Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ... Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ!~Ο Μακαριώτατος στο Διδυμότειχο ΣΗΜΕΡΑ...  ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ...ΔΙΑΚΟΝΩΝ... 


IMG_0506
Την ακριτική Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου επισκέπτεται από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, 18ης Απριλίου ε.ε. ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με πρώτο σταθμό την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, το Διδυμότειχο. Τον Μακαριώτατο και τη συνοδεία του υπεδέχθη στην προ του Ιερού Καθεδρικού Ναού Παναγίας Ελευθερωτρίας πλατεία ο οικείος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, ο Δήμαρχος της πόλεως Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Ταξίαρχος Νικόλαος Μενεξίδης και Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχάλης  Συριτούδης
.
Κάτω από τη σκιά της 90τ.μ. γαλανόλευκης που στολίζει το κωδωνοστάσιο του Καθεδρικού Ναού, οι αρχές, ο ιερός κλήρος, εκπρόσωποι των φορέων, οι μαθητές των σχολείων με τις σημαίες τους, οι σπουδαστές της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων με θρακιώτικες ενδυμασίες και πλήθος κόσμου με τις προσήκουσες τιμές υποδέχθηκαν τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας μας με αισθήματα συγκινήσεως και ενθουσιασμού.
Ακολούθησε Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό, προσφωνήσεις εκ μέρους του επιχώριου Μητροπολίτου και του Δημάρχου της πόλεως και η αντιφώνησή του Μακαριωτάτου. Στη Δοξολογία παρέστη και Σοφολογιώτατος Μουφτής Διδυμοτείχου. Ο Σεβασμιώτατος στην προσφώνηση του προς τον Μακαριώτατο τον καλωσόρισε στη βυζαντινή Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου, ένα τόπο συνάντησης πολιτισμών, ανθρώπων και θρησκειών, όπως είπε, και τον ευχαρίστησε για το άοκνο ενδιαφέρον του προς τους ακρίτες και τη συμπαράσταση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο κοινωνικό και προνοιακό έργο της Μητροπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε «σήμερα το Διδυμότειχο γιορτάζει το Πάσχα πριν από το Πάσχα γιατί η παρουσία Σας εδώ, Μακαριώτατε, μας γεμίζει ελπίδες να συνεχίσουμε να φυλάμε Θερμοπύλες».
Εξερχόμενος του Ναού ο Μακαριώτατος ετέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του Κτίτορος του Ναού μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νικηφόρου (+2009).
IMG_0437IMG_0430Μετά από μία σύντομη δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού και ξενάγηση στο Εκκλησιαστικό Μουσείο ο Μακαριώτατος μετέβη στο Νοσοκομείο της πόλεως, όπου παρέδωσε υγειονομικό υλικό στον Προϊστάμενο της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Κωσταντίνο Βαφειάδη, επί παρουσία του Γενικού Διευθυντού της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» Κωνσταντίνο Δήμτσα, η οποία στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια πρόθυμα το προνοιακό κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως.
IMG_0425
Στη συνέχεια Μακαριώτατος συνοδευόμενος από το Διοικητή της XVI Mεραρχίας Στρατηγό Χαράλαμπο Λαλούση επισκέφθηκε το Ελληνικό Φυλάκιο Πυθίου, δίπλα στον ποταμό Έβρο, μίλησε στους στρατευμένους, τους εμψύχωσε και τους μοίρασε μικρές ευλογίες. Η επίσκεψη του Μακαριωτάτου στο Διδυμότειχο ολοκληρώθηκε με γεύμα στο Επισκοπείο Διδυμοτείχου, όπου και κατέλυσε
Το ρεπορταζ είναι από την http://www.imdos.gr/.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΑΚΟΝΩΝ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Νέος Διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη

13022217_1236455103050252_1879800429_n
Στην παραμεθόρια κωμόπολη των Καστανεών και πιο συγκεκριμένα στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου από ετών φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός αντίγραφο της θαυματουργού εικόνος της Θεοτόκου της επικαλουμένης «Φοβεράς Προστασίας».
Το Σάββατο της Ε ´ Εβδομάδος των Νηστειών τελείται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια λιτανεύεται η θαυματουργή εικόνα για να προστατεύει η Παναγία τα σύνορα και τους ακρίτες. Φέτος κατά την Θεία Λειτουργία,  της οποίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δ α μ α σ κ η ν ό ς, χειροτονήθηκε σε Διάκονο ο ευλαβέστατος  Σπυρίδων Ζούπας.
Την Θεία Λειτουργία και την λιτάνευση της ιεράς εικόνος παρακολούθησαν ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Νικόλαος  Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Καστανεών και πολυπληθές εκκλησίασμα.  Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στον υποψήφιο τον κάλεσε να στρατευθεί στη διακονία της Εκκλησίας ως στρατιώτης και να υπηρετήσει την Πίστη και την Πατρίδα στον ευαίσθητο χώρο της παραμεθόριας αυτής περιοχής και ακριτικής Μητροπόλεως Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου.
ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟ ΗΜΕΡΩΝ...

Χειροτονία Διακόνου

SAM_0228
Στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίας Παρασκευής Διδυμοτείχου, όπου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δ α μ α σ κ η ν ό ς, το Σάββατο της Δ’ Εβδομάδος των Νηστειών, 9 του μηνός Απριλίου ε.ε., χειροτόνησε σε Διάκονο τον ευλαβέστατο Παύλο Κυριαζίδη, οικογενειάρχη και πατέρα δύο τέκνων.
Στην προσαγορευτήριο ομιλία του προς τον χειροτονούμενο ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, σημείωσε· «Καλείσαι ακόμη, αγαπητέ μου να αρχίσεις σημαντικό διάλογο με το σύγχρονο άνθρωπο, να τον πλησιάσεις, να του μιλήσεις και να τον ακούσεις, έργο και αυτό δυσχερέστατο, γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος δεν ομιλεί και πολύ περισσότερο δεν συνομιλεί. Οι παπαγάλοι έχουν την ικανότητα να μιμούνται την ανθρώπινη φωνή και να επαναλαμβάνουν λέξεις και φράσεις, όμως ούτε ομιλούν και πολύ περισσότερο δεν μπορούν να συνομιλήσουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τον άνθρωπο της σημερινής εποχής…».
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος παρακολούθησε εκδήλωση του Ιεροψαλτικού Συλλόγου της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου Μεγάλης Δοξιπάρας. Η Χορωδία απέδωσε βυζαντινούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου