Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Προσοχή! Κακόβουλο λογισμικό εισβάλει και αποκτά πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα


Το λογισμικό της ιστοσελίδας αυτής αποτελεί ένα από τα πιο πρόσφατα εργαλεία, που εμφανίστηκε στην ελεύθερη αγορά με χαμηλό κόστος, εύχρηστη γραφική διεπαφή χρήστη και με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως νόμιμη εφαρμογή. Σύντομα, όπως έγινε αντιληπτό, εξελίχθηκε σε ένα χρήσιμο εργαλείο για διάπραξη αξιοποίνων πράξεων
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίσθηκε ιστοσελίδα, στην οποία είναι διαθέσιμο λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας με ειδικού τύπου λειτουργικό.
Το λογισμικό της ιστοσελίδας αποτελεί ένα από τα πιο πρόσφατα εργαλεία, που εμφανίστηκε στην ελεύθερη αγορά με χαμηλό κόστος, εύχρηστη γραφική διεπαφή χρήστη και με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως νόμιμη εφαρμογή.
Πρόκειται για λογισμικό «R.A.T.» (remote administration tools), όπως αποκαλείται και ουσιαστικά για να πέσεις θύμα πρέπει κάποιος να το «κατεβάσει» στην συσκευή του κινητού σου τηλεφώνου.
Σύντομα, όπως έγινε αντιληπτό, εξελίχθηκε σε ένα χρήσιμο εργαλείο για διάπραξη αξιοποίνων πράξεων, καθώς επιτρέπει στους κυβερνοεγκληματίες να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε συσκευές κινητών τηλεφώνων με ειδικού τύπου λειτουργικό, χωρίς οι κάτοχοί τους να το αντιληφθούν. Οι δυνατότητες αυτού του εργαλείου είναι πολλαπλές και εύκολα κατανοητές και σε χρήστες με μη τεχνικές γνώσεις.
Αυτό το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε αρχικά, όπως λίγο πολύ όλα τα λογισμικά, για νόμιμους λόγους από τους ίδιους του κατόχους τους.
Για παράδειγμα, κάποιος ήθελε να έχει πρόσβαση στο κινητό του από τον υπολογιστή του και να το χρησιμοποιεί, π.χ. αφήνοντας το τηλέφωνό του στο παιδικό δωμάτιο για να βλέπει αν το μωρό είναι εντάξει…, όμως υπήρξαν πρόσφατα πολλά κρούσματα, κυρίως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου τέτοια λογισμικά χρησιμοποιήθηκαν κατά πλειοψηφία και παρανόμως, από συζύγους που ήθελαν να παρακολουθούν τους ή τις συζύγους τους.
Συγκεκριμένα, ο χρήστης του εργαλείου μπορεί:
-Να μεταφέρει αρχεία από το κινητό στον υπολογιστή και αντιστρόφως.
-Να σβήσει αρχεία από το κινητό.
-Να δει τις ιδιότητες των αρχείων του κινητού.
-Να δει όλα τα μηνύματα της συσκευής.
-Να στείλει μήνυμα (sms) από τη συσκευή.
-Να προσθέσει μήνυμα (sms) στη συσκευή.
-Να σβήσει μήνυμα (sms) από τη συσκευή.
 -Να ακούσει τις συζητήσεις μέσω κλήσεων που πραγματοποιούνται μέσω του κινητού.
 -Να αντλήσει τα αρχεία καταγραφής των κλήσεων.
 -Να πραγματοποιήσει κλήσεις μέσω της συσκευής.
 -Να διαχειριστεί την λίστα των επαφών.
-Να ακούσει «ζωντανά» τους ήχους του χώρου από το μικρόφωνο της συσκευής και να τους καταγράψει.
 -Να δει το ιστορικό της πλοήγησης στο διαδίκτυο.
 -Να δει την τελευταία τοποθεσία (GPS location) της συσκευής.
 -Να δει όλες τις εφαρμογές που «τρέχουν» στην συσκευή και να προσθέσει νέες.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά ή για παροχή διευκρινίσεων – συμβουλών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
-Τηλεφωνικά στο: 111 88
-Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
-Μέσω της εφαρμογής ( application ) για έξυπνα κινητά ( smartphones ), με λειτουργικό σύστημα IOS – android : CYBER KID.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου