Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ΚΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ...




ΚΑΙ η  Μήλος ανακηρυχθηκε ΙΕΡΑ ΝΗΣΟΣ!

Το σχετικό ρεπορτάζ είναι από την ιστοσελίδα της Ι.Μ. Διδυμοτείχου

P1070409
Κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός μετέσχε των εορταστικών εκδηλώσεων επί τη ανακηρύξει της Μήλου ως ιεράς νήσου, την 14ηνκαι 15ην μηνός Ιουνίου ε.ε., Κυριακή των Αγίων Πάντων.
Των εορταστικών εκδηλώσεων προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τον οποίον πλαισίωναν εκτός του οικείου ποιμενάρχου, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σιδηροκάστρου κ. Μακάρίος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Ζιχνών κ. Ιερόθεος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Θηβών κ. Γεώργιος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Ιερισσού κ. Θεόκλητος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μίλησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό για την εορτή των Αγίων Πάντων, για τους αγίους των Κατακομβών της Μήλου, για την ανακήρυξη της Μήλου ως ιεράς νήσου, για την μνήμη του οσίου Ιερωνύμου, η μνήμη του οποίου ετοιμάτο κατ’ αυτάς και τέλος για τα ονομαστήρια του Μακαριωτάτου, ευχηθείς εις αυτόν τα δέοντα και συγχαρείς τον οικείο Μητροπολίτη διά το ιστορικό γεγονός ανακηρύξεως της Μήλου ως ιεράς νήσου, λόγω των εκεί ευρισκομένων πρωτοχριστιανικών Κατακομβών.
ΣΣ.Ο συντάκτης του ρεπορτάζ συνεχίζει το χαβά του, παρά τις επισημάνσεις μας.: Ωρε το ξαναλέμε: Δεν γράφουμε στις ειδήσεις "ο ποιμεναρχής μας"  , "ο πρωθυπουργός μας" κ.λ.π. εμετικά  ... Είναι δικός σου ποιμενάρχης, αλλά όχι και του συνόλου των αναγνωστών! Το μας προδίδει ραγιαδισμό και γλύψιμο... Το ορθόν είναι : " Ο ποιμενάρχης Διδυμοτείχου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας... κ.λ.π. Πάρτε το πια χαμπάρι! 

Mετά τη Δηλο, Πατμο τώρα έχουμε και τη Μήλο, επίσης μάνα νήσος της αθάνατης Αφροδίτης της Μήλου:

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ 

ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ ΤΗΣ 

ΜΗΛΟΥ

Παλαιοχριστιανικές Κατακόμβες
Οι κατακόμβες βρίσκονται κοντά στο χωριό της Τρυπητής, σε σπηλιές 150 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το 2009 η Ιερά Σύνοδο ανακήρυξε τη Μήλο ως ιερό νησί, μιας και οι Κατακόμβες αποτελούν το αρχαιότερο μνημείο της χριστιανοσύνης. Ήταν ο πρώτος τόπος συγκέντρωσης των πρώτων Χριστιανών και το πρώτο κοινοτικό νεκροταφείο στα τέλη του 2ου μ.Χ. αιώνα. Οι Κατακόμβες της Μήλου είναι μοναδικές σε μέγεθος σε όλο τον Ελλαδικό χώρο και από τα πιο γνωστά και αξιόλογα Χριστιανικά μνημεία παγκοσμίως, μαζί με τις κατακόμβες της Ρώμης και των Αγίων Τόπων.
Το δαιδαλώδες αυτό συγκρότημα αποτελείται από τρεις μεγάλες -αρχικά ανεξάρτητες- υπόγειες στοές (Α,Β,Γ) λαξευμένες στο πορώδες ηφαιστειογενές πέτρωμα, από πέντε διαδρόμους και έναν ορθογώνιο νεκρικό θάλαμο στη μορφή των cubicula των Κατακομβών της Ρώμης. Η κάθε κατακόμβη έχει διαφορετικό πλάτος (1-5 μέτρα) και διαφορετικό ύψος (1,60-2,50 μέτρα). Το συνολικό του μήκος είναι 185 μέτρα και σήμερα σώζονται στα τοιχώματα των στοών 126 «αρκοσόλια» (λαξεμένοι αψιδωτοί τάφοι.)  Τα αρκοσόλια ήταν χρωματικά διακοσμημένα (κόκκινη ταινία στην στεφάνη και βαθύ μπλε χρώμα στην επιφάνεια του τυμπάνου), αλλά σήμερα σώζονται ελάχιστα ίχνη από τον χρωματικό τους διάκοσμο.
Η σημερινή μορφή των κατακομβών οφείλεται σε κάποιες επεμβάσεις του 20ού αιώνα, όπως η είσοδος στο νεκρικό θάλαμο Β και τα περάσματα που ενώνουν τις τρεις αρχικά ανεξάρτητες κατακόμβες.                                                                            Σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε μόνο τη στοά Β, την Κατακόμβη των «Πρεσβυτέρων» όπως αποκαλείται και να κάνετε τον γύρω της  πάνω σε μια ξύλινη πλατφόρμα. Στη δεξιά πλευρά αυτής της κατακόμβης σώζεται ο μοναδικός διώροφος τάφος των Κατακομβών και σπαράγματα της πιο σημαντικής επιγραφής γραμμένης με κεφαλαία κόκκινα γράμματα μέσα σε ορθογώνιο πλαίσιο. Στο κέντρο βρίσκεται ένας βράχος, όπου πιθανότατα να είχε ενταφιαστεί ένας από τους πρώτους επισκόπους της χριστιανικής κοινότητας της Μήλου και οι πρώτοι χριστιανοί τον χρησιμοποιούσαν ως Aγία Tράπεζα στις λειτουργίες τους.
Από τις μη επισκέψιμες κατακόμβες, η Α (δυτικά της σημερινής κεντρικής στοάς) είναι μεγάλου πλάτους, διαθέτει ευρύχωρο ταφικό θάλαμο και διακρίνεται για τους διπλούς οικογενειακούς τάφους που είναι λαξευμένοι στα τοιχώματά της, ενώ η Γ (ανατολικά της σημερινής κεντρικής στοάς) σώζεται μόνο τμηματικά και το αξιοσημείωτο είναι τα ίχνη τοιχογραφίας που σώζονται σε αυτήν (μία από τις λίγες σωζόμενες παλιοχριστιανικές τοιχογραφίες, στην οποία εικονίζονται κλαδιά με άνθη και πτηνά). ( www.milos.gr ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου