Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ ...ΑΡΧΙΣΕ...
Η νέα αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε για την χώρα μας και για το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική επειδή σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις στην ανοιξιάτικη περίοδο με αποτέλεσμα την ανάπτυξη υψηλής χορτολιβαδικής βλάστησης η οποία στην τρέχουσα θερινή περίοδο έχει μετατραπεί σε ιδιαίτερα εύφλεκτη λεπτή καύσιμη ύλη.
Το τρίγωνο της φωτιάς ή αλλιώς οι τρεις παράγοντες οι οποίοι πρέπει να συνυπάρχουν για να διατηρείται μια φωτιά (καύσιμη ύλη, οξυγόνο, πηγή θερμότητας) είναι για άλλη μια χρονιά υπαρκτό και έτοιμο να ενεργοποιηθεί αν δεν δράσουμε έγκαιρα.
Η καύσιμη ύλη που έχει συγκεντρωθεί εδώ και χρόνια εντός των δασών και δασικών εκτάσεων, αλλά και περιμετρικά των οικισμών, λόγω της μείωσης της κτηνοτροφίας και των αγροτικών δραστηριοτήτων, αποτελεί σημαντικό παράγοντα που αν συνδυαστεί με τους ισχυρούς ανέμους (οξυγόνο) και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορεί να φέρει για άλλη μια χρονιά την καταστροφή στον πολύτιμο αυτό φυσικό πόρο, το δάσος.
Για τον λόγο αυτό, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου που έχει συσταθεί με σκοπό την προστασία και διαχείριση των φυσικών πόρων της ομώνυμης προστατευόμενης περιοχής εφιστά την ιδιαίτερη προσοχή των ντόπιων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών στις καθημερινές τους δραστηριότητες στην ύπαιθρο καθότι η πρόληψη πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα όλων μας. Η μείωση και η εξάλειψη ακόμη των κινδύνων που μπορεί να προκαλέσουν δασικές πυρκαγιές είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης τους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές απλές ενέργειες τις οποίες μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς προκειμένου να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων πρόκλησης πυρκαγιάς στο δάσος.
Έτσι, δεν επιτρέπεται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο το άναμμα φωτιάς σε ενδοδασικό περιβάλλον σε όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από 1 Μαΐου έως και το τέλος Οκτωβρίου και για οποιονδήποτε λόγο.
Δεν επιτρέπεται επίσης η καύση σιτοκαλαμιών και γενικότερα χόρτων σε γεωργικές εκτάσεις και όπου άλλου αυτά βρίσκονται.
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνονται σκουπίδια και κάθε είδους απορρίμματα έξω στην ύπαιθρο, καθώς ακόμη και από αυτά υπάρχει έντονος ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.
Ξεριζώνουμε τα χόρτα που βρίσκονται περιμετρικά στην οικία μας και σε άλλου είδους εγκαταστάσεις όπως γεωργικές αποθήκες, βοηθητικοί εξωτερικοί χώροι.
Δεν πραγματοποιούμε εργασίες υπαίθρου σε ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες τόσο για την αποφυγή πρόκλησης φωτιάς όσο και για την προσωπική μας ασφάλεια.
Δεν κινούμαστε χωρίς λόγο εντός δασικής έκτασης με το όχημα μας σε ημέρες με πολύ υψηλό δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5.
Από την φετινή αντιπυρική περίοδο ο Φορέας Διαχείρισης θα έχει στην διάθεση του 4 οχήματα για την μεταφορά εξοπλισμού και προσωπικού μέσα στο δάσος.
Στα μέτρα πρόληψης δασικών πυρκαγιών περιλαμβάνονται και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου. Μια από αυτές είναι η εκπαίδευση που θα πραγματοποιήσει σε λίγες ημέρες, σε μια νεοσύστατη ομάδα 20 εθελοντών η οποία αποτελείται κυρίως από ντόπιους κατοίκους, γνώστες της περιοχής του Εθνικού Πάρκου. Η ομάδα αυτή θα λάβει εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες και βασικές αρχές αντιμετώπισης δασικών καταστροφών όπως οι δασικές πυρκαγιές, ώστε, όταν κληθεί, να συνδράμει προληπτικά στο έργο των περιπολιών για πυροπροστασία και στην επικουρία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης.
Η δράση αποτελεί τμήμα ενός συνολικού προγράμματος σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και κυρίως δασικών πυρκαγιών, που θα υλοποιηθεί σε διάστημα 2ετίας.
Επίσης, στα πλαίσια της συνεργασίας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και πιο συγκεκριμένα το πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σουφλίου ο Φορέας Διαχείρισης έχει πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την προμήθεια εξοπλισμού τον οποίο θα διαθέσει προς την Πυροσβεστική για να διευκολύνει το έργο της πρόληψης.
Αναμένεται η ενίσχυση του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου με 3 επόπτες – φύλακες και 3 εργάτες φύλακες ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη η πρόληψη και προστασία του Εθνικού Πάρκου τόσο από τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών όσο και από άλλους κινδύνους και τον έλεγχο έργων και δραστηριοτήτων (ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων, αμμοληψίες, κίνηση οχημάτων σε μέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας κλπ).
Οι πολίτες θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιοχής τόσο για την ενημέρωση τους όσο και σε περίπτωση που αντιληφθούν φωτιά στο δάσος.
Η σωστή και έγκαιρη πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη και πλέον οικονομική λύση για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που καταστρέφουν την δασική βλάστηση και προκαλούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου
Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου
2554032202
Κέντρο Ενημέρωσης
2554032209
Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σουφλίου
2554022199
Δασαρχείο Σουφλίου
2554022656
Αστυνομικό Τμήμα Σουφλίου
2554022100
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Γιώργος Δεμερίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου