Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΗ ΠΗΓΗ ΘΡΗΚΕΥΣΤΙΚΩΝ -ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ...

ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ... "ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΌΣ"
Η πρώτη φουρνιά... έφθασε με Καθολικούς από τη ΝΙΓΗΡΙΑ...
Και είδαν φυσικά και τον Αρχιεπίσκοπο!.. Λίαν καλώς.. Να αποφεύγει μόνον τους Γερμαναράδες...ΚΑΤΑΣΚΌΠΟΥΣ!Στα πλαίσια των γενικότερων δραστηριοτήτων του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σήμερα Τετάρτη, 29.5.2013, στην Μεγάλη Αίθουσα της Ιεραρχίας, στα Κεντρικά Γραφεία της Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη, έγινε η υποδοχή πολυμελούς (περίπου 60 μέλη προερχόμενα από 27 διαφορετικά Ομόσπονδα ) Επίσημης Αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων Κληρικών και Λαϊκών Στελεχών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Νιγηρίας. Στην Αντιπροσωπεία μετείχαν και ανώτατα μέλη της Προεδρίας του Νιγηριανικού Χριστιανικού Προσκυνηματικού Οργανισμού (NCPC), που συντονίζει τις προσκυνηματικές επισκέψεις των νιγηριανών χριστιανών στους Αγίους Τόπους και σε προσκυνήματα άλλων Χωρών.


Σκοπός του ταξιδιού της εν λόγω Αντιπροσωπείας στη Χώρα μας είναι η γνωριμία και προσέγγιση με την ιερή προσκυνηματική διαδρομή «των Βημάτων του Αποστόλου Παύλου» στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα επισκέψεων, που εκτός από σταθμούς των αποστολικών περιοδειών του Αποστόλου των Εθνών στη Χώρα μας, περιλαμβάνει και προορισμούς στην Ιταλία και το Ισραήλ, αποτελεί για τους ως άνω Νιγηριανούς παράγοντες ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο με την επιστροφή στην πατρίδα τους όπως αναφέρθηκε στις αντιφωνήσεις των στην Ιερά Σύνοδο, προτίθενται να προτείνουν στους ενδιαφερόμενους συμπατριώτες-ποίμνιό τους για να ακολουθήσουν, ως ιερή προσκυνηματική διαδρομή, κατά τα επόμενα χρόνια.

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί όμως και συνέχεια προηγούμενης συνάντησης του Συνοδικού Γραφείου – το περασμένο φθινόπωρο 2012 – στην Ρώμη και στο Βατικανό, με τον επίσημο Προσκυνηματικό Οργανισμό του Βατικανού "Opera Romana Peleggrinaggi", που αφορούσε την προώθηση γενικότερα των προσκυνηματικών ταξιδιών των Ρωμαιοκαθολικών, μεταξύ των οποίων και των Νιγηριανών, που είχε πραγματοποιηθεί μετά από πρόταση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών (Αρμόδια Διεύθυνση Ε2 των Εκκλησιαστικών Θεμάτων) με την συνεργασία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ρώμη, καθώς επίσης και με τον Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας στο Βατικανό, κ. GABRIEL OKEKE.

Η εν λόγω Νιγηριανική Αντιπροσωπεία έγινε δεκτή τόσο από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, όσο και των παρόντων στην υποδοχή Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, Προέδρου του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας της Ελλάδος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Σπυρίδωνος ΚατραμάδουΓραμματέα αυτού ως και των Μελών αυτού, κ.κ. Βασιλείου Τζέρπου ο οποίος και ανέλαβε το έργο της διερμηνείας στην εκδήλωση και Χρήστου Πετρέα. Της υποδοχής της Νιγηριανής Αντιπροσωπείας στην Ιερά Σύνοδο προηγήθηκε υποδοχή και ξενάγηση στην Ιερά Μονή Πετράκη από τον Ηγούμενο της, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θαυμακού κ. Ιάκωβο. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης στους επισκέπτες, στο τέλος της συναντήσεως και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος, αρμόδιος για θέματα Θρησκευτικού Τουρισμού. 

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό και στο καλοσώρισμα του τόνισε στου επισκέπτες την ιδιαίτερη σημασία των προσκυνηματικών διαδρομών, και ιδιαίτερα αυτής «ΤΩΝ ΒΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ», επισημαίνοντας ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο Χριστιανικών λαών όπου γης, αλλά και των μελών των Χριστιανικών Εκκλησιών. Αποτελούν επίσης τιμή στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου και με έμφαση στη διαφορετικότητα με διακριτικότητα. Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, αφού παρουσίασε τους συνεργάτες του Συνοδικού Γραφείου, έκανε μια σύντομη αναφορά στο ρόλο, την αποστολή και στις δράσεις αυτού, ενώ απάντησε και σε μία σειρά σχετικών ερωτήσεων των Κληρικών μελών της Νιγηριανής Αντιπροσωπείας. 

Ο κ. Αναστάσιος Λιάσκος, στη συνέχεια, έκανε αναφορά στη στενή και. άριστη συνεργασία που υπάρχει και σήμερα μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού με το Συνοδικό Γραφείο αλλά και με την Εκκλησία της Ελλάδος γενικότερα, και τόνισε ακόμα μία φορά την ιδιαίτερη σημασία που προσδίδει το Υπουργείο Τουρισμού και η Κυβέρνηση της Ελλάδος γενικότερα στην ειδική αυτή μορφή τουρισμού, που εκτός από τον δεδομένο θρησκευτικό του χαρακτήρα, έχει σημαντικές πολιτιστικές, ιστορικές και οικολογικές διαστάσεις, και αποτελεί σήμερα ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας.

Από την πλευρά των φιλοξενούμενων, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο συνοδεύων την ομάδα των Νιγηριανών προσκυνητών Πρέσβης της Νιγηρίας στην Αθήνα, κ. Ayodeji L. Ayodele, καθώς και ο επικεφαλής αυτής Mgr. John Kennedy Opara, Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας του Νιγηριανικού Χριστιανικού Προσκυνηματικού Οργανισμού (NCPC), τονίζοντες αμφότεροι τη σημασία του εν λόγω ταξιδιού και απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο το Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τα Μέλη του Συνοδικού Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη πρώτη θερμή, αδελφική υποδοχή και για την πολύτιμη συμβολή του Συνοδικού Γραφείου στην όλη οργάνωση και επιτυχή περαίωση του ιερού προσκυνηματικού ταξιδιού τους.

Ο Μακαριώτατος έδωσε προσωπικά στα μέλη της Νιγηριανής Αντιπροσωπείας, ως ενθύμιο ένα μικρού σχήματος Σταυρό, καθώς και ένα ξενόγλωσσο βιβλίο για την αξία «του Σώματος και της Ζωής» του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιεροθέου, εκδόσεως της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί, ότι το πρόγραμμα της τριήμερης παραμονής των Νιγηριανών προσκυνητών στην Ελλάδα επιμελήθηκε κ. Χρήστος Πετρέας, Επιστημονικός Συνεργάτης του Συνοδικού Γραφείου, ενώ την υλοποίησή του ανέλαβε ο κ. Αλέξιος Σταυρούλιας, Οικονομικός Σύμβουλος-Εμπειρογνώμων και χορηγός δράσεών του Συνοδικού Γραφείου. Πολύτιμη και η συμβολή του κ. Αλέξανδρου Αραπάκη, Συνεργάτη του Συνοδικού Γραφείου και Ιδιοκτήτη- Επιχειρηματία πολυτελούς κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας στη διαμονή των επισκεπτών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου