Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΟΙ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΙΩΝΙΑ! ΟΧΙ τα καρντάσια οι απλοί Τούρκοι, αλλά οι τυχοδιώκτες της Κεμαλικής πολιτικής!

Πατέρας Δοσίθεος: ''Αν δεν αλλάξει η κατάσταση είμαστε καταδικασμένοι'' 

dositΣτο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κων/πολη όλα είναι όπως θα περίμενε κανείς από μια ορθόδοξη λειτουργία.
Ψαλμωδίες, λιβάνι, κεριά, Μόνο εκκλησίασμα δεν υπάρχει. Όσοι βρίσκονται εδώ δεν ξεπερνούν τους δέκα.
Και οι περισσότεροι είναι πάνω από 60. Οι Έλληνες της Πόλης, μια κοινότητα που εξαφανίζεται σιγά σιγά. Και οι εκκλησίες της ερημώνουν.
Ο Πατέρας Δοσίθεος, ο οποίος επέστρεψε από τη Γερμανία στην γενέτειρά του Κων/πολη τονίζει στην τηλεόραση της DW: «Σήμερα οι Έλληνες της Πόλης δεν είμαστε πια 120.000, αλλά το πολύ 3.000. Αν δεν αλλάξει σύντομα η κατάσταση τότε μαθηματικά και βιολογικά είμαστε καταδικασμένοι. Ίσως αντέξουμε άλλα πέντε, έξι ή και δέκα χρόνια. Και μετά τι; διερωτάται.

O Πατέρας Δοσίθεος βρίσκεται εδώ και χρόνια σε συντάξιμη ηλικία. Όμως νέοι ιερείς δεν υπάρχουν.
Παλαιότερα υπήρχε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία έκλεισε με γραφειοκρατικές προφάσεις. Μάταια το εξωτερικό ζητά την επαναλειτουργία της.
Η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη. Οι χριστιανοί της Κων/πολης ελπίζουν ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα συμβάλλει έτσι ώστε η Σχολή να ανοίξει και πάλι τις πύλες της για την εκπαίδευση ιερέων.
«Κάθε Πατριαρχείο, κάθε αρχιεπισκοπή διαθέτει σχολή. Είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα», λέει ο Πατέρας Δοσίθεος.
Αβέβαιο το μέλλον της ελληνικής μειονότητας
Ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να ενημερωθεί και για τις διαφωνίες γύρω από το μέλλον της Αγίας Σοφίας. Επί 1.000 χρόνια ήταν ο καθεδρικός ναός για τους Έλληνες της Πόλης, αργότερα οι Τούρκοι την μετέτρεψαν σε τζαμί.
Σήμερα είναι μουσείο. Όλο και περισσότεροι Τούρκοι όμως θέλουν η Αγία Σοφία να ξαναγίνει μουσουλμανικό τέμενος. Ακραίοι μουσουλμάνοι συγκέντρωσαν περισσότερες από 15 εκατομμύρια υπογραφές για να μετατραπεί το μουσείο σε τζαμί.
Ο Αλί Ουγκούρ Μπουλούτ από την «Οργάνωση Νεολαίας της Ανατολής» υπογραμμίζει: «Είναι το δικό μας τζαμί και το θέλουμε πίσω. Δεν έχουμε τίποτα με τους χριστιανούς. Είναι το φυσικό μας δίκαιο, στο κάτω κάτω καταλάβαμε κάποτε την Κων/πολη».

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος θα ήταν ένα ακόμα χτύπημα για την μικρή ελληνική κοινότητα της Πόλης.
Σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν παραχωρήσει σύντομα περισσότερα δικαιώματα στις χριστιανικές μειονότητες, τότε το μέλλον των Ελλήνων της Κων/πολης είναι παραπάνω από αβέβαιο.
Gunnar Kohne / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου