Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΦΑΝΤΑΣΘΕΙΤΕ ..ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΞΟΜΟΥΝΙ...ΡΕΠΟΥΣΙ!


ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ-ΙΕΡΕΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΩΝ

1Με ήπιο τόνο αλλά και με επιχειρήματα ο βουλευτής της Νέας Νότιας Ουαλίας, ιερέας Φρεντ Νάιλ, απάντησε σε πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε από τη Γενική Πρόξενο της Τουρκίας στην Αυστραλία.

Ο βουλευτής Φρεντ Νάιλ δέχθηκε την οξύτατη επίθεση της Τουρκίας γιατί ήταν αυτός που κατέθεσε ψήφισμα στη γερουσία της Νέας Νότιας Ουαλίας για την αναγνώριση της γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το σχετικό ψήφισμα στο κοινοβούλιο της μεγαλύτερης αυστραλιανής Πολιτείας και έκανε λόγο για «ομιλίες μίσους που δεν έχουν καμιά σχέση με τα πραγματικά ιστορικά στοιχεία».

Ο ιερέας Φρεντ Νάιλ υποστήριξε ότι οι γενοκτονίες δεν έγιναν από τη σύγχρονη Τουρκία, αλλά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και επικαλέστηκε τον Αυστραλό ιστορικό Τζέφρι Ρόμπερτσον που με μελέτη του απόδειξε πως όντως έγινε γενοκτονία.

«Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ», συμπλήρωσε, «έκανε λόγο για ολοκαύτωμα προσχεδιασμένο και εκτελεσμένο για πολιτικούς λόγους». Σημείωσε ακόμα πως και Τούρκοι ιστορικοί και πανεπιστημιακοί αλλά και πνευματικοί άνθρωποι όπως ο Τάνερ Ακάμ και ο Ορχάν Παπούκ ζητούν την αναγνώριση των γενοκτονίας. «Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, γιατί η τοποθέτησή μου χαρακτηρίστηκε ομιλία μίσους; διερωτήθηκε ο Αυστραλός πολιτικός.

Ο ιερέας Φρεντ Νάιλ έγραψε πως, Αυστραλοί που πολέμησαν στην Καλλίπολη το 1915, πιάστηκαν αιχμάλωτοι και μεταφέρθηκαν στην Ανατολία, το Σινά και τη Μεσοποταμία, υπήρξαν μάρτυρες της γενοκτονίας και αυτό είναι καταγεγραμμένο και τα ντοκουμέντα υπάρχουν στο Αυστραλιανό Πολεμικό Μουσείο.

Αλλά και ο αυστραλιανός τύπος της εποχής, όπως αναφέρει, είχε προβλέψει τα περί γενοκτονίας και είχε καταγράψει τα σχετικά γεγονότα.

«Για μας» κατέληξε ο Φρεντ Νάιλ, «δεν είναι απλά θέμα ιστορίας. Είναι υποχρέωση απέναντι στα θύματα, τους απογόνους τους αλλά και υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου. Και μέχρι να αναγνωριστούν αυτές οι γενοκτονίες δεν θα ησυχάσουμε».

1Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκία, το σχετικό ψήφισμα που είναι γεμάτο ανακρίβειες και υπερβολές υιοθετήθηκε χωρίς κανένα έλεγχο. «Τέτοιες ενέργειες πλήττουν τις θερμές σχέσεις Αυστραλίας και Τουρκίας» υπογραμμίζεται.

Η πρόξενος της Τουρκίας στην Αυστραλία, Γκουλσερέν Σελίκ, έγραψε στο κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας επιστολή, στην οποία τονίζεται ότι «η Αυστραλία δεν έχει να κερδίσει τίποτα διατηρώντας ζωντανά αμφιλεγόμενα ιστορικά γεγονότα και μεταφέροντάς τα σε μέρη που δεν έχουν καμιά θέση». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου