Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΣΠΗΛΑΙΑ: το μεγαλο εγκλημα για το Διδυμοτειχο, που κρατάει μισόν αιώνα... λόγω επάρκειας των τοπικών φορέων!.
TA ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ: ΜΙΑ ΠΙΚΡΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΙ ΜΙΣΟΝ ΑΙΩΝΑ… (ΑΦΕΡΙΜ...)

Μια μυθική πολιτεία που ζει μέσα στην καταχνιά της ανεπάρκειας των αγαθών κατοίκων της και των κλόουν της τοπικής εξουσίας!
Η αδράνεια των τοπικών Αρχών αγγίζει τα όρια της ηλιθιότητας.

--Μα με τι ασχολείστε κύριοι; με Χαϊβάνια ; παρατήρησε κάποιος. Διαφωνούμε με τον χαρακτηρισμό μεν , αλλά δεν μπορούμε παρά  να επισημάνουμε τη γενικότερη αδιαφορία που ταλανίζει το ΄Εβρο.

Η ιστοσελίδα, ως γνωστόν, παίρνει πολλές πρωτοβουλίες, με ένα στόχο να ευεργετηθεί ο ΄Εβρος…Έχουμε όραμα κι αυτό εκφράζουμε.
Ωστόσο η γενική αδιαφορία είναι απίστευτη και κάθε καλόπιστος οφείλει να το αναγνωρίσει...διαφορετικά θα είναι ή παλαβός ή χαϊβάνι! ΙΔΟΥ:

1) ΄Εχουμε καλέσει τον κόσμο να υιοθετήσει στην αλληλογραφία του την προβολή του Έβρου.Δείτε το ανέξοδο σηματάκι …που μπορεί να συνοδεύει την ηλεκτρονική αλληλογραφία σας ..μεταφέροντας τον Έβρο στα πέρατα του κόσμου! Πανεύκολο κι απλό αλλά ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ…΄Εχουμε να κάνουμε τελικά με χαϊβάνια; ΟΧΙ..Θα το δείτε αμέσως πιο κάτω:


ΚΑΝΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΒΡΟ 

Σε κάθε e-mail σας βάζετε κι αυτό το σηματάκι…

ΚΑΝΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΒΡΟ

Το σύνθημα αυτό υπάρχει μόνιμα εδώ και 2 χρόνια στο δεξί τμήμα της ιστοσελίδας μας! ΚΑΙ ΟΥΔΕΙΣ ΕΒΡΙΤΗΣ ΣΥΓΚΙΝΗΘΗΚΕ!

2) ΚΑΒΟΥΡΜΑΣ –ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ!
Μόλις πριν δυο βδομάδες καλέσαμε τους παραγωγούς καβουρμά ,σε μια εκστρατεία γνωριμίας των γεύσεων του Έβρου στο Κλεινόν ΑΣΤΥ. Ουδείς εξεδήλωσε το παραμικρό ενδιαφέρον!.. Εκτός από τις γυναίκες του Αγροτουρισμού του Τριγώνου Οι λοιποί παραγωγοί προϊόντων στον Εβρο πάλι δεν κατάλαβαν…
΄Εχουμε να κάνουμε με χαϊβάνια; Επιμένουμε πως ΟΧΙ, διότι διαβάστε αυτό που βρήκαμε στο googlε… που ανατρέπει τη θεωρία των χαβανίων…

“ΜΠΡΑΒΟ!ΜΠΡΑΒΟ Μπήκα σήμερα για πρώτη φορά στο blog προτινοντας το ενας φίλος και εντυπωσιάστηκα ειδικά απο αυτο το αρθρο.ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ!ΩΣ ΠΟΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ?Αυτα τα στοιχεια τα γνωρίζουν δήμαρχοι και νομάρχες?Μήπως πρέπει να στραφούμε και στη δημοσιοποίηση αυτων των στοιχειων για τις σπηλιές μήπως και τραβήξουμε την προσοχή της σπηλαιολογικής εταιρείας?Μήπως να προκαλέσουμε μια ημερίδα,μια δημόσια συζήτηση για να αναδείξουμε το θέμα!!Ας το σκεφτούμε. Απο στομα σε στόμα,ισως κάποιος φωτισμένος να τα καταφέρει και να μαζέψει τους ειδικούς.ΕΥΧΟΜΕΘΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ!!! (http://didymoteicho.pblogs.gr/2013/09/sphlaia-did-hoy.html

Oι παρατηρήσεις αυτές του άγνωστου αυτού αναγνώστη, αφορούν παλαιότερες πρωτοβουλίες μας για τα σπήλαια Διδυμοτείχου…

 Έτσι ξαναφέρνουμε στην επιφάνεια ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ, καλώντας την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία να κινητοποιηθεί.

Εξακριβώσαμε δε ότι η εν λόγω Εταιρία, αγνοεί παντελώς (από την ιστοσελίδα της) ακόμη και την ύπαρξη σπηλαίων στο Διδυμότειχο, ..που είναι τα περισσότερα σε όλο τον κόσμο κατά τη ρήση καθηγητού Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης! Την λεπτομέρεια, οι εν πολλοίς ερασιτέχνες της Σπηλαιολογικής Εταιρίας, μάλλον αγνοούν). Φαίνεται από τη μέχρι σήμερα συμπεριφορές τους!

 Δεν κάνουν την παραμικρή νύξη, όταν η περίπτωση των σπηλαίων Διδυμοτείχου μερικώς έχουν εξερευνηθεί από σπηλαιολόγους της ίδιας ΕΣΕ!!! Χάρις βέβαια στον δημοσιογράφο Απ.Βραχιολίδη... κι όχι σπηλαιολόγου, όπως εσφαλμένα αναφέρεται σε πολλές ιστοσελίδες! Πρώτος εξερεύνησε το σπήλαιο Βούβας, αλλά δεν είναι ...σπηλαιολόγος. Εντελώς δημοσιογραφικά κάλυψε... την ανακάλυψή του..Τίποτε άλλο! Οι φωτογραφίες του είναι εντυπωσιακές (και μόνον αν κάπου υπάρχουν τα αρχεία της ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ,ΕΙΚΟΝΕΣ,  της ΕΛΕΝΗΣ Βλάχου, μπορεί να τις απολαύσουμε!

Καταπληκτικό!

ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΗΔΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ!

Ήδη αυτή τη στιγμή έχουμε ενημερώσει την κεντρική διοίκηση της ΕΣΕ και το παράρτημά της στη Β.Ελλάδα, καλώντας τους να δράσουν!
Δείτε το έγκλημα που διαπράττετε σε βάρος του Διδυμοτείχου και του Έβρου σταθερά κι αμετακίνητα, επί μισόν αιώνα, λόγω της εκπληκτικής,σκανδαλώδους αδιαφορίας των ντόπιων για πολλά ζέοντα θέματα, όπως και το άλλο που θέσαμε στο Δήμαρχο Σουφλίου για τη δημιουργία ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ περιπτέρου στη διασταύρωση Δαδιάς, ( με δικές μας δαπάνες και με συμβολική συμμετοχή του Δήμου σε ένα λυόμενο οίκημα από εκείνα που σαπίζουν στο Γιαννούλη…) αλλά ο τυπάκος, παρά τις φλυαρίες του εξακολουθεί να καθεύδει… να ροχαλίζει κατά το γνωστό ραχατλίδικο στυλ, επί Οθωμανών!
Τέλος πάντων …τίποτε από όσα σπέρνουμε, δε θα αφήσουμε να πνιγούν από την ντόπια καταχνιά. Συνεχίζουμε… Απολαύστε το έγκλημα που γίνεται σε βάρος των σπηλαίων Διδυμοτείχου …και φυσικά θα τα ξαναπούμε με τα ανδρίκελα της τοπικής εξουσίας! ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ...


ΤΑ ΚΟΥΦΑ ΤΗΣ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΑΙ 
ΤΟ... ΚΟΥΦΟΒΟΥΝΟ
ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ!
Για πιο λόγο έθαψαν τα σπήλαια με σταλακτίτες-σταλαγμίτες..; Ποια ντόπια καθάρματα συνέργησαν;
( Όσοι ξέρουν και ξέρουν πολλοί ...να μιλήσουν τώρα!)
Είναι γνωστό ότι στο Κουφόβουνο Διδυμοτείχου ανακαλύφθηκαν κι εξερευνήθηκαν  σπήλαια με σταλακτίτες το 1962...Η ανακάλυψη ώθησε την ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία να μεταβεί στον Έβρο επιτοπίως και να μελετήσει το νέο εύρημα.
Το θέμα είναι όμως θαμμένο έως σήμερα! Κι όπως ξέρουμε με.. σαφή εντολή των μανδαρίνων της Αθήνας .. Ναι .. «να παραχωθούν»
Εκεί όμως που είναι το κουφόν με το Κουφόβουνο, είναι ή ίδια η σπηλαιολογική εταιρία όπως ...εκφράζεται σήμερα!
Προ μερικών ετών που ανακινήθηκε το θέμα από τη πρωτοπόρο ιστοσελίδα PRESS-BANK ,οι σημερινοί σπηλαιολόγοι ..παραμιλούσαν.. Δεν ήξεραν εν ολίγοις τι τους γίνονταν... Δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για τα σπήλαια του Κουφόβουνου! Και Κουφόβουνο ετυμολογικά πρέπει να σημαίνει κούφιο, κουφό βουνό, άρα... σπήλαια!
Η Εταιρία τους με πρόεδρο την αείμνηστη Πετροχείλου, ιδρύτρια της Σπηλαιολογικής εταιρίας, για πρώτη φορά επεσκέφθηκε με επιστημονικά μέλη της ,(με τον Γεν. Γραμματέα τον Ιωάννου) τη Θράκη κι έκανε σχετικές έρευνες...
Και μάλιστα τα σημαντικά συμπεράσματά της έρευνάς τους  τα δημοσίευσαν στο δικό τους περιοδικό κι όχι μόνον...
Το κουφόν... οι σημερινοί διάδοχοι της σπουδαίας Πετροχείλου (έχει αξιοποιήσει σχεδόν όλα τα σπήλαια της Ελλάδας) δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το Κουφόβουνο!  Ούτε κι εμείς για τον σημερινό ρόλο-δράση της Σπηλαιολογικής εταιρίας ,μια και μετά θάνατον της Πετροχείλου είναι παντελώς ανύπαρκτη δημοσίως!
 Δείτε τι γράφει το περιοδικό-τότε- της Ε.Σ.Ε.! (1965) ( Με κλίκ μεγενθύνεται...)    


  ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ "ΒΟΥΒΑ" ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ--ΕΝ ΕΤΕΙ 1962Εδώ τα ρεπορτάζ του 1962 , για τα σπήλαιο του Κουφόβουνου,  στον Ελληνικό Βορρά Θεσσαλονίκης, στη Μεσημβρίνη, περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ της Βλάχου,  κ.λπ.        
  
Τώρα γιατί τα σπήλαια του Κουφόβουνου επί μισόν ακριβώς αιώνα τελούν σε καραντίνα και παράχωση, μόνον ένας παρακρουστικός Ελληναράς θα το εξηγούσε!
Το σχετικό με τα σπήλαια Κουφόβουνου, θέμα θα το βρείτε εν εκτάσει και σε άλλες σελίδες της ιντερνετικής μας  αυτής πύλης!
  
Κατόπιν όλων αυτών των ντοκουμέντων έχει να πει κανείς τίποτε;
Υπάρχουν και πολλές άλλες φωτογραφίες , που όμως έχουν χαθεί από το αρχείο μας... ΄Ισως  το Πρακτορείο Φωτορεπορτάζ ΑΦΟΙ ΦΛΩΡΟΥ να έχει, αλλά κι αυτό λόγω χρόνου αποδήμησε... Πιθανόν οι διάδοχοι του Πρακτορείου ,  κάτι να βρουν... αν έχουν το πολύτιμο αρχείο  ΦΛΩΡΟΥ με τις χιλιάδες φωτό.
       Αριστερά ...αρχαιότητες κάτω από τα τείχη .Αριστερά στην είσοσο του σπηλαίου του Καλαί με τις  40 κάμαρες ...κατάφορτες χρυσάφι, όπως λένε οι μύθοι... Επί του παρόντος η σπηλαιά κατοικείται από χιλιάδες νυκτερίδες...
  
Ο Κουλάς  (πύργος των τειχών) της πριγκιποπούλας, που αυτοκτόνησε όταν παρέδωσε τα κλειδιά του Διδυμοτείχου σε πολιορκητές. Πολλά θρυλούνται περί αυτού... Θα τα παρουσιάσουμε ένα-ένα ξεχωριστά. Δίπλα ένα παρεκκλήσι ..Οθωμανικού Δικαίου, όπου ολημερίς –ολονυκτίς καίει καντήλα και με την εικόνα της Παναγιάς!.. Παλαιά, τότε που οι περιοχή ήταν γεμάτη από τρωγλοδύτες  γαλαζοβράκηδες, μουσουλμάνους και χριστιανούς αθίγγανους... Σήμερα δεν  ξέρουμε ,δεν  το ψαχουλεύσαμε το θέμα.. ΄Οποιος ξέρει ας μας ενημερώσει..
(Οι φωτό και τα κείμενα των εφημερίδων που δημοσιεύουμε εδώ,  έχουν ήδη ηλικία 50 ετών...μισού αιώνα)
_____________________________________

Εδώ κάποτε (1962)ζούσαν οι τρωγλοδύτες 
Εδώ ήταν το καντήλι των μουσουλμάνων!

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ
ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑΣ (Καλαί)

2-9-2005:Στο διαδίκτυο ανακαλύψαμε, το παρακάτω αποκαλυπτικό κείμενο  που δημοσιεύθηκε το 2005 στην ιστοσελίδα  press-bank.gr.
Φαίνεται ότι από τότε είχε προαποφασιστεί ο ενταφιασμός των σπηλαίων κι από την ίδια τη Σπηλαιολογική Εταιρία, η οποία, άγνωστο από ποιους πιέστηκε, ώστε να ανεκδοτολογεί σήμερα ...πως δα... δεν έχει ιδέα. Διαβάστε το ρεπορτάζ που υπογράφει ό ίδιος ο Απ.Βραχιολίδης, ο πρώτος που πάτησε και εξερεύνησε δημοσιογραφικά, με την ομάδα του, το σπήλαιο του Κουφόβουνου::

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ  ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ
Μια σκανδαλώδης περίπτωση.
Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠ.ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ
 ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ
ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΞΕΡΕΎΡΕΝΗΣΕ-ΠΑΤΗΣΕ ΤΟ
ΣΠΗΛΑΙΟ...Μα δεν είναι σπηλαιολόγος,όπως
αναφέρεται σε κάποια σάϊτς!
Ο Απ.Βραχιολίδης (φωτό)  κατάφορτος με φωτογραφικές μηχανές μπροστά στο νταμάρι της Βούβας -Κουφόβουνου..όπου ένα φουρνέλο άνοιξε την τρύπα... που οδηγεί στους θαλάμους της σπηλιάς με σταλακτίτες & σταλαγμίτες. 

Στο Διδυμότειχο υπάρχουν σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες και τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον… από εποχής Πελασγών.
Το ένα εξ αυτών εξερευνήθηκε από της Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία-το 1963- , ενώ για το άλλο επικρατεί περίεργος σιγή τάφου.Κι ενώ υπήρξαν πολλά δημοσίευματα  της εποχής, η ΕΣΕ εξακολουθεί να έχει παντελή άγνοια!
Σε μια ιστοσελίδα σπηλαολόγων, ο τότε ισχυρισμός πως στην περιοχή Διδυμοτείχου υπάρχουν τα περισσότερα σπήλαια, φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη.- αμφισβητείται περιέργως και μυστηριωδώς, ενώ οι ισχυρισμοί αυτοί είναι δημοσιευμένοι σε δικό τους περιοδικό!.
Το ερώτημα είναι γιατί η ΕΣΕ δεν πάει σήμερα, ΤΩΡΑ στο Διδυμότειχο για να διαψεύσει  ή επαληθεύσει τον ισχυρισμό ενός διαπρεπούς μέλους της;
Να μια ευκαιρία για ένα ρεπορτάζ μεγάλο !!

Αφορμή για να φέρουμε στο φως σήμερα μια ιστορία προ 44 ετών ήταν η ιστοσελίδα press-bank  όπου στην ενότητα ΜΕΓΑΛΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ , αναφέρεται ότι ο Απ. Βραχιολίδης «ανακάλυψε» και σπήλαιο με σταλακτίτες και πως η περιοχή Διδυμοτείχου είναι «μοναδική στην Ευρώπη, σε σπήλαια» . Η λεπτομέρεια αυτή σύγχυσε φαίνεται κάποιους σπηλαιολόγους με αποτέλεσμα να βγουν σεργιάνι σε δικιά τους ιστοσελίδα, αντιδρώντας στον ισχυρισμό αυτό.

Για τις αμφισβητήσεις αυτές παρατηρούμε τα εξής:
(Αν και τα παρακάτω είναι ελλειπτικά, αλλά ο έμπειρος δημοσιογράφος που θα θελήσει να ασχοληθεί με το θέμα, θα μπει αμέσως στο νόημα και εν ανάγκη αν θέλει βοήθεια, ξέρει που θα μας βρει … info@press-bank.gr). Εξ άλλου οι δημοσιευόμενες φωτοτυπίες ρεπορτάζ εποχής 1962, θα συμβάλλουν στο να γίνει κατανοητό το θέμα.

« Επί των αποριών που διατυπώνονται στην ιστοσελίδα του σπηλαιολόγου κ. Ζήνα  www.zenas.gr σήμερα, μπορεί να προστεθούν άνετα και οι δικές μας, η σημαντικότερη των οποίων είναι:
--Γιατί ο σπηλαιολόγος Γιάννης Ιωάννου δεν κάνει μνεία του σπηλαίου Βούβας, που απέτελεσε και την κύρια αφορμή του ενδιαφέροντος της Σπηλαιολογικής Εταιρίας και της μεταβάσεώς του στο Διδυμότειχο; Γιατί επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο σπήλαιο της Ακροπόλεως Καλαί και αδιαφορεί για το σπήλαιο της Βούβας;

Δύο τινά θα συμβαίνουν; Α) ΄Η δεν βρήκε ενδιαφέρον το σπήλαιο της Βούβας ή Β) θεώρησε ευκολότερη την αποστολή του στον Καλαί, αφού περί αυτού οργιάζουν οι φήμες μεταξύ των κατοίκων. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι μέσα σε ελάχιστες μέρες προσπάθειας έφερε εις το φως η ομάδα του σημαντικά ευρήματα!

Το ότι ο Ιωάννου επισκέφθηκε το σπήλαιο της Βούβας είναι πέραν πάσης αμφιβολίας και μάλιστα όπως μου είχε πει είχε βρει κι ένα τουλάχιστον σημαντικό αντικείμενο, μεγάλης σπουδαιότητας.
Το ότι δεν ασχολήθηκε ερευνητικά με τη Βούβα και προτίμησε τον Καλαί, δεν γνωρίζω τα κίνητρά του, αλλά ούτε και θέλησα να μάθω. Δεν μ΄ενδιέφερε. Η αποστολή μου είχε τερματισθεί, με τη δημοσιοποίηση της «ανακαλύψεως».
Εξ άλλου, πιθανόν κι εγώ να τον παρέσυρα …προς τον Καλαί, δοθέντος ότι στα ρεπορτάζ μου της εποχής εκείνης , προ 44 ετών, παρείχα πλούσια πληροφόρηση και γι αυτό.

Η περίπτωση του Καλαί, πέραν της συντόμου εξερεύνησής του από την Ε.Σ.Ε, δεν έχει εξερευνηθεί εις βάθος και επισταμένως, αν και οι φήμες μεταξύ των κατοίκων εξακολουθούν να είναι οργιαστικές και τώρα.

Στην έκδοση της ΒΡ «Σπηλαιολογικός Οδηγός της Ελλάδος», που διατηρώ στο αρχείο μου, αναφέρεται ρητά : «Το φαινόμενο των  σπηλαίων αυτών είναι μοναδικό στην Ευρώπη».
Αλλά και στο περιοδικό της Σπηλαιολογικής εταιρίας τον Μάρτιο του 1965, όπου γίνεται η παρουσίαση του Καλαί, υπογραμμίζονται τα ίδια και με περισσότερη έμφαση: « Από σπηλαιολογικής πλευράς το σύνολο αυτών των σπηλαίων , είναι μοναδικό για την Ελλάδα, γιατί σε κανένα μέρος της γης δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα τόσα πολλά πελασγικά σπήλαια!» Αυτά λέει ο αείμνηστος Ιωάννου

Αυτά δεν ισχυρίζεται και το «ράδιο αρβύλα»;
Μήπως ο Ιωάννου εννοούσε το σύμπλεγμα των τρωγλοδυτών, όπου και για την περίπτωση είχα κάνει επίσης ρεπορτάζ τότε;
΄Όμως, κατά τη δική μου γνώμη, -που δεν είναι επιστημονική, αλλά παρατηρητική- δεν αποτελούν σπήλαια, αλλά τρύπες, σφινομένες μέσα στο βράχο που αποτελεί συνέχεια και τμήμα του Καλαί. Ο Ιωάννου εν τούτοις είχε κατοπτεύσει όλη την περιοχή και σε συνδυασμό με το σπήλαιο της Βούβας, που απέχει από τον Καλαί, 8 χιλιόμετρα. Και πιθανόν η «γνωμάτευσή του» περί πολλών σπηλαίων στο Διδυμότειχο να στηρίζεται σ΄αυτό.
Οι σπηλαιολόγοι της ιστοσελίδας του κ. Ζήνα, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους:» Πως μπορεί ο οποιοσδήποτε και μάλιστα η Ε.Σ.Ε. να βγάλει ένα τέτοιο συμπέρασμα ; Από ποια στοιχεία δηλαδή προκύπτει κάτι τέτοιο;»
Εύλογο το έρωτημα.
Κι άλλο: Διατί ο Ιωάννου δεν κάνει την παραμικρή νύξη στα πονήματά του για το σπήλαιο της Βούβας,  ενώ η αφορμή για να μεταβεί  στο Διδυμότειχο ήταν αυτό το σπήλαιο; Απάντηση δεν μπορώ να έχω εγώ τουλάχιστον. Αν τα άλλα δύο μέλη της αποστολής του (Νίνα Κανέλλη και Μαρία Ιωάννου)   είναι εν ζωή , μπορεί κάτι να ξέρουν …
Ως προς την ενημέρωση του Δημάρχου Διδυμοτείχου κ. Σπυράκη, προς την ΕΣΕ, αυτήν θεωρείστε την ως ιδική μου, δοθέντος ότι ο τότε δήμαρχος  ήταν συνεταίρος μου σε εκδοτική προσπάθεια, και μετά την «ανακάλυψη του Σπηλαίου Βούβας, εντυπωσιασθείς, ωθήθηκε από μένα να πράξει τα δέοντα…

Αλλά ο Ιωάννου εντούτοις αναφέρεται, στο περιοδικό της ΕΣΕ, περί Βούβας. γράφοντας τη Βιβλιογραφία  σημειώνει τα εξής: ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Α.Βραχιολίδης, εξερεύνησις κάτω από την Ακρόπολι Καλαί. 2 σπήλαια του Διδυμοτείχου. Εφημερίς ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ, 25 Απριλίου 1962. Είναι η μοναδική Βιβλιογραφία για την περίπτωση των σπηλαίων του Διδυμοτείχου.

Ποια είναι αυτά τα δύο σπήλαια; Το ένα του Καλαί, επί του οποίου… πίπτει αποκλειστικά η προσοχή του και το άλλο της Βούβας, της οποίας περιέργως αγνοείται και η παραμικρή αναφορά! Και φυσικά όχι του Πολυφήμου Κύκλωπα , που ο Βραχιολίδης δεν ασχολήθηκε ποτέ. Γιατί η σιωπή περί του σπηλαίου Βούβας;
Γιατί ακόμη, η ΕΣΕ, που βασανίζεται με τις δικές της εύλογες απορίες δεν θέλησε μέχρι σήμερα να συνεχίσει την προσπάθεια Ιωάννου, έστω και μόνο ως προς τον Καλαί, αφού ως γνωστόν η εξερεύνηση του σπηλαίου υπήρξε σύντομη και ημιτελής;

Το αν κανείς δεν γνωρίζει ή έχει ακουστά για το σπήλαιο Βούβας, οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά και στον δημοσιογράφο που δεν έδειξε περαιτέρω ενδιαφέρον, και στην ΕΣΕ και στον Ιωάννου, που ζώντας ακόμη δεν ηθέλησε να το αναμοχλεύσει, να συνεχίσει αυτό που άρχισε.
Σφραγίστηκε η Βούβα, « διότι δεν είναι εκμεταλλεύσιμο το σπήλαιο». Αυτή είναι η επίσημη θέση σήμερα του Δήμου Διδυμοτείχου. Είναι αυτή η αιτία ή κάτι άλλο κρύβεται… ώστε να το αποσιωπήσει «προκλητικά» και ο αείμνηστος Ιωάννου; Τώρα αν σπηλαιολογικά το «σφραγίστηκε» είναι όρος αδόκιμος ποσώς ενδιαφέρει τον δημοσιογράφο ούτε και για ποιους γραφειοκρατικούς λόγους «παραχώνεται κάτι». Το θέμα είναι ότι είναι «άνευ αξίας…΄Αλλωστε , για να μη φιλολογούμε έχετε τη δυνατότητα να μάθετε τους λόγους για τους οποίους «σφραγίστηκε, παραχώθηκε κ.λ.π.» το σπήλαιο.
Πάντως  διαπιστώνεται ότι η ΕΣΕ έχει κάποια άγνοια. Οι απορίες της εν τούτοις μπορούν να απαντηθούν με νεότερη επισταμένη έρευνα… Εξάλλου θα αποζημιωθούν, αφού θα ανακαλύψουν πολλά…
Το εγγυόμαι….
Α, ναι εκτός του σπηλαίου Βούβας , «ανακάλυψα» και τάφους (στη θέση Πέτρα-παλαιά σφαγεία) με θαυμάσια ψηφιδωτά τα οποία και παράχωσα… Για να έρθει σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη να τα αναδείξει…

Απ.Βραχιολίδης»

Χαρακτηριστικό(άνω) κείμενο από ειδική  έκδοση για τα σπήλαια της Ελλάδας (1965) από την γνωστή εταιρία πετρελαιϊκών Β.Ρ. Για πρώτη φορά στην ιστορία γίνεται μνεία ότι υπάρχουν σπήλαια στο Διδυμότειχο... και μάλιστα μοναδικά σε όλη την Ευρώπη! Φυσικά πίσω από το κείμενο αυτό υπάρχει η Σπηλαιολογική Εταιρία!
Και ερωτάται: Αφού τα επιστημονικά μέλη της έχουν καταλήξει σε τέτοια συγκλονιστικά  στοιχεία-συμπεράσματα γιατί σιωπούν επί μισόν αιώνα; Βρίσκονται μπροστά σε μια φλέβα αρχαιολογικού θησαυρού και κάνουν το κορόϊδο; Ποιες δυνάμεις τους εμποδίζουν να κάνουν ως επιστήμονες το καθήκον τους; Ποιος και γιατί θέλει το Διδυμότειχο εν τάφω αιωνίως; Θα το μάθουμε... Και πάντως καλούμε και παρακαλούμε όσους ξέρουν κάτι να μας ενημερώσουν... Τέρμα πια τα παραμύθια! Θα τα βγάλουμε όλα στη φόρα!

Ιδιαίτερα παρακαλούμε, εφ΄όσον υπάρχουν στη ζωή και μακάρι,(πέρασε άλλωστε μισός αιώνας) τους πρώτους που μαζί με τον Βραχιολίδη εισέβαλαν στο σπήλαιο της Βούβας. Και είναι: Τάκης Μιχαλόπουλος, τότε ανταποκριτής της μεγάλης  εφημερίδας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Καζακίδης, έμπορος, Στέφανος Τασμαλής, κτηνίατρος, Χαρ. Δερμιτζόγλου, Διευθυντής ΤΕΒΕ, Απόστολος Ιωαννίδης και Γ.Σπυράκης, δήμαρχος που έκανε μάλιστα , τότε, ενθουσιώδεις δηλώσεις για τη μεγάλη ανακάλυψη στο Κουφόβουνο...που έμελλε όμως να... καπελωθεί με καραντίνα που διαρκεί 50 χρόνια τώρα!! 

1 σχόλιο:

 1. Η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία να σας υπενθυμίσω ότι στελεχώνεται από μη αμειβόμενο ερευνητικό και εξερευνητικό δυναμικό από το 1950 που ιδρύθηκε και το έργο που προσφέρει στην εξερεύνηση και μελέτη των ελληνικών σπηλαίων είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Επομένως, θα έπρεπε τουλάχιστον να έχετε κάνει καλύτερη έρευνα, προτού αποφασίσετε να αναφερθείτε στην ΕΣΕ κατ΄ αυτόν τον τρόπο. Τα αρχεία μας είναι ανοιχτά στους ενδιαφερόμενους και τα μέλη ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις για παροχή βοήθειας, έρευνας ή κατάρτισης. Τα δημοσιευμένα στο Δελτίο της ΕΣΕ άρθρα σχετικά με τα σπήλαια του Έβρου, βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας. Επίσης, με την ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι στη Θράκη τουλάχιστον το Τοπικό Τμήμα Βόρειας Ελλάδας της ΕΣΕ έχει δραστηριότητα μέχρι και τώρα. Αν θέλετε να πείτε κάτι πείτε το, αλλά για λόγους δεοντολογίας και ηθικής μη δημιουργείται λανθασμένες εντυπώσεις στους αναγνώστες σας. Είναι εξαιρετικά προσβλητικό για έναν επιστήμονα που εκτελεί κοινωνικό έργο και προσφέρει αμισθί στον τόπο του να τον κατηγορείται ότι εσκεμμένα αποκρύπτει στοιχεία ή να αναρωτιέστε "Ποιες δυνάμεις τους εμποδίζουν να κάνουν ως επιστήμονες το καθήκον τους". Αυτά δυστυχώς δεν είναι και τα μόνα σημεία που μου αφήνουν την εντύπωση ότι το άρθρο σας είναι επιπόλαια συνταγμένο.
  Είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου για περισσότερες πληροφορίες.
  Γ. Λαζαρίδης
  Γεωλόγος MSc
  Πρόεδρος ΕΣΕ ΤΟΤΒΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή