Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

ΑΥΤΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΑΤΕ..

ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ , ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΣΑΚΑΛΙΑ ..ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΦΙΔΙΑ ΖΟΥΝ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ, ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ! 

ΚΙ ΑΠΟ ΧΛΩΡΙΔΑ.... Μόνον στην περιοχή της Μονής Βατοπεδίου υπάρχουν 1470 είδη φυτών!
Η φυσική πανίδα του Αγίου Ορους είναι μία από τις πλουσιότερες της Ελλάδος. Τα είδη που περιλαμβάνει δεν διακρίνονται για την σπανιότητα τους στον μεσογειακό χώρο, αλλά η σταθερότητα της ποικιλίας τους και του μεγέθους των πληθυσμών τους στον Αθωνα είναι αξιοθαύμαστη.

Ολόκληρη η τοποθεσία της Μονής Βατοπαιδίου είναι πολυπληθής σε έντομα και ερπετά, ιδιαίτερα φίδια (οχιές, λαφίτες, δενδρογαλιές), χελώνες και σαύρες. Το ίδιο μεγάλη είναι η ποικιλία των πουλιών (δρυοκολάπτες, πέρδικες, κουκουβάγιες, γεράκια, αετοί, κούκοι, φάσσες, τσαλαπετεινοί κλπ.). Ειδικότερα στις ορεινές δασώδεις περιοχές της Μονής ζούν αγριόχοιροι, αλεπούδες, τσακάλια, νυφίτσες, λαγοί και σκίουροι, ενώ η θαλάσσια περιοχή παραμένει πλούσια σε όγκο και ποικιλία αλιευμάτων.

... και συνέκλεισαν πλήθος ιχθύων πολύ ...

... και συνέκλεισαν πλήθος ιχθύων πολύ ...

ΚΑΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΗ Η ΛΧΩΡΙΔΑ

Η περιοχή της Μονής Βατοπαιδίου είναι μία από τις πλέον εύφορες του Αθωνα. Η χλωρίδα της περιλαμβάνει τα περισσότερα από τα 1471 είδη φυτών που συναντώνται στο Αγιον Ορος. Οι υψηλότερες ζώνες της περιοχής (μέ υψόμετρο άνω των 500 μέτρων) καλύπτονται από δάση καστανιάς και πλατύφυλλης δρυός, με διάσπαρτες αριές και σφενδάμνους, τα οποία υλοτομούνται. Στις χαμηλότερες και στις παράλιες ζώνες (έως 500 μέτρα υψόμετρο) συναντώνται αειθαλή και πλατύφυλλα δένδρα και θάμνοι, κυρίως πουρνάρια και αριές, ενώ κοντά στην Μονή υπάρχουν και καλλιεργημένες εκτάσεις. Οι εντός Ορους καλλιέργειες της Μονής Βατοπαιδίου μαρτυρούνται από τους βυζαντινούς χρόνους και περιλαμβάνουν είδη απαραίτητα για την λατρεία και για την καθημερινή διατροφή των μοναχών (σιτάρι, λάδι, οίνο, λαχανικά, φρούτα κ.λπ.).
Ο χείμαρρος της Πλατανάρας

Γενική άποψη της Μονής από βορειοδυτικά

- See more at: http://www.vatopedi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου