Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ:ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ



ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ: Ένα παράξενο , σχεδόν αλλόκοτο χωριό-φάντασμα!…
Το χωριό Γιαννούλη βρίσκεται στην καρδιά, θα έλεγε κανείς του κορμού του Έβρου. Απέχει βορειοδυτικά του Σουφλίου κάπου 10 χλμ. Οι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους 250, μοιραζόμενοι σε 80-100 σπίτια. Μια μουχλιασμένη πολίχνη κυρίως γερόντων, αλλά σίγουρα …ανέργων κατοίκων. Παλαιότερα ασκούσαν την κτηνοτροφία και τη γεωργία, αλλά σήμερα για τυπικούς ή παραδοσιακούς λόγους λειτουργούν τα δυο είδη αυτά αλλά  έτσι για την πλάκα… ΄Οχι γιατί δεν μπορούν να ξανανθίσουν επιχειρηματικά , αλλά γιατί ακριβώς δεν το θέλουν οι ίδιοι οι κάτοικοι! Δεν δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον! Για τον τόπο τους!

Στοιχειωμένο σπίτι στο κέντρο του χωριού-φάντασμα. Υπάρχει και παίζει το ρόλο σκιάχτρου! Ε, και; Ποιος ενδιαφέρεται;


Το μαράζωμα είναι αισθητό. Κανείς δεν φαίνεται να κάνει τίποτε το παραγωγικό. Το χωριό δεν διαθέτει ούτε καν μπακάλικο. Ούτε φουρνάρικο. ΄Ολες τις προμήθειές τους τις κάνουν από το Σουφλί! Υπάρχει μονάχα ένας καφενές, του ιδιόρυθμου κυρίου Τριαντάφυλλου,.. που κάνει ό,τι του κατέβει. Συχνά τους προγκίζει: με το αμίμητο: “Και γιατί μωρέ ήρθες να πιείς καφέ εδώ… σπίτι δεν έχεις;” Πάντως τον ελληνικό καφέ τον ψήνει καλά. Αυτό να λέγεται.
 
Η κεντρική πλατεία του χωριού με στάση λεωφορείου και κτίριο που μάλλον πρέπει να είναι δημοτικό Σχολείο.Ταμπέλα δεν είδαμε. Άλλα γράφει μια Ταμπέλα, περί Διασυνοριακού κέντρου διαχείρισης του δάσους , κάτι τέτοιο...
Στην είσοδο από τη μεριά αυτή υπάρχει  μια μαρμάρινη πλάκα που λέει πως είναι ΗΡΩΟΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ... Κακοριζικιά και το μέγα έλεος.
**Κανείς δεν ξέρει πως προήλθε το όνομα Γιαννούλη. Λέγονται πολλά αλλά τίποτε σταθερό.

Η φυσιογνωμία των κατοίκων έχει διπλή υπόσταση. Από τη μια είναι οι γηγενείς κάτοικοι κι από την άλλη οι …εισβολείς, κάπου 30 οικογένειες Παλιννοστούντων Ποντίων, στους οποίους το Κράτος χάρισε πανέμορφες σύγχρονες κατοικίες με όλα τα κομφόρ, πράγμα που προκάλεσε τη ζηλοφθονία των γηγενών , που μένουν σε κλασσικά χωριάτικα σπίτια. Διαμαρτυρήθηκαν , κάνανε παραστάσεις…: «Κάνατε που κάνατε το καλό, πετάξτε μωρέ και κανένα κόκαλο και σε μας τους παλαιότερους, ώστε να μην κουκουλωνόμαστε το χειμώνα με κουβέρτες και χλαίνες και πάλι να τουρτουρίζουμε από το κρύο… Αν πας χειμώνα σε ένα από τα σπίτια των Ποντίων χειμώνα, θα τους δεις όλους να κυκλοφορούν με κοντομάνικα…»
Εκεί που οι ντόπιοι τσατίζονται πιο πολύ είναι ότι μεταξύ των παλιννοστούντων παρεισέφρησαν κάποιες οικογένειες που ούτε Πόντιοι είναι, ούτε ελληνικά γνωρίζουν, ούτε φυσικά στην εκκλησία πατάνε… Μουσουλμάνοι είναι; Τι είναι κανείς δεν ξέρει. Χώρια που έχουν κι αλλόκοτη συμπεριφορά. Λένε πως δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους… κάνουν τράκες, και φεσώνουν… Οι άλλοι, οι γηγενείς, τόχουν πάρει χαμπάρι και τώρα , λένε, τους το έχουν ξεκόψει..”
Κάποτε το Γιαννούλη ανθούσε , κυρίως στην εποχή Παπαδόπουλου, τον οποίον μνημονεύουν, μακαρίζουν,  καλολογούν αβίαστα χωρίς πάθος και φόβο… Μπιζίμ Παπαδόπουλος λένε!
Νέοι υπάρχουν αλλά δεν είδαμε .. Πολλοί είναι φευγάτοι σε πόλεις.
Διαθέτει δύο καλά λυόμενα κτίσματα . Το ένα γράφει ότι είναι Κέντρο υγείας… αλλά δεν πατάει γιατρός! Το άλλο γράφει σκέτα ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ. Κεκλεισμένων φυσικά των θυρών κι αυτό. Το φτιάξανε για να το κάνουν …Βιβλιοθήκη, αλλά η ιδέα δεν τσούλησε. Μετά το γέμισαν με κομπιούτερς ..προς χρήσιν (εκπαίδευση) προφανώς των κατοίκων.. αλλά ούτε αυτό τσούλησε. Δαπανήθηκαν πολλά για να υπάρχουν στο Γιαννούλη δυο κτίρια –φαντάσματα προς...  αίγλην του δήμου Σουφλίου!
΄Ενα άλλο περίεργο: ΄Ολος ο Έβρος έχει πλούσιους υδάτινους πόρους. Το Γιαννούλη όμως δεν έχει νερό και συχνά οι άνθρωποι διψάνε! Άλλη μια απίστευτη κακοριζικιά. Δεν είναι οι ευθύνες της πολιτείας, αλλά κυρίως οι κάτοικοι του χωριού που έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες.Το έχουν ρίξει σε διαρκές αραλίκιον!
**Κι ακόμη ...διαθέτει το χωριό πολλούς υπερήλικες και σίγουρα έναν υπεραιωνόβιον, ηλικίας σήμερα 107 χρονών!
 Στο Γιαννούλη ..επί δένδρου κρεμάμενος ...αγριόχοιρος  του Δάσους της Δαδιάς, όστις έπεσε ηρωϊκώς εις ενέδρα... φιλοζωϊκών κυνηγών  και τώρα ετοιμάζεται ,μετά την εκδοροσφαγήν , που γίνεται εν χορώ , όπως φαίνεται,   να  καταβροχθισθεί υπό ευσεβών χριστιανών,
προφανώς ...θαμώνων της μονής Δαδιάς.
Η φωτό είναι αντιγραφή από κορνίζα αναρτημένη στον μοναδικό καφενέ του Τριαντάφυλου,  στο Γιαννούλη





ΒΡΗΚΑΝΕ ΠΑΠΑ…ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ…ΠΑΤΑΝΕ  στο χωριό Φάντασμα ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ!

Άλλο αλλόκοτο: Διαθέτει το Γιαννούλη του Σουφλίου, και εκκλησούλα , των Αρχαγγέλων .Κτίσθηκε από Βούλγαρους 1917 αλλά δεν έχει ούτε ψάλτη ούτε παπά. Οι “κάτοικοι” έχουν κάνει παραστάσεις στη Μητρόπολη , “κι ας είναι καλά που ο σημερινός Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός” που προσπαθεί να λύσει το ζήτημα εκ των ενόντων. Στέλνει τις Κυριακές-εορτές και παπά και ψάλτη..με ταξί.. Η μετακίνηση αυτή συνεπαγέται σταθερές δαπάνες ασφαλώς (30 το ταξί και 30-50 ο ψάλτης..για τον παπά δεν γίνεται λόγος). Τα πληρώνει η Μητρόπολις για να καλυφθούν οι θρησκευτικές ανάγκες των περίεργων ...Γιαννούληδων!
 
Άνω η εκκλησία των Αρχαγγέλων του Γιαννούλη.
Ε, κι εδώ είναι το θαύμα! ..Σχεδόν κανείς δεν πατάει στην εκκλησιά! Η λειτουργία γίνεται μπροστά το πολύ ίσαμε 4-5 γυναικούλες κι έναν …συνταξιούχο. Τότε γιατί γκρινιάζουν και κάνουν παραστάσεις στον Μητροπολίτη; Τους έφερε παπά …για να μη πατάνε;
Ο μεγαλύτερος αριθμός εκκλησιαζομένων ( σε σπάνιες περιπτώσεις) είναι το πολύ 20 άτομα) κι αυτοί όλοι ντόπιοι γηγενείς…  Για την κοσμοσυρροή του Πάσχα και των Χριστουγέννων δεν συζητιέται. Κόσμος υπάρχει! Από τους παλιννοστούντες ποντίους σχεδόν κανείς δεν πατάει, ή αν πατάνε κάθονται για λίγο και μετά τη σκαπουλάρουν… Είδες οι Πόντιοι; Είδες τα παιδιά της Παναγίας της Σουμελά;

Ο πατήρ Ιερώνυμος ...θυμιατίζει τους ανύπαρκτους πιστούς του χωριού! ..που έχουν το σπάνιο προνόμιο να ζητάνε παπά για την εκκλησία τους  κι αφού τον απόκτησαν... τελικά δεν πατάνε στην εκκλησία! Είναι για τα πανηγύρια ή δεν είναι...;
--Είστε τυχερός .. ήρθατε εσείς στο χωριό και φέρατε γούρι… Παρακολούθησαν τη σημερινή λειτουργία (29-7-12) παρακαλώ 24 άτομα.. Από τις σπάνιες φορές που έχουμε τόσο πολλούς πιστούς… μου είπε ο πατήρ Ιερώνυμος.
Και το πρωτοφανές:  Το διηγήθηκε ιερέας σαν αυτούς τους “περιπλανώμενους” που στέλνει ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου σε χωριά που δεν έχουν μόνιμους ιερείς. Στο Γιαννούλη ή σε κάποιο άλλο χωριό συνέβη και το εξής πρωτάκουστο. Ήταν Μεγάλο Σάββατο ..Λίγο πριν το Χριστός ΑΝΕΣΤΗ Επίτροπος του Ναού λέγει στον ιερέα.: Μην κάνετε λειτουργία μετά το Χριστός Ανέστη. Ο κόσμος φεύγει μόλις πείτε.... το Χριστό Ανέστη!



Άλλη μια πρωτοτυπία! Όχι δεν είμαστε σε τέμενος του Ισλάμ. Στην εκκλησία του Γιαννούλη είμαστε.. Δείτε την πρώτη κυρία... Ξυπόλυτη του καλού καιρού!. Χωρίς άλλα σχόλια. έτσι για την παραξενιά της ιδιαιτερότητας!Κι είναι 90 χρονών και καλήφωνη και ψάλλει!
--Μα τι είναι αυτά που λέτε κύριε. Να φύγει ο κόσμος αν θέλει, αλλά εγώ θα κάνω τη λειτουργία μου! αποκρίθηκε ο ιερέας!



--Και το όμορφο: Μετά από κάθε λειτουργία οι περισσότεροι από τους πιστούς κάθονται στο προαύλιο της εκκλησίας. Οι γυναίκες φτιάχνουν καφέδες , φέρνουν και κουλουράκια και έχοντας ανάμεσά τους παπά και ψάλτη, το ρίχνουν στη κουβεντούλα.
Είναι μια γραφική νότα που δεν την βλέπετε συχνά παρά μόνο στα ναϊδρια των χωριών της ελληνικής υπαίθρου.


Εδώ ένας παλιός Γιαννουλιώτης που είναι ο μέγας κλειδοκράτορας του Ναού! 




AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΣ: ΦΩΤΟ-ΚΕΙΜΕΝΑ By Tolis -PRESS-BANK

25 σχόλια:

  1. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ μου τόση αναίδεια!!! Είναι ντροπή για όσους έγραψαν αυτό το άρθρο, διότι εκτός απ' τον "ωραίο καφέ" του κ. Τριαντάφυλλου (διαβάστε το κείμενο και θα καταλάβετε) δεν νομίζω να βρήκανε και τίποτε άλλο ωραίο.... Πώς μπορείτε κύριε να χαρακτηρίζετε άσχημο ένα χωριό χωρίς καν να ξέρετε τη σημασία της λέξης "όμορφο";;; Όμορφη είναι η φύση όμορφα είναι τα ζώα.... μα όμορφοι είναι και οι άνθρωποι, για τους οποίους βιαστήκατε να βγάλετε συμπεράσματα, ενώ δεν τους γνωρίσατε! Θα μου πείτε πώς να τους γνωρίσετε αφού δεν σας νοιάζει!! Εγώ κύριοι είμαι μία εκ των οποίων κατηγορείτε... εγώ είμαι Σαρακατσάνα όπως και άλλοι 50 κάτοικοι που βρέθηκαν εδώ και οι μισοί από αυτούς να είναι συγγενείς μου ... Άλλα δεν έχω να πω μα όπως λέει κι ο λαός... Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, είσαι και ..τσανιτσμένος κύριε!..κυρία.Τι είπατε ότι σας καταηγορούμε; Μπά, έτσι; Εμείς ήρθαμε στο ανύπαρκτο κατά τα άλλα χωριό σου κι όσα διαπιστώσαμε καταγράψαμε... Λάθος; Εσύ δα που φλέγεσαι για το Γιαννούλη, έχεις γράψει κάτι; Σου δινουμε την ευκαιρ΄κα να γράψεις... Και να το αναδείξεις, τα υπόλοιπα είναι μασάλια... Αλλά ρε παιδί... καθυστερημένα το πήρες χαμπάρι... Από τον περασμένο Νοέμβρη αναρτήσαμε το σχετικό κομμάτι

      Διαγραφή
    2. Ούτε κύριος, ούτε κυρία!Είμαι απλώς ένα 15χρονο κορίτσι που εξοργίζεται από αυτή σας την απανθρωπιά και το επίπεδο (μαναβικής) σας!!! Το συγκεκριμένο άρθρο έπεσε στα χέρια μου μόλις χτες .... Όσο για το αν έχω γράψει κάτι για το χωριό μου.. ΟΧΙ! δεν έχω γράψει τίποτα, αφού και να έγραφα δεν θα το βλέπατε, γιατί έχω μάθει αυτά που σκέφτομαι να τα κάνω έργα κι όχι να τα λέω... Επίσης ποιός; Πείτε μου ποιός δεν έχει δικαίωμα στη θρησκεία; είδατε και την απάντηση του ίδιου του ιερέα που είπε πως ακόμη και κανένας να μην είναι, εκείνος θα κάνει λειτουργία! Και ξέρετε είναι φυσικότατο να μην υπάρχει ψυχή στην πλατεία, απ' το Σουφλί περάσατε να δείτε τι γίνεται; Κύριε μην είστε τόσο μίζερος. Ε και τι έγινε που σας φάγανε 50 ευρώ για το ταξί του ιερέα; Εξάλλου ακόμη έρχεται παπάς στο χωριό κι όμως δεν είδα τη Μητρόπολη να πείνασε... Στο κάτω κάτω τόσους παπάδες έχει η Μονή, ας στείλουν κάποιον με 15 ευρώ.
      Δείτε τι γίνεται γύρω μας.. το μόνο που απέμεινε είναι η θρησκεία μας. Εντάξει είπαμε αν θέλετε μη γράφετε θετικά σχόλια αλλά ήταν περιττά τόσα αρνητικά για ανθρώπους που δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν.. Και να ξέρετε πως από μέρους της Μονής το άρθρο αυτό είναι ντροπιαστικό όταν η εκκλησία μας μαθαίνει "Αγαπάτε αλλήλους"........

      *ΥΓ: ...μασάλια λέτε μόνο εσείς. Εγώ λέω αλήθειες!

      Διαγραφή
    3. Καλό μας κοριτσάκι..Τις σκέψεις -παρατηρήσεις ενός περιηγητή για το χωριό σου, φιλοξενήσαμε. Γιατί οργίζεσαι... Καλά κάνεις και γράφεις όσα γράφεις. Θα ήταν όμως εξόχως ενδιαφέρον μια και τα καταφέρεις να γράφεις, να μας αναδείκνυες όσα όμορφα έχει το χωριό σου...και που διέλαθαν του περιηγητή μας. Κι εμείς θα το κάνουμε διάσημο. Την ευκαιρία της έχεις.Αυτό ισχύει για όλους που διατυπώνουν ανάλογες ενστάσεις με σένα Θα περιμένουμε.Και πάντως να ξέρεις ..πως όταν επισκεπτόμαστε πόλεις ή τόπους, ο καθένας μας εκλαμβάνει διαφορετικές οπτικές παραστάσεις.. Ο δικός μας περιηγητής αυτά είδε ,αυτά κατέγραψε... Πές μας τα δικά σου..Επιτίθεσαι κατά του περιηγητού, αλλά δεν τον αντικρούεις με άλλες δικές σου εικόντες...Πάντως εδώ είμαστε εμείς και σε περιμένουμε!

      Διαγραφή
    4. ΣΥΜΕΡΙΖΟΜΑΙ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΟΥΣΤΑ.ΕΣΕΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ Σ ΑΡΕΣΕΙ Η ΜΥΚΟΝΟΣ.ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΠΙΚΡΟΧΟΛΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.ΟΛΟΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΟΝΤΑΚΙΑ,ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70 ΧΡΟΝΩΝ ΜΑΛΛΟΝ.ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ.ΣΤΗΝ ΗΛΗΚΙΑ ΤΟΥΣ ΕΣΥ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ.ΜΑΛΟΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΘΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΧΩΡΙΟΔΑΚΙ Ε.ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΙΑΝΕΙ ΘΛΙΨΗ ΠΟΥ Σ ΕΝΑ ΑΠΟΜΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΝΕ Σ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ.ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΗΜΠΟΡΟΙ ΑΘΡΩΠΟΙ ΚΟΥΒΑΛΑΝΕ ΝΕΡΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΒΑΔΕΣ.ΚΡΙΜΑ ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΓΗΡΔΙΟ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ.ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΣΗ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.ΤΙ Σ ΕΝΟΧΛΕΙ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΠΑΠΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ,ΕΣΥ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ.ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.Η ΓΙΑΓΟΥΛΑ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΕ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΜΗΠΩΣ Ν ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙΣ.ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΕΙΣ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ.ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΚΑΠΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΒΟΥΤΑΝΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΒΟΘΡΟ.

      Διαγραφή
  2. .....Α! Και έχω να σας πω κάτι τελευταίο... Πολλοί απ' αυτούς, που κατηγορείτε για την τεμπελιά τους και που είναι όπως πολύ καλά είπατε !!!υπερήλικες!!! έχουν πολεμήσει για το έθνος , για την πατρίδα που ακόμη ονομάζετε πατρίδα σας! Πώς τολμάτε να υποβαθμίζετε ανθρώπους σαν τον παππού μου και τα άλλα 3 αδέρφια του που άφησαν τις οικογένειές τους απροστάτευτες και πήγαν να πολεμήσουν!!!! Εε;;; Είστε ανίδεοι και τρομερά αναιδείς αν νομίζετε πως τεμπελιάζουν...Έχετε μάθει όλοι εσείς οι ενήλικες να κρίνετε σύμφωνα με το αποτέλεσμα που θα δουν τα μάτια σας... ξέρετε... στο σχολείο που εσείς περιφρονείτε εγώ μαθαίνω πως η προσπάθεια και η ανιδιοτέλεια είναι οι αξίες αυτές που καθιστούν κάποιον ήρωα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ κύριε Πολίτη δεν σχολιάσατε.... πώς και έτσι???

      Διαγραφή
  3. ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΜΕΣ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ ΤΟΛΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ ΕΣΥ ΚΟΥΒΑΛΑΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΒΑΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΕΙΣ?ΕΠΙΣΗΣ ΛΕΣ ΓΙΑ ΧΩΡΙΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ.ΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ?ΤΟ ΜΠΙΖΙΜ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΣ Η ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙ?ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΛΑ Κ ΟΛΑ 5 ΠΑΙΔΙΑ?ΘΑ ΕΛΕΓΑ Κ ΑΛΛΑ ΑΛΑ ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εν τάξει κ. Ρέστα.. Όλα όσα λές τα ξέρουμε και καλύτερα από σένα.. Γράψε κάτι για το μη "φάντασμα" χωριό σου ..ανέδειξε το κ.λ.π. Κι εμείς είμαστε εδώ. Μια ολάκερη ζωή δεν βρήκες την ευκαιρία κάτι να κάνεις για να μαθευτεί το χωριό σου...κι εξανέστεις που το πρωτοανακαλύψαμε εμείς... Ε, τι να ..πω...αξιος ο μισθός σας..απάντων...σας!

      Διαγραφή
  4. Ας πληρωσει επιτελους και η μητροπολη καποια χρηματα απο αυτα που εισπρατει απο την καινουρια εκκλησια που ανοιξε στο σουφλι ( η φακα) και λειτουργει καθε παρασκευη πρωι(λες και ειναι τζαμι) για να μαζευει τα λιγοστα χρηματα που εχουν απομεινει στον κοσμο.Α και κατι αλλο, για τον μεγα κλειδοκρατορα οπως τον αποκαλεις. Ο ανθρωπος αυτος οπως και καποιοι αλλοι γινονται γυφτοι για να μπορεσουν να παρουν καποια υλικα για να συντηρησουν αυτην την εκκλησια, χωρις η μητροπολη να βαζει το χερι στην τσεπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τώρα εσένα η Μητρόπολη σε καίει, εμείς που συντάξαμε το κείμενο ή ο κλειδοκρατορας..που όντως κάνει αυτά που κάνει, όπως λες;Ποιός αμφισβήτησε το ρόλο του και τον κόπο του..-του βάζουμε και φωτογραφία άλλωστε...Συμπαθέστατος... Αλλά δεν μας λες γιατί δεν πατάει ο κοσμάκις στην εκκλησιά, όταν κι οπότε κουβαλιέται παπάς εκεί, με δαπάνες της φτωχης Μονής Δαδιάς για να λειτουργήσει;
    Πάντως όσα έχεις υμνιστικά να πεις για το Γιαννούλη, εδώ είμαστε εμείς. Να μας τα στείλεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1ον κύριε αντώνη εγώ εχω μεγαλώσει εκεί δεν ειμαι περαστικός.2ον δεν ειπε κανεις οτι το γιαννουλη εγινε παρισι αλα κ τοση εμπαθεια με τους κατοικους κ το χωριο τη στιγμη μαλιστα που δε μας λες απο που εισαι κ ποιος εισαι εσυ που κοπτεσαι για το μισθο μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μάλλον αγαπητέ κύριε Ψευδώνυμε δεν μιλάμε επί ίσοις όροις! Ζητάς εσύ ο ανώνυμος από επώνυμο να σού δώσει και χαρτί από τον παπά της ενορίας του... Σαν πολλά δεν ζητάς; Το όνομά μου δεν σ΄αρκει;Πού βλέπεις, ωρέ γαλαζοβράκη, την εμπάθεια;...Ισχύουν αυτά που γράφει ο επισκέπτης σας, ναί ή όχι; Για την ταπακέρα αυτή δεν μιλάτε , αλλά βγάζετε αφελείς κορώνες. Σας δίνουμε την ευκαιρία να παρουσιάστε το χωριό σας-φάντασμα όπως εσείς θέλετε. Τί άλλο θέλετε;.. Καβουρμά ή γκατζόλια ξεσαμάρωτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τιποτα δε θελω απλα να μου τα πεις αυτα απο κοντα...αν τολμας βεβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αναρωτιέμαι: Ποιος ο σκοπός αυτής της δυσφήμησης; Άραγε επετεύχθη;

    Η απάντηση,με κείμενα και φωτογραφίες, όπως ζητεί ο κ. Πολίτης, δίδεται από έναν άλλο επισκέπτη του χωριού στο: voreasmagazin.blogspot.com.

    Και κάτι τελευταίο. Το χωριό είναι "Η Γιαννούλη" και όχι "Το Γιαννούλη". Αν ήταν "Το Γιαννούλι" θα γραφόταν με γιώτα. Και λίγη ορθογραφία δεν βλάπτει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΛΛΟ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ:Ρωτάει ο ανώνυμος -κπουκουλοφόρος-"ποιός ο σκοπός της δυσφήμισης" Καλά τόσον παλαβός είναι κι αυτός ..όπως όλοι που επικοινώνησαν για το χωριό -φάντασμα ... αποδεικνύοντας με την θλιβερή ανωνυμία τους ότι όντως έχουμε να κάνουμε και με δ=φαντάσματα αναγνώστες!
    Ένας περιηγητής, όπως λέγανε παλαιά, ήλθε είδε κι απήλθε. Κατέγραψε όισα υπέπεσαν στην αντίληψή του. Τι το φυσικότερο; Μπορεί να μην είναι αρεστά σε κάποιους, αλλά αυτές οι εντυπώσεις που απεκόμισε!Γιατί λοιπόν δυσφήμηση; Ποιά η καλή φήμη του χωριού; Σας καλέσαμε όλους να μας το αναδείξετε, και κωφεύετε ανοήτως... Ιδού η Ρόδος , ίδού και το πήδημα...
    Ιύτε ρόδια ούτε πηδήματα είστε σε θέση να κάνετε!

    Και φθάνετε κύριε ανώνυμε να μας ψέγετε ...και για αγραμματοσύνη. Μιλάτε ότι το Γιανούλη έπρεπε το λι να το γράψουμε με γιώτα κ.λ.π. κοτσάνες...
    Ορθώς το γράψαμε, όπως το γράψαμε, διότι το "το" προσιδεάζει προς το χωριό και έπεται το προσωνύμι του ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ. Το χωριό Γιανούλλη συνεπώς... Διότι κάποιος Γιαννούλης το βάφτισε έτσι... (ξέρουμε το στόρυ της ονομασίας σας)... Για πάρε μολυβδοκόνδυλο και γράψε πως θα έπρεπε να πούμε το χωριό: Γιαννούλη ή Γιαννούλα; Το χωριό λέγεται Γιαννούλη..Και κάνα δυό τούμπες, διότι τελικά οι Γιαννουλαίοι μάλλον είστε και φαντασμαγορικοί σε πολλά! Φαίνεται κι από τις κοτσανολογίες σας και από τη φήμη που έχει το χωριό σας, μόνον στη φαντασία σας!
    Ο περιηγητής μας... με τις σημειώσεις του, προσπάθησε να αναδείξει το χωριό σας Γιαννούλη, (κι όχι Γιαννούλι) με τα συν και με τα πλην του!Έτσι συμβαίνει πάντα με τις αφηγήσεις των περιηγητών από αιώνων!
    Σίγουρα έχετε πρόβλημα σοβαρό ...ανωτερότητας... Πετάτε ανώνυμες πορδές...επιχειρηματολογίας, μα κανείς δεν βγήκε από το τσαρδιά που έχετε να αρθρώσει έναν σοβαρό λόγο και προ παντός να υπερασπιστεί το χωριό του καταθέτοντας στοιχεία ..που να απορρίπτουν την αφήγηση του περιηγητή.
    Κι εσύ, φίλε... βγάζεις και κραυγή ...πως αν επεύχθη ...ο σκοπός μας!
    ΡΕ χαλβά εξ Έβρου... θαρρείς πως ένας αφηγηματίας έχει ιδιώνυμους σκοπούς για ένα χωριό , που ούτε καν στο χάρτι υπάρχει.. Μα πλάκα μας κάνετε ΡΕ κουτεντέδες κι άσχετοι;
    Δείξτε τις ομαρφάδες του χωριού σας Γιαννούλη ( ή μήπως δα θέλετε να το γράψουμε Γιαννούλι;)Κι εμείς το χιλιοεπαναλαμβάνουμε ..πως τα όσα ωραία θα κομίσετε ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΟΥΝ!
    Αμ δε!Γκατζουλοσουφλιώτες!Ανώνυμοι, και τραχανάδες...
    Ναι κύριε, (αυτό ξ΄λεγραψέτο ότι είσαι κύριος, διότι απλά είσαι ανώνυμος, τραχανάς και φοβιτσιάρης!Σκιάζεσαι τις ίδιες τις σκέψεις... Σκιάζεσαι να υπεραμυνθείς του χωριού σου , αντρίκια!Κόψε λοιπόν το παραμύθι!
    Πάντως ναί ο σκοπός επετεύχθη πανηγυρικά!
    Σας ξεβρακώσαμε ΟΛΟΥΣ εσάς τους τσιρλιάρηδες Εβρίτες του ΓΑΙΝΝΟΛΗ που ανώνυμα ξερνάτε μαλακίες και δεν αρπάζετε ευκαιρίες που σας δίνουμε... να αναδείξετε το χωριό σας-ΦΑΝΤΑΣΜΑ ..που ούτε η αγία μάνα σας το ξέρει...
    Κατά τα λοιπά ευτυχείτε ..που δεν νομίζουμε... Τα φαντάσματα δεν ευτυχούν.Βασανίζονται μόνον!
    ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ (Συνεχίζω ως μαλάκας να υπογράφω προς ανώνυμους και κουκουλοφόρους... που μας κάνουν και μαθήματα ..ορθογραφίας....ΤΕΤΟΙΑ ΚΟΥΦΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΟΝ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΣΥΜΒΑΊΝΟΥΝ!
    Το παραμύθι αυτής της άνισης επικοινωνίας με ανωνύμους θα το κόψουμε και ειδικά ...προς τη.. χωριό Γιαννούλη!..Γιανούλα ή κάπως έτσι , πάντως, το ανέκδοτο ...βρίσκεται στο Σουφλί ΄Εβρου.... που έχει επίσης έναν ...ΑΝΕΚΔΟΤΟΝ και γραφικό Δήμαρχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κύριέ Πολίτη πάρε το άρθρο κ βάλτο εκεί που ξέρεις...όταν μάθεις να γράφεις πάρε μας τηλ...α....κ κάτι τελευταίο να προσέχεις τα 15ΧΡΟΝΑ έχουν κοφτερή γλώσσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ! (απευθύνομαι στον συντάκτη του άρθρου)

    ΟΧΙ,ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ! ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΕΛΗΣΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΘΕΣΗ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ: http://gr.news.yahoo.com/%CE%AD%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF-%CF%86%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BF-080500865.html

    ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΨΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ''ΚΥΝΗΓΑΕΙ'' ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΤΕ ΔΕΝ Θ'ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ Σ'ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!!!

    ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΨΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ,ΤΟΤΕ ΠΑΛΙ ΔΕΝ Θ'ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πανε πολλα χρονια.
    Βρεθηκα στο χωριο ως στρατιωτης.
    Εκανα το πρωτο τηλεφωνο απο μεταθεση,και εφαγα ομελετα στο καφενειο της χηρας(λαθος?).
    Με νοσταλγια και χαρα η μνημη μου επεστρεψε μετα απο 40 χρονια εστω και με δορυφορο
    σε αγαπημενα μερη.Η καταγωγη μου απο Ηπειρο.
    Να ειστε καλα.
    Θα σας θυμαμε παντα.
    Εκανα μια βολτα με το δορυφορο αποψε νοσταλγικα.Περασα και απο το τρυφιλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κι εμένα με γύρισε μία δεκαετία πίσω. Ήμουν για ένα διάστημα αρχιφύλακας του Ε.Φ. Γιαννούλη. Είμαι από Πελοπόννησο. Ο Πολίτης είναι απαράδεκτος να επιτίθεται με τέτοιο ελεεινό τρόπο σε ένα χωριό και σε μία κοπέλα που φυλάει θερμοπύλες. Η περιοχή είναι πολύ όμορφη και οι κάτοικοι, τουλάχιστον αυτοί που γνώρισα είναι φιλόξενοι και κοινωνικοί. Χαιρετισμούς με νοσταλγία στον όμορφο Έβρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝΤΩΝΗ ΑΠ ΤΗ ΔΑΔΙΑ ΕΙΣΑΙ,ΚΑΙ Σ ΕΠΙΑΣΕ ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ.ΠΟΣΟ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΜΙΖΕΡΟΣ....ΚΑΙ ΚΟΜΠΕΞΙΚΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΒΑΖΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΓΕΡΟΝΤΑΚΙΑ.ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΟ .ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΟΜΟΡΦΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

      Διαγραφή
    2. Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΗΓΕ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΙΔΕ ΦΑΝΤΑΣΜΑ.ΤΗ ΜΕΡΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ.ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΚΑΝΕ ΛΙΓΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΤΟ ΧΡΙΟ.
      ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΑΝΤΩΝΗ

      Διαγραφή
  15. κανενας τρομπας δεν πρεπει να μιλαει για το γιαννουλη ειναι ιερο χωριο εκει μεγαλωσα μου εμαθαν οι ανθρωποι εκει να δουλευω κ να μην ειμαι τεμπελης ειναι το χωριο μου κ το λατρευω οσο τιποτα κ πιστεψε με θα σου ειχα κανει τι μουρη κρεας μπασταρδε του κερατα που θα πιασεις κ τους κατοικους στο στομα σου αυτοι οι ηρωες πολεμισαν για να εισαι ελευθερος απο τουρκους κ γερμανους αλλιως μεχρι κ τωρα θα σου πιδαγαν την μανα κ τις αδερφες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. τι ειναι ο αντωνακις ενα πουστρακι ειναι αν εχει τα αρχιδια ας περασει απο γιαννουλη αγνωριστος θα φιγει. θελω να στειλω τα χερετισματα μου στους αγαπη τους μου χωριανους ειμαι μακρια αλλα στην καρδια μου θα ειστε για παντα κ καθε φορα που σας σκευτομαι βουρκωνω να ειστε παντα καλα σας λατρευω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή