Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΣΙΚΟΚΛΕΦΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ... ΛΙΒΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΝΗΜΕΙΑ...ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΡΟΧΑΛΙΖΕΙ...

a3
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας κατέθεσε Ερώτηση σήμερα, 18 Φεβρουαρίου 2016, στην Βουλή σχετική με την επιστροφή των κλαπέντων ιερών κειμηλίων και χειρογράφων από τις Ιερές Μονές Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες και Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας στο όρος Παγγαίο.

Ο βουλευτής επισημαίνει στην Ερώτησή του ότι οι συζητήσεις και η διαπραγμάτευση που συνεχίζονταν με εντατικούς ρυθμούς πάγωσαν στο τέλος του 2014 καθώς στην Ελλάδα προκηρύχθηκαν εκλογές και έκτοτε η νέα κυβέρνηση δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Επισήμανε ότι:
«Περίπου έναν αιώνα μετά την κλοπή και λεηλασία τους, θησαυροί ανεκτίμητης πνευματικής, θρησκευτικής, καλλιτεχνικής και υλικής αξίας παραμένουν στην Βουλγαρία.
Μοναδικά χειρόγραφα και περγαμηνές της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου Σερρών βρίσκονται σήμερα στη βιβλιοθήκη του Κέντρου Σλάβο-Βυζαντινών Σπουδών Ivan Dujcev, κειμήλια, εικόνες σκεύη και χειροτεχνήματα της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας – διαπιστωμένο ιδίοις όμασι σε πρόσφατη επίσκεψη του ερωτώντος βουλευτή - κοσμούν το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας και πολλά κλεμμένα κειμήλια και έγγραφα των ελληνικών Ιερών Μονών εμφανίζονται επί πολλά χρόνια σε συλλογές του εξωτερικού».
Ο Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας ρωτά τους Υπουργούς Πολιτισμού και Εξωτερικών για το που βρίσκεται σήμερα το ζήτημα της επιστροφής των κλαπέντων ιερών κειμηλίων και εγγράφων και εάν υπάρχει πρόθεση των αρμόδιων Υπουργείων –εκτός από πολιτικές πρωτοβουλίες- να εξετάσουν και νομικές οδούς διεκδίκησης των ιερών κειμηλίων που εκλάπησαν από τις ελληνικές Ιερές Μονές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου