Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ...

ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΓΕΝΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΔΕΣΣΗΣ – ΑΛΜΩΠΙΑΣ & ΠΕΛΛΗΣ ΚΥΡΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΠΟΥΛΟΥ

[Σε πρώτη δημοσίευση του Γιάννη Ν. Πορφύρη]

Με δέος, σεβασμό και βαθειά υπόληψη παρουσιάζω στο ευρύ αναγνωστικό κοινό άγνωστες πτυχές  και λεπτομέρειες από την γενεά του ταπεινότερου και ευλαβέστερου Έλληνα Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας μακαριστού κυρού Καλλινίκου, κατά κόσμον Δημητρίου Πούλου του Γεωργίου Δ. Πούλου και της  Αικατερίνης Καρζιάκη.

Η οικογένεια Πούλου ήταν καθαρή Πλατανιώτικη. Γενάρχης των ήταν ο Αθανάσιος Πούλος γεννημένος το 1748 στα βλάχικα κονάκια του Πλατάνου,
γνωστά και με το όνομα Πωγωνισκά, κοντά στον Ψώριαρη, ραχούλα του όρους Αλωνάκι. Από παλαιά δίπτυχα της εκκλησίας διασώζεται και το όνομα της συζύγου του, που την έλεγαν Ελένη, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Η παράδοση θέλει η φάρα να είχε το επώνυμο «ΜΙΓΓΑΣ» Η λέξη «μίγγα» είναι καθαρή αρχαιοελληνική και σημαίνει η μικρή λύρα, από την οποία προήλθε η κιθάρα. Ο παππούς Θανασιάς Πούλος ή Μίγγας έπαιζε λύρα, όπως μου διηγήθηκε ο μαθουσάλας δάσκαλος του Πλατάνου Γεώργιος Οικονόμου, δάσκαλος του μακαριστού Καλλινίκου στα Σιταράλωνα.

Ας δούμε την εξέλιξη της οικογένειας. Ο Αθανάσιος Πούλος είχε τέκνα την Ζήσω (Ζωή) σύζυγο Κων/νου Δ. Καούρη, τον Χαράλαμπο Αθ. Πούλο με σύζυγο την Αργυρή (Αργύρω), τον Ιωάννη Αθ. Πούλο που παντρεύτηκε δυο φορές (α σύζυγος Μαρία που πέθανε και β σύζυγος Χριστίνα Καραμπίνη από Βονώρτα), τον Κων/νο που απεβίωσε άγαμος και τον Γεώργιο που έλαβε σύζυγο την Μαρία Θωμά!

Μας ενδιαφέρει ο Χαράλαμπος Αθ. Πούλος, από τον οποίο συνεχίζεται το γενεαλογικό δένδρο του οσίου μακαριστού μας Μητροπολίτου Καλλινίκου. Ο Χαράλαμπος και η Αργυρή Πούλου απέκτησαν τέκνα τον Κωνσταντίνο που παντρεύτηκε την Αναστασία, τον Θεόδωρο που παντρεύτηκε την Βασιλική (Βασίλω) Χαντζή, τον Αντώνη που παντρεύτηκε την Βασίλω Τσώτσου, τον Δημήτριο (παππού του μακαριστού) που γεννήθηκε το 1837 και έλαβε σύζυγο την Βασίλω Γρηγοροπούλου, τον Μιχάλη που παντρεύτηκε την Βασίλω Καρμανίδη, τον Σωτήρη που παντρεύτηκε από την Δερβέκιστα την Μαρίνα Παπασάββα, την Βασίλω που παντρεύτηκε τον Γεώργιο Τσώτσο και τον Αθανάσιο που έλαβε δύο συζύγους, την Κωνσταντίνα Παπασάββα, που απεβίωσε και την Τασούλα Σκρέττα.

Ο Δημήτριος και η Βασίλω Πούλου μετώκησαν  μόνιμα στα Σιταράλωνα με άλλες τρεις οικογένειες, γύρω στα 1870. Απέκτησαν  τέκνα τον Ιωάννη που απεβίωσε άγαμος, τον Λεωνίδα ή Καραμάνη (παρατσούκλι) που παντρεύτηκε την Αθηνά Βασιλοπούλου από το γένος του ξακουστού Παπατράμπα, αλλά απεβίωσε και παντρεύτηκε την Φάνια Τρομάρα, τον Αντώνη που απεβίωσε άγαμος, τον Χαράλαμπο που και αυτός απεβίωσε άγαμος, την Ειρήνη που παντρεύτηκε τον Νικόλαο Χ. Σκουφή, την Αργύρω που παντρεύτηκε τον Δήμο Νικολάου, την Κωστούλα που απεβίωσε άγαμη και τον Γεώργιο (πατέρα του μακαριστού Καλιννίκου, γεννηθέντα το 1886) που παντρεύτηκε την Αικατερίνη Καρζιάκη!

Ο Γεώργιος Δημ. Πούλος και η αρχόντισσα Αικατερίνη παπΑΘανασίου Καρζιάκη απέκτησαν επτά παιδιά, τον Κωνσταντίνο μετέπειτα Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, την Ελένη, την Χαρίκλεια, τον Δημήτριο όσιο και πανάξιο Μητροπολίτη Εδέσσης, Αλμωπίας και Πέλλης, τον Αθανάσιο, την Θωμαϊδα και τον Ιωάννη! Ο Δημήτριος γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1919, ημέρα Κυριακή και απεβίωσε την 7η Αυγούστου 1984, ημέρα Τρίτη!

Αξίζει να σημειώσω ότι η χειροτονία του έγινε την Κυριακή 25 Ιουνίου 1967 στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών Διονυσίου, συμπαραστατούμενος  των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Διδυμοτείχου Κωνσταντίνου, κατά σάρκα αδελφού του, Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου, Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεοκλήτου, Κυθήρων Μελετίου, Κασσανδρείας Συνεσίου και Άρτας Ιγνατίου.  Για την χειροτονία του μετέβησαν στην Αθήνα και Πλατανιώτες, με αρχηγό τον διδάσκαλό του στο Δημοτικό, Γεώργιο Ν. Οικονόμου, τον ιατρό Αριστείδη Δημητρακόπουλο, τον καθηγητή Γεώργιο Παπανικολάου και άλλους.

Είχα την τύχη και ευλογία να τον επισκεφτώ το 1974 όταν υπηρετούσα ως Εφεδρος Αξιωματικός Πυροβολικού στο Αργος Ορεστικό. Ηταν συγγενής εξ αίματος από τον πρώτο θείο του Κωστίκα Πούλο. Ο θείος του παντρεύτηκε στο Θέρμο, την Θεοδώρα (Θοδωρούλα) Ευθυμίου Παπαγεωργίου, με καταγωγή από τον Αγιο Δημήτριο Ναυπακτίας.  Ο πατέρας της πατήρ Γεώργιος Παπαγεωργίου ή Παρίσης ήταν πατέρας της γιαγιάς μου Αγγελικής συζύγου Γεωργίου Χαρ. Ζώη και παππούς της μητέρας μου Κωνσταντίνας συζ. Νικολάου Πορφύρη! Εμείς έχουμε την τιμή να έχουμε τα κτήματα της γιαγιάς Θοδωρούλας Παπαγεωργίου!!!

Η γενεά των Πουλαίων έχυσε αίμα για την πατρίδα! Ο ήρωας Μακεδονομάχος καπετάν Πλάτανος ο αείμνηστος ανθυπολοχαγός Κων/νος Νικ. Πούλος που έδρασε στην περιοχή της Καστοριάς 1904 – 1908 ήταν θείος του. Ο αδελφός του Μητροπολίτης Κων/νος διδάκτωρ Θεολογίας υπηρέτησε στον Αλβανικό πόλεμο του !940 στην πρώτη γραμμή. Τα ξαδέλφια του Δημήτρης και Θύμιος (όπως και όλο το σόι) ήταν αριστερών φρονημάτων και στελέχη του ΕΑΜ. Ο Δημητράκης ήταν αγαπημένος ανεψιός του πατέρα μου, έτρωγε πολλές φορές σπίτι μας, έκανε πολλά αστεία και συχά έλεγε στον πατέρα μου για να γελάνε: «- Θείο, θείο ΑΜ και σ’  έφαγα, παραφράζοντας το ΕΑΜ!». Φοιτητής ών και αξιωματικός  την περίοδο 1970 – 1975 τον επισκεπτόμουν στο σπίτι του στα Εξάρχεια και κουβεντιάζαμε ώρες ολόκληρες!

Ας έχουμε την ευλογία του άπαντες! «ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΟΣΙΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ, ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΛΛΗΣ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ»
«ΜΑΚΑΡΙΣΤΕ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΕ ΜΑΣ ΑΡΧΙΕΡΕΑ  ΚΑΛΛΙΝΙΚΕ, ΠΡΕΣΒΕΥΕ ΥΠΕΡ ΗΜΩΝ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου