Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑ ΑΒΑΝΤΑ... ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ & ΑΥΡΙΟ

Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Άβαντα


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους τιμά η Εκκλησία την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013 και στην Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως πανηγυρίζει ο φερώνυμος Ιερός Ναός του οικισμού Άβαντα. Οι λατρευτικές ακολουθίες την παραμονή και την κυριώνυμο ημέρα στις οποίες θα προεξάρχει ο  Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος έχουν ως εξής:

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013
6.00 μ.μ.  Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013
7.00 έως 10.15 π.μ. Αρχιερατική Θεία ΛειτουργίαΟ Βίος του Αγίου

Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας  στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 - 211 μ.Χ.). Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο ζητώντας του να αρνηθεί την πίστη του. Όμως ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας. Κατόπιν αυτής της αντιδράσεως του Χαραλάμπους ο  Λουκιανός επέτεινε την οργή του και διέταξε να αρχίσουν φρικτά βασανιστήρια στο γέροντα ιερέα. Αρχικά τον γύμνωσαν και ο ίδιος ο Λουκιανός, παίρνοντας το ξίφος του προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου. Όμως αποκόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα και μόνο ύστερα από προσευχή του Αγίου συγκολλήθηκαν αυτά πάλι στο σώμα οπότε ο ηγεμόνας κατέστη υγιής. Βλέποντας αυτό το θαύμα του Αγίου πολλοί από τους δημίους πίστεψαν στον αληθινό Θεό.
Με το ζόφο στο νου και με τη θηριωδία στην καρδιά, ο έπαρχος έδωσε εντολή να διαπομπεύσουν τον Άγιο και να τον σύρουν διά μέσου της πόλεως με χαλινάρι. Εν τέλει, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου, ο οποίος με το μαρτύριό του έλαβε το αμαράντινο στέφανο της δόξας σε ηλικία 113 ετών.
Στην περιοχή μας τμήμα λειψάνου του Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Παναγίας της Πορταΐτισσας στην Κορνοφωλιά, ενώ τμήματα της τιμίας κάρας αυτού φυλάσσονται στη ιερά μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων και στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό της κωμοπόλεως Θεσπιών της Βοιωτίας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου