Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ! -ΚΑΘΕΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ! ΑΝΕΞΕΓΚΤΗ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟΥΣ...ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΝ ΜΥΑΛΟ!

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ...ΣΗΜΕΡΑ: ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ… Η ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ… ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΤΙΚΑ ΑΡΙΣΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ!
ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΥΓΕΙΑ" ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΊΤΛΟ.Ή κατ΄ευθείαν ΚΛΙΚ στο> http://monidadias-news.blogspot.gr/p/blog-page_3083.html Στείλτε μας δικές σας απορίες ή και εμπειρίες
Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου


Αντικαταστήστε τα αντιβιοτικά με φυσική διατροφή(κυρίως βότανα)

ΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ...ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ
Είμαι κάθετα εχθρός τους!. Θυμίζω: δεν είχα κανένα
πρόβλημα οστεοαρθρίτιδας.. Μού παρουσιάστηκε
από παρενέργεια αντιβιοτικού../Το επεσήμαινε το συνο-
δευτικο χαρτάκι που υπάρχει στα κουτιά των φαρμάκων
Προσοχή: έγραφε μπορεί να σας χτυπήσει στο πόδι!
Ελεγε το σημείωμα.Το έκοψα αμέσως πάνω στη δεύτερη
μέρα από τη λήψη του. Ενημέρωσα το γιατρό μου.. Και
μου είπε καλά έκανες. 
Υπ΄όψιν ότι το αντιβιοτικό μου
το χορήγησε...για πρόβλημα ουροποιητικό!
 Ναι αλλά μου
ήρθε η κυρά Οστεοαρθρίτδα...
Ε, λόγω ηλικίας θα μούρχονταν η αρθρίτιδα
κάποτε... Ωστόσο επισπεύστηκε η έλευση της με το
αντιβιοτικό.. που ατυχώς οι γιατροί μας  το έχουν
καθημερινό ματζούνι τους... εις δόξαν των
φαρμακοβιομηχάνων. 
ΦΩΝΑΖΩ ΟΧΙ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ!
Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που ανακάλυψε την πενικιλίνη, μας προειδοποίησε σχεδόν πριν από μία δεκαετία, ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πιο ανθεκτικών βακτηρίων.
Στην πραγματικότητα, τα αντιβιοτικά αποτελούν την κύρια αιτία περιοδικών νοσημάτων και η κατάχρηση που κάνουμε, συντελεί στη δημιουργία πιο ανθεκτικών στελεχών των «υπερμικροβίων» που είναι άτρωτα σε οποιοδήποτε από τα γνωστά είδη αντιβιοτικών.
Έτσι, παρά την ύπαρξη όλων αυτών των αντιβιοτικών και της αυστηρότερης τήρησης των κανόνων υγιεινής, έχουμε χάσει τον αγώνα απέναντι στις μολυσματικές ασθένειες.


Η χρήση των αντιβιοτικών ως μέσο θεραπείας των πάντων, μας γύρισε μπούμερανγκ. Κάθε φορά που παίρνουμε κάποιο αντιβιοτικό, δίνουμε μια καινούργια ευκαιρία στα βακτήρια να γίνουν ακόμα πιο ανθεκτικά, με αποτέλεσμα να αχρηστεύονται με αυτό τον τρόπο πολλά από τα αντιβιοτικά. Ένα σενάριο που ακούγεται πολύ τώρα τελευταία στα αμερικανικά νοσοκομεία, έχει να κάνει με ασθενείς που νοσηλεύονται εκεί και μολύνονται από σταφυλόκοκκο ή πνευμονία, που είναι ανθεκτική στα αντιβιοτικά.


Ασθενείς με τέτοιου είδους ανθεκτικές μολύνσεις συχνά πεθαίνουν. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να καταπολεμάμε τις μολύνσεις και να στηρίζουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα κάθε φορά που αρρωσταίνουμε. Τα αντιβιοτικά θα πρέπει να αποτελούν το τελευταίο όπλο στην μάχη ενάντια μιας πιθανής μόλυνσης που θα απειλεί την ίδια μας τη ζωή. Πριν ο παθολόγος σάς χορηγήσει κάποιο αντιβιοτικό, θα πρέπει να βρει μέσω καλλιέργειας  (1) αν υπάρχουν βακτήρια και αν ναι, (2) ποια στελέχη τους υπάρχουν και επομένως ποιο είδος αντιβιοτικού πρέπει να σας δώσει. Είναι καλό να αποφεύγετε τα αντιβιοτικά ευρέως φάσματος όταν αυτό είναι δυνατό. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες φυσικές εναλλακτικές λύσεις αντί των αντιβιοτικών. 

Τα δύο πρώτα τα χρησιμοποιώ σταθερά κι αγρίως.. 

Εκχύλισμα Γκρέιπφρουτ


Το διάλυμα γκρέιπφρουτ περιέχει βιοφλαβονοειδή και λειτουργεί αποτελεσματικά στην θεραπεία του κρυολογήματος. Σε περίπτωση που νιώθετε ότι κάποια αρρώστια σας περιτριγυρίζει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκχύλισμα γκρέιπφρουτ. Μπορείτε να παίρνετε ένα δισκίο των 100mg κάθε τέσσερεις με πέντε ώρες ή λίγες σταγόνες από το υγρό διάλυμα. Υπάρ- χουν και ανέκδοτες αναφορές από γυναίκες, που ισχυρίζονται ότι το εκχύλισμα του γκρέιπφρουτ μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Εχινάτσεα
Το βότανο αυτό, κάποιες φορές σε συνδυασμό με χρυσόριζα, αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά λειτουργεί καλύτερα όταν χρησιμοποιείται πριν από τη λοίμωξη. Κάποιοι είναι αλλεργικοί σε αυτό, οπότε σε περίπτωση που μετά από την πρώτη δόση νιώσετε χειρότερα, είναι καλύτερο να το σταματήσετε!


Φύλλα ελιάς
Τα φύλλα ελιάς χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για τη θεραπεία του πυρετού, της μαλάριας, του κρυολογήματος και των μυκητιάσεων. Η σύγχρονη έρευνα δείχνει πως η ελαιοευρωπεΐνη, ένα πικρό συστατικό των φύλλων της ελιάς, έχει αντιβακτηριδιακή, αντιική και αντιπρωτοζωική δράση. Ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης ενός φύλλου ελιάς ως συμπλήρωμα, είναι ως εκχύλισμα σε υγρή μορφή ή σε κάψουλα.


Ομοιοπαθητικά σκευάσματα

Το Oscillococcinum αποτελεί ένα ομοιοπαθητικό σκεύασμα που συστήνω για την παρεμπόδιση και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της γρίπης. Πρόκειται για ένα σπουδαίο γιατρικό, το οποίο μπορείτε να παίρνετε στα ταξίδια σας και να φυλάτε στο κουτί των πρώτων βοηθειών, καθώς μπορεί γρήγορα να θεραπεύσει τη γρίπη.


Γιατρικά από κινέζικα βότανα
Το Γιν Σιαο είναι ένα κινέζικο βότανο αποτελεσματικό για την προστασία από κρυολογήματα και γρίπη. Μπορεί να εμποδίσει ένα έντονο κρυολόγημα, αρκεί να το πάρετε σχετικά νωρίς.


EpiCor

Είναι προϊόν ζύμωσης που αυξάνε την φυσιολογική κυτταροκτόνο δράση και βοηθά στη ρύθμιση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει ένα μοναδικό μίγμα βιταμινών, μετάλλων, αμινοξέων κα αντιοξειδωτικών που σύμφωνα με έρευνες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην προστασία από το κρυολόγημα και τη γρίπη. Πρόκειται για ένα συμπλήρωμα που μπορούμε να παίρνουμε καθημερινά σε κρύες περιόδους με εποχιακές γρίπες, ως μέτρο πρόληψης.


Η ρωσική λύση για το ανοσοποιητικό
Πρόκειται για ένα προβιοτικό που θεωρείται ότι ανήκει στα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται ύστερα από ζύμωση του γάλατος στην ανατολική Ευρώπη. Ενισχύει το ανοσοποιητικό καθώς και το γαστρεντερικό σύστημα.

Εννοεί μάλλον το ΚΕΦΙΡ που είναι όντως δυνατό φάρμακο!

Καρποί της κουφοξυλιάς
Οι Ινδιάνοι της Αμερικής χρησιμοποιούσαν για πολλά χρόνια τους καρπούς της κουφοξυλιάς, κυρίως για τη θεραπεία λοιμώξεων. Οι καρποί αυτοί, περιέχουν αντιφλεγμονώδη βιοφλαβονοειδή, τα οποία σύμφωνα με μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες αναστέλλουν την ανάπτυξη του ιού.
Πιο συγκεκριμένα, τα φλαβονοειδή των καρπών αυτών, μπορούν να καταστείλουν τη δράση κάποιας πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση του ιού. Δεν είναι καθόλου παράξενο που οι καρποί της κουφοξυλιάς είναι αποτελεσματικοί κυρίως κατά των λοιμώξεων από ιούς όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα.


Βιταμίνες
Μπορείτε να παίρνετε βιταμίνη C, για όσο αντέχετε και βιταμίνη Α (10.000-15.000 IU την ημέρα) για δύο εβδομάδες το πολύ. Πολλοί πιστεύουν ότι μπορείς να σκοτώσεις το μικρόβιο με ένα αντιβιοτικό και έτσι το πρόβλημά σου θα λυθεί.


 Τα προηγούμενα 50 χρόνια, αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο η συμβατική ιατρική θεράπευε τους ασθενείς. Αλλά το 98% αυτών των λοιμώξεων θα είχαν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και με κάποια στοιχειώδη φροντίδα του ασθενούς, που περιλαμβάνει ξεκούραση και κατανάλωση υγρών

Τα αντιβιοτικά δεν κάνουν τίποτα για την καταπολέμηση του ιού σε περίπτωση γρίπης ή κρυολογήματος. Παρακάτω αναφέρονται στοιχεία και σκέψεις για κάποιες κοινές λοιμώξεις.

Ωτίτιδα στα παιδιά
Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι τα αντιβιοτικά προκαλούν από μικρή έως και μηδενική βελτίωση στις μολύνσεις που παρουσιάζονται στα αυτιά των παιδιών. Πολλά παιδιά ακολούθησαν διάφορες θεραπείες με αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της επαναλαμβανόμενης ωτίτιδας πριν περάσουν τη νηπιακή ηλικία, κάτι που καθιστά πιο αδύναμο το ανοσοποιητικό τους σύστημα και πιο ευάλωτο σε περισσότερες λοιμώξεις. Το να βρίσκεστε σε συνεχή επαγρύπνηση και να περιμένετε υπομονετικά τη λοίμωξη να κάνει τον κύκλο της— σε συνδυασμό με μια δίαιτα που περιέχει Εχινάτσεα, πολυβιταμίνες, βιταμίνη C, καθόλου ζάχαρη και καθόλου επεξεργασμένους υδατάνθρακες— μπορεί και να σπάσει τον κύκλο των επαναλαμβανόμενων μολύνσεων στα παιδιά.


Εσωτερικές μυκητιάσεις
Η κάντιντα αποτελεί κοινό μύκητα που αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα σε πολλούς ανθρώπους, χάρη στον υπερβολικό αριθμό αντιβιοτικών και την υπερκατανάλωση ζάχαρης. Ο καλύτερος τρόπος άμυνας απέναντι στις μυκητιάσεις είναι η ενίσχυση των φυσικών πηγών του σώματός σας όσο γίνεται περισσότερο, ώστε τα «καλά» σας βακτήρια να μπορούν να πολεμήσουν την κάντιντα. Είναι μεγίστης σημασίας η αφαίρεση της ζάχαρης από τη διατροφή σας, καθώς επίσης των τροφών που προέρχονται από ζύμωση όπως είναι η μπύρα, το κρασί, το ξύδι, κάποια είδη τυριών και οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από μαγιά. Το εκχύλισμα του γκρέιπφρουτ, το σκορδέλαιο και το οριγανέλαιο αποτελούν ιδιαίτερα αποτελεσματικά αντιμυκητιασικά.Να μην ξεχνάτε επίσης να λαμβάνετε προβιοτικά ώστε να βοηθάτε το σώμα σας να αυξήσει την παραγωγή των «καλών» βακτηρίων του.


Αντοχή στις λοιμώξεις
Ένα από τα σημεία κλειδιά για να γίνετε πιο ανθεκτικοί στην προσβολή από κάποια λοίμωξη είναι να ξεκινήσετε να την πολεμάτε από την πρώτη στιγμή που αντιληφθείτε ότι σας περιτριγυρίζει. Όλοι μας γνωρίζουμε τα συμπτώματα:


 κόπωση, πονόλαιμος, μυαλγίες, πρησμένοι αδένες, καταρροή, βήχας και πυρετός. Σε περίπτωση που αγνοείτε τον πονόλαιμο που σας ενοχλεί, κοιμάστε αργά και τρώτε παγωτό, σίγουρα θα χειροτερέψει. Αν πάλι κάνετε γαργάρες με αλατόνερο, κοιμάστε νωρίς αφού πρώτα πιείτε λίγο χαμομήλι και αποφεύγετε τις τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, το πιθανότερο είναι ότι ως το πρωί θα είστε μια χαρά.
Παρακάτω βρίσκονται κάποια απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να αποφύγετε τις λοιμώξεις.


1. Πλύσιμο των χεριών
Αν βρίσκεστε περικυκλωμένος από άτομα που είτε είναι κρυωμένα είτε έχουν κάποια γρίπη, είναι καλό να μην αγγίζετε με τα χέρια σας το πρόσωπό σας και να τα πλένετε καλά πριν το φαγητό. Παρόλα αυτά, μην ξεγελαστείτε και πιστέψετε ότι όλα αυτά τα αντιβακτηριδιακά καθαριστικά και σαπούνια θα σας προστατεύσουν αποτελεσματικά. Έχει ανακαλυφθεί ότι τα χημικά βακτηριοκτόνα που περιέχουν, δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για το σχηματισμό ανθεκτικών βακτηρίων. Το σαπούνι και το νερό αποτελούν την καλύτερη λύση για τον καθαρισμό των χεριών, ενώ το ξύδι (διαλυμένο και τοποθετημένο σε μπουκάλι για σπρέι) αποτελεί το καλύτερο καθαριστικό κουζίνας.
2. Γαργάρες
Μια απλή και αποτελεσματική λύση, σε περίπτωση πονόλαιμου, είναι οι γαργάρες με μικροβιοκτόνο στοματικό διάλυμα (οι γαργάρες θα πρέπει να φτάνουν στο λαιμό σας) ή με απλό αλατόνερο (1 κουταλάκι αλάτι σε 1 φλιτζάνι νερό). Ο πονόλαιμος συνήθως δημιουργείται εξαιτίας της βλέννας που συγκεντρώνεται στα ιγμόρεια και καταλήγει στο λαιμό, οπότε μια έκπλυση της περιοχής με αντιβακτηριδιακό διάλυμα μπορεί να κάνει θαύματα. Στην αγορά κυκλοφορούν κάποια ειδικά σπρέι βοτάνων για το λαιμό τα οποία είναι κατάλληλα για την θεραπεία των λοιμώξεων.
3. Υγρό έκπλυσης των ιγμορείων
Το υγρό έκπλυσης ιγμορείων αποτελεί ένα καλό γιατρικό για τη λοίμωξη που παρουσιάζεται στη συγκεκριμένη περιοχή. Εκπλένετε τα ιγμόρεια με διάλυμα αλατόνερου (1 κουταλάκι αλάτι και μια πρέζα μαγειρικής σόδας σε ένα φλιτζάνι νερό). Πρόκειται για ένα γιατρικό που απαιτεί πειθαρχία και συγκέντρωση και δεν συστήνεται για παιδιά. Η καλύτερη λύση, που μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά, ονομάζεται σκεύος νέτι (neti pot) και μοιάζει με μικρή τσαγιέρα με λαιμό (σα λυχνάρι) ειδικό για την έκπλυση των ιγμόρειων. Έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε το παραδοσιακό κεραμικό σκεύος ή την πλαστική εκδοχή του στα φαρμακεία. Αναμείξτε το διάλυμα αλατιού και μαγειρικής σόδας στο σκεύος. Γυρίστε το κεφάλι σας στο πλάι και βάλτε απαλά το στόμιο σε ένα από τα ρουθούνια σας. Αν κρατάτε το στόμιο σε σωστή γωνία, το νερό θα μπει από το ένα ρουθούνι και θα βγει από το άλλο. Οι πραγματικοί γνώστες μπορούν και βάζουν το νερό από το ένα ρουθούνι και το βγάζουν από το στόμα, αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει πνίξιμο σε περίπτωση που καταπιείτε λίγο νερό. Πρόκειται για μια θαυματουργή τεχνική, ιδιαίτερα αποτελεσματική για επίμονες ρινίτιδες.
4. Αποφεύγετε ζάχαρη και αλκοόλ
Καθώς το σώμα σας παλεύει με τη λοίμωξη, είναι καλό να καταναλώνετε υγιεινές τροφές. Η ζάχαρη, όπως και το αλκοόλ καταστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν το σώμα σας σε αυτή του, την προσπάθεια.
5. Επιπλέον βιταμίνη C
Η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση ιών και λοιμώξεων. Αν λαμβάνετε από 1.000 έως 2.000mg κάθε τρεις με τέσσερεις ώρες αμέσως μόλις καταλάβετε ότι σας τριγυρίζει κάποιο κρυολόγημα, πίνετε άφθονο νερό και αποφεύγετε τη ζάχαρη, μπορείτε συχνά να καταπολεμήσετε ένα κρύωμα πριν καν αρχίσει. Η βιταμίνη C είναι πιο αποτελεσματική σε συνδυασμό με βιοφλαβονοειδή.
6. Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α είναι ένα ισχυρό όπλο για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης. Διεγείρει το ανοσοποιητικό, τονώνει τη
λειτουργία του θύμου αδένα και βοηθά στη διατήρηση υγειών κυττάρων στις βλεννογόνους μεμβράνες. Μπορείτε να λαμβάνετε 10.000 έως 30.000 ΙU για μία εβδομάδα, σε καθημερινή βάση, για την καταπολέμηση κάποιας λοίμωξης.(Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, μην λαμβάνετε περισσότερα από 10.000 ΙU, την ημέρα).
7.Ψευδάργυρος και Σελήνιο
Ο Ψευδάργυρος και το Σελήνιο είναι τα δύο σημαντικότερα μέταλλα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Μια ευρεία γκάμα από παστίλιες που περιέχουν ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη C είναι διαθέσιμες στα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Αποφύγετε εκείνες που περιέχουν πολλή ζάχαρη.
8.Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για ένα υγειές ανοσοποιητικό. Άνθρωποι που δε βγαίνουν πολύ στον ήλιο ή που ζουν σε χώρες με μεγάλες περιόδους χειμώνα, πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 2.000 IU βιταμίνης D3 σε καθημερινή βάση.
9.Αφήστε τον πυρετό να κάνει τον κύκλο του
Τα βακτήρια δεν είναι ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές ανεβάζουμε πυρετό όταν ασθενούμε. Γι’ αυτό ακριβώς και δεν πρέπει να ρίχνουμε τον πυρετό με διάφορα μέσα, παρά μόνο σε περιπτώσεις που είναι ιδιαίτερα αυξημένος, σε σημείο που να απειλεί τη ζωή μας.
Ο πυρετός είναι το όπλο με το οποίο θα σκοτώσουμε το βακτήριο ή τον ιό που μας αρρωσταίνει. Ειδικά στα παιδιά, ο πυρετός είναι μέρος του μηχανισμού του σώματος, που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό να αναγνωρίζει τα εχθρικά βακτήρια και ιούς και να σχηματίζει τα κατάλληλα αντισώματα που θα τα αναγνωρίζουν και στο μέλλον.
Όταν κατεβάζουμε τον πυρετό δίνοντας στο παιδί ακεταμινοφαινόνες (Tylenol), είναι πιθανό να αρρωστήσει ξανά την επόμενη φορά που θα το επισκεφτεί ο ιός.


Πηγή: Prescription Alternatives ©2009 – Earl L. Mindell and Virginia Hopkins, published by McGraw-Hill safe, τεύχος 10
Από το Ιστολόγιο Θαλείν
Πηγή : ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 

Τα μυστικά της ρίγανης : Γεμάτη βιταμίνες !


Ποια είναι τα οφέλη της υγείας από τη ρίγανη
Μεσογειακό, ως επί το πλείστον, βότανο η ρίγανη, ανήκει στο γένος ορίγανο της τάξης των λαμιωδών αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, τόσο για μαγειρικούς, όσο και για ιατρικούς σκοπούς.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση της ρίγανης για ιατρικές παροχές, το συγκεκριμένο βότανο συμβάλλει στην αναστολή της ανάπτυξης μυκήτων και δρα στο σώμα ως αντιοξειδωτικό. Επιπλέον προσφέρει γεύση σε κάθε γεύμα.
Αντιβακτηριακές ιδιότητες
Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν τα αιθέρια έλαια και τα συστατικά της θυμόλη και καρβακόλη, μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της ανάπτυξης πολλών βακτηρίων και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν τροφιμογενείς λοιμώξεις. Η μελέτη έδειξε πως η ρίγανη σκοτώνει τα μικρόβια με τον ίδιο περίπου τρόπο που το κάνουν τα αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη, η στρεπτομυκίνη και η βανκομυκίνη. Επιπλέον, το έλαιο της ρίγανης αναστέλλει την ανάπτυξη των ζυμομυκήτων, συμπεριλαμβανομένου του candida albicans, που μπορεί να προκαλέσει κολπίτιδα ή στοματικές λοιμώξεις.
Βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά
Η ρίγανη είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, 20 g αποξηραμένης ρίγανης παρέχουν 333,8 mg καλίου, 0,88 mg ψευδαργύρου, 8,8 mg σιδήρου, 2,2 g πρωτεΐνης, 315,2 mg ασβεστίου, 0,92 mg μαγνησίου και 8,56 g φυτικών ινών, όλες δηλαδή τις ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα, για να παραμείνει υγιές και να εργαστεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Επίσης, η ρίγανη προσφέρει 256 kJ ενέργειας. Η ρίγανη είναι πλούσια σε βιταμίνες Β3 και Β6. Ολα αυτά σε 61,2 θερμίδες, 2,05 g λίπους και 3 mg νατρίου.
Αντιοξειδωτικά οφέλη
Η ρίγανη είναι ένα από τα αρτυματικά (καρυκευτικά) φυτά, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Επιβραδύνει τη φθορά των κυττάρων, επιβραδύνοντας μ’ αυτό τον τρόπο και τη διαδικασία της γήρανσης. Μπορεί, επίσης, να είναι καλύτερη πηγή διαιτητικών αντιοξειδωτικών απ’ ό,τι πολλές άλλες ομάδες τροφίμων, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά. Σε 20 g ρίγανης υπάρχουν 10 mg βιταμίνης C, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στο σχηματισμό του κολλαγόνου και κρατάει υγιή τα δόντια και τα ούλα. Επίσης, περιέχει 3,6 mg βιταμίνης Ε, που προστατεύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Δεν υπάρχουν κλινικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση της ρίγανης για τυχόν οφέλη για την υγεία. Τα οφέλη έχουν προκύψει κυρίως από την εμπειρία, λόγω της ευρείας χρήσης της στη μαγειρική. Επειδή ακριβώς, όμως, δεν υπάρχουν στοιχεία, αποφύγετε χρήση σε υψηλότερες δόσεις από αυτές που συναντάμε κυρίως στα γεύματα.
Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν δερματίτιδα και εξανθήματα όταν εφαρμοστεί τοπικά σε μεγάλες ποσότητες.
Από τη σελίδα 
medinova.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου