Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ...Μπορεί να φαντασθείτε τι αγριότητα επικρατούσε στην περιοχή κάποιες εποχές...

Εμαρτύρησαν στο Διδυμότειχο…

12208735_978535535552200_4481668089162657635_n
Η μνήμη του Οσιομάρτυρος αγίου Ιακώβου του Νέου, του εκ Κορησσού Καστοριάς, και των συνάθλων και μαθητών αυτού Ιακώβου του Διακόνου και Διονυσίου του Μοναχού, τιμήθηκε ιδιαιτέρως στο Διδυμότειχο, όπου και μαρτύρησαν οι άγιοι το 1519 ή 1520.
Στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας της Ελευθερωτρίας, όπου φυλάσσεται απότμημα των ιερών λειψάνων τους, την Κυριακή 1η του μηνός Νοεμβρίου ε.ε., ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δ α μ α σ κ η ν ό ς, ο οποίος στο κήρυγμα του, σχολιάζοντας το μαρτύριο των οσιομαρτύρων, μεταξύ άλλων σημείωσε· «Για την εποχή μας, μια
 εποχή αποπροσανατολισμένη πραγματικά, εποχή βίας, ταχύτητας και παραλογισμού, που τα χριστιανικά κριτήρια της ζωής έχουν εκλείψει και τα πάντα έχουν καταλυθεί από την δαιμονική μανία του τεχνοκρατούμενου αιώνα μας, οι άγιοι αποτελούν πρότυπα αγωνιστικότητας και συνέπειας στις αρχές που έθεσε ο Χριστός. Μας δείχνουν τον σωστό προσανατολισμό της ζωής, που δεν είναι ούτε ιδέες, ούτε πράγματα, ούτε καταστάσεις αλλά μονάχα ο Χριστός. Και τούτο, γιατί στον παρόντα κόσμο των μηδενιστικών και απαισιόδοξων αντιλήψεων, της ιδεολογικής σύγχυσης, των ναρκωτικών εκβλαστήσεων, της αγωνίας και του τρόμου, μονάχα ο Χριστός μπορεί να μας ελευθερώσει από τους εφιάλτες των οριακών καταστάσεων της ζωής, να γεμίσει το εσωτερικό μας ανικανοποίητο και να μας δώσει την δυνατότητα να απομυθοποιούμε το παράλογο του πόνου και του θανάτου, για να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τη ζωή μας και να ελπίζουμε στην δικαίωση της υπάρξεώς μας μέσα στο χώρο της ατέρμονης μεταφυσικής πραγματικότητας». 
Αφ’ εσπέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και ευλόγησε τους άρτους στο πανηγυρίζoν Παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, όπου και ωμίλησε επί του αγιογραφικού χωρίου «Αρχή σοφίας φόβος Κυρίου» και σχολίασε τον σεβασμό των αγίων Αναργύρων προς το Θεό και την εικόνα του Θεού, που είναι ο συνάνθρωπός μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου