Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

ΠΑΝΤΑ ΑΞΙΟΣ!

Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ …

Αιχμές κατά της πολιτείας από τον Αρχιεπίσκοπο στη χειροτονία του Μητροπολίτη Καρπενησίου
Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
«Σε μία εποχή δύσκολη που ως Εκκλησία ήδη το γευόμαστε ότι προσπάθειες καταβάλλονται από κάθε μέρος να μπούμε στο περιθώριο, στηρίξου στην Εκκλησία και πάρε δύναμη από αυτήν» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος προς το νέο Μητροπολίτη Καρπενησίου κατά την χειροτονία του σε Επίσκοπο σήμερα το πρωί στον ιερό ναό Αγίου Διονυσίου.

Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, Νικαίας κ. Αλέξιος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, Πειραιώς Σεραφείμ, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, Χίου, Ψαρών και Οινουσσῶν Μάρκος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ο Επίσκοπος Τανάγρας κ. Πολύκαρπος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, κληρικοί και λαϊκοί από το Σχηματάρι, αλλά και το Καρπενήσι.
Ο νεός Μητροπολίτης στον χειροτονητήριο λόγο του ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Μητροπολίτες τονίζοντας «οίδα ότι ουκ ειμί ικανός ,ουδέ άξιος ίνα εισέλθω εις την χαράν ταύτην. Προσέρχομαι όμως ουχ ως ο καταφρονών αλλά θαρρών τη αφάτω Αυτού αγαθότητι καθότι το έλεος του Κυρίου με καταδιώκει πάσας τας ημέρας της ζωής μου. Ευγνωμονώ λοιπόν για όλες τις φανερές και αφανείς ευγεργεσίες τον Άγιο και Τριαδικό Θεό μας ,την Παναγία Μητέρα μας (επιτρέψατε μου να την αποκαλέσω Ευαγγελίστρια) τους Παμμεγίστους Ταξιάρχας ,τον Αγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο ,τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσο και την Αγία Κυριακή. Ζώντας Μακαριώτατε σε συγκεκριμένο χωροχρόνο οφείλω να αφουγκραστώ τα προβλήματα των ανθρώπων και να προσφέρω το καλύτερο δυνατό για την επίλυση τους .Ως πηδαλιούχος μιας μικρής πληθυσμιακά Μητροπόλεως μα μεγάλης σε χάρη Θεού, ευλογία, ομορφιά και ανθρώπινη καλοσύνη, υπόσχομαι να προσφέρω τις πενιχρές μου δυνάμεις στην υπηρεσία Θεού και ανθρώπων.Ευχηθείτε παρακαλώ να ευαρεστήσω Θεό και ανθρώπους και να ανταποκριθώ στην ιερή αποστολή μου».
Ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος προς το νέο Μητροπολίτη τόνισε πως «το Σώμα της Σεπτής Ιεραρχίας σε επέλεξε να διαποιμάνεις μία ιστορική Μητρόπολη, η οποία είναι θαυμαστή. Είναι μία περιοχή που ανέδειξε μεγάλες προσωπικότητες της Εκκλησίας και του Έθνους. Καλείσαι να ποιμάνεις την ιστορική αυτή Μητρόπολη σε μία εποχή δύσκολη, με πολλά προβλήματα».
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα χρόνια που συνεργαζόταν με τον εψηφισμένο Μητροπολίτη λέγοντας πως επρόκειτο για έναν επιτυχημένο δάσκαλο. «Ζήτησες να διακονήσεις την Εκκλησία. Μου έκανε εντύπωση ότι δεν είχες απαιτήσεις» είπε ο Αρχιεπίσκοπος συμπληρώνοντας: «Αγαπούσα την περιοχή μου και ιδιαίτερα το Σχηματάρι και ήξερα ότι είχε ανάγκη η περιοχή, όπως έχει και τώρα. Επέλεξα και σε τοποθέτησα στην ενορία του Σχηματαρίου. Ποτέ δε ζήτησες να μετακινηθείς από αυτήν τη θέση. Ποτέ δε ζήτησες κάτι περισσότερο. Δε ζήτησες διακρίσεις, αλλά ταπεινά και σεμνά διακόνησες μαζί με τους άλλους εφημερίους».
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην εκλογή Μητροπολιτών λέγοντας πως «τα χρόνια της Αρχιερωσύνης μου, αλλά και τα χρόνια που είμαι Αρχιεπίσκοπος, κάθε φορά που έχουμε να εκλέξουμε κάποιον Μητροπολίτη, και Δόξα τω Θεώ υπάρχουν αξιόλογα πρόσωπα που πάντοτε η Εκκλησία στρέφει τη ματιά της επάνω τους, υπάρχουν επιθυμίες, πιέσεις, θελήσεις, οι οποίες είναι ανθρώπινες. Στη δική σου την περίπτωση, όμως, παρουσιάστηκε κάτι εντελώς αντίθετο. Πριν από περίπου είκοσι μέρες σε μία γιορτή μου είπαν ότι με ζητάει ένα πλήθος κατοίκων από το Σχηματάρι. Με πλησίασαν οι άρχοντες της περιοχής, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, πολλά παιδιά, αλλά και μεγάλοι και μου είπαν : «Μακαριώτατε, αφήστε τον κοντά μας. Μην τον πάρετε από το Σχηματάρι. Τον χρειαζόμαστε». Ήταν η πρώτη φορά που συνάντησα κάτι τέτοιο και σκέφτηκα άραγε αξίζει ο κόπος να τον προτείνω στην Ιεραρχία. Και το Σώμα της Ιεραρχίας σε επέλεξε και σήμερα σε αναδεικνύει Αρχιερέα, για να ποιμάνεις αυτήν την ένδοξη περιοχή. Ξέρω ότι θα επιτύχεις γιατί είσαι άνθρωπος του πόνου και του μόχθου. Δεν διαλέγεις. Δεν διακρίνεις, αλλά τρέχεις παντού. Και η Μητρόπολη Καρπενησίου έχει αυτήν την ανάγκη. Διαποίμανε την επαρχία ένας αξιόλογος Ιεράρχης, αλλά τα χρόνια πάντοτε λυγίζουν τον άνθρωπο. Θα συνεχίσεις το έργο του σε μία περιοχή που δοκιμάζεται δημογραφικά, σε μία περιοχή που έδωσε πολλούς κατοίκους στην Βοιωτία και ιδιαίτερα στην κοινότητα και στο Δήμο Σχηματαρίου που ασφαλώς αυτήν την ώρα θα χαίρονται ιδιαίτερα. Θα εργασθείς φιλότιμα και επιτυχημένα,. Το πιστεύω απόλυτα και το περιμένει όλη η Ιεραρχία».
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία υπογραμμίζοντας: «Το έργο σου δεν περιορίζεται μόνο σε μία επαρχία, ιδιαίτερα σήμερα. Το έργο σου πρέπει να είναι φανερό και ουσιαστικό μέσα στη ζωή της Εκκλησίας γενικότερα. Σε μία εποχή που η Εκκλησία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα αλλά και συγχρόνως έχει τόσες υποχρεώσεις να βοηθήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν. Σε μία εποχή δύσκολη που ως Εκκλησία ήδη το γευόμαστε ότι προσπάθειες καταβάλλονται από κάθε μέρος να μπούμε στο περιθώριο. Το γευόμαστε κάθε μέρα ότι δεν είμαστε αποδεκτοί σε πολλές θέσεις και κλειδιά της λειτουργίας του Κράτους. Σε αυτήν την εποχή, χρειαζόμαστε πρόσωπα τα οποία θα βοηθήσουν, ώστε η Εκκλησία να κρατήσει τη δύναμή της μέσα σε αυτόν τον λαό που δεινοπαθεί αυτήν την στιγμή. Να τον κρατήσει όρθιο για να περάσει απέναντί, όπως έκανε πάντοτε και όπως θα κάνει πάντα».
Με συγκίνηση ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι «όλοι θα είμαστε στο πλευρό σου. Στηρίξου στην Εκκλησία και πάρε δύναμη από αυτήν. Το θυσιαστήριο του Κυρίου θα συνεχίσει να είναι το Α και το Ω στη ζωή σου, είτε θα χαίρεσαι, είτε θα είσαι λυπημένος, είτε θα σε χειροκροτούν, είτε θα σε συκοφαντούν, η διακονία σου θα είναι δυνατή εμπνεόμενη πάντοτε από το θυσιαστήριο του Κυρίου».


ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ


Νέο Μητροπολίτη Καρπενησίου με 62 ψήφους, εξέλεξε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Ρέμπελο.
Προηγήθηκε η κατάρτιση του τριπροσώπου για το οποίο εξελέγησαν οι Αρχιμανδρίτες Γεώργιος Ρέμπελος, κληρικός της Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, με ψήφους 63, ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με ψήφους 34 και ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Ντούλιας, κληρικός της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, με ψήφους 15.
Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, γεννήθηκε το 1963 στο χωριό Καστέλλα Ευβοίας.
Το 1985 έλαβε το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας και το 1993 της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τη διετία 1985-1987 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία.
Το 1988 διορίστηκε ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εργάστηκε σε Δημοτικά σχολεία στην περιοχή της Χαλκίδας και παραιτήθηκε το 1995.
Τον Σεπτέμβριο του 1994 χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος υπό του τότε Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας και νυν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Τοποθετήθηκε ως εφημέριος στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου, στον οποίο διακόνησε μέχρι και σήμερα, εξυπηρετώντας συγχρόνως την 114 Πτέρυγα Μάχης και άλλες ενορίες στο έργο της εξομολογήσεως και του κηρύγματος.
Από το 2008 υπηρέτησε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Γραμματέας Συνοδικών Επιτροπών, Συνεργάτης του Αρχείου και από τον Οκτώβριο του 2014 ως Β’ Γραμματεύς –Πρακτικογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου