Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

ΚΑΛΟΝ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΣΤΙΦΟΝ... ΤΟ ΑΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΚΟΛΑΣΙΑΣ ...ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ...ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΑΣ...ΒΗΜΑΤΑ!

15/10/2015. Αναφορά στον Μητροπολίτη μας στην ετήσια έκθεση θρησκευτικών ελευθεριών του State Department.

15/10/2015. Αναφορά στον Μητροπολίτη μας στην ετήσια έκθεση θρησκευτικών ελευθεριών του State Department.
Αναφορά στον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο κάνει η ετήσια έκθεση του State Departnment των Ηνωμένων Πολιτειών για τις θρησκευτικές ελευθερίες στη χώρα μας. Η έκθεση αυτή, που πραγματοποιείται για όλες τις χώρες και που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 15 Οκτωβρίου, διαπιστώνει ότι το 2014 έγιναν στην Ελλάδα θετικά βήματα ως προς την διαφύλαξη των θρησκευτικών ελευθεριών.
Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα η ψήφιση νόμων που επιτρέπουν την κατασκευή ισλαμικού τεμένους,
αλλά και χώρου αποτέφρωσης νεκρών συγκαταλέγονται, σύμφωνα με την έκθεση, στα βήματα προόδου που παρατηρήθηκαν το 2014 στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών. Παράλληλα, γίνεται σαφής αναφορά στη στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας απέναντι στις υπόλοιπες θρησκείες, η οποία εμφανίζει συμπεριφορές ανοχής (π.χ. ορθόδοξοι ιερείς βρέθηκαν σε χώρους λατρείας άλλων θρησκειών), χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι αντιδράσεις. Από την άλλη, η έκθεση κάνει αναφορά στο νόμο για την αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας άλλων χριστιανικών δογμάτων. Ενδεικτικά, η αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας της Καθολικής Εκκλησίας εκκρεμούσε από το 1946, ενώ προχώρησαν οι αναγνωρίσεις χριστιανικών Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής (κόπτες, ασσύριοι, αρμένιοι) σε μια εποχή που οι χριστιανοί υφίστανται αυτά που υφίστανται στη Μέση Ανατολή.
Τέλος, στην έκθεση επισημαίνεται η στάση του μητροπολίτη μας κ. Ανθίμου ο οποίος καταδίκασε τα γεγονότα της 16ης Απριλίου 2014, όταν άγνωστοι πέταξαν κεφάλι γουρουνιού σε θρησκευτικό χώρο λατρείας μουσουλμάνων. Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό ο μητροπολίτης μας δέχθηκε οξύτατες επιθέσεις από ακραίους κύκλους εντός και εκτός Ελλάδος. Από την άλλη πάντως, οι συντάκτες της έκθεσης δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι στην πλειονότητα των περιστατικών βίας ή βανδαλισμού κατά χώρων λατρείας, ή μνημείων ή πνευματικών κέντρων άλλων θρησκειών πέραν της χριστιανικής (κυρίως εβραϊκών και μουσουλμανικών), οι αρχές δεν προχώρησαν σε συλλήψεις υπόπτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου