Κυριακή 17 Μαΐου 2015

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Τα εγκαίνια του Καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον
 •  
 •  
  ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ – Παρουσία χιλίων και πλέον πιστών, με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη και σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση αιώνων, εγκαινιάσθηκε την Κυριακή 10 Μαΐου 2015, από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας, στην πρωτεύουσα των Η.Π.Α.
  SAINTSOPHIACONSECRATION.jpg
  (φωτογραφίες: Δημ. Πανάγος/GOA)
  Το τελετουργικό των εγκαινίων και του καθαγιασμού του ναού ξεκίνησε νωρίς το πρωί, αμέσως μετά τον Όρθρο, με την περιφορά των ιερών λειψάνων που προορίζονταν να τοποθετηθούν στην αγία τράπεζα, τρεις φορές γύρω από τον ναό. Τα λείψανα που είχαν τοποθετηθεί στο ιερό δισκάριο επί της Αγίας Τραπέζης κατά την προετοιμασία την προηγουμένη ημέρα ήταν της Αγίας μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, του Αγίου ένδοξου μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του ιαματικού, και του Αγίου Κήρυκου.

  Στη λιτανεία προηγούνταν οι ιερόπαιδες με τα εξαπτέρυγα και τις λαμπάδες, ο χορός των ιεροψαλτών έψαλε «Άγιοι Μάρτυρες, οι καλώς αθλήσαντες και στεφανωθέντες...» και τις άλλες ωδές της περιφοράς, ακολουθούσαν οι ιερείς με τις φορητές εικόνες, τον Τίμιο Σταυρό και το Ιερό Ευαγγέλιο, αμέσως μετά οι διάκονοι με τα θυμιατά και τα δικεροτρίκερα. Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος κρατούσε ψηλά το αργυρό ιερό δισκάριο με τα ιερά λείψανα, συνεπικουρούμενος από τον Επίσκοπο Φασιανής Αντώνιο. Ακολουθούσε πλήθος πιστών που είχε κατακλύσει τον προαύλιο χώρο του ναού.
  Μετά την πρώτη και δεύτερη περιφορά, και μπροστά από την κυρία είσοδο έγινε η ανάγνωση των αποστολικών αναγνωσμάτων και των Ευαγγελίων. Μετά την Τρίτη περιφορά ο Αρχιεπίσκοπος κρούοντας με την ποιμαντική ράβδο τη θύρα του ναού αναφώνησε με δυνατή φωνή: «Άρατε Πύλας, οι άρχοντες υμών, και επάρθητε, πύλαι αιώνιοι, και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξης».
  Ο Αρχιεπίσκοπος εισερχόμενος στο άγιο βήμα απέθεσε επί της αγίας τραπέζης το ιερό δισκάριο με τα λείψανα. Με μεγάλη ευλάβεια τοποθέτησε τα μικρά τεμάχια των σε μια μικρή ασημένια λειψανοθήκη επιχέοντας επ’ αυτών άγιο μύρο. Την τοποθέτησε σε μικρή κοιλότητα στο μέσον της αγίας τραπέζης και την κάλυψε με ένα μίγμα κηρομαστίχης, σφαλίζοντας και σφραγίζοντας την κοιλότητα με μια μικρή μαρμάρινη πλάκα και το μίγμα της κηρομαστίχης. Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και ο Επίσκοπος Αντώνιος περιεβλήθησαν με ειδική λευκή σινδόνη επάνω από τα αρχιερατικά άμφια και γονατιστοί γύρω από την αγία τράπεζα μαζί με τον κλήρο και το λαό ανέπεμψαν τις ευχές της τελετής. Ακολούθησε η πλύσις και καθαρισμός της αγίας τραπέζης με χλιαρό νερό, λευκό σαπούνι και φυσικούς σπόγγους και με αγγείο που περιείχε απόσταγμα αρωματικών φυτών και ροδόσταμα, ο Αρχιεπίσκοπος έρανε και επάλειψε την επιφάνεια κάνοντας το σημείο του Σταυρού τρεις φορές. Χρησιμοποιώντας τα λινά υφάσματα καινουργών αντιμηνσίων, οι αρχιερείς και ιερείς στέγνωσαν την αγία τράπεζα. Τέλος επάλειψαν την μαρμάρινη επιφάνεια με το Αγιο Μύρο. Ο Αρχιεπίσκοπος χρησιμοποιώντας και πάλι το μίγμα της κηρομαστίχης επικόλλησε στις τέσσερις γωνίες της αγίας τραπέζης μικρά κομμάτια λινού υφάσματος που απεικονίζουν τους τέσσερις ευαγγελιστές και κάλυψε την αγία τράπεζα με το κατασάρκιο (λευκό λινό ύφασμα) δένοντάς το ασφαλώς. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος το υπέγραψε στο κέντρο, και το ίδιο έκανε και ο Επίσκοπος Αντώνιος ακριβώς από κάτω. Αμέσως τοποθετήθηκε το περίτεχνο λευκό κάλυμμα της αγίας τραπέζης, και επάνω του τα αντιμήνσια που χρησιμοποιήθηκαν και το αντιμήνσιο του ναού και επ’ αυτών τοποθετήθηκε το ιερό ευαγγέλιο. Μετά τοποθετήθηκαν σύμφωνα με την τάξη, το ιερό αρτοφόριο και τα λοιπά λειτουργικά αντικείμενα. Λίγο πριν το τέλος της τελετής του καθαγιασμού ο Αρχιεπίσκοπος θυμίασε όλο το ναό και κατόπιν ο ίδιος και ο Επίσκοπος Αντώνιος, χρησιμοποιώντας ένα φυσικό σπόγγο εμβαπτισμένο με άγιο μύρο και τοποθετημένο σε μακρύ κάλαμο, έχρισαν σταυροειδώς όλα τα σημεία του ναού, τις ιερές εικόνες, τα ψηφιδωτά και τις άλλες επιφάνειες.
  Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος προεξήρχε της πρώτης Θείας Λειτουργίας στον καθαγιασμένο ναό της Αγίας Σοφίας, συλλειτουργούντος του Επισκόπου Φασιανής Αντωνίου, οκτώ ιερέων και δύο διακόνων ως εξής: π. Σέργιος Ζώρζος, ιερατικώς προϊστάμενος του Καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Κοτσώνης, π. Βασίλειος Μπάρτζης, π. Κωνσταντίνος Παυλάκος, π. Δημήτριος Αντόκας, π. Μιχαήλ Eaccarino, π. Στέφανος Αλεξόπουλος, π. Δημήτριος Lee, Αρχιδιάκονος Παντελεήμων Παπαδόπουλος και Διάκονος Ελευθέριος Κωνσταντινίδης. Ο πρώην ιερατικώς προϊστάμενος της Αγίας Σοφίας π. Ιωάννης Ταβλαρίδης παρέστη στο ιερό συμπροσευχόμενος.
  Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα επαίνεσε την ενορία και κοινότητα της Αγίας Σοφίας για την ακλόνητη ορθόδοξη μαρτυρία της στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών. Τόνισε ότι τα εγκαίνια και ο καθαγιασμός του ναού αποτελεί κάλεσμα για όλους μας για αναβάπτισμα και καθαγιασμό εκ νέου, στα νάματα της Ορθοδοξίας και της πίστης μας στο Χριστό, στο παράδειγμά Του και στο Ευαγγέλιο.  Σε άλλο σημείο, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι με την ευκαιρία των εγκαινίων του ναού προσευχόμαστε διακαώς για ελευθερία και δικαιοσύνη στη μαρτυρική Κύπρο, και το δικό της αναβάπτισμα και επανένωση μετά από 40 και πλέον χρόνια κατοχής.
  Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος διεβίβασε τα συγχαρητήρια, τις ευχές, τις ευλογίες, και την αγάπη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, λέγοντας ότι κατ’ επιθυμίαν του απονέμει το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον ιερατικώς προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας π. Σέργιο Ζώρζο.
  Μετά την απόλυση ο Σεβασμιώτατος διένειμε στο εκκλησίασμα ως ευλογία μικρά τεμάχια της λευκής σινδόνης που φορούσαν οι αρχιερείς κατά την τελετή των εγκαινίων.
  Οι εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου των Εγκαινίων άρχισαν το Σάββατο 9 Μαΐου 2015 με τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τη νεολαία της κοινότητος της Αγίας Σοφίας γι δύο και πλέον ώρες. Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τα παιδιά όλων των ηλικιών στις αίθουσες διδασκαλίας τους στο παρακείμενο κοινοτικό και εκπαιδευτικό κέντρο, απάντησε στις ερωτήσεις και στις απορίες των μεγαλυτέρων παιδιών και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες και τα προγράμματα νεολαίας της κοινότητας. Το απόγευμα τέλεσε την ακολουθία της προετοιμασίας των αγίων λειψάνων και αμέσως μετά το μέγα πανηγυρικό εσπερινό. Το βράδυ του Σαββάτου, η ενορία της Αγίας Σοφίας παρέθεσε επίσημο εορταστικό δείπνο σε ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον.

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου