Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ


TO ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ κ. ΑΝΘΙΜΟΥ:

“Να γίνει η Ευρώπη ένα ισχυρό «κάστρο» με ακράδαντες αρχές και απαραχάρακτες «κόκκινες γραμμές»”

Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, συνηθίζει και να αρθρογραφεί και να ομιλεί σε κάθε εφικτή ευκαιρία. Και πράττει λίαν καλώς.Η εκκλησία δεν δεν είναι και δεν μπορεί να είναι κλειμένη μέσα στο καβούκι της, όπως οι βραδυπορούσες χελώνες.. Ζει και οφείλει να μετέχει στους προβληματισμούς της τραυματικής εποχής μας,Η φωνή της είναι ανάγκη να ακούγεται και δη όσο γίνεται πυκνότερα. Οι άνθρωποι χρειάζονται φανάρια. Την στιγμή που όλα έχουν καταρρεύσει, και η λαμογιά καταπνίγει το ελληνικό σύμπαν η εκκλησία παραμένει το μόνο κάστρο ηθικής και επαναδόμησης των απολωλότων.. Και υπ αυτήν την άποψη οι σκέψεις φλογισμένων και φωτισμένων ιεραρχών αποτελούν δια την σήμερον , μάνα εξ ουρανού.Καλά κάνει και θυμώνει ο Πειραιώς κ. Σεραφέίμ, κάλlιστα πράττει και ο Αλεξανδροπόλεως αρθρογραφών .. Ο λαός θέλει τους πνευματικούς του ηγέτες μπροστάρηδες και ορθοτομούντες.
 Το παράδειγμα του αοιδίμου Χριστοδούλου, που κατέστη εν μία νυκτί δημοφιλής, εκ του λόγου του, είναι χαρακτηριστικό και δείχνει το δρόμο.

Δεν μπορεί η εκκλησία να παραμένει σιωπηλή.. όταν ο κόσμος διψάει.. Δεν μπορεί οι θρασείς της κομματικής αθεϊας να δρουν φασιστικά ανενόχλητοι . Χρειάζεται άμεσος κι επιθετικός λόγος από μεριά της εκκλησίας. Διβάστε το άρθρο του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως .. Κάνει σημαντικές προστάσεις.
Άρθρο του στην εφημερίδα “Κυριακάτικη Δημοκρατία”


Γνωρίζαμε με βεβαιότητα ότι η παλαιότερη και η πρόσφατη Ιστορία των ευρωπαϊκών λαών δεν θα βοηθούσε στη σύγκλιση. Γι’ αυτό συμφωνήσαμε να απαλύνουμε την Ιστορία, σκεπάζοντάς τη μ’ ένα λεπτό πέπλο λησμονιάς. Εξάλλου, η Ιστορία ένα πράγμα διδάσκει: ότι δεν διδάσκει τίποτε! (Γι’ αυτό και οι μεγάλοι γράφουν μόνοι τους τις σελίδες που τους αφορούν).
Οπότε, είπαμε να τα ξεχάσουμε όλα... και να δούμε μπροστά. Δεν θυμάμαι τα απώτερα οράματα και τους τελικούς στόχους αυτών ;vddfffff που είδαν την Ευρώπη σαν κοινοπολιτεία, (με την αρχαιοελληνική σημασία του όρου),γνωρίζω όμως, επειδή το βίωσα, ότι τα οράματα και οι στόχοι μας έφεραν κοντά λαούς, φυλές, γλώσσες, νοοτροπίες, ιδιοπροσωπίες και προοπτικές.
Και ξαφνικά γύρω μας όλα άλλαξαν. Γιατί; Ποιός δεν το πρόλαβε; Ποιος το επέτρεψε; Γιατί το ανεχόμαστε;
Καημένη γηραιά μας ήπειρε! Από νέα σε άρπαξε κι ακόμα σε πηγαίνει επάνω στην πλάτη του ο μυθολογικός ταύρος και δεν σ’ αφήνει να ξαποστάσεις!
Δεν μπορώ να μιλήσω για λάθη. Είμαι λίγος να το κάνω και ανεπαρκής. Μόνο υποθέτω ·ότι αιτία του κακού είναι κάποιοι πνευματικοί νόμοι που μας εκδικούνται.
Τι θέλω να πω;
Προϋπόθεση της οικονομικής σύγκλισης έπρεπε να είναι η πνευματική. Σε αυτήν οφείλουμε να επιδοθούμε τώρα. Είναι η μοναδική λύση που μας απομένει. Το πνεύμα είναι η βάση, η ραχοκοκαλιά, η υποδομή, η «διήκουσα έννοια» κάθε ύλης και όποιας άλλης επιδίωξης. Η Ευρώπη χάρισε στην ανθρωπότητα δυο τεράστια Σχίσματα και δυο αιμόφυρτες επαναστάσεις, που ρήμαξαν ή αναζωογόνησαν τον κόσμο. Ομως εκτιμήθηκαν μονόπλευρα, εγωιστικά και αποσπασματικά. Αυτό θα πει: σκυλεύτηκαν από πολιτισμικούς καπήλους και από ποικίλους -ισμούς.
Ομως ,τώρα, υποπτεύομαι ότι ήρθε η ώρα της νηφάλιας, ψύχραιμης και ειλικρινούς αποτίμησης. Δεν έχουμε άλλο περιθώριο για αναβολή και αποφυγή.

Κάποτε ήταν οι αυτοκράτορες της Κωνσταντινούπολης που συγκαλούσαν Οικουμενικές Συνόδους επειδή ήθελαν οπωσδήποτε και έναντι οιουδήποτε τιμήματος να ειρηνεύσει η αχανής επικράτεια της μονοκρατορίας τους. Άλλοτε ήταν οι Πάπες της Ρώμης που με το ποντιφικό τους αλάθητο συγκρατούσαν τη Δύση από την διάλυση και έστω επώδυνα την ανέσυραν από τους βαρβαρικούς χρόνους στην Αναγέννηση.
Τώρα στη θέση τους βρίσκεται η πανίσχυρη ιδέα της Ε.Ε. Που, ακόμα και σε ξύλινα πόδια, στέκεται ψηλά, ακόμα και πληγωμένη διατηρεί την ομορφιά της.
Χρειάζεται εξάπαντος να επαναπροσδιοριστούν οι έννοιες ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, αδελφοσύνη, πρόσωπο, αξίες, αρετές, δικαίωμα, υποχρέωση, εργασία, πολιτισμός, πατρίδα, φυλή, δόγμα, πνευματικότητα...
Οι δεδομένες αντιθέσεις να κληθούν υποχρεωτικά να κομίσουν νέες συνθέσεις. Και με διαδικασίες fast truk.
Τότε είναι βέβαιο ότι θα προκύψει κάτι καινούργιο. Οχι αντίγραφο του παρελθόντος, όχι επανάληψη παλαιού μοτίβου, όχι ξαναζεσταμένο φαγητό, αλλά «εκ του μηδενός», αξιοποιώντας στο έπακρο τις εδραίες δοκιμασμένες παλαιές αλλά και νέες αξίες. Και εξορκίζοντας αιωνόβια λάθη.
Να γίνει η Ευρώπη ένα ισχυρό πνευματικό κάστρο με ακράδαντες αρχές και ακλόνητη πεποίθηση. Με σταθερή αυτοπεποίθηση και ακλινή βηματισμό. Με απαραχάρακτες «κόκκινες γραμμές». Χωρίς να αποκλείει κανέναν, απολύτως αλλά να προσκαλεί τους πάντες σε έναν αθλητικό στίβο όχι να πάρουν αλλά για να συνεισφέρουν. Για να ενωθούν μαζί μας σε μια ενδεχομένως ανώτερη αλήθεια, όχι για να μας ευτελίσουν σε λασπόνερα ανοησιών και φανατικές οπισθοδρομήσεις.

Κάποτε ο Χριστός είπε: «Μην πετάτε τα μαργαριτάρια στους χοίρους». Κι εμείς διαθέτουμε πολλά τιμαλφή στην πνευματική μας κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα. Ας τα αξιοποιήσουμε. Εχουμε πολλά νερά για να ξεδιψάσει ο κόσμος. Ας μην τα μαγαρίσουμε με θολά απόβλητα διχασμού και ματαιοδοξίας. Από το πτώμα της Ευρώπης θα χορτάσουν αρκετοί λαοί, όμως από τη ζωή της θα επανέλθουν το χαμόγελο, η ομορφιά και το νόημα στη βιοτή του πλανήτη. Ας μην αργήσουμε, για να μη μας εγκαλέσει κάποτε στο μέλλον η Ιστορία. Ας το τολμήσουμε σήμερα με την τραγική εμπειρία του παρόντος που δεν αφήνει ψευδαισθήσεις για το αύριο, παρά μόνο σε αφελείς. Για να μην κλαίμε αύριο "ανίδεοι και χορτάτοι" επάνω στα συντρίμμια της απραξίας, της απομόνωσης και του φόβου.


ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΓΙΕ ΔΕΣΠΟΤΑ..ΤΟ ΠΟΠΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΑΡΙΣΜΕΝΟ..ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ monidadias-news: Δεν διαφωνούμε. Παρόμοια έχουμε κατά καιρούς υποστηρίξει κι εμείς… ΄Ομως δεν αισιοδοξούμε διότι πλέον είναι τόσο σμπαραλιασμένες οι κοινωνίες που στήσαμε μεταπολεμικά ή και μεταπολιτευτικά για μας (μέχρι το 1974 συντηρούσαμε τις αξίες μας), ώστε πια να μην προβλέπεται καμιά μεταστροφή ή έστω αναπαλαίωση.Το αίτιον βρίσκεται μέσα στην ίδια την οικογένεια.. στην ίδια την παιδεία μας που δυστυχώς διακονείται από τη μεταπόλιτευση έως σήμερα στην πλειονότητα της, από τραυματικούς ιδεολογικά δασκάλους, που μπολιάζουν τα παιδιά μας με αραχνιασμένες κι από την ιστορία ξοφλημένες αντιλήψεις.Τραυματικοί δάσκαλοι, τραυματικοί μαθητές και οικογένειες μπάχαλο. Πώς να αναστηλωθούν και να αλλάξουν ρότα, Αγιε Γέροντα Αλεξανδρουπόλεως;… ΄Οταν ο πατήρ,πασχίζει να προωθήσει τα τέκνα του σε ασφαλείς θέσεις εργασίας με ιδανικό το δημοφιλές μέσον…τακτική που συχνά παραγκωνίζει άλλα παιδιά αξιότερα;Πως να ξεριζώσεις τη νοοτροπία αυτή;Που παρεπιπτόντως έχει γίνει και θλιβερή πρακτική από τους πολιτικούς;.. “Βγάλε με βουλευτή και σου διορίσω το παιδί..”
Μακάρι οι σκέψεις του Ιεράρχη να φτουρήσουν, που δεν το βλέπουμε για τον παρόντα αιώνα εκτός κι αν επισυμβούν σαρωτικά ανατρεπτικά γεγονότα κι οπότε φτού κι από την αρχή οι εναπομείναντες να στήσουν μια ιδανικότερη πολιτεία… κατά τη συνταγή του οράματος του Αγίου Αλεξανδρουπόλεως… και ημών βεβαίως..
Δείτε τις κινήσεις στον πολιτικό στίβο… Γίνονται μετακινήσεις πέρα-δώθε. Με το ίδιο ξεφτιλισμένο κίνητρο.. Το συμφέρον , τη μάσα. Κίνητρο για το στήσιμο μιας ιδανικότερης και δικαιότερης πολιτείας, ακόμη δεν έχει εντοπιστεί στον ορίζοντα Το υπάρχον ανθρώπινο υλικό, το λεγόμενο εκλογικό σώμα δηλαδή.. είναι βουτηγμένο μέχρι το λαιμό, στα σκατά και παρδόν, αλλά αυτή είναι η αλήθεια!

4 σχόλια:

  1. Μπορει αραγε να ελεξει κανενας τον ΑΝΘΙΜΟ οταν στα υδρηματα διορειζει οποιον θελει του αδελφουτου το παιδι με ποιον διαγονισμο δουλευει στον αγιο ΚΥΠΡΙΑΝΟ απο λογια και αδικιες ΞΕΡΝΑΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολλα λογια ΑΝΘΙΜΕ δικαιωσυνη πουθενα κουραζεις τον κοσμο καποτε πρεπει να προσευχεσε πιο πολυ παρα να μηλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με διαδικασιες φαστ τρακ εκμηδενισες 18 ιερεις στα 9 χρονια ποιμαντοριασου και μηλασ ακομααααααααααααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τενεκε χωρις περιεχωμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή