7ον-Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου
ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΙΡΟΥΝΙ ΕΚΔΙΩΞΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟ… ΚΟΥΤΆΛΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΓΙΝΑΜΕ …ΑΡΡΩΣΤΟΙ
Θα μπορούσε το τίτλος μας να είναι μια μελό ιστορία, αλλά είναι το σύγχρονο δράμα της διατροφής μας και κατ΄επέκταση της υγείας μας, αφού ως γνωστόν η τροφή μας ενοχοποιείται για τις περισσότερες ασθένειες που μας ζώνουν!..
Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει μηχανισμούς φανταστικούς ισορροπίας,και όταν οι φυσικοί του ρυθμοί προσβάλλονται από εξωτερικούς παράγοντες, ( οι τροφές που λαμβάνουμε π.χ.) τότε αποτρελαίνεται ..βγάζει σπυριά… κι όλα τα κακά της κόλασης… σε θέματα υγείας! ΄Ετσι ας μην απορεί η γιατρός (που αναφέραμε σε προηγούμενη σελίδα) η οποία ευλόγως απορεί: “ Πως είναι δυνατόν με τις τόσες κατακτήσεις της επιστήμης, οι ασθένειες αντί να μειώνονται, έχουν πολλαπλασιαστεί;
Δεν είναι αφελής η κυρία δόκτωρ…Απλά έχει χάσει ..την ουσία. Εμείς οι καλόγεροι πριν ανακαλύψουμε την ευεργετική κουζίνα μας –συμβατή με τις λειτουργίες του οργανισμού μας-, ανακαλύψαμε τη νηστεία… Ναι η νηστεία μας οδήγησε να επινοήσουμε ένα μενού, κατά τη φύση μας κι όχι παρά φύση… Χωρίς να αποτάσσουμε το πιρούνι, προτιμούμε το κουτάλι στην καθημερινότητά μας. Εξ άλλου η ανθρωπότητα επέζησε με κουτάλι κι όχι με πιρούνι, αν δεν με απατά η ιστορική μνήμη μου.
Ο ανθρώπινος οργανισμός διέπεται από φυσικές λειτουργίες… αν παραβιαστούν, τότε έχουμε ασθένειες!
Έτσι στο διάβα μας και ειδικά από το εκρηκτικό έτος 1960 ταυτόχρονα με την οικονομική μας ανάπτυξη .. όλα ως προς την υγεία έχουν ξεχαρβαλωθεί: Ο καρκίνος θριαμβεύει, (ενώ πρώτα δεν απασχολούσε τον άνθρωπο) …Οι φαρμακοβιομηχανίες ξεσαλώνουν πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες…και εν συνεχεία βγήκαν στην μέση ΠΆΜΠΟΛΛΑ ΙΔΙΩΤΙΚΆ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ-ΠΑΛΑΙΌΤΕΡΑ ΤΑ ΛΈΓΑΝΕ κλινικές τα κέντρα αδυνατίσματος… τα βοηθητικά της υγείας μας ‘φάρμακα…ματζούνια " κι άλλες μαγγανίες, τάχα μου επιστημονικές!
Η επιστήμη είναι μία: Η μάνα Φύση! Αν τη βιάζουμε με τη πολυφαγία μας, κι άλλα παρδαλά μας.. έ, τότε οι δυσάρεστες συνέπειες …είναι αναπόφευκτες! Μην ψάχνεστε. ΟΛΑ κατά φύση στάνταρτ! Διαφυγή δεν υπάρχει για κανέναν. Τα Νοσοκομεία θα είναι γεμάτα πάντα!
Και δυστυχώς έτσι όπως στήσαμε την πορεία μας- γενικώς και ειδικώς τη διατροφική και …φαρμακολογική….. της αρπαχτής- μέχρι σήμερα… ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΥΓΗ! Για κανέναν μας! …
Άμα τρως κάθε μέρα κρέας… Ρουφάς εκείνα τα ..αναψυκτικά της συμφοράς… με τα καταψυγμένα ζουμιά , μασάς γκοφρέτες, κρουασάν και πατατάκια αεροκοπανημένα, προκατασκευασμένες- προψημένες τροφές… όλα τα , εν γένει τα τυποποιημένα σκευάσματα… τι περιμένεις; Να έχεις υγεία; Δεν καταλαβαίνεις ότι το όλο σύστημα της διατροφής μας εδράζεται αθλίως στην κερδοσκοπία …άνευ όρων!
Τέλος πάντων έτσι φτιάξαμε τον κόσμο μας τη συνεργεία εγκληματικών χημικών επιστημόνων.. που επινοούν μαγγανείες- αλχημίες ..για να ξεφυτρώσουν δίπλα τους, άλλοι επίσης …επιστήμονες οι οποίοι ξεφουρνίζουν σπαρταριστά αντίδοτα …καταπολέμισης των κερδοφόρων εμπνεύσεων των πρώτων …για να φθάσουμε στη γελοιότητα, να έχει γιομήσει ο κόσμος με κέντρα αδυνατίσματος και διατροφολόγους!
κι όμως η λύση είναι μία, απλή κι αδάπανη. Θέλεις μωρή να αδυνατίσεις; Μην ντερλικώνεις!!! Μην εισάγεις στον οργανισμό σου όλα εκείνα που τον απορυθμίζουν ! Ακολούθα τη φύση σου…Τόσο απλό! Προσπάθησε να μην χρησιμοποιείς τόσο πολύ το πιρούνι. Να προτιμάς το κουτάλι! Το κουτάλι θα σε θωρακίζει!
Ο ΤΣΟΡΜΠΑΣ-Η ΣΟΥΠΑ
Κι όμως ο πατέρας μου, ταπεινός, πλην όμως σοφός… ο ΓΕΡΟ ΣΟΦΟΣ έλεγε; “ Το καλύτερο φαγητό είναι ο τσορμπάς!
Δηλάδή η ΣΟΥΠΑ, όποια σούπα!
Αυτή τη ΘΕΩΡΙΑ… την κράτησα στη μνήμη μου…
Και ,ώ του θαύματος ,πέραν του μισού αιώνα την επιβεβαιώνω στην καθημερινή πρακτική.
Από τότε που ο άνθρωπος , στην καθημερινότητα του υιοθέτησε το πιρούνι, αντί του κουταλιού… το παιχνίδι της υγείας του ..ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΟ! Το πιρούνι.. είναι πηγή δεινών στην υγεία μας , ενώ το κουτάλι απολύτως ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ!Δείτε μερικά ουσιωδώς -ΖΟΥΜΕΡΑ, που συνέλεξα… και τα συμπεράσματα δικά σας! Δείτε σούπες που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σας… Θα θυμόσαστε πως παλαιότερα προ της απόλυτης επικράτησης του πιρουνιού το πρώτο πιάτο μας άρχιζε με σούπα… Οι κινέζοι συνεχίζουν να κρατάνε την παράδοση… Εμείς οι φασουλοδίαιτοι, το πάλαι ποτέ, αποτάξαμε από πολλού το “θείον κουτάλιον”
Οι ευεργετικές ιδιότητες της σούπας ανά τους αιώνες
Συνταγή για αποτοξίνωση: Η σούπα του Ιπποκράτη και πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία!
Πρόκειται για μια σούπα δυναμίτη! Και μη θεωρείτε ότι θα φάτε απλώς ένα άνοστο φάρμακο. Πρόκειται στη κυριολεξία για ένα γκουρμέ πιάτο υπέροχης και απόλυτης γεύσης! Επιπλέον, ενισχύει τη καλή υγεία και είναι παντός καιρού. Τρώγεται δηλαδή χειμώνα καλοκαίρι και καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες του. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι απλά και πραγματοποιούν όσα υπόσχονται. Εμείς σας δίνουμε παρακάτω πολύτιμα διατροφικά στοιχεία, σχετικά με τα θεραπευτικά ευεργετήματα που προσφέρει η κάθε μια τροφή ξεχωριστά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σούπα καλό θα είναι να μαγειρευτεί με βιολογικά προϊόντα ώστε να προσφέρει ευεξία και υγεία στο μέγιστο βαθμό. Καλό θα είναι επίσης να τη βράσετε σε εμφιαλωμένο νερό και να βάλετε μια κουταλιά ελαιολάδου προς το τέλος του βρασμού. Προτιμήστε να μην τη βράσετε σε δυνατή φωτιά αλλά αντίθετα να τη σιγοβράσετε ώστε να αξιοποιήσετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που σας προσφέρει η παρακάτω συνταγή.
Υλικά:
1 πατάτα με τη φλούδα
2 καρότα
2 κολοκυθάκια
2 κρεμμύδια
4 κλωνιά φρέσκο σέλινο
1/2 μάτσο μαϊντανό
5-6 φύλλα μαρουλιού ή παντζαρόφυλλα
Εκτέλεση:
Επιλέξτε βιολογικά λαχανικά, τα οποία θα κόψετε σε κομμάτια και θα τα σιγοβράσετε για 1 ώρα σε εμφιαλωμένο νερό. Καταναλώνετε τη σούπα ή μόνο τον ζωμό των λαχανικών με 1 κουταλάκι ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι. Αυτό ήταν όλο! Καλή σας όρεξη!
Οι σούπες ανέκαθεν αποτελούσαν διατροφική συνήθεια για την ανάρρωση των ασθενών.
Ο ιστορικός τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Ειρηνικού στην Καλιφόρνια Ken Albala για να κατανοήσουμε την ανάρρωση μέσω της μαγειρικής, η οποία έχει παραμείνει σταθερή ανά τους αιώνες, μας θυμίζει ότι από τον 12ο αιώνα οι γιατροί συνέστηναν κοτόσουπα στους ασθενείς τους για το κρυολόγημα.
Αυτή την τακτική τους την έχει επιβεβαιώσει και η σύγχρονη επιστήμη, καθώς η σούπα έχει καταπραϋντική και αντιφλεγμονώδη δράση για ανθρώπους με κρυολογήματα.
Μία σωστά μαγειρεμένη σούπα παρέχει έναν εύκολο τρόπο να αφομοιωθούν τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, ειδικά όταν είμαστε άρρωστοι.
Η τελευταία έρευνα όμως του Ken Albala θέτει έναν ακόμη παράγοντα στην προτίμηση της σούπας. Θα μπορούσε στην πραγματικότητα να οφείλεται σε μία «άτυπη διαίσθηση», την οποία είχαν πάντα οι άνθρωποι, όταν πρόκειται για τη σίτιση των ασθενών. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να έχουν επηρεαστεί από τις παιδικές τροφές, οι οποίες, όπως και η σούπα είναι θρεπτικές, χωρίς να είναι δύσκολη η χώνεψη τους και ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζονται σημαίνει ότι διευκολύνουν τη χώνεψη, προτού σερβιριστούν.http://www.life2day.gr/
Κοτόπουλο, ψάρια, μανιτάρια,κρεμμύδια είναι μερικά από τα υλικά της κουζίνας με τα οποία μπορείτε να φτιάξετε δυναμωτικές σούπες τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Σας προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως ζωικές ή φυτικές πρωτεΐνες που περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, βιταμίνες A, Β και C, ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο και ψευδάργυρο, και φλαβονοειδή, όλα με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Επιπλέον, οι σούπες δεν θωρακίζουν μόνο τον οργανισμό από τις εξωτερικές επιθέσεις, αλλά ορισμένες φορές δρουν και θεραπευτικά.
Κοτόσουπα της γιαγιάςΕίναι πλούσια σε πρωτεΐνες, που σας προσφέρουν πολύτιμα αμινοξέα για το ανοσοποιητικό. Επίσης, το κοτόπουλο περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό, σίδηρο, που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς, και ψευδάργυρο, που έχει αντιοξειδωτική δράση.
Τι λένε οι έρευνες Σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου UCLA, η κοτόσουπα περιέχει αμινοξέα, όπως η κυστεΐνη, της οποίας η χημική σύσταση μοιάζει με εκείνη του φαρμάκου ακετυλoκυστεΐνη, που χορηγείται για τη βρογχίτιδα και άλλα πνευμονολογικά προβλήματα. Σε αντίστοιχο συμπέρασμα κατέληξαν και ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, αφού ανέλυσαν τη σύσταση σε διάφορες παραλλαγές της κοτόσουπας (με λαχανικά, ρύζι κλπ.).
Φτιάξτε την...Με ρύζι & αρωματικά
Υλικά (Για 4 άτομα)
• 1 κιλό φιλέτο στήθος κοτόπουλου (σε κομμάτια)
• 1 φλιτζάνι ρύζι για σούπα
• 2 αυγά
• 1 κρεμμύδι (χοντροκομμένο)
• 3 κλωνάρια σέλινο
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 κουταλάκι θυμάρι
• 5-6 κόκκους πιπέρι
• Αλάτι
Εκτέλεση Βράζετε το κοτόπουλο για 30 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, ξαφρίζετε, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ρύζι, τα αυγά και το λεμόνι, και βράζετε για 30-40 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Βγάζετε το κοτόπουλο, προσθέτετε το ρύζι και βράζετε για 10-15 λεπτά ακόμα. Ταυτόχρονα, φτιάχνετε το αυγολέμονο. Χτυπάτε σε ένα μπολ τα ασπράδια των αυγών, προσθέτετε τους κρόκους, ξαναχτυπάτε, ρίχνετε το χυμό λεμονιού και συνεχίζετε το χτύπημα. Προσθέτετε το μείγμα στη σούπα, ανακατεύετε και την αφήνετε να πάρει μία βράση.
539 θερμίδες η μερίδα
Σούπα με μπρόκολο
Tο μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B1, C, β-καροτίνη, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Αντιοξειδωτική δράση έχουν και δύο ακόμα ουσίες που περιέχει το μπρόκολο: η ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C) και η σουλφοραφάνη.
Τι λένε οι έρευνες Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Nutritional Biochemistry», όταν μασάμε το μπρόκολο, η ουσία Ι3C μετατρέπεται σε μία άλλη ουσία, την DIM (διινδολυμεθάνη), που αυξάνει τα επίπεδα των λευκών κυττάρων και των λεμφοκυττάρων στο αίμα, ενισχύοντας την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στους «εισβολείς». Επίσης, μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition» υποστηρίζει ότι όσοι καταναλώνουν πολύ μπρόκολο παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά καρκίνου.
Προσοχή!
Μην παραβράσετε το μπρόκολο, γιατί θα χάσει πάνω από το 60% των θρεπτικών συστατικών του.
Φτιάξτε την...
Με καρότο
Υλικά (Για 4 άτομα)
• 3 κούπες φουντίτσες μπρόκολου
• 1 πατάτα (κομμένη σε κύβους)
• 1/2 κούπα ρύζι ➔1 λεμόνι (το χυμό του)
• 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
• 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
• 1/2 κούπα ελαιόλαδο
• 2 καρότα (κομμένα σε ροδέλες)
• 2 κούπες νερό
• 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση Σοτάρετε για 3-4 λεπτά το κρεμμύδι και το πράσο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτετε την πατάτα, τα καρότα, το αλάτι, το νερό και το ρύζι και σιγοβράζετε για 15 λεπτά. Προσθέτετε το μπρόκολο και σιγοβράζετε για 10-15 λεπτά ακόμα. Προσθέτετε λεμόνι και σερβίρετε.
241 θερμίδες η μερίδα
Μανιταρόσουπα
Τα μανιτάρια είναι μια τροφή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, παρόμοιες με αυτές του κρέατος. Επίσης, περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις σεληνίου, χαλκού και ψευδαργύρου, που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Τι λένε οι έρευνες Μελέτη του Πανεπιστημίου Τufts στη Μασαχουσέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Nutrition», υποστηρίζει ότι η συχνή κατανάλωση μανιταριών τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικότερα, τα μανιτάρια αυξάνουν τα επίπεδα των κυτοκινών, πρωτεϊνών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στους ιούς και τις λοιμώξεις. Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «International Journal of Cancer», οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 2.000 γυναικών από την Κίνα και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σε καθημερινή βάση μίας μερίδας μανιταριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 70%.
Φτιάξτε την...
Με μαρούλι & ταχίνι
Υλικά (Για 6 άτομα)
• 600 γρ. φρέσκα μανιτάρια (σε κομμάτια)
• 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
• 2 κουταλιές άνηθο (ψιλοκομμένο)
• 2 λεμόνια (το χυμό τους)
• 1 μέτριο μαρούλι (ψιλοκομμένο)
• 4 φλιτζάνια νερό
• 4 κουταλιές ταχίνι
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• Αλάτι
Εκτέλεση Σοτάρετε τα μανιτάρια στο λάδι μέχρι να εξατμιστεί το νερό τους. Προσθέτετε το μαρούλι, τα κρεμμυδάκια, το νερό και το αλάτι, ανακατεύετε και αφήνετε τα υλικά να βράσουν για 10 λεπτά. Λίγο πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα από το μάτι, ρίχνετε τον άνηθο και ανακατεύετε. Αφήνετε τη σούπα να κρυώσει. Βάζετε το ταχίνι σε ένα μπολ, προσθέτετε το λεμόνι και χτυπάτε το μείγμα στο μπλέντερ. Προσθέτετε λίγη από τη σούπα και ξαναχτυπάτε. Όταν ασπρίσει το μείγμα, το προσθέτετε στη σούπα, ανακατεύετε και σερβίρετε αμέσως.
276 θερμίδες η μερίδα
Αν σας αρέσει το σκόρδο, προσθέστε το σε όποια συνταγή θέλετε. Η αλισίνη σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχει, το καθιστούν ένα άριστο φυσικό αντιβιοτικό
Κρεμμυδόσουπα
Το κρεμμύδι είναι πλούσιο σε δισουλφίδια και τρισουλφίδια, που διαθέτουν αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης, περιέχει φλαβονοειδή, και ιδιαίτερα κουερσετίνη, καθώς και βιταμίνη C. Είναι και τα δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Τι λένε οι έρευνες Μετα-ανάλυση της Ιατρικής Σχολής της Βοστόνης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Biological Regulators & Homeostatic Agents», αναδεικνύει τη φαρμακευτική δράση του κρεμμυδιού στις φλεγμονές. Επίσης, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Φαρμακολογίας του Μιλάνου, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition», όσοι καταναλώνουν συστηματικά κρεμμύδι και σκόρδο έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο.Φτιάξτε την...
Αλά γαλλικά
Υλικά (Για 6-8 άτομα)
• μεγάλα ξερά κρεμμύδια (σε λεπτές ροδέλες)
• κουταλιές ελαιόλαδο
• 2 κουταλιές αλεύρι
• 2 λίτρα γάλα (2% λιπαρά)
• Aλάτι
Εκτέλεση Σοτάρετε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμύδια με το λάδι για 2-3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε και σοτάρετε για 2-3 λεπτά ακόμα. Βάζετε αλάτι και προσθέτετε το γάλα ζεστό. Βράζετε για 20-30 λεπτά και, αν θέλετε, περνάτε τη σούπα από το μπλέντερ.
290 θερμίδες η μερίδα
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Στέφανο Περτσεμλίδη, διαιτολόγο-διατροφολόγο.
Ιδιότητες των υλικών της σούπας.
Πατάτα: Γιατί με τη φλούδα;
Οι φυτικές ίνες βρίσκονται κυρίως στην φλούδα των φρούτων και λαχανικών και το ίδιο ισχύει και για την πατάτα. Επομένως, για να λάβουμε τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών στις πατάτες καλό είναι να τις καταναλώνουμε με την φλούδα. Προτού τις καταναλώσουμε όμως, θα πρέπει να τις καθαρίσουμε σχολαστικά και να αφαιρούμε τα αλλοιωμένα μέρη της εξωτερικής επιφάνειάς της. Μια πατάτα μετρίου μεγέθους των 100γρ περιέχει 1,6γρ φυτικών ινών το οποίο καλύπτει περίπου το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (25γρ). Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, καθώς προκαλούν πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού. Η μέτρια κατανάλωση πατάτας επομένως, μπορεί να αποτελέσει άριστη επιλογή για τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος. Οι φυτικές ίνες επιδρούν θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, στη μείωση της χοληστερόλης και στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Κολοκυθάκια ιδιότητες:
Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και καλή πηγή βιταμίνης Α. Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε γνωστά αντιοξειδωτικά συστατικά, περιέχουν και μια ποικιλία ασυνήθιστων αντιοξειδωτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων τα καροτενοειδή, λουτεΐνη και ζεοξανθίνη. Αυτά τα συστατικά είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην όραση και ιδιαίτερα στην προστασία που παρέχουν έναντι της σχετιζόμενης με την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.Μεταξύ άλλων τα πράσινα κολοκυθάκια φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές δράσεις. Ενισχύεται έτσι η αντικαρκινική προστασία που αυτά παρέχουν. Να μην αγνοήσουμε ότι συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Καρότα ιδιότητες:
Το καρότο αποτελείται από θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, Β και C, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, θείο, ιώδιο, μαγνήσιο, χαλκός, μαγγάνιο, λεκιθίνη. Προφυλάσσει τις αρτηρίες.Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά τις μολύνσεις. Σύμφωνα με έρευνες η συστηματική κατανάλωση ενός καρότου την ημέρα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες. Η περιεκτικότητα σε β-καροτένιο ενός μεσαίου καρότου περιορίζει κατά το ήμισυ τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα ακόμη και σε πρώην συστηματικούς καπνιστές. Έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων και ιδιαίτερα αυτών στους πνεύμονες και στο πάγκρεας που οφείλονται στο κάπνισμα.Το μαγείρεμα δεν αλλοιώνει τη δράση του β-καροτένιου. Θεωρείται μάλιστα, ότι το ελαφρύ βράσιμο βοηθά την ευκολότερη απορρόφησή του από τον οργανισμό. Γι αυτό καλό θα ήταν να βάλετε τελευταίο στη σούπα σας. Ακόμη καλύτερα θεωρούν οι ειδικοί να το βάλετε ολόκληρο και όχι κομματάκια γιατί οι ευργετικές του ιδιότητες, μένουν με αυτό το τρόπο ασφαλισμένες στο “σώμα” του. Όμως τα καλά στοιχεία του καρότου δε σταματούν! Ελαττώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων των ματιών όπως καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.Μειώνει τη χοληστερόλη του αίματος και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.Αποτελεί θαυμάσια δυναμωτική αγωγή για όσους αισθάνονται αδύναμοι και καταβεβλημένοι, υποφέρουν από στρες και αναρρώνουν από ασθένεια.Βοηθά τα παιδιά και τους εφήβους να χτίσουν ένα γερό οργανισμό με υγιείς ιστούς και όμορφο δέρμα. Ρυθμίζει τη δραστηριότητα των εντέρων και προάγει την ομαλή τους λειτουργία καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια.Οι διουρητικές ιδιότητες του καρότου ανακουφίζουν από την κατακράτηση υγρών και την κυστίτιδα.Βοηθάει στις περιπτώσεις αρθρίτιδας και ουρικής αρθρίτιδας.Τα αντιοξειδωτικά του, προλαμβάνουν τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από τις εκφυλιστικές παθήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν την καρδιά και το κυκλοφορικό.
Κρεμμύδια ιδιότητες:
Κατά της κιρρώσεως του ήπατος, αντιβακτηριδιακά, εμμηναγωγά, χωνευτικά, επιδρούν πολύ δυναμικά στο αναπνευστικό σύστημα ανακουφίζοντας και δυναμώνοντας το, πολύτιμο για το άσθμα, τη λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα, γρίπη. Είναι φάρμακο κατά της αρτηριοσκληρώσεως και καθαριστικό των πνευμόνων καθώς και ευεργετικό στο αίμα και στις παθήσεις τού συκωτιού. Θεωρείται ότι επιδρά κατά της νευροπάθειας.
Σημαντική πληροφορία σημείωση: Η φλούδα του κρεμμυδιού περιέχει την κερσετίνη μια πολύ σημαντική ουσία για τη ρύθμιση του ζαχάρου και με άριστη δράση στην υγεία όλου του οργανισμού. Ειδικοί επιστήμονες μετά από έρευνες καθώς επίσης και βοτανολόγοι, συστήνουν να μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια με τη φλούδα τους ώστε να πάρουμε υψηλές συγκεντρώσεις των πολύτιμων ουσιών, της μαγικής αυτής τροφής. (Μην ανησυχείτε ότι θα διαλυθούν μέσα στο φαγητό σας. Το έχουμε δοκιμάσει και είδαμε ότι αφαιρούνται εύκολα μετά το βράσιμο!) Τέτοιες ουσίες είναι: Άφθονες και πολύτιμες ίνες, φαινόλες και φλαβονοειδή, που έχουν μεγάλες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι ουσίες αυτές μειώνουν τον κίνδυνο από ασθένειες της καρδιάς, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας, προβλήματα δυσπεψίας, καρκίνου του εντέρου κι άλλου τύπου. Γι’ αυτό οι επιστήμονες προτρέπουν να μην αγνοούμε τα συγκεκριμένα στρώματα των κρεμμυδιών!
Σέληνο ιδιότητες: Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως: φλαβονοειδή,τανίνες, πτητικά έλαια,αλκαλοειδή, στερόλες, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο,μαγνήσιο,κάλιο και νάτριο,βιταμίνες A, B1, B2,C και Κ, σε φολικό οξύ ενώ περιέχει και μια ορμόνη ανάλογη με τις ιδιότητες της ινσουλίνης.
Φύλλα μαρουλιού ιδιότητες: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E γι’ αυτό έχει και καρδιοπροστατευτική δράση, λειτουργώντας αντιοξειδωτικά. Περιέχει ζεαξανθίνη (καροτενοειδές), λουτεϊνη ουσίες με αντικαρκινική δράση.Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), ουσία σημαντική για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Μαιντανός: Πλούσιος σε βιταμίνες Β12, Κ, Α και C, καθώς και σε βήτα- καροτένιο. Καλή πηγή φυλλικού οξέως και σιδήρου. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη και χάρη στην αντιβακτηριδιακή της δράση, αποτρέπει των πολλαπλασιασμό των βλαβερών βακτηριδίων για τον οργανισμό. Μέσω της χλωροφύλλης που πριέχει, ο μαϊντανός βοηθά στην καταπολέμηση της χρόνιας κακοσμίας του στόματος. Τα αιθέρια του έλαια (π.χ λιμονένιο, ευγενόλη) , είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Αξιοσημείωτη, η σημαντική αντικαρκινική του δράση. Μειώνει ή σταθεροποιεί τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, (όταν τρώγεται καθημερινά) αποτρέποντας το ρίσκο εμφάνισης υπέρτασης. Εξαιρετικό διουρητικό. Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του νεφρού. Χάρη στη διουρητική δράση του, ο οργανισμός απαλλάσσεται από το περιττό νάτριο, αλλά και από κάθε επιβλαβή ουσία.
Φύλλα παντζαριού ιδιότητες:
Τα φύλλα του παντζαριού, είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, μαγγανίου, καλίου, ιωδίου, φωσφόρου, χαλκού, μαγνησίου, ψευδαργύρου και βιταμινών A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (φυλλικό οξύ).Επίσης, περιέχουν φαινόλες με αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς και φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Μειώνουν την άνοια: Αυξάνουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, γεγονός που συντελεί στην καταπολέμηση της άνοιας και άλλων γνωστικών παθήσεων. Αυξάνουν την αντοχή: Ο χυμός των παντζαριών δίνει στους αθλητές περισσότερη δύναμη και αντοχή. Ακόμη, αποτρέπουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, διότι το μαγνήσιο που περιέχουν, με τη σειρά του, αξιοποιεί καλύτερα το ασβέστιο στον οργανισμό. «Ρίχνουν» τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Προστατεύουν την όραση καθώς προστατεύουν τα μάτια από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη
Γλυκιά Ζωή
Οι 10 καλύτερες ελληνικές σούπες
Σε όλο τον κόσμο επανήλθαν οι παραδοσιακές σούπες και κάθε χώρα και λαός συναγωνίζονται πού και ποιος θα παρουσιάσει τις φυσικότερες, αγνότερες, ωφελιμότερες και πρακτικότερες, αδιάφορο αν είναι ακριβές ή φθηνές.
Θα φανεί ίσως περίεργο, αλλά όχι και ανεξήγητο, το γεγονός ότι οι καλύτερες σούπες διεθνώς περιέχουν αρχαία Ελλάδα στις συνταγές τους, όπως ακριβώς συμβαίνει διεθνώς με την περίφημη «ελληνική σαλάτα» (GREEK SALAD) και κοινή μας «χωριάτικη».
Έχουμε, λοιπόν, την καλύτερη ελαφριά κουζίνα, που όχι μόνον δεν παχαίνει, αλλά αντίθετα ωφελεί και χαρίζει υγεία, ευεξία και ενέργεια.
Ας δούμε τώρα τις 10 καλύτερες ελληνικές σούπες, όπως μας τις άφησε η παράδοση της γιαγιάς μας με ρίζες από την αρχαιότητα.
Οι καλόγεροι τις προτιμούν.
Φασολάδα:
Πρώτη και κατά παράδοση είναι αναμφίβολα η φασολάδα, γνωστή στους σοφούς προγόνους μας ως φασίολοι οι δικοτυλήδονες. Όλη η δράση και ενέργειά της ευρίσκεται στις δύο κοτύλες, από τις οποίες αποτελείται ο καρπός του φασολιού.
Το μυστικό της γιαγιάς για ωφέλιμη και χορταστική φασολάδα, ειδικά τον χειμώνα, είναι πρώτα το «μούλιασμα» σε κρύο νερό των ξερών φασολιών, μέχρι να φουσκώσουν και να επιπλέουν τα τυχόν κούφια, φλούδες και ξένα αντικείμενα, που αφαιρούμε και μετά το στράγγισμα. Βράζουμε τα φασόλια, όπως επιθυμεί κάθε νοικοκυρά και μάγειρας, αλλά πάντα με προσθήκη στο βράσιμο 1-2 κόκκινες πιπεριές (όχι πολύ καυτερές) και μία ή δύο ψιλοκομμένες πατάτες. Μην την βράσετε με πολύ λάδι, αλλά όταν την σερβίρετε προσθέστε σε κάθε πιάτο 1 κουτάλι αγνό ελαιόλαδο, μαϊντανό και οπωσδήποτε κόκκινο γλυκό πιπέρι. Συνδυάζεται με ωμά σαλατικά, π.χ. μαρούλι, κρεμμυδάκι, λάχανο ή με αλμυρά ψαρικά.
Δύσκολη, μέχρι αδύνατη πλέον, η αξιολογική κατάταξη κάθε άλλης παραδοσιακής ελληνικής σούπας, κατά περιοχή, συνήθεια και αντίληψη, αφού την παραλιακή και νησιωτική «κακαβιά» ανταγωνίζεται η ορεινή-νησιωτική-πεδινή «κρεατόσουπα», όπως και οι αμέτρητες σούπες ζυμαρικών, οι ευγενείς σούπες χορταρικών και τόσες άλλες της πλούσιας ελληνικής φύσης.
Συνεπώς και στην ουσία, δεν υπάρχει αξιολογική κατάταξη της πάμπλουτης και εξαιρετικά ωφέλιμης ελληνικής σούπας. Θα παραθέσουμε τυχαία στην συνέχεια όσες επιλέξαμε από την αλάνθαστη παράδοση της γιαγιάς, με επιστροφή μας στην φύση και καθένας ιεραρχεί την κάθε σούπα ανάλογα με τις ιδιότητές της και τις επιθυμίες του, αποφεύγοντες τις γνωστές κρεατόσουπες και ψαρόσουπες, κυρίως λόγω «βλάβης του ισχνού πορτοφολιού» των τωρινών Ελλήνων και όχι βέβαια των ωφελειών τους.
Τσουκνιδόσουπα:
Μην βιασθείτε να την… περιφρονήσετε!
Δοκιμάστε την πρώτα με αποξηραμένα ή φρέσκα ορεινά και καθαρά πλατύφυλλά της και τρυφερές κορυφές, σε μορφή χυλού με γάλα και τριμμένη φέτα άσπρου ελληνικού τυριού.
Είναι, παραδοσιακώς, γνωστή ως «μπουρανί» και φθάνει μέχρι αρχαίους σκωπτισμούς προς την θλιμμένη θεά Δήμητρα, από την αρπαγή της κόρης της Περσεφόνης, για να ευφρανθεί και να χαμογελάσει. Εκεί ανάγονται και έχουν ρίζες οι τωρινοί και χονδροί σκωπτισμοί της Αποκριάς και του «μπουρανιού», σε πολλές περιοχές της χώρας μας.
Διαβάστε για τις πολλαπλές και ωφέλιμες ιδιότητες της ταπεινής τσουκνίδας, πέραν του κνησμού της, που χάνεται κατά την αποξήρανση ή βράσιμο, ώστε να αντιληφθείτε γιατί η γιαγιά επέμενε και συμβούλευε ότι «κάθε κουταλιά τσουκνιδόσουπας είναι και μία κουταλιά ζωντάνιας και υγείας» στα, από την τσουκνίδα, ροδομάγουλα εγγόνια της. Αν βρείτε παραδοσιακή τσουκνιδόπιτα, με δύο μόνον χονδρά φύλλα αλευριού ολικής άλεσης και κυρίως νηστίσιμη, με σουσάμι και καρύδι, τότε προσθέστε λίγο αγνό-καθαρό ξύδι στην γέμισή της και θα γίνετε πιστοί -μέχρι αχόρταγοι- οπαδοί και υμνητές της τσουκνίδας. Τύφλα να ‘χουν όλες οι άλλες γεύσεις! Τσουκνίδα, λοιπόν. Τονώνει την Υγεία!
Κάτι περισσότερο από μας γνώριζαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας.
Λαπατόσουπα:
Αποξηραμένα ή νωπά, όπως η τσουκνίδα, είναι γευστικότερα και γλυκύτερα, αλλά δύσκολα θα τα βρείτε στα καταστήματα, ενώ όλη η Ελλάδα είναι κατάφυτη από αυτά.
Προσοχή: Να είναι μόνον λογχοειδή και όχι στρογγυλά στην άκρη των φύλλων τους, ανοιξιάτικα και τρυφερά και οπωσδήποτε ακαλλιέργητων περιοχών, κατά προτίμηση ορεινών.
Κρεμμυδόσουπα:
Αυτή σας είναι γνωστή και δεδομένη.
Γνωστή και δεδομένη δεν είναι, όμως, η προέλευση του κρεμμυδιού και των μπαχαρικών της. Αδιαμφισβήτητες, πολυχρήσιμες και ωφέλιμες στον οργανισμό μας είναι οι ιδιότητες του κρεμμυδιού, γνωστές και παραδεκτές από την αρχαιότητα. Όμως η γιαγιά είχε κρεμμύδια ξερά από τον κήπο της και δικά της καρυκεύματα, όχι εισαγόμενα ή βιομηχανικά καλλιεργούμενα. Προσοχή.
Πατατόσουπα:
Οι πατάτες είναι ξενοβάρβαρη λέξη και παρά την ελληνοποίησή της, κατά την εποχή του Καποδίστρια, ως γεώμηλα, παραμένουν ακόμη συσκοτισμένες ως προς την προέλευση και τις πραγματικές ιδιότητές τους, φωτισμένες μόνον ως προς την υψηλή διατροφική αξία τους και τα παράγωγα από το άμυλό τους.
Είναι γνωστό ότι τίποτε δεν διέφυγε από τους αρχαίους Έλληνες και οι οποίοι φαίνεται ότι δεν γνώριζαν και ούτε αναφέρουν κάτι σχετικό για την πατάτα ή το γεώμηλο. Επομένως κάποια (προφανώς εμπορική) «φάβα έχει ο λάκκος», που πρέπει να γνωρίζουμε καλά, πριν τις καταναλώσουμε με οποιονδήποτε τρόπο.
Αυτός είναι και ο λόγος που μας υποχρεώνει να μακρηγορήσουμε εδώ. Αξίζει τον κόπο, διότι: Αναφέρουμε ως πρώτο λόγο τα άγνωστα, πλέον, αρχαία γογγύλια, δηλαδή φυτά με στρογγυλή ρίζα κάτω από το έδαφος και τα οποία ήταν και είναι λαχανικά που τρώγονται ωμά, όπου δεν ανήκει και δεν αναφέρεται η πατάτα ή γεώμηλο, αφού δεν τρώγεται ωμή.
Γνωστοί επίσης ήταν και είναι και οι κόνδυλοι (π.χ. καρότο), που επίσης τρώγονται ωμά.
Αν δούμε τώρα το δηλητήριο, που μπορεί να περιέχει η πατάτα σε διάφορες μορφές της και το οποίο οι επιστήμονες κατατάσσουν μαζί με εκείνο των κουκιών, αρακά και μανιταριών, ίσως κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους οι αρχαίοι Έλληνες αγνοούσαν και δεν αναφέρουν ως διατροφή τους το φυτό αυτό.
Αδιαφόρως λοιπόν αν, πότε, από πού και πώς ήρθε και έγινε βασική διατροφή των Ελλήνων, όπως και όλου του κόσμου, αξία έχει ότι οφείλουμε να γνωρίζουμε πότε και πώς είναι ακίνδυνο και ωφέλιμο.
Η μακριά και καλή εμπειρία των πατατοκαλλιεργητών, κυρίως ορεινών περιοχών, όπου ευδοκιμεί υπό φυσιολογικές συνθήκες, λέγει ότι είναι ένα ευπρόσβλητο φυτό υπεργείως και υπογείως, με πολλούς εχθρούς. Στα κοντινά παλαιά καλά χρόνια και μόλις πριν από μισό αιώνα, τα χημικά φάρμακα, τα ραντίσματα και η μαζική μηχανοποιημένη παραγωγή για το κέρδος, ήταν άγνωστα. Υπήρχε ανθρώπινη και χειρονακτική φροντίδα σποράς και συλλογής, με τριπλά τουλάχιστον τσαπίσματα και γεμίσματα της ρίζας για να αναπτυχθεί ο καρπός και συνεχή πρωινά ή βραδινά-νυκτερινά ποτίσματα με καθαρό τρεχούμενο νερό και όχι αντλούμενο ή χλωριωμένο. Κυρίως όμως υπήρχε αγνός και ανόθευτος σπόρος, τοπικά εγκλιματισμένος και από την ίδια παραγωγή ετησίως ανανεούμενη, που φυλάγονταν βαθιά στην γη τυλιγμένος σε άχυρο και προστατευμένος.
Πολλές όμως άλλες ήταν οι συνεχείς φροντίδες του παλαιού πατατοπαραγωγού και αυτοκαταναλωτή τους. Φρόντιζαν να μη δει ποτέ ο ήλιος και το φως τις αναπτυσσόμενες κάτω από το φρεσκοσκαμμένο χώμα πατάτες τους, που για πολλούς λόγους έβγαιναν έξω από το χώμα και πρασίνιζαν εξωτερικά. Τώρα προσεγγίζουμε το θέμα, που είναι άγνωστο στους καταναλωτές.
Αυτό το πρασίνισμα, μέρους ή ολόκληρης, το θεωρούσαν δηλητήριο και πετούσαν, ως επικίνδυνη, την πρασινισμένη πατάτα. Όμως αν δεν ξεραίνονταν η κορυφή και τα φύλλα του υπέργειου μέρους της, η πατάτα ήταν άγουρη, με λεπτή γυαλιστερή φλούδα, άνοστη και άγευστη, ελάχιστα ωφέλιμη. Η εξαγωγή και συλλογή της γινόταν χειρονακτικά με δικέλια και όχι τσάπες ή άροτρα, για να μην τραυματίζεται ο καρπός και να γίνεται άμεσα η διαλογή, χωριστά οι μικρές για τον επόμενο σπόρο και χωριστά οι μεγαλύτερες για κατανάλωση. Πολύ μεγάλες πατάτες, σπάνιες βέβαια, γέμιζαν χαρά τον καλλιεργητή, αλλά προηγούνταν στην γρήγορη κατανάλωση, για να μην χαλάσουν από τα πολλά «μάτια» (φύτρες) που είχαν. Το πολύ μεγάλο μέγεθος είναι πάντα ύποπτο ως μη φυσιολογικό, ιδιαίτερα ευπαθές και ασύμφορο στον καταναλωτή.
Ως συμπέρασμα και ουσία της όλης μακρηγορίας μας για την πατάτα: Πρώτα πρέπει να ωριμάσει και μετά να καταναλωθεί, πριν φυτρώσει και μαραθεί. Αυτά σημαίνουν ότι η πατάτα είναι εποχιακή και φθινοπωρο-χειμερινή τροφή για την χώρα μας. Όλα τα άλλα εφευρήματα πρέπει να θεωρούνται από ύποπτα μέχρι επικίνδυνα. Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό: Να είναι γνωστός ο τόπος και τρόπος καλλιέργειάς της και να είναι όσο κοντινότερος μπορεί στον τόπο της κατανάλωσης, όπως ισχύει με όλα τα νωπά φρούτα και λαχανικά. Μιλούμε για την οικιακή χρήση της και όχι των κάθε είδους καταστημάτων προσφοράς της.
Μπορείτε, λοιπόν, υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, να κάνετε την καλύτερη πατατόσουπα, με αμέτρητους συνδυασμούς και καρυκεύματα. Είναι από τις πλέον ωφελιμότερες.
Η σούπα της πατάτας, πάντοτε με πολλά άλλα χορταρικά, είναι και ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος χρήσιμης και οικονομικής κατανάλωσής της. (Μετά ακολουθεί ο φούρνος και τελευταίο το τηγάνι ή φριτέζα, που πρέπει να αποφεύγονται). Και προσοχή: Δεν φταίγει η λεπτοκομμένη πατάτα που μαυρίζει στο τηγάνι ή στην φριτέζα, αν προηγουμένως δεν τις αφήσετε σε νερό να βγάλουν τα άσπρα υγρά τους και αν δεν τις σκουπίσετε με στεγνή πετσέτα ή καθαρό χαρτί, ακόμη και μετά το βγάλσιμό της από το καμένο λάδι, που δεν ωφελεί.
Για τους λόγους αυτούς, επιμένουμε στην καλύτερη και ωφελιμότερη χρήση της καθαρής πατάτας, ως πατατόσουπας.
Χορτόσουπες και Λαχανόσουπες:
Πολλές και αμέτρητες κατά τόπο, συνήθεια και τεχνική. Ωφέλιμες, γευστικές και απλές.
Χορτοφάγος είναι ο πολιτισμένος και υγιής άνθρωπος, όχι σαρκοφάγος.
Το 70% του σώματός μας αποτελείται από υγρά. Δώστε στο σώμα σας καθημερινά πολλά υγρά με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που περιέχουν τα νωπά ή αποξηραμένα λαχανικά και χορταρικά. Επιστρέψτε στην φύση και στο κουτάλι.
Παράδειγμα: Οι γιαγιάδες μας έκαναν υπέροχες μανιταρόσουπες με κόκκινο καυτό πιπέρι κατά τον χειμώνα από αποξηραμένα φυσικά μανιτάρια, που γνώριζαν τα καλά από τα δηλητηριώδη, μέχρι και θανατηφόρα. Υπάρχουν έμπειροι και ειδικοί για την ασφαλή διδαχή της επιλογής φυσικών μανιταριών, από τα οποία είναι γεμάτα τα βουνά μας. Ένας πρώτος τρόπος, όχι όμως και απόλυτα σίγουρος, όπως απαιτείται, είναι το σπάσιμο του νωπού μανιταριού και ο έλεγχος αλλαγής του χρώματός του. Αν αλλάξει προς το γαλάζιο, καταστρέψτε το ως δηλητηριώδες. Το φαρμακείο της φύσης, όπως και όλα τα βιομηχανικά φάρμακα, ωφελούν και βλάπτουν, αν δεν είναι γνωστή η χρήση τους.
Φακές, Ρεβίθια και άλλα:
Πλούσιες και δυναμωτικές σούπες φυσικών καρπών, με συνοδεία νωπών ή σε ατμό βραστών λαχανικών.
Θυμηθείτε και προσθέστε: Σκόρδο, πράσο, κρεμμύδι, πατάτα, σέλινο, μαϊντανό, πιπεριά, ντομάτα, παντού και πάντα.
Σούπες ζυμαρικών:
Η δικαίωση και το μεγαλείο των Δημητριακών, υπό μία και μόνη προϋπόθεση: Να είναι όλα από άλευρα ολικής άλεσης και χωρίς προσμίξεις και βαφές! Αν δείτε ότι… ξεβάφουν(!) στο βράσιμο, πετάξτε τα!
Συστήνουμε ως απλή και εύκολη σούπα το κριθαράκι ή κοφτό μακαρονάκι, ολικής άλεσης. Και μην ξεχνάτε ότι: Αν προσθέσετε χυμό λεμονιού ή καλού ξυδιού, στις σούπες και στα χορταρικά σας, προστατεύετε τον οργανισμό σας χιλιάδες φορές περισσότερο από τα τεχνητά και χημικά προστατευτικά, μέχρι και θεραπευτικά. Εξίσου καλή θεωρείται και η υγρή πρόπολη μελισσών.
Γλυκόσουπες:
Κρατήσαμε τελευταία την γλυκόσουπα, για να γλυκάνουμε όσους ισχυρίζονται ότι δεν τους αρέσουν οι σούπες και για να τις μάθουν, όπως έκαναν οι γιαγιάδες μας με τα δύστροπα και ανόρεχτα εγγόνια τους. Όσο και να μεγαλώνει ο άνθρωπος, στο φαγητό παραμένει πάντα παιδί.
Έχετε ακούσει, μήπως, για τα πατροπαράδοτα και αρχαιοελληνικά ξείνια ή ξένια, γνωστά στους Δυτικομακεδόνες ως «ξιάφια»;
Ο ξένιος Ζεύς των αρχαιοελλήνων ήταν η ιερή υποχρέωση φιλοξενίας κάθε ξένου (που σήμερα μας επιβλήθηκε ως παντοφάγος του φιλοξενιστή του), στον οποίο προσφέρονταν τα
γλυκύτερα «ξένια» υποδοχής, που ήταν «σούπα φρούτων», δηλαδή κάτι σαν την σημερινή κομπόστα, ζεστή και βραστή της στιγμής, αποξηραμένων φρούτων (σταφίδα, σύκο, δαμάσκηνο, μήλο, κυδώνι και άλλα, βρασμένα όλα με μέλι και αρωματικά γαρύφαλλου, τριαντάφυλλου, ύσσωπου, βασιλικού, μέντας και παρόμοια). Θνητών Νέκταρ και Αμβροσία, λοιπόν, ήταν τα «ξένια» των τότε «ξενοδόκων»-φιλοξενιτών στις οικείες τους. Αυτά τα ίδια προσφέρουν στα πρωινά οι καλοί σημερινοί ξενοδόχοι (παρεφθαρμένη λέξη από τον αρχαίο φιλοξενιτή-ξενοδόκο), χωρίς βέβαια να γνωρίζουν αυτά που γνώριζαν και έπρατταν οι γιαγιάδες μας με τα δικά τους «ξιάφια»! Αρχαία Ελληνική κουζίνα είναι τα σημερινά «πρωινά» με αποξηραμένα φρούτα, αλευρικά (άλφιτα) και μέλι.
Γυρίστε πίσω λοιπόν στον ξένιο Δία και «φιλοξενείστε» τον εαυτό σας με τα ίδια αποξηραμένα και τοπικά-αγνά ελληνικά φρούτα, με λίγη ζάχαρη αν δεν έχετε μέλι και όλα τα ευγενή αποξηραμένα αρωματικά, δοκιμάζοντας την πρώτη στην ζωή σας «γλυκόσουπα», αλλά πανάρχαιη ελληνική. Δοκιμάστε το δικό σας επίγειο και σημερινό «Νέκταρ και Αμβροσία» με κουτάλι, χορταστικό και απολαυστικό, ως κύριο γεύμα και επιδόρπιο.
Μετά θα σας αρέσουν όλες οι ελληνικές, αγνές, υγιεινές και ωφέλιμες σούπες. Για την υγεία και την οικονομία σας.
Θυμηθείτε, τέλος, ότι τα «ξιάφια» οι γιαγιάδες μας τα προσέφεραν ως γιατρικό («ιλιάτσια» τα έλεγαν από το δωρικό Ιάλα, επί φαγητών και τα γνωστά μας ιλασμός, ίλεως, ιλέωση, εξιλέωση, θεραπεία) στους ασθενείς προς ανάρρωση και στους νηστεύοντες.
Καλή σας όρεξη, με όποια ελληνική σούπα και αν επιλέξετε! Επιστρέψτε στην Ελλάδα των προγόνων μας. Αρκετά μας εξαπάτησαν και μας εξαθλίωσαν με τις εισαγόμενες και ληστρικές… «σούπες» τους!
Για την Υγεία σας και την ευζωΐα σας, απλά και οικονομικά, δηλαδή σοφά και κυρίως αρχαιοελληνικά!!
Μοναστηριακές Συνταγές
ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Υλικά :
1 κιλό μανιτάρια
2 αυγά
4 κρεμμύδια φρέσκα
1 ματσάκι αντίδια
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι μαϊντανό
1 ποτήρι του κρασιού λάδι και λίγο βούτυρο
1 λεμόνι, αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση :
Ψιλοκόβουμε και καθαρίζουμε τα μανιτάρια. Τα ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσουν. Σουρώνουμε μέχρι να φύγει τελείως το νερό. Καβουρδίζουμε τα ξερά κρεμμύδια με το λάδι και το βούτυρο και στη συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αντίδια ψιλοκομμένα, τον άνηθο και το μαϊντανό. Προσθέτουμε νερό έτσι ώστε να σκεπάσει καλά όλα τα υλικά. Αφού βράσουν καλά (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό), ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Πριν κρυώσει η σούπα, χτυπάμε αυγολέμονο και το ρίχνουμε στη σούπα.
ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ
Εκτέλεση
Τεμαχίζουμε τα μανιτάρια στα δύο,αν είναι μεγάλα,τα πλένουμε ή τα στραγγίζουμε από το χυμό τους, αν χρησιμοποιήσουμε κονσέρβα, και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με το λάδι ,όπου τα σοτάρουμε , πολύ καλά, ώσπου να μείνουν τα μισά και να βγάλουν όλο το νερό τους. Κατόπιν προσθέτουμε αν επιθυμούμε, λίγο σπανάκι και μαρούλι, τα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το νερό κι ανάλογο αλάτι και τ\' αφήνουμε να βράσουν.
Λίγο πριν βράσουν τελείως, προσθέτουμε και τον άνηθο,ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά. Αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει καλά και σ \'ενα μπολ έχουμε το ταχίνι. Ρίχνουμε σιγά σιγά το χυμό των λεμονιών και το χτυπάμε στο χέρι ή τοποθετούμε το μείγμα στο μπλέντερ.
Συνεχίζουμε να χτυπάμε προσθέτοντας και λίγο από το ζωμό της σούπας. Οταν ασπρίσει το ταχίνι, το ρίχνουμε στο περιεχόμενο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε. Αν θέλουμε να ξαναζεστάνουμε τη σούπα, θα ανάψουμε πολύ χαμηλή φωτιά, γιατί το ταχίνι κόβει.
Ας σημειωθεί ότι το ταχίνι μπορεί να αντικατασταθεί με ένα αυγό.
ΥΛΙΚΑ :
600γρ. φρέσκα μανιτάρια ή 1 κονσέρβα μεγάλη
1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
1 μαρούλι μέτριο,ψιλοκομμέμο
λίγο σπανάκι ωμό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
χυμό 2 λεμονιών
4 φλυτζάνια νερό
4 κουταλιές ταχίνι
1 φλυτζάνι λάδι
αλάτι
Άλλωστε οι ψυχολογικοί δεσμοί που έχουν οι άνθρωποι με το φαγητό πηγάζει από την παιδική ηλικία. Αυτή η σύνδεση γίνεται υποσυνείδητα, καθώς μεγαλώνουμε, έτσι όταν θέλουμε να νοιώσουμε παρηγοριά, προστρέχουμε σε αυτό που ξέρουμε ότι θα έκανε η μητέρα μας για μας.
Επίσης, ο Αμπάλα στην έρευνα του θεώρησε εντυπωσιακό ότι οι αρχαίες συνταγές για σούπες και ζωμούς εξακολουθούν να είναι παρόμοιες με αυτές στα σύγχρονα βιβλία μαγειρικής.
Έτσι λοιπόν κατέληξε ότι η σούπα προσφέρει θρεπτικά οφέλη, συνδέεται άμεσα με τους ψυχολογικούς δεσμούς της παιδικής μας ηλικίας και έχει μακραίωνη παράδοση στις διατροφικές μας συνήθειες.
Ποιο διατροφικοί παράγοντες επηρεάζουν την οστεοαρθρίτιδα
1H Διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.
Το υπερβολικό βάρος μπορεί να κάνει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας χειρότερα, αφού ασκείται έντονη μηχανική πίεση που καταπονεί τις αρθρώσεις. Επίσης, αυξάνει τα επίπεδα της φλεγμονής, προκαλώντας μεγαλύτερο πόνο στις αρθρώσεις επιταχύνοντας την εξέλιξη της νόσου.
Ο τύπος των λιπών και ελαίων μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της φλεγμονής και του πόνου. Η αναλογία των διαιτητικών ωμέγα-6 έως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει προταθεί ότι σχετίζονται με την ΟΑ επειδή είναι πρόδρομες ουσίες των προφλεγμονωδών (προάγουν τη φλεγμονή) και αντιφλεγμονώδη εικοσανοειδών και κυτοκίνες, αντίστοιχα.
Ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, σημαντικό για τη διατήρηση υγιών οστών. Τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα, βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης, όπου τα οστά γίνονται εύθραυστα και ευπαθή και έχουν την τάση να πάθουν εύκολα κάταγμα. Ως εκ τούτου, η διατροφική πρόσληψη σε ασβέστιο πρέπει να είναι επαρκής. Η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι. Συνιστάται από τους ενήλικες κατανάλωση τουλάχιστον 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα κατά προτίμηση μειωμένων σε λιπαρά.
Βιταμίνη D. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η οστεοαρθρίτιδα αναπτύσσεται γρηγορότερα σε άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Πιστεύεται ότι μειώνει τη φθορά του αρθρικού χόνδρου ενώ είναι σημαντικό στοιχείο για την απορροφήση του ασβεστίου. Η βιταμίνη D βρίσκεται μόνο σε ένα μικρό αριθμό τροφίμων, όπως η μαργαρίνη, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα. Ακόμα η βιταμίνη D μπορεί να παραχθεί στο σώμα όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου. Συνιστάται παραμονή στο φως του ήλιου για περίπου 10 λεπτά κάθε μέρα ώστε να υπάρχει επαρκής παραγωγή βιταμίνης D.
Βιταμίνη C. είναι σημαντική για την ανάπτυξη χόνδρου. Ανεπάρκεια της βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αδύναμων χόνδρου. Η βιταμίνη C είναι ευρέως διαθέσιμη σε εσπεριδοειδή.http://thessdiet.gr/
ΤΣΟΡΜΠΑΣ- ΜΕΛΑΝΑΣ ΖΩΜΟΣ
Η λέξη τσορμπάς είναι τούρκικη. Είναι ένα είδος σούπας, συνήθως με όσπρια, που δινόταν ως συσσίτιο. Ο Η. Πετρόπουλος έγραφε κάπου (δυστυχώς δεν έχω πρόχειρο το άρθρο) πως στις εξεγέρσεις τους οι γενίτσαροι αρνιόντουσαν να πάρουν συσσίτιο, αναποδογυρίζοντας το καζάνι με τον "τσορμπά", δηλαδή το φαγητό τους.
Κύρια τροφή των Σπαρτιατών πολεμιστών ήταν ένας ζωμός από χοιρινό, γνωστός με την ονομασία μέλας ζωμός.
Ο Πλούταρχος υποστηρίζει πως «ανάμεσα στα πιάτα, αυτό που έχαιρε της μεγαλύτερης εκτίμησης ήταν ο μέλας ζωμός, μάλιστα σε τέτοιο σημείο που οι ηλικιωμένοι δεν αναζητούσαν καθόλου το κρέας.
Το άφηναν για τους νεότερους και δειπνούσαν μονάχα με το ζωμό που τους παρείχαν». Για τους υπόλοιπους Έλληνες πρόκειται για αξιοπερίεργο φαινόμενο. Το πιάτο αυτό αποτελούταν από χοιρινό, αλάτι, ξύδι και αίμα. Συνοδευόταν από τη γνωστή μάζα, σύκα, τυρί και καμία φορά από θηράματα ή ψάρι.
Ο Αιλιανός, συγγραφέας του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ., υποστηρίζει πως στους Λακεδαιμόνιους μάγειρες απαγορευόταν να προετοιμάζουν οτιδήποτε άλλο εκτός από κρέας.
Στην Αρχαία Λακεδαίμονα από την εποχή του βασιλιά και νομοθέτη Λυκούργου κατά τον 8ον π.Χ. αιώνα, γινόντανε στην Λακωνία τα κοινά συσσίτια κατά τα οποία λαός και στρατός τρώγανε τον περίφημο Μέλανα Ζωμό. Σφάζανε το χοίρο και φρόντιζαν με μεγάλη επιμέλεια να μαζέψουν το αίμα του μέχρι ρανίδος. Το αίμα ανακάτευαν με ξύδι για να μην πήξει.
Κατόπιν τηγάνιζαν κρέας και λίπος και μέσα σ’ αυτό έριχναν νερό. Μόλις το νερό άρχιζε να βράζει ανακάτευαν μέσα σ’ αυτό αλεύρι κρίθινο και προσέθεταν λίγο-λίγο το αίμα με το ξύδι. Εν συνεχεία και ενώ συνέχιζε το βράσιμο ρίχνανε νερό ώστε να διατηρείται πάντα αραιά πηχτό, υδαρές. Όταν το παρασκεύασμα δεν απορροφούσε άλλο νερό εσήμαινε πως είχε βράσει και ήταν κατάλληλο για σερβίρισμα.
Αυτό το φαγητό βέβαια με ξύδια, με αίμα, με λίπη και αλεύρια βρασμένα ήταν πολύ βαρύ. Εν πάσει περιπτώσει όπως και να έχουν τα πράγματα, η μέχρι των ημερών μας διατηρημένη αυτή συνήθεια του Μέλανος Ζωμού, είναι έθιμο καθαρά Ελληνικό και παρέμεινε αυτούσιο και αναλλοίωτο δια μέσου των χιλιετηρίδων. πράγμα που δείχνει την Ελληνικότητα της Μάνης.
Θα πρέπει λοιπόν οι νεώτεροι Μανιάτες να το μάθουν, διότι στα τελευταία χρόνια τείνει να σβήσει, ύστερα από την διείσδησιν εις την Μάνην άλλων συνθηκών ζωής και συνηθειών.
Επειδή η επαφή και συγχρονισμός λαών και συνηθειών αλλοιώνει, εν πολλοίς δε και καταργεί τόσον ωραία και αρχαιότατα έθιμα. (arxaia-ellinika.blogspot.gr)
Ο ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ ΣΑΛΟΝΙΚΙΩΤΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΣ..
Αναφερόμενος στη συνταγή της σούπας, διευκρινίζει ότι ο πατσάς που σερβίρεται στο μαγαζί του είναι μόνο από μοσχάρι και πρόκειται για το ποδαράκι, την κοιλιά, το στομάχι (σαρδένι), το παχύ έντερο (σαρδένι) και το πάγκρεας (τόπι) του ζώου.
"Τα πέντε αυτά είδη μπαίνουν στο καζάνι και βράζουν και, στη συνέχεια, ο κάθε πελάτης επιλέγει πώς τον θέλει: χοντροκομμένο, ψιλοκομμένο, ανάμεικτο, με ξύδι, με σκόρδο, με μπούκοβο. Είναι απαιτητικοί όσοι τρώνε πατσά” παρατηρεί ο κ.Τσαρούχας προσθέτοντας ότι το καζάνι περιέχει περίπου 250 μερίδες πατσά. Και επειδή το μαγείρεμά του θέλει μαεστρία, θυμάται συγκινημένος τον πρωτομάστορά του, τον Βασίλειο Λένον, ο οποίος μετέφερε την τέχνη της μαγειρικής του πατσά από την Κωνσταντινούπολη, όπου εργαζόταν.
"Ο καλός πατσάς διακρίνεται από τη γεύση του και φυσικά την καλή ποιότητα της πρώτης ύλης" λέει ο κ. Τσαρουχάς και προσθέτει: "Δρα θεραπευτικά για το στομάχι, όπως ομολογούν ακόμα και άνθρωποι που έχουν έλκος και σε κρατάει χορτάτο για πολλές ώρες, γι΄αυτό άλλωστε τον κατανάλωναν - παλαιότερα κυρίως - εργάτες που είχαν πολύ πρωινή βάρδια".
"Εξάλλου", συμπληρώνει, "ειδικά στο παρελθόν, δεν υπήρχαν εργάτες, αλλά και άνθρωποι της νύχτας, καλλιτέχνες, νυχτοφύλακες, που να μην έκαναν στάση πρωί- πρωί, για έναν πατσά".
Λίγα μυστικά ακόμα
Φροντίστε να αγοράσετε φρέσκο και καλοκαθαρισμένο ποδαράκι από τον χασάπη σας και να σας το κόψει κάθετα σε κομμάτια, αλλά και εγκάρσια κατά μήκος ώστε τα κόκαλα να κοπούν στη μέση και να φαίνεται το μεδούλι τους που είναι όλη η ουσία. Εγώ συνήθως αγοράζω από τα s/m ΑΒ και είναι έτοιμα κομμένα και πολύ περιποιημένα. Εγώ βάζω τον υπόλοιπο πατσά σε μεγάλο τάπερ και στο ψυγείο και μόλις κρυώσει γίνεται σαν ζελές. Βγάζω ένα ανάλογο κομμάτι στο πιάτο και ζεσταίνω όποτε θέλω να τον απολαύσω συνήθως μετά από ξενύχτι και κρεπάλη. Διατηρείται στο ψυγείο 10-12 μέρες και στην κατάψυξη έως τρεις μήνες. Κόστος υλικών 7 ευρώ. Κόστος μερίδας 0,80 ευρώ ενώ στα πατσατζίδικα κυμαίνεται από 5 έως 7 ευρώ η μερίδα. Άρα λοιπόν και σπιτικά και καθαρά και ΦΘΗΝΑ!!!Τα οφέλη της νηστείας
Γράφει η Μαρία Παναγιωτοπούλου / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / m.panagiotopoulou@hotmail.com
Η νηστεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των πιστών οποιασδήποτε θρησκείας. Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος τηρεί μια συγκεκριμένη περίοδο νηστείας είναι εντελώς προσωπικοί. Η ορθόδοξη εκκλησία έχει, κατά τη διάρκεια του έτους, πολλές περιόδους νηστείας. Η μεγαλύτερη και πιο αυστηρή, από πλευράς επιλογών, είναι αυτή του Πάσχα, που ξεκινάει από την Καθαρά Δευτέρα.
Νηστεία και μεσογειακή διατροφή
Από διατροφικής πλευράς, η νηστεία μάς φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη μεσογειακή διατροφή, η οποία μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Βέβαια υπάρχει και η λανθασμένη αντίληψη αρκετών ότι η νηστεία αποτελεί ευκαιρία για δίαιτα με σκοπό την απώλεια βάρους. Τα άτομα αυτής της κατηγορίας οδηγούνται σε αντίθετα, από τα προσδοκώμενα, αποτελέσματα. Δημιουργούνται έντονα στερητικά σύνδρομα και αποδυναμώνεται, τελικά η θέλησή τους για την τήρηση της νηστείας.
Όσοι νηστεύουν απέχουν απ’ όλα τα ζωικά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα πουλερικά και το αβγό. Το ψάρι στην συγκεκριμένη νηστεία δεν επιτρέπεται σε αντίθεση με τα θαλασσινά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και τα δημητριακά. Το παραπάνω διατροφικό πλάνο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της χοληστερόλης, του ουρικού οξέως και των τριγλυκεριδίων. Μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης δείχνει ότι στους νηστεύοντες παρατηρήθηκε μείωση της ολικής χοληστερόλης, της LDL “κακής” χοληστερόλης και του σωματικού βάρους.
Ευκαιρία να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών
Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών αυτή την περίοδο οδηγεί στην κατανάλωση όλο και περισσότερων φυτικών ινών. Οι τελευταίες βοηθούν στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος , στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη μειωμένη εμφάνιση καρκίνων του παχέως εντέρου, του μαστού και του προστάτη. 25 – 30γρ είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών και εύκολα μπορούμε να τη συμπληρώσουμε καταναλώνοντας ημερησίως δύο μπολ λαχανικών , 2 – 3 φρούτα και φροντίζοντας να μη λείπει από το τραπέζι το μαύρο ψωμί, το πίτουρο(bran) , το αναποφλοίωτο ρύζι, τα όσπρια κ.ά. Η συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων τροφοδοτεί τον οργανισμό με αντιοξειδωτικά, τα οποία θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα ακόμα πλεονέκτημα, που προσφέρουν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης, αφού είναι πλούσια σε κάλιο.
Κάντε το σωστό συνδυασμό
Πιο συγκεκριμένα, τα όσπρια περιέχουν φυτική πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας σε σύγκριση με την ζωική πρωτεΐνη, που είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι η φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη δεν περιέχει όλα τα αμινοξέα(δομικό στοιχείο των πρωτεϊνών) που χρειάζεται ο οργανισμός όπως η ζωικής. Μπορούμε να αυξήσουμε την αξία της πρώτης συνδυάζοντας τα όσπρια με έναν δημητριακό καρπό π.χ. φακές με ρύζι ή ρεβίθια με ρύζι ή αρακά με καλαμπόκι ή ρεβίθια με σουσάμι “χούμους”. Οι δημητριακοί καρποί έχουν αυτά τα αμινοξέα που λείπουν στα όσπρια με αποτέλεσμα να αυξάνεται η βιολογική αξία της φυτικής πρωτεΐνης και να γίνεται ισάξια με τη ζωική.
Θωρακίστε την καρδιά σας!
Το σουσάμι, οι ξηροί καρποί και το περιορισμένο ελαιόλαδο είναι πλούσια σε ω – 3 λιπαρά οξέα, τα οποία θωρακίζουν την καρδιά και την προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Προλαμβάνουν επίσης την νόσο Alzheimer, την νόσο Parkinson και την κατάθλιψη. Και αυτή, όπως και η προηγούμενη, ομάδα τροφίμων μειώνει την αρτηριακή πίεση και ρίχνει τα επίπεδα του σακχάρου. Το σουσάμι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο ο οργανισμός μπορεί εύκολα να αξιοποιήσει. Βρίσκεται σε προϊόντα όπως ο χαλβάς, το παστέλι και το ταχίνι. Επίσης είναι πλούσια πηγή σεληνίου, το οποίο διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες προφυλάσσοντας με αυτό τον τρόπο από καρδιοπάθειες και τον καρκίνο του προστάτη. Πρέπει να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση τον τροφίμων αυτών αφού εύκολα μπορείτε να ξεγελαστείτε και να φάτε παραπάνω από αυτό που πρέπει. 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ημερησίως, μια ποσότητα ξηρών καρπών όσο μια σφιχτή μπουνιά και 30γρ παστέλι μέρα παρά μέρα είναι αρκετά για να μην αυξηθεί το βάρος σας.
Θαλασσινά αντί για κρέας
Το κρέας, είτε κόκκινο(μοσχάρι, χοιρινό) είτε λευκό(κοτόπουλο, γαλοπούλα), καθώς επίσης και το ψάρι αντικαθίσταται στην νηστεία του Πάσχα από τα θαλασσινά. Έτσι και η χοληστερόλη και τα κορεσμένα λιπαρά αντικαθίστανται με την σειρά τους από ω – 3 λιπαρά οξέα, που έχουν αγγειοπροστατευτική δράση. Τα θαλασσινά περιέχουν σημαντικές ποσότητες σεληνίου και βιταμίνης Β12. Η μείωση του κόκκινου κρέατος προλαμβάνει και την εμφάνιση καρκίνου του παχέως εντέρου. Είναι απαραίτητο τα θαλασσινά να μην τηγανίζονται αλλά να ψήνονται, να γαρνίρονται με λαχανικά και όχι με τηγανιτές πατάτες και να εμπλουτίζεται η γεύση τους με αρωματικά(ρίγανη, μαϊντανό) και μπαχαρικά(πιπέρι, σαφράν).
Νηστεία με μέτρο!
Όσοι νηστεύουν και ιδιαίτερα αυτοί που ακολουθούν πλάνο νηστείας για μεγάλο χρονικό διάστημα, οφείλουν να είναι προσεκτικοί, γιατί μπορεί να προκαλέσουν στον οργανισμό τους σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως έλλειψη ασβεστίου, σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Πιο συγκεκριμένα:
- Τα ζωικά τρόφιμα, όπως είπαμε εξαρχής, απουσιάζουν από το καθημερινό διαιτολόγιο με αποτέλεσμα η πρόσληψη σιδήρου να μην επαρκεί. Σίδηρος υπάρχει και στα φυτικά τρόφιμα, αλλά απορροφάται από τον οργανισμό σε μικρές ποσότητες. Φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι τα κρεμμύδια, το μαρούλι, το σπανάκι, οι φακές, το μαύρο ψωμί, οι ξηροί καρποί, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα και τα θαλασσινά. Για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου στα τρόφιμα, που αναφέρθηκαν πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης C από το λεμόνι, το πορτοκάλι , να αποφύγετε το τσάι και τον καφέ και να προτιμήσετε το λευκό κρασί παρά το κόκκινο.
- Το ασβέστιο είναι ένα ακόμα θρεπτικό συστατικό που “κινδυνεύει” κατά την διάρκεια της νηστείας, αφού τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποφεύγονται. Φυτικά τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι το μαύρο ψωμί, ο χαλβάς, οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο, το σπανάκι, το σουσάμι, το λάχανο, οι μπάμιες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
- Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα η Β12 και το φυλλικό οξύ υποπροσλαμβάνονται, γιατί βρίσκονται κυρίως σε ζωικές τροφές. Οι βιταμίνες αυτές είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και περιέχονται σε τρόφιμα που έχουν αναφερθεί παραπάνω, όπως για παράδειγμα οι ξηροί καρποί, ο χαλβάς το ταχίνι και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.
ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΙΤΛΟΓΟΣ ΣΥΣΤΗΝΕΙ:
Τα οφέλη της νηστείας
Η νηστεία πέρα από τη θρησκευτική της σημασία, έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία αυτού που θα την ακολουθήσει.
Η αποχή από τα ζωικά προϊόντα μειώνει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, επομένως ωφελεί τα άτομα που έχουν ήδη αυξημένα τα λιπίδια του αίματος, αλλά και συμβάλει στην πρόληψη σε άτομα που οι τιμές τους είναι μέσα σε φυσιολογικά όρια. Είναι γνωστό ότι οι αυξημένοι αυτοί δείκτες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνων.
Για να υποκαταστήσουμε την πρωτεΐνη που δεν θα πάρουμε από το κρέας, αυξάνουμε τις ποσότητες των οσπρίων και προσθέτουμε τα θαλασσινά στη διατροφής μας. Πολύ καλή ποιότητα πρωτεΐνης μας δίνουν επίσης κάποιοι συνδυασμοί φυτικών τροφίμων όπως είναι το φακόρυζο (φακές με ρύζι), ρεβιθόρυζο κτλ. Καλό είναι να φροντίζουμε ώστε να παίρνουμε επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών καθημερινά, διότι η χαμηλή πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε ατονία, εύκολη κούραση, εξάντληση και κακή διάθεση.
Αν και δεν υπάρχει καλύτερη πηγή ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι σημαντικό κατά τη νηστεία να αυξήσουμε την κατανάλωση των νηστίσιμων τροφίμων που περιέχουν ασβέστιο. Αυτά είναι: σαρδέλες και γάβρος με τα κόκκαλα τους (εάν επιτρέπεται το ψάρι), τυρί σόγιας, μπρόκολο, σπανάκι, αμύγδαλα, ταχίνι, σουσάμι, παστέλι, φυστικοβούτυρο.
Η καλύτερη πηγή σιδήρου είναι το κρέας. Για να κρατήσουμε λοιπόν τον σίδηρο σε καλά επίπεδα και κατά τη διάρκεια της νηστείας, μπορούμε να αυξήσουμε την κατανάλωση σε: ψάρια ((εάν επιτρέπεται το ψάρι), θαλασσινά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, χουρμάδες, ξερά δαμάσκηνα και σύκα, όσπρια. Πρέπει όμως να κάνουμε τους σωστούς συνδυασμούς των τροφίμων αυτών με άλλα που αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, και να μην τα καταναλώνουμε με τρόφιμα που τη μειώνουν.
Η αυξημένη πρόσληψη λαχανικών και τα φρούτων που στη νηστεία έχουν (ή μάλλον πρέπει να έχουν…) την τιμητική τους, μας εφοδιάζει με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, βελτιώνοντας την υγεία και τη διάθεσή μας.
Η διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορεί να γίνει αρκετά ενδιαφέρουσα και γευστική, αρκεί να γνωρίζουμε τις επιλογές που διατίθενται. Υπάρχουν άπειρες συνταγές νηστίσιμες, αλλά και δυνατότητες για συνδυασμούς νηστίσιμων τροφίμων που χρησιμοποιούμε καθημερινά.
Θεωρητικά θα έλεγε κανείς πως κατά τη νηστεία χάνουμε κιλά, αφού αφαιρούμε ολόκληρες κατηγορίες τροφίμων (κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και παράγωγα). Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που παρατηρούν αύξηση στο βάρος τους. Αυτό συμβαίνει πιθανότατα επειδή αυξήσει κατά πολύ τις ποσότητες των νηστίσιμων προϊόντων που καταναλώνουν (ψωμί, χαλβάς, νηστίσιμα γλυκά) σε σημείο που η ενέργεια (θερμίδες) που προσλαμβάνουν από την τροφή να είναι περισσότερη από την ενέργεια που ξοδεύουν. Με καλή οργάνωση βέβαια, η νηστεία μπορεί να διευκολύνει την απώλεια βάρους σε αυτούς που έχουν τέτοιο σκοπό.
Βιβή Κατσαρού, Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc
Συνοπτικά δείτε κι αυτά:
Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία μας είναι πολλά και συνοψίζονται στα εξής:
- Αποτοξίνωση του οργανισμού και εξομάλυνση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα οποία θα επιβαρυνθούν αρκετά τις μέρες του Πάσχα από την υψηλή κατανάλωση ζωικών τροφίμων και λιπαρών. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού λόγω της αυξημένης κατανάλωσης αντιοξειδωτικών από τη μεγάλη ποικιλίας φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών, ζυμαρικών και ξηρών καρπών.
- Βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου και καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας χάρη στην υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών.
- Μείωση σωματικού βάρους, που όλοι επιθυμούν για τις γιορτινές μέρες του Πάσχα, μιας και ο αποκλεισμός των ζωικών τροφίμων συνεπάγεται τη μειωμένη πρόσληψη λιπαρών και θερμίδων.
Ωστόσο, επειδή η νηστεία της μεγάλης σαρακοστή διήρκησε αρκετές μέρες καλό είναι να έχουμε υπόψιν μας κάποιες χρήσιμες συμβουλές προκειμένου και την τελευταία εβδομάδα να είναι να είναι επαρκής σε θρεπτικά συστατικά. Έτσι, συστήνονται τα εξής:
- Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες: Είναι βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου! Ιδανική επιλογή αποτελούν τρόφιμα όπως: δημητριακά/ζυμαρικά ολικής άλεσης, κριθάρι, πλιγούρι, βρώμη, καστανό ρύζι, όσπρια.
Μοναστηριακές Συνταγές
"Καθόλου κρέας όλο τον χρόνο, πολλά χορταρικά και φρούτα. Τηρούμε αυστηρά τη νηστεία. Είναι μια λιτή, υγιεινή διατροφή χωρίς λιπαρά». Αυτό είναι το μυστικό που προστατεύει τους αγιορείτες μοναχούς από τον καρκίνο καθώς και από άλλες ασθένειες και τους προσφέρει μακροζωία", λέει ο μοναχός της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, πατήρ Μωυσής.«Τρώμε με εγκράτεια. Όσο πρέπει».
Η κουζίνα στο Άγιο Όρος είναι αξιολογότατη, λιτή, νόστιμη και συνάμα ωφέλιμη για την υγεία. Η αγιορείτικη κουζίνα βασίζεται στα λαχανικά, τα όσπρια και ότι προσφέρει η θάλασσα που περιβάλλει το Άγιο Όρος.
Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές "Αγιορείτικες Συνταγές". Καλή σας όρεξη....
12 νηστίσιμες αγιορείτικες συνταγές για τη Σαρακοστή από τον μοναχό Επιφάνιο τον Μυλοποταμινό.
από το βιβλίο του πατέρα Επιφανίου του Μυλοποταμινού, που δημοσιεύονται στο βιβλίο του «Η μαγειρική του Αγίου Όρους».Δείτε τις αναλυτικά πατώντας πάνω στη κάθε συνταγή:
Κολοκυθάκια με πατάτες στον φούρνο (μπριάμ)
.
Σαλιγκάρια γιαχνί
.
Φασουλαταβάς ή βουρδουνάρικα
.
Βλίτα με κολοκυθάκια γιαχνί
.
Ρεβιθοκεφτέδες
.
Μελιτζάνες στον φούρνο
.
Λαχανόρυζο
.
Πατάτες στον φούρνο
.
Πατάτες γιαχνί
.
Χταποδόσουπα
.
Χταπόδι κρασάτο
.
Σουπιές στιφάδο
ΠΡΟΣΟΧΗ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ:
Γαριδάκια, πατατάκια , και όλα τα τυποποιημένα παρόμοια σκευάσματα. Κρουασάν, γλυκά (πάστες, σοκολάτες, παγωτά κλπ.) ζαχαρωτά (καραμέλες). Πολύ ζάχαρη στο γάλα μας ή τους χυμούς που πίνουμε. Κρέας με πολύ λίπος , αλαντικά με πολύ λίπος. Τσιγαριστά μεζεδάκια. Αναψυκτικά που περιέχουν χημικές ουσίες. Οινοπνευματώδη ποτά. Λιπαρές σάλτσες (π.χ. μαγιονέζα). Βούτυρα. Λευκό ψωμί.
ΤΙ ΕΤΡΩΓΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Η τροφή αποτελούσε κομβικό γεγονός στην κοινωνική ζωή στην Αρχαία Ελλάδα. Οι πληροφορίες που αντλούμε για την αρχαία ελληνική διατροφή και κουζίνα -το life style των Αρχαίων δηλαδή-προέρχονται, κυρίως, από τους κλασικούς τραγωδούς και κωμωδιογράφους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο το έργο του Αθηναίου «Δειπνοσοφιστές» (2ος μ.Χ αιώνας), αριθμούσε 30 βιβλία, από τα οποία σώζονται τα 15, και αποτελούν μια συνεχή αναφορά σε παλαιά για την εποχή κείμενα, που είχαν ως κύριο θέμα την ελληνική κουζίνα. Κάτι σαν τον Τσελεμεντέ της εποχής με λίγα λόγια....(συνέχεια)
Πρωινό
Το αρχαιοελληνικό μπρέκφαστ ονομαζόταν συνήθως «άριστον» και είχε σαν βάση το ψωμί, («μάζα» από κριθάρι για το λαό, «άρτο» από σιτάρι για τους πλούσιους) βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί. Μάλιστα, οι Αρχαίοι μας ξεκινούσαν τη μέρα με κρασάκι και μάλιστα χωρίς νερό, ενώ άλλες συνηθισμένες πρωινές τροφές ήταν τα ξερά σύκα, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι άλλοι ξηροί καρποί. Το συνηθισμένο πρωινό ρόφημα, το αντίστοιχο του καφέ ας πούμε, ήταν ο «κυκεών», ένα μείγμα κρασιού, τριμμένου τυριού και κριθάλευρου. (Άστο καλύτερα… ) Έπιναν και οι αρχαίοι γάλα, κυρίως κατσικίσιο και το άλλο αγαπημένο τους ρόφημα, κάτι σαν το τσάι αυθαιρέτως παραλληλίζουμε εμείς, ήταν ένα είδος υδρόμελου που το παρασκεύαζαν από χλιαρό νερό και μέλι.
Γεύματα
Συνήθως τα γεύματα ήταν δύο. Το πρώτο απαρτιζόταν από ψάρι, όσπρια ή έναν εύκολο και απλό συνδυασμό τροφών όπως ψωμί, τυρί, ελιές, αυγά, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Το βασικό γεύμα της ημέρας ήταν το βραδινό, το δείπνο, το οποίο αποτελούσε το κύριο γεύμα μιας και ήταν συνδυασμένο με το συμπόσιο και τη φιλική συντροφιά. Οι Αρχαίοι Έλληνες αγαπούσαν τη συντροφιά κατά τη διάρκεια του δείπνου και δεν τους άρεσε να τρώνε μόνοι τους. Η γενικά αποδεκτή άποψη ήταν ότι το να τρώει κανείς μόνος του δεν σημαίνει ότι γευματίζει αλλά ότι απλά γεμίζει το στομάχι του.
Το savoir-vivre του συμποσίου
Στη διάρκεια του δείπνου ο οικοδεσπότης βρισκόταν συνήθως ξαπλωμένος σε κρεβάτι του, ενώ η γυναίκα του καθόταν σε σκαμνί. Τα παιδιά εμφανίζονταν στα επιδόρπια και στέκονταν όρθια ή κάθονταν, ανάλογα με την ηλικία τους και τις συνήθειες της οικογένειας. Αλλά σ’ ένα τραπέζι με καλεσμένους τα μέλη της οικογένειας δεν παρουσιάζονταν. Έπαιρναν μέρος μονάχα οι άντρες, μιας και η συζήτηση ήταν φιλοσοφική, επομένως ακατανόητη για τις γυναίκες και τα παιδιά ή καθαρά ανδρική επομένως ακατάλληλη για τα αυτιά των γυναικών.
Μάθετε λοιπόν πως οι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν πιρούνια και μαχαίρια. Κουτάλια είχαν, αλλά προτιμούσαν να τα αντικαθιστούν με μία κόρα ψωμί και να πιάνουν το φαγητό με τα χέρια. Οι αρχαίοι Έλληνες σκούπιζαν τα χέρια τους με ψίχα ψωμιού ή με ειδική κόλα που τη ζύμωναν με τα δάχτυλα τους και την έκαναν σφαιρίδια.
Ορεκτικά και κυρίως πιάτα
Στην Αθήνα ένα γεύμα δεν άρχιζε ποτέ με σούπα. Αν και οι σούπες θεωρούνταν υγιεινά και θρεπτικά φαγητά (λέγεται πως το φαγητό που προτιμούσε ο Ηρακλής ήταν ζωμός από μπιζέλια) ήταν ταυτόχρονα το φαγητό της πλέμπας και γι’ αυτό σ’ ένα κυριλέ τραπέζι με καλεσμένους δεν ταίριαζε να προσφέρεις κονσομέ.
Αντιθέτως, το πρώτο μέρος του γεύματος σέρβιραν χορταστικά φαγητά και ειδικά ψάρια και πουλερικά. Έτρωγαν σχετικά λίγο κόκκινο κρέας. Τα χορταρικά τα σέρβιραν με μια σάλτσα φτιαγμένη από λάδι, ξύδι και μέλι. Σ’ αυτό το μέρος του φαγητού δεν έπιναν κρασί. Οι Αθηναίοι προτιμούσαν να πιούν κρασί μετά το φαγητό. Άλλωστε το κρασί μπορούσε να αντικαταστήσει ένα ολόκληρο γεύμα, αν ήταν ανακατεμένο με κριθάρι, αλεύρι και τριφτό τυρί. (Αυτό το μείγμα ήταν ο περίφημος κυκεώνας και ήταν το ποτό που προτιμούσαν οι Έλληνες.)
Επιδόρπια
Ως επιδόρπια σέρβιραν νωπούς και ξηρούς καρπούς, αλατισμένα αμύγδαλα, τυρί, σκόρδα, κρεμμύδια, γλυκές και αλμυρές πίτες, που ήταν το καύχημα της Αττικής. Οι πίτες αυτές ήταν φτιαγμένες από μέλι, τυρί και λάδι. Ιδιαίτερα δημοφιλές ήταν ένα πιάτο που ονομαζόταν «μυτλωτός,» που δεν ήταν άλλο από μια πίτα με τυρί ανακατεμένο με μέλι και σκόρδα. Όλα συστατικά φυσικά και υγιεινότατα και με πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες, όπως για παράδειγμα το σκόρδο που αποτελεί ακόμα και σήμερα δόκιμο τρόπο καταπολέμησης της αρτηριακής πίεσης. Για να συνοδεύσουν τα επιδόρπιά τους, έπιναν γλυκό κρασί, που είχε άρωμα λουλουδιών και το οποίο αποκαλούσαν «το γάλα της Αφροδίτης.»
The party is here
Φαίνεται πως όλο αυτό το τσιμπούσι και η οινοποσία άρεσε πολύ στους προπαππούδες μας και τους έφτιαχνε το κέφι. Δεν είναι τυχαίο πως σε κάτι τέτοιες φάσεις ειπώθηκαν κάποια από τα πιο σημαντικά ψήγματα σοφίας του Δυτικού Πολιτισμού. Οι αρχαίοι, αραχτοί και light στα day beds –ανάκλιντρα τα λένε- συζητούσαν επί παντός επιστητού, τραγουδούσαν κι απολάμβαναν τη μουσική και το χορό. Ένα από τα αγαπημένα τους παιχνίδια ήταν οι ασκήσεις του πνεύματος και ειδικά τα αινίγματα. Εκείνος που δεν ήξερε να απαντήσει τιμωρούνταν να πιει ένα κύπελλο κρασί κι έτσι ασφαλώς συμπεραίνουμε πως οι πιο αδαείς ήταν τελείως τύφλα μέχρι το τέλος της βραδιάς. Προφανώς για να αντέξουν τις τεράστιες ποσότητες κρασιού και την πολύωρη οινοποσία-τους άρεσαν οι αρμένικες βεγγέρες καθώς φαίνεται- ανακάτευαν το κρασί τους με νερό, σε αναλογία δυο μέρη νερό και ένα κρασί ή τρία μέρη νερό κι ένα κρασί. Το κρασί που ήταν ανακατεμένο με τρία μέρη νερό θεωρούνταν πολύ αδύνατο και το αποκαλούσαν κοροϊδευτικά «ποτό για τα βατράχια». Το καλοκαίρι το κρασί το ανακάτευαν με πάγο που έφερναν από τα βουνά και που τον διατηρούσαν σε πρωτότυπες παγοκύστες από άχυρα τυλιγμένα με κουρέλια.
Και τα φτωχαδάκια;
Οι πλούσιοι καλοπερνούσαν με αμπελοφιλοσοφίες και οινοποσίες μέχρι τελικής πτώσεως αλλά οι φτωχοί την έβγαζαν κυρίως με κριθάρι σε όλες του τις πιθανές εκδοχές: ζωμός από κριθάρι, πίτες με κριθάλευρο και κρίθινα ψωμιά. Συνήθιζαν επίσης πηχτούς ζωμούς με μπιζέλια ή φακές και κατανάλωναν φτηνά αλλαντικά. Το κρέας και το άσπρο ψωμί σπάνια εμφανίζονταν στο τραπέζι τους. Αντίθετα έτρωγαν πολλά αλατισμένα ψάρια φερμένα από τον Εύξεινο Πόντο κι έπιναν φτηνό κρασί νερωμένο, αλλά συνήθως έμεναν ευχαριστημένοι μονάχα με το νερό.
Οι Σπαρτιάτες
Οι Αθηναίοι ήταν πιο εκλεπτυσμένοι και πιο γκουρμέ από τους αιώνιους αντιπάλους τους. Οι Σπαρτιάτες τρέφονταν με πρωτόγονες και χοντροκομμένες τροφές, μ’ έναν πηχτό χυλό από μπιζέλια και με ζωμό που ήταν το φαγητό που προτιμούσαν. Τα συσσίτια των Σπαρτιατών αποτελούνταν από τον θρυλικό μέλανα ζωμό, που παρασκευαζόταν από χοιρινό κρέας που το έβραζαν με αίμα και έριχναν αλάτι και ξίδι. Καθένας έτρωγε ορισμένη μερίδα από το ζωμό και συμπλήρωνε το γεύμα του με κριθαρένιο ψωμί, μαύρο κρασί, ελιές και τυρί. Ο μέλανας ζωμός δεν πρέπει να ήταν εύγευστος ούτε εύπεπτος αλλά ακριβώς αυτή ήταν η ιδέα της σπαρτιάτικης ανατριφής.
Γεια σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι Κα DAVILA είναι σε αναζήτηση ενός δανείου για περισσότερο από 3 μήνες,
Έχω πάει πολλές φορές παρασυρθείτε σε ιστοσελίδες δανείου μεταξύ συγκεκριμένων
Που θέλουν είναι ένα δάνειο μεταξύ μεμονωμένων σε πολλούς ανθρώπους.
Αλλά κάθε φορά που έχω από ψευδείς δανειστές και
στο τέλος, δεν θα πάρω τίποτα στο λογαριασμό μου. Αλλά ευτυχώς, είμαι
έπεσε σε μια κοπέλα με το όνομα ΛΥΘΟΎΝ πολύ απλό και το είδος που με βοήθησε
βρείτε μου δάνειο 70.000 ευρώ που θα λάβει για λογαριασμό μου σε 48 ώρες
μετά χωρίς πάρα πολλά πρωτόκολλα.
Έτσι που έχουν ανάγκη, όπως εγώ, μπορείτε να γράψετε σε αυτόν και
να του εξηγήσω την κατάστασή σας, μπορεί να βοηθήσει το e-mail :
lysemarie3@gmail.com
Προοδευτικός. Καινοτόμο. Φτιαγμένο για σένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλωσορίσατε στην Εταιρεία Δανεισμού Acceptance (ALC)! (acceptanceloanservices@gmail.com)
Θα υπάρξει χρόνος όταν θα χρειαστείτε οικονομική υποστήριξη για να ξεκινήσετε μια επιχείρηση ή να επενδύσετε στην τρέχουσα επιχείρηση σας ή να αντικαταστήσετε το αυτοκίνητό σας ή να αγοράσετε ένα νέο σπίτι ή να ξεκινήσετε ένα έργο; και ίσως έχετε επιδιώξει οικονομική βοήθεια από τις τράπεζες ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμά σας, αλλά όλα δεν έχουν αποτέλεσμα, δεν ανησυχούν πια, το όνομά μου είναι Danielle Ramos, και είμαι αξιωματικός δανείου και δουλεύω με ACL, η εταιρεία μου μπορεί να σας βοηθήσει με το ποσό του δανείου που χρειάζεστε για να πετύχετε τους στόχους σας και μπορούμε να σας προσφέρουμε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια.
Οφέλη δανεισμού μαζί μας.
-Τα ανταγωνιστικά ποσοστά 3%
- Ένα φιλικό, εξυπηρετικό προσωπικό για να σας βοηθήσει στη διαδικασία.
-Επιλογή μεθόδων αποπληρωμής είτε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια.
- Εγκρίνουμε το 98% περίπου των αιτήσεων δανείων σε λιγότερο από 24 ώρες!
-Παρέχουμε όλα τα είδη δανείου.
-Μπορείτε να δανειστείτε μέχρι και 10 εκατομμύρια ευρώ.
-Δεν επιβάλλονται ποινές για την καθυστερημένη εξόφληση του δανείου.
Δεν υπάρχουν πλέον χρόνοι αναμονής ή αγχωτικές επισκέψεις τράπεζας. Η υπηρεσία μας είναι διαθέσιμη 24/7 - μπορείτε να πάρετε ένα δάνειο και να ολοκληρώσετε τις συναλλαγές σας όποτε και όπου θέλετε.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να λάβετε ένα δάνειο σε λιγότερο από 24 ώρες χωρίς άγχος, απλά στείλτε μας ένα e-mail μέσω
(acceptanceloanservices@gmail.com)
Στην ACL, δεσμευόμαστε να παρέχουμε άριστες υπηρεσίες ανά πάσα στιγμή.