Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΤΑ ΓΕΡΟΝΤΙΑ ΟΥ Ν.ΚΟΣΜΟΥ... ΤΟ ΡΙΧΝΟΥΝ ΕΞΩ!

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΑ ΔΕΡΒΙΝΟΧΩΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΠΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Πλούσιο φωτορεπορταζ By Tolis

Δεκάωρο ημερήσιο "ταξίδι" πραγματοποίησαν χθες κάπου 50 μέλη του ΚΑΠΗ Ν.Κόσμου, του πρώτου ΚΑΠΗ στην Ελλάδα που λειτουργεί με ευθύνη του Ομίλου Εθελοντών Ν. Κόσμου.(1953).

Η περιπέτεια άρχισε με επίσκεψη στο επιβλητικό Μοναστήρι της Παναγίας Γοργοεπηκόου, στη Μάνδρα Αττικής, πέρασε μέσα από τα βουνά και τα λαγκάδια  των καταπράσινων Δερβινοχωριών  με μια στάση στο χωριό Σκούρτα για να καταλήξει στη Χασιά ...για καφεδάκι, λουκουμάδες και γιαούρτι με μέλι...

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
Ας αρχίσουμε με τη μονή, που θυμίζει πετρόκιστο κάστρο, σκέτο φρούριο που εντυπωσίασε όλους και σκανδάλισε τους πονηρούς, που ρωτούσαν ..."μα που τα βρήκαν όλα αυτά τα λεφτά, για να κτίσουν αυτό το μεγαλούργημα;"
--Από σένα κι από μένα αδερφέ... Από κονδύλια της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης...Δεν υπάρχει μοναστήρι που να μην χρηματοδοτείται, απάντησε ο ψαγμένος συνταξιδιώτης.
Στη Μάνδρα της Αττικής, σε έναν λόφο, βρίσκεται η γυναικεία Κοινοβιακή Ιερά Μονή της Παναγίας Γοργοεπηκόου (ή Γοργοϋπηκόου), όπου αποθησαυρίζεται η εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Ως γνωστόν, η ομώνυμη αρχαία ιερά εικόνα (τοιχογραφία) της Παναγίας βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους. Γύρω στα 1800, κάποιος μοναχός από το Άγιον Όρος ξεκίνησε να πάει στη Μικρά Ασία όπου υπήρχαν μετόχια αγιορείτικα, φέρνοντας μαζί του και αγιογραφημένες εικόνες για να τις πουλήσει. Μια από αυτές τις εικόνες, ποιος ξέρει με πόσες νηστείες και προσευχές αγιογραφημένη, ήταν της Παναγίας της Γοργοεπηκόου, αντίγραφο της αρχικής εικόνας της Μονής Δοχειαρίου.
Την εικόνα αγόρασε στη Σμύρνη μια οικογένεια ευσεβής, που με τα χρόνια την έδινε πολύτιμη κληρονομιά σε κάθε πρωτότοκο. Έτσι ήρθε και στα χέρια της Ιφιγένειας.
Το μοναστήρι είναι γυναικείο και διαθέτει 50 μοναχές.
Ο κύριος Ναός...ένα αληθινό κομψοτέχνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου