Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ...ΜΠΑΧΑΛΟ!

Δ.Ο.Υ επέβαλε σε άνεργο 5 ετών φόρο εισοδήματος 125,79 €

ΡΕΠΟΡΤΑΖ του
ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΛΗ
Μέλους της Ενώσεως Συντακτών Διαδικτύου


Πρωτόγνωρο; Ίσως όχι; Δραματικό; Μάλλον σημάδι της καθημερινής τρέλας που βιώνει η σύγχρονη κοινωνία. Μιας κοινωνίας που βουλιάζει ολοένα πιο βαθειά στον βούρκο της απανθρωποίησης. Μιας κοινωνίας που τελικώς έκανε νόμον της το «νόμιμο είναι και ηθικό».

Ο ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ ΕΡΜΗΣ σας παρουσιάζει αποκλειστικώς μιαν υπόθεση απανθρωποίησης της κρατικής μηχανής. Επέβαλαν φόρο εισοδήματος ΤΕΛΙΚΑ σε άνεργο πενταετίας με μηδενικά εισοδήματα.

Η υπόθεση έχει ως εξής. Το έτος 2012 ήταν η τελευταία χρονιά όπου εκατατίθεντο φορολογικές δηλώσεις και ιδιοχείρως για τα εισοδήματα του 2011. ο συγκεκριμένος έλλην πολίτης έκανε την δήλωση του ιδιοχείρως στην οικεία αυτού ΔΟΥ των Νοτίων Προαστείων της Πρωτευούσης και δή αυτήν του Παλαιού Φαλήρου. Τον Ιούνιον του προηγουμένου έτους του 2011 απελύθη εκ της εργασίας του και μπήκε στο μητρώο ανέργων του Οαεδ ως επιδοτούμενος άνεργος.
Οπότε το 2012 είχε να δηλώσει για την προηγούμενη χρονιά μισθούς από 4ωρη απασχόληση έως 6 μήνες και άλλους 6 μήνες επίδομα ανεργίας. Κατέθεσε την δήλωσή του στην εφορία και ακολούθησε την οικογένειά του –μητέρα και πατέρα όντας άγαμος 35άρης και - το καλοκαίρι στο χωριό καταγωγής της. Στα τέλη Αυγούστου επιστρέφοντας από αυτό αντίκρυσε την λυπητερή της εφορίας. Του είχε επιβληθεί φόρος 94 κοντά ευρώ…
Έψαξε το ζήτημα διότι δεν είχε πληρώσει με τα πενιχρά εισοδήματά του έως τότε φόρο εισοδήματος και είδε το εξής απλό. Είχε λησμονήσει να συμπληρώσει τον κωδικό 049 στο Ε1 της δηλώσεώς του, τον κωδικό με το άθροισμα των αποδείξεών του.

Έσπευσε στις 20/09/2012 στην εφορία και η υπάλληλος της αρμοδίας ΔΟΥ του ζήτησε να κάνει τροποποιητική δηλώση και να συμπληρώσει τον κωδικό 049, όπως και έπραξε.
Από τότε αρχίζει το τραγελαφικόν της υποθέσεως. Περιμένοντας την εκκαθάρισιν αυτής, της τροποποιητικής δηλώσεως του ο χρόνος περνούσε. Κάθε έτος που συμπλήρωνε τις νέες του –μηδενικές - δηλώσεις εισοδήματος λόγω ανεργίας επισκεπτόταν την συγκεκριμένη ΔΟΥ και ρωτούσε για την εκκρεμότητα του. Η απάντηση των εφοριακών πάντοτε η αυτή… «οι τροποποιητικές τους ’12 αργούν κύριε». Το έτος 2015 τον Μάιο σε μιαν ακόμα επίσκεψή του στην εφορία με έντονο ύφος είπε στην εφοριακό στην οποία του είπαν να απευθυνθεί ότι το ποσό με τις προσαυξήσεις πλέον φθάνει στα 120 € και ότι απαιτεί να γίνει η εκκαθάριση της τροποποιητικής. Η υπάλληλος ήταν καθησυχαστική. Όταν γίνει η εκκαθάριση θα σβησθεί αυτομάτως η όποια οφειλή.

Το 2015 πλέον το φθινόπωρο βλέποντας την οφειλή του στο σύστημα του ΤΑΧΙς στα 125,79 € αποφάσισε να εκβιάσει την κατάσταση και να στείλει επιστολή, με την μορφή εξώδικης διαμαρτυρίας, μόνος του δίχως δικηγόρο, τόσο στην συγκεκριμένη ΔΟΥ όσο και στο δικαστικό σώμα αυτής που εδρεύει στην Γλυφάδα προκειμένου να λάβει μιαν απάντηση. Είχε μεσολαβήσει και δικαστική απόφαση υπέρ του από το ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ όπου βάσει του νόμου Κατσέλη είχε απαλλαγεί από τα χρέη προς δύο τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου