Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013


ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΡΩΣΙΑΣ

1
Του Μάνου Χατζηγιάννη
Υποτιμητικός και απαξιωτικός για τις θρησκευτικές σχέσεις Ελλάδος-Ρωσίας εμφανίστηκε ο Γιάννης Δραγασάκης προ ημερών σε συνέντευξη του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα γεγονότα της Κύπρου.
“Μιλώντας για τη Ρωσία εμείς δεν μιλάμε με όρους θρησκευτικής συνάφειας, ιστορικού ρομαντισμού. ” είπε ο κ. Δραγασάκης.
Η στάση του όμως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είχε πει το περασμένο καλοκαίρι (προεκλογικά) ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Vesti. “Οι σχέσεις μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας έχουν βαθιές ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες. Έχουμε κοινό ορθόδοξο πολιτισμό, συμπολεμήσαμε εναντίον του ναζισμού κα του φασισμού, γράψαμε κοινές σελίδες του αγώνα στη σύγχρονη εποχή” έλεγε τότε ο κ. Τσίπρας προσπαθώντας να δώσει βαρύτητα στις θρησκευτικές και ιστορικες σχέσεις των δύο πλευρών.

Και το εύλογο ερώτημα που τίθεται πλέον είναι “ποια είναι τελικά η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις θρησκευτικές κα ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών;”  Πάλι έμπλεξαν τις γραμμές τους στην Κουμουνδούρου;  Τα λεγόμενα Δραγασάκη αποτελούν την επίσημη θέση του  ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και του επερχόμενου ταξιδιού Τσίπρα στη Μόσχα;

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει επιχειρήσει με πολύ κόπο να χτίσει καλές σχέσεις με την Εκκλησία για επικοινωναικούς λόγους, αλλά η φύση των πεποιθήσεων των στελεχών του τον εκθέτει με κάθε ευκαιρία. Μετά λοιπόν τον κ. Κουράκη με το περιβόητο... “χριστιανόσημο”, ήρθε η φράση Δραγασάκη, η οποία προφανέστατα απέχει από την επιθυμία του κ. Τσίπρα για γαλήνη και συνεργασία με την Εκκλησία, αφού η φράση αυτή διαφοροποιείται πλήρως από όσα η Ελλαδική Εκκλησία πρεσβεύει αναφορικά με τις ελληνορωσικές θρησκευτικές σχέσεις.

Για την ιστορία ολόκληρη η φράση του κ. Δραγασάκη, για να μη μας πουν όπως συνηθίζουν, πως απομονώθηκε κάποιο κομμάτι έχει ως εξής:
“Πρέπει να πω και κάτι τελευταίο, μιλώντας για τη Ρωσία εμείς δεν μιλάμε με όρους θρησκευτικής συνάφειας, ιστορικού ρομαντισμού. Έχουμε επίγνωση ποια είναι η Ρωσία σήμερα. Αλλά στο πλαίσιο αυτό η Ρωσία δεν παύει να είναι μία ευρωπαϊκή δύναμη. Και σε λίγες εβδομάδες γίνεται στην Αγία Πετρούπολη συνέδριο μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση με θέμα “Ευρώπη χωρίς σύνορα”. Άρα, εμείς εκτιμούμε ότι η Ρωσία έχει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο γενικότερα στο πλαίσιο της Ευρώπης και όχι μόνο στο πλαίσιο της Κύπρου και με αυτήν την έννοια ακριβώς πολύ σωστά προηγουμένως έγινε στην πολυδιάστατη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που ακριβώς εδράζεται σε αυτές τις διαπιστώσεις που σας είπα.” 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου