Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ...ΚΑΙ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΕΝΟΣ ...ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΔΑΔΙΑΣ!

ΣΗΜΕΡΑ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ 12 ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ, ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ 

Κι όμως αυτή είναι η αλήθεια. Οι 12 Απόστολοι στην ουσία υπήρξαν οι πρώτοι δημοσιογράφοι, μέγιστοι δε εξ αυτών είναι οι 4 Ευαγγελιστές και ο Απόστολος Παύλος... Ειδικά δε αυτός . Χωρίς τον Απόστολο Παύλο, δεν υπήρχε περίπτωση να τσουλήσει... η Χριστιανική Πίστη.
Δείτε μερικά αποσπάσματα που δανειζόμαστε από το Σύγγραμα-Βιβλίο "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ"


**Οι εφημεριδογράφοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήσαν κυρίως ο Ευμένης, ο Καρδιανός και ο Διόδοτος, οι οποίοι και συνέτασαν ένα είδος ημερολογίου για τα αξιόλογα γεγονότα των εκστρατειών του,  σημειώνει ο ιστορικός Δρόϋζεν.
Αξιόλογες είναι οι πληροφορίες που δίνει επ΄αυτού και ο Λουκιανός, ο οποίος αναφέρει πως την εποχή εκείνη , εφημερίδες “μπορούσαν να εκδίδουν ακόμη και οι στρατιώτες και οι τεχνίτες”.

Η ύπαρξη των εφημεριδογράφων στις βασιλικές αυλές ή στα επιτελεία των στρατηγών  κατά τις εκστρατείες τους επισημαίνεται από πολλούς, μεταξύ των οποίων ο Ανδριανός και ο Πλούταρχος.

***Αναφερόμενοι, έτσι εν συντομία, στους Αποστόλους, δεν πρέπει να  διαφεύγει  ότι οι τέσαρες Ευαγγελιστές, με τα ισάριθμα Ευαγγέλια που μας κληροδότησαν, είναι από κάποια άποψη πρωτοπόροι “δημοσιογράφοι” και χωρίς καμιά διάθεση υπερβολής. Διότι, αν καλοπροσέξει κανείς, τα “Ευαγγέλια” τους  είναι ολοκληρωμένα ρεπορτάζ , όπως αυτό προσδιορίζεται με τη σημερινή συνταγογραφία της δημοσιογραφίας .
Οι “δημοσιογράφοι” αυτοί, Λουκάς, Μάρκος, Ματθαίος, Ιωάννης, έζησαν, είδαν, άκουσαν και κατέγραψαν με  επαγγελματική δημοσιογραφική φιλοτιμία,πιστότητα,   τα όσα σχετίζονταν με τον Ιησού.
Εκείνο δε που κάνει εντύπωση από τα Ευαγγέλια-“ρεπορτάζ” αυτά των τεσσάρων Ευαγγελιστών- συντακτών, είναι ότι δεν υπάρχουν μεταξύ των κειμένων τους σημαντικές διαφορές στις πληροφορίες που τους μεταδίδουν,-για το ίδιο γεγονός:Ο Απόστολος Παύλος άνετα μπορεί 
να θεωρηθεί ως εκ των πρωτοπόρων 
της δημοσιογραφίας, μαζί και με τους 
4 Ευαγγελιστές.
__________________
 -
Δηλαδή τη ζωή και τα έργα του Θεανθρώπου.

Πρόκειται για επίτευγμα και δίδαγμα συνάμα, το πως τέσσαρες διαφορετικοί άνθρωποι, προσέγγισαν το γεγονός με τόση πιστότητα!.. Εκτός κι αν ισχύει η «υβριστική» υποψία-θεωρία κάποιων πως τα Ευαγγέλια γράφτηκαν από το ίδιο χέρι 70-150 χρόνια μετά την ανάστασή του Θεανθρώπου... Πάντως όποια χειρ έγραψε  τα Ευαγγέλια, υπήρξε ..δημοσιογραφικά σωστή, άψογη.. Οι Ευαγγελιστές-ρεπόρτερς σεβάστηκαν την ακρίβεια των γεγονότων πού έζησαν... και μετέδωσαν.


Κι αυτό είναι κατόρθωμα  αφού ...είναι γνωστόν το αξίωμα στη δημοσιογραφία, αλλά και στη ζωή γενικότερα, πως σε ένα γεγονός, οι αυτόπτες μάρτυρες, το εμφανίζουν με διαφορετική εκδοχή ο καθένας τους, ανάλογα από τη οπτική γωνία που το παρακολουθούσαν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου