WWF Ελλάς. «Για το 86% των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για το κατά πόσον η χρήση τους είναι ασφαλής».
Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, έχουν αναληφθεί δυναμικές πρωτοβουλίες με τη μορφή συντονισμένων προσπαθειών όχι μόνο για τον έλεγχο της ρύπανσης αλλά προ παντός για την πρόληψή της στην πηγή. Στην προσπάθεια αυτή συνεργάζονται καταναλωτές, έμποροι λιανικής πώλησης, παραγωγοί, κοινωνικοί και κυβερνητικοί φορείς με κοινό στόχο τη μείωση του ρυθμού σε πρώτη φάση και την αναστροφή της καταστροφικής αυτής πορείας μακροπρόθεσμα.
Στα πλαίσια αυτής της αντίληψης κινείται και το συγκεκριμένο κεφάλαιο της εργασίας μας. Ψάξαμε, βρήκαμε και τολμούμε να προτείνουμε κάποιες λύσεις από το μεγάλο «θησαυρό» της φύσης για την αντικατάσταση των χημικών που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο σπίτι μας. Με τον τρόπο αυτό ο καθένας από μας προστατεύει όχι μόνο την υγεία του αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει. Πρώτα όμως διαβάστε έναν οδηγό για οικολογική χρήση των απορρυπαντικών, που καλό είναι να τον προσέξουμε, τουλάχιστον μέχρι να πειστούμε να καταργήσουμε εντελώς τα χημικά στο σπίτι μας.
ΟΔΗΓΟΣ
για οικολογική χρήση απορρυπαντικών
· Από τα ειδικά σήματα στις ετικέτες των συσκευασιών καταλαβαίνουμε ποια προϊόντα είναι τα πιο επικίνδυνα: Τα αποφεύγουμε αν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας με άλλα λιγότερο επιβλαβή!
· Χρησιμοποιούμε πάντα τις κατάλληλες ποσότητες και ποτέ παραπάνω.
· Προτιμούμε χαμηλές θερμοκρασίες στην πλύση.
· Χρησιμοποιούμε ανταλλακτικά απορρυπαντικών. Έτσι εξοικονομούμε το 75% των υλικών συσκευασίας.
· Αγοράζουμε απορρυπαντικά μη τοξικά, φιλικά προς το περιβάλλον. Προτιμούμε αυτά που δεν περιέχουν φώσφορο, χλωρίνες ή έχουν βάση το πετρέλαιο, γιατί προκαλούν ερεθισμούς στο αναπνευστικό μας σύστημα και πονοκεφάλους στο χρήστη.
· Δεν αγοράζουμε απορρυπαντικά πιάτων ή άλλα που έχουν τον τίτλο antibacterial. (Αυτά τα προϊόντα σκοτώνουν και τα χρήσιμα βακτήρια χαλώντας την οικολογική ισορροπία της κουζίνας και του μπάνιου). Για τον ίδιο λόγο μην αγοράζετε προϊόντα που περιέχουν το συστατικό triclosan.
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ με απλά παρασκευάσματα που μπορείτε να ετοιμάσετε μόνοι σας:
ý Απορρυπαντικό για τα πιάτα: Σ΄ ένα λίτρο ζεστό νερό ρίξτε 12 κουταλιές της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσει. Προσθέστε ½ λίτρο οινόπνευμα και το χυμό 12 λεμονιών. Ανακινείτε καλά κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε.
ý Απορρυπαντικό για λείες επιφάνειες: Για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε συγχρόνως τις λείες επιφάνειες της κουζίνας - πλαστικές, κεραμικές - και τα ντουλάπια, φτιάξτε ένα μίγμα από φασκόμηλο, λεβάντα, tea tree, ξίδι και σαπούνι - βιολογικό ή πράσινο ή σαπούνι πλυσίματος των πιάτων. Από το προηγούμενο βράδυ ρίξτε τα παραπάνω βότανα σε νερό. Την επόμενη μέρα αφαιρέστε από το νερό τα βότανα και προσθέστε σ΄ αυτό το ξίδι και το σαπούνι.
ý Είδη υγιεινής πλακάκια μπάνιου, δαπέδου, νεροχύτες: 2 λίτρα νερού, 1,5 φλιτζάνι σόδα, μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια κίτρου, μέντας, λεβάντας και δεντρολίβανου. Ανακατώνετε σε μια λεκάνη και τρίβετε καλά τις επιφάνειες. Επισημαίνω δε ότι η μαγειρική σόδα-πάμφθηνη, εκτός από ευεργετική στην υγεία- κάθε μέρα λαμβάνω και μια κουτσουλιά σόδας στα αφεψήματα μου. ΄Εχω αναλύσει αλλού θεραπευτικές ιδιότητες της σόδας… (τό κρύβουν οι γιατροί υπόψιν ..Ο μεγάλος καρδιοχειρουργός –ο πρώτος διδάξας της μεταμοσχεύσης καρδιάς, χρησιμοποιούσε τη σόδα στις επεμβάσεις που έκανε. Αυτό δεν άρεσε στα κατεστημένα ιατροφαρμακολογικά συμφέροντα και σιγα-σιγά τον έβγαλαν από τη μέση…Η σόδα είναι φθηνή και …δεν παρέχει ενθουσιώδη κέρδη.
Αλλά η σόδα ως καθαριστικό ..κάνει επίσης θαύματα… παντού και στο πλύσιμο και τη γυαλάδα των πιάτων…
ý Πατώματα, ξύλινες επιφάνειες, τζάμια, καθρέπτες και γενικά οι περισσότερες επιφάνειες στο σπίτι καθαρίζουν με νερό και ξίδι που αδρανοποιεί και την ανάπτυξη μικροοργανισμών (2 κουταλιές ξίδι σε 1 λίτρο ζεστό νερό). Όταν υπάρχουν λαδιές προσθέτουμε 1-2 σταγόνες σαπούνι για τα πιάτα. Για να απαλλαγείτε από την έντονη μυρωδιά του ξιδιού δεν έχετε παρά να αρωματίσετε το χώρο σας με αιθέρια έλαια.
ý Για τον καθαρισμό των τοίχων, σε 1 λίτρο νερό ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας σόδα και σταγόνες από αιθέρια έλαια λεβάντας ή λουίζας ή κυπαρισσιού. Τρίψτε και ξεπλύνετε με μαλακό σφουγγάρι.
ý Καθαρισμός αποχετεύσεων και λεκάνης τουαλέτας. Αντί καυστική σόδα, ρίξτε στις αποχετεύσεις μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και μισό φλιτζάνι ξίδι. Μετά από 15 λεπτά ρίξτε βραστό νερό για να ξεπλυθούν τα κατάλοιπα. (Προσοχή, οι πλαστικοί σωλήνες μπορεί να λιώσουν αν ρίξουμε πολύ βραστό νερό). Το ίδιο χρησιμοποιούμε και για τη λεκάνη της τουαλέτας.
ý Για τα υφάσματα επιπλώσεων και τις κουρτίνες που δεν πλένονται στο πλυντήριο χρησιμοποιήστε 4 σταγόνες από αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου και 1 φλιτζανάκι του καφέ καθαρό οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. Ψεκάστε με το μίγμα τους λεκέδες, αφήστε να στεγνώσει και περνάτε με την ηλεκτρική σκούπα.
ý Για να καθαρίσετε και να αρωματίσετε τα χαλιά σας, αφού τα περάσετε με την ηλεκτρική σκούπα για να φύγει η σκόνη, απλώστε πάνω τους για 10 λεπτά το εξής μίγμα: πούδρα και αιθέρια έλαια από λεβάντα ή λεμόνι, σε αναλογία 1 σταγόνα σε ένα κουταλάκι πούδρα. Στη συνέχεια αφαιρέστε με την ηλεκτρική σκούπα την πούδρα.
ý Οι ντουλάπες και τα συρτάρια καθαρίζουν και ευωδιάζουν αν τα καθαρίσετε με νερό, σαπούνι και αιθέριο έλαιο λεβάντας.
ý Προστατέψτε τα ρούχα σας από το σκώρο τοποθετώντας στις ντουλάπες σακουλάκια με μίγμα από φασκόμηλο, λεβάντα, βασιλικό και δεντρολίβανο.
ý Αντί τα τοξικά αποσμητικά χώρου χρησιμοποιήστε φύλλα λεβάντας ή μέντας ή αιθέρια έλαια.
ý Μύγες, τσιμπούρια και κουνούπια. Για να τα κρατήσετε έξω από το σπίτι σας, αντί των επικίνδυνων αεροζόλ, ψεκάζετε μ΄ ένα κοκτέιλ από αιθέρια έλαια ευκάλυπτου, βασιλικού, γερανιού, γαρίφαλου, κίτρου, δυόσμου και λεβάντας, ή ρίχνετε μερικές σταγόνες στο λύχνο της αρωματοθεραπείας. Στα παλιά σπίτια επίσης κρεμούσαν στις στέγες κλαδιά από κυπαρίσσι, για τον ίδιο λόγο.
ý Τα καλύτερα εντομοαπωθητικά είναι ο βασιλικός και το γεράνι, που επιπλέον είναι όμορφα φυτά και μυρίζουν υπέροχα. Βάλτε τα στα μπαλκόνια και τα παράθυρά σας και κρατήστε για πάντα μακριά μύγες και κουνούπια. Ένα ματσάκι φασκόμηλο κρεμασμένο σ΄ ένα ξύλο κοντά στα κηπευτικά σας, διώχνει τα έντομα. Για τα ζωύφια στο χώμα φυτεύετε κοντά στα υπόλοιπα φυτά σκόρδα. Όπως καταλαβαίνετε τα περισσότερα βότανα είναι εντομοαπωθητικά. Προτιμήστε λοιπόν στον κήπο σας φράχτες και μπορντούρες, από βότανα και αρωματικά φυτά, που θα σας απαλλάξουν και από τους ψεκασμούς.
Τα πιο πάνω είναι μελέτη από τους: Κορίνα Κλάδου ,Ανεθρεπτάκη Κατερίνα ,Σκαλίδα Μαρία ,Χουστουλάκη Ελένη, Μανόλης Γιαννακάκης
Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ...
Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου
ΣΑΣ ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΣΗΜΕΡΑ.
Μην τα φάτε μονομιάς, θα νταλακιάσετε… Εκείνο που με βασανίζει και με αγχώνει είναι η απεραντοσύνη της άγνοιας που μας παραδέρνει, ΟΛΟΥΣ ειδικά δε εγώ ήμουν μέχρι πριν ένα χρόνο… για τα πανηγύρια. Καθολική η άγνοιά μου για τον φυτικό πλούτο της φύσης,που είναι γύρω μας , πλούτος που μας χάρισε ο Θεός λέγω εγώ κι αν αυτό …δεν είναι συμβατό με την ορθολογική σας. Δεν πειράζει.Αυτό που με πειράζει όμως, είναι πως όλοι μας, προσπερνάμε τους θησαυρούς που έχουμε γύρω μας χωρίς να ξέρουμε τις τεράστιες θεραπευτικές ιδιότητές τους ..
-- Ρε παππούλη τι μου λες…; Πάω δίπλα στο φαρμακείο και παίρνω τα χάπια μου και βολεύομαι στο τάκα-τάκα… Θα κάθομαι εγώ να κάνω τσάγια με βότανα; Μου είπε ένα ανεψούδι μου… μαντραχαλάς 50 ετών! Και του είπα:
--Ναι αλλά θείε, Με τα φάρμακα έχω άμεσα …αποτελέσματα, και δεν χάνω χρόνο να βράζω στο μπρίκι νεροζούμια…τσάγια….
--Βρε κολασμένε υιέ του ταλαίπωρου αδερφού μου, με αυτά που λες …δεν γλυτώνεις τον αφορισμό μου! Αυτό προσπαθώ να σου πω. πως όλες τις λύσεις τις έχεις στην κουζίνα σου, στις λαϊκές αγορές κι εσύ τρέχεις και πληρώνεις αμφίβολα κι επικίνδυνα φάρμακα που τα πληρώνεις με χρυσάφι ενώ τα βοτανάκια μου είναι σχεδόν τζάμπα! Άξιος ο θέος (ήμαρτον Κύριε) που σου φύτεψε τέτοιο νιονιό!..Άει χάσου από μπροστά μου!
Κάπως έτσι είναι, φίλοι μου, η κατάσταση. ΄Ετσι ακριβώς αντιδρούμε ΟΛΟΙ μας, όπως το αγαπητό μου ανεψούδι μου.
Το μήνυμά μου είναι απλό. Εκτιμήστε τα φυτά που έχουμε στην πατρίδα μας.Ξέρω πως είμαστε ΟΛΟΙ μπλοκαρισμένοι από συνήθειες, καλές-κακές, τι να κάνουμε, έτσι συνηθίσαμε… ΄Ομως ο ισόθεος Μέγας Ιπποκράτης μας το είπε: Η τροφή σου είναι και το φάρμακό σου.Σχεδόν όλες οι ασθένειές μας πηγάζουν από το τι τρώμε-καταβροχθίζουμε άμετρα.Μια μικρή αλλαγή στη διατροφική μας ρότα θα αναζωογονούσε τον οργανισμό σας. Δεν λέω να το ρίξετε στη χορτοφαγία. Προς Θεού!Και τα κοψίδια παίζουν ρόλο στην υγεία μας… ισοροπιστικό..Αλλά δεν χρειάζεται για ψύλλου πήδημα να τρέχετε στα φαρμακεία και σε γιατρούς. Το παν μέτρον άριστον… έχει θεϊκή λογική!
Για δείτε τα σημερινά μου… Και τα ξαναλέμε….
Γιατρέψου με… ΛΑΧΑΝΙΚΑ!!! Απίστευτες ΑΓΝΩΣΤΕΣ σε πολλούς θεραπευτικές ιδιότητες.
Aπό το Βιβλίο Γεωπονικόν του Αγαπίου Μοναχού Κρητός. Το βιβλίο το έγραψε πιθανόν το 1620, εκδόθηκε στη Βενετία το 1643 και επανεκδόθηκε τουλάχιστον άλλες 15 φορές! Μάλιστα έχει ιδιαιτέρως μακροσκελή τίτλο.
«Βιβλίον καλούμενον Γεωπονικόν, εις το οποίον περιέχονται ερμηνείαι θαυμασιώταται. Πώς να κεντρώνονται και φυτεύονται τα δέντρα και έτερα όμοια. Και εξόχως πώς να κυβερνάται πας ένας δια να φυλάγεται υγιής. Έτι
δε και ιατρικά διάφορα αληθέστατα συναγμένα από ιατρούς σοφωτάτους, εις
πάσαν ασθένειαν. Και Μηνολόγιον δια όλες τες εορτές του χρόνου.»
.
Ολόκληρο το βιβλίο του Μοναχού Αγαπίου έκδοση του 1795!!!
Έχει τεράστιο ενδιαφέρον να δείτε τα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ!!! Σελ. 12-20. Βέβαια από τότε η «ιατρική» τα «φαρμάκωσε» όλα…
Πάμε κατευθείαν στο θέμα …
Η μολόχα. Ποιες αρρώστιες θεραπεύει.
γάρο είναι καθαρτική. Τα φύλλα της κοπανισμένα μαζί με φύλλα ιτιάς είναι
καλύτερα από όλα τα έμπλαστρα. Γιατί δεν αφήνει να γίνει φλεγμονή και
σταματάει το αίμα και κλείνει τις πρόσφατες πληγές και θεραπεύει τα
στραμπουλήγματα και τα κατάγματα.
Γιατρεύονται επίσης οι πληγές από τις ρογαλίδες και
τα ερπετά αν κοπανίσουμε κρεμμύδια και πράσα και τα ανακατέψουμε με
φύλλα μολόχας και τα βάλουμε πάνω στην πληγή. Αν αλειφτεί κανείς με χυλό
από αγριομολόχα ανακατωμένο με λάδι δεν τον κεντούν οι σφήκες. Και αν
κανείς κεντηθεί τον γιατρεύει ο χυλός.
Και τα φύλλα της μολόχας, αν τα κοπανίσουμε και τα βάλουμε πάνω στη
πληγή, τη γιατρεύουν. Επίσης η μολόχα γιατρεύει τις λειχήνες – σταματάει
το αίμα – και τις κρυφές αρρώστιες των γυναικών. Ο χυμός της μολόχας,
αν τον σταλάξουμε στο αυτί παύει την ωταλγία (πόνους των αυτιών). Όταν
πίνεται μαζί με μέλι γιατρεύει όσους υποφέρουν από το συκώτι τους και
συνεφέρνει τους σεληνιασμένους. Επίσης ο χυλός της μολόχας γιατρεύει
τους νεφριτικούς και όσους υποφέρουν από νευραλγίες της μέσης. Το ζουμί
της όταν πίνεται γιατρεύει τη δυσουρία. Ωφέλιμη επίσης είναι στη
δυστοκία.
Το μαρούλι. Πως χρησιμοποιείται για φάρμακο.
Το μαρούλι είναι υγρό και ψυχρό λαχανικό και για αυτό είναι ωφέλιμο στις
φλεγμονές. Παύει τη δίψα και είναι υπνωτικό και κατεβάζει το γάλα στις
γυναίκες. Βρασμένο είναι θρεπτικότερο και καταπαύει τον ερωτικό πόθο.
Και για αυτό οι Πυθαγόρειοι το ονομάζουν ευνούχο και οι γυναίκες
αστυτίδα. Το μαρούλι φέρνει όρεξη, γιατρεύει τη φλόγωση και καταπραΰνει
τον ερωτικό πόθο. Όταν το τρώμε μαζί με γλυκό κρασί ή με ξύδι μετριάζει
τη χολή. Επίσης μαζί με ύσσωπο και ξύδι είναι ωφέλιμο στα λαγαρά του
σώματος. Βρασμένο μέσα σε ροδέλαιο θεραπεύει τη χολέρα. Το ζουμί από το
μαρούλι καταπραΰνει τα πρησμένα σπλάχνα. Το ανεμοπύρωμα (ερυσίπελας)
θεραπεύεται αν το αλείψουμε από πάνω με μαρούλι μαζί με γάλα γυναικείο. Ο
σπόρος, όταν πίνεται κοπανισμένος γιατρεύει την πληγή από σκορπιό. Το
μαρούλι ωφελεί και στο στήθος που πάσχει. Φέρνει δε και ύπνο, στους
γερούς όταν το φάνε και στους αρρώστους αν αλείψουμε με χυλό το μέτωπό
τους.
Τα σέσκλα.
Τα σέσκλα έχουν καθαρτική δύναμη και είναι μαλακτικά για την κοιλιά όταν
πίνει κανείς το ζουμί τους μαζί με λάδι και γάρο και λίγη σόδα. Ο χυλός
από τα άβραστα σέσκουλα γιατρεύει την πιτυρίδα και τις ψείρες του
κεφαλιού. Όταν δε τον ανακατέψουμε με κερί λειωμένο γιατρεύει όλα τα
σκληρώματα και τα πρηξίματα αν τον τυλίξουμε σε πανί και τον βάλουμε
πάνω. Επίσης κατά τον ίδιο τρόπο γιατρεύει τις λειχήνες και την κασσίδα.
Το κραμπολάχανο. Και ποιες αρρώστιες γιατρεύει.
Το κραμπολάχανο όταν το φάμε μισοβρασμένο είναι καθαρτικό, όταν όμως είναι περισσότερο βρασμένο είναι στυπτικό.
Το κρασμπολάχανο φέρνει την περίοδο στις γυναίκες και μάλιστα αν ποιούν
το ζουμί τους μαζί με γλυκό κρασί. Όταν τρώγεται βρασμένο πριν το φαγητό
γιατρεύει τους φθισικούς. Γιατρεύει την ποδάγρα και την αρθρίτιδα αν
βρέξουμε με το ζουμί του το πονεμένο μέρος καθώς και αν ανακατέψουμε το
κραμπολάχανο με κριθαράλευρο, κόλιαντρο, απήγανο και λίγο αλάτι και το
βάλουμε πάνω στο μέρος που πονάει. Ο χυλός του κραμπολάχανου
ανακατωμένος με μέλι ωφελεί στα μάτια αν τον βάλουμε κοντά στις κώχες
των. Είναι δε τόσο πολύ θρεπτικό που τα παιδιά μεγαλώνουν γρηγορότερα
όταν το τρώνε. Αν φάει κανείς μανιτάρια φαρμακερά και πιεί κατόπιν το
χυμό του κραμπολάχανου θα σωθεί. Επίσης ο χυλός του θεραπεύει όσους
πάσχουν από χρυσή και τους σπληνικούς αν τον πίνουν 40 ημέρες μαζί με
άσπρο κρασί. Όταν πίνεται με μαύρο σταματάει το βήχα. Τα φύλλα του
κραμπολάχανου βγάζουν την λειχήνα και θεραπεύουν τις πληγές των ερπετών
όταν τα τρίψουμε επάνω τους.
Εάν το ανακατέψουμε με στύψη στρογγυλή βρεγμένη με ξύδι θεραπεύει την
ψώρα και τη λέπρα. Η στάχτη από τις ρίζες του ωφελεί στα εγκαύματα.
Επίσης ο χυλός του μαζί με λάδι θεραπεύει τις πληγές του στόματος και
των αδένων του λαιμού και το πρήξιμο του σταφυλίτη αν τον πιεί κανείς
και τον κρατήσει πολύ ώρα. Επίσης ωφελεί μαζί με ξύδι, αν τον βάλουμε
κατάπλασμα στα αυτιά. Στους θερμασμένους φέρνει μεγάλη ανακούφιση αν το
κοπανίσουμε και το βάλουμε πάνω τους κατάπλασμα. Αν το τρώει κανείς μόνο
του βρασμένο πριν το φαγητό καθαρίζει τη φωνή και θεραπεύει τη
βραχνάδα. Επίσης ο σπόρος του ή τα φύλλα του κοπανισμένα και ανακατωμένα
με σίλφιο και με ξύδι, αν τα βάλουμε στις πληγές από τα μοσχοπόντικα
και τα σκυλιά και τα λυσσασμένα ακόμη, τις θεραπεύει. Δίνουμε και στους
δαγκωμένους να πιούν και αφέψημα από τα φύλλα αφού τα καθαρίσουμε πρώτα
και τα ξηράνουμε και κατόπιν τα βράσουμε. Το κραμπολάχανο ελαττώνει την
σπλήνα αν το λιώσουμε και το βάλουμε απάνω. Όταν το τρώμε προ του
φαγητού ωμό παύει την αϋπνία και δεν μας αφήνει να βλέπουμε φαντάσματα.
Όσοι θέλουν να πιούν πολύ κρασί και να μην μεθύσουν τρώνε πριν από το
φαγητό κραμπολάχανο.
Τα ρεπάνια.
Είναι ωφέλιμα στα πρηξίματα και θεραπεύουν τους νεφριτικούς, ιδίως αν
κανείς βράσει τη φλούδα τους με κρασί και πίνει το ζουμί νηστικός την
αυγή. Γιατρεύουν και τον βήχα όταν τα τρώει κανείς μαζί με μέλι. Επίσης
και ο σπόρος τους καβουρδισμένος , αν τον φάει κανείς με μέλι πάει το
βήχα και τη δύσπνοια. Όταν τα δώσουμε στις λεχώνες φέρνουν πολύ γάλα.
Διεγείρουν τον ερωτικό πόθο. Βλάπτουν την φωνή. Αν κανείς τα τρώει
νηστικός να είναι βέβαιος ότι δεν θα τον βλάψουν τα δηλητήρια. Ο χυλός
τους όταν πίνεται με νερό είναι αντιφάρμακο για τα φαρμακερά μανιτάρια
και τα δηλητήρια. Αν κανείς τρίψει και αλείψει τα χέρια του προσεκτικά
με χυλό από ρεπάνια χωρίς φόβο και χωρίς κίνδυνο μπορεί να πιάσει τα
ερπετά. Αν βάλουμε ρεπάνια πάνω σε σκορπιούς ψοφούν αμέσως. Όταν τα
πάρουμε μέσα από νερό γιατρεύουν την υδρωπικία και μετριάζουν την
σπλήνα. Ο χυλός τους όταν πίνεται πριν από το λουτρό μαζί με γλυκό κρασί
γιατρεύει τη χρυσή. Ωφελεί και στη δυσουρία όταν κανείς πίνει το ζωμό
τους, γιατί φθείρουν την πέτρα. Καθαρίζουν δε και το στομάχι, αν τα
πάρει κανείς μαζί με μέλι και κατόπιν τα ξεράσει. Γιατί φέρνουν εμετό
και προκαλούν την όρεξη. Εάν σε κανένα μέρος το νερό δεν είναι καλό,
γίνεται υγιεινότερο όταν το βράσουμε με ρεπάνια. Και μόνο τα δόντια
βλάπτουν. Τα ρεπάνια είναι ωφέλιμα σε όσους κάνουν αιμοπτύσεις. Αν
κανείς έχει φάει από πριν ρεπάνι και κατόπιν τον δαγκώσει σκορπιός, όχι
μόνο δεν θα πεθάνει αλλά και γρήγορα θα γίνει καλά. Τα ρεπάνια όταν τα
κοπανίσουμε και τα βάλουμε στις πληγές που υπέστηκαν βασανιστήρια
γιατρεύουν πολύ γρήγορα τα πρηξίματα και τα χτυπήματα. Επίσης καθαρίζουν
τις φακίδες και βγάζουν μαλλιά στην κασσίδα. Όταν τα τρώμε στο τέλος
του φαγητού καθαρίζουν την αναπνοή.
Τα κολοκύθια.
αυτιά γιατρεύουν τους πόνους τους. Αν βάλεις τα άνθη της σε λάδι
μερικές ημέρες και αλείφεις με αυτό το κεφάλι σου όταν πονέσει από
ηλιακή καύση, θεραπεύεσαι. Αν τρίψεις με φύλλα κολοκυθιάς το άλογο δεν
κάθονται μύγες απάνω του.
Τα αγγούρια.
Ο σπόρος των αγγουριών είναι διουρητικός και μετριάζει το τσουχτερό κάτουρο.
Το σέλινο.
Το σέλινο όταν τρώγεται κάνει τις γυναίκες πιο φιλήδονες. Και για αυτό
όσες βυζαίνουν δεν πρέπει να το τρώνε γιατί σταματάει το γάλα. Συντελεί
δε στο να έχει καλή μυρωδιά το στόμα, για αυτό αν φάνε σέλινο εκείνοι
που βρωμάει το στόμα τους, δεν θα βρωμάει. Επίσης το σέλινο, αν το
κάνουμε κατάπλασμα μαζί με ψωμί, γιατρεύει το ανεμοπύρωμα. Το λουτρό έως
τη μέση μέσα σε ζουμί από σέλινα ή το ζουμί σε κατάπλασμα βγάνει τις
πέτρες (από τα νεφρά) και θεραπεύει τη δυσουρία και τους νεφρικούς.
Ο απήγανος.
Αν κανείς βουλώσει τα αυτιά του με το τρυφερό μέσα μέρος του απήγανου
παύει ο κεφαλόπονος. Αν αλείψουμε ελαφρά τα μάτια με χυλό του άγριου
απήγανου ανακατωμένο με γυναικείο γάλα δυναμώνει την όραση. Αν
ανακατέψουμε 2 μέρη μέλι και 1 μέρος απήγανο και αλείψουμε τα μάτια
θεραπεύεται η θαμπάδα των ματιών και το θόλωμα όταν είναι στην αρχή. Το
ίδιο αποτέλεσμα έχει και ο άγριος απήγανος όταν τρώγεται και πίνεται. Αν
μια έγκυος γυναίκα πιεί 15 ημέρες τον καρπό του άγριου απήγανου
παθαίνει αποβολή. Το φυτό αυτό είναι από την φύση του εχθρικό στις
έγκυες γυναίκες. Όταν πίνεται μαζί με κρασί παύει τους πόνους και
θεραπεύει τις πληγές από τα ερπετά. Επίσης είναι ωφέλιμο σε όσους
σεληνιάζονται και θεραπεύει τους πόνους του στήθους. Μαζί με κρασί ή με
ροδέλαιο καθαρίζει τα αυτιά.
Το ζούματο (ρόκα).
Ο σπόρος της ρόκας όταν πίνεται μαζί με κρασί θεραπεύει τις πληγές από
τα μοσχοπόντικα. Βγάζει τις λεβίθες, μετριάζει την σπλήνα και
ανακατωμένος με βοδινή χολή και ξύδι καθαρίζει τις μαύρες πληγές. Επίσης
γιατρεύει τις φακίδες. Το ζούματο ανακατωμένο με μέλι καθαρίζει το
πρόσωπο. Όταν πίνεται με κρασί πριν από το μαστίγωμα, ο μαστιγούμενος
πονάει λιγότερο. Τρία φύλλα από άγρια ρόκα κομμένα με το αριστερό χέρι
θεραπεύουν τη χρυσή. Ακόμα το ζούματο θεραπεύει και τις μασχάλες που
βρωμούν.
Το κάρδαμο.
Ο σπόρος από κάρδαμο ανακατωμένος με αλεύρι από κουκιά και με λίγη
αλυσίβα θεραπεύει τις χοιράδες (χελώνια) και τον άνθρακα (κακό σπυρί).
Τον τυλίγουμε δε, όχι μέσα σε πανί, αλλά σε φύλλα από κραμπολάχανο. Όταν
πίνεται μαζί με δυόσμο και κρασί βγάζει την ταινία και τις λεβίθες.
Όταν δε τον βράζουμε μαζί με γίδινο γάλα γιατρεύει το στήθος. Μαζί με
μέλι γιατρεύει το βήχα. Το βάζουν κατάπλασμα και στις πληγές που είναι
από κάτω φαγωμένες. Ο χυλός από το κάρδαμο σταματάει την τριχόπτωση.
Μαζί με ξύγκι από χήνα γιατρεύει τις μικρές πληγές που βγαίνουν στο
κεφάλι και την πιτυρίδα. Μαζί με προζύμι ωριμάζει τα σπυριά.
Τα ραδίκια.
Τα ραδίκια όταν τα βαφτίζει κανείς στο ξύδι και τα τρώει είναι ωφέλιμα
στο στομάχι. Ο χυλός τους είναι ωφέλιμος σε όσους φτύνουν αίμα, όταν
πίνεται κάθε δεύτερη μέρα. Ο χυλός των ραδικιών αφού ξεραθούν πρώτα στον
ήλιο λίγο και τριφτούν, δίνεται σε όσους πονάει το συκώτι τους.
Τα πράσα.
Αν βάλουμε επάνω στις πληγές από τα ερπετά και τις ρογαλίδες κοπανισμένο
πράσο, γιατρεύονται γρηγορότερα παρά με κάθε άλλο φάρμακο. Το βρασμένο
πράσο, όταν πίνεται μαζί με μέλι γιατρεύει τη βραχνάδα. Ο σπόρος τους
όταν πίνεται με κρασί από ξερά σταφύλια γιατρεύει την δυσουρία. Όταν
όμως τρώγεται τακτικά αδυνατίζει την όραση και φέρνει κακοστομαχιά. Ο
χυμός του πράσου ανακατωμένος με υδρομέλι, ωφελεί τους δαγκωμένους από
ερπετά όταν τον πιούν. Αν ανακατέψουμε το χυλό του με ξύδι και λιβάνι ή
με γάλα ή με ροδέλαιο και τον σταλάξουμε στο αυτί είναι ωφέλιμος για τις
ωταλγίες και την βοή των αυτιών. Τα πράσα είναι ωφέλιμα σε όσους έχουν
πόνους στα πλευρά. Όταν φας μανιτάρια και φοβάσαι μήπως ήταν φαρμακερά,
φάε πράσα να μη σε βλάψει το φαρμάκι. Έτσι εξαφανίζει και τη μέθη, αν
φας πράσα ξεμεθάς γρηγορότερα.
Τα σκόρδα.
Όταν τα τρώμε βγάζουν τις λεβίθες και κινούν τα ούρα. Είναι ωφέλιμα και
στους δαγκωμένους από οχιά ή από λυσσασμένο σκυλί, αν τα φάνε ή αν τα
βάλλουν κατάπλασμα. Όταν τα κάψουμε και τα ζυμώσουμε με μέλι και τα
βάλουμε απάνω θεραπεύουν τα σημάδια από τα χτυπήματα και την κασσίδα.
Όταν τα κρατήσει κανείς στο στόμα του σταματάνε τον πονόδοντο. Βγάζουν
τις φακίδες και τις λειχήνες. Όταν τα τρώει κανείς βραστά ή ωμά ωφελούν
στον χρόνιο βήχα Αν κανείς έχει φάει πριν σκόρδα δεν παθαίνει τίποτα
ούτε από το δάγκωμα των ερπετών, ούτε από άλλα δηλητήρια. Επίσης
θεραπεύουν και τις πληγές αν τα κοπανίσουμε και τα βάλουμε επάνω. Πολύ
ωφέλιμα είναι και όταν τα πιεί κανείς με κρασί και ακόμη περισσότερο σε
όσους δεν μπορούν να χωνέψουν. Τα σκόρδα φέρνουν ούρα, γιατρεύουν τους
νεφριτικούς και προλαβαίνουν την βλάβη από τα άσχημα νερά. Εκτός από τα
ήμερα υπάρχουν και τα άγρια σκόρδα. Τα άγρια είναι ακόμη πιο ωφέλημα για
τις αρρώστιες που είπαμε παραπάνω.
Τα κρεμμύδια.
Το κρεμμύδι κοπανισμένο και ανακατωμένο με μέλι, αν το κάνουμε
κατάπλασμα είναι ωφέλιμο σε όλες τις πληγές. Διατηρεί δε την υγεία του
όποιος διαλέγει κάθε μέρα τα τρυφερότερα κρεμμύδια και τα τρώει νηστικός
μαζί με μέλι. Το κρεμμύδι γιατρεύει την πληγή. Το δε σκόρδο και σε γερό
μέρος του σώματος να το βάλουμε ανοίγει πληγή. Το κρεμμύδι μαζί με ξύδι
γιατρεύει την λευκοπάθεια, αν αλείψουμε με αυτό το μέρος που πάσχει,
έξω στον ήλιο. Γιατρεύει δε γρηγορότερα την κασσίδα αν το τρίψουμε πολύ
επάνω. Ο χυλός τους είναι ωφέλιμος στην πυόρροια των αυτιών, καθώς και
στους συναχωμένους αν αλειφθούν με αυτόν. Το κρεμμύδι επίσης είναι
ωφέλιμο σε όσους έχουν κοντή όραση. Όταν τρώγεται βρασμένο θεραπεύει τον
βήχα.
Οι καυκαλήθρες.
Οι καυκαλήθρες, όταν τις φάει ο νεφριτικός, τον γιατρεύουν βγάζοντας τα
ούρα του. Το ζουμί τους μαζί με κρασί από ξερά σταφύλια, όταν πίνεται
μια ώρα πριν από το λουτρό, γιατρεύει όσους πάσχουν από χρυσή με τον
ιδρώτα που χύνουν. Όταν φάει κανείς καυκαλήθρες μαζί με οξυμέλι και
κατόπιν τις ξεράσει, του καθαρίζουν το στομάχι και γιατρεύουν την
μελαγχολία, την ανορεξία και τον τετραήμερο πυρετό.
Τα σπαράγγια.
Τα σπαράγγια ωφελούν το στομάχι, αυξάνουν το σπέρμα, κινούν τα ούρα, καθαρίζουν τα νεφρά από άμμο και παύουν τον πόνο τους.
Το μπόρανγκο ή βόραγο.
Ωφελεί πολύ κάθε άνθρωπο, όταν τρώγεται συχνά γίνεσαι καλόκαρδος και
γεννά καλούς χυμούς. Τα άνθη και τα φύλλα του να βάνεις στο κρασί να
μένουν να το πίνεις, ωφελεί πολύ στην καρδιά. Κάνει καλό στους
μελαγχολικούς, καθαρίζει το αίμα, δίνει στα εντόσθια πολύ άνεση και
λεπταίνει του στήθους την σκληρότητα.
Για την κάππαρη.
Αυτή θεραπεύει την σπλήνα, φθείρει τα σκουλήκια, γιατρεύει τις ζοχάδες,
αυξάνει το σπέρμα, θεραπεύει τα πιάσματα του συκωτιού, κινά τα ούρα, τα
καταμήνια, ωφελεί στα ρευματικά και στα φλέγματα. ΠΗΓΗ
Ευχαριστούμε θερμά, το ftiaxno.gr που τα συγκέντρωσε.
Τα κολοκυθάκια αποτελούν μια από τις σημαντικότερες πηγές αντιοξειδωτικών το καλοκαίρι
Τα πράσινα κολοκυθάκια αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας ιδιαίτερα κατά του καλοκαιρινούς μήνες, όπου και ευδοκιμούν.
Μάλιστα, αποτελούν βασικό συστατικό πολλών πιάτων όπως είναι το μπριάμ και τα γεμιστά. Ποια είναι όμως τα οφέλη των λαχανικών αυτών που απαντώνται ευρέως στο τραπέζι των περισσότερων ελληνικών νοικοκυριών;
Τα πράσινα κολοκυθάκια ανήκουν στην οικογένεια Cucurbitaceae και αποτελούν ένα συγγενές είδος με τα αγγούρια και το πεπόνι. Ένα από τα περισσότερο μελετημένα οφέλη τους στην υγεία είναι η ικανότητα τους να εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικά συστατικά χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε αυτά.
Συγκεκριμένα, αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και καλή πηγή βιταμίνης Α. Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε γνωστά αντιοξειδωτικά συστατικά περιέχουν και μια ποικιλία ασυνήθιστων αντιοξειδωτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεοξανθίνη. Αυτά τα συστατικά είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην όραση και ιδιαίτερα στην προστασία που παρέχουν έναντι της σχετιζόμενης με την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.
Μεταξύ άλλων τα πράσινα κολοκυθάκια φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στην αντικαρκινική προστασία που αυτά παρέχουν. Επίσης, φαίνεται να συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα επιβεβαίωσαν τη διατήρηση ενός μεγάλου μέρους του αντιοξειδωτικού περιεχομένου τους μετά από το μαγείρεμά τους στον ατμό ή ακόμα και μετά τη διατήρησή τους στην κατάψυξη. Αυτά τα ευρήματα επισημαίνουν ότι τα αντιοξειδωτικά οφέλη των πράσινων κολοκυθιών είναι στη διάθεσή μας ακόμα και όταν αυτά δεν είναι διαθέσιμα στην αγορά.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Κεράσια: Πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά… Τώρα που είναι στην επικαιρότητα και με θεραπευτικες ιδιότητες
Όπου ακούς πολλά κεράσια... κράτα και μεγάλο καλάθι! Αντιστρέφοντας τη λαϊκή παροιμία δίνουν στον οργανισμό ποικιλία θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Γράφει: Βαραγιάννης Α. Παναγιώτης
Kλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Med.Sc
Όπου ακούς πολλά κεράσια... κράτα και μεγάλο καλάθι! Αντιστρέφοντας τη λαϊκή παροιμία δίνουν στον οργανισμό ποικιλία θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων ικανά να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του, στην πρόληψη και άλλοτε στη θεραπεία πολλών νοσημάτων και εκφυλιστικών παθήσεων.
Τα κεράσια έχουν ως πιθανό τόπο καταγωγής, μια μικρή πόλη της Μικράς Ασίας, την Κερασούντα, από όπου πιστεύεται ότι πήραν και το όνομα τους.
Έπειτα έφτασαν στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ελλάδα παράγονται στην Πιερία, την Έδεσσα, τη Ροδόπη, τα Γρεβενά, και σε άλλα μέρη της βόρειας Ελλάδας ενώ θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας.
Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας κατέχει την 10η θέση στον κόσμο σε παραγωγή κερασιών με 43,000 τόνους το χρόνο. Τέλος, η κερασιά ανήκει στο γένος προύνος, στην οικογένεια ροδίδες, στην τάξη ροδώδη και είναι αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό.
Έχει πολλές ποικιλίες, οι πιο γνωστές είναι η κερασιά Ρουπκόβου, η πετροκερασιά, η Ναπολέων και η κερασιά βοδενών, οι οποίες προέρχονται από την αγριοκερασιά.
Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία
Το κεράσι περιέχει αρκετά μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και ελαγικό οξύ. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη B, σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό.
Ένα κεράσι αποδίδει 4 θερμίδες.
Οφέλη για την υγεία
Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, που ανήκουν στην ομάδα των στερολών και αποτελούν φυσικά συστατικά των φυτών. Είναι ουσίες που δεν αποδίδουν ενέργεια κι έτσι δεν συνεισφέρουν στη θερμιδική πρόσληψη του οργανισμού.
Πολλές όμως έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων φυτοστερολών οδηγεί στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό συμβαίνει είτε με τη μείωση της εντερικής απορρόφησης της χοληστερόλης που προσλαμβάνεται από την τροφή είτε με αλλαγές στον μεταβολισμό της χοληστερόλης στα εντερικά κύτταρα.
Αυξάνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού προς τις ασθένειες ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις (J Nutr. 2006). Μία έρευνα σχετικά με τη θεραπευτική αξία των κερασιών υποστηρίζει ότι ο χυμός τους αποτελεί ένα ισχυρό αντιβακτηριακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών.
Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι ο χυμός κερασιών καταστέλλει κατά 89% τη δραστηριότητα των ενζύμων εκείνων που οδηγούν στο σχηματισμό πλάκας, δηλαδή, το αρχικό σύμπτωμα της τερηδόνας.
Άλλη μια σημαντική δράση των κερασιών είναι η εξής: Μειώνουν αισθητά την πνευματική κόπωση, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους μαθητές σε περιόδους εξετάσεων, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου υπάρχουν σε αφθονία. Αντίστοιχη δράση έχουν και στη σωματική κόπωση κυρίως λόγω της τέφρας των μεταλλικών αλάτων που περίεχουν, αυξάνοντας τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού (Br J Sports Med.
2006)
Τα κεράσια γενικά έχουν γεύση γλυκιά, όξινη και στυφή και έχουν θερμαντική δράση στον οργανισμό. Ενδείκνυνται στην αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο καθώς προάγουν την αιμοποίηση. Επίσης, είναι πολύτιμα και σε αυτούς που παρακολουθούν μια δίαιτα αδυνατίσματος, γιατί οι υδατάνθρακες, που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες.
Ταυτόχρονα, δρουν αποτοξινωτικά, για το ήπαρ, τη χολή, τους αδένες και γενικότερα τον οργανισμό. Ακόμη, ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, ενώ είναι διουρητικά και χωνευτικά. Πολλοί μάλιστα συνηθίζουν να κρατάνε τα κοτσάνια των κερασιών και να τα χρησιμοποιούν το χειμώνα για την παρασκευή διουρητικών ροφημάτων.
Επίσης, ευνοούν την καλή λειτουργικότητα του εντέρου, ενώ δρουν ως καθαρτικά και ως υπακτικά, κυρίως λόγω των φυτικών ινών και των οργανικών οξέων, που περιέχουν. Επιπρόσθετα, λόγω των μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων, που περιέχουν, δρουν, ανακουφιστικά, σε ρευματικούς πόνους και την ουρική αρθρίτιδα (J Nutr.
2003).
Τέλος, τα κεράσια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάποιες φυτικές χημικές ουσίες που ονομάζονται ανθοκυανίνες οι οποίες τους δίνουν και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Μια πρώτη δράση των ανθοκυανίδων είναι η εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών.
Επίσης, σε άλλες μελέτες (University of Michigan) βρέθηκε ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Επομένως η κατανάλωση κερασιών πιθανόν να βοηθά εκτός από την πρόληψη του καρκίνου και στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.
Πιο συγκεκριμένα, οι ανθοκυανίνες, λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης θα μπορούσαν να προδίδουν ένα καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο αποτρέποντας την υπερ- ή υπό-γλυκαιμία και κατά συνέπεια το διαβήτη.
Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Έχουν σχήμα σφαιρικό και η φλούδα τους είναι λεία και γυαλιστερή. Είναι μικρά σε μέγεθος και το χρώμα τους είναι διαφορετικό ανάλογα με την ποικιλία. Αναζητήστε κεράσια τα οποία δεν είναι γδαρμένα, παραμορφωμένα, μουχλιασμένα ή ζαρωμένα.
Αγοράστε μόνο ό,τι θέλετε να καταναλώσετε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Για να κρατήσετε τα κεράσια φρέσκα τοποθετήστε τα στη συντήρηση του ψυγείου. Η συντήρηση έχει περισσότερη υγρασία από το υπόλοιπο ψυγείο και θα βοηθήσει τα κεράσια να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρόνο.
Προτού τα καταναλώσετε πρέπει να τα πλύνετε με άφθονο ζεστό νερό.
Προτεινόμενος τρόπος συντήρησης
Γνωρίζουμε ότι κατά την περίοδο της ωρίμανσης αυξάνονται οι υδατάνθρακες μέσα στο φρούτο από 7% έως 10% στο 16% με 18% ενώ συγχρόνως μειώνεται η περιεκτικότητά του σε νερό. To κεράσι ευτυχώς κατάφερε να γλιτώσει από τα βιολογικά βελτιωτικά και χημικά και να παραμείνει πιστό στην φυσική του πορεία: να ωριμάζει, δηλαδή μόνο το καλοκαίρι, επιτρέποντας να το δοκιμάζουμε μόνο μερικές εβδομάδες ετησίως.
Προτεινόμενος τρόπος μαγειρέματος
Τα κεράσια τρώγονται κυρίως σαν φρέσκα φρούτα. Υπάρχουν και κονσερβοποιημένα, και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γλυκών, ενώ συνδυάζονται ωραία σε γλυκά τύπου τούρτας και τάρτας. Χρησιμοποιούνται επίσης, ως γλυκά του κουταλιού τα οποία γίνονται από όλες τις ποικιλίες.
Τα κουκούτσια, χρησιμοποιούνται για να δίνουν άρωμα στο ‘μπράντυ’. Τέλος, από τα μαύρα πικρά κεράσια απολαμβάνουμε το Kirsch, το Cherry Brandy, και διάφορα άλλα ποτά.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Ενδείκνυνται στην αναιμία, γιατί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο, προάγουν την αιμοποίηση, σε ολιγοθερμιδικές δίαιτες αδυνατίσματος, γιατί τασάκχαρα, που περιέχουν ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με θερμίδες.Από την άλλη πλευρά ερευνητές αναφέρουν ότι οι θερμίδες αποτελούν μύθο και παραβιάζουν τους νόμους της θερμοδυναμικής.
Η περιεκτικότητά τους σε μεταλλικά άλατα αυξάνει τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού, συμβάλλοντας, έτσι, στη μείωση της κόπωσης και την παράταση της μυϊκής προσπάθειας. Δρουν αποτοξινωτικά, για το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, το αδενικό σύστημα και τον οργανισμό γενικότερα.
Οι φυτικές ίνες και τα οργανικά οξέα που περιέχουν, τα καθιστούν έξοχα υπακτικά, με ισχυρή καθαρτική δράση. Τα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, που περιέχουν, δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους. Τα κεράσια είναι διουρητικά και χωνευτικά, ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών. Οι φυτικές χημικές αυτές ουσίες ονομάζονται ανθοκυανίνες. Σε πειράματα βρέθηκε ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Οι ανθοκυανίνες ανήκουν σε οικογένεια φυτικών ουσιών που δίνουν το χαρακτηριστικό χρώμα σε πολλά είδη φρούτων. Οι έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι οι ανθοκυανίνες έχουν ευεργετικές δράσεις για την υγεία. Επίσης, η κατανάλωση κερασιών θα μπορούσε να βοηθά στην πρόληψη κατά του διαβήτη. Οι ανθοκυανίνες, λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης, θα μπορούσαν να επιτρέπουν ένα καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης του αίματος και να αποτρέπουν την υπεργλυκαιμία και κατά συνέπεια το διαβήτη. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνες που διεξήγαγαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Ανθοκυανίνες υπάρχουν και σε άλλα φρούτα, όπως τα σταφύλια, οι φράουλες και τα μούρα. Όμως, τα πειράματα έδειξαν ότι οι ανθοκυανίνες από τα κεράσια είχαν την ισχυρότερη δράση αναφορικά με την αύξηση παραγωγής ινσουλίνης από τα παγκρεατικά κύτταρα.
.
ΠΑΣΤΕΛΙ
6000 ετών γιατρικό μειώνει τα τριγλυκερίδια και αποτρέπει πολλές ασθένειες !!!
Το παστέλι ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά 6.000 χρόνια πριν, και χρησιμοποιήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή. Μπορείτε να το αποκαλέσετε ως γλύκισμα ή ως φάρμακο, αλλά αυτό το φάρμακο αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα. Είναι από τα πιο νόστιμα φάρμακα που θα δοκιμάσετε ποτέ, και το οποίο την ίδια στιγμή, είναι φορτωμένο με ισχυρά θρεπτικά συστατικά.
Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Το παστέλι αναφέρθηκε στην Ιλιάδα ως τροφή που δινόταν στους στρατιώτες πριν από τις μάχες με σκοπό την ενίσχυση της ενέργειας και της δύναμης τους. Το παστέλι επίσης αναφέρεται σε αρχαία Αιγυπτιακά αρχεία ως ένα φάρμακο που ως επί το πλείστον καταναλώνοταν από τις γυναίκες, επειδή τόνωνε τις ορμόνες τους και προκαλούσε αύξηση της λίμπιντο τους.
Τι είναι το παστέλι; Είναι ένα φάρμακο που κατασκευάζεται από δύο σούπερ-υγιεινά συστατικά - σουσάμι και μέλι. Σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε την αρχική συνταγή, και σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να μάθετε πώς να κάνετε αυτό το υγιεινό και νόστιμο φάρμακο:
Συστατικά:
300g ταχίνι
300g οργανικό μέλι
Προετοιμασία:
Πριν αναμίξετε τα υλικά σε ένα μπολ, συλλέξτε το υγρό από την κορυφή του ταχινιού. Αυτό το υγρό σαν έλαιο, από το ταχίνι, θα σας βοηθήσει να σχηματίσετε το παστέλι.
Πασπαλίζετε το σουσάμι πάνω από τις μπάλες και τις διατηρείτε στο ψυγείο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικά καρύδια, φουντούκια, φιστίκια και ό, τι άλλους ξηρούς καρπούς σας αρέσουν.
Μερικοί άνθρωποι ψήνουν το παστέλι, αλλά εμείς δεν το συνιστούμε, διότι η θερμότητα μπορεί να καταστρέψει τα θρεπτικά συστατικά.
Το παστέλι μπορεί να καταναλωθεί ως σνακ ή φάρμακο, αλλά δεν πρέπει να τρώτε περισσότερα από 2-3 την ημέρα, διότι κάθε μπάλα είναι φορτωμένη με θερμίδες, έτσι δεν πρέπει να τρώτε πάρα πολλά.
Ο συνδυασμός αυτών των δύο συστατικών δίνει το άγιο δισκοπότηρο μεταξύ των θρεπτικών συστατικών. Το παστέλι είναι πλούσιο σε:
Ψευδάργυρο
Σίδερο
Φυτικές ίνες
Μαγνήσιο
Ασβέστιο
Χαλκό
Βιταμίνες
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Για να γίνω πιο ακριβής - όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας !!!
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το παστέλι επηρεάζει θετικά τη ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα, ιδιαίτερα τη ρύθμιση της αναλογίας μεταξύ των επιπέδων της LDH και της HDL χοληστερόλης.
Το παστέλι επηρεάζει ευεργετικά τον καρδιακό ρυθμό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καλό για την αρρυθμία, την υπέρταση, την ταχυκαρδία και ρυθμίζει επίσης την κυκλοφορία του αίματος.
Αυτό το αρχαίο φάρμακο θα σας δώσει αρκετή ενέργεια για τη σωματική και πνευματική προσπάθεια, και η μακροχρόνια κατανάλωση του παστελιού θα σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος, την χρόνια κόπωση και την κατάθλιψη. Θα αυξήσει σημαντικά τη λίμπιντο στους άνδρες και στις γυναίκες. Αυτός ο συνδυασμός έχει μια κατευναστική επίδραση σε περιπτώσεις χρόνιου στρες μέσα σε τρεις εβδομάδες τακτικής κατανάλωσης.
Σας συνιστούμε να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, επειδή πιστεύουμε ότι δεν θα έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα ένα πιο υγιεινό και πιο νόστιμο φάρμακο !!!!
ΠΗΓΗ
Μοναστηριακές Συνταγές - Οσπρια και Λαδερά - Δείτε 5 υπέροχες συνταγές ...
Ρεβύθια με μελιτζάνες
Υλικά :
½ κιλό ρεβίθια
3 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1.5 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1.5 φλιτζάνι τσαγιού ντομάτα περασμένη από το ρεντέ
Αλάτι, πιπέρι
4 μελιτζάνες
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
Λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση :
Ξεφλουδίζουμε τα ρεβίθια, σοτάρουμε τα τριμμένα κρεμμύδια στο λάδι και ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα ρεβίθια, το ανάλογο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν. Κόβουμε σε φέτες τις μελιτζάνες. Τις αλευρώνουμε, τις τηγανίζουμε και τις βάζουμε στο φαγητό προς το τέλος, για να πάρουν 2-3 βράσεις μαζί με τα ρεβίθια.
Γίγαντες με λαχανικά
Υλικά
500 γρ. γίγαντες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε ροδέλες
4 σκελίδες σκόρδο τεμαχισμένες
100 γρ. λάχανο χοντροκομμένο
2 πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο
½ φλιτζάνι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κύβο λαχανικών διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό
Αλάτι πιπέρι
4 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
1 κουταλάκι ζάχαρη
Εκτέλεση
Βράζουμε για 30 λεπτά τους γίγαντες και τους στραγγίζουμε. Σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο να μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε το λάχανο, πιπεριά, τον μαϊντανό. Το σέλινο, τον χυμό ντομάτας, τον ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για 10 λεπτά. Τοποθετούμε τους γίγαντες σε πυρίμαχο σκεύος και τους περιχύνουμε με το μείγμα λαχανικών ανακατεύοντας ώστε να απλωθούν ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε το φαγητό με τις ροδέλες ντομάτας πασπαλισμένες μ ε τη ζάχαρη και λίγο ακόμη αλατοπίπερο. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου ή ώσπου να μαλακώσουν οι γίγαντες.
Γεμιστά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Αδειάζουμε προσεκτικά τις ντομάτες και τις πιπεριές, ρίχνουμε μέσα λίγο αλάτι και τις γυρνάμε ανάποδα για να στραγγίσουν.Το εσωτερικό απο τις ντομάτες το περνάμε στον τρίφτη.Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι, το σκορδο, τη μελιτζάνα και τα κολυκυθάκια.Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, μισό φλυτζάνι νερό, αλάτι, πιπέρι, το μαιντανό, τον άνηθο και το ρύζι.Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μία μόνο βράση,για να μαλακώσει λίγο το ρύζι.Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές μέχρι τη μέση και τις αραδιάζουμε σε ταψί.Ρίχνουμε απο πάνω λίγο λάδι και ένα φλιτζάνι νερό.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια των γεμιστών με τριμμένη φρυγανιά.Ψήνουμε στο φούρνο, ώσπου να μαλακώσει το ρύζι και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.
Υλικά :
3 ντομάτες μεγάλες και ώριμες
3 πιπεριές
8 κουταλιές της σούπας ρύζι γλασέ
4 κρεμμύδια τριμμένα
1 μελιτζάνα καθαρισμένη απο τη φλούδα και ψιλοκομμένη
2 κολοκυθάκια τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 μάτσο μαιντανό ψιλοκομμένο
1/2 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι λάδι
αλάτι
πιπέρι
Αγιορείτικοι ρεβιθοκεφτέδες
Εκτέλεση
Μια μέρα πριν ξεκινήσουμε βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό να φουσκώσουν. Την επόμενη, στεγνώνουμε καλά τα ρεβίθια και τα πολτοποιούμε λίγα λίγα στο μούλτι. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε (με το χέρι όμως και όχι στο μούλτι) τα υπόλοιπα υλικά, τα προσθέτουμε στα ρεβίθια και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί 2-3 ώρες στο ψυγείο.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια με το μείγμα, τα τυλίγουμε με αλεύρι και τηγανίζουμε μέχρι να γίνουν χρυσά. Aν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε το πιάτο με φέτες λεμόνι και σος από ταχίνι.
Τip:
'Οπως λέει η παραδοσιακή συνταγή δεν πρέπει να βράσετε τα ρεβίθια, απλώς αφήστε τα στο νερό να φουσκώσουν. Αν τα βράσετε, όπως προτείνουν αρκετές άλλες συνταγές, το αποτέλεσμα θα είναι να τραβήξουν τα κεφτεδάκια σας πολύ λάδι.
ΥΛΙΚΑ :
2 κούπες ρεβίθια
2 μεγάλα κρεμμύδια
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνιθο
1 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
Λάδι
Aλεύρι
Φακόρυζο Αγιορείτικο
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το χταπόδι και το ξίδι. Ρίξτε μπόλικο νερό να το σκεπάζει και βράστε το 1 ώρα. Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάλτε τις φακές με τα κρεμμύδια. Ρίξτε 3 κούπες νερό και βράστε 30′. Στραγγίστε το χταπόδι και αφήστε το να κρυώσει. Αφαιρέστε τη γλοιώδη πέτσα του και κόψτε το σε κομμάτια. Αδειάστε τις φακές, μαζί με το ζουμί που έβρασαν, σε πυράντοχο σκεύος. Τοποθετήστε επάνω στις φακές τα κομμάτια του χταποδιού. Ρίξτε το ρύζι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη ντομάτα, τις πιπεριές, αλάτι και πιπέρι. Περιχύστε με το λάδι και ανακατέψτε απαλά. Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40′ περίπου ή ώσπου να φουσκώσει το ρύζι και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
ΥΛΙΚΑ :
1 χταπόδι 1 κιλό περίπου
1/2 κούπα ξίδι
300 γρ. φακές χοντρές
2 μέτρια κρεμμύδια
80 γρ. ρύζι καρολίνα
1/2 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
800 γρ. ώριμες ντομάτες χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους, ψιλοκομμένες
1 κόκκινη πιπεριά σε κομματάκια
1 πιπεριά σε κομματάκια
1 κούπα λάδι
μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
ΠΗΓΗ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ
Το ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ρόφημα για να χάνεις εύκολα 3 κιλά την εβδομάδα!
Το ρόφημα που σήμερα σας προτείνουμε θα σας βοηθήσει όχι μόνο να χάσετε κιλά αλλά και να αποφύγετε την κατακράτηση υγρών στον οργανισμό σας....
Σε ίσες ποσότητες κάντε ένα μείγμα από:
- Λουΐζα
- Μέντα
- Πράσινο τσάι
- Σημύδα
- Τσουκνίδα
Μόλις αγοράσετε τα βότανα, περάστε τα λίγο από το μπλέντερ και αποθηκεύστε τα όλα μαζί (μείγμα) σε ένα αεροστεγές δοχείο.
Τρόπος παρασκευής:
Σε μία κατσαρόλα ή μπρίκι προσθέστε νερό και περιμένετε μέχρι να βράσει. Μόλις βράσει, απομακρύνετε από τη φωτιά, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα βοτάνων (για κάθε 1 ένα φλιτζάνι νερό), περιμένετε 10’ και στραγγίζετε καλά.
Δοσολογία: 3 φλιτζάνια/ ημέρα ή Σε 1 λίτρο νερό ρίχνετε 2-3 κουταλιές της σούπας από το μείγμα, το μουλιάζετε για 10’ σε καυτό νερό και το πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας σαν νερό. Μπορείτε να βάλετε παγάκια και στικ κανέλας και να το απολαύσετε ευχάριστα τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.
Το συγκεκριμένο αφέψημα ενυδατώνει την επιδερμίδα, βοηθάει στην αποβολή των τοξινών και της περίσσειας ποσότητας υγρών, μειώνει την κυτταρίτιδα, αυξάνει τις καύσεις και συμβάλλει στο αδυνάτισμα.
gkourou.com
Έπινα ζεστό νερό με μέλι και λεμόνι κάθε πρωί, για ένα χρόνο. Τα αποτελέσματα είναι…
Αγαπητή μου συνήθεια δική μου, εμού του Καλόγερου, Αντωνίου! Νιώθω στα 80 μου περδίκι... Και σας προκαλώ να τρέξουμε ...κατοστάρι...
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα ροφήματα με μέλι και λεμόνι ήταν κάτι που αγόραζα σε πακέτο από το φαρμακείο όταν έπνεα τα λοίσθια μιας εξουθενωτικής γρίπης.
Φυσικά, το να πίνεις πραγματικό χυμό λεμονιού και το σωστό μέλι σε ζεστό νερό αποτελεί μια εντελώς διαφορετική εμπειρία, και με όλη τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από αυτό ξεκίνησα μια αναζήτηση 12 μηνών για να δω αν πραγματικά ήταν θαυματουργό, όπως λένε όλοι.
Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας αναφέρω ότι είμαι απολύτως ”τροποποιημένος”, και σας παρουσιάζω τον λόγο.
1. Ουδέποτε είχα κρυολόγημα, γρίπη ή γαστρο ασθένεια σε ολόκληρο το έτος.
Κυριολεκτικά. Κατόπιν σκέψεως, αυτό με αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Όλόκληρη τη ζωή μου αντιμετώπιζα προβλήματα με τις αμυγδαλές μου. Με μια μεγάλη οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, υπάρχει πάντα κάποιος που είναι φορέας κάποιου νέου ιού. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας αναφέρω ότι δεν έπιασα κανέναν ιό, ακόμη και όταν όλοι τριγύρω μου ήταν άρρωστοι.
Εξομολόγηση: υπήρχαν μέρες που ταλαιπωρήθηκα σε μεγάλο βαθμό, και αν και αισθάνθηκα πολύ πρόωρα σημάδια της ασθένειας μερικές φορές (πάρα πολλά φτερνίσματα σε μια μέρα, εξαντλημένη, ιδιαίτερα κουρασμένη, ύποπτα κοιλιακά προβλήματα) τίποτα δεν υλοποιήθηκε. Σίγουρα είχα κουραστικές ημέρες και μερικούς πονοκεφάλους, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο.
Μόλις άρχισα να λαμβάνω την θεραπευτική αγωγή σταμάτησαν να συμβαίνουν και τώρα απολύτως ορκίζομαι ότι έγινα πρόωρα ”παλαιών αρχών” και μεταφέρω μέλι / λεμόνι στην τσάντα μου όταν μένω σε ξενοδοχεία ή φιλοξενούμαι από φίλους. (Θα έπρεπε να ανησυχώ επειδή είμαι περήφανη γι΄ αυτό;)
2. Δεν χρειάζομαι πλέον καφέ και ανυπομονώ να πάρω κάθε πρωί τη δόση μου
Η ενέργεια και η ζωντάνια από το λεμόνι και το μέλι είναι το πρώτο πράγμα που παίρνω το πρωί κάτι που με κάνει να το λαχταρώ, και δεν με αφήνει με πονοκεφάλους ή την επίφοβη κατάπτωση, αποτέλεσμα της καφεΐνης . Έχω επίσης περισσότερη ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αισθάνομαι ευεξία άμεσα από πολύ νωρίς το πρωί.
Μου έπαιρνε τουλάχιστον μία ώρα για να σηκωθώ από το κρεββάτι και να βρυχώμαι στους ανθρώπους σαν να είμαι μια γυναίκα των σπηλαίων, αλλά τώρα, αντίθετα, γίνομαι απίστευτα ενοχλητική στους ανθρώπους που αγαπώ θέτοντάς τους βαθιά φιλοσοφικά ερωτήματα με νέους και ευφάνταστους τρόπους. Θα πρέπει να βρώ μια νέα πρόκληση σύντομα όμως για να τους κρατήσω σε εγρήγορση.
3. Οι άνθρωποι γύρω μου γίνονται όλο και πιο υγιείς, η μεγαλύτερη ανταμοιβή.
Λοιπόν, αυτό μου πήρε τον περισσότερο χρόνο: να πείσω την οικογένειά μου ότι το μέλι και λεμόνι μπορεί να τους βοηθήσει στην πρόληψη περιστατικών γρίπης.
Αλλά παίζοντας το παιχνίδι νοσοκόμας και ασθενούς και βάζοντας σε ενέργεια το μαγικό μου φίλτρο όταν βρίσκονταν καταπονημένοι από μια βαριά γρίπη κατάφερα να τους πείσω να δουν τα οφέλη.
“Ποτέ δεν κουράζομαι και μου θυμίζει να συνεχίζω κάθε πρωί, έτσι δεν υποφέρω από την ταπείνωση του να βρίσκομαι τρία μέτρα από μια τουαλέτα, ανά πάσα στιγμή, ή να χρειάζομαι νέο κουτί χαρτομάντηλων ανά μία ώρα κάθε φορά που περνάω γρίπη.
Είναι τόσο υπέροχο το συναίσθημα να ξέρω ότι μπορώ να βοηθήσω τους αγαπημένους μου να αισθάνονται πιο καλά μέσα από κάτι τόσο απλό και διαθέσιμο. Έχω γίνει κάποιο είδος νοσοκόμας που γνωρίζει κάποιο φοβερό γιατροσόφι και αυτό είναι φοβερό.
Η Συνταγή μου:
Γενικά χρησιμοποιώ χυμό μισού λεμονιού, και ένα αξιοπρεπή κουταλάκι του γλυκού οργανικό, βιολογικό μέλι σε μία κανονική κούπα με πρόσφατα βρασμένο νερό που έχει κρυώσει λίγο (αλλά ακόμα αρκετά ζεστό για να λιώσει το μέλι). Στη συνέχεια προσθέτω λίγο κρύο νερό ώστε να μπορώ να το πιω αμέσως, με μία κίνηση ώστε να επανενυδατωθώ μόλις ξυπνήσω.
Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το λεμόνι και το μέλι, μερικά λεμόνια είναι περισσότερο χυμώδη ή πιο ξινά και μερικά μέλια πιο γλυκά, έτσι είναι σημαντικό να πειραματίζεσαι! Επίσης, μισό λεμόνι μπορεί να είναι πολύ δυνατό για ξεκίνημα, η οικογένειά μου χρησιμοποιεί ένα τέταρτο.
Γιατί γίνεται αυτό; Λοιπόν, υπάρχουν τουλάχιστον εννέα μεγάλα οφέλη του να πίνεις ζεστό νερό με λεμόνι και μέλι κάθε πρωί.
Αλλά εγώ θα απαριθμήσω τα αγαπημένα μου εδώ:
Σας κρατά σε καλή κατάσταση και σας προστατεύει από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Αυτό το μείγμα όταν λαμβάνεται πρώτο το πρωί διεγείρει το πεπτικό σύστημα, επίσης βοηθά στην ενυδάτωση του παχέος εντέρου με αποτέλεσμα την εξαφάνιση της δυσκοιλιότητας. Λειτουργεί επίσης ως διουρητικό, βοηθάει στον καθαρισμό του ουροποιητικού συστήματος και προστατεύει από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Μπορείτε να το ελέγξετε σίγουρα αυτό!
Βελτιώνει την πέψη
Κάθε μέρος του ροφήματος αυτού, βοηθά στην διαδικασία της πέψης. Τα λεμόνια βοηθούν το συκώτι σας στην παραγωγή περισσότερης χολής, έτσι ώστε να μπορεί να διασπάσει τα σύνθετα τρόφιμα καλύτερα και να χρησιμοποιήσει τα καλά πράγματα από τα γεύματα σας. Το μέλι είναι αντιβακτηριακό, που σας προστατεύει από τυχόν μολύνσεις που μπορεί να έχετε. Βοηθά επίσης στην παραγωγή βλέννας στο στομάχι, βοηθώντας να καθαρίσετε από τις τοξίνες. Για το λόγο αυτό, βοηθά επίσης στην υγιή ισορροπία του βάρους.
Σε κάνει να λάμπεις από υγεία και ομορφιά
Το λεμόνι έχει πολλά οφέλη για το δέρμα, αλλά βοηθά επίσης στον καθαρισμό του αίματος, καθώς επίσης στην παραγωγή νέων κυττάρων αίματος που δρουν ως παράγοντες καθαρισμού. Το νερό και το μέλι δημιουργούν ένα τονωτικό, αντιβακτηριακό και κολλαγονούχο εργοστάσιο παραγωγής για το δέρμα σας .
Έτσι, η ετυμηγορία μου είναι πολύ θετική και το συστήνω ανεπιφύλακτα. Επιπλέον είναι πολύ νόστιμο.
Αποποίηση: Έχω γίνει απίστευτα γκρινιάρα για το ποιο μέλι και ποια λεμόνια μπορώ να χρησιμοποιήσω, και να προσέξετε γιατί αυτό είναι που κάνει όλη τη διαφορά. Είμαι ευλογημένη που ζω στην παρθένα Τασμανία, Αυστραλία όπου προμηθεύομαι βιολογικό, οργανικό μέλι και βιολογικά λεμόνια από τα δέντρα των γειτόνων μου. Όταν είμαι απελπισμένη και καταφεύγω σε λεμόνια και μέλι από τα σούπερ μάρκετ , το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο.
Το σωστό μέλι και τα υγιεινώς καλλιεργημένα λεμόνια είναι το κλειδί.
Καθώς και μια μεγάλη τσάντα για να τα μεταφέρετε παντού.
Αναφέρω και αυτό το κεφάλαιο, που έχει γίνει γάγραινα στα τελευταία 30 χρόνια, όπου ως γνωστόν μας ξεφύτρωσαν εκατοντάδες κέντρα αδυνατίσματος!
Πρόκειται για μόδα που θα εξαεριστεί... και οφείλεται στη γυναίκα ...
Πίνετε ΤΣΙΠΟΥΡΟ; …Να γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε πριν το καταναλώσετε! Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία!!!
ΝΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ “ΜΠΟΜΠΑ” ΤΣΙΠΟΥΡΟ…ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ!
Τεράστιες ποσότητες που αγγίζουν τα30.000.000 λίτρα τσίπουρου εισάγονται από Αλβανία, Βουλγαρία και άλλες γειτονικές χώρες και αφού βαφτιστούν ελληνικά, διοχετεύονται στην αγορά.
Με βάση τη σημερινή αυτή είδηση θα σας μιλήσω για το τσίπουρο, καθαρή αγιορείτικη πατέντα από τον 14ο αιώνα και ήδη αναγνωρισμένο διεθνώς ως ελληνικό προϊόν!Είναι το πλέον “αθώο” οινοπνευματώδες, χωρίς να γνωστά συμπτώματα των άλλων κρασιών, αλλά με ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία, αρκεί να πίνετε με μέτρο.Το συνιστώ …άλλωστε οίνος ευφραίνει καρδίαν. Ρώτησα φυσικά και ειδικούς οινολόγους που επαινούν το τσίπουρο, ως το πλέον αγαθόν οινοπνευματώδες!
΄Εχω υπόψη μου κάποιον φίλο φανατικό πότη ουϊσκίου…-ένα μπουκάλι τη μέρα κατεβάζει-…που όταν του μίλησα για το τσίπουρο, άλλαξε ρότα… και πέταξε τελείως το ουϊσκυ, που του δημιουργούσε ούκ ολίγα προβλήματα κυρίως στο νευρικό του σύστημα.
--Με το τσίπουρο, λέγει ο οργανισμός μου ισορρόπησε. Νιώθω περδίκι… χώρια που μειώθηκαν και οι ποσότητες οίνου που έβαζα στον οργανισμό μου. Με 150 γραμμάρια τη μέρα τσίπουρο…περνάω τώρα μια χαρά. Καμιά επιθυμία πλέον για ουϊσκυ και το χαίρομαι!
Έτσι είπε.
Κι εμείς εδώ στη Μοναστική πολιτεία τρατάρουμε τους επισκέπτες μας μόνον με τσίπουρο. Το ξέρουν όσοι μας έχουν επισκεφθεί.
Για να δούμε τι γράφουν άλλοι που ξέρουν περισσότερα κι επιστημονικότερα από μένα:
Με βάση τη σημερινή αυτή είδηση θα σας μιλήσω για το τσίπουρο, καθαρή αγιορείτικη πατέντα από τον 14ο αιώνα και ήδη αναγνωρισμένο διεθνώς ως ελληνικό προϊόν!Είναι το πλέον “αθώο” οινοπνευματώδες, χωρίς να γνωστά συμπτώματα των άλλων κρασιών, αλλά με ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία, αρκεί να πίνετε με μέτρο.Το συνιστώ …άλλωστε οίνος ευφραίνει καρδίαν. Ρώτησα φυσικά και ειδικούς οινολόγους που επαινούν το τσίπουρο, ως το πλέον αγαθόν οινοπνευματώδες!
Τσίπουρο, το απόσταγμα της παρέας
Το τσίπουρο είναι ένα αυθεντικό Ελληνικό προϊόν συνδεδεμένο άρρηκτα με τον τρόπο ζωής, φιλοξενίας και διασκέδασης των Ελλήνων.
Τα καλά σταφύλια είναι βασική προϋπόθεση για την παραγωγή ποιοτικού τσίπουρου. Επομένως καθοριστικό ρόλο στο τελικό προϊόν παίζουν η ποικιλία των σταφυλιών, η σύσταση του εδάφους του αμπελώνα, το υψόμετρο και ο προσανατολισμός του, η χρονιά, οι καλλιεργητικές πρακτικές, ο χρόνος τρυγητού κλπ.
Στην απόσταξη, η τέχνη του αποσταγματοποιού έγκειται στο να αιχμαλωτίσει τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού, όπως διαμορφώθηκαν μετά τη ζύμωση των στεμφύλων, και να δώσει τη δική του πινελιά στο χαρακτήρα του τελικού αποστάγματος. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, στον αποστακτήρα εκτός από τα στέμφυλα προστίθενται και αρωματικοί σπόροι η φυτά(γλυκάνισος, μάραθος, κρόκος, φύλλα καρυδιάς κ.α ), σε ποσότητες και αναλογίες που συνήθως είναι μυστικά του κάθε παραγωγού.
Κάποια αποστάγματα μπορούν να παλαιωθούν για χρόνια σε δρύινα βαρέλια και να αποκτήσουν, ανάλογα με το τσίπουρο και τις συνθήκες παλαίωσης, χαρακτηριστικά μπαχαρικών, αποξηραμένων φρούτων, βανίλιας, σοκολάτας, καπνού, δέρματος, βαρελιού κλπ. Το τσίπουρο που δεν έχει περάσει από δρύινο βαρέλι έχει κυρίως φρουτώδη και ανθώδη χαρακτήρα και λιγότερο μπαχαρώδη.
Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες για τη δράση των λευκών αποσταγμάτων, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι, ως αλκοολούχα ποτά, σε μικρές δόσεις (1-2 ποτηράκια) παρέχουν οφέλη στην υγεία.Το τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) θεωρείται εξαίρετο χωνευτικό. Επίσης, χάρη στην αλκοόλη που περιέχει, προκαλεί αγγειοδιαστολή και μείωση της πίεσης. Ακόμη, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, γι’ αυτό, άλλωστε, και χρησιμοποιείται σε πολλά γιατροσόφια για το κρυολόγημα, τον πυρετό και τον πονοκέφαλο.
Η πρώτη παραγωγή τσίπουρου ήταν έργο μοναχών τον 14ο αιώνα. Μετά η ιδέα να χρησιμοποιούνται τα υπολείμματα της οινοποίησης προκειμένου να παραχθεί ένα αλκοολούχο ποτό, πέρασε στους αμπελουργούς. Έτσι γεννήθηκε το ποτό του αμπελουργού, το τσίπουρο.
Το τσίπουρο πίνεται ως ορεκτικό πριν από το φαγητό, με συνοδεία μεζέδων. Συνδυάζεται με «γήινα» και βαριά εδέσματα, όπως τσιγαριστά, τηγανητό ψωμί, σύγκλινο, λουκάνικα, τυριά, καυτερές πιπεριές κλπ. Λόγω της έντονης γεύσης του και των χωνευτικών του ιδιοτήτων, μπορεί επίσης να κλείσει ευχάριστα ένα πλούσιο γεύμα. Για μεγαλύτερη απόλαυση καταναλώνεται δροσερό στους 10 oC η με περιορισμένη ποσότητα πάγου
Το τσίπουρο έχει αναγνωριστεί ως προστατευόμενη ονομασία ποτού που παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα, και ειδικότερα στις περιοχές με τις συγκεκριμένες γεωγραφικές ενδείξεις: Τσίπουρο Θεσσαλίας, Τσίπουρο Μακεδονίας και Τσίπουρο Τυρνάβου.
ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ!
Αλκοολούχα ποτά ονομάζονται όλα τα ποτά που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα), σε οποιοδήποτε ποσοστό το οποίο έχει προέλθει από φυσική ζύμωση ή από προσθήκη κατά την επεξεργασία, και είναι το κρασί, η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά γενικά.
Η ποσότητα του αλκοόλ μετριέται με τον εξής τρόπο: : 1 μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 8 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ και περιέχεται σε ένα ποτήρι μπύρα (250ml, 4%), ένα κοκτέιλ (70ml, 18%), ένα «σκληρό» ποτό π.χ. το ουίσκι (25ml, 45%) και ένα ποτήρι κρασί (100ml, 12%). Η % περιεκτικότητα σε αλκοόλ στις ταμπέλες των αλκοολούχων ποτών μας αναφέρει πόσες μονάδες εμπεριέχονται σε ένα λίτρο. Για παράδειγμα, ένα κρασί 12% περιέχει 12 μονάδες σε ένα λίτρο ή 9 μονάδες σε ένα συνηθισμένο μπουκάλι (750ml).
Σύμφωνα με τους ειδικούς ως μέτρια και ασφαλής κατανάλωση για υγιή και ενήλικα άτομα θεωρείται για τις γυναίκες οι 1-2 μονάδες αλκοόλ την ημέρα και για τους άνδρες 2-3, αυτές οι διαφορές μεταξύ των φύλων προκύπτουν λόγω της διαφοράς στη σωματική διάπλαση και τον μεταβολισμό. Στις έγκυες ή σε γυναίκες που θηλάζουν και σε παιδιά συνιστάται να μην πίνουν καθόλου αλκοόλ όπως και σε άτομα με ορισμένες παθήσεις ή σε άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Η κατανάλωση ενός ποτού καθημερινά φαίνεται πως δεν προκαλεί σε ένα φυσιολογικό άτομο οργανικές ή λειτουργικές διαταραχές, αλλά σε κάποιον με προδιάθεση μη ανοχής στο αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες.
Το αλκοόλ επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, οι οποίες θεωρούνται πιο ευαίσθητες από τους άνδρες, επειδή συνήθως έχουν μικρότερο σώμα και το σώμα τους έχει περισσότερο λίπος, στο οποίο το οινόπνευμα δε διαλύεται, και συνεπώς παραμένουν μεγαλύτερες ποσότητες στο αίμα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του αλκοόλ σε μικρές ποσότητες μπορεί να είναι ευεργετική και ωφέλιμη για το σώμα μας, την υγεία μας και τον ψυχισμό μας. Είναι διαπιστωμένο ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (1-2 ποτήρια την ημέρα) έχει προστατευτική δράση για την καρδιά και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ισχαιμικής καρδιοπάθειας. Εν αντιθέσει, η υπερβολική κατανάλωσή του αλκοόλ έχει αρνητικές και καταστροφικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας.
Ποτό (περιεκτικότητα αλκοόλ)
ποσότητα (ml)
Αλκοόλ ( γρ. )
Θερμίδες
Ευεργετικές ουσίες
Ευεργετικές ιδιότητες
Κρασί κόκκινο ή ροζέ (10%)
120
12
85
Φυτικές ίνες, πολυφαινόλες (κατεχίνες, ρεσβερατρόλη)
Αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, μείωση χοληστερόλης και κινδύνου στεφανιαίας νόσου
κρασί λευκό, ξηρό (9%)
120
11
80
Αντιβακτηριδιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνει την όρεξη και ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα
Κρασί γλυκό (10%)
120
12
105
Προστατεύει από τη ραδιενέργεια
Σαμπάνια (10%)
120
12
100
Ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, ψευδάργυρο κ.ά.), πολυφαινόλες
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μείωση κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων
Μοσχάτο κρασί (15%)
60
9
90
Μέταλλα
Αντιμετώπιση προβλημάτων των κλειδώσεων
Μπύρα (4%)
250
10
107
Βιταμίνες συμπλέγματος Β, ποτάσιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σιλικόνη(μεταλλικό στοιχείο)
Βελτιώνει τη πνευματική εργασία, δυναμώνει τα μαλλιά, προφυλάσσει από υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα, ενισχύει τα οστά
Μπύρα χωρίς αλκοόλ
250
-
38
Αντικαρκινικές ιδιότητες
Οινοπνευματώδη με 40%αλκοόλ (ουίσκι, βότκα, τζίν, ρούμι)
45
14
100
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Μπράντι, κονιάκ (38%)
30
11
75
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Λικέρ (30%)
45
13
160
Βιταμίνες του φρούτου π.χ. φράουλας ή βύσσινου
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Η απορρόφηση του αλκοόλ από το σώμα μας γίνεται μέσω του στομάχου και του λεπτού εντέρου και μέσω αυτού στο συκώτι και στη συνέχεια στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τους μύες και άλλους ιστούς. Το σώμα μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει το αλκοόλ και για αυτό το διασπά. Επίσης η επεξεργασία του αλκοόλ από το σώμα μας εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, το βάρος και τη μυϊκή μάζα. Κατά μέσο όρο ο οργανισμός χρειάζεται 1 ώρα για να αποβάλει κάθε μονάδα οινοπνεύματος και για αυτό το λόγο οι ειδικοί προτείνουν να πίνουμε αργά το ποτό μας.
Όταν κάποιος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, δηλαδή άνω των 40γρ. αλκοόλης ημερησίως για τις γυναίκες και άνω των 60γρ. για τους άνδρες, τότε μπορεί να προκληθούν βλάβες στην υγεία του.
ποσότητα (ml)
Αλκοόλ ( γρ. )
Θερμίδες
Ευεργετικές ουσίες
Ευεργετικές ιδιότητες
Οι αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ στο σώμα μας είναι οι εξής:
- Προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπως: διαταραχή της ισορροπίας, της ομιλίας, θολή όραση, εφίδρωση, μειωμένη αίσθηση του πόνου.
- Αφυδάτωση που προκαλεί πονοκέφαλο, ζαλάδες, δίψα, ωχρότητα και τρόμο. Το αλκοόλ εμποδίζει την απελευθέρωση αντί-διουρητικών ορμονών και τα νεφρά αποβάλλουν υπερβολική ποσότητα νερού, με αποτέλεσμα να αφυδατωνόμαστε.
- Στομαχικές διαταραχές (γαστρίτιδα, αιμορραγίες, έλκη)
- Υψηλή αρτηριακή πίεση και αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια.
- Έλλειψη βιταμινών, εμποδίζοντας την απορρόφηση και την αποθήκευση τους.
- Εγκεφαλικές βλάβες και μείωση διανοητικής ικανότητας.
- Ηπατικές βλάβες λόγω του ότι ο μεταβολισμός του αλκοόλ γίνεται στο ήπαρ. Το 90% μεταβολίζεται, ενώ ένα 10% αποβάλλεται δια μέσου της αναπνοής και των ούρων.
- Επιπλοκές στους διαβητικούς μεταβάλλοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αυξάνοντας τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας.
- Καρκίνο στόματος, λάρυγγα και οισοφάγου.
- Σεξουαλικές διαταραχές
Η μακροχρόνια, συστηματική και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ που ξεπερνάει κατά πολύ τις επιτρεπόμενες συστάσεις και φθάνει σε επίπεδο εξάρτησης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι, το οποίο διασπά τη μεγαλύτερη ποσότητα από το αλκοόλ που καταναλώνουμε (το υπόλοιπο αποβάλλεται από το σώμα μας μέσω της αναπνοής, των ούρων και του ιδρώτα). Το συκώτι περιέχει ένζυμα που διασπούν το αλκοόλ σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα τα οποία είναι ακίνδυνα για το σώμα μας. Το συκώτι εξουδετερώνει το αλκοόλ όταν είναι σε μικρές ποσότητες χωρίς πρόβλημα. Όταν όμως οι ποσότητες που πίνει κάποιος είναι μεγάλες, τότε το συκώτι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και παθαίνει βλάβες. Επίσης σε υπερκατανάλωση αλκοόλ το άτομο κινδυνεύει να λιποθυμήσει ή ακόμα και να πέσει σε κώμα που μπορεί σπάνια να οδηγήσει σε θάνατο λόγω της παράλυσης του κέντρου της αναπνοής.
Οι ηπατικές ασθένειες που οφείλονται στο αλκοόλ είναι:
- Ηπατική στεάτωση (ή λιπώδες ήπαρ) είναι η κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους μέσα στα κύτταρα του συκωτιού. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από μια και μόνη περίσταση υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ή ως αποτέλεσμα τακτικής κατανάλωσης πάνω από τα προτεινόμενα όρια. Αντιστρέφεται πολύ γρήγορα με την αποβολή του αλκοόλ και δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες. Αν όμως συνεχιστεί η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αλκοολική ηπατίτιδα, ακόμα και κίρρωση του ήπατος.
- Αλκοολική ηπατίτιδα είναι ηπατική φλεγμονή που ποικίλει μεταξύ ήπιας και οξείας. Τα άτομα με ήπια αλκοολική ηπατίτιδα μπορεί να μη γνωρίζουν ότι πάσχουν από ηπατική βλάβη ενώ τα άτομα που πάσχουν από οξεία αλκοολική ηπατίτιδα μπορεί να αναπτύξουν ρήξη του ήπατος. Η αλκοολική ηπατίτιδα μπορεί να αντιστραφεί σε αρκετά άτομα αν σταματήσουν άμεσα την κατανάλωση αλκοόλ.
- Η κίρρωση του ήπατος. Ο φυσιολογικός ηπατικός ιστός αντικαθίσταται από ουλώδη ιστό που σταδιακά θα οδηγήσει στην ανικανότητα του ήπατος να λειτουργεί σωστά. Τα άτομα με κίρρωση που έχει προκληθεί από την κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να μην έχουν συμπτώματα ή μπορεί να έχουν διάφορες επιπλοκές όπως ίκτερο, κατακράτηση υγρών ή σοβαρή αιμορραγία οισοφάγου. Αν και η αλκοολική κίρρωση δεν είναι αναστρέψιμη, η διακοπή κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την επιβίωση του πάσχοντος.
Εξετάσεις που μπορούν να διαγνώσουν τη κίρρωση
Η έγκαιρη διάγνωση της κίρρωσης είναι σημαντική καθώς η ηπατική βλάβη που προκαλεί συνοδεύεται από λίγα έως καθόλου συμπτώματα. Οι αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν την ηπατική βλάβη, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση που οδηγεί με σαφήνεια στη διάγνωση της κίρρωσης εκτός από τη βιοψία ήπατος αλλά η διαδικασία είναι επεμβατική και δεν ανιχνεύει κάθε περίπτωση. Οι συνήθεις εργαστηριακές εξετάσεις ανιχνεύουν την ηπατική βλάβη ή τις ουλές και αξιολογούν τη σοβαρότητά τους. Μετά τη διάγνωση μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις για τη διάγνωση της υποκείμενης αιτίας και για την παρακολούθηση της υγείας του ασθενούς. Μερικές χρήσιμες εξετάσεις είναι: Έλλειψη της υδατανθρακτικής μορφή της τρασφερρίνης (CDT), Γαμμα-γλουταμυλ-τρανσφεράση (GGT), Μέσος όγκος ερυθρών (MCV), ALP, Χολερυθρίνη, οξαλοξεική τρανσαμινάση (SGOT), πυροσταφυλική τρανσαμινάση (SGPT)
Το αλκοόλ αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα και με διάφορους τρόπους, για αυτό δεν πρέπει να συνδυάζονται μαζί.
Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ όταν παίρνετε φάρμακα και κυρίως αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, αντιπηκτικά, αντιυπερτασικά, αντιδιαβητικά, αντισταμινικά (χορηγούνται για αλλεργίες), καρδιαγγειακά, ορισμένα αντιβιοτικά και παυσίπονα. Εάν ληφθούν φάρμακα με αλκοόλ μειώνεται η αποτελεσματικότητα που θα έχει το φάρμακο και αυξάνονται οι πιθανότητες ανεπιθύμητων ενεργειών όπως ζαλάδα, έμετος, πονοκέφαλος, αιμορραγία του πεπτικού, τάση για λιποθυμία.
Αλκοόλ και θερμίδες
Το αλκοόλ έχει αυξημένες θερμίδες και αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, οι οποίες χαρακτηρίζονται σαν «κενές» δηλαδή δεν προσφέρουν κάποια ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Όσο υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλη έχει ένα ποτό, τόσο περισσότερες θερμίδες έχει. Ακόμη ένα αρνητικό που σχετίζεται με το αλκοόλ είναι ότι απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό, επιταχύνει την πέψη και δημιουργεί γρηγορότερα το αίσθημα της πείνας, οδηγώντας ορισμένες φορές σε μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού. Προτιμότερα είναι τα ποτά σκέτα χωρίς προσμίξεις αναψυκτικών ή χυμών και τα ξηρά ποτά. Σημαντικό είναι να προσέχουμε πέραν από τη κατανάλωση αλκοόλ και την κατανάλωση των τροφίμων που συνοδεύουν το αλκοολούχο ποτό π.χ. ξηροί καρποί διότι προσδίδουν πολλές θερμίδες (10 ξηροί καρποί έχουν 130 θερμίδες).
Συνδυασμοί αλκοολούχων ποτών με αναψυκτικά και χυμούς φρούτων (Γενικά, όπως το έχω ξαναγράψει ..μακρυά από τα εμφιαλωμένα αναψυκτικά).
Η ανάμιξη αλκοόλ με χυμούς, αναψυκτικά και σιρόπια προσφέρει πολλές θερμίδες λόγω των υδατανθράκων που περιέχουν και προσδίδει γλυκύτητα στη γεύση κάνοντας το ποτό πιο ευχάριστο με αποτέλεσμα να πίνουμε περισσότερο. Καλό είναι να πίνουμε το ποτό μας σκέτο, αλλά μια εξίσου καλή επιλογή είναι να το συνδυάσουμε με σόδα που δεν περιέχει ζάχαρη και θερμίδες. Εάν στο αλκοολούχο ποτό προσθέσουμε αναψυκτικό που περιέχει ζάχαρη όπως τα τύπου κόλα, η απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό γίνεται γρηγορότερα και μεθά κανείς πιο εύκολα. Επίσης, ακόμη και αν προσθέσουμε χυμό, νερό ή παγάκια η ποσότητα του αλκοόλ παραμένει ίδια.
Συμβουλές
- Να πίνετε πολύ νερό ενδιάμεσα από τα ποτά που καταναλώνετε ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση.
- Μην αναμιγνύετε το ποτό σας με αναψυκτικό που περιέχει ζάχαρη διότι συμβάλει στην γρηγορότερη απορρόφηση του αλκοόλ.
- Να πίνετε πάντα με γεμάτο στομάχι και όχι νηστικοί διότι η παρουσία φαγητού στο στομάχι βοηθά να απορροφηθεί πιο αργά το αλκοόλ από τον οργανισμό, αποφεύγοντας έτσι τη μέθη.
- Πίνετε με αργό ρυθμό το ποτό σας, ώστε να προλαβαίνει το σώμα να μεταβολίζει το αλκοόλ.
- Να παρακολουθείτε τη ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε.
- Προτιμήστε ένα αναψυκτικό με λίγες θερμίδες.
- Να βάζετε νερό ή παγάκια στο ποτό σας για να αυξάνει ο όγκος του αλλά όχι και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Κωνσταντάκη Χρυσούλα,
Διαιτολόγος
Η ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ "ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ"
ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΥΓΕΙΑ" ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΊΤΛΟ.Ή κατ΄ευθείαν ΚΛΙΚ στο> http://monidadias-news.blogspot.gr/p/blog-page_3083.html
23ον-Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου
ΠΙΝΕΤΕ ΝΕΡΟ…ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ.ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ!ΥΔΩΡ : Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΘΑΥΜΑ
Γηράσκω αεί διδασκόμενος… Κι όσα νέα (πλην παμπάλαια από τον καιρό της δημιουργίας του κόσμου) ανακαλύπτω, τόσο και περισσότερο οικτίρω τον εαυτό μου. Θα το έλεγα πιο κομψά: Οικτίρω τη στραβομάρα μου! ..και να με συμπαθάτε, από αυτήν πάσχουμε όλοι μας. Είμαστε στραβοί, δεν βλέπουμε ή τεμπελιάζουμε να δούμε…πως έχουμε θαυμαστές λύσεις, έτοιμες μέσα στο πιάτο μας!..ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ Ο ΘΕΟΥΛΗΣ, αλλά …
΄Οπως τόχω πει μπήκα στην περιπέτεια αυτή από πρόσφατη πάθηση οστεοαρθρίτιδας. Ψάχτηκα και θύμωσα. Ογδόντα χρόνια ζούσα αμέριμνος μέσα στην απεραντοσύνη της υγείας που μου χάρησε ο Θεός .. Και ξάφνου μου ήρθαν οι πόνοι… Άκουσα γιατρούς, ξεφύλλισα βιβλία, κουβέντιασα με πολλούς. ΄Ηθελα να μάθω κι έμαθα για τη στραβομάρα μου . Και τότε θύμωσα και υποσχέθηκα στον εαυτό μου, να πολεμήσω την πάθηση, μέχρις ότου την εξαφανίσω . Δεν πονάω μόνον εγώ αλλά εκατομμύρια συνάνθρωποί μου… ΄Ετσι μου προέκυψε το βιβλίο : ΚΟΨΤΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ” και δεν κομίζω γλαύκας εις Αθήνας. ΄Ολα στο βιβλίο μου, είναι γνωστά στην επιστήμη, έστω κι αν πολλά από αυτά αποσιωπούνται από οργανωμένα ιατρο-φαρμακο οικονομικά συμφέροντα…
΄Οντας “αντιφαρμακευτικός τύπος”, ποτέ δεν είχα σε εκτίμηση τα φάρμακα. Δοκίμασα ανιχνευτικά μερικά , τα οποία και πέταξα μέσα σε δυο μέρες.Ανακάλυψα λύσεις από τη φύση, τα βότανα που έχουμε όλοι μας στη κουζίνα, τα λεγόμενα μπαχαρικά, που χρησιμοποιούμε κυρίως για να νοστιμίζουμε τα μαγειρέματά μας.΄Ελα όμως που είναι συνάμα και δυνατά φάρμακα καταπολέμησης πολλών ασθενειών … ΞΑΝΑΘΥΜΩΝΩ… Περιφρονούμε τους θαυματουργούς θησαυρούς μας και καταφεύγουμε στα βιομηχανικά χαπάκια τα οποία είναι κατάφορτα με αντεδείξεις –παρενέργειες, παρά με ωφελήματα…
Η περιφρόνησή μου είναι τέτοια ώστε τελευταία ξεχνάω να πάρω και την προσφιλή μου Ιπποκράτειο ΑΣΠΙΡΙΝΟΥΛΑ… που βέβαια κανείς γιατρός δεν σας συνιστά… Την υιοθετούν όμως οι ίδιοι σε μετεγχειρητικά προβλήματα καρδιάς… Φαύλος κύκλος αγαπητοί μου…
Σήμερα θα σας παρουσιάσω τρία αποτελεσματικά θεραπευτικά θαύματα της φύσης: ΤΟ ΝΕΡΟ, ΤΟ ΣΟΥΣΑΜΙ, ΤΟ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΛΒΑ!
Διαβάστε προσεκτικά όσα συγκέντρωσα από έγκριτους επιστήμονες. Η δική μου συμμετοχή στηρίζεται στις εξής λειτουργίες: Ψάχνω, ανακαλυπτω, μελετάω,συγκερίνω και μετά δοκιμάζω, δηλαδή γίνομαι ο ίδιος πειραματόζωο, για να διαπιστώσω την αποτελεσματικότητα ή μη των βοτάνων που επιλέγω . ΄Ετσι όλα αυτά που σας δίνω εδώ… έχουν περάσει από κόσκινο κι είναι ασφαλή.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι τα βότανα κάθε βότανο π.χ. έχει πολλαπλές ιδιότητες (στη σύνθεσή του) που θεραπεύουν πολλές ασθένειες.. Κάποιες από τις ιδιότητες αυτές είναι πιο ισχυρές σε μια νόσο και ισχνότερες σε άλλες. Ποιό βότανο μας κάνει καλό σε μια συγκεκριμένη πάθηση που μας ενδιαφέρει ,πρέπει μάλλον να κάνουμε κάποιες δοκιμές για να βγούμε σε ξέφωτο … Και πάντα δεν πρέπει να ξεχνάμε ό κάθε ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά με δικούς του κανόνες…. Κι όταν λέμε δοκιμές εδώ , μη φαντασθείτε ότι διατρέχετε κινδύνους, διότι πολύ απλά σχεδόν όλα τα βότανα δεν κάνουν παρενέργειες .. Παρά μόνο ευεργετούν πολλαπλώς , έστω κι αν … δεν είναι τόσο δυνατά για τη συγκεκριμένη πάθηση που σας ενδιαφέρει!
το θαυματουργο φάρμακο που λεγεται ΝΕΡΟ!
Του F.BATMANGHELIDJ ,M.D.
Ο F.BATMANGHELIDJ κυκλοφορεί το 1997 το βιβλίο του WATER: Rx FOR A HEALTHIER PAIN-FREE LIFE όπου μετά από 16 χρόνια ερευνών ανακαλύπτει ότι το νερό από μόνο του θεραπεύει επώδυνες αρρώστειες από το σώμα. Εξέτασε τους λόγους που αναπτύσσουμε επώδυνες αρρωστιες και πως το νερό μπορεί να θεραπεύσει τους κύριους σωματικούς πόνους.
Η ανακάλυψή του αποκαλύπτει ότι η χρόνια αφυδάτωση προκαλεί τους κυριότερους πόνους και παράγει τις εκφυλιστικές ασθένειες που σκοτώνουν πρόωρα.
Ενα τραγικό και διαδεδομένο λάθος στην μοντέρνα ιατρική είναι η υπόθεση ότι ένα «ξηρό στόμα» είναι το πρώιμο σημάδι για την έλλειψη νερού στο σώμα.Αν και είναι ένα σημάδι , η παρουσία του ξηρού στόματος είναι ένδειξη τεράστιας ανισσοροπίας υγρων στο σώμα.Αν περιμένουμε το σήμα της ξηροστομίας για τη ρύθμιση της πρόσληψης νερού , σημαίνει ότι το σώμα μας ήδη είναι σε ελλειψη ισοζυγίου νερού.
Το σώμα ΠΑΝΤΑ είναι σε κατάσταση αφυδάτωσης.
Μερικά σημαντικά δεδομένα για τα σώματά μας.
Είτε σε νεαρά είτε σε περασμένη ηλικία , η έλλειψη νερού είναι ο κυρίαρχος παράγοντας στην ανάπτυξη ασθενειών. Στη διάρκεια ανάπτυξης στη μήτρα το παιδί μαθαίνει από το μητρικό χημικό σύστημα ελέγχου πως να εξισσοροπεί το νερό που χρειάζεται.Η πρόσληψη νερού και η δίαιτα της μητέρας προσδιορίζουν την βέλτιστη ανάπτυξη του παιδιού.Σαν παράδειγμα μία αλκοολική μητέρα θα γεννήσει ένα διανοητικά καθυστερημένο παιδί.Η μητέρα έχει ήδη αφυδατωθεί από το αλκοόλ και οι πρωτείνες τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες της είναι σε ανισορροπία εξαιτίας της άμεσης ή εμμεσης επίδρασης από το αλκοόλ.Είναι πέραν κάθε αμφιβολίας ελλειματική σε Ψευδάργυρο και βιταμίνη Β6. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι ζωτικής σημασίας για την υγιεινή ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού.
Ο καφές , το τσάϊ και όλα τα αναψυκτικά με καφεϊνη είναι παράγοντες αφυδάτωσης.Μπορεί να μας “ ανεβάσουν” προσωρινά αλλά σταδιακά θα προκαλέσουν κατάθλιψη.
Μετά το οξυγόνο , το νερό είναι το πιό ζωτικό στοιχείο για επιβίωση και καλύτερη υγεία.
Μερικοί λόγοι που το σώμα μας χρειάζεται νερό καθημερινά
- Χωρίς νερό δεν ζεί τίποτα
- Σημαντική έλλειψη νερού σκοτώνει μέρη του σώματος
- Το νερό είναι η κύρια πηγή ενέργειας.Η “χρηματοροή” του σώματος
- Το νερό παράγει την ηλεκτρική και μαγνητική ενέργεια μέσα σε κάθε κύτταρο
- Το νερό είναι η συνδετική κόλλα στην αρχιτεκτονική κατασκευή του κυττάρου
- Το νερό εμποδίζει την καταστροφή του DNA και επιτρέπει στους μηχανισμούς επιδιορθωσης να είναι πιο αποτελεσματικοί-λιγότερο μη-φυσικό DNA παράγεται
- Το νερό αναβαθμίζει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού (ολοι οι μηχανισμοί) – συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
- Το νερό είναι ο κυρίαρχος διαλύτης για όλα τα τρόφιμα βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
- Το νερό “σπάζει” το φαγητό σε μικρότερα σωματίδια και παρεπόμενα τον μεταβολισμό
- Το νερό ενεργοποιεί τα σωματίδια του φαγητού με αποτέλεσμα αυτά να είναι ικανά να προμηθεύουν το σώμα με ενέργεια κατά τη διάρκει ατης πέψης
- Το νερό αυξ'άνει το ρυθμό απορρόφησης των ουσιωδων στοιχείων από τη τροφή.
- Το νερό αυξάνει την αποτελεσματικότητα των ερυθρων αιμοσφαιρίων να συλλέγουν το οξυγόνο από τους πνεύμονες
Πλήν της ξηροστομίας υπάρχουν δυο διαφορετικά σετ αίσθησης που αντανακλούν τη τοπική ή γενική δίψα στο σώμα.
Τα αισθήματα που συνοδεύουν την έλλειψη νερού στο σώμα αναγνωρίζονται σαν “ψυχολογικές” διαταραχές. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Αισθηση κούρασης
- Αίσθηση αναψοκοκκινισματος
- Αισθηση νευρικότητας
- αίσθηση άγχους
- αίσθηση κατάθλιψης
- αίσθηση ανεπάρκειας
- αίσθηση “ βαρύ κεφάλι”
- ισχυρός πόθος για αναψυκτικά , καφε,τσάι,σόδα και αλκοολ
- αγοραφοβία
- Ασθμα , είναι μια κατάσταση αφυδάτωσης του σώματος όταν υπερβολική ισταμίνη παράγεται για να προωθήσει την πρόσληψη νερού και να καταμερίσει το διαθέσιμο νερό. Οι αλλεργίες επίσης είναι δείκτες ότι το σώμα έχει καταφύγει στην αύξηση της παραγωγής ισταμίνης του κύριου χημικού του εγκεφάλου.Η ισταμίνη είναι πρωτίστως ο αισθητήρας ρυθμιστής που παράγεται από τον εγκέφαλο όταν υπάρχει σημαντική έλλειψη νερού στο σώμα.Εμπλέκεται στον καταμερισμό του διαθέσιμου νερού σε καταστάσεις ξηρασίας στο σώμα .Είναι γνωστό ότι οι ασθματικοί έχουν αυξημένο περιεχόμενο ισταμίνης στους πνευμονικούς ιστούς.Ο λόγος είναι ότι η ισταμίνη και τα παράγωγά της πρέπει να φέρει μια σταδιακή σύσπαση στους βρογχιακούς μύες.Επειδή ένα μέρος απώλειας του νερού μέσω εξάτμισης γίνεται στους πνεύμονες , η βρογχιακή περιστολή που προκαλείται από την ισταμίνη σημαίνει λιγότερη εξάτμιση κατα την αναπνοή.Αυτός είναι ο λόγος που το ασθμα είναι μία κατασταση αφυδάτωσης.
- Αλλεργίες. Γιατί το σώμα αναπτύσσει αλλεργίες ? Η ισταμίνη χρησιμοποιείται από τον οργανισμό σαν αντιβακτηριακό, αντιϊκό και αναχαιτιστής στη εισβολή ξένων υλικών στο σώμα –πλην του ρόλου ρυθμιστή του νερού στο σωμα.Σε κανονικά επίπεδα νερου στο σώμα αυτές οι δραστηριότητες είναι σε κανονικά επίπεδα.Σε παρατεταμένη αφυδάτωση , όταν η ισταμίνη παράγεται σε υπερβολικό ρυθμό για τη ρύθμιση του νερού , η ενεργοποίηση των κυττάρων παραγωγής ισταμίνης απελευθερώνει σημαντικές ποσότητες αυτού του νευρομεταβιβαστή.Αυτή η υπερβολική ποσότητα ισταμίνης είναι η κλινική εικόνα των αλλεργειών. Αμφότερες οι καταστάσεις του άσθματος και των αλλεργειών πρέπει να κουραριστεί με καθορισμένη αύξηση της πρόσληψης νερού.Κατα μέσο όρο χρειάζονται 3 – 28 ημέρες για την αποκατάσταση του νερού στο σώμα. Η παραγωγή της ισταμίνης θα μειώνεται καθως αυξάνεται η πρόσληψη νερού.
- Ολοι οι πόνοι δυσπεψιας (καούρες) παράγονται από αφυδάτωση.Γαστρίτιδα , δωδεκαδαχτυλίτιδα, καούρα στο στήθος και κολίτιδα θεραπεύονται μόνο με αύξηση πρόσληψης νερού μιας και προκαλούνται από αφυδάτωση.Όταν συνοδεύεται από εξέλκωση , θέλει προσοχή στην καθημερινή δίαιτα για να βελτιώσει το ρυθμό επισκευής του έλκους. Φαίνεται να υπάρχει ένας μηχανισμός που φτιάχνει το αμυντικό φραγμό ενάντια στο οξύ ποιο αποτελεσματικό όταν το νερό εισέρχεται στο σώμα.Σχεδόν άμεσα μία ίση ποσότητα νερού επανεισάγεται στο στομάχι από από τις αυλακιές της επένδυσης.Φαίνεται να υπάρχει ένας μηχανισμός που καθιστά το αμυντικό φράγμα εναντίον του οξέος πιο αποτελεσματική όταν το νερό εισέρχεται στο στομάχι.Το νερό εισέρχεται στο λεπτό έντερο και γίνεται απορροφήσιμο. Σχεδόν αμέσως, ένα ίσο ποσό νερού επανεκκρίνεται μέσα στο στομάχι από την βάση των αυλακώσεων της επένδυσης. Φαίνεται ότι αυτός ο μηχανισμός υπάρχει για να καθαρίζει τη βλέννη από τις αυλακώσεις στην εσωτερική επιφάνεια του στομάχου από τις αποθέσεις των αλάτων. Όταν το αλάτι απομακρυνθεί από τη βλέννα, η βλέννα γίνεται παχύτερη και υγιέστερη, καθιστώντας την πιο αποτελεσματική σαν φράγμα εναντίον των οξέων που παράγονται συνεχεια στομάχι. Η ανανεωτική αυτή δράση του νερού στη βλέννη αποτρέπει το οξύ από το να φτάσει την επένδυση του στομάχου. Είναι η δράση του οξέος στις απολήξεις των νεύρων της επένδυσης του στομάχου που προκαλεί πόνο. Τα αντόξινα που περιέχουν αλουμίνιο είναι επικίνδυνα.Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τις καούρες.Η καούρα είναι το πιό ζωτικό σήμα για την έλλειψη νερού στο σώμα.Υπερβολικό αλουμίνιο στο σώμα σχετίζεται με την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.Είναι επιτακτικό να καταλάβουμε τη σχέση της υπερβολικής κατανάλωσης αντιόξινων και την πιθανή τοξική παρενέργεια σε εγκεφαλική βλάβη. Στο Γκουάμ , μία κατάσταση παραπλήσια του Αλτσχάιμερ που επηρέαζε τους νέους εξαφανίστηκε όταν καθάρισαν από το νερό το αλουμίνιο.
- Η Χρόνια ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι πόνοι που τη συνοδεύουν είναι σημάδια έλλειψης σε νερό στα συνδετικούς χόνδρους που προσβάλλονται.Κανονικα , ο χόνδρος που καλύπτει την επιφάνεια των οστών στις κοιλότητες των συνδέσμων παιρνει νερό και θρεπτικά συστατικά από το οστό.Στην κατάσταση αφυδάτωσης , ο μυελος των οστών παίρνει προτεραιότητα έναντι του χόνδρου για το νερό που χρειάζεται για την κατασκευή των οστών. . Ο πόνος της αρθρίτιδας υποδηλώνει επίσης ότι η πίεση και οι καλο-λιπασμένες περιοχές των χόνδρων στα σημεία επαφής έχουν μειωθεί λόγω της έλλειψης επαρκούς ενυδάτωσης. Οι πόνοι της αρθρίτιδας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τακτική αύξηση στην πρόσληψη νερού, έως ότου ο χόνδρος είναι πλήρως ενυδατωμένος από τη βάση, που είναι η κανονική πορεία για τη πρόσληψη του νερού και των θρεπτικών συστατικών.
- Υψηλή πίεση (υπέρταση) είναι δείκτης μεγάλης απώλειας σε νερό.Τα αγγεία του σώματος έχουν σχεδιαστεί να ανταπεξέρχονται στις συνήθεις διακυμάνσεις του όγκου του αίματος και τις διαφορετικες απαιτήσεις των ιστων ανοίγοντας και κλεινοντας τα αιμοφόρα αγγεία.'Οταν ο συνολικός όγκος των υγρών στο σώμα μειώνεται τα κύρια αιμοφόρα αγγεία πρέπει να μειώσουν τις διατομές τους κλείνοντας τους αυλούς των αιμοφόρων αγγείων, αλλιως δεν θα υπάρχει υγρό ικανό να γεμίσει όλο τον διαθέσιμο όγκο των αγγείων.Αν τα αιμοφόρα αγγεία δεν "σφίγξουν" τα τοιχώματά τους τα διαλυτοποιημένα αέρια θα διαχωριστούν από το αίμα και θα γεμίσουν τον άδειο χώρο με φυσσαλλίδες από αέρα. Η ιδιότητα αυτή των αυλών για τη ρύθμιση των υγρών στο σώμα μας αποτελεί έναν προηγμένο μηχανισμό ,ο δε σχεδιασμός του μοντελοποιηθηκε σύμφωνα με τις αρχές της υδραυλικής. Όταν το σώμα είναι ελλειμματικό σε νερό , μην πίνοντας επαρκή ποσότητα νερού το έλλειμμα κατανέμεται 66% απώλεια στον όγκο των κυττάρων,26% του όγκου έξω από τα κύτταρα και 8% από τον όγκο του αίματος.Η υπέρταση είναι σημάδι της απώλειας του 8% αλλά η ζημιά γίνεται από την απώλεια του 66% του όγκου των κυττάρων. Ο σύγχρονος τρόπος του χειρισμού της υπέρτασης είναι σε σημείο επιστημονικού παραλογισμού.Το αίμα προσπαθεί να περιορίσει τον όγκο του νερού για να το φιλτράρει και να τροφοδοτήσει με αυτό τα κύτταρα , ενώ εμείς λέμε στον σχεδιασμό της Φύσης " ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ - ΠΡΕΠΕΙ να πάρεις διουρητικά και να απαλλαχθείς από το νερό."Αν οι άνθρωποι που έχουν υπέρταση αυξήσουν την ημερήσια κατανάλωση νερού , δεν χρειάζεται να πάρουν διουρητικά. Θα παράξουν ικανή ποσότητα ούρων και θα απαλλαγούν από τα άλατα και θα σταματήσουν τις δίαιτες χωρίς αλάτι που προκαλούν κράμπες στα πόδια τους
- Υψηλή χοληστερίνη είναι δείγμα ότι τα κύτταρα του σώματος είναι σε κατάσταση έλλειψης νερού.Τα κύτταρα αναπτύσσουν έναν αμυντικό μηχανισμό ενάντια στην οσμωτική πίεση του αίματος που θέλει να "τραβήξει" το νερό εκτός των κυττάρων μέσω της κυτταρικής μεμβράνης.Η χοληστερίνη δρά σαν ένας φυσικός "πηλός" που εγχύνεται στα κενά της κυτταρικής μεμβράνης και κάνει το τοίχωμα αδιαπέραστο στη διέλευση του νερού.Όταν ρυθμιστεί η ημερήσια δόση του νερού και τα κύτταρα ενυδατωθούν πλήρως το αμυντικό τοίχωμα της χοληστερίνης ενάντια στην ελευθερη διακίνηση του νερού δεν απαιτείται. Η παραγωγή χοληστερίνης θα μειωθεί ακόμη και πιο κάτω από τα σημερινά " κανονικά" επίπεδα. Αυτό αποδεικνύει ότι τα σημερινά " αποδεκτά " επίπεδα είναι αυθαίρετα.
- Στρες -χρόνια κόπωση είναι επίσης αποτέλεσμα ανεπάρκειας νερού στο σώμα..Το νερό είναι μία άμεση πηγή ενέργειας για όλους τους ζωντανούς ιστούς με την ενέργεια μέσω της υδρόλυσης.Όταν δεν υπάρχει αρκετό νερό για τα κύτταρα του εγκεφάλου για τη βελτίωση λειτουργίας τους , η αποτελεματικότητα του μειώνεται.Όταν ο εγκέφαλος λειτουργεί με χαμηλή ενέργεια εξαιτίας της πτώσης της υδρολυτικής ενέργειας , δεν συνεργάζεται σωστά σε νέες καταστάσεις που θέλουν απόκριση. Η ανικανότητα ενός ανθρώπου να αντιδρά λόγω της χαμηλής εγκεφαλικής λειτουργίας έχει πολλά ονοματα.Το συνεχιζόμενο στρες και η αφυδάτωση θα οδηγήσει σε απώλεια βιταμίνης Β6 και Ζn από τα αποθέματα του σώματος. Τα χαμηλά επίπεδα νερού , Β6 και Zn θα οδηγήσουν και σε περαιτέρω έλλειψη απαραίτητων ουσιών για τον εγκέφαλο.Τα ελλείποντα στοιχεία θα οδηγήσουν στην εκδήλωση διανοητικών διαταραχών όπως κατάθλιψη με διαθέσεις αυτοκτονίας,σχιζοφρένεια κλπ.Η χρήση στιγματισμένων ονομάτων για μη κανονική εγκεφαλική λειτουργία που προέρχεται από χημική ανισσοροπία θα πρέπει κανονικά να σταματήσει.
- Διαβήτης είναι το τελικό αποτέλεσμα της εγκεφαλικής ανεπάρκειας σε νερό σε σημείο που τα εγκεφαλικά συστήματα νευροδιαβίβασης και ειδικά της σεροτονίνης έχουν επηρεαστεί.Έχει δειχθεί ότι στον διαβητικό εγκέφαλο η παραγωγή σεροτονίνης είναι μειωμένη.Ο εγκέφαλος αρχίζει να "παρακαλά" για γλυκόζη για να διατηρήσει τον όγκο του και τις ενεργειακές του ανάγκες. Ο εγκέφαλος χρειάζεται γλυκόζη για τις ενεργειακές του ανάγκες . Δεν χρειάζεται ινσουλίνη για να μεταφέρει τη γλυκόζη στα εγκεφαλικά κυτταρα για τις ενεργειακές του ανάγκες.Λέγεται ότι το 85% των ενεργειακών απαιτήσεων του εγκεφάλου προέρχεται από τη γλυκόζη.Η γνώμη του BATMANGHELIDJ είναι ότι το νερό δίνει την περισσότερη ενέργεια μέσω της υδροηλεκτρικής ενέργειας μέσω της υδρόλυσης , παρά από τη γλυκόζη.Μην το πάρετε λάθος , ο εγκέφαλος δεν μπορεί να επιζήσει ούτε χωρίς γλυκόζη ούτε χωρίς ικανοποιητική ποσότητα νερού και αλατιού. Στον διαβήτη , ο εγκέφαλος ξαναζωντανεύει μόνος του με τον ίδιο τρόπο που ο γιατρός ξαναζωντανεύει τον ασθενή του με τη χρήση γλυκόζης και αλατοδιαλύματος μέσω ενδοφλέβιας παροχής.Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί με αύξηση της ημερήσιας δόσης νερού, περισσότερο αλάτι , ισορροπημένη δίαιτα με πρωτεϊνες και άσκηση.Η δίαιτα με πρωτεϊνες είναι απαραίτητη για την επισκευή των ιστών-συμπεριλαμβανομένων και των νευρικών συνδέσεων του εγκεφάλου.Ανεπάρκεια σε αλάτι είναι ένας συνδυαστικός παράγοντας για την επίτευξη της διαβητικής κατάστασης στο σώμα.
- Στηθάγχη.Ο πιο μεγάλος φόβος πλέον είναι οι καρδιακές παθήσεις που σκοτώνουν ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων σήμερα. Η στηθάγχη είναι σημάδι αφυδάτωσης στην περιοχή της καρδιάς και των πνευμόνων.Είναι αλήθεια ότι όλο το αίμα περνά μέσω των πνευμόνων και της καρδιάς , αλλά αυτά τα όργανα μπορούν πάντα να αφυδατωθούν όταν το αίμα συμπυκνώνεται και η καρδιά λειτουργεί ακατάπαυστα.Η στηθάγχη μπορεί να αντιμετωπιστεί με σταδιακή αύξηση νερού.
- Εγκεφαλική συμφόρηση προκαλείται αρχικά από αρτηριακό σπασμό και τελικά μόνιμη έμφραξη των εγκεφαλικών κυττάρων.Μερικές φορές ο εμβολισμός είναι η αιτία.Σε κάθε περίπτωση , η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη πρόσληψη υγρών ακόμη και πριν την κλήση ιατρικής βοήθειας.Έχει δειχθεί σε πειράματα με ζώα αλλά κλινικές έρευνες ότι η υδατοθεραπεία βελτιώνει σημαντικά τη πιθανότητα εγκεφαλικής βλάβης στους ασθενεις με εγκεφαλική συμφόρηση.Κάνοντας αυτή τη δήλωση , ο σκοπός είναι να προληφθεί η εγκεφαλική ζημιά έως ότου καταφτάσει ιατρική βοήθεια.Δεν δίνεται για να προκαλέσει απώλεια βοήθειας από τους ειδικους.
Το πρώτο θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα μας είναι το νερό.
Το νερό διαλύει όλα τα μέταλλα, τις πρωτείνες, τους υδατάνθρακες και γενικά όλα τα υδατοδιαλυτά στοιχεία,τα μεταφέρει και τα διανέμει στο σώμα.
Σκεφτείτε το αίμα σαν το νερό της θάλασσας, το οποίο περιέχει διαφορετικές κατηγορίες ψαριών. Κατά αντιστοιχία το αίμα περιέχει τα αιμοπετάλια, διαφορετικά λευκά αιμοσφαίρια, ερυθρά αιμοσφαίρια,πρωτείνες και ένζυμα, τα οποία κολυμπάν προς μια κατεύθυνση.
Ο ορός αίματος εχει σχεδόν την ίδια αναλογική σύσταση μετάλλων με το νερό της θάλασσας.
Χρειάζονται συγκεκριμένα μέταλλα για να περάσουν το όξινο περιβάλλον του στομάχου και να απορροφηθούν από την μεμβράνη του εντέρου. Αυτά είναι ο ψευδάργυρος, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο, σίδηρος, χαλκός, χρώμιο και μολυβδαίνιο. Η λίστα είναι κατά σειρά σπουδαιότητας στο ανθρώπινο σώμα, κατά την γνώμη μου.
Τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σε μεγαλύτερες ποσότητες είναι νάτριο, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.
Τα τοξικά μέταλλα είναι, ο υδράργυρος, ο μόλυβδος, το αρσενικό, το αλουμίνιο, το κάδμιο και σε μεγάλες ποσότητες ο σίδηρος.
-ΠΗΓΗ: http://www.521news.com
Σουσάμι ανώτερο απο τα παυσίπονα
Μια αξιοσημείωτη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο International Journalof Rheumatic Diseases επιβεβαιώνει ότι τα τρόφιμα δεν είναι μόνο φάρμακα , αλλά μερικές φορές ανώτερα και από αυτά .Ερευνητές ιατροί που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Ταμπρίζ, Tabriz , στο Ιράν , ερεύνησαν τις επιπτώσεις κατανάλωσης σπόρων σουσαμιού και τα κλινικά σημεία και συμπτώματα σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος . 1
Σουσάμι.Πόσοι αλήθεια γνωρίζουμε πόσο θαυματουργό ειναι;
Η Οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο είναι μια μορφή εκφυλιστικής νόσου των αρθρώσεων.
H εκφυλιστική αρθρίτιδα εντοπίζεται στο γόνατο, και προκαλεί μια ποικιλία συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα , μη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών (το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε οστεόφυτα) , παραμόρφωση χόνδρου και απώλεια της κίνησης , και επηρεάζει περίπου το 12,1 % των ενηλίκων ηλικίας 60 και άνω , σύμφωνα με το CDC.2
Ταχίνι: Κατά της χοληστερόληςΤο ταχίνι παράγεται από την πολτοποίηση των σπόρων του σουσαμιού και είναι το κύριο συστατικό του χαλβά. Περιέχει σημαντικά ποσά Ω-6 λιπαρών οξέων, που μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, της χοληστερόλης δηλαδή που ευθύνεται για τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη σουσαμίνη, μια ουσία με την εκπληκτική ιδιότητα να περιορίζει τη σύνθεση και απορρόφηση της χοληστερόλης από τον οργανισμό, αποτελεί την ιδανική τροφή για τα άτομα που επιδιώκουν μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Το ταχίνι αποτελεί ακόμα σημαντική πηγή πρωτεΐνης (περιεκτικότητα 20%) και βιταμινών. Η βιταμίνη Ε που περιέχει ενεργεί ως ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας και συμβάλλει στην πρόληψη των θρομβώσεων, δράση που ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τις λιγνάνες του ταχινιού. Επιπλέον, περιέχει σημαντικά ποσά θειαμίνης (απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος), σίδηρο (συμβάλλει στη βέλτιστη σωματική και πνευματική ενέργεια), φώσφορο και ασβέστιο (απαραίτητα για γερά οστά και δόντια). Μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα σουπερμάρκετ και από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
ΣΟΥΣΑΜΙ, ΤΑΧΙΝΙ, ΧΑΛΒΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr
ΣΟΥΣΑΜΙ
Το σουσάμι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και ωφέλιμο, γιατί περιέχει λιπαρές ουσίες σε μεγάλη αναλογία (30-40%). Τις εξάγουν εξασκώντας ισχυρή πίεση πάνω στους σπόρους. Το σουσαμέλαιο που βγαίνει με την ψυχρή αυτή μέθοδο είναι εξαιρετικά θρεπτικό και ωφέλιμο.
Η σύστασή του ανά 100γρ περιλαμβάνει: 18.6 γρ. πρωτεϊνη, 52.5 gr λίπος, 21.6 γρ. υδατάνθρακες, 3 γρ. φυτικών ινών, 1200 mg ασβεστίου, 540 mg φωσφόρο, 10 mg σιδήρου, 563 θερμίδες. Επιπρόσθετα είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως επίσης και σε ορισμένες ουσίες με σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Οι σπόροι του σουσαμιού αποτελούσαν τροφή για τους αρχαίους Έλληνες καθώς επίσης και για άλλους λαούς της Μεσογείου. Το σουσάμι είναι τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, ενώ είναι σχετικά φτωχή η περιεκτικότητά του σε λυσίνη.
Η υψηλή θρεπτική αξία του σουσαμιού οφείλεται και στα λιπαρά οξέα που περιέχει. Από αυτά το 45% είναι μονοακόρεστα, το 40% πολυακόρεστα και μόλις το 15% κορεσμένα. Παρατηρούμε λοιπόν ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των οποίων η λήψη μέσω της διατροφής κρίνεται αναγκαία εξαιτίας της αδυναμίας του ανθρώπινου οργανισμού να τα συνθέσει, καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό.
Οι ευεργετικές δράσεις του σουσαμιού στον ανθρώπινο οργανισμό περιγράφονται παρακάτω:
ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΗ-ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
Το συστατικό σησαμίνη το οποίο περιέχεται στο σουσάμι αναστέλλει τόσο την αύξηση της πίεσης όσο και τη δημιουργία εγκεφαλικών θρόμβων. Κατ’ επέκταση προλαμβάνεται ο κίνδυνος των εγκεφαλικών επεισοδίων ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω δράση της σησαμίνης ενισχύεται παρουσία της βιταμίνης Ε.
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
Η καρκινογένεση έχει συνδεθεί με τη δράση των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες οξείδωσης, ενώ έχουν συνδεθεί και με ποικίλες βλαβερές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, με σημαντικότερη όλων την καταστροφή του γενετικού υλικού και κατ’ επέκταση την εμφάνιση καρκίνου.Η βλαβερή αυτή δράση των ελευθέρων ριζών αναστέλλεται σε μεγάλο βαθμό από τη σησαμόλη, ένα ακόμα σημαντικό συστατικό του σουσαμιού. Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη των ερευνητών σχετικά με την αντικαρκινική δράση του σουσαμιού.
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
Η κατανάλωση σουσαμιού έχει συσχετιστεί όχι μόνο με την προστασία του οργανισμού από τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών αλλά και με την προστασία από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, η δημιουργία των οποίων έχει ως κύριο αιτιολογικό παράγοντα την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών (κυρίως της LDL).Η κατανάλωση του σουσαμιού αποτελεί ασπίδα προστασίας των αγγείων, αφού έχει συσχετιστεί με μειωμένη ευαισθησία των λιποπρωτεϊνών του αίματος στην οξείδωση μέσω της δράσης της σησαμινόλης.
Επιστημονικώς αποδεδειγμένα το σουσάμι βοηθά στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη του καταρράκτη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη.
Επιπρόσθετα το ιχνοστοιχείο σελήνιο που περιέχεται σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι, έχει τα τελευταία χρόνια συσχετιστεί με σημαντική αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, καθώς αποτελεί συστατικό ενός σημαντικού αντιοξειδωτικού συστήματος- της οξειδάσης της γλουταθειόνης- το οποίο αποτελεί ένα από τα κυριότερα αμυντικά συστήματα του οργανισμού έναντι της δράσης των ελευθέρων ριζών.
Απ’ την άλλη η κατανάλωση του σουσαμιού από αθλητές που ασκούνται συστηματικά, μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης μυϊκών τραυματισμών, βασική αιτία των οποίων είναι το οξειδωτικό στρες, το οποίο εμφανίζεται εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής ριζών.
Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι το σουσάμι εμφανίζει σημαντικές αντιγηραντικές ιδιότητες λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και της δράσης των λιγνανών, δηλαδή της σησαμινόλης και της σησαμίνης.
Σουσάμι, το καλύτερο φάρμακο ενάντια στον πόνο της αρθρίτιδας
Περίπου 2,5 χιλιάδες χρόνια πριν από εμάς, ο Ιπποκράτης σε συγγράμματα του, με την ονομασία “Περί Διαίτης”, είχε εκφράσει τη θέση ότι η τροφή μπορεί να είναι το φάρμακο μας. Τα τελευταία χρόνια και χάρη στη ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης, η άποψή του τεκμηριώνεται ολοένα και περισσότερο. Τελευταία απόδειξη έρχεται από μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Rheumatic Diseases», με τίτλο «Effects of Sesame Seeds Supplementation on Clinical Signs and Symptoms in patients with knee osteoarthritis». Στη συγκεκριμένη μελέτη αξιολογήθηκε η επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης σπόρων σησαμιού στα συμπτώματα και κυρίως στον πόνο που αντιμετώπιζαν τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο.
Η οστεοαρθρίτιδα γονάτου είναι μία χρόνια εκφυλιστική ασθένεια που δημιουργεί διάφορα συμπτώματα όπως έντονο πόνο, συσσώρευση υγρού, μη φυσιολογική οστική ανάπτυξη και δυσμορφία και μείωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης και γενικότερα της κινητικότητας του ατόμου που πάσχει. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Αμερικάνικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, το 12,1% των ανθρώπων άνω των 60 ετών πάσχει από οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο. Στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ασθένειας συχνά χρησιμοποιούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία παρουσιάζουν και ορισμένες ανεπιθύμητες δράσεις, όπως και τα περισσότερα φάρμακα.
Στη συγκεκριμένη μελέτη αξιολογήθηκαν πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα γονάτου και χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Στη μία ομάδα δόθηκαν 40 γραμμάρια σπόρων σησαμιού και στη δεύτερη χορηγήθηκαν δύο δόσεις των 500 mg Tylenol, σε συνδυασμό με μία δόση 500 mg γλυκοζαμίνης. Σε απλά ελληνικά, στην μία ομάδα δόθηκαν περίπου 4 κουταλιές της σούπας σπόροι σησαμιού, ενώ στη δεύτερη χορηγήθηκε ένα από τα πιο γνωστά παυσίπονα, η παρακεταμόλη.
Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να θεωρηθούν εντυπωσιακά και ανατρεπτικά. Σε μία εποχή που το φάρμακο έχει θεωρηθεί ως το βασικό δεκανίκι του ανθρώπου στην αντιμετώπιση της σύγχρονης καθημερινότητας, η μελέτη αποδεικνύει ότι τα άτομα που κατανάλωσαν τους σπόρους σησαμιού παρουσίασαν μία μείωση της έντασης του πόνου από τις 9 στις 3,5 μονάδες, όταν την ίδια στιγμή στα άτομα που χορηγήθηκε η φαρμακευτική αγωγή μειώθηκε στις 7, μόλις, μονάδες. Όταν τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν με ένα ερωτηματολόγιο, φάνηκε ότι οι δύο ομάδες είχαν ανάλογα αποτελέσματα.
Καταλήγοντας και αξιολογώντας το σύνολο των παραμέτρων, πρέπει να καταλήξουμε στην άποψη ότι η σωστή και κατάλληλη διατροφή σε κάθε περίπτωση είναι νικητής! Οι σπόροι σησαμιού προσέφεραν ένα σπουδαίο αποτέλεσμα, το οποίο όχι μόνο είναι συγκρίσιμο αλλά αρκετά καλύτερο από μία τακτικά χρησιμοποιούμενη φαρμακευτική αγωγή με παρακεταμόλη, η χρήση της οποίας τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει τους υπεύθυνους φορείς λόγω των παρενεργειών που προκαλεί, όπως το γεγονός ότι έχει ενοχοποιηθεί για ηπατικές δυσλειτουργίες και έχει αποτελέσει αίτιο θανάτων και νοσηλειών. Αντίθετα, οι σπόροι σησαμιού, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά και απαραίτητα λιπαρά οξέα, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας με ποικίλους τρόπους. Για τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητο το σησάμι αλλά και τα παράγωγά του, δηλαδή το ταχίνι, το σησαμέλαιο και ο χαλβάς από σησάμι, να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού μας διαιτολογίου, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου
ΤΑΧΙΝΙ
Τρόφιμο το οποίο συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με ικανοποιητική θερμιδική απόδοση αλλά ταυτόχρονα με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση. Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ιδιαιτέρα σε περιόδους νηστείας, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών υψηλής όμως βιολογικής αξίας, που δρουν αναζωογονητικά και αντιγηραντικά για τον οργανισμό.
Ας δούμε όμως τι είναι το ταχίνι... Το ταχίνι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από σπέρματα διαλεγμένων σπόρων του σησαμιού (Sesamun Indicum), περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης. Το ταχίνι το παρασκευάζουν από φρυγμένα στο φούρνο σπόρια σουσαμιού. Εμφανίζεται ως πολτός, ως ελαιώδης κρέμα, αλεσμένου σησαμιού. Η ρίζα της λέξης βρίσκεται στην τουρκική γλώσσα και σημαίνει σησαμόπολτος.
ΧΑΛΒΑΣ
Ο χαλβάς για να παρασκευαστεί αποφλοιώνεται το σουσάμι και στη συνέχεια ψήνεται και αλέθεται για να παρασκευαστεί το ταχίνι. Η ζάχαρη και το νερό ανακατεύονται και ψήνονται στη φωτιά μέχρι το μείγμα να μετατραπεί σε καραμέλα. Γλυκό με συστατικά φυτικής προέλευσης και υψηλής θρεπτικής αξία, ιδιαίτερα δημοφιλές σε περιόδους νηστείας, ιδιαίτερα τη Σαρακοστή. Καταναλώνεται σαν κύρια τροφή ή σαν επιδόρπιο με κανέλα ή λεμόνι.
Το γλυκό είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Όσον αφορά τη θερμιδική του αξία, ο συνδυασμός των συστατικών του, σουσαμιού και σακχάρων, του προσδίδουν υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο.
Το γεγονός ότι ο χαλβάς αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, έχει ως αποτέλεσμα οι ευεργετικές ιδιότητες του σπόρου να μεταφέρονται και στο γλυκό.
Η περιεκτικότητα του χαλβά σε λιπαρά οξέα είναι παρόμοια με του ταχινιού. Η μεγαλύτερη περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών στο ταχίνι είναι των λιπαρών οξέων. Στην πλειονότητά τους είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Η συγκέντρωση των κορεσμένων λιπαρών οξέων είναι μικρή. Η λήψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων θεωρείται αναγκαία από τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς αυτός δεν μπορεί να τα συνθέσει. Για αυτούς τους λόγους ο χαλβάς αποτελεί μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή.
Όταν ο χαλβάς καταναλωθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας καθώς προσεγγίζει τη βιολογική αξία των ζωικών πρωτεϊνών. Άρα ο χαλβάς είτε με τη προσθήκη ξηρών καρπών είτε μαζί με όσπρια αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας για άτομα τα οποία είναι φυτοφάγοι ή βρίσκονται σε κατάσταση νηστείας.
Εν κατακλείδι, ο χαλβάς βάσει των ιδιοτήτων του μπορεί να αποτελέσει τροφή πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό. Είναι πλούσιος σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αμινοξέα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η υψηλή του θερμιδική αξία καθώς η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους (100 gr προϊόντος αποδίδει γύρω στις 540 Kcal).
Από τα παραπάνω θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι το σουσάμι αποτελεί τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες κρίνεται απαραίτητη η κατανάλωση τόσο του σουσαμιού όσο και των προϊόντων του (ταχίνι, χαλβάς), στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
ΠΗΓΗ: MEDLAB IATΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, http://medlabgr.blogspot.com/ Γράφτηκε από τον/την Πηνελόπη Δουβόγιαννη
Το ταχίνι είναι ένα τρόφιμο που χρησιμοποιούμε πολύ στην διάρκεια της νηστείας για να δώσουμε γεύση στα φαγητά, ιδιαίτερα στις περιόδους που νηστεύουμε το λάδι. Εκτός από γεύση και καλύτερη υφή στα φαγητά, το ταχίνι εμπλουτίζει τη διατροφή μας και θρεπτικά. Στα περισσότερα μαγαζιά τροφίμων μπορούμε να βρούμε απλό ταχίνι, ταχίνι ολικής ή έτοιμο ταχίνι με κακάο ή με μέλι.
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
Τα ταχίνι είναι πλούσιο σε διάφορα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, όπως μαγνήσιο, χαλκό, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη B1, βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά. Ο συνδυασμός όλων αυτών των συστατικών μετατρέπει το ταχίνι σε ένα θρεπτικό θησαυρό με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Επιπλέον, τα ταχίνι συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ήπατος, του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος.
Εκτός από τις παραπάνω βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, το ταχίνι είναι πλούσιο σε δύο μοναδικές ουσίες: τη σεσαμίνη και τη σεσαμολίνη, οι οποίες ανήκουν σε μία ομάδα ειδικών φυτικών ινών που ονομάζονται λιγνάνες. Οι λιγνάνες έχει βρεθεί ότι συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης και στην καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία.
ΔΙΑΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Μία κουταλιά της σούπας ταχίνι (15 γρ.) έχει περίπου 90 θερμίδες, 8 γρ. λίπη τα περισσότερα από τα οποία είναι ακόρεστα ή καλά λίπη, 3 γρ. υδατάνθρακες, 3 γρ. πρωτεΐνη και 1 γρ. φυτικές ίνες. Καθώς έχει πολλές θερμίδες προσέξτε την ποσότητα που καταναλώνετε αν προσπαθείτε να ελέγξετε το βάρος σας!
ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ
- Προσθέστε ταχίνι αντί για βούτυρο/μαργαρίνη σε κέικ και μπισκότα.
- Φτιάξτε σάντουιτς με 2 φέτες ψωμί, ταχίνι και μέλι.
- Απλώστε ταχίνι με κακάο σε φέτες ψωμί ή φρυγανιές για γεύση και υφή που θυμίζει πραλίνα.
- Προσθέστε ταχίνι σε σούπες με λαχανικά και θαλασσινά.
- Φτιάξτε ντρέσινγκ για σαλάτες με ταχίνι, αβοκάντο, χυμό λεμονιού, και μερικές σταγόνες ταμπάσκο.
Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Η περιεκτικότητά του σε ψευδάργυρο και κάλιο, βοηθά στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα Ω3 λιπαρά οξέα του συγκρατούν σε φυσιολογικά επίπεδα τη χοληστερίνη, ενώ το ασβέστιο που περιέχει συμβάλει στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης. Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι το ταχίνι έχει αντικαρκινική δράση και πιθανόν να δρα ανασταλτατικά στο διαβήτη, τη νόσο Αλτσχάιμερ και σε παθήσεις της καρδιάς. - : http://www.cooklos.gr/
- 2-3 κουταλιές ταχίνι
- στιγμιαίο καφέ
- ζάχαρη
- 3/4 του ποτηριού νερό, ζεστό
Κατόπιν, ρίχνουμε το στιγμιαίο καφέ και χτυπάμε προσθέτοντας 2 κουταλιές από το νερό, ώσπου να γίνει αλοιφή.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ζεστό νερό, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
ΣυμβουλήΜπορούμε να φτιάξουμε και ελληνικό καφέ με ταχίνι.
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ… (μπαίνει σε κάθε σούπα και τη νοστιμίζει)
Ταχινόσουπα μοναστηριακή αλάδωτη...
Καθαρά Δευτέρα σήμερα και αρχή αγώνα πνευματικού...Γι αυτό και παλιότερα οι άνθρωποι συνήθιζαν αυτή τη μέρα, και για τις επόμενες δύο(οι περίφημες "τρίτες"),να μην τρώνε τίποτα και πολλές φορές ούτε καν να πίνουν νερό.Ύστερα, και για όλη την Τεσσαρακοστή, έτρωγαν φαγητά αλάδωτα εκτός από τα Σάββατα και τις Κυριακές (τότε επιτρεπόταν το λάδι και το κρασί).Θυμάμαι(και μου το επιβεβαίωσε η μητέρα μου πως...καλά θυμάμαι) ότι στο χωριό μου αυτή τη μέρα οι νοικοκυρές έβγαζαν όλα τα κατσαρολικά τους από την κουζίνα και τα έπλεναν πολύ καλά με στάχτη και νερό ώστε να μην υπάρχει ούτε ίχνος αρτύσιμου υλικού πάνω τους...Σήμερα βέβαια,εποχή του ευδαιμονισμού,αυτά μας φαίνονται παρωχημένα και -στην καλύτερη περίπτωση- ακατόρθωτα.Μόνο η Καθαρά Δευτέρα έχει μείνει να μας θυμίζει αυτά που...χάσαμε...Έτσι συνήθως τρώμε ξηρά τροφή(ψωμί,χαλβά,ελιές...).Επειδή όμως με αυτά είναι αδύνατον να θρέψω το...λόχο μου(που αυτή τη μέρα ο πειρασμός τους βάζει να πεινάνε περισσότερο από τις υπόλοιπες), συνηθίζω την Καθαρά Δευτέρα να φτιάχνω...ταχινόσουπα
Ταχινόσουπα Αγιορείτικη (Ανάλαδη)
ΕκτέλεσηΒράζετε σε άφθονο νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει αλάτι, το κριθαράκι μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρετε από τη φωτιά. Βάζετε το ταχίνι σε ένα μπολ και ρίχνετε σιγά-σιγά το χυμό του λεμονιού ανακατεύοντας με ένα πιρούνι μέχρις ότου τα δύο υλικά ενωθούν. Συμπληρώνετε κουταλιά -κουταλιά νερό και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι το ταχίνι να αραιώσει λίγο. Προσθέτετε κατόπιν μικρή ποσότητα από το ζεστό ζουμί της σούπας στο ταχίνι, ενώ το ανακατεύετε πάντα. Αφού αραιώσει αρκετά ενώνετε το αραιωμένο ταχίνι με τη ζεστή σούπα και την πασπαλίζετε με πιπέρι. Σερβίρετε την ταχινόσουπα γαρνιρισμένη με τα κρουτόν και τα φύλλα σέλινου ή μαϊντανού.
ΥΛΙΚΑ:
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού μικρό ζυμαρικό (κριθαράκι ή πεπονάκι)
6 κουτ. της σούπας ταχίνι
χυμός λεμονιού (1)
Aλάτι & άσπρο πιπέρι
8 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
15 φύλλα σέλινου ή μαϊντανού
Για το σερβίρισμα κυβάκια ψωμιού που θα φρυγανίσετε εσείς.
ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ …ΣΤΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ:
΄Ολα τα τρόφιμα , που κυκλοφορούν συσκευασμένα, τυποποιημένα δεν θα υπήρχαν στα ράφια των μάρκετς, αν δε είχαν μέσα τους συντηρητικά, ουσίες, παραουσίες, δηλαδή προσθετικά που βοηθάνε στην για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα συντήρησή τους.
Τυπικά φέρουν οι συντηρητικές αυτές ουσίες φέρουν την έγκριση του ΕΦΕΤ. Το ίδιο ισχύει και στις λοιπές χώρες της Δύσης… Οπότε τυπικά δεν παρανομούν οι παρασκευάστριες βιομηχανίες…
Το ότι έχουν μια έγκριση αυτό δεν λέει τίποτε σε μένα, ούτε κι αισθάνομαι διασφαλισμένος για την υγεία. μου. Μπορεί μεν η ουσία να έχει την κρατική έγκριση ..αλλά ποιος μπορεί να μας θωρακίσει όταν είναι γνωστή η αδηφάγος κερδοσκοπία των σαϊνιών της πιάτσας, και δεν θα κάνει κουτσουκέλες;.
Καλού κακού για να έχω ήσυχο το κεφάλι μου, αποφεύγω τα τυποποιημένα, μεταλλαγμένα προϊόντα ..Προτιμώ τα φρέσκα κι ό,τι μπορώ να παρασκευάσω εγώ. Λέμε βέβαια φρέσκα…αλλά κι αυτά ενοχοποιούνται σοβαρά, αφού πάλι για λόγους κέρδους μαγαρίζονται με φυτοφάρμακα και ποικίλα χημικά ραντίσματα… Φαντασθείτε τι έχει να γίνει αν εξαπλωθεί –ήδη έχει βάλει πόδι- η Αμερικανοεβραϊκή βιομηχανία μεταλλαγμένων , ΜΟΣΣΑΝΤΟ!!!
Θα επαναλάβω αυτό που λέω συχνά;… Είμαστε όλοι παγιδευμένοι..Αν δεν αυτοπροστατευθούμε με όποιο μέσο μπορούμε, ο φυτικός πλούτος της χώρας μας θα εξαφανιστεί! ΄Ηδη απαγορεύεται σε κάποιες περιοχές η μεταφύτευση σπόρων ντομάτας ή πατάτας…Τους σπόρους θα μας τους προμηθεύει η ΜΟΣΣΑΝΤΟ… ΄Οπως ο Έλληνας αγρότης έγινε είλωτας των φυτοφαρμάκων κατά τον ίδιο τρόπο θα είμαστε εξαρτημένοι από την παγκοσμιοποιημένη ΜΟΣΣΑΝΤΟ… Και για να τα πούμε με το όνομά τους… Η κρίση στην Ουκρανία ξεκίνησε από την και για την ΜΟΣΣΑΝΤΟ.. Ο εκδιωχθείς πρόεδρος και οι σκηνοθετημένες φασαρίες οφείλονταν στην άρνηση του προέδρου να δεχθεί στη χώρα του την ΜΟΣΣΑΝΤΟ… η οποία έχει στο στόχαστρό της την εύφορο γη της Ουκρανίας. Ως γνωστόν η χώρα αυτή είναι ο μεγαλύτερος σιτοβολώνας της Ευρώπης! Καταλαβαίνετε τι λέω;
Το θέμα των συντηρητικών, προσθετικών ουσιών σε διατροφικά προϊοντα είναι μεγάλο και επικίνδυνο συνάμα. Σας δίνω εδώ όλα τα απαραίτητα΄,μαζί και με με όλη τη μεγάλη λίστα των ουσιών που εγκρίνει ο ΕΦΕΤ, ώστε να ξέρετε κι αποφασίζετε εσείς … Και πάντως να διαβάζετε τα ψιλά γράμματα που αναγράφονται στα προϊόντα με πολυτελές ελκυστικό αμπαλάζ…
Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ!
Στη συνέντευξη που παραχώρησε η κ. Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δίνει ουσιαστικές απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τη διατροφή μας.
Γνωρίζετε πόσα κιλά συντηρητικών ουσιών καταναλώνουμε ετησίως εν αγνοία μας μέσω των τροφίμων που κυκλοφορούν στο εμπόριο; Η ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, επίκουρη καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Iατρική σχολή του Πανεπιστημίου Iωαννίνων, παραχώρησε στο περιοδικό μας μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη, που δίνει απαντήσεις σε ουσιώδη ερωτήματα σχετικά με τη διατροφή μας.
Μια μελέτη ιδιαίτερης σημασίας που αφορά τα τρόφιμα και τις συντηρητικές ουσίες πραγματοποιήθηκε την περασμένη χρονιά από τριτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του μαθήματος Μικροβιολογίας και Υγιεινής των Τροφίμων. Η μελέτη έχει τίτλο: «Έρευνα του αριθμού των προσθετικών/συντηρητικών της κατηγορίας Ε που περιέχονται σε τρόφιμα των σούπερ μάρκετ: μπισκότα-κέικ, σοκολάτες, παγωτά, γαριδάκια (και άλλα σνακ), αναψυκτικά. Αξιολόγηση των επιπτώσεων στην υγεία» και την επίβλεψή της είχε η Χρυσάνθη Παπαδοπούλου.
Μέσω της έρευνας αυτής, ήρθαν στο φως πληροφορίες και συμπεράσματα σχετικά με τρόφιμα και προϊόντα που βρίσκονται στην πρώτη θέση στην προτίμηση των καταναλωτών, κυρίως νεαρής ηλικίας. Πρόκειται για προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και διατίθενται από ελληνικές και ξένες εταιρείες. Τα στοιχεία που πηγάζουν από την έρευνα είναι ανησυχητικά ως προς τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, γιατί είναι αρκετές οι επιπτώσεις στην υγεία από τις ουσίες που περιέχουν ορισμένα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα.
Ας δούμε τι απάντησε η Χρυσάνθη Παπαδοπούλου στις ερωτήσεις που της θέσαμε σχετικά με την έρευνα αυτή και την εμπειρία της από την ελληνική αγορά τροφίμων.
Ποιος ήταν ο στόχος της έρευνας που ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2002 υπό την επίβλεψή σας από τριτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων;«Στόχος της έρευνάς μας ήταν η καταγραφή του αριθμού και του είδους των συντηρητικών που περιέχονται στα τυποποιημένα τρόφιμα που καταναλώνουν κυρίως οι νεαρές ηλικίες. Τέτοια τρόφιμα είναι για παράδειγμα οι σοκολάτες, τα μπισκότα, τα κέικ, τα κρουασάν, τα σνακ (πατατάκια, γαριδάκια), τα παγωτά και τα αναψυκτικά».
Ποια είναι η ευθύνη από μέρους των βιομηχανιών τροφίμων όσον αφορά την παραγωγή τροφίμων με πολλές συντηρητικές ουσίες;«Δεν μπορούμε να επιρρίψουμε καμία ευθύνη στις βιομηχανίες τροφίμων, ιδιαίτερα στις μεγάλες, οι οποίες αναγράφουν λεπτομερώς τα συντηρητικά και τα προσθετικά που περιέχονται στα προϊόντα τους, διότι δυστυχώς υπάρχουν και προϊόντα μικρότερων εταιρειών που δεν αναγράφουν τίποτε ή στοιχειωδώς μόνο τη σύστασή τους. Τα συντηρητικά-προσθετικά κατηγορίας Ε που περιέχονται σε αρκετά προϊόντα είναι ουσίες εγκεκριμένες (από FDA, WHO, ΕΟΦ) για χρήση στα τρόφιμα. Βέβαια όταν δίνεται η έγκριση, αναφέρεται το όριο ασφαλούς κατανάλωσης της ουσίας. Το πρόβλημα αρχίζει όταν ξεπερνάμε αυτό το όριο ασφαλείας και δυστυχώς ο καταναλωτής δεν μπορεί να το ελέγξει αυτό, γιατί πάνω στα προϊόντα αναγράφεται μεν τι περιέχουν, όχι όμως πόσο περιέχουν από κάθε πρόσθετο συστατικό. Τα προβλήματα υγείας έχουν συσχετιστεί με την υπερκατανάλωση τυποποιημένων τροφίμων από τον καταναλωτή της δυτικής κοινωνίας και οφείλονται στη μακροχρόνια κατανάλωση συντηρητικών-προσθετικών, τα οποία αθροιστικά προκαλούν διάφορες βλάβες, από μέτριες έως και πολύ σοβαρές».
Ποια είναι η εικόνα στην ελληνική αγορά σχετικά με τα βλαβερά για την υγεία προϊόντα;
«Η εικόνα της ελληνικής αγοράς δεν διαφέρει σε τίποτα από την εικόνα της αγοράς στις άλλες δυτικές χώρες. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι η εικόνα της παγκοσμιοποιημένης και μαζικοποιημένης πλέον αγοράς, όπου όλοι τρώμε τα ίδια τρόφιμα. Μάλιστα, όσο πιο δυτικοποιημένη και πλούσια είναι αυτή η αγορά, τόσο περισσότερα τυποποιημένα προϊόντα καταναλώνει ο μέσος κάτοικος, τα οποία δυστυχώς δεν είναι ό,τι υγιεινότερο υπάρχει!»
«Στόχος της έρευνας ήταν η καταγραφή του αριθμού και του είδους των συντηρητικών που περιέχονται στα τυποποιημένα τρόφιμα που καταναλώνουν κυρίως οι νεαρές ηλικίες, όπως είναι για παράδειγμα οι σοκολάτες, τα μπισκότα, τα κέικ, τα κρουασάν, τα σνακ (πατατάκια, γαριδάκια), τα παγωτά και τα αναψυκτικά».Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην ελληνική και στην ξένη αγορά τροφίμων, και αν ναι, ποιες είναι αυτές;«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πλέον διαφορές μεταξύ ελληνικής και ξένης αγοράς τροφίμων, ακριβώς για τους λόγους που σας είπα προηγουμένως. Όλο και περισσότερα τρόφιμα παράγονται από κάποιες κεντρικές μεγάλες μονάδες παραγωγής και διανέμονται σε όλο και μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση, γι’ αυτό πλέον η συχνότητα των τροφιμογενών επιδημιών και των αιτιών που τις προκαλούν είναι ίδια σχεδόν σε όλες τις χώρες που έχουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο».
Ποια είναι τα επικίνδυνα προσθετικά της κατηγορίας Ε που περιέχονται στα τρόφιμα;
«Σχεδόν όλα τα Ε όταν η κατανάλωσή τους ξεπερνά τα όρια ασφαλείας, μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα συνέπειες στην υγεία, συνεπώς δεν είναι δυνατόν να τα κατηγοριοποιήσουμε σε επικίνδυνα και ακίνδυνα. Εξάλλου, εφόσον είναι εγκεκριμένα, είναι θεωρητικά ακίνδυνα. Μπορώ ίσως να σας πω ποια είναι τα πιο επικίνδυνα σύμφωνα με την υπάρχουσα διεθνή ιατρική βιβλιογραφία. Αυτά είναι τα νιτρικά και τα νιτρώδη της ομάδας Ε249-Ε262, που συσχετίζονται με καρκινογένεση».
Ποιες κατηγορίες τροφίμων θεωρούνται πιο επικίνδυνες για την υγεία και γιατί;
«Πιο επιβλαβή για την υγεία θεωρούνται γενικά τα συντηρημένα τρόφιμα (επεξεργασμένα, βιομηχανοποιημένα) σε σχέση με τα φρέσκα κι αυτό γιατί τα συντηρημένα τρόφιμα έχουν υποστεί διάφορες επεξεργασίες (όπως θέρμανση, ξήρανση, αλάτιση, κάπνιση, προσθήκη συντηρητικών κ.λπ.), που κυρίως μειώνουν και καταστρέφουν τα χρήσιμα θρεπτικά συστατικά τους (π.χ. βιταμίνες) ή τα μετατρέπουν σε ουσίες που δεν είναι αφομοιώσιμες από τον ανθρώπινο οργανισμό (π.χ. δυσαπορρόφητα σύμπλοκα) και ακόμα περιέχουν πολλά συντηρητικά και προσθετικά Ε. Τα φρέσκα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα δεν έχουν κάποιο από αυτά τα μειονεκτήματα, αλλά τώρα πλέον μπορούμε να πούμε ότι ούτε αυτά είναι απολύτως υγιεινά, αν λάβουμε υπόψη τους τρόπους παραγωγής τους (π.χ. χρήση φυτοφαρμάκων, φυτοορμονών κ.λπ. για την καλλιέργεια των οπωροκηπευτικών, χρήση αντιβιοτικών, ορμονών κ.λπ. για τη συστηματική εκτροφή των ζώων)».
Ποιες είναι οι παρενέργειες από τη χρήση βλαβερών Ε που περιέχονται σε ορισμένες τροφές;
«Οι παρενέργειες μπορεί να είναι από ήπιες έως σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις (αλλεργικό σοκ), άσθμα, ναυτία, εμετός, κεφαλαλγίες, υπερκινητικότητα και προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά έως βλάβες στα σπερματοζωάρια, υπογεννητικότητα, τερατογένεση και καρκινογένεση».
Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της έρευνάς σας;
«Τα βασικά συμπεράσματα είναι:
α) Τα “αγαπημένα μας τρόφιμα”, ιδίως των νεαρών ηλικιών, περιέχουν πολλά συντηρητικά και όσο πιο πολύπλοκες γεύσεις έχουν, τόσο περισσότερα συντηρητικά περιέχουν. Παραδείγματος χάριν, μια σοκολάτα γάλακτος έχει λιγότερα συντηρητικά από μια σοκολάτα με γεύση φρούτων, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τα μπισκότα, τα κέικ κ.λπ.
β) Υπάρχει πληθώρα αναφορών στην ιατρική βιβλιογραφία, ήδη από τη δεκαετία του '70, σχετικά με τις επιδράσεις αυτών των συντηρητικών/προσθετικών στην υγεία.
γ) Η ασφάλεια των γλυκαντικών ουσιών με λίγες θερμίδες είναι ακόμη υπό συζήτηση.
δ) Τα τελευταία χρόνια οι επιστημονικές δημοσιεύσεις σχετικά με τις αλλεργίες και τη μεταλλαξιογόνο δράση των ουσιών αυτών έχουν αυξηθεί και ταυτόχρονα έχει αυξηθεί η ανησυχία γύρω από τις συνέπειες της συχνής κατανάλωσης ή της υπερκατανάλωσης αυτών των τροφίμων.
ε) Η κατανάλωση των τυποποιημένων τροφίμων πρέπει να γίνεται με μέτρο. Πρέπει να διαβάζουμε τις συσκευασίες, ιδιαίτερα τα μικρά-μικρά γραμματάκια, και να θυμόμαστε ότι όσο θελκτικές και αν είναι ορισμένες διαφημίσεις, φρέσκος χυμός είναι μόνον αυτός που φτιάχνουμε στο σπίτι μας από φρέσκα φρούτα! Αυτό ισχύει αντίστοιχα για όλα τα έτοιμα τρόφιμα».
Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής σε σοκολάτες, παγωτά και αναψυκτικά;«α) Να τα καταναλώνει με μέτρο (π.χ. δεν ξεδιψάμε με αναψυκτικό αλλά με νερό!).β) Να προτιμά τα απλά προϊόντα (π.χ. ένα παγωτό σκέτη κρέμα είναι πολύ πιο υγιεινό από ένα παγωτό με γεύση φράουλα, σοκολάτα, ποτό, φρούτα και ξηρούς καρπούς, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις σοκολάτες και τα αναψυκτικά).
γ) Να έχει υπόψη ότι τα light προϊόντα έχουν περισσότερα Ε και επισφαλείς γλυκαντικές ουσίες και να τα καταναλώνει με πολλή προσοχή».
Ποια συστατικά απ' όσα αναγράφονται στις συσκευασίες των προϊόντων πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα ο καταναλωτής;
«Όλα, ιδίως αν είναι αλλεργικό άτομο ή άτομο με χρόνια προβλήματα υγείας».
ΜΙΛΑΜΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΔΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟΙ ΣΤΟ ΣΕΞ… ΝΑ ΓΙΑΤΊ:Ποια η γνώμη σας για την επίδραση των συντηρητικών στους executives, που τόση συζήτηση έχει γίνει τον τελευταίο καιρό;
«Η συζήτηση γίνεται σε σχέση με τη συμμετοχή των προσθετικών Ε στην υπογεννητικότητα, δεδομένου ότι τα πειράματα σε ποντίκια έχουν δείξει βλάβες στα σπερματοζωάρια, τερατογένεση και επίσης μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Θεωρείται ότι οι άνθρωποι των επιχειρήσεων διατρέφονται συνήθως “ανθυγιεινά” με συντηρημένα τρόφιμα, τρώνε πολλά σνακ, αναψυκτικά, σάντουιτς και παίρνουν μεγάλες δόσεις Ε που πιθανόν να έχουν επιπτώσεις στη σεξουαλική συμπεριφορά τους, όπως ανικανότητα, μείωση σεξουαλικής επιθυμίας και υπογεννητικότητα».
«Η κατά άτομο κατανάλωση συντηρητικών και προσθετικών τροφίμων φθάνει κατά μέσον όρο τα 4-5 κιλά ετησίως και ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες πιθανόν η κατανάλωση αυτή να είναι μεγαλύτερη»Τεύχος: Φεβρουάριος 2003
Τα λέει όλα η κ. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων… Εγώ τι να πω
7 συστατικά-προσθετικά που ΔΕΝ πρέπει να βρίσκετε στις ετικέτες των τροφών
Οι περισσότεροι από εμάς, θέλουμε να γνωρίζουμε τι υπάρχει μέσα στα τρόφιμά που καταναλώνουμε, για να μπορούμε και να αποφύγουμε τυχόν βλαβερές ουσίες. Στην Ευρώπη, σχεδόν όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα πρέπει να φέρουν ετικέτα σύμφωνα με νόμο της ΕΕ. Εντούτοις, η ορολογία αναγραφής συστατικών στις ετικέτες μπορεί να μην είναι πάντα σαφής στον καταναλωτή…Η ετικέτες που βρίσκονται στις συσκευασίες των τροφών, μπορεί να… επηρεάζουν το μέγεθος των ρούχων σας, αλλά και την υγεία σας. Γιατί το λέμε αυτό;
Δυστυχώς, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε όλα αυτά τα συστατικά που αναγράφονται στις διατροφικές ετικέτες. Θα είναι όμως μια καλή αρχή, να μάθετε μερικά που πρέπει να αποφεύγετε. Μην αγοράζετε λοιπόν προϊόντα με τα παρακάτω συστατικά…
BHA (βουτυλική υδροξυανισόλη, Ε 320)
Αυτό το συντηρητικό χρησιμοποιείται για να αποτρέψει το τάγγισμα σε τρόφιμα που περιέχουν έλαια. Δυστυχώς όμως σχηματίζει ενδεχόμενες καρκινογόνες αντιδραστικές ενώσεις στο σώμα μας. Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Japanese Journal of Cancer Research, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΒΗΑ «ευλόγως πιθανώς να είναι μια καρκινογόνος ουσία», οπότε καλό είναι να την εξαλείψετε από τη διατροφή σας.
Θα την βρείτε: σε δημητριακά, τσίχλες, πατατάκια, διαιτητικά συμπληρώματα και φυτικά έλαια.
Parabens
Αυτά τα συνθετικά συντηρητικά, χρησιμοποιούνται για την αναστολή της μούχλας στα τρόφιμα, αλλά και στις βιομηχανίες κοσμετολογίας και φαρμάκων για τις βακτηριοκτόνες και μυκητοκτόνες ιδιότητές τους. Το πρόβλημα είναι ότι τα parabens μπορεί επίσης να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία του σώματός σας. Μια μελέτη έδειξε ότι η ημερήσια κατανάλωσή τους μειώνει την παραγωγή σπέρματος και τεστοστερόνης σε αρουραίους και ότι έχουν βρεθεί parabens σε ιστούς του καρκίνου του μαστού.
Θα τα βρείτε: στα σαμπουάν και κυρίως σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος, καθώς και σε ενυδατικά προϊόντα, κρέμες προσώπου, αντηλιακά και ως συντηρητικά σε τρόφιμα.
Μερικώς υδρογονωμένα έλαια
Μη συγχέετε το «0 γρ. τρανς λιπαρά» με το «χωρίς trans λιπαρά». Επιτρέπεται στα προϊόντα να γράφουν μηδέν γραμμάρια τρανς λιπαρά, εφόσον έχουν λιγότερο από μισό γραμμάριο ανά μερίδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουν 0,49 γραμμάρια ανά μερίδα και να εξακολουθούν να αναγράφουν χωρίς trans λιπαρά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα δύο γραμμάρια είναι το μέγιστο που επιτρέπεται να καταναλώσουμε σε μια ημέρα, καταλαβαίνουμε το τι σημαίνει αυτό. Η μερική υδρογόνωση αυξάνει την διάρκεια ζωής του προϊόντος και μειώνει τις απαιτήσεις ψύξης. Πολλές φορές εμφανίζεται στις ετικέτες με συγκαλυμμένες ονομασίες όπως υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια.
Για τα υγιεινά λιπαρά διαβάστε προηγούμενο άρθρο μας:http://www.clickatlife.gr/story/diatrofi/4-ugieina-lipara-kai-ena-pou-prepei-na-apofeugoume?id=2240349 .
Θα τα βρείτε: σε κατεψυγμένες πίτσες, στέρεες μαργαρίνες, καθώς και άλλα λίπη και έλαια με σκληρή δομή.
Νιτρώδες νάτριο
Τα νιτρώδη χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των βακτηριδίων στα τρόφιμα και για να διατηρήσουν τις ροζ αποχρώσεις στα επεξεργασμένα κρέατα. Δυστυχώς όμως όταν περνούν στον οργανισμό, μπορεί να συγχωνευθούν με αμινοξέα (των οποίων το κρέας είναι μια εξαιρετική πηγή) για να σχηματίσουν νιτροζαμίνες, ισχυρές καρκινογόνες ενώσεις. Το ασκορβικό και ερυθορβικό οξύ –κυρίως η βιταμίνη C- έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο, και οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν προσθέσει τώρα ένα ή και τα δύο αυτά προϊόντα. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο, είναι να περιορίσετε την πρόσληψή τους.
Θα το βρείτε: σε επεξεργασμένα κρέατα όπως μπέικον και λουκάνικα, αλλά και σε αρκετά λαχανικά.
Χρώμα καραμέλας
Αυτό το πρόσθετο δεν θα ήταν επικίνδυνο αν παρασκευαζόταν με τον… παλιομοδίτικο τρόπο -με νερό και ζάχαρη. Αλλά η βιομηχανία τροφίμων ακολουθεί μια διαφορετική συνταγή: επεξεργάζεται τη ζάχαρη με αμμωνία, η οποία μπορεί να παράγει βλαβερές καρκινογόνες ουσίες, μόνο και μόνο για να δώσει στα αναψυκτικά τύπου cola, το καραμελένιο χρώμα τους. Ένας ακόμη λόγος για να καταργήσετε τα αναψυκτικά;
Θα τα βρείτε: σε αναψυκτικά τύπου cola.
Χρωστικές ύλες τροφίμων
Πολλά γλυκά και καραμέλες με γεύση φρούτων και ζαχαρούχα δημητριακά, βασίζονται σε τεχνητές χρωστικές ουσίες και αρώματα που απλά θυμίζουν το άρωμα των φρούτων. Αυτές οι χρωστικές επιτρέπουν στους κατασκευαστές να καλύπτουν τα μονότονα χρώματα των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων, αλλά ορισμένες αποχρώσεις έχουν συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες. Μια μελέτη συνέδεσε το κίτρινο 5 με την υπερκινητικότητα σε παιδιά, ενώ Καναδοί ερευνητές βρήκαν ότι το κίτρινο 6 και το κόκκινο 40, έχουν μολυνθεί με γνωστά καρκινογόνα, ενώ το κόκκινο 3 είναι γνωστό ότι προκαλεί όγκους. Το συμπέρασμα; Αποφύγετε τις τεχνητές χρωστικές ουσίες όσο το δυνατόν περισσότερο.
Θα τις βρείτε: σε καραμέλες, ποτά και γλυκά.
Υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη
Η υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη, που χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης, είναι φυτική πρωτεΐνη που έχει διασπαστεί σε αμινοξέα μέσω μιας διαδικασίας όξινης ή ενζυματικής υδρόλυσης. Ένα από αυτά τα οξέα, το γλουταμινικό οξύ, όταν ενωθεί με νάτριο στο σώμα μας, δημιουργούν το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG), μια πρόσθετη ύλη που είναι γνωστό ότι προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως - πονοκεφάλους, ναυτία, αδυναμία κ.ά..
Θα το βρείτε: σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως τα κρεατικά, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και πολλά χορταρικά. Χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό της γεύσης σε μερικές σούπες, σε μαγειρευτά φαγητά και σάλτσες με συστατικά κρέατος.
Προσθετικά τροφίμων- ΜΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ( ειδικά των παιδιών …που λιγουρεύονται τα πατατάκια,μπισκοτάκια κι όλα τα άλλα διαολικά … που ροκανίζουν την υγεία τους..) μέσα από τα …δημοφιλή τυποποιημένα βιομηχανικά και κερδοφόρα φαγώσιμα! Διαβάστε και χαζοχαρείτε για τα καμώματά μας!… Εγώ τα λαλώ κι αμαρτίαν ουκ έχω… όπως λέμε εμείς τα καλογέρια… Ναι επειδή αισθάνομαι την αμαρτία-χρέος, θα συνεχίσω να σκούζω, μέχρις ότου σας δω να λειτουργείτε …κατά φύση κι όχι με πλαστικά τρόφιμα και αναψυκτικα! Προσβλέπω στην ουσιαστική ΑΝΑΨΥΧΗ ΣΑΣ… Τη δικαιούται ο εαυτός σας.. Λίγη προσπάθεια θέλει…Κόψτε συνήθειες που σας πληγώνουν!Αλλάξτε ρότα! ΤΩΡΑ!
Θέλω επίσης να επισημάνω, πως ενώ η ιατρική κάνει θαύματα, ενώ η βοτανολογία συνεχίζει εντυπωσιακά να διερευνά τα φυτά, από την άλλη έχουμε δραματική αύξηση των ασθενειών, ..και σχεδόν οι πάντες υποφέρουν από κάτι… Πατάχθηκαν οι χολέρες, λέπρες κι οι άλλες επιδημίες… οι ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ όμως-αντί να λιγοστέψουν- ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ, οι γιατροί γίνανε ων ουκ εστί αριθμός και τα φαρμακεία είναι πια ανά κάθε τετράγωνο , τα ιατρικά κέντρα επίσης… κι όλοι τους κάνουν χρυσές δουλειές… Κοντολογής δεν υπάρχει οικογένεια χωρίς άρρωστο! Τι συμβαίνει; Ποιοί θέλουν να είμαστε ασθενείς; Μα ΟΛΗ η σπείρα… που μας θέλει δια βίου πελατεία!Το κύκλωμα πια είναι ευρύ. Βιομήχανοι τροφίμων κ.λ.π.κατασκευασμάτων ροκανίζουν την υγεία του λαού… Μετά γίνεται η πάσα στους περισπούδαστους γιατρούς κι εξεταστικά κέντρα Δι ό και τα Ασφαλιστικά Ταμεία γονάτισαν…Βάλτε πάντως το μυαλουδάκι που ο ΄Υψιστος σας προίκισε να πάρει κανά δυο στροφές … Δεν σας το έδωσε για διακοσμητικούς λόγους!
ΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έτσι για να ..ξέρετε… Δηλαδή τι να ξέρετε αφού …σχεδόν ΟΛΟΙ είμαστε ΝΤΟΥΒΑΡΙΑ, ή ξύλα απελέκητα όπως έλεγε η αγία μάνα μου. Ψηλά το κεφάλι …συνεχίζετε να ντερλικώνετε ..Και μετά όταν σας έρθει το ξαφνικό…τρέχετε σε γιατρούς…για κανένα χαπάκι (στην πιο ακίνδυνη περίπτωση) ..Κι έχει ο Θεός… Έχει πολλά ο Θεός, αλλά εμείς δεν έχουμε νιονιό, ή μάλλον το κακοχρησιμοποιούμε.Δείτε τη γράφει η καλή WIKI:
Με τον όρο προσθετικά τροφίμων, ή πρόσθετα τροφίμων, χαρακτηρίζονται γενικά διάφορες ουσίες που προστίθενται στις τροφές, συνηθέστερα έτοιμες για κατανάλωση, καθώς και σε ποτά - αναψυκτικά, με σκοπό να πετύχουν ένα τεχνολογικό αποτέλεσμα, όπως συντήρηση, τροποποίηση του χρώματος, της γεύσης, της υφής κτλ. Οι κυριότερες ομάδες προσθέτων είναι οι χρωστικές, τα συντηρητικά, τα αντιοξειδωτικά, τα πηκτωματογόνα, τα ενισχυτικά γεύσης κ.ά. Πολλά τυποποιημένα "σνακς", ζαχαρώδη, γλυκίσματα και αναψυκτικά, που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο, περιέχουν μεγάλο αριθμό τέτοιων ουσιών, γνωστών και ως ουσίες Ε όπως συστηματοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα προσθετικά τροφίμων διακρίνονται, ανάλογα με την προέλευσή τους, σε φυσικά προσθετικά και σε συνθετικά προσθετικά. Η προσθήκη πρόσθετων ουσιών με αριθμό Ε στα τρόφιμα είναι ένα ζήτημα τρέχουσας ανησυχίας για την υγεία εδώ και πολλά χρόνια. Γενικά πολλά εκλαϊκευμένα δημοσιεύματα ενοχοποιούν κατά καιρούς συγκεκριμένα προσθετικά τροφίμων ότι προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στη συμπεριφορά, την πνευματική κατάσταση και την υγεία των καταναλωτών, ότι συνδέονται με διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών, των νευρολογικών διαταραχών, των διαταραχών εντέρων, του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και της αρθρίτιδας. Η επιστημονική έρευνα δεν επιβεβαιώνει αυτούς τους φόβους. Περιπτώσεις αλλεργκών ή άλλων αντιδράσεως σε πρόσθετα παρατηρούνται στο ίδιο ποσοστό όπως και με φυσικές τροφές, όπως π.χ. ξηρούς καρπούς, θαλασσινά κλπ. Υπάρχουν πρόσθετα, όπως τα αντιοξειδωτικά, τα οποία θεωρείται ότι μπορεί και να προστατεύουν από τον καρκίνο.[1].
Μερικές πρόσθετες ουσίες Ε θεωρούνται ακατάλληλες για κατανάλωση από χορτοφάγους ή πιστούς ορισμένων θρησκειών όπως το Ισλάμ ή οΙουδαϊσμός.
Συμβατικά ως υψηλότερης επικινδυνότητας θεωρούνται τα συνθετικά προσθετικά, που επιτρέπονται μόνο σε ορισμένα τρόφιμα, ενώ η χρήση τωνφυσικών προσθετικών υπόκειται σε λιγότερους περιορισμούς. Έτσι, μπορεί να συμβεί ένα προσθετικό να επιτρέπεται υπό καθορισμένη ποσότητα σε ένα τρόφιμο, σε διαφορετική ποσότητα σε άλλο, ή και ακόμη να απαγορεύεται πλήρως η προσθήκη του σε ένα τρίτο. Καθίσταται, έτσι, εμφανής η μεγάλη δυσκολία προσδιορισμού της επικινδυνότητας αυτών των ουσιών, τόσο κατά ποσότητα, όσο και κατά το είδος επί των τροφίμων.
Οι αριθμοί Ε, με τους οποίους κωδικοποιούνται και ονοματίζονται αυτές οι ουσίες, είναι ορισμοί σύντομης μορφής και αναφέρονται συνήθως στις ετικέτες συσκευασίας των τροφίμων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο αρίθμησης ακολουθεί αυτό του Διεθνούς Συστήματος Αρίθμησης (INS) όπως καθορίζεται από τον διεθνή οργανισμό Codex Alimentarius. Μόνο ένα υποσύνολο των πρόσθετων ουσιών INS εγκρίνεται για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτό δημιούργησε το πρόθεμα "Ε". Οι αριθμοί Ε απαντώνται επίσης σε ετικέτες συσκευασίας τροφίμων και σε άλλες περιοχές, εκτός Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.
Στην Ελλάδα οι προδιαγραφές για τη χρήση των προσθέτων καθορίζονται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών που εκδίδει το Γενικό Χημείο του Κράτους και είναι εναρμονισμένες με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Πίνακας περιεχομένων
[- 1 Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων Ε
- 1.1 Ε100-Ε199 (χρωστικές)
- 1.2 Ε200-Ε299 (συντηρητικά)
- 1.3 Ε300-Ε399 (αντιοξειδωτικά, ρυθμιστές οξύτητας)
- 1.4 Ε400-Ε499 (γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, πηκτικοί παράγοντες)
- 1.5 Ε500-Ε599 (ρυθμιστές οξύτητας, αντισυσσωματικοί παράγοντες)
- 1.6 Ε600-Ε699 (βελτιωτικά γεύσης)
- 1.7 Ε700-Ε799 (αντιβιοτικά)
- 1.8 Ε900-Ε999 (διάφορα)
- 1.9 Ε1000-Ε1399 (διάφορα)
- 1.10 Ε1400-Ε1499 (πηκτικοί παράγοντες)
- 1.11 Ε1500-Ε1525 (συνθετικές γεύσεις και γευστικοί διαλύτες)
- 2 Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων που επιτρέπεται η χρήση τους στην Ε.Ε.
- 2.1 Γλυκαντικά
- 2.2 Χρωστικές
- 2.3 Συντηρητικά
- 2.4 Αντιοξειδωτικά
- 2.5 Γαλακτωματοποιητές, Πυκνωτικά μέσα, Πηκτωματογόνοι παράγοντες, Συμπλοκοποιητές, Σταθεροποιητές
- 2.6 Ενισχυτικά γεύσης, Οξέα, Ρυθμιστές οξύτητας, Αντισυσωματοποιητικοί παράγοντες, Τροποποιημένα άμυλα, Διογκωτικά αρτοποιίας, Αντιαφριστικοί παράγοντες, Υλικά για γλασάρισμα, Βελτιωτικό αλεύρων, Σκληρυντικοί παράγοντες, Υγροσκοπικά μέσα, Ένζυμα, Διογκωτικοί παράγοντες, Προωστικοί παράγοντες, Αέρια συσκευασίας.
- 2.7 Βιβλιογραφία
Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων Ε
Ε100-Ε199 (χρωστικές
E100
Κουρκουμίνη
Πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα
E100(ii)Τουρμερικό
Πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα
E101
Ριβοφλαβίνη
Κίτρινο χρώμα, βιταμίνη B2
E101(ii)
5-φωσφορική Ριβοφλαβίνη
Κίτρινο χρώμα, βιταμίνη B2
E102
Ταρτραζίνη
Κίτρινο χρώμα, αζώχρωμα
E104
Κίτρινη Κινολίνη
Πράσινο-κίτρινο χρώμα,συνθετική
E106 *
5-φωσφορικό νάτριο Ριβοφλαβίνη
Κίτρινο χρώμα, βιταμίνη B2
E107 *
Κίτρινο 2G
Κίτρινο χρώμα, αζώχρωμα
E110
Kιτρινοπορτοκαλί FCF
Κίτρινο χρώμα
E120
Καρμίνη, κοχενίλη
Κόκκινο χρώμα, φυσικό
E122
Αζορουμπίνη (καρμοϊζίνη)
Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμα
E123
Αμαράνθη
Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμα
E124
Ερυθρό κοχενίλης ( Ponceau 4R )
Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμα
E127
Eρυθροσίνη
Κόκκινο χρώμα, συνθετικό
E128
Κόκκινο 2G
Κόκκινο χρώμα, συνθετικό
E129
Κόκκινο τροφίμων 17 (Allura Red AC)
Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμα
E131
Μπλε V
Μπλε χρώμα, συνθετικό
E132
Iνδικοτίνη
Μπλε χρώμα, συνθετικό
E133
Λαμπρό κυανούν FCF
Μπλε χρώμα, συνθετικό
E140
Χλωροφύλλη
Πράσινο χρώμα, φυσικό
E141
Συμπλέγματα χλωροφύλλης με χαλκό
Πράσινο χρώμα, συνθετικό
E142
Πράσινο S
Πράσινο χρώμα, συνθετικό
E150a-d
Καραμελόχρωμα
Καφέ χρώμα
E151
Λαμπρό μαύρο BN
Μαύρο χρώμα, αζώχρωμα
E153
Άνθρακας
Φυσικό μαύρο χρώμα
E154
Καφέ FK
Καφέ χρώμα, αζώχρωμα
E155
Καφέ HT
Καφέ χρώμα, αζώχρωμα
E160a
Άλφα-, βήτα- και γάμα- καροτένιο
Φυσικό πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα
E160b
Ανάτο, Μπιξίνη, Νορπιξίνη
Φυσικό κίτρινο χρώμα
E160c
Εκχύλισμα πιπεριάς
Φυσικό πορτοκαλί χρώμα
E160d
Λυκοπένιο
Φυσικό κόκκινο χρώμα
E160e
Βήτα-απο-8-καροτενάλη
Φυσικό πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα
E160f
Αιθυλεστέρας του βήτα-απο-8-καροτενικου οξέος
Φυσικό πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα
E161a
Φλαβοξανθίνη
Φυσικό, κίτρινο χρώμα
E161b
Λουτείνη
Φυσικό, κίτρινο χρώμα
E161c
Κρυπτοξανθίνη
Φυσικό, κίτρινο χρώμα
E161d
Ρουβιξανθίνη
Φυσικό, κίτρινο χρώμα
E161e
Βιολοξανθίνη
Φυσικό, κίτρινο χρώμα
E161f
Ροδοξανθίνη
Φυσικό, κίτρινο χρώμα
E161g
Κανθαξανθίνη
Φυσικό, πορτοκαλί χρώμα
E161h
Κιτρονοξανθίνη
Φυσικό, κίτρινο χρώμα
E162
Εκχύλισμα παντζαριού
Φυσικό κόκκινο χρώμα
E163
Ανθοκυάνες
Φυσικό κόκκινο-μοβ χρώμα
E170
Ανθρακικό ασβέστιο
Άσπρο χρώμα
E171
Διοξείδιο του τιτανίου
Άσπρο χρώμα
E172
Οξείδια του σιδήρου
Φυσικό κόκκινο-καφέ χρώμα
E173
Αλουμίνιο
Μεταλλικό (χρώμα)
E174
Άργυρος
Μεταλλικό (χρώμα)
E175
Χρυσός
Μεταλλικό (χρώμα)
E180
Λιθορουμπίνη BK
Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμα
Ε181 *
Ταννίνες
Κίτρινο-άσπρο χρώμα και γεύση
Ε200-Ε299 (συντηρητικά
E200
Σορβικό οξύ
Φυσικό συντηρητικό
E201 *Σορβικό νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό
E202
Σορβικό κάλιο
Συνθετικό συντηρητικό
E203
Σορβικό ασβέστιο
Συνθετικό συντηρητικό
E210
Βενζοϊκό οξύ
Φυσικό συντηρητικό
E211
Βενζοϊκό νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό
E212
Βενζοϊκό κάλιο
Συνθετικό συντηρητικό
E213
Βενζοϊκό ασβέστιο
Συνθετικό συντηρητικό
E214
Αιθυλ-4-υδροξυβενζοϊκό οξύ
Συνθετικό συντηρητικό
E215
Αιθυλ-4-υδροξυβενζοϊκό νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό
E216
Προπυλ-4-υδροξυβενζοϊκό οξύ
Συνθετικό συντηρητικό
E217
Προπυλ-4-υδροξυβενζοϊκό νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό
E218
Μεθυλ-4-υδροξυβενζoϊκό οξύ
Συνθετικό συντηρητικό από το βενζοϊκό οξύ
E219
Μεθυλ-4-υδροξυβενζoϊκό νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό από το βενζοϊκό οξύ
E220
Διοξείδιο του θείου
Φυσικό συντηρητικό
E221
Θειώδες νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό
E222
Όξινο θειώδες νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό, λευκαντικό μέσο
E223
Μεταθειώδες νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό, αντιοξειδωτικό
E224
Μεταθειώδες κάλιο
Συνθετικό συντηρητικό
225
Θειώδες κάλιο
Συνθετικό συντηρητικό
E226
Θειώδες ασβέστιο
Συνθετικό συντηρητικό
E227
Όξινο θειώδες ασβέστιο
Συνθετικό συντηρητικό
E228
Όξινο θειώδες κάλιο
Συνθετικό συντηρητικό
E230 *
Διφαινύλιο
Συνθετικό συντηρητικό
E231 *
2-υδρόξυδιφαινύλιο
Συνθετικό συντηρητικό
E232 *
Διφαινολικό οξείδιο του νατρίου
Συνθετικό συντηρητικό
E233
Θειαβενταζόλη
Συνθετικό συντηρητικό
E234
Nιοσίνη
Φυσικό αντιβιοτικό
E235
ιμαρακίνη
Φυσικό αντιβιοτικό
E236 *
Μυρμηκικό οξύ
Φυσικό οξύ, συντηρητικό
E237 *
Μυρμηκικό νάτριο
Φυσικό άλας, συντηρητικό
E238 *
Μυρμηκικό ασβέστιο
Φυσικό άλας, συντηρητικό
E239
Εξαμεθυλενοτετραμίνη
Συνθετικό συντηρητικό
E240 *
Φορμαλδεΰδη
Συντηρητικό
E242
Καρβονικό διμεθύλιο
Συνθετικό συντηρητικό
E249
Νιτρώδες κάλιο
Φυσικό άλας, συντηρητικό
E250
Νιτρώδες νάτριο
Φυσικό άλας, συντηρητικό
E251
Νιτρικό νάτριο
Φυσικό άλας, συντηρητικό
E252
Νιτρικό κάλιο
Φυσικό άλας, συντηρητικό
E260
Οξικό οξύ
Φυσικό οξύ, συντηρητικό
E261
Οξικό κάλιο
Συντηρητικό, φυσικό άλας
E262
Οξικό νάτριο
Φυσικό προσθετικό , φυσικό άλας
E263
Οξικό ασβέστιο
Συντηρητικό, φυσικό άλας
E270
Γαλακτικό οξύ
Φυσικό οξύ
E280
Προπιονικό οξύ
Φυσικό οξύ
E281
Προπιονικό νάτριο
Φυσικό άλας
E282
Προπιονικό ασβέστιο
Φυσικό άλας
E283
Προπιονικό κάλιο
Φυσικό άλας
E284
Βορικό οξύ
Φυσικό οξύ
E285
Τετραβορικό νάτριο
Φυσικό οξύ
E290
Διοξείδιο του άνθρακα
Φυσικό αέριο
E296
Μηλικό οξύ
Οξύ
E297
Φουμαρικό οξύ
Φυσικό οξύ
Ε300-Ε399 (αντιοξειδωτικά, ρυθμιστές οξύτητας
E300
L- Ασκορβικό οξύ
Φυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη C
E301L- Ασκορβικό νάτριο
Φυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη C
E302
L- Ασκορβικό ασβέστιο
Φυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη C
E304
6-0- παλμιτικο - L- Ασκορβικό οξύ
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
E306
Εκχυλίσματα τοκοφερολών
Φυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη E
E307
άλφα - Τοκοφερόλη
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
E308
γάμμα - Τοκοφερόλη
Συνθετικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη E
E309
δέλτα - Τοκοφερόλη
Συνθετικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη E
E310
Γαλλικός προπυλεστέρας
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
E311
Γαλλικός οκτυλεστέρας
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
E312
Γαλλικός δωδεκυλεστέρας
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
E313
Θειο-δι-προπιονικό οξύ
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
E314
Γουαϊκό κόμμι
Φυσικό αντιοξειδωτικό
E315
Ερυθορβικό οξύ
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
E316
Ερυθορβικό νάτριο
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
E319 *
Υδροξυβουτύλιο
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
E320
Βουτυροϋδροξυανισόλη
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
E321
Βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
E322
Λεκιθίνη
Φυσικός γαλακτωματοποιητής
E325
Γαλακτικό νάτριο
Άλας νατρίου του γαλακτικού οξέος
E326
Γαλακτικό κάλιο
Άλας καλίου του γαλακτικού οξέος
E327
Γαλακτικό ασβέστιο
Άλας ασβεστίου του γαλακτικού οξέος
E330
Κιτρικό οξύ
Ρυθμιστές οξύτητας
E331
Κιτρικό νάτριο
Ρυθμιστές οξύτητας
E332
Κιτρικό κάλιο
Ρυθμιστές οξύτητας
E333
Μόνο-, δι- και τρι- κιτρικό ασβέστιο
Ρυθμιστές οξύτητας
E334
L-(+)- Τρυγικό οξύ
Φυσικό οξύ
E335
Μονο/δι L -(+)- τρυγικό οξύ
Άλας του τρυγικού οξέος
E336
L -(+)- τρυγικό μονοκάλιο
Άλας του τρυγικού οξέος
E337
L-(+)- τρυγικό καλιονάτριο
Άλας του τρυγικού οξέος
E338
Φωσφορικό οξύ
Ρυθμιστικά διαλύματα
E339
Ορθοφωσφορικό νάτριο
Ρυθμιστικά διαλύματα
E340
Ορθοφωσφορικό κάλιο
Ρυθμιστικά διαλύματα
E341
Ορθοφωσφορικό ασβέστιο
Ρυθμιστικά διαλύματα
E343
Ορθοφωσφορικό μαγνήσιο
Ρυθμιστικά διαλύματα
E350
Μηλικό νάτριο
Άλας νατρίου του μηλικού οξέος
E351
Μηλικό κάλλιο
Άλας καλλίου του μηλικού οξέος
E352
Μηλικό ασβέστιο
Άλας ασβεστίου του μηλικού οξέος
E353
Μετα τρυγικό οξύ
Φυσικό οξύ
E354
Τρυγικό ασβέστιο
Φυσικό συντηρητικό
E355
Αδιπικό οξύ
Φυσικό οξύ
E356
Αδιπικό νάτριο
Ρυθμιστής οξύτητας
E357
Αδιπικό κάλλιο
Ρυθμιστής οξύτητας
E363
Ηλεκτρικό οξύ
Φυσικό οξύ
E365 *
Φουμαρικό νάτριο
Ρυθμιστής οξύτητας
E370 *
1,4- Λακτονο-επτανοϊκό οξύ
Συνθετικό οξύ
E375 *
Νικοτινικό οξύ
Βιταμίνη Β, προστατεύει το χρώμα
E380
Κιτρικό τριαμμώνιο
Συνθετικό άλας του κιτρικού οξέος
E381 *
Κιτρικός αμμωνιούχος σίδηρος
Συνθετικό άλας του κιτρικού οξέος
E385
Άλας του EDTA με ασβεστιονάτριο
Χηλικό αντιδραστήριο
E386 *
ΕDTA- αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ
Συνθετικός σταθεροποιητής
E387 *
Oξυστεατίνη
Σταθεροποιητής
E388 *
Θειο-δι προπιονικό οξύ
Συνθετικό αντιοξειδωτικό
Ε400-Ε499 (γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, πηκτικοί παράγοντες
ΚωδικόςΟνομασία
Λειτουργία
E400
Αλγινικό οξύ
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
E401
Αλγινικό νάτριο
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
E402
Αλγινικό κάλιο
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
E403
Αλγινικό αμμώνιο
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
E404
Αλγινικό ασβέστιο
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
E405
Αλγινική προπανο-1,2-διόλη
Προϊόν του αλγινικού οξέος
E406
Άγαρ
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
E407
Καραγενάνη
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
E408 *
Τροποποιημένα φύκη του γένους Furcelleran
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
E410
Κόμμι χαρουπιών
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
E411 *
"Oat Gum"
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
E412
Κόμμι γκουάρ
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
E413
Τραγακάνθινο κόμμι
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
E414
Αραβικό κόμμι
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
E415
Κόμμι ξανθάνης
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
E416
Κόμμι καράγια
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
E418
Κόμμι τζελάν
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
E420
Σορβιτόλη
Φυσική σακχαρο-αλκοόλη
E421
Μανιτόλη
Φυσική σακχαρο-αλκοόλη
E422
Γλυκερόλη
Φυσική αλκοόλη
E430 *
Πολυοξυαιθυλενικός(8) εστέρας του στεατικού οξέος
E431
Πολυοξυαιθυλενικός(40) εστέρας του στεατικού οξέος
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
E432
Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονολαουρικό οξύ
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
E433
Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονοελαϊκό οξύ
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
E434
Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονοπαλμιτικό οξύ
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
E435
Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονοστεατικό οξύ
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
E436
Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το τριστεατικό οξύ
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
E440
Πηκτίνη
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
E441 *
Ζελατίνη ή κολλαγόνο
Φυσικός πηκτικός παράγοντας
E442
Αμμωνιούχα φωσφατίδια
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
E450
Δι- και πολυφωσφορικά άλατα
Άλατα του φωσφορικού οξέος
E451
Τριφωσφορικά άλατα
Άλατα του φωσφορικού οξέος
E452
Πολυφωσφορικά άλατα
Άλατα του φωσφορικού οξέος
E460
Κυτταρίνη ή κελλουλόζη
Φυσική διαιτητική ίνα, πηκτικός παράγοντας
E461
Μεθυλοκυτταρίνη
Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
E462
Αιθυλοκυτταρίνη
Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
E463
Υδροξυπροπυλική κυτταρίνη
Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
E464
Υδροξυ-προπυλο-μεθυλική κυτταρίνη
Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
E465
Μέθυλο-αιθυλική κυτταρίνη
Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
E466
Καρβοξυ-μεθυλική κυτταρίνη
Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
E470
Άλατα των λιπαρών οξέων
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E471
Μονο- και δι- γλυκερίδια των λιπαρών οξέων
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E472
Εστέρες των μονο- και διγλυκεριδίων
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E473
Εστέρες σακχαρόζης με λιπαρά οξέα
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E474
Γλυκερίδια της σακχαρόζης
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E475
Πολυγλυκερολικοί εστέρες των λιπαρών οξέων
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E476
Πολυγλυκερολικοί εστέρες πολυρικινελαϊκού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E477
Προπυλενογλυκολικοί εστέρες των λιπαρών οξέων
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E478
Μείγμα γλυκερολικών και προπυλενογλυκολικών εστέρων του γαλακτικού οξέος με λιπαρά οξέα
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E479
Εστεροποιημένο σογιέλαιο
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
Ε480 *
Νατριούχος διοκτυλεστέρας του θειοηλεκτρικού οξέος
Συνθετικός γαλακτωματοποιητής
E481
Νατριούχος στεατικός εστέρας του γαλακτικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E482
Ασβεστούχος στεατικός εστέρας του γαλακτικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E483
Στεατικός εστέρας του τρυγικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E484 *
Στεατικός εστέρας του κιτρικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E485 *
Μετονομάστηκε σε 441
E490 *
Προπυλενική γλυκόλη
Διαλύτης
E491
Σορβικός εστέρας του μονοστεατικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E492
Σορβικός εστέρας του τριστεατικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E493
Σορβικός εστέρας του λαουρικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E494
Σορβικός εστέρας του μονοελαϊκού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E495
Σορβικός εστέρας του μονοπαλμιτικού οξέος
Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
Ε500-Ε599 (ρυθμιστές οξύτητας, αντισυσσωματικοί παράγοντες
E500Ανθρακικό νάτριο
Βάση
E501
Ανθρακικό κάλιο
Βάση
E503
Ανθρακικό αμμώνιο
Βάση
E504
Ανθρακικό μαγνήσιο
Αλκάλιο, αντι-συσσωματικός παράγοντας
E505 *
Ανθρακικός σίδηρος
Ρυθμιστής οξύτητας
E507
Υδροχλωρικό οξύ
Οξύ
E508
Χλωριούχο κάλιο
Υποκατάστατο του αλατιού
E509
Χλωριούχο ασβέστιο
Δεσμευτής μεταλλικών ιόντων, στερεοποιητικός παράγοντας
E510 *
Χλωριούχο αμμώνιο
Στα ζυμούμενα τρόφιμα, γεύση
E511
Χλωριούχο μαγνήσιο
Ρυθμιστής οξύτητας
E512
Χλωριούχος κασσίτερος
Αντι-οξειδωτικό
E513
Θειικό οξύ
Οξύ
E514
Θειικό νάτριο
Διαλύτης οξέων
E515
Θειικό κάλιο
Υποκατάστατο του αλατιού
E516
Θειικό ασβέστιο
Στερεοποιητικός παράγοντας
E517
Θειικό αμμώνιο
Σταθεροποιητής
E518 *
Θειικό μαγνήσιο
Συμπλήρωμα διατροφής
E520
Θειικό αργίλιο (αλουμίνιο)
Παράγοντας διαχωρισμού
E521
Θειικό αργιλιονάτριο
Ρυθμιστής οξύτητας
E523
Θειικό αργιλιοαμμώνιο
Σταθεροποιητής
E524
Υδροξείδιο του νατρίου
Βάση, διαλύτης χρωστικών
E525
Υδροξείδιο του καλίου
Βάση
E526
Υδροξείδιο του ασβεστίου
Στερεοποιητικός παράγοντας
E527
Υδροξείδιο του αμμωνίου
Βάση
E528
Υδροξείδιο του μαγνησίου
Βάση
E529
Οξείδιο του ασβεστίου
Αλκάλιο
E530
Οξείδιο του μαγνησίου
Αντι-συσσωματικός παράγοντας, αλκάλιο
E535
Σιδηροκυανιούχο νάτριο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
E536
Σιδηροκυανιούχο κάλλιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
E537 *
Σιδηροκυανιούχο μαγγάνιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
E538
Σιδηροκυανιούχο ασβέστιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
E539 *
Θειοθειικό νάτριο
Αντι-οξειδωτικό
E540 *
Πυροφωσφορικό διασβέστιο
Διογκωτικός παράγοντας
E541
Φωσφορικό αργιλιονάτριο
Διογκωτικός παράγοντας
E542 *
Εδώδιμος φώσφορος από τα οστά
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
E543 *
Πολυφωσφορικό ασβεστιονάτριο
Γαλακτωματοποιητής
E544 *
Πολυφωσφορικό ασβέστιο
Γαλακτωματοποιητής
E545 *
Πολυφωσφορικό αμμώνιο
Γαλακτωματοποιητής
E546 *
Πολυφωσφορικό μαγνήσιο
Γαλακτωματοποιητής
E550 *
Πυριτικά άλατα του νατρίου
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
E551
Διοξείδιο του πυριτίου
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
E552
Πυριτικό ασβέστιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
E553
Πυριτικό μαγνήσιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
E554
Πυριτικό αργιλιονάτριο
Αντί-συσσωματικός παράγοντας
E555
Πυριτικό αργιλιοκάλλιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
E556
Πυριτικό αργιλιοασβέστιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
E557
Πυριτιούχος ψευδάργυρος
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
E558
Μπεντονίτης
Αντί-συσσωματικός παράγοντας
E559
Καολίνης (δομή αργίλου)
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
E570
Στεατικό οξύ
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
E571
Στεατικό αμμώνιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
E572
Στεατικό μαγνήσιο
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
E573
Στεατικό αλουμίνιο( αργίλιο)
Αντι-συσσωματικός παράγοντας
E574
Γλουκονικό οξύ
Δεσμευτής μεταλλικών ιόντων
E575
D- γλουκονο -1, 5- λακτόνη
Δεσμευτής μεταλλικών ιόντων
E576
Γλυκονικό νάτριο
Δεσμευτής μεταλλικών ιόντων
E577
Γλυκονικό κάλιο
Δεσμευτής μεταλλικών ιόντων
E578
Γλυκονικό ασβέστιο
Στερεοποιητικός παράγοντας, δεσμευτής μεταλλικών ιόντων
E579
Γλυκονικός σίδηρος
Χρωστική και θρεπτικό στοιχείο
E585
Φερολακτόνη ή σιδηρούχος λακτόνη
Θρεπτικό στοιχείο
Ε600-Ε699 (βελτιωτικά γεύσης)[
E620
Γλουταμινικό οξύ
Βελτιωτικό γεύσης
E621Γλουταμινικό μονο-νάτριο
Βελτιωτικό γεύσης
E623
Γλουταμινικό ασβέστιο
Βελτιωτικό γεύσης
E624
Γλουταμινικό αμμώνιο
Βελτιωτικό γεύσης
E625
Γλουταμινικό μαγνήσιο
Βελτιωτικό γεύσης
E626
Γουανιλικό οξύ
Βελτιωτικό γεύσης
E627
Γουανιλικό νάτριο
Βελτιωτικό γεύσης
E628
Γουανιλικό κάλιο
Βελτιωτικό γεύσης
E629
Γουανιλικό ασβέστιο
Βελτιωτικό γεύσης
E630
Ινοσινικό οξύ
Βελτιωτικό γεύσης
E631
Ινοσινικό νάτριο
Βελτιωτικό γεύσης
E632
Ινοσινικό κάλιο
Βελτιωτικό γεύσης
E633
Ινοσινικό ασβέστιο
Βελτιωτικό γεύσης
E634
Ριβονουκλεοτίδια του ασβεστίου
Βελτιωτικό γεύσης
E635
Ριβονουκλεοτίδια του νατρίου
Βελτιωτικό γεύσης
E636
Μαλτόλη
Βελτιωτικό γεύσης
E637
Αιθυλομαλτόλη
Βελτιωτικό γεύσης
E640
Γλυκίνη και γλυκινικό νάτριο
Θρεπτικό συστατικό
Ε700-Ε799 (αντιβιοτικά)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
ΚωδικόςΟνομασία
Λειτουργία
Κωδικός FDA/CFR
Κωδικός Merck
Καταγραφή CAS
Κωδικός EINECS
Μοριακός τύπος
E710
Σπειρομυκίνη
Αντιβιοτικό
E713
Τυλοζίνη
Αντιβιοτικό
Ε900-Ε999 (διάφορα
E900
Διμεθυλο - πολυσιλοξάνη ( οργανοπυριτική ουσία)
Αντι-αφριστικός παράγοντας
E901Κερί μέλισσας
Παράγοντας επικάλυψης
E902
Kανδελιλλικό κερί
Παράγοντας επικάλυψης
E903
Kαρναουβικό κερί
Παράγοντας επικάλυψης
E904
Σελάκ
Παράγοντας επικάλυψης
Ε905
Παραφίνη, βαζελίνη
Παράγοντας επικάλυψης
Ε906
Βενζοϊκό κόμμι
Γεύση, παράγοντας επικάλυψης
Ε907
Μικρο-κρυσταλλικό κερί
Παράγοντας επικάλυψης
Ε908
Κερί από όρυζα πίτουρου
Παράγοντας επικάλυψης
E912
Εστέρες του μοντανικού οξέος
Παράγοντας επικάλυψης
Ε913
Λανολίνη
Παράγοντας επικάλυψης
E914
Οξειδωμένο κερί πολυαιθυλενίου
Παράγοντας επικάλυψης
Ε915
Εστέρες του κολοφωνίου (πευκορητίνη)
Σταθεροποιητής, γεύση
E920
Κυστεΐνη
Βελτιωτικό του ψωμιού
E921
Κυστίνη
Βελτιωτικό του ψωμιού
Ε922
Υπερθειικό κάλιο
Βελτιωτικό του ψωμιού
Ε923
Υπερθειικό αμμώνιο
Βελτιωτικό του ψωμιού
Ε924
Βρωμικό κάλιο (άκυρος αριθμός)
Παράγοντας αποχρωματισμού στο αλεύρι
Ε925
Χλώριο
Παράγοντας αποχρωματισμού στο αλεύρι
Ε926
Διοξείδιο του χλωρίου
Παράγοντας αποχρωματισμού και συντηρητικό
E927a
Αζωδικαρβοναμίδιο
Βελτιωτικό του ψωμιού
E927b
Ουρία
Ρυθμιστικό
928
Υπεροξείδιο του βενζολίου
Βελτιωτικό του ψωμιού
930
Υπεροξείδιο του ασβεστίου
Βελτιωτικό του ψωμιού
E938
Αργό
Προωθητικό αέριο
E939
Ήλιο
Προωθητικό αέριο
E940
Διχλωρο-διφθορο-μεθάνιο
Προωθητικό αέριο, αντιψυκτικό
E941
Άζωτο
Προωθητικό αέριο
E942
Υποξείδια του αζώτου
Προωθητικό αέριο
E943
(Ισο)βουτάνιο
Προωθητικό αέριο
E944
Προπάνιο
Προωθητικό αέριο
E948
Οξυγόνο
Προωθητικό αέριο
E949
Υδρογόνο
Προωθητικό αέριο
E950
Ακετοσουλφάμη Κ
Γλυκαντικό
E951
Ασπαρτάμη
Γλυκαντικό
E952
Άλατα του κυκλοεξυλαμινοσουλφονικού οξέος
Γλυκαντικό
E953
Ισομαλτόζη
Γλυκαντικό
E954
Σακχαρίνη
Γλυκαντικό
E955
Σουκραλόζη
Γλυκαντικό
E957
Θαυματίνη
Γλυκαντικό
E959
Νεοεσπεριδίνη
Γλυκαντικό
E965
Μαλτιτόλη
Γλυκαντικό
E966
Λακτιτόλη
Γλυκαντικό
E967
Ξυλιτόλη
Γλυκαντικό
E999
Εκχύλισμα κιλάϊας
Αφριστικός παράγοντας
Ε1000-Ε1399 (διάφορα
ΚωδικόςΟνομασία
Λειτουργία
ΚωδικόςFDA/CFR
ΚωδικόςMerck
ΚαταγραφήCAS
ΚωδικόςEINECS
Μοριακός τύπος
Ε1000
Χολικό οξύ
Γαλακτωματοποιητής
E1105
Λυσοζύμη
Συντηρητικό
5460
9001-63-2
232-620-4
E1200
Πολυδεξτρόζη
Πηκτικός παράγοντας
172.841
68424-04-4
E1201
Πολυβινυλοπυρρολιδόνη
Πηκτικό, Σταθεροποιητικό
73.1, 172.210
7498
E1202
Αδιάλυτη Πολυβινυλοπυρρολιδόνη
Παράγοντας Διαχωρισμού
173.50
Ε1400-Ε1499 (πηκτικοί παράγοντες
ΚωδικόςΟνομασία
Λειτουργία
ΚωδικόςFDA/CFR
ΚωδικόςMerck
ΚαταγραφήCAS
ΚωδικόςEINECS
Μοριακός τύπος
Ε1400
Δεξτρίνες
Πηκτικός παράγοντας
Ε1401
Άμυλο επεξεργασμένο με οξύ
Πηκτικός παράγοντας
Ε1402
Άμυλο επεξεργασμένο με άλκαλι (βάση)
Πηκτικός παράγοντας
Ε1403
Aποχρωματισμένο άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
E1404
Οξειδωμένο άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
172.892, 175.105
E1410
Φωσφορικό μονο-άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
Ε1411
Δι-αμυλική γλυκερόλη
Πηκτικός παράγοντας
Ε1412
Όξινο φωσφορικό άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
55963-33-2
Ε1413
Φωσφορυλιωμένο όξινο φωσφορικό άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
Ε1414
Ακετυλιωμένο όξινο φωσφορικό άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
172.892
Ε1420
Ακετυλιωμένο άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
172.892
Ε1421
Πηκτικός παράγοντας
172.892, 175.105
9045-28-7
Ε1422
Ακετυλιωμένο όξινο αδιπικό άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
172.892
Ε1440
Υδροξυ προπυλ άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
Ε1442
Όξινο φωσφορικό υδροξυπροπυλ άμυλο
Πηκτικός παράγοντας
Ε1450
Οκτενυλ ηλεκτρικό αμυλονάτριο
Πηκτικός παράγοντας
E1451
Ακετυλιωμένο οξειδωμένο άμυλο Πολυαιθυλενογλυκόλη 6000
Πηκτικός παράγοντας
Ε1500-Ε1525 (συνθετικές γεύσεις και γευστικοί διαλύτες
ΚωδικόςΟνομασία
Λειτουργία
ΚωδικόςFDA/CFR
ΚωδικόςMerck
ΚαταγραφήCAS
ΚωδικόςEINECS
Μοριακός τύπος
Ε1501
Βενζολιωμένοι υδρογονάνθρακες
Γευστικοί παράγοντες
Ε1502
Βουταν-1,3-διόλη
Διαλύτης γεύσης
Ε1503
Καστορέλαιο
Γευστικός παράγοντας και διαλύτης
Ε1504
Οξικός αιθυλεστέρας
Διαλύτης γεύσης
E1505
Κιτρικός τριαιθυλεστέρας (Κιτρικό τριαιθύλιο)
Διαλύτης γεύσης
175.300, 184.1911
3719
77-93-0
201-070-7
Ε1516
Μονοοξική γλυκερόλη
Διαλύτης γεύσης
Ε1517
Δισοξική γλυκερόλη
Διαλύτης γεύσης
E1518
Τρισοξική γλυκερόλη (τριακετίνη)
Διαλύτης γεύσης
172.811
Ε1520
Προπυλενογλυκόλη (Προπανο-1,2-διόλη)
Διαλύτης για αντι-οξειδωτικά
Ε1525
Υδροξυ-αιθυλική κυτταρίνη
Πηκτικός παράγοντας
Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων που επιτρέπεται η χρήση τους στην Ε.Ε
Ε 421 Μαννιτόλη
Ε 953 Ισομαλτιτόλη (Isomalt)
Ε 965 Μαλτιτόλη (i) μαλτιτόλη
Ε 965 Μαλτιτόλη (ii) σιρόπι μαλτιτόλης
Ε 966 Λακτιτόλη
Ε 967 Ξυλιτόλη
Ε 950 Ακετοσουλφαμη Κ
Ε 951 Ασπαρτάμη
Ε 952 Κυκλαμινικό οξύ, νάτριο και ασβέστιο
Ε 954 Ζαχαρίνη, άλατα με Na, K και Ca
Ε 957 Θαυματίνη
Ε 959 Νεοεσπεριδίνη DC
E 124 Πονσώ 4R, Ερυθρό της κοχενίλης A
E 127 Ερυθροσίνη
E 128 Ερυθρό 2G
E 129 Ερυθρό-Allura AC
E 131 Μπλε πατεντέ V
E 132 Ινδικοτίνη, Ινδικοκαρμίνη
E 133 Λαμπρό κυανό FCF
E 140 Χλωροφύλλες και χλωροφυλλίνες
E 141 Σύμπλοκα των χλωροφυλλών και χλωροφυλλινών μεχαλκό
E 142 Πράσινο S
E 150α Απλό καραμελόχρωμα
E 150β Καυστικό θειώδες καραμελόχρωμα
E 150γ Εναμμώνιο καραμελόχρωμα
E 150δ Εναμμώνιο θειώδες καραμελόχρωμα
E 151 Λαμπρό Μαύρο BN, Μαύρο PN
E 153 Φυτικός άνθρακας
E 154 Καστανό FK
E 155 Καστανό HT
E 160α Καροτένια i) Μείγματα καροτενίων
E 160α Καροτένια ii) β-καροτένιο
E 160β Αννάτο, μπιξίνη, νορμπιξίνη
E 160γ Εκχύλισμα πάπρικας, καψανθίνη, καψορουμπίνη
E 160δ Λυκοπένιο
E 160 εβ-από-8’-καροτενάλη (C30)
E 160στ Αιθυλεστέρας του β-από-8’ καροτενικού οξέως (C30)
E 161β Λουτεΐνη
E 161ζ Κανθαξανθίνη
E 162 Ερυθρά χρωστική της ρίζας των τεύτλων, βετανίνη
E 163 Ανθοκυάνες (Ανθοκυανίνες)
E 170 Ανθρακικό ασβέστιο
E 171 Διοξείδιο του τιτανίου
E 172 Οξείδια και υδροξείδια του σιδήρου
E 173 Αργίλιο (αλουμίνιο)
E 174 Άργυρος
E 175 Χρυσός
E 180 Λιθορουμπίνη BK
Ε 200 Σορβικό οξύ
Ε 202 Σορβικό κάλιο
Ε 203 Σορβικό ασβέστιο
Ε 210 Βενζοϊκό οξύ
Ε 211 Βενζοϊκό νάτριο
Ε 212 Βενζοϊκό κάλιο
Ε 213 Βενζοϊκό ασβέστιο
Ε 214 p-Υδροξυβενζοϊκό αιθύλιο
Ε 215 p-Υδροξυβενζοϊκού αιθυλίου, άλας μενάτριο
Ε 216 p-Υδροξυβενζοϊκό προπύλιο
Ε 217 p-Υδροξυβενζοϊκού προπυλίου, άλας μενάτριο
Ε 218 p -Υδροξυβενζοϊκό μεθύλιο
Ε 219 p-Υδροξυβενζοϊκού μεθυλίου, άλας μενάτριο
Ε 220 Διοξείδιο του θείου
Ε 221 Θειώδες νάτριο
Ε 222 Όξινο θειώδες νάτριο
Ε 223 Πυροθειώδες νάτριο
Ε 224 Πυροθειώδες κάλιο
Ε 226 Θειώδες ασβέστιο
Ε 227 Όξινο θειώδες ασβέστιο
Ε 228 Όξινο θειώδες κάλιο
Ε 230 Διφαινύλιο
Ε 231 Ορθοφαινυλο-φαινόλη
Ε 232 Ορθοφαινυλο-φαινολικό νάτριο
Ε 234 Νισίνη
Ε 235 Ναταμυκίνη
Ε 239 Εξαμεθυλενοτετραμίνη
Ε 242 Πυροκαρβονικό διμεθύλιο
Ε 249 Νιτρώδες κάλιο
Ε 250 Νιτρώδες νάτριο
Ε 251 Νιτρικό κάλιο
Ε 252 Νιτρικό νάτριο
Ε 280 Προπιονικό οξύ
Ε 281 Προπιονικό νάτριο
Ε 282 Προπιονικό ασβέστιο
Ε 283 Προπιονικό κάλιο
Ε 284 Βορικό οξύ
Ε 285 Βορικό νάτριο (βόραξ)
Ε 1105 Λυσοζύμη
Αντιοξειδωτικά
Ε 300 Ασκορβικό οξύΕ 301 Ασκορβικό νάτριο
Ε 302 Ασκορβικό ασβέστιο
Ε 304 Εστέρες λιπαρών οξέων με ασκορβικό οξύ i) Παλμιτικό ασκορβύλιο
Ε 304 Εστέρες λιπαρών οξέων με ασκορβικό οξύ ii) Στεατικό ασκορβύλιο
Ε 306 Εκχύλισμα πλούσιο σε τοκοφερόλες
Ε 307 α-Τοκοφερόλη
Ε 308 γ-Τοκοφερόλη
Ε 309 δ-Τοκοφερόλη
Ε 310 Γαλλικός προπυλεστέρας
Ε 311 Γαλλικός οκτυλεστέρας
Ε 312 Γαλλικός δωδεκυλεστέρας
Ε 315 Ερυθορβικό οξύ
Ε 316 Ερυθορβικό νάτριο
Ε 320 Βουτυλική υδροξυανισόλη (BHA)
Ε 321 Βουτυλικό υδροξυτολουόλιο (BHT)
Γαλακτωματοποιητές, Πυκνωτικά μέσα, Πηκτωματογόνοι παράγοντες, Συμπλοκοποιητές, Σταθεροποιητές
Ε 322 ΛεκιθίνεςΕ 400 Αλγινικό οξύ
Ε 401 Αλγινικό νάτριο
Ε 402 Αλγινικό κάλιο
Ε 403 Αλγινικό αμμώνιο
Ε 404 Αλγινικό ασβέστιο
Ε 405 Αλγινική προπανοδιόλη-1,2
Ε 406 Άγαρ -άγαρ
Ε 407 Καραγενάνη
Ε 407α Τροποποιημένα φύκη Eucheuma
Ε 410 Κόμμι χαρουπιών
Ε 412 Κόμμι γκουάρ
Ε 413 Τραγακάνθινο κόμμι
Ε 414 Κόμμι ακακίας (αραβικό κόμμι)
Ε 415 Ξανθανικό κόμμι
Ε 416 Κόμμι καράγια
Ε 417 Κόμμι τάρα
Ε 418 Κόμμι τζελάν
Ε 425 Konjac i) Κόμμι konjac
Ε 425 Konjac ii) Γλυκομανάνη konjac
E 432 Μονολαυρική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 20)
E 433 Μονοελαϊκή πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 80)
E 434 Μονοπαλμιτική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 40)
E 435 Μονοστεατική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 60)
E 436 Τριστεατική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 65)
Ε 440 Πηκτίνες i) Πηκτίνη
Ε 440 Πηκτίνες ii) Αμιδούχος πηκτίνη
Ε 442 Φωσφατίδια του αμμωνίου
Ε 444 Ισοβουτυρική οξική σακχαρόζη
Ε 445 Εστέρες γλυκερίνης με κολοφώνιο ξύλου
Ε 460 Κυτταρίνη (μικροκρυσταλλική ή σε σκόνη)
Ε 461 Μεθυλοκυτταρίνη
Ε 463 Υδροξυπροπυλοκυτταρίνη
Ε 464 Υδροξυπροπυλομεθυλοκυτταρίνη
Ε 465 Αιθυλομεθυλοκυτταρίνη
Ε 466 Καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη
E 467 Καρβοξυμεθυλοκυτταρινικό νάτριο
E 468 Νάτριο της καρβοξυμεθυλο κυτταρίνης με σταυροδεσμούς
Ε 469 Προϊόν ενζυμικής υδρόλυσης της καρβοξυμεθυλοκυτταρίνης
Ε 470 α Άλατα λιπαρών οξέων με νάτριο, κάλιο και ασβέστιο
Ε 470 β Άλατα λιπαρών οξέων με μαγνήσιο
Ε 471 Μονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων
Ε 472 α Εστέρες του οξικού οξέος με μονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων
Ε 472 β Εστέρες του γαλακτικού οξέος με μονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων
Ε 472 γ Εστέρες του κιτρικού οξέος μεμονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων
Ε 472 δ Εστέρες του τρυγικού οξέος μεμονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων
Ε 472 ε Εστέρες του μονο- και δι-ακετυλο-τρυγικού οξέος μεμονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων
Ε 472 στ Μικτοί εστέρες του οξικού και τρυγικού οξέος μεμονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων
Ε 473 ζ Εστέρες λιπαρών οξέων μεσακχαρόζη
Ε 474 Σακχαρογλυκερίδια
Ε 475 Πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων
Ε 476 Πολυγλυκερίδια του πολυρυκινελαϊκού οξέος
Ε 477 Εστέρες λιπαρών οξέων μεπροπανο- διόλη-1,2
Ε 479β Θερμικώς οξειδωμένο σογιέλαιο που έχει αντιδράσει μεμονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων
Ε 481 Στεατοϋλο-2-γαλακτυλικό νάτριο
Ε 482 Στεατοϋλο-2-γαλακτυλικό ασβέστιο
Ε 483 Τρυγικό στεατύλιο
E 491 Μονοστεατική σορβιτάνη
E 492 Τριστεατική σορβιτάνη
E 493 Μονολαυρική σορβιτάνη
E 494 Μονοελαϊκή σορβιτάνη
E 495 Μονοπαλμιτική σορβιτάνη
Ε 1103 Ιμβερτάση
Ενισχυτικά γεύσης, Οξέα, Ρυθμιστές οξύτητας, Αντισυσωματοποιητικοί παράγοντες, Τροποποιημένα άμυλα, Διογκωτικά αρτοποιίας, Αντιαφριστικοί παράγοντες, Υλικά για γλασάρισμα, Βελτιωτικό αλεύρων, Σκληρυντικοί παράγοντες, Υγροσκοπικά μέσα, Ένζυμα, Διογκωτικοί παράγοντες, Προωστικοί παράγοντες, Αέρια συσκευασίας
Ε 170 Ανθρακικά άλατα ασβεστίου i) Ανθρακικό ασβέστιοΕ 170 Ανθρακικά άλατα ασβεστίου ii) Όξινο ανθρακικό ασβέστιο
Ε 260 Οξικό οξύ
Ε 261 Οξικό κάλιο
Ε 262 Άλατα του οξικού οξέος με νάτριο i) Οξικό νάτριο
Ε 262 Άλατα του οξικού οξέος με νάτριο ii) Όξινο οξικό νάτριο (διοξικό νάτριο)
Ε 263 Οξικό ασβέστιο
Ε 270 Γαλακτικό οξύ
Ε 290 Διοξείδιο του άνθρακα
Ε 296 Μηλικό οξύ
Ε 297 Φουμαρικό οξύ
Ε 325 Γαλακτικό νάτριο
Ε 326 Γαλακτικό κάλιο
Ε 327 Γαλακτικό ασβέστιο
Ε 330 Κιτρικό οξύ
Ε 331 Άλατα του κιτρικού οξέος με νάτριο i) Δισόξινο κιτρικό νάτριο
Ε 331 Άλατα του κιτρικού οξέος με νάτριο ii) Όξινο κιτρικό νάτριο
Ε 331 Άλατα του κιτρικού οξέος με νάτριο iii) Κιτρικό νάτριο
Ε332 Άλατα του κιτρικού οξέος μεκάλιο i) Δισόξινο κιτρικό κάλιο ii) Κιτρικό κάλιο
Ε333 Άλατα του κιτρικού οξέος μεασβέστιο i) Δισόξινο κιτρικό ασβέστιο ii) Όξινο κιτρικό ασβέστιο iii) Κιτρικό ασβέστιο
Ε334 Τρυγικό οξύ L+-
Ε335 Άλατα του τρυγικού οξέος μενάτριο i) Όξινο τρυγικό νάτριο ii) Τρυγικό νάτριο
Ε336 Άλατα του τρυγικού οξέος μεκάλιο i) Όξινο τρυγικό κάλιο ii) Τρυγικό κάλιο
Ε337 Τρυγικό καλιονάτριο
Ε338 Φωσφορικό οξύ E 339 Φωσφορικά άλατα νατρίου i) Δισόξινο φωσφορικό νάτριο ii) Όξινο φωσφορικό νάτριο iii) Φωσφορικό νάτριο E 340 Φωσφορικά άλατα καλίου i) Δισόξινο φωσφορικό κάλιο ii) Όξινο φωσφορικό κάλιο iii) Φωσφορικό κάλιο E 341 Φωσφορικά άλατα ασβεστίου i) Δισόξινο φωσφορικό ασβέστιο ii) Όξινο φωσφορικό ασβέστιο iii) Φωσφορικό ασβέστιο E 343 Φωσφορικά άλατα μαγνησίου i) Δισόξινο φωσφορικό μαγνήσιο ii) Όξινο φωσφορικό μαγνήσιο
Ε350 Άλατα του μηλικού οξέος μενάτριο i) Μηλικό νάτριο ii) Όξινο μηλικό νάτριο
Ε351 Μηλικό κάλιο
Ε352 Άλατα του μηλικού οξέος μεασβέστιο i) Μηλικό ασβέστιο ii) Όξινο μηλικό ασβέστιο
Ε 353 Μετατρυγικό οξύ
Ε 354 Τρυγικό ασβέστιο
Ε 355 Αδιπικό οξύ
Ε 356 Αδιπικό νάτριο
Ε 357 Αδιπικό κάλιο
Ε 363 Ηλεκτρικό οξύ
Ε 380 Κιτρικό αμμώνιο
Ε 385 Αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό ασβεστιονάτριο (άλας του EDTA μεασβεστιονάτριο)
Ε 422 Γλυκερίνη
Ε 431 Στεατικό πολυοξυαιθυλένιο (40)
E 450 Άλατα του πυροσφωρικού οξέος i) Δισόξινο πυροφωσφορικό νάτριο
E 450 Άλατα του πυροσφωρικού οξέος ii) Όξινο πυροφωσφορικό κάλιο
E 450 Άλατα του πυροσφωρικού οξέος iii) Πυροφωσφορικό νάτριο
E 450 Άλατα του πυροσφωρικού οξέος iv) Πυροφωσφορικό κάλιο
E 450 Άλατα του πυροσφωρικού οξέος v) Πυροφωσφορικό ασβέστιο
E 450 Άλατα του πυροσφωρικού οξέος vii) Δισόξινο πυροφωσφορικό ασβέστιο
E 451 Άλατα του τριφωσφορικού οξέος i) Τριφωσφορικό νάτριο
E 451 Άλατα του τριφωσφορικού οξέος ii) Τριφωσφορικό κάλιο
E 452 Πολυφωσφορικά άλατα i) Πολυφωσφορικό νάτριο
E 452 Πολυφωσφορικά άλατα ii) Πολυφωσφορικό κάλιο
E 452 Πολυφωσφορικά άλατα iii) Πολυφωσφορικό ασβέστιο- νάτριο
E 452 Πολυφωσφορικά άλατα iv) Πολυφωσφορικά άλατα ασβεστίου
E 459 β-κυκλοδεξτρίνη
Ε 500 Ανθρακικά άλατα νατρίου i) Ανθρακικό νάτριο
Ε 500 Ανθρακικά άλατα νατρίου ii) Όξινο ανθρακικό νάτριο
Ε 500 Ανθρακικά άλατα νατρίου iii) Σεσκιανθρακικό νάτριο
Ε 501 Ανθρακικά άλατα καλίου i) Ανθρακικό κάλιο
Ε 501 Ανθρακικά άλατα καλίου ii) Όξινο ανθρακικό κάλιο
Ε 503 Ανθρακικά άλατα αμμωνίου i) Ανθρακικό αμμώνιο
Ε 503 Ανθρακικά άλατα αμμωνίου ii) Όξινο ανθρακικό αμμώνιο
Ε 504 Ανθρακικά άλατα μαγνησίου i) Ανθρακικό μαγνήσιο
Ε 504 Ανθρακικά άλατα μαγνησίου ii) Ανθρακικό υδροξείδιο του μαγνησίου ( Όξινο ανθρακικό μαγνήσιο)
Ε 507 Υδροχλωρικό οξύ
Ε 508 Χλωριούχο κάλιο
Ε 509 Χλωριούχο ασβέστιο
Ε 511 Χλωριούχο μαγνήσιο
Ε 512 Χλωριούχος κασσίτερος
Ε 513 Θειικό οξύ
Ε 514 Άλατα του θειϊκού οξέος με νάτριο i) Θειικό νάτριο
Ε 514 Άλατα του θειϊκού οξέος με νάτριο ii) Όξινο θειικό νάτριο
Ε 515 Άλατα του θειικού οξέος με κάλιο i) Θειικό κάλιο
Ε 515 Άλατα του θειικού οξέος με κάλιο ii) Όξινο θειικό κάλιο
Ε 516 Θειικό ασβέστιο
Ε 517 Θειϊκό αμμώνιο
Ε 520 Θειϊκό αργίλιο
Ε 521 Θειϊκό αργιλιονάτριο
Ε 522 Θειϊκό αργιλιοκάλιο
Ε 523 Θειϊκό αργιλιοαμμώνιο
Ε 524 Υδροξείδιο του νατρίου
Ε 525 Υδροξείδιο του καλίου
Ε 526 Υδροξείδιο του ασβεστίου
Ε 527 Υδροξείδιο του αμμωνίου
Ε 528 Υδροξείδιο του μαγνησίου
Ε 529 Οξείδιο του ασβεστίου
Ε 530 Οξείδιο του μαγνησίου
Ε 535 Σιδηροκυανιούχο νάτριο
Ε 536 Σιδηροκυανιούχο κάλιο
Ε 538 Σιδηροκυανιούχο ασβέστιο
Ε 541 Φωσφορικό αργιλιονάτριο, όξινη ουσία
E 551 Διοξείδιο του πυριτίου
E 552 Πυριτικό ασβέστιο
E 553α i) Ορθοπυριτικό μαγνήσιο
E 553α ii) Τριπυριτικό μαγνήσιοv
E 553β Τάλκης
E 554 Πυριτικό αργιλιονάτριο
E 555 Πυριτικό αργιλιοκάλιο
E 556 Πυριτικό αργιλιασβέστιο
Ε 558 Μπεντονίτης
E 559 Πυριτικό αργίλιο (καολίνης)
Ε 570 Λιπαρά οξέα
Ε 574 Γλυκονικό οξύ
Ε 575 Γλυκονο-δ-λακτόνη
Ε 576 Γλυκονικό νάτριο
Ε 577 Γλυκονικό κάλιο
Ε 578 Γλυκονικό ασβέστιο
Ε 579 Γλυκονικός σίδηρος
Ε 585 Γαλακτικός σίδηρος
Ε 620 Γλουταμινικό οξύ
Ε 621 Όξινο γλουταμινικό νάτριο
Ε 622 Όξινο γλουταμινικό κάλιο
Ε 623 Όξινο γλουταμινικό ασβέστιο
Ε 624 Όξινο γλουταμινικό αμμώνιο
Ε 625 Όξινο γλουταμινικό μαγνήσιο
Ε 626 Γουανιλικό οξύ
Ε 627 Γουανιλικό νάτριο
Ε 628 Γουανιλικό κάλιο
Ε 629 Γουανιλικό ασβέστιο
Ε 630 Ινοσινικό οξύ
Ε 631 Ινοσινικό νάτριο
Ε 632 Ινοσινικό κάλιο
Ε 633 Ινοσινικό ασβέστιο
Ε 634 Άλατα μεασβέστιο των 5-ριβοζονουκλεοτιδίων
Ε 635 Άλατα μενάτριο των 5-ριβοζονουκλεοτιδίων
Ε 640 Γλυκίνη και το άλας της μενάτριο
E 650 Οξικός ψευδάργυρος
Ε 900 Διμεθυλοπολυσιλοξάνιο
E 901 Κηρός μελισσών, λευκός και κίτρινος
E 902 Κανδελιλλικός κηρός
E 903 Καρναουβικός κηρός
E 904 Σελάκ
E 905 Μικροκρυσταλλικός κηρός
E 912 Εστέρες του μοντανικού οξέος
E 914 Κηρός οξειδωμένων πολυαιθυλενίων
Ε 920 L-Κυστεΐνη
Ε 927β Καρβαμίδιο
Ε 938 Αργό
Ε 939 Ήλιο
Ε 941 Άζωτο
Ε 942 Υποξείδιο του αζώτου
E 943α Βουτάνιο
Ε 943β Ισοβουτάνιο
E 944 Προπάνιο
Ε 948 Οξυγόνο
E 949 Υδρογόνο
Ε 999 Εκχύλισμα κιλάιας
Ε 1200 Πολυδεξτρόζη
Ε 1201 Πολυβινυλοπυρρολιδόνη
Ε 1404 Οξειδωμένο άμυλο
Ε 1410 Δισόξινο φωσφορικό άμυλο
Ε 1412 Όξινο φωσφορικό άμυλο
Ε 1413 Φωσφορυλιωμένο όξινο φωσφορικό άμυλο
Ε 1414 Ακετυλιωμένο όξινο φωσφορικό άμυλο
Ε 1420 Ακετυλιωμένο άμυλο
Ε 1422 Ακετυλιωμένο όξινο αδιπικό άμυλο
Ε 1440 Υδροξυ προπυλ άμυλο
Ε 1442 Όξινο φωσφορικό υδροξυπροπυλ άμυλο
Ε 1450 Οκτενυλ ηλεκτρικόαμυλονάτριο
E 1451 Ακετυλιωμένο οξειδωμένο άμυλο Πολυαιθυλενογλυκόλη 6000
Ε 1505 Κιτρικό τριαιθύλιο
E 1518 Τριοξικό γλυκερύλιο (τριακετίνη)
E 1520 Προπανο-1,2-διόλη (προπυλενογλυκόλη)
τι λεει ο εφετ… ΜΕ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ…Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ!
Τα πρόσθετα τροφίμων είναι φυσικές ή συνθετικές ουσίες που προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα για να εκτελέσουν ορισμένες τεχνολογικές λειτουργίες. Η προσθήκη μπορεί να έχει κύριο σκοπό:- τη βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών,
- τη σταθερότητα,
- τη συντήρηση των τροφίμων.
Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία "πρόσθετο τροφίμων" είναι οποιαδήποτε ουσία που είτε έχει θρεπτική αξία είτε όχι, δεν καταναλώνεται συνήθως μόνη της ως τρόφιμο ούτε χρησιμοποιείται συνήθως ως χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων και της οποίας η σκόπιμη προσθήκη στα τρόφιμα, για τεχνολογικούς σκοπούς κατά την κατασκευή, τη μεταποίηση, την παρασκευή, την κατεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά ή την αποθήκευση, έχει ως αποτέλεσμα ή αναμένεται λογικά να έχει ως αποτέλεσμα το να αποτελέσουν η ίδια ή τα παράγωγά της συστατικό στοιχείο των τροφίμων αυτών, άμεσα ή έμμεσα.
Τα πρόσθετα αξιολογούνται για την ασφάλειά τους πριν να εγκριθούν. Ανεξάρτητες επιτροπές επιστημόνων υποβάλλουν τα πρόσθετα σε κατάλληλες δοκιμές και τοξικολογική αξιολόγηση. Εάν αποδειχθεί η τεχνολογική ανάγκη για τη χρήση τους και η ασφάλειά τους, δηλαδή ότι δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, εγκρίνονται. Με την έγκριση των πρόσθετων, προσδιορίζεται:
- σε ποια τρόφιμα επιτρέπεται η χρήση τους,
- οι όροι σύμφωνα με τους οποίους γίνεται η προσθήκη αυτή,
- η ελάχιστη δόση που είναι απαραίτητη για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.
Στη συσκευασία όλων των τροφίμων υπάρχει υποχρεωτικά ο κατάλογος των συστατικών του, ο οποίος συνίσταται στην παράθεση όλων των συστατικών του τροφίμου κατά σειρά ελαττούμενης περιεκτικότητας ως προς το βάρος, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων. Ο καταναλωτής μπορεί επομένως να ελέγξει ποια πρόσθετα περιέχονται σε ένα τρόφιμο, διαβάζοντας την ετικέτα. Στον κατάλογο των συστατικών τα πρόσθετα αναφέρονται υποχρεωτικά με το όνομα της κατηγορίας και το ειδικό τους όνομα ή τον αριθμό Ε.
Όταν υπάρχουν νέα στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χρήση ενός πρόσθετου θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, η χρήση του μπορεί να καταργηθεί, να ανασταλεί ή να περιοριστεί προσωρινά.
Οι κατηγορίες των πρόσθετων τροφίμων καθώς και η λειτουργία τους είναι οι εξής:
Χρωστικές: προσθέτουν ή αποκαθιστούν το χρώμα ενός τροφίμου που έχει χαθεί κατά την επεξεργασία του.
Συντηρητικά: παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από τους μικροοργανισμούς.
Αντιοξειδωτικά: παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από την οξείδωση (όπως το τάγγισμα των λιπών και οι μεταβολές χρώματος).
Φορείς: χρησιμοποιούνται για τη διάλυση, την αραίωση, τη διασπορά ή άλλη φυσική τροποποίηση προσθέτου τροφίμων χωρίς να μεταβάλλουν τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του (και χωρίς να ασκούν οι ίδιοι τεχνολογικές επιδράσεις) προκειμένου να διευκολύνουν το χειρισμό, την εφαρμογή ή τη χρήση του.
Γαλακτωματοποιητές: επιτρέπουν το σχηματισμό ή τη διατήρηση ομοιογενούς μείγματος δύο ή περισσοτέρων μη μειγνυόμενων φάσεων, όπως το λάδι και το νερό, σε τρόφιμο.
Γαλακτωματοποιητικά άλατα: μετατρέπουν τις πρωτεΐνες που περιέχονται στο τυρί σε διασπαρμένη μορφή και, κατ' αυτόν τον τρόπο, επιφέρουν ομοιογενή κατανομή των λιπών και των άλλων συστατικών.
Πυκνωτικά μέσα: αυξάνουν το ιξώδες ενός τροφίμου.
Πηκτωματογόνοι παράγοντες: προσδίδουν σε ένα τρόφιμο υφή μέσω του σχηματισμού ενός πηκτώματος.
Σταθεροποιητές: επιτρέπουν τη διατήρηση της φυσικο-χημικής κατάστασης ενός τροφίμου, δηλαδή επιτρέπουν τη διατήρηση της ομοιογενούς διασποράς δύο ή περισσότερων μη μειγνυόμενων ουσιών σε ένα τρόφιμο. Περιλαμβάνουν επίσης ουσίες που σταθεροποιούν, συντηρούν ή εντείνουν το υπάρχον χρώμα ενός τροφίμου.
Ενισχυτικά γεύσης: ενισχύουν την υπάρχουσα γεύση ή / και οσμή του τροφίμου.
Οξέα: αυξάνουν την οξύτητα των τροφίμων ή / και τους προσδίδουν όξινη γεύση.
Ρυθμιστές οξύτητας: μεταβάλλουν ή ελέγχουν την οξύτητα ή την αλκαλικότητα του τροφίμου.
Αντισυσσωματοποιητικοί παράγοντες: μειώνουν την τάση μεμονωμένων σωματιδίων του τροφίμου να προσκολλώνται μεταξύ τους.
Τροποποιημένα άμυλα: λαμβάνονται με μία ή περισσότερες χημικές επεξεργασίες βρώσιμων αμύλων, μπορεί να έχουν υποστεί φυσική ή ενζυματική επεξεργασία, και μπορούν να έχουν υποστεί όξινη ή αλκαλική αραίωση ή λεύκανση.
Γλυκαντικά: χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν γλυκιά γεύση στα τρόφιμα ή ως επιτραπέζια γλυκαντικά. Η χρήση γλυκαντικών υλών αντί της ζάχαρης είναι δικαιολογημένη για την παραγωγή τροφίμων μειωμένων θερμίδων, τροφίμων που δεν προκαλούν τερηδόνα ή τροφίμων χωρίς προσθήκη ζάχαρης για την παράταση του χρόνου διατήρησης χάρις στην αντικατάσταση της ζάχαρης, καθώς και για την παραγωγή διαιτητικών προϊόντων.
Διογκωτικά αρτοποιΐας: αυξάνουν τον όγκο της ζύμης ή του παναρίσματος ελευθερώνοντας αέριο.
Αντιαφριστικοί παράγοντες: προλαμβάνουν ή περιορίζουν το σχηματισμό αφρού.
Αφριστικοί παράγοντες: επιτρέπουν την ομοιογενή διασπορά αερίου φάσεως σε υγρό ή στερεό τρόφιμο.
Υλικά για γλασάρισμα (συμπεριλαμβανομένων των λιπαντικών μέσων) προσδίδουν στιλπνότητα ή παρέχουν προστατευτική επικάλυψη, τοποθετούμενα στην εξωτερική επιφάνεια του τροφίμου.
Βελτιωτικό αλεύρων: προστίθενται στο αλεύρι ή στη ζύμη προκειμένου να βελτιώσουν την αρτοποιητική ικανότητά τους.
Σκληρυντικοί παράγοντες: καθιστούν ή διατηρούν τους ιστούς των φρούτων ή των λαχανικών σκληρούς ή τραγανούς, ή αλληλεπιδρούν με τους πηκτωματογόνους παράγοντες για την παρασκευή ή την ενίσχυση πηκτώματος.
Υγροσκοπικά μέσα: αποτρέπουν τη ξήρανση των τροφίμων ή προάγουν τη διάλυση μιας σκόνης σε υδατικό μέσο.
Συμπλοκοποιητές: σχηματίζουν χημικά σύμπλοκα με μεταλλικά ιόντα.
Διογκωτικοί παράγοντες: συμβάλλουν στη διόγκωση τροφίμου χωρίς να συμβάλλουν σημαντικά στη διαθέσιμη ενεργειακή αξία του.
Αέρια συσκευασίας: τα αέρια, πλην του αέρα, τα οποία εισάγονται σε περιέκτη πριν, κατά ή μετά την τοποθέτηση τροφίμου στον εν λόγω περιέκτη.
Προωστικοί παράγοντες: τα αέρια, πλην του αέρα, τα οποία προκαλούν την αποβολή τροφίμου από περιέκτη.
[ Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων που επιτρέπεται η χρήση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ]
[ Ισχύουσα Κοινοτική Νομοθεσία Προσθέτων ]
Πρόσθετα Ε: Ασφαλή ή όχι;
ΝΙΚΗ ΨΑΛΤΗ / σχολιάστεΧωρίς αυτά τα σουπερμάρκετ θα ήταν άδεια, μιας και τα τρόφιμα δεν θα άντεχαν στο ράφι. Με αυτά, όμως, πολλοί ανησυχούν ότι η διατροφή μας αποκτά μια επικίνδυνη χημική διάσταση. Τελικά, ποια είναι η αλήθεια για τα Ε;
Οι λαχταριστές καραμελίτσες-ζελεδάκια που πάντα αγοράζω από το σουπερμάρκετ περιέχουν Ε124. Το αγαπημένο μου αναψυκτικό περιέχει Ε102, η μαρμελάδα που μου αρέσει έχει Ε200 και το ντρέσινγκ που προτιμώ Ε210. Γιατί περιέχουν Ε; Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα Ε είναι ουσίες -φυσικές ή συνθετικές- που προστίθενται στα τρόφιμα ώστε να διευκολύνουν τη βιομηχανική τους παραγωγή, να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, να βελτιώσουν τη γεύση, το χρώμα και την εμφάνισή τους, ακόμη και να ενισχύσουν τη διατροφική τους αξία. Καλά όλα αυτά. Αλλά το ερώτημα που μας προβληματίζει είναι: Τα Ε βλάπτουν την υγεία; Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον κόσμο των πρoσθέτων και ας δούμε προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα όσον αφορά την ασφάλειά τους.
Μια παλιά ιστορία
Τα πρόσθετα δεν είναι καινούργια μόδα. Χρησιμοποιούνται από την εποχή που ο άνθρωπος άρχισε να παρασκευάζει πιο σύνθετες τροφές, αλλά και από τότε που, για λόγους επιβίωσης, έπρεπε να συντηρεί τα τρόφιμα που είχε στη διάθεσή του. Το αλάτι, οι σπόροι μουστάρδας και πιπεριού είναι μερικά παραδείγματα προσθέτων (δηλαδή ουσιών που κανονικά δεν ανήκουν στο ίδιο το τρόφιμο) τα οποία έχουν συμβάλει στη διατήρηση πολύτιμων αποθεμάτων τροφής από αρχαιοτάτων χρόνων. Σε αυτά μπορούμε να προσθέσουμε τον ασβέστη για τα γλυκά του κουταλιού, το σταχτόνερο, την κιμωλία και άλλα «μυστικά» της κουζίνας.
Σήμερα, η χρήση των προσθέτων έχει περάσει από την κουζίνα της γιαγιάς και το εργαστήρι του ζαχαροπλάστη στη βιομηχανία τροφίμων. Η σύγχρονη λίστα των προσθέτων δεν περιλαμβάνει μόνο τη σόδα, τη μαγιά, το ξινό ή τη βανίλια, αλλά και πλήθος χημικών ουσιών με δυσπρόφερτα ονόματα. Με δεδομένο ότι παραδοσιακά τα πρόσθετα περιβάλλονταν από μυστικοπάθεια -κανείς δεν ήθελε να αποκαλύψει το κρυφό συστατικό μιας πετυχημένης συνταγής-, σήμερα που η χρήση τους έχει περάσει στον κόσμο της χημείας, το κλίμα δυσπιστίας απέναντί τους παραμένει και ενισχύεται από το φόβο για την πιθανή τοξική τους δράση.
Η αλήθεια είναι ότι στην Ευρώπη μια ουσία επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο μόνο εάν έχει αποδειχθεί ότι είναι ακίνδυνη για την υγεία και εφόσον εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων. Οι διαδικασίες ελέγχου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τοξικολογικές δοκιμές, λεπτομερή στοιχεία για την παρατεταμένη χρήση της, την αλληλεπίδρασή της με άλλες ουσίες, την πιθανή δυσανεξία του ανθρώπινου οργανισμού σε αυτήν, καθώς και το όριο της αποδεκτής ημερήσιας δόσης της.
ΣΤΟΝ ΚOΣΜΟ ΤΩΝ ΕΧρωστικές Τα τρόφιμα κατά τη βιομηχανική τους επεξεργασία χάνουν το αρχικό τους χρώμα. Οι φυσικές και συνθετικές χρωστικές ουσίες τα κάνουν και πάλι ελκυστικά. Από τις σημαντικότερες χρωστικές είναι το καραμελόχρωμα (Ε150), που περιέχεται κυρίως σε αναψυκτικά και γλυκά, η ταρτραζίνη (Ε102), που δίνει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα σε αναψυκτικά, γλυκά και ζελέ, καθώς και το β-καροτένιο (Ε160), που περιέχεται κυρίως σε λίπη, έλαια, κατεργασμένο μαλακό τυρί και αναψυκτικά.
Συντηρητικά Είναι ουσίες που παρεμποδίζουν την αλλοίωση των τροφίμων, αυξάνουν το χρόνο ζωής τους και έχουν αντιμικροβιακή δράση. Θεωρούνται από τα πιο «απαραίτητα» πρόσθετα, αλλά είναι και από τα πιο ισχυρά (τοξικά), γι’ αυτό και η νομοθεσία ορίζει αυστηρά σε ποια τρόφιμα και σε ποιες ποσότητες μπορούν να προστίθενται. Συντηρητικά όπως το σορβικό οξύ (Ε200) περιέχονται σε αναψυκτικά, οινοπνευματώδη, τυποποιημένα γλυκά και μαρμελάδες, ενώ τα ντρέσινγκ και το κέτσαπ συνήθως έχουν βενζοϊκό οξύ (Ε210).
Αντιοξειδωτικά Δρουν όπως τα συντηρητικά και παρεμποδίζουν την οξείδωση (καταστροφή) των τροφίμων. Χρησιμοποιούνται σε λιπαρά τρόφιμα για να μην ταγκίσουν (οξειδωθούν) ή προκειμένου να προστατεύουν τα ωφέλιμα ω-3 λιπαρά οξέα που αυτά περιέχουν. Από τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα αντιοξειδωτικά είναι το ασκορβικό οξύ (Ε300). Πρόκειται για τη γνωστή μας βιταμίνη C, που χρησιμοποιείται σε χυμούς για την ενίσχυση της διατροφικής τους αξίας, στο αλεύρι (ως βελτιωτικό), καθώς και στο κρέας (βοηθά στη διατήρηση του χρώματός του).
Γλυκαντικά Είναι ουσίες (π.χ. ασπαρτάμη, ζαχαρίνη, σορβιτόλη, μαννιτόλη) που αντικαθιστούν πλήρως ή μερικώς τη ζάχαρη σε τρόφιμα με λίγες θερμίδες, σε εκείνα που απευθύνονται σε όσους έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες (π.χ. σε διαβητικούς), καθώς και σε τσίχλες «χωρίς ζάχαρη». Τα γλυκαντικά μπορούν να δώσουν το ίδιο αίσθημα γλυκιάς γεύσης με πολύ λιγότερη ποσότητα σε σύγκριση με τη ζάχαρη και χωρίς να προκαλούν τερηδόνα.
Γαλακτωματοποιητές Μαζί με τους σταθεροποιητές και τα πηκτωματογόνα χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα όπως οι κρεμώδεις γαρνιτούρες και οι σάλτσες για τη διατήρηση της υφής τους. Από τα πιο γνωστά είναι η λεκιθίνη (Ε322) και το κιτρικό νάτριο (Ε331).
Υπόλοιπα πρόσθετα Σε αυτά ανήκουν πρόσθετα όπως τα αντιαφριστικά, τα βελτιωτικά αλεύρων, τα ενισχυτικά γεύσης, οι ρυθμιστές οξύτητας, τα διογκωτικά, τα υλικά για γλασάρισμα κ.ά.
Χρησιμοποιούνται για διάφορους λόγους, π.χ. για να ενισχύσουν τη γεύση των τροφίμων, για τη βελτίωση των ιδιοτήτων τους και για την καλύτερη επεξεργασία τους.
E-safe
Κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας έρευνες που θέτουν σε αμφισβήτηση τα πρόσθετα και δημιουργούν ανασφάλεια στους καταναλωτές. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τα Ε αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου καταγράφηκαν τα πρόσθετα από 243 τρόφιμα, εκτιμήθηκε ότι ο μέσος Έλληνας καταναλώνει περίπου 5 κιλά πρόσθετα το χρόνο.
Ωστόσο, οι ειδικοί εξηγούν ότι η ύπαρξη του γράμματος Ε σε ένα πρόσθετο θεωρείται εγγύηση της ασφάλειάς του, δεδομένου ότι μόνο τα εγκεκριμένα από τους αρμόδιους φορείς πρόσθετα έχουν τον κωδικό Ε. Η διαδικασία έγκρισης ενός προσθέτου γίνεται με βάση λεπτομερείς τοξικολογικές, κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες. Εφόσον κριθεί κατάλληλο, τότε του δίνεται ο κωδικός Ε και ορίζεται η ανώτατη δοσολογία χρήσης του σε κάθε προϊόν που θα το περιέχει.
Η λίστα των Ε είναι υπό διαρκή έλεγχο και αναθεώρηση. Υπάρχουν πρόσθετα που έχουν αποσυρθεί από τη λίστα των Ε επειδή, βάσει νέων δεδομένων, κρίθηκαν επικίνδυνα. Σε αυτά ανήκουν η χρωστική ερυθρό του Σουδάν και το κόμμι konjac. Το πρώτο περιεχόταν σε καυτά τσίλι και προϊόντα καυτών τσίλι, καθώς και σε ζωοτροφές. Αποσύρθηκε από τη λίστα των εγκεκριμένων Ε ως πιθανή καρκινογόνος ουσία με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δεύτερο περιεχόταν σε ζελέ ζαχαροπλαστικής και η χρήση του ανεστάλη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων του, αλλά και λόγω του σχήματος που είχαν οι ζελεδομπουκίτσες (κίνδυνος πνιγμού σε παιδιά και ηλικιωμένους).
Όταν ένα πρόσθετο αποσυρθεί από τη λίστα των εγκεκριμένων Ε, τότε τα προϊόντα που το περιέχουν συνήθως διατίθενται μέχρι εξαντλήσεων των αποθεμάτων.
Ποιος φοβάται τα πρόσθετα;
Αρκεί ένα σερφάρισμα στο Ίντερνετ για να διαπιστώσουμε ότι βρίθει από αναφορές για την επικινδυνότητα των Ε. Επιπλέον, κατά καιρούς δημοσιεύονται έρευνες που συσχετίζουν τα πρόσθετα με ήπιες αλλά και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως οι πονοκέφαλοι, το έκζεμα, η ναυτία, η δύσπνοια, οι αλλεργικές αντιδράσεις και η καρκινογένεση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότερες έρευνες στερούνται της επιστημονικά συγκροτημένης τεκμηρίωσης που απαιτείται προκειμένου να τροποποιηθεί η ισχύουσα νομοθεσία που αφορά τη χρήση των προσθέτων.
Την τελευταία δεκαετία, πάντως, 2 έρευνες έχουν θορυβήσει τους καταναλωτές ως προς την ασφάλεια των Ε. Η πρώτη είναι μια βρετανική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον με επιδότηση της βρετανικής κυβέρνησης (διεξήχθη την περίοδο 1999-2001). Οι ερευνητές κατέγραψαν τη συμπεριφορά 277 παιδιών ηλικίας 3 ετών, τα οποία για 2 εβδομάδες έπιναν χυμό φρούτων με συγκεκριμένα πρόσθετα και για 2 εβδομάδες έπιναν χυμό χωρίς πρόσθετα. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι «σημαντικές μεταβολές στην υπερκινητική συμπεριφορά των παιδιών θα μπορούσαν να επιτευχθούν με την απομάκρυνση των προσθέτων από τη δίαιτά τους». Επίσης, επισημαίνουν ότι «από αυτό θα επωφεληθούν όλα τα παιδιά και όχι μόνο τα υπερκινητικά». Ωστόσο, η μελέτη δέχθηκε μεγάλη αμφισβήτηση και ο βρετανικός ΕΦΕΤ τελικά αποφάνθηκε ότι τα συμπεράσματά της δεν ήταν βάσιμα.
Η δεύτερη έρευνα έγινε από το ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Ramazzini στην Μπολόνια της Ιταλίας και αφορά την ασπαρτάμη (Ε951). To 2005 και το 2007 το εν λόγω ινστιτούτο ανακοίνωσε τα αποτελέσματα τοξικολογικών ερευνών που συνδέουν την ασπαρτάμη με καρκινογένεση σε ποντίκια. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έκρινε ότι οι εν λόγω μελέτες έχουν ερευνητικά σφάλματα, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η κατανάλωση ασπαρτάμης είναι ασφαλής και δεν χρειάζεται να αναθεωρηθεί το όριο της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψής της.
Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς Ε;Η αλήθεια είναι ότι όσο καταναλώνουμε τυποποιημένα προϊόντα, τόσο τα πρόσθετα θα υπάρχουν στη διατροφή μας. Όσο περισσότερα προϊόντα «με ονοματεπώνυμο» ζητάμε, τόσο περισσότερα θα παράγονται για να καλύψουν τις -πραγματικές ή πλασματικές;- ανάγκες μας. Να σημειώσουμε ότι ακόμη και στα βιολογικά τρόφιμα προβλέπεται, βάσει της νομοθεσίας, η χρήση κάποιων συγκεκριμένων προσθέτων Ε. Το συμπέρασμα, λοιπόν, στο οποίο καταλήγουν πολλοί ειδικοί είναι απλό: Όσο λιγότερα τυποποιημένα τρόφιμα καταναλώνουμε, τόσο πιο εύκολος είναι ο έλεγχος της διατροφής μας.
Γι’ αυτό, καλό είναι να φροντίσουμε ώστε το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μας να μην περιλαμβάνει επεξεργασμένα τρόφιμα. Επίσης, να διαβάζουμε πάντα με προσοχή την ετικέτα των τροφίμων.
Μόνα ή σε συνδυασµό...
Μεμονωμένα η κατανάλωση των προσθέτων δεν θεωρείται επιβλαβής, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ωστόσο, τίθενται ερωτηματικά όσον αφορά τη συνδυαστική δράση τους στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, σε διετή έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ (2005) σε νευρικά κύτταρα πειραματόζωων, φάνηκε ότι η συνδυαστική επίδραση τεσ-σάρων προσθέτων (γλυκαντικών και χρωστικών) παρεμπόδιζε την ομαλή ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων σε πολλαπλάσιο βαθμό συγκριτικά
με τη μεμονωμένη δράση των εν λόγω προσθέτων.
Τα ερωτηματικά όσον αφορά τη συνδυαστική δράση των προσθέτων έχουν ήδη τεθεί από το 1974, όταν ο αμερικανός παιδίατρος Benjamin Feingold δημοσίευσε το βιβλίο του «Γιατί τα παιδιά είναι υπερκινητικά;». Μάλιστα, ο αμερικανός γιατρός πρότεινε, μεταξύ άλλων, μια δίαιτα με τρόφιμα χωρίς πρόσθετα για την ασφαλή ανάπτυξη των παιδιών. Ωστόσο, έκτοτε η υπόθεση Feingold, αν και έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στο πλαίσιο μελετών, δεν έχει αποδειχθεί και έχει πλέον εγκαταλειφθεί.
Οι ειδικοί, ωστόσο, προτείνουν στους γονείς ορισμένους τρόπους ώστε να κάνουν το σπιτικό φαγητό πιο ελκυστικό σε σχέση με τις τυποποιημένες λιχουδιές. Συνιστούν, λοιπόν, να υπάρχει περισσότερη φαντασία στο σερβίρισμα, να αποφεύγουν τις σύνθετες συνταγές και να διαχωρίζουν τις τροφές στο πιάτο. Συμβουλεύουν, επίσης, τους γονείς να μην αρνούνται μεν κάποιες λιχουδιές στα παιδιά, αλλά και να μην ενδίδουν σε κάθε τους επιθυμία.
Είστε ευαίσθητοι;Ορισμένα πρόσθετα έχει διαπιστωθεί ότι έχουν επιδράσεις στην υγεία μας. Οι ειδικοί επισημαίνουν π.χ. ότι οι περισσότερες χρωστικές είναι ενώσεις που περιέχουν άζωτο και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με ανάλογη προδιάθεση. Επίσης, ορισμένοι άνθρωποι με ευαισθησία στην ασπαρτάμη μπορεί να παρουσιάσουν ημικρανίες, ναυτία και γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ ορισμένα αντιοξειδωτικά (Ε310, Ε320, Ε321) μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα σε αλλεργικά άτομα.
Zoom στην ετικέτα«Χωρίς συντηρητικά»Τα συντηρητικά είναι μόνο μία από τις 26 κατηγορίες προσθέτων. Αντιστοιχούν σε περίπου 40 κωδικούς Ε. Συνεπώς, η επισήμανση «χωρίς συντηρητικά» στη συσκευασία ενός τροφίμου δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα πρόσθετα στο συγκεκριμένο προϊόν.
Χωρίς Ε;Τα πρόσθετα δηλώνονται στη συσκευασία με την κατηγορία και το όνομά τους ή με τον κωδικό τους. Με απλά λόγια, εάν ένα τυποποιημένο τρόφιμο περιέχει τη χρωστική ουσία καραμελόχρωμα στην ετικέτα, αυτή μπορεί να αναγράφεται είτε ως «χρωστική (καραμελόχρωμα)» είτε ως «χρωστική (Ε150)». Σήμερα, στα περισσότερα προϊόντα συνήθως αναγράφεται το πλήρες όνομα του προσθέτου και όχι ο κωδικός Ε.
«Με επιπλέον βιταμίνες»Πρόκειται για χυμούς ή σνακ με πρόσθετες βιταμίνες (φυσικές ή συνθετικές) που ανήκουν στα εγκεκριμένα πρόσθετα. Ίσως το τρόφιμο να περιέχει και κάποια ακόμη πρόσθετα για την προστασία αυτών των βιταμινών.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ δρ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΠΟΣΚΟΥ, επίκουρο καθηγητή στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και τον κ. ΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.
( http://www.vita.gr/)
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ...
Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου
*** Κρέας και πατάτες: Ο χειρότερος συνδυασμός
*** Μια μπριζόλα στα κάρβουνα ισοδυναμεί με καρκινογόνες ουσίες όσο και 600 τσιγάρα!
*** ΜΠΑΜΙΕΣ:ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ!
***ΦΡΑΟΥΛΑ & ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ
Σας έχω σήμερα ένα ποτ-πουρί από σημαντικά που ..όλοι μας αγνοούμε!
Έχω ένα ανεψούδι ο οποίος προέβη προχθές στην εξής… συγκλονιστική δήλωση:
--Θείε αποφάσισα να κόψω τελείως το κρέας! Δεν θα ξαναφάω κρέας! Τελεία και παύλα. Δεν μπορώ πια να είμαι τζιχατζιστής!Αυτοί σφάζουν ανθρώπους σαν κοτόπουλα… Αλλά κι εμείς σφάζουμε κοτόπουλα κι άλλα ζώα σαν τζιχατζιστές με την ίδια αγριότητα… για να τα βάζουμε στο πιάτο μας! Τέρμα θείε..δεν ξανατρώω κρέας…!
Χαμογέλασα με τη δήλωση.
--Καλά..καλά ..Θά τα πούμε όταν πάμε σε κανένα ταβερνάκι και να δούμε αν θα απαρνηθείς τα κοψίδια…
--Αυτό έχεις να πεις μόνο;
--Σαν τι άλλο θα μπορούσα να πω;Είναι μια απόφασή σου που σέβομαι μεν , αλλά η αποχή από το κρέας είναι μια μεγάλη ιστορία. Ξέρεις εγώ έχω κάνει πολλές ανατροπές κι έχω επιφέρει πολλές αλλαγές στο διαιτολόγιό μου.. ΄Αλλωστε οι καλόγεροι στην πλειοψηφία τους απέχουν από το κρέας…Όχι όμως πως και το απαρνιούνται τελείως. Αλλά είπαμε ότι το κρέας είναι μεγάλη ιστορία που συντροφεύει τον άνθρωπο από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στη γη…Πάντως το αξίωμα “Παν μέτρον άριστον” εξακολουθεί να παραμένει σοφοτάτη οδηγία πλεύσης. Και πάντως για να μην έχεις φιλοσοφικά προβλήματα σου πληροφορώ πως“η κρεοφαγία” με ΄’ολα τα συν και πλην” της δεν είναι …αμαρτία! Αμην!
΄Εχω υπόψη μου Επίσκοπο (Φιλάρετος ονόματι) που επέτρεπε στις Χριστιανές να τρώνε και αυγουλάκια τη Μεγάλη Παρασκευή, υπέρτατη μέρα νηστείας, ως γνωστόν!! – Το αυγό έλεγε είναι η πλέον αμόλυντη τροφή ΄Αρα νηστίσιμη!
Μπορεί και να είχε δίκαιο ο επίγειος ΄Αγιος… Αλλά η περίπτωση του αυγού σηκώνει πολύ συζήτηση.. και δεν νομίζω ότι έχω τα κότσια –και τις ειδικές γνώσεις- για να τα βγάλω πέρα, τουλάχιστον τούτη τη στιγμή.
Μια μπριζόλα στα κάρβουνα ισοδυναμεί με καρκινογόνες ουσίες από 600 τσιγάρα
Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε;Σας αρέσει να «ξεροψήνετε» τα τρόφιμα; Τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κατά τη διαδικασία αυτή αναπτύσσονται ετεροκυκλικές αμίνες και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), οι οποίοι αποτελούν σοβαρούς προ-οξειδωτικούς και καρκινογόνους παράγοντες.
Επίσης, μην ψήνετε τα τρόφιμα σε «γυμνή» φλόγα! Το ψήσιμο στη θράκα είναι πραγματικά μία μια επιβλαβής πρακτική... Οι ετεροκυκλικές αμίνες παράγονται κυρίως σε κρέατα με λίγα λιπαρά και με ευαίσθητες πρωτεΐνες, όπως είναι τα πουλερικά και τα ψάρια. Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα πιο σοβαρό: το λίπος που στάζει στη θράκα πυρολύεται και από τον καπνό του παράγονται πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (που είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από τις ετεροκυκλικές αμίνες), οι οποίοι επαναδιαλύονται στον υπόλοιπο λιπαρό ιστό του κρέατος. Έχει υπολογιστεί ότι μια μπριζόλα στα κάρβουνα έχει τόσα καρκινογόνα, όσα 600 τσιγάρα! Ευτυχώς που το πεπτικό σύστημα είναι πιο ανθεκτικό από το αναπνευστικό.
Για το θέμα αυτό ο Δρ. Γεώργιος Μπόσκου, Επίκουρος Καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου δηλώνει κατηγορηματικά: Μην «ξεροψήνετε» τα τρόφιμα! Ωστόσο, πολλές φορές τρώτε έξω χωρίς να έχετε τη δυνατότητα να παρέμβετε στον τρόπο ψησίματος των ζωικών τροφίμων… Τι μπορείτε να κάνετε στην περίπτωση αυτή έτσι ώστε να μειώσετε την πρόσληψη προ-οξειδωτικών και καρκινογόνων, μέσω της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων;
Υπάρχουν 2+1 λύσεις: Η πρώτη αφορά στα ζωικά τρόφιμα που διαθέτουν δέρμα όπως είναι το κοτόπουλο ή το ψάρι. Στην περίπτωση αυτή τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα! Ψήστε το κοτόπουλο ή το ψάρι με το δέρμα τους (πέτσα) και στη συνέχεια αποκρύντε τη! Με τον τρόπο αυτό δεν θα προσλάβετε τα διάφορα καρκινογόνα (πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, ετεροκυκλικές αμίνες κλπ) που έχουν αναπτυχθεί κατά τη διαδικασία του ψησίματος και φυσικά θα έχετε καταναλώσει λιγότερο κορεσμένο (ζωικό) λίπος, το οποίο στα τρόφιμα αυτά εντοπίζεται κυρίως στο δέρμα τους.
Η δεύτερη αφορά στην περίπτωση του κόκκινου κρέατος που ψήνεται χωρίς δέρμα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει είτε να το μαρινάρετε, είτε απλά να προσθέσετε τρόφιμα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το μαρινάρισμα με πηγές αντιοξειδωτικών και η προσθήκη τροφίμων που διαθέτουν αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά (λεμόνι, ξύδι, φυσικά καρυκεύματα κλπ) αποτελεί μία πολύ καλή λύση εξουδετέρωσης των ετεροκυκλικών αμινών και των πολυαρωματικών υδρογονανθράκων που αναπτύσσονται κατά το ψήσιμο.
Σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση, μαζί με το κρέας, μίας πλούσιας εποχιακής σαλάτες με ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι ή ξύδι θα σας προσφέρει επιπλέον προστασία, αφού θα αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος. Η εποχιακή σαλάτα παρέχει ένα πλήθος και μία ποικιλία σημαντικών αντιοξειδωτικών ουσιών (φαινολικών ενώσεων) με συνεργική δράση, οι οποίες εξουδετερώνουν τις «προ-οξειδωτικές» και «προ-φλεγμονώδεις» ιδιότητες των γευμάτων που είναι πλούσια σε λίπη, με αποτέλεσμα να αντισταθμίζεται η αρνητική τους επίδραση.
Δημήτρης Γρηγοράκης,
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
grigorakis@logodiatrofis.gr
Πηγή: Λόγο διατροφής
ΚΡΕΑΣ …ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ!
Αρρώστιες διατροφή και πεπτικό σύστημα
ΑΦΗΓΗΣΗ:
Πριν από καιρό μια φίλη μου με ρώτησε αν υπάρχει κάτι φυσικό για τον πονοκέφαλο.
Εγώ της πρότεινα να δοκιμάσει μέντα τα βράδια (έχει χωνευτική και χαλαρωτική δράση).
Αρκετά άρθρα αναφέρουν ότι ο πονοκέφαλος όπως και οι περισσότερες ασθένειες, μπορούν να προκληθούν από πεπτικά προβλήματα, εξαιτίας της λανθασμένης σύγχρονης διατροφής μας. Όταν με συνάντησε έπειτα από λίγο καιρό, μου ανάφερε ότι οι πονοκέφαλοι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Για μένα όμως θα πρέπει να προσέχει περισσότερο και τη διατροφή της, όπως όλοι μας φυσικά. Τι εννοώ; Να ενημερωθούμε και να ενδιαφερθούμε περισσότερο σχετικά με την διατροφή μας...
Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα λάθη που κάνουμε χωρίς να το γνωρίζουμε, με το ακόλουθο παράδειγμα από την καθημερινή ζωή:
Ας μιλήσουμε για τον άνθρωπο του κρέατος και των πατατών
- "Γεια σου αγάπη μου! Είχα μια δύσκολη μέρα και πεθαίνω από την πείνα!"Μα και βέβαια πεινάει. Δεν τρώει σωστά και είναι ανίκανος να χωνέψει, να αφομοιώσει την τροφή του και να αποβάλει τα απόβλητα αποτελεσματικά, εξαιτίας του τρόπου ζωής του. Ποια θα εξηγήσω αργότερα, αλλά πριν φτάσουμε σε αυτό, ας ταΐσουμε αυτόν τον πεινασμένο κουρασμένο άνθρωπο του κρέατος και της πατάτας.
Έτσι για να είναι μια αγαπημένη σύζυγος, του δίνει μια μεγάλη μερίδα κρέας και πατάτες.
Λοιπόν ο πρώτος χρυσός κανόνας για την αποτελεσματική πέψη είναι:
ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΤΕ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΜΕ ΑΜΥΛΟ.
Το κρέας απαιτεί για την πέψη ένζυμα πρωτεΐνης και οι πατάτες απαιτούν ένζυμα αμύλου. Όταν τα ένζυμα αυτά είναι μαζί, αλληλοεξουδετερώνονται μεταξύ τους και η τροφή σας αποσυντίθεται. Αντί να αφομοιωθεί από τα ένζυμα, θα αποσυντίθεται με κακά βακτηρίδια.
Επίσης, η ανάμειξη διαφόρων τύπων συμπυκνωμένων μαγειρεμένων φαγητών, απαιτεί περισσότερη ενέργεια για τη χώνεψη, από την ενέργεια που δίνεται σε αντάλλαγμα.
Ένα άλλο πρόβλημα: Δεν είναι μόνο τα εσωτερικά ένζυμα του σώματος ουδετεροποιημένα, αλλά και το μαγειρεμένο φαγητό έχει τα φυσικά του ένζυμα κατεστραμμένα με το μαγείρεμα. (Η τροφή σας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αποσυντεθεί λόγω αυτού). Αυτό σημαίνει ότι η τροφή δεν αφομοιώνεται μέσα από την ενζυματική διαδικασία, αλλά τώρα έχει διασπασθεί από κακά βακτηρίδια που οδηγούν σε έλκη, φλεγμονές, λοιμώξεις, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, μύκητες, κλπ. Αυτό που έχετε είναι πεπτικές διαταραχές από το στόμα σε όλη τη διαδρομή έως το ορθό.
Ένας άλλος σημαντικός κανόνας: πάντα παίρνεται ένα ποιοτικό προϊόν με ένζυμα σε κάθε γεύμα μαγειρευμένου φαγητού. Θυμάστε όταν ήσαστε νέοι και μπορούσατε να φάτε μία ολόκληρη πίτσα; Δοκιμάστε το σήμερα και δείτε πώς αισθάνεστε. Πολύ απλά δεν παράγουμε ένζυμα όπως κάναμε όταν ήμασταν νέοι.
Οπότε ας πάμε πίσω στον άνθρωπο του κρέατος και των πατατών.
Έχει αρχίσει να τρώει το φαγητό του και ο ίδιος αρχίζει να αισθάνεται καλύτερα, διότι η γλυκόζη έχει αρχίσει να ανεβαίνει και έτσι αισθάνεται πιο δραστήριος.
-Η σύζυγός του λέει, "Αγάπη μου, θα σου άρεσε να έρθεις μαζί μου απόψε για μία βόλτα; Δεν έχουμε πάει το τελευταίο καιρό.
-" Σίγουρα αγάπη μου " συμφωνεί. Η σύζυγός του τελειώνει το φαγητό και ξεκινά το καθάρισμα των πιάτων και ο άνθρωπος του κρέατος και των πατατών έχει σχεδόν τελειώσει το βραδινό του και η γυναίκα του λέει
-"Αγάπη μου, χόρτασες;" Και φυσικά εκείνος ρεύεται.
Αλλά καθώς το γεύμα συνεχίζεται, αυτός αρχίζει να γίνεται όλο και πιο κουρασμένος.
Ο κακομοίρης! Όσο και να φάει δεν μπορεί να πάρει την ενέργειά του πίσω. Η τροφή του έχει είδη αρχίσει να αποσυντίθεται λόγου του χαλασμένου πεπτικού συστήματος.
Χωνεύουμε την τροφή μας με τα ένζυμα, ή διασπάτε λόγω σήψης με τα κακά βακτηρίδια.
Ο σκοπός του φαγητού είναι να ταΐσει το σώμα όχι να το γεμίσει.
-"Αγάπη μου, εγώ θα τελειώσω τα πιάτα και θα πάμε για ένα περίπατο με τα πόδια!" Λέει αυτή.
- «Χμ αγάπη μου δεν ξέρω. Νιώθω πολύ κουρασμένος για να πάω για έναν περίπατο. Νομίζω ότι απλώς θα κάτσω εδώ λίγο για να χωνέψω », απαντά.
Βλέπετε ο άνθρωπός μας δεν έχει φάει με ουσιαστικό τρόπο και η ροή του αίματος μειώνεται στα άκρα και στα όργανα του και αυξάνεται στο πεπτικό σωλήνα.
Αυτή είναι, η απάντηση του οργανισμού του για να μειώσει την αποσύνθεση του φαγητού, έτσι ώστε η τοξιναιμία (δηλητηρίαση του αίματος), να μη κλιμακωθεί.
Η μειωμένη ροή αίματος προκαλεί μείωση του οξυγόνου στα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι του, κάνοντας τον να είναι πολύ κουρασμένος. Το σώμα του δεν θέλει να τον σαπίσει περισσότερο από ό,τι είναι ήδη.
Μέχρι τώρα, έχετε μάλλον καταλάβει ότι έπρεπε να χαλαρώσει την ζώνη του μερικούς πόντους παραπάνω. Η αποσύνθεση των τροφίμων τρέφει τα κακά βακτήρια που παράγουν αέρια που θα τον ανατινάξουν σαν μπαλόνι μέσα σε λίγα λεπτά. Μετά από λίγο ένα γουργουρητό ξεκινά και το τραπέζι αρχίζει να κουνιέται...
Η σύζυγός του γυρίζει και βλέπει με τρόμο τον άντρα της, με το ένα χέρι στην κοιλιά του και το άλλο πάνω από την καρδιά του με ένα βλέμμα δυσφορίας στο πρόσωπό του.
Και ... KA-BOOM! Αφήνει ένα αέριο. Το αέριο ήταν τόσο έντονο που τον έριξε πάνω στον καναπέ. Αυτό ίσως είναι καλό αυτό για τρεις λόγους - μπορεί να μην είχε μετακινηθεί όλη τη νύχτα - μπορεί να τραβήξει τώρα τη ζώνη του επιπλέον πόντους και – για την πίεση που ήρθε από την καρδιά του. Εκατοντάδες άνθρωποι τη μέρα επισκέπτονται τις έκτακτες ανάγκες νομίζοντας ότι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή όταν όλα είναι μια επίθεση φυσικού αερίου.
-«Είσαι καλά, γλυκέ μου;" Ρωτάει από την κουζίνα.
Η πίεση έχει φύγει, αλλά νιώθει ακόμα λίγο σάπιος.
-"Νομίζω ότι θα μείνω ξαπλωμένος στον καναπέ να ξεκουραστώ για λίγα λεπτά (ώρες)», απαντά.
Λοιπόν, το μαντέψατε. Λίγα λεπτά αργότερα πριονίζει ξύλα, ροχαλίζοντας για να νικήσει τη μπάντα.
Ξέρετε γιατί ροχαλίζει; Η πέψη του φαγητού δεν έγινε με τα ένζυμα. Αποσυντίθεται με κακά βακτηρίδια. Έτσι, τα κακά βακτήρια διέσπασαν τη τροφή αφήνοντας πίσω τοξικά αέρια και απόβλητα, η οποία προκαλεί αυξημένη οξύτητα (ανισορροπία pH) και μειωμένο οξυγόνο. Το ροχαλητό προκαλείται από την εξαντλημένη κατάσταση του, από προβλήματα ιγμορείου και έλλειψη οξυγόνου. Μάχεται για τη ζωή του, είτε το συνειδητοποιεί, είτε όχι.
Έτσι λοιπόν, είναι 11 μ.μ. και ώρα για ύπνο. Η σύζυγός του τον ξυπνά απαλά, αλλά αυτός είναι γκρινιάρης σαν αρκούδα.
Γιατί; Γιατί κανείς δεν αισθάνεται καλά όταν είναι κουρασμένος και τοξινομένος. Θυμηθείτε το δίκτυο αποβολής του αποθήκευε για χρόνια και είναι τώρα μια καταβόθρα που γεννά ασθένειες.
Ξέρετε πώς τελειώνει η ιστορία. Μια ακόμη ανεκπλήρωτη νύχτα με την αγαπημένη του σύζυγο. Και φυσικά το περπάτημα είναι σε αναμονή.
Ο κύκλος συνεχίζεται. Ξυπνά το επόμενο πρωί κουρασμένος όπως όταν πήγε για ύπνο.
Το σώμα του δεν μπόρεσε να ξεκουραστεί, να αναρρώσει ή επιδιορθωθεί, γιατί δούλευε υπερωρίες σε αυτή τη τοξική κατάσταση.
Α, και να αναφέρω ότι, θα πρέπει καλύτερα να μην μιλήσετε μαζί του μέχρι να πάρει τον πρωινό καφέ του. Αισθάνεται ότι χρειάζεται καφέ για να δραστηριοποιήσει την εξαντλημένη του κατάσταση πριν να μπορέσει να συμμετάσχει στη ζωή.
Ο καφές είναι ένα διεγερτικό. Δεν δίνει οξυγόνο ή τροφή στο σώμα, αλλά όταν χτυπά το συκώτι αυξάνει το μεταβολισμό του, δίνοντας του μια ψεύτικη αίσθηση ενέργειας που είναι απλά κλεμμένη από αυτό το όργανο.
Τελικά, κάτι θα πρέπει να του δώσουν, αν εξακολουθήσει αυτό το δρόμο.
Πηγή: Κακομαθημένος σαπισμένος-Spoiled Rotten
Η ΦΡΑΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑΡΑΚΙΑ ΤΗΣ..ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ
Ας επιστρέψουμε στα προσφιλή μου βότανα…Ο λόγος για τη φράουλα:
Η φράουλα περιέχει πολύ νερό(90%), φρουκτόζη και γλυκόζη σε περιορισμένη ποσότητα, άφθονα οργανικά οξέα, περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι, βιταμίνες Κ και ΡΡ, μεταλλικά άλατα, και σίδηρο. Από εδώ προέρχονται και τα αναρίθμητα πλεονεκτήματά της: είναι αντιρρευματική, τονωτική, βοηθάει στις λειτουργίες του ανοσοποιητικού, στην αποτοξίνωση και την αποβολή του ουρικού οξέος. Αντεδείκνυται μόνο στην περίπτωση της κολίτιδας, εξαιτίας της παρουσίας των μικρών σπόρων, ενώ αντίθετα είναι ιδανική για την καλή λειτουργία του παχέος εντέρου. Οι φήμες λένε ότι ένας σπουδαίος Σουηδός φυσιοδίφης θεράπευσε την ποδάγρα του τρώγοντας τεράστιες ποσότητες από φράουλες. Έτσι τουλάχιστον λένε τα βιβλία της φυτοθεραπείας, της επιστήμης που διδάσκει πώς να θεραπεύεσαι με τα βότανα και τα φυτά. Οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και στη μείωση των ρυτίδων και να δώσουν λάμψη στο δέρμα (εκτός από την περίπτωση που υποφέρετε από ευρυαγγεία): Πως; Λιώνετε τη σάρκα από μερικές φράουλες και απλώνετε το μείγμα πάνω σε καθαρό πρόσωπο, τις αφήνετε να δράσουν για 20 λεπτά και ξεπλένετε. Πριν κάνετε το φυσικό πήλινγκ βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί στις φράουλες.
Ρόφημα από τα φύλλα
Τα πολύ όμορφα φύλλα της φράουλας με το ζωηρό πράσινο χρώμα τους, έχουν κι αυτά διουρητικές και στυπτικές ιδιότητες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε ένα ρόφημα υπολογίζοντας 3 φύλλα αν είναι φρέσκα και 1 κουταλάκι του γλυκού αν είναι αποξηραμένα για κάθε φλιτζάνι.
Βάζετε μέσα στην τσαγιέρα 2 κουταλιές της σούπας μέλι, 1 ξυλάκι βανίλιας και τα φύλλα φράουλας κομμένα κομματάκια. Ρίχνετε βραστό νερό, περιμένετε πέντε λεπτά και πίνετε αυτό το υγρό, το οποίο εκτός από πολύ ευχάριστη γεύση έχει και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.
Βιταμίνες ναι, θερμίδες όχι
Οι φράουλες έχουν πολύ λίγες θερμίδες (27 ανά 100 γραμμάρια), ενώ η βιταμίνη C είναι άφθονη. Είναι καλύτερα όμως να μη γίνεται υπερβολική κατανάλωση, γιατί τα σποράκια της μπορεί να προξενήσουν εντερικές ενοχλήσεις ή διάρροια. Εξάλλου οι φράουλες μερικές φορές προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις(κνίδωση), και οι μεγάλες ποσότητες αυξάνουν τον κίνδυνο σε όσους έχουν ευαισθησία. Τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρές φράουλες έχουν την ίδια θρεπτική αξία, αλλά οι μικρές, επειδή περιέχουν μεγαλύτερο αριθμό από σποράκια, έχουν πιο έντονη καθαρτική δράση.
ΜΠΑΜΙΕΣ:ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ!
Την αφορμή μου την έδωσε ένας Κούρδος μετανάστης, πού μου είπε πως η πενθερά του έχει καταφέρει να ισορροπεί το σάκχαρό της… με μπάμιες!
Έξυσα την κούτρα μου και χάϊδεψα τα γένια μου, απορρών.Πρώτη φορά μου προέκυπτε τέτοια εκδοχή.
Κι ανακάλυψα , ερευνώντας πως οι πεντανόστιμες μπάμιες έχουν ευεργετικές επιπτώσεις ακόμη και στον διαβήτη! Προφανώς τούτο αφορά τον διαβήτη Β! κι όχι του Α! (νεανικού διαβήτη), που είναι μια άλλη ιστορία…Σίγουρα όμως οι μπάμιες πρέπει να επηρεάζουν θετικά και τον νεανικό διαβήτη.
Πάντως εκτός από τις μπάμιες έχω υπόψη μου πολλά άλλα φυτά-βότανα που βοηθάνε τον διαβήτη. Θα έχω την ευκαιρία σύντομα αυτό το κεφάλαιο του σακχάρου που ταλανίζει εκατομμύρια συνανθρώπους μας να σας το παρουσιάσω ολοκληρωμένα.
Δείτε εν συντομία τη συνταγή που εφαρμόζει η πενθερά του Κούρδου και η οποία μονστράρεται και στο ΦΑΤΣΟΜΠΟΎΚΙ ( FACE BOOK)!
Νερό από τις Μπάμιες....
δοκιμάστηκε από διαβητικούς με καταπληκτικά αποτελέσματα....
Πως το ετοιμάζουμε
1. Πάρτε δύο μπάμιες και αφαιρέστε το καπάκι τους
2. Κάντε μια μικρή τομή στη μέση. (κόψτε τες δηλαδή στη μέση)
3. Τοποθετήστε τις μπάμιες σ' ένα ποτήρι νερό.
4. Καλύψτε το ποτήρι και διατηρήστε το σε θερμοκρασία δωματίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.
5. Νωρίς το επόμενο πρωί, πριν από το πρωινό απλά αφαιρέστε τις μπάμιες από το ποτήρι και πιείτε το νερό...
Πίνετε καθημερινά για τουλάχιστο 2 βδομάδες....
Ο καθένας εκεί έξω που πάσχει από διαβήτη θα πρέπει να δώσει σε αυτό μια δοκιμή. Αν δεν κάνει πολύ καλό, δεν θα σας κάνει κακό....
Ανάλογα με το πόσο σοβαρός είναι ο διαβήτης, η διάρκεια αυτής της θεραπείας θα ποικίλλει και θα μπορούσε ενδεχομένως να διαρκέσει για μερικούς μήνες πριν δει απτά αποτελέσματα..
Τα οφέλη που έχουν οι μπάμιες για την υγεία μας
Οι μπάμιες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του γαστρεντερικού σωλήνα. Έτσι συντελούν στην ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο που είναι γνωστά ως προβιοτικά. Πέρα από τα γνωστά οφέλη των προβιοτικών, αυτά τα βακτήρια βοηθούν και στη βιοσύνθεση βιταμινών της ομάδας Β.
Οι πρωτεϊνες που περιέχονται στους σπόρους της μπάμιας είναι υψηλής αξίας. Είναι πλούσιες σε αμινοξέα όπως η τρυπτοφάνη, η κυστίνη και άλλα θειούχα αμινοξέα και σε αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η β – καροτίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.
Οι μπάμιες επίσης, βοηθούν στην απορρόφηση νερού και παγιδεύουν χοληστερόλη και τοξίνες στην κολλώδη ουσία τους, τις οποίες οδηγούν έξω από τον οργανισμό μέσω των κοπράνων. Εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού νερού που κρατούν στο έντερο, αποτρέπεται η δυσκοιλιότητα, οι τυμπανισμοί και τα φουσκώματα.Επίσης λόγω των φυτικών ινών και της κολλώδης ουσίας τους, ρυθμίζουν την απορρόφηση των ζαχάρων στο λεπτό έντερο και βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων του ζαχάρου στο αίμα. Η συχνή κατανάλωση αυτού του σπουδαίου λαχανικού βοηθάει στην πρόληψη του διαβήτη…. ΄Ομως:
Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τρώμε μπάμιες
Οι μπάμιες ανήκουν σε ένα μικρό αριθμό τροφίμων που περιέχουν οξαλικά οξέα, ουσίες που βρίσκονται φυσιολογικά σε φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς. Όταν τα οξαλικά οξέα συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες στα υγρά του οργανισμού, κρυσταλλοποιούνται και προκαλούν διαταραχές στην υγεία. Για αυτό, άτομα με προβλήματα στους νεφρούς ή τη χοληδόχο κύστη ίσως θέλουν να αποφύγουν την κατανάλωσή τους, όπως και άτομα που θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη ασβεστίου, επειδή τα οξαλικά μειώνουν την απορρόφησή του.
Προσοχή απαιτείται επίσης από όσους αντιμετωπίζουν γαστρεντερολογικά προβλήματα ή βρίσκονται σε μετεγχειρητικό στάδιο, διότι τα σπόρια της μπάμιας μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες επιδράσεις.
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ...
Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου
ΔΥΟ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΣΟΒΑΡΑ 1) ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΜΙΓΜΑ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑΣ( είμαι φανατικός οπαδός τους πλέον) και 2) Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ ΠΟΝΗΡΩΣ … ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΦΥΛΛΟ!
Η ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ!
Αρχίζω με τις γλύκες του μελιού-κανέλας ..έτσι γι να μην …βαρυστομαχιάσετε με το αμέσως επόμενο θέμα περί της απάτης της μαστογραφίας!
Η θεραπεία με μέλι και κανέλα-
Οι γιατροί το ξέρουν αλλά ποτέ δεν σας τη συνέστησαν ποτέ… Και γιατί; Να χάσουν τον πελάτη; Θού Κύριε!
Ο συνδυασμός μέλι & κανέλα έχει χρησιμοποιηθεί τόσο σε Oriental όσο και στην Ayurvedicιατρική για αιώνες. Και τα δύο αυτά συστατικά με μοναδικές θεραπευτικές ικανότητες, έχουν μια μακρά ιστορία ως θεραπεία στο ... σπίτι.Και τα δύο χρησιμοποιούνται όχι μόνο ως αρωματικά ποτά και ως φάρμακα, αλλά επίσης χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικές λύσεις έναντι παραδοσιακών συντηρητικών τροφίμων λόγω των αποτελεσματικών αντιμικροβιακών ιδιότητών τους.
Άνθρωποι έχουν υποστηρίξει ότι το μείγμα αυτό είναι μια φυσική θεραπεία για πολλές ασθένειες και μια φόρμουλα με πολλά οφέλη για την υγεία:
1) Καρδιακές Παθήσεις: Εφαρμόστε μέλι και κανέλα σε σκόνη στο ψωμί αντί να χρησιμοποιήσετε μαρμελάδα ή βούτυρο και φάτε το για πρωινό τακτικά.
2) Αρθρίτιδα: Εφαρμόστε μια πάστα από τα δύο συστατικά στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος και κάντε μασάζ με κυκλικές κινήσεις.
3) Τριχόπτωση: Εφαρμόστε μια πάστα απο ζεστό ελαιόλαδο, μία κουταλιά της σούπας μέλι, ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πριν το μπάνιο, αφήστε το για 15 λεπτάκαι ξεπλύνετε.
4) Μολύνσεις της Κύστης: Αναμείξτε σκόνη κανέλας και μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το.
5) Πονόδοντο: Εφαρμόστε μια πάστα από σκόνη κανέλας και το μέλι στο δόντι που πονάει.
6) Χοληστερόλη: Προσθέστε μέλι σε λίγη σκόνη κανέλας, αναμιγνύεται με βραστό νερό ή πράσινο τσάι και πιείτε το.
7) Κρυολογήματα: Κάντε ένα ποτήρι χλιαρό νερό με μέλι και αναμειγνύετε και λίγη σκόνη κανέλας καθημερινά, για να ενίσχυσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα κατά τη χειμερινή περίοδο. Ενδέχεται επίσης να συμβάλει στην κατάργηση των ιγμορείων σας.
8) Δυσπεψία: Κανέλα σε σκόνη πασπαλισμένη σε μια κουταλιά μέλι πριν από το φαγητό θα ανακουφίζει την οξύτητα.
9) Μακροβιότητα: Πιείτε τακτικά τσάι που φτιαχνετε εσείς στο σπίτι σας με μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη.
10) Τα Σπυράκια: Αναμίξτε μέλι με λίγη σκόνη κανέλας και εφαρμοστέ το τοπικά πάνωστα σπυράκια πριν από τον ύπνο και πλύνετε το επόμενο πρωί.
11) Παχύσαρκια: Για να μειώσετε το βάρος, πίνετε καθημερινά ένα μείγμα φτιαγμένο απόένα κουταλάκι του γλυκού μέλι με μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη,βρασμένα σε νερό και με άδειο στομάχι, περίπου μισή ώρα πριν το πρωινό.
12)Κακή Αναπνοή: Γαργάρα με μέλι και κανέλα το πρωί, αναμιγνύεται με ζεστό νερό, και έτσι η αναπνοή σας θα παραμείνει φρέσκια όλη την ημέρα.. ΄Οπως βλέπετε όλα είναι απλά, εύγευστα και πανεύκολα.Δεν μένει παρά μια δική σας απόφαση να βάλετε στο μενού σας Μέλι και Κανέλα…Κατά την άποψή το μίγμα αυτό είναι από τα πιο δυνατά στην θωράκιση της υγείας!
Η απάτη της μαστογραφίας To μεγαλύτερο όπλο σας κατά του καρκίνου του μαστού είναι να πείτε (Οχι στην μαστογραφία)
by ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥTo μεγαλύτερο όπλο σας κατά του καρκίνου του μαστού είναι να πείτε (Οχι στην μαστογραφία)
Σύμφωνα με το Εθνικό Ιδρυμα του Καρκίνου του μαστού , 200.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, καθιστώντας τον τρεις φορές πιο συχνό από ό, τι άλλων γυναικολογικών καρκίνων.
Ο καρκίνος του μαστού θα διεκδικήσει τις ζωές 40.000 ανθρώπων φέτος.
Στην πραγματικότητα, η μόνη μορφή καρκίνου που απαιτεί τη ζωή περισσότερων γυναικών είναι ο καρκίνος του πνεύμονα.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι η ταχύτητα με την οποία τα ποσοστά καρκίνου του μαστού έχουν αυξηθεί τα τελευταία 5 χρόνια.
Το 1960, μία στις 20 γυναίκες διαγνώστηκε αλλά σήμερα, είναι μια στις επτά.
Τα παρακάτω είναι μερικά σημαντικά γεγονότα για αυτόν τον τύπο του καρκίνου:
1 Ο καρκίνος του μαστού είναι η κύρια αιτία θανάτου των γυναικών για την ηλικία των 40 με 55.
15 τοις εκατό του συνόλου των καρκίνων του μαστού εμφανίζονται σε γυναίκες κάτω των 45 ετών!
Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, οι καρκίνοι του μαστού είναι πιο επιθετικοί και έχουν χαμηλότερα ποσοστά ανάκτησης. 80 τοις εκατό των εξογκωμάτων του μαστού είναι μη-καρκινικά. 70 τοις εκατό των καρκίνων του μαστού έχουν βρεθεί μέσα από αυτο-εξετάσεις του μαστού.
Περίπου από το 80 τοις εκατό των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.
Οι τοξικές επιδράσεις της ακτινοβολίας της μαστογραφία τελικά αναγνωρίζεται ως ένας σημαντικός παράγοντα για την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Αρκετές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει σαφώς ότι οι ακτινογραφίες του καρκίνου του μαστού μπορεί να προκαλέσoυν στις γυναίκες περισσότερο κακό παρά καλό.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο British Medical Journal (Δεκέμβριος 2011) επιβεβαίωσε ότι ο ακτινογραφικός έλεγχος του καρκίνου του μαστού μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις γυναίκες, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια μετά την έναρξη του ελέγχου.
http://www.detroitnews.com/article/20120907/LIFESTYLE03/209070378/-1/SPECIAL/Study-casts-shadow-mammograms
2. Αυτή η βλάβη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε χειρουργικές επεμβάσεις, όπως μερικές αφαιρέσεις και μαστεκτομές, και άλλες (συχνά περιττές) παρεμβάσεις. Η μελέτη αναδεικνύει τις απώλειες στην ποιότητα ζωής από ψευδώς θετικά αποτελέσματα και περιττές θεραπείες.
Ευτυχώς, αρχίζουμε να βλέπουμε τα πρώτα σκιρτήματα της αλλαγής, όπως δείχνει αυτή η τελευταία έκθεση από το Ινστιτούτο Ιατρικής (ΙΟΜ), το οποίο θέτει υπό οψιν το ρόλο που η περιβαλλοντική έκθεση μπορεί να παίζει στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.
3. Η επιτροπή (ΙΟΜ), είναι απολύτως σωστή στην έκκληση της για περισσότερη έρευνα σχετικά με τους κινδύνους των διαφόρων περιβαλλοντικών εκθέσεων , κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας. Δεν είναι ειρωνικό το γεγονός ότι η μαστογραφία, το βασικό διαγνωστικό τεστ που δίνεται στις γυναίκες για να βοηθήσει στον εντοπισμό και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, είναι υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου των γυναικών για την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού;
Η ακτινοβολία της μαστογραφίας είναι πολύ πιο επιζήμια από μια ακτινογραφία στήθους X-Ray.
Οι μαστογραφίες χρησιμοποιούν ιονίζουσα ακτινοβολία σε μία σχετικά υψηλή δόση, η οποία μπορεί να συμβάλει στις μεταλλάξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του μαστού.
Με την μαστογραφία μπορείτε να πάρετε τόσο πολύ ακτινοβολία, όση θα παίρνατε από 1.000 ακτινογραφίες θώρακα. Η μαστογραφία συμπιέζει επίσης σφιχτά το στήθος σας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, εάν ήδη υπάρχουν. Ο Δρ Samuel Epstein , ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες του καρκίνου στον κόσμο, έχει δηλώσει:
«Το στήθος πριν από την εμμηνόπαυση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην ακτινοβολία, για κάθε 1 rad έκθεσης αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά περίπου 1 τοις εκατό, με μια σωρευτική δράση κατά 10 τοις εκατό αυξημένου κινδύνου για κάθε μαστό κατά την διάρκεια ελέγχων σε μια δεκαετία.»
Ο ακτινογραφικός έλεγχος για καρκίνου του μαστού μπορεί να οδηγήσει σε περιττές θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις που στην πραγματικότητα μπορεί να συντομεύσουν τη διάρκεια της ζωής σας,.
Μια άλλη ανησυχία είναι ότι, οι μαστογραφίες έχουν ένα απαράδεκτα υψηλό ποσοστό ψευδώς θετικών διαγνώσεων έως και έξι τοις εκατό.
Οι ψευδώς θετικές διαγνώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε δαπανηρές επαναληπτικές ακτινογραφίες , εκθέτοντας σας σε ακόμη περισσότερη ακτινοβολία, και μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε περιττές επεμβατικές διαδικασίες όπως βιοψίες, χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολίες, και χημειοθεραπεία.
Στην πραγματικότητα, αν υποβληθήτε σε μαστογραφία του μαστού, έχετε ένα 35 τοις εκατό αύξηση του κινδύνου για χειρουργική επέμβαση.
4. Εάν μια μαστογραφία εντοπίσει μια ανώμαλη κηλίδα στο στήθος σας, το επόμενο βήμα είναι συνήθως μια βιοψία. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη μιας μικρής ποσότητας ιστού από το στήθος σας, το οποίο στη συνέχεια ελέγχεται από έναν ιστοπαθολόγο κάτω από ένα μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα .
Οι βιοψίες είναι εμφανώς ανακριβείς, συχνά οδηγούν σε λανθασμένη διάγνωση και περιττές θεραπείες, για να μην αναφέρουμε την αδικαιολόγητη συναισθηματική πίεση.
Απλά σκεφτείτε ότι μπορεί να έχετε καρκίνο του μαστού, και στην πραγματικότητα να είναι λάθος διάγνωση, το μυαλό σας εστιάζεται στο φόβο και την ασθένεια, και το άγχος είναι τόσο μεγάλο που στην πραγματικότητα μπορεί και να προκαλέσει την ασθένεια.
Effect of Three Decades of Screening Mammography on Breast-Cancer Incidence
Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το άγχος έχει επιζήμιες συνέπειες για την υγεία σας.
Έτσι, μια ψευδώς θετική διάγνωση μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας από πολλαπλές οπτικές γωνίες.
Σε μια βάση δεδομένων τουCochrane 2009 με συστηματική μελέτη του ακτινογραφικού ελέγχου και της μαστογραφίας του καρκίνου του μαστού οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν:
5. Οι ακτινογραφίες οδήγησαν σε 30 τοις εκατό υπέρ διάγνωσης και υπέρ θεραπείας, σε μια απόλυτη αύξηση του κινδύνου της τάξης του 0,5 τοις εκατό. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 2000 γυναίκες που ελέγχονται για 10 χρόνια, μία από αυτές θα έχει παράταση της ζωή της, και 10 υγιείς γυναίκες που δεν θα είχαν την λάθος διάγνωση εάν δεν είχαν εξεταστεί θα τους δοθεί θεραπεία χωρίς λόγο. »
Δυστυχώς, τα ανησυχητικά επιστημονικά ευρήματα δεν τελειώνουν εκεί. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας αυτές τις ακτινογραφίες συντομεύετε την ζωή σας παρά την παρατείνετε. Αναφέροντας τα ευρήματα της μελέτης το 2011τ ης BMJ σχετικά με τη ζημία που προκαλείτε από τον ακτινογραφικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, η Sayer Ji της Green Med έγραψε:
6. «Αυτό που είναι ίσως το πιο ανησυχητικό για τις διαπιστώσεις αυτές είναι ότι, ενώ σαφώς όταν τίθεται το ερώτημα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των ακτινογραφιών του μαστού, οι μελέτες επί των οποίων βασίζονται χρησιμοποιούν ένα παλιό μοντέλο κινδύνου ακτινοβολίας, το οποία ελαχιστοποιεί με έναν συντελεστή του 4 με 5 την καρκινογένεση … Αυτό σημαίνει , ως εκ τούτου, ότι οι ακτινογραφίες του μαστού δεν είναι μόνο ότι «προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό», αλλά φυτεύουν τους σπόρους της ακτινοβολίας που αυτή η ίδια ακτινοβολία προκαλεί τον καρκίνο μέσα στα στήθη εκατομμυρίων γυναικών ».
Οι μαστογραφίες στην πραγματικότητα δεν σώζουν ζωές, Η έρευνα λέει.
Τον Σεπτέμβριο του 2010, το New England Journal of Medicine, ένα από τα πιο έγκυρα ιατρικά περιοδικά, δημοσίευσε την πρώτη επταετή 7 μελέτη για να εξετάσει την αποτελεσματικότητα των μαστογραφιών.
Τα ευρήματά τους είναι πολύ μακριά από αυτό που οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι υγείας θα έχετε κατά νού. Η κατώτατη γραμμή είναι ότι οι μαστογραφίες φαίνεται να έχουν μειώσει τα ποσοστά θανάτου από τον καρκίνο μόνο κατά 0,4 θανάτους ανά 1.000 γυναίκες (ούτε καν ένα θάνατο) -ένα τόσο μικρό ποσοστό που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μηδέν. Με άλλα λόγια, 2.500 γυναίκες θα πρέπει να εκτίθενται σε μαστογραφίες για πάνω από 10 χρόνια για να αποφευχθεί και να προληφθεί ένας μόνο θάνατος από καρκίνο του μαστού.
Έτσι, όχι μόνο οι μαστογραφίες είναι τελείως ανασφαλείς, αλλά δεν βοηθάν και να να σωθούν οι ζωές των γυναικών,όπως συνήθως πιστεύεται.
Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι η προσθήκη μιας ετήσιας μαστογραφίας σε μια προσεκτική κλινική εξέταση των μαστών δεν βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου του μαστού έναντι της φυσικής εξέτασης και μόνο. Αν οι μαστογραφίες δεν θα σας σώσουν , τότε γιατί να τις κάνετε ;
MHΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΤΕ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ?
Ο μεγαλύτερος εχθρός του καρκίνου είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Πρόσφατες ανακαλύψεις δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι σχεδιασμένο για την εξάλειψη του καρκίνου. Ωστόσο, όταν εφαρμόζονται δραστικές ιατρικές παρεμβάσεις (όπως η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία) που βλάπτουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ώστε να μην μπορεί να ανταποκριθεί κατάλληλα, θα καταστρέψουν τις πιθανότητες του σώματός σας για την επούλωση.
Δυστυχώς, οι μαστογραφίες έχουν την τάση να αυξάνουν την πιθανότητα στις γυναίκες να αναλάβουν ιατρικές διαδικασίες που παρεμβαίνουν σε αυτή την φυσική ικανότητα επούλωσης.
Υπάρχει τώρα ένα μεγάλο μέρος των επιστημονικών στοιχείων που υποστηρίζουν την θεωρία ότι το ίδιο το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι το καλύτερο όπλο ενάντια στον καρκίνου σας:
Τα άτομα με καρκίνο ήπατος ή καρκίνο των ωοθηκών επιβιώνουν περισσότερο, αν τα δολοφονικά Τ κύτταρα τους έχουν εισβάλει στους όγκους τους.
Μια μελέτη του 2005 έδειξε ότι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου όσο πιο έντονα προσελκύσουν τα Τ κύτταρα τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να επανεμφανιστεί ο καρκίνος μετά τη θεραπεία.
8 .Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το 60 τοις εκατό των προ καρκινικών τραχηλικών
κυττάρων (που βρίσκονται στο τεστ PAP) μπορεί να επανέλθουν σε φυσιολογικά κύτταρα μέσα σε ένα χρόνο και το 90 τοις εκατό θα επανέλθει εντός τριών ετών.
9.Ορισμένες μορφές καρκίνου των νεφρών είναι γνωστό ότι υποχωρούν, ακόμη και όταν είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
Η παρουσία λευκών κυττάρων του αίματος μέσα και γύρω από έναν όγκο είναι συχνά μια ένδειξη ότι ο καρκίνος θα υπεισέλθει σε ύφεση ή ακόμη και θα εξαφανιστεί εντελώς, όπως εξηγείται σε αυτό το άρθρο των New York Times.
10. Και ο καρκίνος του μαστού δεν αποτελεί εξαίρεση. Τριάντα τοις εκατό των όγκων του μαστού εξαφανίζεται αυτόματα, χωρίς την δική μας παρέμβαση.
Σύμφωνα με τον χειρουργό μαστού Susan Love του UCLA, τουλάχιστον το 30 τοις εκατό των όγκων που βρίσκονται στις μαστογραφίες δεν θα αναπτυσσόταν περισσότερο, αν δεν έκαναν απολύτως τίποτα.
11. Οι όγκοι αυτοί φαίνεται να προορίζεται να ιαθούν αυτόματα και να συρρικνωθούν. Αυτό θέτει το ερώτημα αν πολλές θεραπείες του καρκίνου που λέγεται ότι οφείλονται στις σύγχρονες παρεμβάσεις όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία, δεν είναι πραγματικά μόνο μια λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου απαλλάσσοντας το σώμα τον όγκο μόνο του.
Πόσοι άνθρωποι δεν γεμίζουν από καρκίνο παρά τις θεραπείες που σπέρνουν τον όλεθρο στο σώμα, ίσως αυτό να γίνεται και εξαιτίας αυτών των θεραπειών; Είναι αδύνατο να απαντήσει κανείς οριστικά στο ερώτημα αυτό.
Αλλά είναι ασφαλές να πούμε ότι η δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος σας είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο να καθορίσει εάν κάποιος θα νικήσει τον καρκίνο η όχι, τη στιγμή που ήδη τον έχετε. Σχεδόν ο καθένας έχει καρκινικά και προ καρκινικά κύτταρα στο σώμα του ιδίως από τη μέση ηλικία και μετά , αλλά δεν αναπτύσσουν όλοι καρκίνο. Η διαφορά έγκειται στην ευρωστία του ανοσοποιητικού συστήματος του κάθε ατόμου.
Ο Δρ Barnett Kramer του ΝΙΗ 12 λέει ότι είναι ολοένα και πιο σαφές ότι οι καρκίνοι χρειάζονται κάτι περισσότερο από μεταλλάξεις για να αναπτυχθούν. Χρειάζονται τη συνεργασία των περιβαλλόντων κυττάρων, ορισμένες ανοσολογικές αντιδράσεις, και ορμόνες για να τους τροφοδοτήσουν. Ο Kramer περιγράφει τον καρκίνο ως μια δυναμική διαδικασία, τον θεωρεί ως «ένα βέλος που κινείται σε μια κατεύθυνση» (π.χ., από το κακό στο χειρότερο). Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Οσο καλύτερα φροντίζετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τόσο καλύτερα θα φροντίσει και αυτό εσάς.
Ένας τρόπος για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας σε μαστογραφίες και άλλες πηγές ιονίζουσας ακτινοβολίας. Αλλά μπορείτε επίσης να ενισχύσετε τοανοσοποιητικό σας σύστημα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ με καλή διατροφή και σωστές επιλογές στον τρόπο ζωής σας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γίνει αυτό είναι με το να αυξήσετε το επίπεδο της βιταμίνης D .
Βιταμίνη D ένας εξαιρετικός μαχητής ενάντια στον Καρκίνο
Η βιταμίνη D, μια στεροειδής ορμόνη που επηρεάζει σχεδόν κάθε κύτταρο στο σώμα σας, είναι ένας από τους πιο ισχυρούς φυσικούς μαχητές ενάντια στον καρκίνο. Οι υποδοχείς που ανταποκρίνονται στην βιταμίνη D έχουν βρεθεί σχεδόν σε κάθε είδος ανθρώπινων κυττάρων, από τα οστά έως τον εγκέφαλό σας. Το συκώτι σας, τα νεφρά και άλλοι ιστοί μπορούν να μετατρέψουν τη βιταμίνη D στο αίμα σας σε καλσιτριόλη, η οποία είναι η ορμονική ή η ενεργοποιημένη έκδοση της βιταμίνης D. Τα όργανα σας την χρησιμοποιούν στη συνέχεια για την αποκατάσταση των ζημιών και την εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων.
Η βιταμίνη D είναι πραγματικά σε θέση να εισχωρήσει στα καρκινικά κύτταρα και να πυροδοτήσει την σκανδάλη της απόπτωσης , ή του θανάτου του καρκινικού κυττάρου.
Όταν, ο JoEllen Welsh ένας ερευνητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Albany, έβαλε μια ισχυρή μορφή ενέσιμης βιταμίνης D σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του μαστού, οι μισοί από τους όγκους συρρικνώθηκαν και πέθαναν μέσα σε λίγες μέρες. Η βιταμίνη D δούλεψε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για την θανάτωση των καρκινικών κυττάρων, όπως το τοξικό φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού το Tamoxifen , χωρίς όμως καμία από τις αρνητικές παρενέργειες και με πολύ μικρότερο κόστος.
Συνιστώ ότι πρέπει κάποιος να διασφαλίσει τα επίπεδα της βιταμίνης D να είναι 70 έως 100ng/ml αν έχετε λάβει μια διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Μπορείτε να το επιτύχετε αυτό με την άμεση, ασφαλή έκθεση στο υπεριώδες φως, ή αν αυτό δεν είναι δυνατό, με τη λήψη από το στόμα ενός συμπληρώματος βιταμίνης D3. Η βιταμίνη D γνωρίζω ότι λειτουργεί συνεργικά με κάθε θεραπεία του καρκίνου , χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Παρακαλούμε παρακολουθήσετε δωρεάν την μίας ώρας διάλεξη μου
για τη βιταμίνη D για περισσότερες πληροφορίες. Για έναν πλήρη οδηγό για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και τη θεραπεία, ανατρέξτε σε αυτό το προηγούμενο άρθρο . Οι έρευνες έδειξαν και κάποιους άλλους φυσικούς μαχητές ενάντια στον καρκίνο του μαστού και είναι οι ακόλουθοι :
Τρώτε άφθονα φρέσκα, ολόκληρα, βιολογικά λαχανικά και ειδικά λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, αποφεύγοντας όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, και ελαχιστοποιώντας την ζάχαρη, τα δημητριακά και τα αμυλούχα τρόφιμα.
Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Οι καλύτερες πηγές της είναι οι οργανικοί κρόκοι αυγών, το νωπό γάλα, το βούτυρο, το βόειο κρέας και το συκώτι κοτόπουλου (εάν έχει εκτραφεί με βιολογικό, γρασίδι)
Η κουρκουμίνη (η δραστική ουσία στην κιτρινόριζα) είναι ένα από τα πιο ισχυρά τρόφιμα, ανασταλτικά όγκων.
Το Μάυρο κοχόζ, η αρτεμισινίνη, το πράσινο τσάι, τα φύκια, τα σταυρανθή λαχανικά και το έλαιο νυχτολούλουδου, συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Αφθονη καθημερινή άσκηση.
Σε περίπτωση που έχετε διαγνωστεί με πρώιμο στάδιο καρκίνου του μαστού, πάντα να παίρνετε μια δεύτερη γνώμη-και, ενδεχομένως, και μια τρίτη και μια τέταρτη. Δεν μπορώ να μην το τονίζω συνέχεια αυτό, ότι τα ψευδώς θετικά ποσοστά είναι πάρα πολύ υψηλά και τα διαγνωστικά κριτήρια είναι πολύ υποκειμενικά. Πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη θεραπεία, και οπωσδήποτε πριν αποφασίσετε να υποβληθήτε σε εγχείρηση ή χημειοθεραπεία, βεβαιωθείτε ότι τα αποτελέσματα της βιοψίας σας έχουν εξεταστεί από έναν ειδικό του μαστού που είναι γνώστης και έμπειρος σε αυτόν τον τομέα.
Η πλειοψηφία του καρκίνου του μαστού μπορεί να προληφθεί. Αλλά αν σας χτυπήσει, δεν χάνουμε την ελπίδα! Υπάρχουν πάρα πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αξιοποιήσετε τις δικές σας ισχυρές θεραπευτικές ικανότητες του σωματός σας.
Επιμέλεια μετάφρασης
Ευαγγέλου Μαριάννα
βιοχημικός Μs
ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΒΡΥΚΟΛΑΚΑΣ.
ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ ΦΟΒΑΤΕ ΚΑΙ Ο ΒΡΥΚΟΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΣΚΑΝΙΑΣ ΚΑΙ...ΤΟ ΜΑΤΙΑΣΜΑ ΑΚΟΜΑ...ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ,ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ...ΚΑΙ ΜΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΟΝ ΜΑΤΙΑΖΟΜΕΝΟ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΜΙΑ 16ΧΡΟΝΗ ΚΟΠΕΛΑ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΠΟΥ ΠΟΥ ΕΥΤΥΧΩΣ ΞΕΧΑΣΑ ΤΩΡΑ..
ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΧΩ ΜΑΤΙΑΣΤΕΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ...ΑΛΛΑ ΣΥΝΥΘΩΣ ΒΑΖΩ ΕΝΑ ΣΚΟΡΔΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟ...ΚΑΙ ΦΤΥΝΩ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ...ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ....ΚΑΙ ΛΕΓΩ ΑΛΛΕΣ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΡΕΦΡΕΝ ΑΥΤΟ.
ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΣΚΟΡΠΑ.
ΚΑΠΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΒΑΣΑ...ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΥΡΗ ΜΑΓΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ,ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΜΑΤΙΑΣΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΤΙΝΑΞΕΙΣ.
ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΡΙΧΝΕΙ ΣΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΑ ΚΕΡΙ ΝΑ ΛΙΩΣΕΙ ΣΑΝ ΤΟ ΚΕΡΙ ΑΥΤΟΣ ΟΤΑΝ ΕΣΥ ΦΤΥΣΕΙΣ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΥΡΙΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ.ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ.
ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΣΚΟΡΠΑ.