Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΖΗΤΕΙΤΑΙ...ΠΑΠΑΔΙΑ-ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΊΩΝ ΙΕΡΕΩΝ!

Ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα που σπάνια θίγεται...


Καλά  με τον παπά... Με την παπαδιά όμως τι γίνεται;
Στα ΑΖΗΤΗΤΑ οι μέλλοντες ιερείς
Ένα βουβό δράμα-σοβαρό κοινωνικό θέμα.
Οι Ελληνίδες τους αποφεύγουν όπως ο «διάολος το λιβάνι»!... Έστω κι αν είναι οι μόνιμες, φανατικές  «πελάτισσες» των ναών...

Μας ξάφνιασε η αγγελία που  διαβάσαμε: «Νεός , ικανός, μορφωμένος καθηγητής Φιλολογίας και Θεολογίας, προτιθέμενος να γίνει κληρικός , ζητεί εις γάμον κοινωνίαν νέαν με ένα προσόν: Να είναι άτομον σύγχρονον, ανήσυχον και σοβαρόν τηλ....»


Σαν πολλά δεν ζητάει ο αγγελιοδότης; Να είναι η υποψηφία νύμφη σοβαρή και συνάμα σύγχρονος; Όχι πως είναι ασυμβίβαστα αυτά! Αλλά ζούμε σε μια εποχή όπου η γυναίκα , στην απέλπιδα προσπάθειά της να αντιγράψει τις ανδρικές συνήθειες-μοντέλα , τον έχει υπερφαλαγγίσει σε πολλές περιπτώσεις.
Έτσι ο άνθρωπος της αγγελίας, προβαίνει στο έσχατο αυτό 
διάβημα να ανακοινώσει δημοσίως τις προθέσεις του  ..προφανώς γιατί δεν μπόρεσε να σταυρώσει ..γυναίκα με τους κλασσικούς τρόπους.. (γνωριμίες τυχαίες, παρέες  ακόμη και συνοικέσια..)
Αν δε ληφθεί υπόψη πως οι περισσότεροι των κληρικών είναι και ωραίοι άνδρες με τα μέτρα και σταθμά των κοσμικών, τότε το πράγμα παίρνει, άλλες
Οδυνηρότερες διαστάσεις.
 
Τεράστιον το θέμα που προβάλλεται από την απλή αυτή αγγελία . Είναι το κεφάλαιο των εγγάμων κληρικών, που αποτελούν εξάλλου και την συντριπτική πλειοψηφία του Ορθοδόξου κλήρου.
Κι όμως σήμερα υπάρχει μεγάλη έλλειψη «παπαδιάς», πρεσβυτέρας. Οι ενδιαφερόμενοι, στην πλειοψηφία τους σπάνε τα μούτρα τους και κυριολεκτικά μένουν στο ράφι... και στη σειρά, ανάμενοντες, πότε θα βρεθεί η πολυπόθητος νύμφη, ώστε να χειροτονηθούν ιερείς!
Δραματική η περίπτωσή τους. Η επιλογή τους να υπηρετήσουν τον Χριστό και την Εκκλησία σκαλώνει στην γυναίκα, στην απροθυμία της γυναίκας να ακολουθήσει  το στάδιο της ιεροσύνης του συζύγου της ιερέως!

Κι εδώ προβάλλει το καταλυτικό: cherche la femme… αναζητήσατε τη γυναίκα, τον δράστη...
Ο υποψήφιος προς ιεροσύνη, ως άτομο με αναμφισβήτητο το χάρισμα της επικοινωνίας, και ασφαλώς διαπράττει γνωριμίες με γυναίκες, όπου κι έχει απήχηση, αλλά μόλις «σκάσει» το παραμύθιον πως  θέλει να γίνει παπάς.... μην είδατε τη λεγάμενη... Τρέχει όπου φύγει-φύγει ... τρέχει και σταματημό δεν έχει.!

΄Όλα καλά  κι άγια με τον νεανία υποψήφιο λειτουργό του Υψίστου, αλλά να θέλει το.. παπαδιλίκι, αυτό πια είναι αβάσταχτο...
Συνεπώς το δράμα είναι διπλό. Όχι μόνο από τη μεριά του υποψήφιου κληρικού, αλλά και από την πλευρά της γυναίκας, η οποία αλαφροϊσκιωτα, με την απόρριψή της, χάνει ίσως τη μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει την ευτυχία της ζωής της. Μια κι αυτό είναι το ζητούμενο όλων των ανθρώπων.

Να μην υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες δύσπεπτες. Ρεπορτάζ κάνουμε κι όχι επιστημονικό σύγγραμμα.
Επισημαίνουμε τα εξής που πιθανόν να έχετε προσέξει:
1)       Κατά τεκμήριο οι πιο ευτυχισμένες οικογένειες στην Ελλάδα είναι αυτές των κληρικών. Όχι πως δεν υπάρχουν κλυδωνισμοί και στις οικογένειες αυτές, αλλά είναι σταγόνα εν τω ωκεανώ.. κυρίως δε στο χώρο των εγγάμων κληρικών σπανίζουν τα διαζύγια. Σχεδόν ανύπαρκτα! Αυτό που κάνει γερές τις οικογένειες των κληρικών, είναι η αγάπη μεταξύ των μελών τους και η αγάπη προς τον Χριστό. Οι επί μέρους «διαφορές» επιλύονται εν πνεύματι αγαθότητας ..
2)     Παλαιότερα η σύζευξη παπά με παπαδιά στην ελληνική κοινωνία εθεωρείτο τιμητικό αξιοσημείωτο γεγονός κι αποσπούσε τις ευχές του συνόλου της κοινότητας.
3)     Δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στην ελληνική ονοματολογία. Κατά παγκόσμια αποκλειστικότητα η Ελλάς κατέχει τα πρωτεία . Τα επίθετα με πρώτο συνθετικό τη λέξη παπα (Παπαδόπουλος,παπαγιάννης, παπατρέχας κ.λ.π, Διάκος, Διακάκης, Αναγνώστης, Αναγνώστου, Καλογήρου, Καλογερόπουλος, Ιεροψάλτης, ψάλτης ,Πατριάρχης, Πατριαρχέας, Πατριαρχάκης, Αρχιμανδρίτης κ.α.   ) κατέχουν την συντριπτική πλειοψηφία του πανθέου της ονοματολογίας μας.
Κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Μαρτυρεί την βαθειά σχέση και συγγένεια του ΄Ελληνα με κάποιο παπά!

ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΝ ΑΤΟΜΟ Η ΓΥΝΑΙΚΑ;

Τι συμβαίνει σήμερα και εκδηλώνεται αυτή η ..περίεργη αποστροφή της  γυναίκας προς τους ανθρώπους της εκκλησίας, όταν η ιδία αποτελεί την καλύτερη «πελάτισσα»,σκέτη φανατίλα, την ξεφωνημένη  fun των ναών, ναϊδριων, εξωκκλησίων, και Μοναστηρίων και κατακομβών ακόμη;
Δεν αλληλοσυγκρούεται μήπως και γιατί;  Πώς συμβαίνει από τη μια  να αγαλλιάζεται με τα εκκλησιαστικά  κι  από την άλλη να αποτινάσσει ως  λεπρώδη την εκδοχή  να έλθει η ίδία εις  γάμου κοινωνίαν με άτομον που έχει κλήση προς την ιεροσύνη; Την απάντηση θα τη δώσει η ιδία μια και αφορά απόλυτα τον ψυχισμό της! Ακόμη δε, οι ενδιαφερόμενοι να ακολουθήσουν τον κλήρον ή τον μοναχισμόν αντιμετωπίζουν ουκ ολίγες ζωηρές ενστάσεις από τις μανάδες τους  και τις αδερφάδες τους !
Θα λέγαμε περαστικά στις γυναίκες αυτές  , αλλά θεραπεία δεν υπάρχει. Πρόκειται περί ανιάτου νόσου. Και ιδού γιατί:

Θα έχετε παρατηρήσει πως η πλειοψηφία των εκκλησιαζομένων αποτελείται από γυναίκες. Αλλά τι γυναίκες ; Ποιας ηλικίας; Οι προσερχόμενες εις ναούς κι άλλα θυσιαστήρια, είναι κατά κανόνα εκείνες που διήλθαν τον Ρουβίκωνα , δηλαδή την κλιμακτήριον και πέρασαν  πλέον ανεπιστρεπτί  σε άλλη... τρίτη διάσταση... Γι αυτό και οι Εκκλησιαζόμενες είναι μιας κάποιας ανυπόφορης ηλικίας, όπως θα έλεγε η επίσης ανυπόφερτη και λησμονημένη Γαλλίδα συγγραφέας Φρανσουάζ Σαγκαν!

ΤΑΔΕ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ

Ο λαός όμως λέει τα εξής  χαρακτηριστικά:
«Οι νεαρές γυναίκες δεν παραπάνε στις εκκλησιές ...Κι αν πάνε το κάνουν από ζόρι. Αλλού έχουν το νιονιό τους . Κι αφού «βγάλουν τα μάτια τους», μια ολάκερη ζωή, στα 45 τους περίπου, κοιτάζονται στον καθρέπτη κι εκεί γίνεται η μεγάλη αποκάλυψη. Τρομάζουν με το  είδωλό τους ! Καλά περάσαμε στο χθες, αλλά τώρα που δεν περνάει η μπογιά μας , τι κάνουμε;
΄Οντας από τη φύση της το κατ΄εξοχήν αυτό φοβισμένο πλάσμα, η γυναίκα, ξάφνου αρχίζει να έχει νταραβέρια με τις εκκλησιές και τους παπάδες , τις λαμπάδες και τα ατέλειωτα τάματα. Στο πίσω μέρος του μυαλού της κυριαρχεί η γραμμή της «πισινής»..Ας έχει δηλαδή μια πισινή, καλού-κακού, ώστε αύριο κατά τη δεύτερη παρουσία , κάτι ,επί τέλους να παρουσιάσει στον Υπέρτατο κριτή...Εν άλλοις λόγοις, αποκτά και την αρετή της θεοφοβίας.

Έτσι κάπως μπορεί να εξηγηθεί ο αιφνίδιος, μετά κλιμακτήριον... έρωτάς της προς την εκκλησία κι όχι φυσικά η ευσέβεια ή θεοσέβειά της...
Έτσι εξηγείται η πάνδημος προσέλευσή των κάποιας ηλικίας γυναικών στα ιερά θυσιαστήρια... Ο φόβος ... δια του τι μέλλει γεννέσθαι την Ημέραν της Κρίσεως ...φυλάει τα έρμα, τις έρμες..

Οπότε προ του πολύπλοκου ψυχογραφικού αυτού φαινομένου, η κατάσταση για τους υποψήφιους  έγγαμους κληρικούς κάθε άλλο παρά ρόδινη προβλέπεται για το μέλλον. Θα λέγαμε ότι ήδη είναι εκρηκτική, διότι η παραγωγή εγγάμων κληρικών βρίσκεται σε χρόνια στασιμότητα και μετά πολλών σκοπέλων .
Μέγας δράστης της ανέλιξης του κλήρου : Η γυνή! Διατί να το αποκρύψομεν άλλωστε;... Αποφεύγει, όπως ο διάολος το λιβάνι ,να γίνει η ιδία πρεσβυτέρα..

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΚΛΗΡΙΚΟΥ

Ιδού όμως τι υποστηρίζει ένας φλεγόμενος να ιερωθεί, η τύχη του οποίου  εξαρτάται απόλυτα από την απόφαση της όποιας καρακάξας ή Δουλτσινέας στέρξει να  τον ακολουθήσει στον Γολγοθά που επέλεξε:
«Δεν ξέρω, αλλά εμείς οι της Εκκλησίας, είμαστε ολιγόν τι αγαθοί. Είμαστε, κατά δύναμιν έκαστος, φιλαλήθεις κι ευθείς. Ομολογούμεν εις την συνομιλίτρια μας που έλκει την συμπάθειά μας την πάσαν αλήθεια των προθέσεών μας. Και το πράμα χαλάει πάνω στη βράση. Η Δουλτσινέα χαμογελάει στιφά , λέει «ευχαριστώ ..μα δεν θα πάρω» κι εξαφανίζεται ως δια μαγείας ... όπως  κατά το κοινώς λεγόμενο... «Μην είδατε τον Παναγή» ...
Από τις πολλές τέτοιες... ρομαντικές χυλόπιτες, διαπιστώσαμε κι αυτά, τα διδακτικά:
** Ομολογείς ότι θέλεις να γίνεις παπάς ,αλλά η ιδία, η σύγχρονος νεανίδα σε άλλα λιβάδια κι αγρούς  βόσκει. Θέλει τον άνδρα α) απαραιτήτως ωραίον,(και κατά  προτίμηση...αψηλόν ως οι τσολιάδες της προεδρικής φρουράς),  προσόν που διαθέτουμε μεν εμείς κατά πλειοψηφία, ως γνωστόν, αλλά δεν αρκεί.. β)Να είναι κατά την χυδαιολογική έκφραση «ματσωμένος», δηλαδή παραλής , της τάξης ει δυνατόν πάνω από βιομήχανος...ή κατά μεγάθυμη επιείκεια ...αποκαταστημένος επιστήμων, έ στην ανάγκη  ας είναι και δημόσιος υπάλληλος.. γ)απαραιτήτως να διαθέτει όχημα μεγάλης ιπποδύναμης, κατά προτίμηση κουπέ ή 4/κίνητον ΤΖΙΠ..  
Κατόπιν όλων αυτών των δακρύβρεκτων φαντασιώσεων, αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι σε ζωοπανήγυρη ή σε ζαρζαβατζίδικο, όπου η λεγάμενη σε...επιλέγει όπως τις ντομάτες ή τα αγγουράκια ..και δη αν είναι Ιεράπετρας!
Η αίσθηση της απίστευτης αυτής επιλογής ανθρωπίνων υπάρξεων με τη λογική του παζαριού ή της λαχαναγοράς σε αφήνει άφωνο για την εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους...για τις δήθεν πνευματικές κι άλλες κατακτήσεις του!
Γνωρίζω άριστα πως ανάλογες τάσεις και απαιτήσεις έχουν και οι σύγχρονοι άνδρες. Σε εντελώς αντίθετη πλευρά βρίσκονται, εν γένει, οι άνθρωποι της Εκκλησίας. Υπερ πάντων, γι αυτούς είναι η αγάπη και μόνον και διότι ο άνθρωπος δεν είναι είδος προς επιλογήν όπως τα ζαρζαβατικά ή άλλα υλικά αγαθά. ΄Αρα τι κάνουμε για να στήσουμε και τη δική μας οικογένεια; Κολυμπάμε στα βαθειά  και συνήθως   ..    το ρίχνουμε στην προσευχή, της οποίας όμως τα αποτελέσματα είναι άδηλα  και χρονοβόρα. Το αφήνουμε στην τύχη, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα βρεθεί και για μας η «αδελφή ψυχή»...
Ξέρετε, επειδή το πράγμα παρατραβάει σε μάκρος σκέπτομαι να αλλάξω στρατηγική. Θα πω την αμαρτία που θα διαπράξω. Δεν θα αποκαλύψω από την αρχή τις προθέσεις μου περί ιεροσύνης. Θα το αφήσω ...ες αύριον κι αφού διαπιστώσω προηγουμένως ότι «δάγκωσε» τη λαμαρίνα μαζί μου κι ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από το άστρον μου, την ..ακτινοβολία μου, τότε και μόνον θα το φέρω στα μαλακά, ότι είναι απόφαση της στιγμής κ.λπ. Υποτίθεται ότι ενωρίτερα θα έχω εκτιμήσει την προσωπικότητά της και πως η πορεία μαζί της θα έχει θετικά στοιχεία...

Δεν ξέρω αλλά έτσι σκέπτομαι να δράσω στο εξής, αν και δεν βρίσκω τόσο εκκλησιαστικά... κομψή τη στρατηγική .. Τέλος πάντων ... το όνειρό μου να υπηρετήσω τον Θεό και την εκκλησία είναι στα χέρια μιας άγνωστης  γυναίκας... Μπορείτε και να γελάσετε ..αν θέλετε, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα!»  

Δύσκολα τα του κλήρου. Σχεδόν δραματικές, όσον κι αποκαλυπτικές, οι πτυχές της ομολογίας του υποψήφιου παπά..


ΤΙ ΛΕΕΙ ΜΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ

   Η πρεσβυτέρακ. Ασημένια Δανάκη και ο παπάς της π.Αθανάσιος για τον οποίον ζει και από τον οποίον ζει.
Χαρακτηριστικο παράδειγμα ευτυχισμένης κι ολοκληρωμένη γυναίκας.

Θα περάσουμε και σε μια άλλη κομβική ομολογία. Ας δούμε τι λέει μια
Καταξιωμένη πρεσβυτέρα η κ. Ασημένια Δανάκη, η οποία δίπλα στον Λευίτη σύζυγό της πατέρα Αθανάσιο Δανάκη,(και καθηγητή σε Γυμνάσιο της ακριτικής Ορεστιάδας), η οποία όχι μόνον έστησε μια γερή φαμίλια με 5 παιδιά, αλλά συνάμα δρα επιτυχώς σε διάφορα διακονήματα της ενορίας της.
Η περίπτωσή της και του συζύγου της ιερέως, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.  Ενθυμίζει οικογένεια των πρώτων ενθουσιωδών χρόνων του Χριστιανισμού, όπου το Άλφα και το Ωμέγα στη ζωή της οικογένειας  ήταν-τότε- ο Χριστός  και οι διδαχές του.
Το είδος αυτό της χριστιανικής οικογένειας, τελεί σήμερα εν ανεπαρκεία ή και εξαφανίσει ακόμη, σε μια κοινωνία μάλιστα όπως η ελληνική, όπου η ορθοδοξία έχει έντονη την σφραγίδα της .

Δείτε όμως τι υποστηρίζει η πρεσβυτέρα κ.Ασημένια Δανάκη, από την ακριτική Ορεστιάδα,  μήτηρ πέντε τέκνων και επί 38 έτη καθηγήτρια Μ.Ε. –Φιλόλογος-Σχολικός Σύμβουλος (μόλις συνταξιοδοτήθηκε).

--Νομίζω, υποστηρίζει, ότι η «αποστροφή» των γυναικών να παντρευτούν υποψήφιο κληρικό, έχει δύο σκέλη: Το πρώτο αφορά τις ευσεβείς χριστιανές που αισθάνονται δέος , φόβο Θεού, στην προοπτική να γίνουν ..παπαδιές.
Με δυο λόγια δεν θεωρούν άξιο τον εαυτό τους γι αυτόν το ρόλο. Φοβούνται το φορτίο...τον Θεό, ότι δεν θα σταθούν στο ύψος του.
Το δεύτερο σκέλος αφορά τις λεγόμενες μοντέρνες γυναίκες, ξένες προς τα εκκλησιαστικά κι έχοντας μιαν επιπόλαια αντίληψη για την ζωή, απλά δεν επιθυμούν να «μπλέξουν» με καταστάσεις που είναι πέραν του δικού τους ...ελαφρού τηλεοπτικού συρμού. Γι αυτό τρομάζουν και το βάζουν στα πόδια.. Κατά την άποψή μου χάνουν πολλά  και ουσιαστικά
Είναι όμορφο να είσαι πρεσβυτέρα. Ζω για τον παπά μου. Και μέσα από αυτόν βιώνω και την χριστιανική και αληθινή ερωτική αγάπη. Έχω τη γνώμη ότι οι παπάδες είναι πλασμένοι από άλλο ζυμάρι, έχουν μιαν άλλη αύρα που διαχέεται σ΄όλη την οικογένεια, παντού! Δεν ξέρω ίσως είμαι πολύ ερωτευμένη με τον παπα-Αθανάσιο Δανάκη και με αυτό που κάνει..
Ο τρόπος της ζωής ενός ιερέα πιστεύεται ότι διέπεται από περιορισμούς. Υπάρχουν βέβαια ιδιαιτερότητες, λόγω της αποστολής του, αλλά εγώ προσωπικά απέκτησα περισσότερη ουσιαστική ελευθέρια όταν ακριβώς έγινα πρεσβυτέρα.
Υπάρχουν ασφαλώς δυσκολίες περίπου όμοιες με εκείνες που αντιμετωπίζει κάθε ελληνική οικογένεια. Για παράδειγμα μένω πολλές ώρες μόνη, διότι ο παπάς μου είναι φορτωμένος με ένα σωρό υποχρεώσεις: Να κάνει τον όρθρο, τον Εσπερινό, τα βαφτίσια, τους γάμους, κ.λπ. Να μην μπορούμε να κάνουμε διακοπές ..και να θέλουν τα παιδιά να κολυμπήσουν με τον πατέρα τους....  Δεν μπορούμε να κλείσουμε τον ναό. Δεν γίνεται...να κατεβάσεις ρολά στην εκκλησία. Οι Χριστιανοί σ΄ έχουν ανάγκη.
Κι αυτό διότι δεν υπάρχει δεύτερος ιερέας στην ενορία μας... Μόλις πριν λίγο, ευτυχώς, τοποθετήθηκε και δεύτερος κληρικός.
Ειλικρινά το έχω σε καημό... να πάω κι εγώ μια φορά στην εκκλησία, με τον άντρα μου και με τα παιδιά μου.. Πως όμως, όταν ο παπάς μου ιερουργεί εκείνη την στιγμή;
Αυτά εν ολίγοις, αν θεωρούνται δυσκολίες... Κατά τα άλλα απολαμβάνω πολλές άλλες χαρές. Για παράδειγμα είχαμε πάει με τον παπά-Αθανάσιο στη Θεσσαλονίκη και βγήκαμε μαζί για ψώνια. Η υποδοχή που μας επεφύλαξαν στα καταστήματα ήταν τόσο ζεστά συγκινητική και σεβαστική ώστε από τότε στις εξόδους μου παίρνω και τον παπά μαζί. Ο ελληνικός λαός αγαπά κι εκτιμά τους παπάδες του. Και το δείχνει. ανεπιφύλακτα»Σίγουρα όμορφη, ρομαντική φωτό. Ο Πατήρ Νικόλαος Καρπαθάκης μετά της  ωραιότατης και καλλίφωνης πρεσβυτέρας του κ. Μαρίας Καρπαθάκη, και βοηθού του στο Ψαλτήρι... αφού ο Ναός στον Κυπρίνο,-χωριό κοντά στα Βουλγαρικά σύνορα-αν και μεγαλοπρεπής, δεν διαθέτει Ψάλτη... 
Νέοι, ωραίοι και ευτυχισμένοι...οι εν γάμω κληρικοί.
.................................


Το θέμα του έγγαμου κληρικού, δεν κλείνει ασφαλώς εδώ. Είναι μέγα και σοβαρότατο, κοινωνικών διαστάσεων πρόβλημα. Θα το παρακολουθούμε.. αφού προηγουμένως βάλετε κι εσείς, οι ευγενείς αναγνώστες, ένα χεράκι:
Θα θέλαμε με βάση αυτά που διαβάσατε ήδη, να μας καταθέσετε και τις δικές σας σκέψεις , ανεξάρτητα σε ποια κατηγορία ανήκετε.( αν δηλαδή είστε ήδη ιερείς, μέλλοντες ..εν αναμονή ιερείς, πρεσβυτέρες, ή νεαρές που αρνείσθε την ιδέα να παντρευτείτε ιερωμένο).
Γράψτε μας ελεύθερα, όπως θέλετε. Επώνυμα ή ανώνυμα, ή ψευδώνυμα.
Οι σκέψεις σας θα καταχωρηθούν εδώ αλογόκριτα ασφαλώς.
Τις θεωρούμε εκ προοιμίου πολύτιμες, αφού θα εικονογραφήσουν, φωτίσουν πληρέστερα το  συγκεκριμένο κοινωνικό πρόβλημα.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΣΑΣ ΣΤΑ: pressbank10@gmail.com, ind.observer@gmail.com, Σας ευχαριστούμε.

1 σχόλιο:

  1. Δεν γίνονται ή Ελληνίδες παπαδιές διότι πρέπει να είναι αμεπτες και σού λένε καλυτερα να παντρευτώ ως θνητή έναν θνητό και να το απολαμβάνω από τον πρωκτό και το στόμα παρα να ζω μια εν Χριστώ Ζωη και να κάνω υπακοή στον άντρα. ΤΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΤΌΣΟ ΑΧΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΧΑΜΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΡΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ, ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΚΌΛΑΣΗ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή