Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ... Καιρός να ψάχνεστε και να μην περιφρονείτε τα θαύματα της φύσης που μας περιβάλλουν!


ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥ π.ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΡΕΣΤΑ... ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ- ΚΙ ΟΧΙ ΤΥΧΑΙΑ ΒΕΒΑΙΑ!
ΟΛΑ ΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΣ...ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ> http://monidadias-news.blogspot.gr/p/2.html ( στην ενότητα ΥΓΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ 2-ΥΓΕΙΑ 3, ακριβώς κάτω από τον τίτλο της ιστοσελίδας)
( ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ... Κι ο Θεός να σας φωτίζει!

____________________________________

ΜΟΛΟΧΑ:Κατά του Βήχα, πεπτικών διαταραχών, διουρητικό κ.λ.π!

ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ: Πολυφάρμακο...για πολλές (60) ασθένειες-παθήσεις!

ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ:Καταπολεμούν τον βήχα, ρευματισμούς και αθριτικά! 

΄Οπως το υποσχέθηκα, νάμαι σήμερα με τρία ...περιφρονημένα, πλην αξιοθαύμαστα δημιουργήματα της μάνας φύσης. Του Θεού δηλαδή για να μην ξεχνιόμαστε! Η μολόχα, η τσουκνίδα (αυτή λίγο πιο διάσημη για την θωράκιση της υγείας μας) και τα ραπανάκια. Θα σας δώσω όλο το "πορτραίτο" τους με τη θερμή σύσταση να μπορέσετε να τα συνηθίσετε... γιατί ΟΛΑ είναι μια συνήθεια!

Μολόχα η θεραπευτική

Μολόχα η θεραπευτική

Που την βρίσκουμε:
Ανθίζει από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο στις άκρες των εξοχικών δρόμων και σε ακαλλιέργητα χωράφια.Αν κι εγώ τα ψαρεύω από το φλεβάρη-Μάρτη... 


 Για να διατηρήσουμε τα άνθη και τα φύλλα της τα ξεπλένουμε και τα κρεμάμε σε σκιερό μέρος για να στεγνώσουν. Στη συνέχεια τα φυλάμε σε ένα ερμητικά κλειστό γυάλινο βάζο. Μπορούμε όμως να βρούμε τα άνθη και τα φύλλα της μολόχας καθώς και τη ρίζα και έτοιμα, σε φαρμακεία και σε καταστήματα υγιεινών τροφών.
Που ωφελεί
Η μολόχα χρησιμοποιείται σε αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα. Από τη ρίζα της, παράγονται αλοιφές και καταπλάσματα για πληγές, εγκαύματα και εξανθήματα. Χρησιμοποιείται επίσης ως μαλακτικό, καταπραϋντικό και αναβηχικό αλλά και για την αντιμετώπιση παθήσεων του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος (περιπτώσεις κολικού, κυστίτιδας, γαστρίτιδας) και εντερικών διαταραχών.


Έγχυμα μολόχας
Μουλιάζουμε 3 κουταλάκια από ψιλοκομμένα φύλλα, άνθη ή ρίζα μολόχας σε ένα φλιτζάνι νερό για 8 ώρες και στραγγίζουμε.
Για μώλωπες και στραμπουλήγματα
Για μώλωπες, στραμπουλήγματα και μυϊκούς πόνους βράστε σε 5 φλιτζάνια νερό 250 γραμμάρια ξερής ρίζας μολόχας μέχρι να μείνουν 3 φλιτζάνια. Μουσκέψτε ένα βαμβακερό πανί και δέστε το στο μέρος που πονάει.
Για εξανθήματα
Απαλλαγείτε από σπυράκια και εξανθήματα δουλεύοντας τριμμένη ρίζα μολόχας με μέλι. Απλώστε το μείγμα σε ένα ύφασμα που έχετε ζεστάνει πάνω από νερό που βράζει και πιέστε το στο σημείο που θέλετε.
Μάθετε ότι:
1. Το έγχυμα μολόχας ανακατεμένο με λίγο παρθένο ελαιόλαδο ανακουφίζει από το τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας. Αν σας τσιμπήσει άλλο έντομο ή τσουκνίδα, τρίψτε το πονεμένο μέρος με φρέσκα φύλλα μολόχας.
2. Το κατάπλασμα της μολόχας μαλακώνει τους κάλους.
3. Το αφέψημα της μολόχας με μέλι καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες.


Ντολμάδες με φύλλα μολόχας

Σήμερα δεν θα γράψω συνταγή με το συνηθισμένο τρόπο. Θα σας παραπέμψω σε άλλο post για υλικά κλπ... Απλά θέλω να καταγράψω την χρήση ενός ακόμη φυτού στην κουζίνα της Κρήτης . Ενός φυτού που όλοι το γνωρίζουμε αλλά αμφιβάλλω αν όλοι ξέρουμε ότι είναι βρώσιμο και μάλιστα χρήσιμο. Για τη νοστιμιά του οι γνώμες διίστανται.

Κι εγώ δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα από τη γεύση του αλλά επειδή εδώ θεωρώ υποχρέωσή μου να παρουσιάζω ό,τι μαγειρεύεται ή μαγειρευόταν στην Κρήτη, θα αναφέρω και αυτή τη συνταγή.
Η μολόχα είναι πολύ συνηθισμένη σε όλη την Ελλάδα. Παρόλο που λέμε μολόχες και τα γεράνια (άλλωστε στην ίδια οικογένεια ανήκουν) , βρώσιμη μολόχα είναι η αγριομολόχα .


Η φωτογραφία από εδώ
Εκείνο το φυτό με τα πλατιά φύλλα και τα μωβ ροζ λουλουδάκια . Τα χωράφια είναι γεμάτο από μολόχες. Καταπράσινες αυτήν την εποχή και ολάνθιστες αργότερα. Φυτρώνει και φουντώνει το Χειμώνα και ανθίζει από την Άνοιξη και μετά. Ήταν γνωστή από τον 7ο π.Χ αιώνα και αγαπητή στον Πλάτωνα και στον Πυθαγόρα. Οι Ρωμαίοι την θεωρούσαν λιχουδιά και ο Πλίνιος την αναφέρει σαν φάρμακο. Υπήρχε στην κουζίνα των Αρχαίων Ελλήνων, των Ρωμαίων και των Βυζαντινών.

Έχει μαλακτική και ήπια καθαρτική δράση και γι αυτό θεωρούνταν πολύτιμη τροφή. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί της μαγειρεύονται αυτήν την εποχή και μετά την άνθηση αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος που λέγεται ότι δρα σαν αποχρεμπτικό και σαν ήπιο υπακτικό.

Η μάνα μου λοιπόν είχε φαγωθεί: «βρες μολόχες και φτιάξε ντολμάδες να τους βάλεις στο blog. Δεν υπάρχουν νοστιμότεροι». Όταν λοιπόν είδα μια τεράστια αγριομολόχα στην αυλή της φίλης μου την …κλάδεψα μέχρι τις ρίζες που λένε… Και ιδού οι ντολμάδες μου!

Τα υλικά, οι ποσότητες , οι αναλογίες και η παρασκευή είναι όπως ακριβώς στα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα.


Διαλέγουμε μεγάλα και γερά αλλά τρυφερά φύλλα μολόχας, τα ζεματάμε ελαφρά και τυλίγουμε ντολμαδάκια.


Τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο και νερό και τα βάζουμε να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία γιατί αν βράζουν έντονα θα ξετυλιχθούν και όταν γίνουν τα σερβίρουμε με λεμόνι ή τα αυγοκόβουμε. Εγώ τα αυγόκοψα γιατί έβαλα και λίγο κιμά.

Αν είστε τολμηροί στις γεύσεις επιχειρείστε να τα δοκιμάσετε!
Παρατηρήσεις:
1)Τα φύλλα και οι βλαστοί της μολόχας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε σαλάτες (βρασμένα) και σε τσιγαριστά χόρτα και σε πίτες. Στο ψάξιμο, βρήκα ότι ο Γιάννης Μπαξεβάνης έχει δώσει συνταγή με μπακαλιάρο και μολόχες και λέω να τη δοκιμάσω πριν ανθίσουν…
2)Οι πληροφορίες για τη μολόχα είναι από εδώ και από εδώ



Τσουκνίδα:Περιφρονημένο κι αυτό, αλλά σεβαστικό από την επίσημη ιατρική!

Το φυτό με τις 60 διαφορετικές ιδιότητες Η τσουκνίδα στην αρχαιότητα έχαιρε μεγάλης αναγνώρισης από τους γιατρούς της εποχής. Ο Διοσκουρίδης και ο Ιπποκράτης οι οποίοι την ανακάλυψαν, την χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση πολλών συμπτωμάτων και ασθενειών. Ο Ιπποκράτης σε ειδική συγγραφή βιβλίων με βάση τα βότανα και τα οφέλη τους ανέφερε 60 διαφορετικές φυσικές θεραπείες για διάφορες ασθένειες με βάση το φυτό αυτό, ενώ ο Γαληνός την συνιστούσε ως διουρητικό και καθαρτικό. Με καταγωγή από την Ευρώπη η τσουκνίδα ανήκει στο γένος φυτών Urtica της οικογένειας Urticaceae. Το όνομα τους προέρχεται από το λατινικό ουσιαστικό uro που σημαίνει κάψιμο, ακριβώς λόγω του τσουξίματος που προκαλεί όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα όμως ευδοκιμεί ιδιαίτερα λόγω του κλίματος και της χλωρίδας της χώρας μας. Ποιες είναι οι θεραπευτικές ουσίες της τσουκνίδας; Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E, Κ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ. Επίσης είναι πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα. Προσδίδει στον οργανισμό ασβέστιο. Περιέχει ομάδα ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών τα φλαβονοειδή. Περιέχει φυτικό σίδηρο. Περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο, σε αρκετά μεγάλες συγκεντρώσεις. Περιέχει επίσης και πολλά φυτοχημικά στοιχεία όπως το λυκοπένιο, β-καροτένιο, καφεϊκό οξύ και βεταΐνη, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση έναντι της δημιουργίας ελεύθερων ριζών. Η απουσία οξαλικού οξέος και οξαλικών αλάτων στο φυτό αυτό, βοηθά στην απορρόφηση ακόμα περισσότερης ποσότητας σιδήρου από τον οργανισμό, κάτι που δεν συμβαίνει με όλα τα λαχανικά που περιέχουν φυτικό σίδηρο, με αποτέλεσμα να τα τρώμε αλλά να μην απορροφούμε τον σίδηρο τους. Επιπλέον, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που βοηθά ακόμα περισσότερο στην ολική απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Η περιεκτικότητα της σε σεκρετίνη, διεγείρει το πάγκρεας για την παραγωγή ινσουλίνης βοηθώντας στη διατήρηση της ευγλυκαιμίας στους διαβητικούς. Η ισταμίνη που περιέχει, προσφέρει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση στα παρασκευάσματα και τα καταπλάσματα από το φυτό αυτό, ικανή να ανακουφίσει συμπτώματα φλεγμονών. Ποιες είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες της τσουκνίδας; Η περιεκτικότητα της τσουκνίδας, των καταπλασμάτων, των αφεψημάτων και των διατροφικών παρασκευασμάτων που μπορούμε να φτιάξουμε από αυτή στις παραπάνω ουσίες, της προσδίδουν θεμελιώδεις για την θεραπευτική ιατρική ιδιότητες: Η τσουκνίδα είναι βότανο στυπτικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό, αιμοστατικό, αντιδιαβητικό, και με διουρητικές ιδιότητες. ως μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέρη του φυτού σε διαφορετικές κατά περίπτωση χρήσεις. Τα φύλλα, οι μίσχοι και η ρίζα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αφεψήματα, για την παρασκευή τσάι, βάμματος ή καταπλασμάτων. Μπορεί όμως και να καταναλωθεί ως χορταρικό σε πολλές συνταγές και παρασκευές στην κουζίνα μας. Δείτε: Φτιάχνω καταπλάσματα με βότανα! και: Σωστή παρασκευή γιατρικών από βότανα. Η χρήση της τσουκνίδας παρόλα αυτά μπορεί να μην είναι ιδανική για διάφορες ασθένειες ή παθήσεις και για αυτόν τον λόγο καλό θα είναι να προηγείται η συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό, ιδίως αν λαμβάνουμε κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή. Όπως όλα τα θεραπευτικά βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε την υγεία μας, έτσι και με την τσουκνίδα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να μην κάνουμε υπερβολές στην χρήση και να μην θεωρούμε το οποιοδήποτε βότανο ή φυτό πανάκεια για όλα τα προβλήματα που απασχολούν την υγεία μας. Δείτε ακόμη: Τσουκνίδα – Ιδιότητες και συνταγή τσουκνιδόσουπας! Ρόφημα τσουκνίδας για απώλεια βάρους και καταπολέμηση της κυτταρίτιδας! Το είδα: verianews.blog-spot.gr Ρόφημα τσουκνίδας για απώλεια βάρους και καταπολέμηση της κυτταρίτιδας! Η τσουκνίδα είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά και ευεργετικά βότανα για την υγεία μας. Περιέχει βιταμίνες C, E, Α, B, K, Β2, β-καροτένιο, ιχνοστοιχεία, μέταλλα που είναι σημαντικά στην ενίσχυση και προαγωγή της υγείας των μυών, των οστών και νεύρων όπως το κάλιο, το πυρίτιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φωσφορικά άλατα και ένα μεγάλο αριθμό αμινοξέων. Το ευεργετικό ρόφημα τσουκνίδας είναι τονωτικό και αντιφλεγμονώδες και χάρη στις διουρητικές ιδιότητες της τσουκνίδας βοηθάει στην απώλεια βάρους και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Η τσουκνίδα επίσης είναι αποτελεσματική στην αποβολή των τοξίνων από τον οργανισμό και η περιεκτικότητα της σε σεροτονίνη και ακετυλοχολίνη δύο φυσικά κατασταλτικά της όρεξης που βοηθάνε στην απώλεια βάρους. στην καθημερινή κατανάλωση του ροφήματος τσουκνίδας σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή και άσκηση θα δείτε μεγάλη διαφορά στο σωματικό σας βάρος και σημαντική βελτίωση καθώς και διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού σας.

Ρόφημα τσουκνίδας για απώλεια βάρους και καταπολέμηση της κυτταρίτιδας Υλικά ■ 2 κουταλιές φύλλα τσουκνίδας φρέσκα ή 1 κουταλάκι τσουκνίδα αποξηραμένη ■ 1 κούπα βραστό νερό ■ Χυμό από φρέσκο λεμόνι Εκτέλεση Βράζουμε το νερό και προσθέτουμε την τσουκνίδα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε φρέσκο χυμό λεμονιού. Καταναλώνουμε το ρόφημα ζεστό ή κρύο.

Δείτε ακόμη: Τσουκνίδα – Ιδιότητες και συνταγή τσουκνιδόσουπας! Ο εχθρός της κυτταρίτιδας! Θαυματουργή λάσπη κατά της κυτταρίτιδας! Στην ενότητά μας “αδυνάτισμα“, θα βρείτε και άλλα θέματα και λύσεις για όμορφη σιλουέτα! Και στην ενότητά μας «ροφήματα», θα βρείτε αρκετές ακόμη συνταγές και πρωτότυπες ιδέες, που μας τέρπουν και ωφελούν την υγιεία μας!! Το είδα: www.enter2life.gr

Τσουκνίδα - Ιδιότητες και συνταγή τσουκνιδόσουπας! Ίσως το πιο πολύτιμο «ζιζάνιο» που γνωρίζουμε, αν και δεν της αξίζει αυτός ο τίτλος. Ο Ιπποκράτης αριθμεί την τσουκνίδα ανάμεσα στα φυτά “πανάκεια” (που κάνουν για όλες τις ασθένειες) και σήμερα μετά από 2.500 χρόνια κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, η τσουκνίδα είναι από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά, που δεν χρειάζεται να ψάξουμε στην άκρη του κόσμου για να τα βρούμε και δεν παρουσιάζει καμιά παρενέργεια. Ολόκληρο το φυτό είναι χρήσιμο με τις ρίζες του, φρέσκο και ξηρό. Περιέχει βιταμίνη Α (πιο πολύ από το καρότο), Β, Κ, Ε, πολύ βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, ποτασσικά άλατα, ισταμίνη, φορμικό οξύ, χλωροφύλλη και πολλά άλλα σημαντικά ιχνοστοιχεία. Τα φύλλα της περιέχουν μυρμηκικό οξύ, χλωροφύλλη, σεροτονίνη, ακετυλοχολίνη, γλυκοκινόνες, και τανίνες. Ιδιότητες Έχει στυπτικές, διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες, ελέγχει τις αιμορραγίες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες, αυξάνει την αιμογλομπίνη, τονώνει το κυκλοφορικό σύστημα και χαμηλώνει την πίεση και τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Διεγείρει τη λειτουργία του πανγκρέατος. Χρησιμοποιείται εσωτερικά σαν έκχυμα ή βάμμα (σταγόνες) για την αναιμία, την αιμορραγία, τη διάρροια, τα υπερβολικά έμμηνα, αιμορροΐδες και ρευματισμούς. Γυναίκες που θηλάζουν κάνουν καλό να παίρνουν τη τσουκνίδα: αυξάνει το γάλα, δυναμώνει και τονώνει τη μήτρα και όλα τα θρεπτικά στοιχεία περνούν και στο μωρό. Οι έγκυες μπορούν από τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης να το παίρνουν για τόνωση της μήτρας. Η τσουκνίδα βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών και είναι διουρητικό και αντιφλεγμονώδες μέσο στις παθήσεις των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος και σε περιπτώσεις κατακράτησης ούρων. Για τις πέτρες στα νεφρά και στη χολή, σε κατακράτηση ύρων, σε νεφρίτιδα και κυστίτιδα. Καταλύει το ουρικό οξύ. Ενδείκνυται επίσης και στις ασθένειες του συκωτιού και της χολής. Ακόμα, χάρη στις διουρητικές ιδιότητες που έχει, βοηθάει στην απώλεια βάρους και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας! Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σεροτονίνη και ακετυλοχολίνη. Αυτές οι δύο ουσίες είναι φυσικά κατασταλτικά της όρεξης και βοηθάνε στην απώλεια βάρους. Έχει αντιισταμινική δράση και έτσι είναι πολύτιμη σ’ όσους υποφέρουν από αλλεργίες και έκζεμα. Σε εποχιακή αλλεργία (hayfever) ξεκινάμε αγωγή με τσουκνίδα τρεις μήνες πριν εμφανιστεί η γύρη για τα καλύτερα αποτελέσματα, πίνουμε καθημερινά έκχυμα ή βάμμα τσουκνίδας. Τονώνει τα μαλλιά και δυναμώνει την τρίχα. Καταπραΰνει τους αρθριτικούς και ρευματικούς πόνους, χάρη στο μυρμηκικό οξύ που περιέχει. Η τσουκνίδα τονώνει όλο τον οργανισμό, γι’ αυτό είναι καλό να τη λαμβάνουν άτομα που αναρρώνουν από ασθένεια, σαν φαγητό και σαν τσάι. Τότε είναι καλό να πίνετε 3-6 φλιτζάνια τσάι τσουκνίδας την ημέρα για γρήγορη ανάρρωση. Είναι το καλύτερο φάρμακο για την αναιμία, γιατί περιέχει πολύ σίδηρο και η βιταμίνη c που έχει φροντίζει στην απόλυτη απορρόφηση από τον οργανισμό του σιδήρου. Δείτε: Θεραπευτικό ρόφημα για αναιμία! και: Αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Τροφές με σίδηρο. Ο ρόλος της βιταμίνης C. Σαν διεγερτικό τσάι -το energydrink της φύσης- συνδυάζεται πολύ ωραία με σιδερίτη (τσάι του βουνού), κυνόροδο και κανέλα. Προσωπικά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου βότανα, και αυτό επειδή έχει πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες καθώς και μεγάλη θρεπτική αξία. Και είναι και νοστιμότατη! Η καυστικότητα των τριχιδίων εξουδετερώνεται με βραστό νερό. Για κατανάλωση θεωρούνται καλύτεροι οι νεαροί τρυφεροί βλαστοί. Μπορούμε να τη τρώμε βραστή με λάδι και λεμόνι, να φτιάξουμε τσουκνιδόπιττες αλλά ακόμα πιο εύγευστη είναι η σούπα από τσουκνίδα. Στη σούπα δεν χάνονται οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία αφού την προσθέτουμε μόλις τρία λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος. Μοιράζομαι εδώ τη
συνταγή μαζί σας 

Υλικά ■ 2 μεγάλες πατάτες ■ 1 κρεμμύδι ■ 3 σκελίδες σκόρδο ■ 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ■ 11/2 λίτρο ζωμό ■ 2 δέσμες φρέσκες τρυφερές τσουκνίδες ■ ½ δέσμη ρόκα ■ ½ δέσμη μαϊντανό ■ 1 κουτί cottagecheese ή Philadelphia Εκτέλεσις Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους 1×1 εκατοστό. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τηγανίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πατάτες σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε 1 ½ λίτρο ζωμό κότας ή λαχανικών και βράζουμε τη σούπα μέχρι να ψηθούν οι πατάτες. Ψιλοκόβουμε τις φρέσκες τρυφερές τσουκνίδες (φορούμε γάντια), τη ρόκα και το μαϊντανό. Προσθέτουμε αυτά τα βότανα και σβήνουμε τη φωτιά μετά από τρία λεπτά. Τέλος αναμιγνύουμε στη σούπα ένα κουτί cottagecheese ή Philadelphia.

άτομα που παρουσιάζουν αυξημένη πηκτικότητα στο αίμα και αρτηριοσκλήρυνση πρέπει να αποφεύγουν τη τσουκνίδα

Το εκχύλισμα τσουκνίδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν δυναμωτικό λίπασμα ή/και σαν εντομοαπωθητικό. Μπορείτε να παρασκευάσετε εκχύλισμα είτε με χλωρή τσουκνίδα, είτε με αποξηραμένη (για χρήση όλο το χρόνο) χωρίς ουσιαστικές διαφορές στη σύσταση και τα αποτελέσματα. Αναμίξτε 1 kg χλωρής τσουκνίδας (ή 200 gr. ξερής) με 10 l. νερό και ανακατέψτε. Τις αφήνετε 14 μέρες να μουλιάσουν και μετά στραγγίζετε. Ποτίστε τις ρίζες των φυτών σας με το εκχύλισμα και θα έχετε πιο δυνατά, υγιή φυτά. Δε χρειάζεται να βάλετε άλλα λιπάσματα. Με το ίδιο εκχύλισμα ψεκάζετε τα φυτά σας για να απωθήσετε βλαβερά έντομα. Τέλος και τα ζώα αγαπούν τη τσουκνίδα, μπορούμε να τη αναμιγνύουμε στη τροφή των σκύλων, των αλόγων, αγελάδων και χοίρων κλπ. Δυναμώνει το τρίχωμα τους και το κάνει να γυαλίζει. Οι σπόροι τής τσουκνίδας δραστηριοποιούν την ωοτοκία τής κότας. Με όλα αυτά τα καλά που μας προσφέρει η τσουκνίδα, πώς να μη την αγαπούμε; Το είδα: www.elita.com.cy/el-gr



rapanakia

Tα οφέλη για την υγεία από τα ραπανάκια

Λίγα πράγματα είναι τόσο ικανοποιητικά όσο η κρίσιμη στιγμή που ετοιμάζεστε να δαγκώσετε ένα ραπανάκι. Τα ραπανάκια είναι από τα πιο υποτιμημένα λαχανικά κι όμως τα οφέλη τους είναι τεράστια.
Τα ραπανάκια έρχονται σε μια ποικιλία μεγεθών και χρωμάτων, ώστε να μπορείτε να μάθετε ποιος τύπος σας αρέσει περισσότερο.
Μειώνουν τον κίνδυνο θερμοπληξίας
Ενα από τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από τα ραπανάκια είναι οι φυσικές ικανότητες ψύξης που διαθέτουν το καλοκαίρι. Εχουν από καιρό βραβευτεί γι’ αυτές τις ιδιότητές τους. Αν προσπαθείτε να νικήσετε τη ζέστη κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών του καλοκαιριού, αρκεί ένα ποτήρι νερό και μερικά ραπανάκια. Τα ραπανάκια είναι επίσης ιδανικά για τη θεραπεία του πυρετού.
Προάγουν την υγιή πέψη
Τα ραπανάκια καθαρίζουν το πεπτικό σύστημα και έτσι αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα για τον οργανισμό σας αν προσπαθείτε να συνέλθετε από μια ανθυγιεινή διατροφή. Είναι επίσης καλά στο να διασπούν τις τοξίνες και να διώχνουν την έξαψη από το σώμα σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την ασθένεια.
Ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο
Ενας πόνος στο λαιμό μπορεί να σας δυσκολεύει στο φαγητό και στο ποτό ή ακόμα να σάς εμποδίζει να καταπιείτε. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να υποφέρετε από πονόλαιμο για μέρες. Η φυσική, ήπια, πικάντικη γεύση που έχουν τα ραπανάκια, βοηθά να καθαρίσει η περίσσεια βλέννα στο σώμα. Ετσι βοηθά να μην ξεραθεί ο λαιμός σας και σας ανακουφίζει και από τον πόνο πολύ γρήγορα.
Βοηθούν με την απώλεια βάρους
Αν έχετε φάει ραπανάκια, σίγουρα ξέρετε πόσο γρήγορα μπορούν να σας κάνουν να αισθανθείτε πλήρεις. Ωστόσο, μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι τα ραπανάκια είναι πραγματικά πολύ χαμηλά σε θερμίδες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και νερό είναι αυτά που τα κάνουν να δίνουν την αίσθηση του κορεσμού. Με την κατανάλωσή τους αντί για σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας, μπορείτε πολύ γρήγορα να δείτε αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.
Βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου
Ο καρκίνος είναι μία από τις πιο διαδεδομένες και θανατηφόρες ασθένειες, αλλά μπορείτε να μειώσετε το δικό σας κίνδυνο τρώγοντας ραπανάκια κάθε μέρα. Τα ραπανάκια ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών. Αυτά τα λαχανικά είναι γνωστά για τις πολλαπλές ιδιότητές τους στην καταπολέμηση του καρκίνου. Τα θρεπτικά συστατικά στα ραπανάκια που μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο, περιλαμβάνουν φυτικές ίνες, φυτοθρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.
Διατηρούν υγιή επίπεδα ενυδάτωσης
Αν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια της ζέστης ή έχετε κάνει μια έντονη προπόνηση, μπορεί να βρίσκεστε σε κίνδυνο αφυδάτωσης. Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο αυτό, καταναλώνοντας ραπανάκια σε συνδυασμό με νερό. Τα ραπανάκια έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, εκτός από τον ψευδάργυρο, τον φώσφορο και τη βιταμίνη C. Μαζί, αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε περισσότερο νερό και να κάνετε όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση αυτού του νερού στο σώμα σας.
Καθαρίζουν τις τοξίνες από το σώμα
Επειδή τα ραπανάκια έχουν τόσο πολλές ίνες, βοηθούν το σώμα σας να απαλλαγεί γρήγορα από τα απόβλητα. Υπάρχουν, επίσης, πολλά αντιοξειδωτικά στα ραπανάκια. Αυτό μπορεί να συνδεθεί με τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να αποβληθούν έξω από το σώμα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ειδικοί συνιστούν τακτική αποτοξίνωση με νερό, χυμό και λαχανικά, όπως τα ραπανάκια.
Αποτρέπουν τις λοιμώξεις
Ενα από τα κύρια οφέλη για την υγεία από τα ραπανάκια, είναι η ικανότητά τους να καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Τα ραπανάκια είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης C, μια βιταμίνη που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και το βοηθά να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα. Εχοντας μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε σημείο που το σώμα σας μπορεί εύκολα να παλέψει ιογενείς λοιμώξεις.
Μειώνουν τον κίνδυνο λίθων των νεφρών
Οι πέτρες στα νεφρά συχνά προκαλούνται από το γεγονός ότι δεν πίνετε αρκετό νερό. Το ότι δεν πίνετε αρκετό νερό μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη μικρών αλλά επώδυνων αποτιτανώσεων (συγκέντρωση αλάτων ασβεστίου στους χόνδρους).
Τα ραπανάκια έχουν φυσικές διουρητικές ιδιότητες κι έτσι μπορούν να σάς βοηθήσουν να ουρείτε πιο συχνά. Το γεγονός αυτό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά. Επιπλέον τα ραπανάκια είναι καλά γενικότερα σε ό,τι αφορά τη θεραπεία του ουροποιητικού. Ακόμα, η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της φλεγμονής, να σταματήσει την επώδυνη ούρηση και να αυξήσει την παραγωγή ούρων.
Προωθούν το υγιές δέρμα
Εκτός από ό,τι μπορείτε να κάνετε για το σώμα σας εσωτερικά, υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία και το δέρμα σας. Τα ραπανάκια είναι γεμάτα από ψευδάργυρο, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και φώσφορο. Σε συνδυασμό με την υψηλή τους περιεκτικότητα σε νερό, τα ραπανάκια είναι θρεπτικές ουσίες που μπορούν να κρατήσουν το δέρμα σας ομαλό και ενυδατωμένο. Λόγω των ιδιοτήτων ψύξης τους μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ραπανάκια σε μάσκες προσώπου, για να σφίξουν το δέρμα.
Ραπανάκια, Οχι Μόνο Για Την Ορεξη !
Στην φωτογραφία διακρίνονται τα γνωστά μας ραπανάκια, μαζί με άλλα διαφορετικά είδη των, που μπορεί να είναι κόκκινα, άσπρα, μωβ, κίτρινα, ροζ ακόμα και μαύρα στο χρώμα, επίσης μπορεί να διαφέρουν σε σχήμα και σε γεύση. Υπάρχουν πάνω από 250 διαφορετικών ειδών ραπάνια.


Πλούσια σε πηγή ανόργανων θρεπτικών ουσιών και βιταμινων, έχουν αμέτρητες θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Οι Herbologists προτιμούν τα ραπάνια σε ποικίλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων τον κοκίτη, καρκίνο, βήχα, δυσφορία του στομάχου, προβλήματα στο ήπαρ, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, προβλήματα χοληδόχου κύστης, αρθρίτιδα, πέτρες στη χολή, πέτρες στα νεφρά και τα εντερικά παράσιτα.

Περιέχουν υψηλές ποσοτητες καλίου, φολικού οξέος, ασκορβικό οξύ, και υψηλότερες ποσοτητες σε μαγνήσιο, χαλκό, ασβέστιο, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, κλπ.
Περιέχουν λίγες θερμίδες και είναι υγιεινή διατροφή για πολλούς κορυφαίους διατροφολόγους.
Το μαύρο ραπανάκι καθώς και τα φύλλα του, χρησιμοποιούνται ως βοτανική θεραπεία για ίκτερο, διότι προωθεί τη ροή της χολερυθρίνης και της χολής.

-Daikon ραπάνι-
-το αγαπημένο των Ιαπώνων-


Τα ραπάνια καλλιεργήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια στην Κίνα, 400 BC, στη συνέχεια στην Αίγυπτο και την Ελλάδα.
Στην Αίγυπτο εκτός από το ωμό ραπάνι, χρησιμοποιούσαν το λάδι που έβγαζαν από τους σπόρους, όπως εμείς χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο. Στην αρχαία Ελλάδα τα έκαναν θυσίες στους θεούς μέσα σε χρυσά πιάτα. Οι Ρωμαίοι θεωρούσαν ότι το ραπάνι ήταν ένα χυδαίο λαχανικό για φάγωμα με μια... αξιοσημείωτη δύναμη που προκαλεί ερευγμό.
Στην Αγγλία έφτασαν περίπου το 1548 και το 1629 άρχισαν να καλλιεργούνται στη Αμερική.


Τα ραπανάκια συνήθως τρώγονται ωμά αλλά και με άλλους διαφόρους τρόπους, μαγειρεμένα στον ατμό, ψητά, stir fries, τουρσί, επίσης χρησιμοποιούνται ως διάφορες γαρνιτούρες. Το daikon ραπάνι λέγεται ότι είναι το προτιμότερο λαχανικό τουρσί στην Ιαπωνία.
dr-evie.blogspot.com


Για να αποκτήσετε το χυμό από το μαύρο ραπανάκι μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους.
Πρώτα απ ‘όλα, η πιο δημοφιλής τρόπος είναι να πάρετε το χυμό, είναι μια μέθοδος στην οποία το πάνω μέρος της ρίζας κόβεται, είναι μια μικρή τρύπα σε αυτό, και να υπάρχει μέλι ή ζάχαρη. Υπό την επιρροή τους την ίδια διαθέτει ραπανάκι χυμό, τα οποία πρέπει να ληφθούν για τη θεραπεία τουβήχα, βρογχίτιδα ή κοκίτη, σύμφωνα με μια κουταλιά της σούπας τρεις φορές την ημέρα.
Ένας άλλος τρόπος για να πάρετε περισσότερο χυμό σε αυτό, ραπανάκι, κομμένο σε μικρά κομμάτια, βάλτε σε ένα σμάλτο ή γυάλινο δοχείο και γεμίστε το με μέλι ή ζάχαρη για να κοιμηθεί. Μετά από αυτό ραπανάκι χυμό παραδέχεται, η οποία είναι σημαντικά μεγαλύτερη από ό, τι όταν χρησιμοποιούν την πρώτη μέθοδο.

Ραπανάκι με μέλι είναι πολύ χρήσιμη και πλούσια σε βιταμίνες, κατάλληλο για τη θεραπεία όχι μόνο βήχα.
Αλλά και πάλι, ο βήχας μπορεί να χρησιμοποιήσει το χυμό ραπανάκι αναμιγνύεται με χυμό καρότου. Για να το κάνετε αυτό, πάρτε 100 ml χυμού μαύρο ραπανάκι και καρότο, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας μέλι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Πίνετε αυτό το μείγμα σε μια κουταλιά της σούπας κάθε ώρα. Ένα μείγμα από ένα ποτήρι χυμό από μαύρο ραπανάκι, καρότα, τα τεύτλα, προστίθεται εκ νέου ένα ποτήρι μέλι και ένα λίτρο βότκα, εγχύεται μία εβδομάδα, δίνει τη δυνατότητα να πάρει μια πολύ χρήσιμη έγχυση για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Έχει διαπιστωθεί ότι οι ραπανάκι διουρητικές ιδιότητες και choleretic, έτσι είναι η χρήση του οιδήματος και πέτρες στα νεφρά.

Όταν οι πέτρες της χοληδόχου κύστης παράλληλα με τη βασική θεραπεία του κατανάλωση του φρέσκου χυμού από ραπανάκι με βασιλικό πολτό, 2-3 κουταλιές της σούπας την ημέρα. Για την επίτευξη των choleretic επίδραση της μαύρης ραπανάκι χυμό πάρτε 1 κουταλάκι του γλυκού 3 φορές την ημέρα για 20-30 λεπτά πριν από τα γεύματα. Η διάρκεια της θεραπείας, 20 ημέρες, ένα διάλειμμα για μια εβδομάδα, τότε ο εκ νέου διορισμός.
Προτείνετε επιμορφωτικά μαθήματα για την ενίσχυση της χρήσης άλλων βοτάνων choleretic (immortelle, μέντα, χαμομήλι, θηρανθεμίς, φικαρία, μαντζουράνα, βαλσαμόχορτο). Ραπανάκι μειώνει τους πόνους των νεφρών και «διαλυθεί” πέτρες στα νεφρά και την άμμο. Fiber βοηθά στην έκκριση ραπανάκι της υπερβολικής χοληστερόλης, η οποία είναι απαραίτητη για την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.
Τριμμένο ραπανάκι που χρησιμοποιούνται για το άλεσμα των ρευματισμών και αρθριτικών πόνο στις αρθρώσεις, φλεγμονή των μυών, ριζίτιδας και νευρίτιδα, που εναλλάσσονται με τριμμένου δηλητήριο της μέλισσας (apizatronom). Θεραπεία ραπανάκι ραπανάκι για ρευματισμούςΓια το τρίψιμο σε ρευματισμούς, ένα μείγμα από 1 / 2 φλιτζάνι χυμό, 1 φλιτζάνι μέλι, 1 / 2 φλιτζάνι βότκα και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. 
Για τη θεραπεία της αναιμίας ραπανάκι χρησιμοποιείται στο μίγμα με τα τεύτλα και τα καρότα σε ίσες ποσότητες.

Ένα μείγμα που παρασκευάζεται ως εξής: οι ρίζες των φυτών αυτών τρίβονται σε ένα τρίφτη, συμπίεση χυμό από αυτούς, ρίξτε το σε ένα σκούρο μπουκάλι, τα οποία επικαλύπτονται με τα τεστ, αλλά ότι υπήρχε μια τρύπα, προσθέστε κουταλάκι του γλυκού 1 / 2 του γύρη και βάλτε στο φούρνο για 3 ώρες για λαχτάρα. Πάρτε 1 κουταλιά της σούπας 3 φορές ημερησίως πριν από τα γεύματα. Ραπανάκι χυμό χρησιμοποιείται για καταρροή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, βρογχίτιδα, κοκκύτη και ως αποχρεμπτικό.

Χρησιμοποιήστε το χυμό από ραπανάκι αναμιγνύεται με το μέλι στο μισό, τα νεφρά και πέτρες της χοληδόχου κύστης, καθώς και σε αθηροσκλήρωση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο: ρίζα Pierce, αλλά όχι προς τα κάτω, γεμάτο με μέλι, καλύπτουν φέτες ραπανάκι και να θέσει στη φωτιά για 4 ώρες, στη συνέχεια, χύνεται το υγρό και το χυμό επούλωσης λάβει 2-3 κουταλιές της σούπας σε μια ώρα, ενώ τα παιδιά δίνουν 1 κουταλάκι του γλυκού ένα κουτάλι.
Χυμοί και τριμμένο ραπάνι έχουν ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες, την προώθηση της επούλωσης των πληγών και πυώδη έλκη. Σπόροι του ραπανάκι, σφυροκόπησε σε λίγο νερό, έχει επίσηςαντιμικροβιακή δράση. Ραπανάκι αντενδείκνυται σε πεπτικό έλκος, γαστρίτιδα, εντεροκολίτιδα, και καρδιακές παθήσεις. Καλή τύχη!
Βήχας ραπανάκι
Δείτε για ραπανάκια, ψάξτε για ένα μεγαλύτερο, κάνει βαθιά τρύπα και γεμίστε το με μέλι ή ζάχαρη. Μετά από μια τρύπα του χρόνου που γεμίζουν με το χυμό του ραπανάκι. Δώστε του το ετοιμάζω 4-6 ώρες, και η θεραπεία είναι έτοιμο. Πάρτε το βήχα στο παιδί σας ένα κουταλάκι του γλυκού, ένα κουτάλι σούπας για τους ενήλικες αρκετές φορές την ημέρα. Κόψτε σε μικρά φρούτα 6,8 ραπανάκια σε μικρές λεπτές φέτες, πασπαλίστε το καθένα με τη ζάχαρη και το αφήνουμε για μισή ημέρα.
Όταν το ραπανάκι χυμό με τη ζάχαρη για να γίνει μια κουταλιά της σούπας κάθε ώρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να θεραπεύσετε το χειρότερο βήχα και σχετικά γρήγορα. Ραπανάκι κομμένο σε μικρά κομμάτια, βάλτε στο τηγάνι και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Ψήνουμε στο φούρνο για 2 h. Η προκύπτουσα χυμό αποστράγγισης και φέτες ραπανάκι ρίξει. Πάρτε ραπανάκι χυμό με 2 κουταλάκια του βήχα 3-4 φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα και το βράδυ πριν τον ύπνο.


Ραπανάκι βήχα καρότο χυμόχυμό ραπανάκι αναμιγνύεται με χυμό καρότο και το γάλα ή το μέλι ποτό (1:1), ρίξτε μια κουταλιά έξι φορές την ημέρα. Με ένα κρύο, ξηρό βήχα και του κοκκύτη σύκα καταναλώνεται με γάλα 4-5 κομμάτια zaparivayut σε ένα ποτήρι γάλα, τότε το τρόχισμα. Πάρτε 0,5 φλιτζάνι 2-4 φορές την ημέρα με τη μορφή θερμότητας … Από τη μυθολογία, ο Απόλλωνας, ο οποίος είπε: ραπανάκι αξίζει όσο ο χρυσός, όπως ζυγίζεται cama.
Από τους σπόρους του ραπανάκι στην Αρχαία Αίγυπτο, το πετρέλαιο που παράγεται από τις ρίζες και το έτοιμο φαγητό. Οι Έλληνες γνώριζαν αρκετές ποικιλίες ραπάνια και σκέφτηκε ότι είναι καλύτερα να φάει πριν από το δείπνο, επειδή βοηθά στην πέψη … Ραπανάκι χυμό ανακατεμένο με μέλι (1:1) – ένα καλό προληπτικό μέτρο κατά το σχηματισμό των χολόλιθων και των νεφρών, για την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης. Αρχίστε να το πάρει με 0,5 κουταλιές της σούπας και να προσαρμόζεται η δόση σε 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα.
Drink για 10 ημέρες … Καθολική θεραπεία για το βήχα είναι eggnog. Eggnog (κρόκοι αυγών, χτυπημένα με τη ζάχαρη και ρούμι), βοηθά σε μεγάλο βαθμό τον βήχα, αν είναι με άδειο στομάχι …

dwt.ntroi.info 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου