Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ:( Μόνο το Διδυμότειχο σηκώνει τη μνημη του Ιωάννη Βατάτζη και εν προκειμένω ο Βυζαντινολάτρης Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός και είναι προς τιμήν του!

Πολιτιστικές εκδηλώσεις για τον Ιωάννη Βατάτζη

IMG_3111
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΒΑΤΑΤΖΕΙΑ που διοργανώνονται κάθε χρόνο από την Iερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου επί τη μνήμη του αγίου Ιωάννου Βατατζή του Ελεήμονος, παράλληλα με τις λατρευτικές συνάξεις πραγματοποιήθηκαν στο Διδυμότειχο, την γενέτειρα του αγίου, δύο πολιτιστικές εκδηλώσεις η πρώτη την Κυριακή1η Νοεμβρίου με θέμα· «Ο Άγιος Ιωάννης Βατάτζης και το ποθούμενo της Ρωμιοσύνης» με ομιλητή τον ιστορικό Ιωάννη Σαρσάκη. Στην εκδήλωση αυτή βραβεύθηκαν τα πέντε πρώτα έργα λογοτεχνικού διαγωνισμού με το παραπάνω θέμα που διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου και ο «Σύλλογος φίλων των απανταχού κρυπτοχριστιανών».

Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 του μηνός Νοεμβρίου με γενικό θέμα· «Το πρόσωπο του αγίου Ιωάννη Βατατζή μέσα από τις βυζαντινές πηγές» με εισηγητές· τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης Πρωτοπρεσβύτερο Κωσταντίνο Πλακιά με θέμα· «Η αγία Θεοδώρα Βασίλισσα της Άρτης» και τον Πολιτικό Επιστήμονα Κωσταντίνο Χολέβα με θέμα«Η Ρωμανία και αν επέρασεν. Πόσο κοντά στους σύγχρονους Έλληνες είναι το Βυζάντιο». Τέλος αναγνώσθηκε εισήγηση του Καθηγητή της Βυζαντινής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Φώτη Δημητρακόπουλου με θέμα· «Προς την αγιοποίηση του αγίου Ιωάννου Βατάτζη και μια ανέκδοτη βυζαντινή ακολουθία».

ΒΑΤΑΤΖΕΙΑ 2015

IMG_2945
Διδυμότειχο – Σέρβια – Άρτα. Τρεις βυζαντινές Καστροπολιτείες που τις συνδέουν πρόσωπα κοινού ενδιαφέροντος και αγώνας για την επιβίωση της Ρωμιοσύνης στα δίσεκτα χρόνια, που ακολούθησαν μετά την πρώτη άλωση της Πόλης από τους Φράγκους το 1204.
Μνήμες της εποχής, λοιπόν, εκείνης ξαναζωντάνεψαν στο Διδυμότειχο, αυτές τις μέρες με αφορμή την μνήμη του Αγίου ένδοξου Βασιλέως Ιωάννου Γ΄ Δούκα  Βατατζή, του Ελεήμονος (1193 – 1254) του εκ Διδυμοτείχου.
Η Ιερά Μητρόπολις Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου με την ευκαιρία αυτή κάθε χρόνο διοργανώνει σειρά λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με το τίτλο ΒΑΤΑΤΖΕΙΑ. Φέτος οι λατρευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το διήμερο 3 και 4  του μηνός Νοεμβρίου ε.ε. με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου.
Συγκεκριμένα το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου ε.ε. ο φιλοξενούμενος Αρχιερεύς και ο οικείος Μητροπολίτης υπεδέχθησαν απότμημα ιερού λειψανου της Αγίας Θεοδώρας, Βασίλισσας της Άρτας, που γεννήθηκε μεν στα Σέρβια αλλά είχε την οικογενειακή  της καταγωγή από το Διδυμότειχο. Το ιερό λείψανο της Αγίας εκόμισε προς διηνεκή αγιασμό και ευλογία των πιστών του Διδυμοτείχου ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης, Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Πλακιάς. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία ακόμα εκδήλωση μεγαλοκαρδίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Ιγνατίου προς τους ακρίτες μας. Σημειωτέον ότι οι δύο άγιοι Ιωάννης Βατάτζης και Θεοδώρα στα μέσα του 13ου αιώνα εκτός από την κοινή τους καταγωγή συνήψαν συνοικέσιο μεταξύ του υιού της δευτέρας Νικηφόρου και της εγγονής του αγίου Μαρίας, κόρης του μετέπειτα αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεόδωρου Β΄ Λάσκαρη.
Μετά την υποδοχή του λειψάνου ακολουθήσε Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, ο όποιος ευλόγησε τους άρτους και μίλησε για τους αγίους σαν πρότυπα άρχοντος.
Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής της Θείας Λειτουργίας προέστη ο φιλοξενούμενος Μητροπολίτης, τον οποίο επλαισίωσε ο επιχώριος Αρχιερεύς, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κοζάνης Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Πλακιάς και ο ιερός κλήρος της πόλεως του Διδυμοτείχου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου