Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Προς οικοδομήν πίστεως

image-2ef51292d995af1872b8b50fc1425913bc2113a9990cfd32381ab7e5979774e2-V
Αρχομένης της νέας ιεραποστολικής και κατηχητικής περιόδου υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Οκτωβρίου ε.ε., άρχισαν τη δραστηριότητά τους πνευματικές πρωτοβουλίες για την οικοδομή των στελεχών της τοπικής μας Εκκλησίας και των πιστών. Συγκεκριμένα το Σάββατο 17 Οκτωβρίου ε.ε. πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα Ημερίδα του Ιεροψαλτικού Συλλόγου της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, με την ευκαιρία των κατατακτηρίων εξετάσεων στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής. Προηγήθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Ορεστιάδος και Μνημόσυνο των κεκοιμημένων ιεροψαλτών, του οποίου προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός. Στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδος στη συνέχεια παρουσιάσθηκε το έργο του Συλλόγου από τον Πρόεδρο του Πρωτοψάλτη Βασ. Παπαμιχαήλ και το Γενικό Γραμματέα Μαργαρίτη Αστεριάδη. Μίλησαν οι προσκεκλημένοι από τη Θεσσαλονίκη Πρωτοψάλτες κ.κ. Χαρ. Χατζής και Δημ. Χριστοδούλου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου πραγματοποιήθηκε Συνάντηση Κατηχητών, που διακονούν στις Κατηχητικές Συνάξεις, που λειτουργούν σε πόλεις και χωριά της Ιεράς Μητροπόλεως μας, για νέους και ενήλικες. Στη Σύναξη εκλήθησαν και παρακολούθησαν και οι Θεολόγοι, που υπηρετούν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της περιοχής. Μετά τον αγιασμό μίλησε ο δόκιμος Ιεροκήρυξ Αρχιμανδρίτης Ανδρέας Κονάνος, κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με θέμα· «Μιλώντας στα παιδιά για το Θεό σήμερα».
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προσφωνώντας την ομήγυρη,  μεταξύ άλλων, είπε· «Ο τον λόγον μου ακούων και πιστεύων το πεμψαντί με Πατρί έχει ζωήν αιώνιον»…Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν από τον Κύριό μας και αποτελούν μία διαρκή πρόκληση προς κάθε πιστό με σωτηριώδη σημασία και διαχρονικό περιεχόμενο. Εάν ποθούμε την μετοχή μας στην αιώνια ζωή τότε οφείλουμε να ακούμε τον Λόγο του Θεού, δηλαδή να έχουμε επιθυμία συνεχούς κατηχήσεως, μελέτης και πνευματικού ανεφοδιασμού. Ο Λόγος του Θεού προσφέρεται κυρίως μέσα από την λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας αλλά δεν αρκεί μόνο αυτή η μυσταγωγική εμπειρία. Διαχρονικά, η ποιμαίνουσα Εκκλησία προσέφερε στα μέλη της, νέους και ενήλικες, δράσεις κατήχησης, μελέτης της Αγίας Γραφής και σπουδής στον Ευαγγελικό Λόγο. Μέσα στα πλαίσια αυτά θα λειτουργήσουν και φέτος τα Κατηχητικά και οι Κύκλοι Μελέτης Αγίας Γραφής στη Μητρόπολή μας. …Σε μια εποχή που καλούμεθα να ξεπεράσουμε ανυπέρβλητα εμπόδια, να απαντήσουμε σε δύσκολα ερωτήματα, να αντέξουμε σε συνθήκες πίεσης, άγχους, ταραχής και απογοήτευσης, μοναξιάς και απελπισίας, ο Λόγος του Χριστού μπορεί να φωτίσει την ψυχή μας, να σταλάξει την ελπίδα στις καρδιές μας, να χαρίσει την πρόγευση της αληθινής ζωής».
Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου ε.ε., το απόγευμα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος πραγματοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό και την προσφώνηση του οικείου Μητροπολίτου μίλησε επίκαιρα ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου ο Αρχιμ. Ανδρέας Κονάνος.
Το πρωί της ίδια ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Μάνης – Διδυμοτείχου και επ’ ευκαιρία της μνήμης του αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, μεταξύ άλλων τόνισε στο κήρυγμά του·«…Ιδού μια προσωπικότητα, με τόσα τάλαντα προικισμένη η οποία τίθεται στην υπηρεσία του Ευαγγελίου. Πόσο μας διδάσκει το γεγονός αυτό! Πόσα λέγει ιδίως σε κάθε μορφωμένο άνθρωπο! Γενικότερα προς οποιοδήποτε άνθρωπο, είτε μορφωμένο είτε όχι, το παράδειγμα του Λουκά διακηρύττει, ότι πέρα των ειδικότερων επαγγελματικών μας πραγμάτων οφείλουμε να έχουμε και ευρύτερα και υψηλότερα χριστιανικά ενδιαφέροντα. Το επάγγελμα, ο βιοπορισμός μας απορροφά, είναι αλήθεια, αλλά δεν επιτρέπεται να μας απορροφά μέχρι του σημείου ώστε να αποκλείονται άλλα ευγενή και ανώτερα ενδιαφέροντα. Είναι φθοροποιός για τον άνθρωπο ο μόχθος, όταν αποκλειστικά σε αυτόν εκδαπανάται. Είναι φυσικό στον άνθρωπο να θέλει ευχάριστα διαλείμματα στον αγώνα της ζωής. Και του προσφέρεται η ευκαιρία, όταν θελήσει, να ελκυστεί από την Βασιλεία του Θεού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου