Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΤΕΡΛΩ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΊΟΥ!


ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ. ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΕΓΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Ο ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ!

Ieronimos-Vartholomaios
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΓΑΝΤΩΝ...Ο ανοικονόμητος Οικουμενικός ...υπέστη ήττα μεγάλη!


Το έχουμε πει πολλές φορές ότι Οικουμενικός Πατριάρχης είναι άμετρος.. Τα τελευταία χρόνια έχει πολλά σούρτα φέρτα με την Ελλάδα...έχοντας την Αγία κάρα του, την επιθυμία κατάργησης του Αυτοκέφαλου της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Η χθεσινή εκλογή του νέου μητροπολίτη  Ιωαννίνων ήταν μια πρόβα τζενεράλε για να δει ο Βαρθολομαίος και το γινάτι του κατά πόσον φτουράνε.Η΄συγκρουση έγινε και η κατραπακιά που έφαγε ηχηρά... και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μελλοντικές σχέσεις του με την Ελλαδική αδούλωτη ελληνική Εκκλησία!

Ο εκλεκτός του Πατριάρχη που με πείσμα πολέμησε για την εκλογή του ήταν ο αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Στεργίου, ενώ ο εκλεκτός του κ. Ιερωνύμου , που εξελέγη είναι ο κ. Μάξιμος Παπαγιάννης Δείτε τι γράφουν εφημερίδες και σάϊτς.

Ο Ιερώνυμος… νίκησε τον Βαρθολομαίο. Νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων ο “εκλεκτός” του Αρχιεπισκόπου

REPORTER |


Σε στρατηγική νίκη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου απέναντι στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εξελίχτηκε η μάχη για την εκλογή νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας, νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων εξελέγη ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης, τον οποίο προέκρινε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, απέναντι στην προτίμηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τον Αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο Στεργίου.
Στη σχετική ψηφοφορία, ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης έλαβε 46 ψήφους, ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός 16, και ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Στεργίου 7.
Το θέμα της εκλογής νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων προκάλεσε το προηγούμενο διάστημα ένταση στις σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με το Φανάρι.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ:

Ένα χαρακητριστικό  επεισόδιο που καταγράφηκε εξ αφορμής της επιδιωκόμενης άγρας ψήφων των δύο επικρατέστερων υποψηφίων Αμφιλοχίου και Μαξίμου, κάνει λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία Μητροπολίτη του Πατριαρχείου(που διαμένει στη Θεσσαλονίκη) με Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκ των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών.
Σε μία τέτοια επικοινωνία με Μητροπολίτη της Β. Ελλάδος, ο Πατριαρχικός εντεταλμένος του μετέφερε την επιθυμία του Παναγιωτάτου Πατριάρχου για την υπερψήφιση του Αμφιλόχιου Στεργίου ως Ιωαννίνων.
– Εγώ είμαι Μητροπολίτης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν δέχομαι εντολές για το ποιόν να ψηφίσω.απάντησε ο άλλος.


ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΓΚΡΙΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.. "ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ" ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ:

Όλων τα βλέμματα στραμμένα στην
εκλογή του Μητροπολίτη Ιωαννίνων

 Τον  Κ. Παπούλια ενημέρωσε χθες ο Ιερώνυμος
  Θέμα «Νέων Χωρών» επαναφέρει το Φανάρι

MHTROPOLH

• Πρωτοφανείς διαστάσεις για τα Εκκλησιαστικά χρονικά έχει πάρει η εκλογή νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων.
Πέρα από την κινητοποίηση τοπικών παραγόντων και πολλών πιστών, για πρώτη φορά άμεσο ενδιαφέρον επιδεικνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ επίσημη δημόσια παρέμβαση έκανε με χθεσινή του ανακοίνωση το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ένα 24ωρο πριν την εκλογή οι τάσεις εξακολουθούν να είναι τρεις: Ο Αρχιεπίσκοπος προωθεί προς εκλογή τον Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον Αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο Στεργίου και η τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων, επιμένει για εκλογή νέου Μητροπολίτη από τους Αρχιμανδρίτες που σήμερα υπηρετούν στη Μητρόπολη ή έστω κατάγονται από την Ήπειρο. 

Ιερώνυμος σε Κ. Παπούλια!
Χθες το μεσημέρι για τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί ζήτησε να ενημερωθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που τον επισκέφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.  Για το  ποια ακριβώς απάντηση έδωσε ο κ. Ιερώνυμος στον Κ. Παπούλια, σχετικά με το αίτημα για  εκλογή Γιαννιώτη υποψήφιου, δεν  υπάρχει κάποια πληροφορία. Ωστόσο εκείνο που «ημιεπίσημα» ανακοινώθηκε είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αύριο κατά τη σύνοδο της Ιεραρχίας.
Επίσημη τοποθέτηση Βαρθολομαίου!
 Αίσθηση προκαλεί ωστόσο η χθεσινή ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που εκδόθηκε  λίγη ώρα μετά την έγκριση του καταλόγου των υποψηφίων προς Αρχιερατεία, για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει στα χρονικά της Εκκλησίας της Ελλάδος, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες.   Σε αυτή επιβεβαιώνεται κατ’ αρχή, τα όσα είχαν «διαρρεύσει» την περασμένη Παρασκευή (σχετικά έγραψε ο «Π.Λ.» το Σάββατο) περί της «παράκλησης  για πρώτη φορά στα 23 χρόνια Πατριαρχίας του κ. Βαρθολομαίου» για εκλογή συγκεκριμένου προσώπου στη Μητρόπολη Ιωαννίνων.  Με τη χθεσινή ανακοίνωση διαψεύδοντας ουσιαστικά επιβεβαιώνει την παρέμβασή του, την οποία χαρακτηρίζει «επιθυμία και ευχή να εκλεγεί συγκεκριμένος κληρικός εγνωσμένης προσφοράς» προς τη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι τα περί «εντολής ή αξιώσεως» είναι «διαστρέβλωση των γεγονότων».
 Ξανά για τις «Νέες χώρες»
Η συνέχεια όμως είναι εξίσου αποκαλυπτική, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με αφορμή το θέμα της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, ανοίγει και πάλι το θέμα των Νέων Χωρών. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «οιαδήποτε προσπάθεια φιμώσεως της Α.Θ. Παναγιότητος επί θεμάτων αφορώντων εις τα εν ταις “Nέαις Χώραις” Ιεράς Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου δια της απειλής περί δήθεν δημιουργίας κρίσεων είναι απαράδεκτος.  Εάν οιονδήποτε μέλος της Εκκλησίας ή τοπική αρχή έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν την ευχήν και επιθυμίαν των ως προς το πρόσωπον, το οποίο θα εκλεγεί εις την Μητρόπολίν των, πολλώ μάλλον αποτελεί τούτο δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου, δικαιουμένου και τούτου υποδεικνύειν υποψηφίους δια τας εν λόγω Ιεράς Μητροπόλεις, κατά την Πατριαρχική και Συνοδικήν Πράξιν του 1928, της οποίας τους Όρους απεδέχθη και η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος»!.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο διαψεύδει  επίσης δημοσιεύματα που έκαναν λόγο περί ανάμειξης στην εκλογική διαδικασία, με σκοπό να επηρεάσει Μητροπολίτες υπέρ του Αμφιλόχιου,  του Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννου (Διευθυντή του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Πατριαρχείου στην Αθήνα).
 Αμβρόσιος κατά Πατριάρχη
Το κλίμα στην Ιεραρχία, έχει πολωθεί σε μεγάλο βαθμό και ενδεικτική της   κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι χθεσινή ανακοίνωση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, με την οποία ασκεί δριμύτατη κριτική στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τις «αφόρητες πιέσεις που ασκεί στον Αρχιεπίσκοπο», για εκλογή Μητροπολίτη της επιλογής του.  Επικαλείται μάλιστα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, «οι Σεβ. Μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολος, Περγάμου κ. Ιωάννης, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Φαναρίου, έχουν ήδη παραζαλίσει τους Αρχιερείς της Ελλάδος, μεταφέροντάς τους την επιθυμία (ή την εντολή;;;) του Παναγιωτάτου Πατριάρχου για την Μητρόπολη Ιωαννίνων, ώστε  να ψηφισθεί εκεί ο «εκλεκτός» του Πατριάρχου μας κληρικός!».
«Σας ικετεύω: Κάτω τα χέρια Σας από την Εκκλησία της Ελλάδος! Αφήστε μας να διοικήσουμε την Εκκλησία μας! Δεν δεχόμεθα ούτε επιτηρητές, ούτε και καταπιεστές!» καταλήγει η ανακοίνωση του Αμβρόσιου, που εκφράζει μια από τις τάσεις στην Ιεραρχία της Εκκλησίας.
 Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος
 Εν τω μεταξύ συνεχίστηκαν και χθες οι ανακοινώσεις και οι εκκλήσεις προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας για την εκλογή Ηπειρώτη Μητροπολίτη, καθώς το θέμα της μετακίνησης του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου, έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα μετά τη γραπτή δήλωση του τελευταίου ότι δεν επιθυμεί τη μετάθεση. Το  ενδεχόμενο αυτό,  τις τελευταίες ημέρες είχε αποκλειστεί καθώς πέραν της δικής του σταθερής θέσης κατά του μεταθετού, δεν προέκυψε και ανάλογη πρόταση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη που θα έπρεπε να συγκατατεθεί στην επιλογή πλήρωσης της κενής θέσης της Μητρόπολης Ιωαννίνων, δια μετάθεσης.
 Η Ένωση Λογοτεχνών
Η Ένωση Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, με ανακοίνωση που υπογράφουν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Υφαντής και ο Γεν. Γραμματέας Παναγιώτης Τζιόβας, αναφέρεται στα «ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τη Μητρόπολη» για τα οποία «μίλησε στις δύο συνεντεύξεις του που έδωσε στα Γιάννενα ο Αρχιεπίσκοπος και Τοποτηρητής της». «Είναι συνεπώς -συνεχίζει η Ένωση- μεγάλη η ευθύνη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αρμόδιας για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη. Είναι ανάγκη επιτακτική ο νέος Μητροπολίτης να αφοσιωθεί στα Εκκλησιαστικά του καθήκοντα, όπως αυτά ορίζονται από τους Ιερούς κανόνες και από τους νόμους της Πολιτείας, να αποφύγει εγκόσμιες ενασχολήσεις που προκαλούν το κοινό αίσθημα, να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της Μητρόπολης χωρίς διακρίσεις, να επιδιώξει πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση των Οικονομικών, να απαλλάξει τη Μητρόπολη από πρόσωπα και πρακτικές που την έφεραν σ’ αυτή τη δεινή κατάσταση με τα ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα, ώστε να φανεί αντάξιος Ιεράρχης μιας ιστορικής πράγματι Μητρόπολης της πατρίδας μας».
Η Ένωση Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, ως προς τους    υποψήφιους  τονίζει ότι «αναφέρονται συγκεκριμένα ονόματα που προτιμούν οι δύο Εκκλησιαστικοί ηγέτες, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την Ήπειρο, ενώ υπάρχουν λαμπροί Ηπειρώτες που μπορούν και πρέπει να εκλεγούν για την ιστορική Μητρόπολη Ιωαννίνων».
Ο Αναστάσιος Μπίγγος
Ο Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Νομού Ιωαννίνων Αναστάσιος Μπίγγος με επιστολή του στον «Π.Λ.», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων,  ότι η «Εύανδρος Ήπειρος έχει και λαμπρούς κληρικούς, πανάξιους, έτοιμους να υπηρετήσουν την Εκκλησία και να την λαμπρύνουν. Η Ήπειρος “έβγαλε” και Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους και Επισκόπους. Βέβαια τα προβλήματα της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων είναι πολλά και δύσκολα και κυρίως αυτά των Ιδρυμάτων της. Ο νέος Μητροπολίτης, χρήσιμο είναι, να κατάγεται από την περιοχή μας και να είναι γνώστης των προβλημάτων, ώστε να ανταποκριθεί στα υψηλά του καθήκοντα».
 Παρέμβαση για τα Κληροδοτήματα
 Παρέμβαση υπήρξε χθες και στη Βουλή με αφορμή το θέμα των Κληροδοτημάτων. Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, με την οποία ζητά να ενημερωθεί αν πρόκειται να εισηγηθούν  στο παρόν Τμήμα Διακοπής των εργασιών της Βουλής και ει δυνατόν προ της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, την κατάργηση της ισχύουσας νομοθεσίας Πάγκαλου και Μεταξά και την επαναφορά σε ισχύ του ν. 1473/1984, για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα."
 
Σημειώστε δε ότι έως στιγμής οι γνωστές ιστοσελίδες ΑΜΕΝ και ΡΟΜΦΑΙΑ , δεν έχουν βγάλει κιχ... για τα άκομψα της Πατριαρχικής ανάμιξης για να βγεί μητροπολίτης ένα δικό του "παιδί". 
Μικρόν δείγμα ...για τις αλήθειες που εκπέμπουν.... 
Πάντως πρέπει να αναμένεται "σκλήρυνση"του Φαναρίου στις σχέσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών... Κι αυτός θα τα βάψει μαύρα... Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που το Φανάρι κάνει τον κόκορα ! Θυμηθείτε και τους αειδήμους  Σεραφειμ και Χριστόδουλο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου