Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΑΥΤΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΜΑ...


INDEPENDENT: Φυλακισμένα ορφανά προσφυγόπουλα στην Κω

INDEPENDENT: Φυλακισμένα ορφανά προσφυγόπουλα στην Κω


Παιδιά ηλικίας ακόμη και 11 ετών κρατούνται σε αστυνομικά κελιά και σε άθλιες συνθήκες στο νησί της Κω, προκαλώντας την παρέμβαση του ΟΗΕ, όπως σημειώνει το πρώτο θέμα της εφημερίδας Independent.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, τα Ηνωμένα Εθνη καλούνται να σώσουν δεκάδες ορφανά παιδιά που έρχονται με βάρκες από την Τουρκία και τα οποία κρατούνται εδώ και εβδομάδες σε «μεσαιωνικά» κελιά γεμάτα με ακαθαρσίες, μαζί με ενήλικες και σαν εγκληματίες στην Κω, μετά από καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν.
Έλληνες αξιωματούχοι λένε ότι είναι υποχρεωμένοι να κρατήσουν τα παιδιά εκεί για τη δική τους ασφάλεια. Ωστόσο, εθελοντές από μια μη κυβερνητική οργάνωση που επισκέπτεται κρατούμενους στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της Κω κάθε μέρα, είπαν ότι ήταν σοκαρισμένοι από τις «μεσαιωνικές» συνθήκες που επικρατούν εκεί.
Τους παρέχεται μόνο ένα γεύμα την ημέρα, εκτός από τα φρέσκα φρούτα και νερό που τους προσφέρουν φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις παροχής βοήθειας, και υπήρξε περιστατικό όπου παιδιά έμεινα χωρίς φαγητό για δύο μέρες. Δεν επιτρέπεται να βγουν από τα κρατητήρια και τους βάζουν χειροπέδες εάν τολμήσουν να μετακινηθούν, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.
«Οι συνθήκες είναι πραγματικά άθλιες, είναι εντελώς βρώμικα», δήλωσε ένας εθελοντής,στον Independent. «Γυμνά ηλεκτρικά καλώδια κρέμονται από το ταβάνι ... Το πάτωμα είναι γεμάτο ακαθαρσίες οι οποίες τρέχουν έξω από τα κελιά. Λαμβάνουν την τροφή τους μέσα από τα κάγκελα. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό στην Ευρώπη».
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές σχετικά με τις άθλιες αυτές συνθήκες, από τον Μάιο
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου