Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ..ΦΑΝΤΑΣΜΑ!


Με αφορμή τον  αιφνίδιο-μυστηριώδη θάνατο του π.Αγαθαγγέλου, που ήταν δεύτερος τη τάξει μετά τον ηγούμενο..στη μονή Δαδιάς!

ΠΟΙΟΣ ΠΝΙΓΕΙ  ΤΗ ΜΟΝΗ ΔΑΔΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ; ΔΑΠΑΝΗΘΗΚΑΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ...
ΑΛΛΑ Η ΜΟΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ  ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑΣ ...ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑ! ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥΣ...ΑΛΛΑ ΜΕ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΟΛΑ ΚΙΟΛΑ... 

Πλεονεκτικότατο Μοναστήρι. Όμορφο. ΄Εχει ηγούμενο
αλλά όχι και μοναχούς... Σκέτο φάντασμα 

΄Εχει καταντήσει κοιτώνας μεγαλοπαπάδων...που κουβαλιούνται εδώ προς αναψυχή. Οικοδεσπότης φυσικά ο κ. Δαμασκηνός!–Ο απλός πιστός δεν την επισκέπτεται, ούτε καν από τα γύρω χωριά..
Τι συμβαίνει με την παλαιότερη μονή του Έβρου; ...Γιατί δεν καταυγάζει; Γιατί ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός την υποβαθμίζει ...  σε βαθμό να έχει πάρει φόρα και να δημιουργεί νέα μοναστήρια στην περιοχή του, που όμως δεν σταυρώνουν ούτε έναν καλόγερο; Έχουν ηγούμενο... που ηγείται απλά του εαυτού του ...Μοναστήρια χωρίς καλόγερους!

Κι όμως σαν σήμερα πριν 2 χρόνια (2.8.12) εκδιώχθηκε από το μοναστήρι ένας ταπεινός ανθρωπάκος που ήθελε λέει να καλογερέψει... Το διώξανε χωρίς να του πούν ποτέ τον λόγο! Μάλιστα δε είχαν τέτοια πρεμούρα ώστε του πληρώσανε και τα αεροπορικά εισιτήρια για να επιστρέψει στην Αθήνα!!!  
΄Όμως αυτός ο ανθρωπάκος, ενδιαφερόμενος για την μονή Δαδιάς, μελέτησε τις αδυναμίες της και έκανε τις ακόλουθες... προτάσεις με επιδίωξη να δώσει ανάσα στο Μοναστήρι  και να το βοηθήσει να ξεφύγει από το καθεστώς ανυπαρξίας. Ιδού  ένα από τα πολλά  που εισηγήθηκε: 

Σας προτείνω αγιότατοι μερικά απλά πραγματάκια  που δεν παρουσιάζουν δυσκολίες... για να αρχίσει το μοναστήρι να έχει ενδιαφέρον... επισκεψιμότητα!

Το « χάνι της Δαδιάς»

Να δημιουργηθεί: Ένα κοινόκτητο τουριστικό περίπτερο που μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε μια βδομάδα και να αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή. Σταθμό ψυχής κι αναψυχής! Αρκεί να το θελήσουμε .

Η ιδέα του «περιπτέρου»  προέκυψε από ανάγκη... Χιλιάδες αυτοκίνητα καθημερινά διασχίζουν  την αρχαία οδό Αλεξανδρούπολη-Ορεστιάδα-Ανδριανούπολη, αλλά ενδιάμεσα δεν υπάρχει κανένας σταθμός που να πιεί κάποιος μια πορτοκαλά, ή να πάρει τσιγάρα. Η  απόσταση από το δημόσιο δρόμο ,-διασταύρωση Δαδιάς-Σουφλίου τη λένε-  είναι μέχρι το μοναστήρι 3 χιλιόμετρα. Με μια απλή πινακίδα ο κόσμος θα κατευθύνονταν προς το περίπτερο και εν ταυτώ θα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και το Μοναστήρι...Τόσο απλό.

Το εγκαταλελειμμένο κτίσμα, όπως το « εξωραϊστηκε με μερικές πινελιές κι όπως περίπου μπορεί να είναι και αύριο με τις προσφορές των κατοίκων. Απέχει από την είσοδο της Μονής Δαδιάς περίπου 100 μέτρα!  Μέχρι και συμβολική μακέτα τους έφτιαξε ο περίεργος υποψήφιος καλόγερος...που φλέγονταν για το μοναστήρι της Δαδιάς!. Τέτοια η πλάκα!



Το εγκαταλελειμμένο κτίσμα, όπως το « εξωραϊσαμε»  εμείς με μερικές πινελιές κι όπως περίπου μπορεί να είναι και αύριο με τις προσφορές των κατοίκων. Απέχει από την είσοδο της Μονής Δαδιάς περίπου 100 μέτρα!  Μέχρι και συμβολική μακέτα τους έφτιαξε ο περίεργος υποψήφιος καλόγερος...που φλέγονταν για το μοναστήρι της Δαδιάς!. Τέτοια η πλάκα!

Το οίκημα όπως είναι αυτή τη στιγμή!




Το κτίσμα όπως είναι τώρα.
Ως γνωστόν έξω από την είσοδο της μονής υπάρχουν διάφορα στρατιωτικά κτίσματα από την εποχή που η Μονή ήτα στρατιωτικό στρατόπεδο ...

Τα εγκαταλελειμμένα αυτά στρατιωτικά κτίσματα λίγα μέτρα έξω από την είσοδο της Μονής, και πάνω στη δημοσιά που οδηγεί προς αυτήν, σύντομα θα πάρουν ζωή. Με ενέργειες  Εθελοντών και τη συμμετοχή των κατοίκων Δαδιάς και πέριξ, σχεδιάζεται να μετατραπούν σε τουριστικό περίπτερο, προς εξυπηρέτηση τόσο των επισκεπτών της Ιεράς Μονής Δαδιάς όσο και του Δάσους ευρύτερα.
Μάλιστα δε θα επονομάζεται ΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ , γιατί όπως λέγεται, εκτός από τοπικά τουριστικά είδη-ντόπια προϊόντα, θα διαθέτει και είδη περιπτέρου, αναψυκτικά και άλλα χρειώδη για τους περαστικούς κι εκδρομείς. Θα διαθέτει δε και τραπεζάκια με ομπρέλες για ξεκούραση και καφέ.
Ήδη  Εθελοντές  κινούνται για την επίτευξη του στόχου αυτού, δηλαδή στην άμεση αξιοποίηση των παρατημένων αυτών στρατιωτικών κτισμάτων ..και σε μετατροπή τους σε τουριστικό περίπτερο με βάση την αναμενόμενη αύξηση των επισκεπτών σε Μονή και Δάσος Δαδιάς.
Το κτίσμα αυτό, έχει στέγη κι είναι γεμάτο από σανό!(για τις χειμερινές ανάγκες των τριών αλόγων της Μονής). Από την εποχή που ο Στρατός το εγκατέλειψε 1995 έως σήμερα κανείς δεν νοιάστηκε να κάνει κάτι προς αξιοποίηση των παρατημένων τέως στρατιωτικών κτισμάτων! Η Μονή απλά τα χρησιμοποιεί...ως στάβλους! Αφερίμ!
Το χάνι της Δαδιάς θα έχει κοινόκτητο χαρακτήρα. Και θα ανήκει στη μονή και σε όλους  σε εκείνους που θα προσφέρουν εθελούσια εργασία για την αποκατάστασή του ή θα προσφέρουν υλικά...π.χ. πόρτες, παράθυρα, δάπεδα κ.λπ.
Το ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ είναι απαραίτητο ως παρουσία στο κομβικό αυτό σημείο, αλλά δεν παρουσιάζει επιχειρησιακό ενδιαφέρον, όπως όλοι αντιλαμβάνονται. Όμως μπορεί να αποτελεί μια θετική υποδομή, έναν σταθμό εξυπηρέτησης των διερχομένων. Μάλιστα δε ήδη έχει βρεθεί και άτομον, πρόθυμο να λειτουργεί το περίπτερο αμισθί!
Οι Εθελοντες  καλούν τους ενδιαφερόμενους να προσφέρουν εθελοντική εργασία (υδραυλικοί,πατωματζήδες, παραθυράδες, μπογιατζήδες, ηλεκτρολόγοι κ.α) καθώς και όσους μπορούν να προσφέρουν χρήσιμα υλικά ,ίσως κεραμίδια πόρτες, κουφώματα,
τραπέζια, κουζίνα,ψυγειο σόμπες -όχι απαραίτητα καινούργια, αλλά σε καλή κατάσταση..ας επικοινωνούν με την ιστοσελίδα κι αν έχουν χρόνο μπορεί να ρίξουν μια ματιά στα κτίσματα..είναι λίγα μέτρα πριν από την είσοδο της Μονής Δαδιάς. και να μας συμβουλεύσουν...
Τα εγκαταλελειμμένα απέχουν από τη δημοσιά στο σημείο αυτό , δεξιά ελαφρώς κάπου 50 μέτρα. Ενώ το σημείο αυτό απέχει ακριβώς 100 μέτρα από την είσοδο της Μονής.
 
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ..ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ 
 Πολλά στρατιωτικά τολ παρατημένα  και φυσικά «φυλάκια» για τις σκοπιές των φαντάρων! >>>>>>>>

 
Αλλο ένα παρατημένο οίκημα..Είναι ουκ ολίγα.
Παραμένουν εν αχρηστία από το 1995


ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ..ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ


Μπορεί κάτι να κάνει και ο ΄Ακης Γεροντόπουλος  και οι λοιποί δυο υπουργοί του Έβρου...έτσι για να τους θυμούνται οι ψηφοφόροι τους! Από τον ηγούμενο και τον Δεσπότη δεν περιμένουμε τίποτε.. Οχυρώνονται πίσω στο : «Εμείς δεν ανακατευόμαστε με εμπόρια και τέτοια» ... Δεν αντιλαμβάνονται την κοινωνική προσφορά.. Όταν μάλιστα τα περισσότερα μοναστήρια  κάτι πουλάνε για να επιβιώσουν... και με την απόλυτη μάλιστα  κατανόηση και επιβράβευση του ποιμνίου!

Σημειώστε ότι για τη δημιουργία περιπτέρου είναι ενήμερος και ο  ταλαντούχος δήμαρχος  κ.Πουλιλιος... Δηλαδή δεν είναι μόνον οι Άγιοι που δεν καταλαβαίνουν, αλλά και τα δαιμόνια της συνοικιακής πολιτικής ..που λένε άρες μάρες κουκουνάρες! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου