Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ...

Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία Κοσμοσώτειρα Φερών.

15/8/2015. Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία Κοσμοσώτειρα Φερών.
 Το ρεπορταζ ειναι από τη σελδία της Μητροπολης Αλεξανδρουπόλεως.

Το “Πάσχα του καλοκαιριού”, η μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου πανηγυρίσθηκε σε ολόκληρη τη Μητρόπολή μας από τη Λυκόφη μέχρι τη Σαμοθράκη. Πλήθη πιστών κατέκλυσαν τους Ιερούς Ναούς για να τιμήσουν την Μάνα του Σωτήρα και όλων των χριστιανών.

Πολλοί ενοριακοί μας Ναοί τιμώνται στο γεγονός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ ξεχωρίζει κάθε χρόνο η πανθρακική πανήγυρις στον βυζαντινό Ναό της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας στις Φέρες. Ο ναός χτίσθηκε το 1152 μ.Χ. και αποτελεί το Καθολικό της πάλαι ποτέ Ιεράς Μονής Παναγίας Κοσμοσώτειρας Βήρας, ενώ σήμερα λειτουργεί ως Ενοριακός Ναός της πόλεως. Η Παναγία Κοσμοσώτειρα αποτελεί το θρησκευτικό σύμβολο της Θράκης και έχει ανακηρυχτεί προστάτιδα των απανταχού Θρακιωτών.
Το απόγευμα της Παρασκευής 14 Αυγούστου τελέστηκε με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον ιστορικό ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας Φερών χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Ο Εσπερινός τελέσθηκε στο προαύλιο του Ναού, ενώ τον παρακολούθησαν πλήθος κόσμου με προεξάρχοντες τον βουλευτή κ. Δημοσχάκη, τον αντιπεριφεριάρχη κ. Πέτροβιτς , τον αντιδήμαρχο Φερών κ. Γκοτση, τον διοικητή της 31 Μ/Κ Ταξιαρχίας κ. Μάνος, καθώς και εκπροσώπων των δημοτικων, στρατιώτικων αρχών και των σωμάτων ασφαλείας. Στο τέλος του Εσπερινού τελέστηκε αρτοκλασία και η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στους δρόμους της πόλεως.
Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας 15ης Αυγούστου τελέσθηκε στον Ναό της Κοσμοσώτειρας ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε το κτιτορικό μνημόσυνο στη μνήμη του σεβαστοκράτορα Ισαακίου Κομνηνού.
Ανάλογες εκκλησιαστικές πανηγύρεις τελέσθηκαν και στους υπολοίπους εορτάζοντες Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεώς μας, στον Απαλό, στην Αισύμη, στο Μοναστηράκι, στη Λυκόφη, καθώς στην Καμαριώτισσα και στη Χώρα στο νησί της Σαμοθράκης.
- See more at: http://www.imalex.gr/9C2270DF.el.aspx#sthash.AIke9qmu.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου