Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΟΙΚΟΝΟΜΗΤΕΣ ΕΩΣ ΦΑΙΔΡΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΥΜΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟΝ ΤΟΥ... Ο καθένας μπορεί να λέει όποια κοτσάνα του κετέβη... Εδώ όπως θα διαβάσετε πιο κάτω έχουν εξαντληθεί όλα τα υπερθετικά επίθετα της ελληνικής!

11 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ Ο ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ!-ΝΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΣΤΗΣΕΙ...ΑΛΛΑ ΛΙΓΟ ΜΕΤΡΟ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ... 

11 ΧΡΟΝΙΑ
11 ΧΡΟΝΙΑ
Η 9η Οκτωβρίου είναι ημέρα γιορτής, χαράς και μεγάλης ευλογίας για την τοπική εκκλησία της Αλεξανδρούπολης.  Είναι ημέρα αναστάσεως και λαμπρυνόμαστε επειδή στις 9 Οκτωβρίου του 2004 ο σημερινός επίσκοπός μας Άνθιμος χειροτονήθηκε Μητροπολίτης.


11 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα εκείνη. Χρόνια που ανέπτυξε ένα πλούσιο και καρποφόρο λατρευτικό, κηρυκτικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία, την πίστη στο Χριστό, τη διακονία των ανθρώπων και την προσευχή που χαρίζει σε έναν επίσκοπο έμπνευση και όραμα.

11 χρόνια πέρασαν από τότε που το Άγιο Πνεύμα κατήλθε σε έναν άνθρωπο και τον επεσκίασε με την πληρότητα της έκχυσής του και από τότε η ψυχή του ξεχειλίζει από απερίγραπτη χαρά επειδή το Άγιο Πνεύμα χαροποιεί οτιδήποτε αγγίζει. Αυτοί είναι οι λόγοι του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ τη μνήμη του οποίου εορτάζουμε κατά τη γενέθλιο ημέρα του επισκόπου μας. «Η Βασιλεία των Ουρανών είναι ειρήνη και χαρά εν Αγίω Πνεύματι». Από τότε έως και σήμερα ο επίσκοπός μας όπου και να βρεθεί μεταδίδει χαρά· μια χαρά που οδηγεί τον άνθρωπο στη σωτηρία του. Και εννοώ κυρίως τη χαρά που προσφέρει η παρουσία του επισκόπου μέσα στη ζωή της κοινωνίας των χριστιανών. Μία παρουσία που εξασφαλίζει την ενότητα της Εκκλησίας, την ακρίβεια και πιστότητα της διδασκαλίας και τη λειτουργική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος δεν είναι συνηθισμένος άνθρωπος. Στο πρόσωπό του έχουν χαραχθεί όλα τα χαρακτηριστικά των μεγάλων ανδρών οι οποίοι 1) μισούν τους κανόνες, 2) βαριούνται εύκολα, 3) κάνουν λάθη, 4) αλλάζουν συχνά γνώμη, 5) ονειρεύονται πολύ, 6) ρισκάρουν, 7) δουλεύουν ασταμάτητα, 8) σκέφτονται με την καρδιά τους.

Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος οραματίζεται και παλεύει για μια θεολογία λαϊκή και μια Εκκλησία ζωντανή. Και το όραμά του έχει βαρύτητα επειδή είναι θεολόγος υψιπετής και επίσκοπος «αριστερός». Θέλει μια Εκκλησία που να μη δεσμεύει τους ανθρώπους, αλλά να τους ελευθερώνει. Μια Εκκλησία που να τους διακονεί και όχι να τους εξουσιάζει. Μια Εκκλησία που να είναι προσγειωμένη στην πραγματικότητα κοιτώντας τον ουρανό. Μια Εκκλησία ταπεινή, αλλά συγχρόνως θαρραλέα. Διδάσκουσα, αλλά συγχρόνως μαθητευόμενη. Παραδοσιακή, αλλά συγχρόνως δημιουργική. Ειρηνική, αλλά συγχρόνως μαχητική.

Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος είναι άνθρωπος με πνεύμα ανήσυχο, αλλά συγχρόνως πράο, επιεικές και υπομονητικό. Είναι ανήσυχος στη σταθερότητα και δημιουργικός στην αλλαγή. Δεν είναι παπάς αρεστός για όλους, αλλά είναι πάντα αληθινός και εποικοδομητικός στους ανθρώπους. Αν τον γνωρίσεις από κοντά σε κερδίζει για πάντα και τον αγαπάς για πάντα. Αν σταθείς μακριά του, τον κατακρίνεις επειδή δεν μπορείς να κατανοήσεις τον χαρακτήρα του εύκολα. Κι αυτό επειδή, όπως λέει ο Πλάτωνας «οι άνθρωποι εύκολα κρίνουν αυτό που βλέπουν επειδή όλοι έχουν όραση, αλλά όχι σωστή κρίση».

Όλα του τα χαρίσματα καλλιεργήθηκαν από την αγάπη του στην απομόνωση της προσευχής και της λατρείας και το χαρακτήρα του τον σμίλεψαν οι δυσκολίες της ζωής.

Ευχόμαστε γι’ αυτόν τον άνθρωπο, τον άγγελο της εκκλησίας της Αλεξανδρουπόλεως, σήμερα επέτειο-ημέρα της χειροτονίας του, ο Τριαδικός Θεός μας να του χαρίζει υγεία, υπομονή, αγάπη, πατρότητα, φώτιση, αγιότητα για να οδηγεί και να κατευθύνει τη ψυχή και τη ζωή μας προς τη μεγάλη συνάντηση με τον Σωτήρα Χριστό.

Ευχαριστούμε και δοξολογούμε το Άγιο Πνεύμα για τον επίσκοπο που χάρισε στην τοπική μας εκκλησία.

Αρχιμ. Ειρηναίος Λαφτσής

*** Με κόκκινο υπογραμμίζουμε τις ασυναρτησίες και την απεραντοσύνη του γλυψίματος. Το ατύχημα είναι ότι η κοτσανολογία αυτή αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως... όπερ σημαίνει ότι τυγχάνει της εγκρίσεως του εορτάζοντος Δεσπότου και "θεόσταλτου Αγγέλου" της Αλεξανδρούπολης! Κατόπιν τούτου μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως τη... μεγαλοσύνη του ανδρός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου