Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

H EKKΛΗΣΙΑ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙ..ΝΑ ΣΥΜΜΑΖΕΨΕΙ ΤΟΥς ΑΤΑΚΤΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΕΙ!


ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΑΙΜΟΝΙΑ, ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΕ ΗΣΥΧΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΜΑΣ…naupaktou
Την ίδια στιγμή που ο Μητροπολίτης Λαυρίου κ. Νικόλαος ομιλεί για την ανάγκη επέμβασης του Αρχιεπισκόπου για να σταματήσει η δυσφήμιση της εκκλησίας κυρίως από τον Τύπο… κ.λ.π. έχουμε και την παρακάτω περίπτωση.. Πριν την διαβάσετε έχουμε να παρατηρήσουμε ως προς την επιστολή του αξιόλογου κ. Νικολάου, πως ο τύπος δεν δυσφημεί… επειδή έτσι του κατέβηκε ή έχει προηγούμενα με την εκκλησία… αλλά οι πράξεις μελών της εκκλησίας, οι οποίες ενίοτε και σκανδαλίζουν. Είναι ευλογία Θεού η ύπαρξη ελεύθερου Τύπου, ο οποίος υπάρχει ακριβώς για να φέρνει όλα στο φως… μπας και οι ατακτούντες φωτισθούν και θεραπεύσουν τα κακώς κείμενα…Βεβαίως η αποστολή αυτή του Τύπου δεν είναι συμβατή με τη νοοτροπία των περισσοτέρων ιεραρχών ..που όλα θέλουν να τα κάνουν εν κρυπτώ…

Θα συμφωνήσουμε ασφαλώς με τον ΄Αγιο Λαυρίου-Μεσογαίας να μπεί νυστέρι στα της εκκλησίας από την ίδια την εκκλησία ώστε να ξεκαθαρίσουν μερικά θολά ώστε να μην δυσφημείται ..αδίκως ο κλήρος .. Δηλαδή είναι τώρα άδικο το σούσουρο που γίνεται και το παραδάκι που ρέει στα θυλάκια ή σεντούκια πολλών Αγίων, χωρίς να παραλείψουμε πως υπάρχουν κι άλλοι με φόβον Θεού, που είναι πένητες… και δεν δαπανούν ολημερίς το χρόνο τους κάνοντας λογαρισμούς με ένα τεφτέρι …εισπράξεων και δαπανών;…
Διαβάστε το πιο κάτω… και θυμηθείτε τον τέως Αττικής που είχε βάλει στο μάτι τη Μονή Εφραίμ Ν. Μάκρης και το παγκάρι της… Αλλά έπεσε πάνω σε ηγουμένισσα ύφαλο… Ναι ,αυτός … που είχε ένα εκατομμύριο στην μπάντα για ώρα ανάγκη;… Ποιός σκανδαλίζει Άγιοι δέσποτες, ποιός διασύρει την εκκλησία; Ο δημοσιογράφος; Ποιός Θεομπαικτεί τελικά;
.

Σε εποχή κρίσης ο μητροπολίτης Ναυπάκτου… πετάει τη μπάλα στην εξέδρα!


Είναι απίστευτο, αλλά ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος Βλάχος, κλιμακώνει την πίεσή του στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπακτίας. Δεν έχει άλλη δουλειά φαίνεται, όλα πάνε καλά και ο κόσμος ευημερεί, φαίνεται να πιστεύει.
Και το γεγονός ότι οι μοναχοί αρνούνται να συμβιβαστούν με τις παράλογες απαιτήσεις του, τον εξαγριώνει (ως γνωστό ανά το πανελλήνιο, όλη η υπόθεση ξεκίνησε το 1998, με κατηγορίες του μητροπολίτη, εις βάρος της Μονής, οι οποίες, όπως λέει όλη η πόλη, αλλά και οι μοναχοί, εστιάζονται σε οικονομικά θέματα, λόγω του αναπτυξιακού έργου της ανέγερσης του ξενώνα της Μονής, που το υπουργείο Οικονομικών, ανήγειρε).
Και φανταστείτε ότι είναι και «προοδευτικών» απόψεων ο ιεράρχης... Αυτή τη φορά, ο μητροπολίτης, έχοντας δυστυχώς και την κάλυψη του Αρχιεπισκόπου, του οποίου είναι «σύμμαχος», προωθεί τις διαγραφές μοναχών (δύο συγκεκριμένα, του πατρός Ιγνατίου Σταυρόπουλου, ιδρυτικού μέλους της αδελφότητας της Μονής και του πατρός Χρυσόστομου Τρομπούκη) από το μοναχολόγιο, πρακτική η οποία είναι άνευ νομικού ερείσματος και εκτός ορθόδοξης μοναστικής παράδοσης.
Η σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου (της 23ης Οκτωβρίου, με την υπ' αριθμ. πρωτ. 4715), εκδόθηκε κατόπιν σχετικών ενεργειών του μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και ανοίγει ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τη Μονή. Σημειώνουμε πως ο πατήρ Ιγνάτιος, δεν εκλήθη καν να απολογηθεί από την Ιερά Σύνοδο.
Επίσης, ο μητροπολίτης, όρισε παράνομα, όπως λένε οι μοναχοί, τριμελή επιτροπή ιερέων, ώστε αυτοί να διοικούν το κοινόβιο μοναστήρι. «Επέβαλε», δε, διαδοχικά «επιτίμια ακοινωνησίας» σε όλα τα μέλη ανεξαιρέτως της αδελφότητας και με τον τρόπο αυτό, απαιτεί να μη λειτουργεί ο ναός της Μονής κατά τις Κυριακές και τις εορτές και με λίγα λόγια, να κλείσει η Μονή και να πάψει η Θεία λατρεία.
Το γεγονός αυτό δεν συνέβη στη διάρκεια άλλων αλήστου μνήμης εποχών. Σημειώνουμε εδώ ότι η αδελφότητα της Μονής πραγματοποιεί αξιοσημείωτο κοινωνικό έργο και ιδιαίτερα μεταξύ των οικογενειών και των νέων ανθρώπων. Η πικρία όλων στη Ναύπακτο για τις μεθοδεύσεις αυτές, είναι δεδομένη, όπως και η απορία, γιατί εν μέσω κρίσης, αντί η ηγεσία της τοπικής μητρόπολης, να χρησιμοποιεί όλες τις δυνάμεις της για να βοηθούν οι αναξιοπαθούντες, διχάζει με τις ενέργειές της τον κλήρο και το ποίμνιο.
Για την αλήθεια Κάποιοι δεν βλέπουν τι γίνεται γύρω τους
Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ορισμένα πράγματα: η Ιερά Μονή, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, διοικείται βάσει επίσημου Εσωτερικού Κανονισμού Οργανώσεως, Διοικήσεως και Λειτουργίας, ο οποίος έχει εγκριθεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μάλιστα, έχει εκδοθεί και σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ. 601/1980, «περί ιδρύσεως της Ι. Ανδρώας Κοινοβιακής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σκάλας Ναυπάκτου της Ι. Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου»), το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο Κανονισμός, είναι εν ισχύ και ρυθμίζει τα θέματα των διοικητικών και οργανωτικών ζητημάτων της Ι. Μονής.
Αυτό σημαίνει πως κάθε πράξη που διενεργείται βάσει αυτού, είναι καθ’ όλα νόμιμη. Είναι αδιανόητο να «αφαιρείται» η διοίκηση ενός ΝΠΔΔ από άλλο, μη αρμόδια εκλεγμένο ή διορισμένο όργανο ή μια επιτροπή που κάποιος όρισε κατά το δοκούν.  naupaktou
Αν αυτό συμβεί, όσοι το έπραξαν υπόκεινται σε ποινικού χαρακτήρα συνέπειες, σύμφωνα με τις διατάξεις περί αντιποιήσεως αρχής του Ποινικού Κώδικα (άρθρ. 175 παρ. 1 Π.Κ., σε συνδυασμό με άρ. 13 περ. α΄ Π.Κ., που προβλέπει μάλιστα και επίταση της ποινικής ευθύνης, αν ο δράστης είναι και κληρικός). Αυτά, φαίνεται ότι δεν τα έχουν συνειδητοποιήσει όλοι όσοι στη μητρόπολη έστειλαν μια «εγκύκλιο» για τον ορισμό μιας τριμελούς «επιτροπής, της οποίας οι όποιες ενέργειες, στερούνται εκ προοιμίου, νομιμότητας. Τα όσα συνέβησαν πέρσι, με το υπουργείο να επαναφέρει στην τάξη τον μητροπολίτη, δεν φαίνεται να τον συνέτισαν.
Είναι πραγματικά εξωφρενικό, σε μια εποχή κρίσης, να βλέπουμε συνεχώς τέτοια πράγματα. Να βλέπουμε ότι αντί να βασιλεύει η αγάπη και η ομόνοια, βασιλεύουν άλλα πράγματα. Τα παράπονα όμως από τη Ναύπακτο, με πολλούς εδώ στην Αθήνα να κουνούν με νόημα το κεφάλι όταν αναφερόμαστε στη μητρόπολη Ναυπάκτου, είναι πάρα πολλά και δυστυχώς, διαχρονικά.
Ίσως κάποιοι να μην αντιλαμβάνονται, πως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η συμπόρευση όλων μας είναι απαραίτητη για να υπερβούμε τις δυσκολίες που γεννούν η ηθική και η οικονομική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό της αντίληψης ορισμένων το ότι τον περασμένο Αύγουστο, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος Βλάχος, «τιμώρησε», όπως λένε οι μοναχοί, τον αρχιμ. κ. Ρωμανό Κατραούρα, στέλεχος της αδελφότητας της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, με πειθαρχική ποινή, γιατί τέλεσε την Θεία Λειτουργία την Κυριακή 29 Ιουλίου 2012, στην Ιερά Μονή, παρά μια «προφορική απαγόρευση» που του είχε κοινοποιηθεί!
Μερικές ημέρες πριν, είχε απαγορευτεί εγγράφως η τέλεση λειτουργίας σε παιδικές κατασκηνώσεις της Μονής, με το αιτιολογικό ότι λειτουργούσαν «χωρίς την ευλογία» του μητροπολίτη, σε μετόχι της, στα Κωστέικα Κ. Βασιλικής.
Είναι φανερό ότι κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τι γίνεται γύρω τους, πόσες ανάγκες έχει σήμερα το ποίμνιο. Αν το είχαν αντιληφθεί, θα λειτουργούσαν διαφορετικά και θα στήριζαν το έργο της Μονής, αντί να διαπληκτίζονται με τους μοναχούς της αδελφότητάς της. Πάντως, στη μητρόπολη, να πολιτικολογούν, γνωρίζουν πολύ καλά εδώ και χρόνια. Από πολυγραφότατους ιεράρχες με τόσο ευρεία μόρφωση, περιμένει ο κόσμος περισσότερα.
Νίκος Χιδίρογλου

Τα συμπεράσματα δικά σας Ο δεσποτισμός κι ο αυταρχισμός στο μεγαλείο του… Μήπως είπε κάποιος και δεν το ακούσαμε καλά ότι η Εκκλησία μας διοικείται δημοκρατικά;…
Δυστυχώς όταν τα οικονομικά δαιμόνια διαποτίζουν τόσο έντονα κάποιους είναι φυσικό να μπαίνουν στο χορό και πολλά άλλα δαιμόνια, με αποτέλεσμα τις μεγάλες ρωγμές που υφίσταται η ψυχή του χριστεπώνυμου ποιμνίου…  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου